Bab 3: Ancaman Parti Komunis Malaya dan Darurat

Ahli kumpulan: 1. Nur Adilah 2. Nurul Athirah 3. Siti Zulaiha 4. Teoh Sue Fenn 5. Viniysaa 6. Yasmin

Langkah Membanteras Ancaman Komunis- Rancangan Briggs
RANCANGAN BRIGGS

KAMPUNG BARU

GERAKAN KELAPARAN

1. SEKATAN JALANRAYA 2. SISTEM PENDAFTARAN

Pengenalan
Pengenalan ‡ Dilancarkan oleh Sir Henry Gurney pada 1950 ‡ Leftenan Jeneral Sir Harold Rowdon Briggs menjadi Pengarah Operasi. ‡ Rancangan ini bertujuan menyekat bekalan makanan, wang, maklumat dan ubat-ubatan kepada pihak komunis. ‡ Tindakan ini berkesan untuk melumpuhkan gerakan Min Yuen yang ditubuhkan oleh PKM.

Penubuhan Kampung Baru

‡ Penduduk setinggan ditempatkan dikampung-kampung baru yang dilengkapi dengan kemudahan asas. ‡ Kawasan dikawal 24 jam oleh SC dan dipagari dengan kawat berduri ‡ Setiap ketua keluarga diberikan kad catuan makanan ‡ Tujuannya ialah untuk menghalang sebarang perhubungan antara MinYuen dengan komunis. Bermakna komunis akan terputus bekalan makanan dan ubat-ubatan dan memaksa mereka keluar dari hutan

Sekatan Jalan Raya
‡ Diadakan untuk mencegah bekalan makanan, ubat-ubatan dan maklumat sampai ke tangan pihak komunis. ‡ Keadaan ini telah mendesak pengganas komunis untuk keluar dari tempat persembunyian untuk mendapatkan bekalan. ‡ Tindakan ini memudahkan pasukan keselamatan menggempur komunis.

Sekatan Jalan Raya

Sistem Pendaftaran
‡ Sistem pendaftaran kebangsaan diperkenalkan bagi mengawal pergerakan penduduk. ‡ Setiap penduduk berumur 12 tahun dan ke atas mesti didaftarkan dan diberi kad pengenalan untuk membezakannya dengan pengganas komunis.

Terima Kasih