LOADING PROCESS….

Complete

KERJASAMA SERANTAU

DISEDIAKAN OLEH CIKGU TIPAH SMK PENANTI

KERJASAMA SERANTAU
A . Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN)  B . AFTA ( Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN)  C. Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC).  D. Perundingan Ekonomi Asia Timur (EAEC)  E. Kesatuan Eropah (EU)  F. Perjanjian Kawasan Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA).

A . PERTUBUHAN NEGARA-NEGARA ASIA TENGGARA (ASEAN) (Malaysia,Indonesia,Brunei,Filipina,Thailand, Kemboja, Vietnam, Singapura, Laos, Myanmar.)  ASEAN + 3 merupakan satu pakatan kerjasama antara negara negara anggota ASEAN dan tiga negara di Asia Timur Laut.  ASEAN + 3 berasal daripada EAEC yang kemudiannya menjadi ASEAN + 3 atas cadangan Perdana Menteri Malaysia, Dr. Mahathir bin Mohamad.  ASEAN + 3 dibentuk pada Disember 1997 di

 Pakatan

ini dibentuk bagi meningkatkan kerjasama antara negara Asia Timur dalam ekonomi (termasuk pembentukan kawasan pembangunan ekonomi Asia timur cth. Sungai Mekong), kewangan (termasuk memerhati aliran modal kawasan), pembangunan sosial dan sumber manusia, pembangunan saintifik dan teknikal, budaya dan informasi, dan pembangunan infrastrutur.

TUJUAN
memajukan ekonomi, sosial dan budaya  meningkatkan kerjasama antara negara anggota  meningkatkan taraf hidup  keamanan dan kestabilan politik  memberikan kerjasama – bantuan latihan dan penyelidikan

KERJASAMA EKONOMI
 


melalui sistem pasaran bebas, bantu membantu sesama sendiri untuk memajukan ekonomi , mengurangkan konflik dalaman, dialog dengan negara-negara maju, mengadakan projek perindustrian ASEAN, kerjasama ASEAN menyakinkan pelabur asing, konsep ASEAN memakmurkan jiran.

KERJASAMA POLITIK
-Dasar ASEAN – berkecuali -Jalan penyelesaian dengan rundingan.(tolak cara ketenteraan)

KERJASAMA SOSIAL DAN BUDAYA
-pertukaran rancangan kebudayaan -pertukaran rancangan TV dan radio -pertukaran lagu-lagu dan muzik.

B . AFTA ( KAWASAN PERDAGANGAN BEBAS ASEAN)
Pasaran Serantau Bersepadu apabila hampir kesemua cukai dan tarif bagi barangan yang diniagakan diturunkan kepada tahap minimum atau dihapuskan sepenuhnya.  Objektif AFTA – membentuk satu pasaran besar untuk menarik pelabur asing.

C. KERJASAMA EKONOMI ASIA PASIFIK (APEC).
- merupakan forum untuk memudahkan pertumbuhan ekonomi, kerjasama, perdagangan dan pelaburan di rantau Asia Pasifik – dialog terbuka, menghormati, tidak terikat. Tujuan:  Meningkatkan pertumbuhan ekonomi, kemakmuran dan mengeratkan harmoni Matlamat:  Mewujudkan pertumbuhan ekonomi, kemakmuran dan mengeratkan komuniti.

APEC

KERJASAMA EKONOMI ASIA-PASIFIK (APEC)
    

merupakan satu forum ekonomi sekumpulan negara yang bersempadan dengan Lautan Pasifik. Antara isu yang dibincangkan ialah ekonomi serantau, kerjasama, perdagangan dan pelaburan. Negara-negara ini mewakili 60 peratus ekonomi seluruh dunia. Sekretariat APEC berpusat di Singapura. APEC mengadakan persidangan kemuncak setiap tahun yang dihadiri oleh ketua kerajaan setiap negara ahli. Lokasi persidangan bergilir-gilir antara negaranegara ahli.

Negara-negara pengasas November 1989:  Amerika Syarikat  Australia  Brunei  Filipina  Indonesia  Jepun  Kanada  Korea Selatan  Malaysia  New Zealand  Singapura  Thailand Menyertai pada November 1991:  China  Hong Kong, China  Taipei,China

NEGARA AHLI

Menyertai pada November 1993:  Mexico  Papua New Guinea Menyertai pada November 1994:  Chile Menyertai pada November 1998:  Peru  Rusia  Vietnam

D. PERUNDINGAN EKONOMI ASIA TIMUR (EAEC)
Matlamat: - meningkatkan kerjasama politik, mempromosi, mengawal perdagangan bebas, mempertingkatkan persefahaman serantau dan meyumbang kepada system perdagangan pelbagai hala. - Pada Disember 1997, Malaysia mencadangkan pembentukan ASEAN + 3 sebagai alternatif kepada EAEC. Ini adalah kerana ASEAN + 3 lihat lebih memberikan kesan yang mendalam dalam proses pembentukan Komuniti Asia Timur.

EAEC atau East Asia Economic Caucus atau dahulunya dikenali sebagai EAEG atau East Asia Economic Group diutarakan oleh Perdana Menteri Malaysia, Dr. Mahathir bin Mohamad sebagai satu forum untuk membincangkan masalah ekonomi bersama. Dengan mempunyai pendapat atau suara yang sama dalam dialog antarabangsa, diharap EAEC dapat meningkatkan kerjasama ekonomi, memperkenal dan mempertahankan perdagangan bebas, memecut pertumbuhan ekonomi, memperkenalkan sifat kedaerahan terbuka (open regionalism) dan menyumbang kepada sistem perdagangan multilateral.

EAEC dianggotai oleh negara - negara di seluruh Asia Timur (utara dan selatan). Berikut merupakan anggota anggota EAEC:
    


    

Brunei, Malaysia Singapura Indonesia Thailand Kemboja Laos Vietnam Filipina Myanmar China, Korea Selatan, Jepun

NEGARA - NEGARA DI ASIA TIMUR YANG TIDAK MENYERTAI PAKATAN EKONOMI INI IALAH : Timor Timur,  Mongolia, dan Korea Utara.  Hong Kong dan Taiwan

tidak diterima sebagai anggota EAEC atas desakan China.

ANGGOTA – ASEAN, CHINA, JEPUN, REPUBLIK KOREA.

E. KESATUAN EROPAH (EU) - PERDAGANGAN DAN KERJASAMA ANTARA NEGARA EROPAH

█ sepuluh ahli asal ██ menyertai kemudian ██ pemerhati di Perhimpunan Parlimen ██ pemerhati di Jawatankuasa Menteri

F. PERJANJIAN KAWASAN PERDAGANGAN BEBAS AMERIKA UTARA (NAFTA). -ANGGOTA – KANADA, AMERIKA SYARIKAT DAN MEXICO.

KEPENTINGAN DAN MASALAH (TUMPUAN KEPADA ASEAN, APEC, EAEC)
Membincangkan kepentingan pakatan ekonomi serantau:  Mengurangkan kesan negatif globalisasi ekonomi dunia  Pasaran bersama  Meningkatkan daya saing serantau  Menjaga kepentingan bersama serantau  Keperluan guna tenaga buruh

Membincangkan isu dan masalah dalam kerjasama ekonomi serantau  Perbezaan ekonomi antara Negara anggota  Konflik politik wilayah dalam Negara anggota  Keupayaan melaksanakan projek kerjasama serantau  Persaingan antara kepentingan Negara dengan kepentingan serantau  Pencemaran rentas sempadan  Keselamatan serantau

PERTUMBUHAN SEGITIGA

Tambahan daripada kerjasama ASEANmemajukan dan mempercepatkan tahap liberalisasi ekonomi ASEAN. Berdasarkan kepada persefahaman dan persetujuan yang dicapai antara pihak-pihak yang terlibat.

Kawasan:
a)


IMT-GT Indonesia = ( Sumatera Utara dan Acheh ) Malaysia = Perlis, Kedah, P.Pinang dan Perak Utara. Thailand = Narathiwat,Songkla,Yala,Satun dan Patani.

IMS - GT

b) IMS-

GT  Indonesia = ( Riau ),Johor, Singapura.

IMT - GT

BIMP-EAGA

☺ ☺

Brunei, Indonesia( Sulawesi Utara,Kalimantan Timur dan Barat). Malaysia( Sabah,Sarawak,Labuan), Filipina( Mindanao dan Palawan ).

BIMP - EAGA

FOKUS KERJASAMA:
a) IMS-GT= Perindustrian.  b) IMT-GT= Sumber pertanian dan pelancongan.  c) BIMP-EAGA= pelbagai aktiviti ekonomi.

PERANAN PERTUMBUHAN SEGITIGA DALAM MEMAJUKAN WILAYAH:
Perdagangan  Pelaburan  Pengaliran buruh  Penggunaan sumber  Pengangkutan dan perhubungan  Teknologi

HUBUNGAN MALAYSIA DENGAN NEGARA LUAR
Dasar Luar Negara Malaysia.  Teras dasar luar Negara Malaysia – Aman, Bebas dan Berkecuali.

PERANAN NEGARA MALAYSIA DALAM PAKATAN KERJASAMA SERANTAU:
Memakmurkan jiran- Malaysia sangat aktif dalam pertumbuhan ASEAN,salah sebuah Negara pengasas ASEAN, mempergiatkan usaha menikmati faedah segitiga pertumbuhan ( IMT-GT, IMSGT,BIMP-EAGA ).  Mempercepatkan pelaksanaan AFTA.  Memperjuangkan kepentingan Asia Timur yang kurang maju.  Mempertahankan industri kereta nasional- daripada bersaing dengan kereta asing dengan melambatkan pelaksanaan AFTA bebas.

KEPENTINGAN KERJASAMA SERANTAU DALAM MELINDUNGI ALAM SEKITAR. Mengatasi masalah pencemaran rentas sempadan. Antara isu yang difokuskan:  Pemanasan global.  Penipisan lapisan ozon.  Pencemaran udara dan air.  Kehilangan biodiversiti.  Kepupusan sumber alam – tanah,hutan,mineral,marin.