SENI CETAK

NAMA AHLI KUMPULAN: MOHD KHAIRUL ANUAR BIN NORJAHAN SITI NUR SUHADA BINTI MOHD ARYADIN NORAZUREN BINTI MOHD JOHARI NORSYAMIRAH BINTI IBRAHIM NORAZIERA BINTI AZMI

DEFINISI CETAKAN

Satu proses kerja seni menggunakan dakwat yang dicipta melalui perpindahan dakwat ke atas satu permukaan Cetakan juga bererti mengecap corak atau gambar yang sama dengan menggunakan alatan tertentu seperti kertas,kain atau bahan-bahan lain. 

SEJARAH CETAKAN

Proses penghasilan cetakan terawal dihasilkan daripada cetakan kayu yang dipercayai pada abad ke-7 Masihi di China. Abad ke-14 Masihi ,industri cetakan mono berkembang di negara barat. Digunakan untuk tujuan bahan pendidikan,propaganda dan bahan keagamaan. Abad ke-15 penggunaan warna dalam seni cetakan pun bermula. 

Sejarah cetakan Malaysia dibawa dari China ke Singapura pada tahun 1940-an melalui Nanyang Akademik. Awal tahun 1960-an ,teknik cetakan dimasukkan ke dalam sukatan matapelajaran seni visual secara rasmi. Diperluaskan ke sekolah dan individu yang bergiat aktif dalam seni. 

JENIS-JENIS CETAKAN

JENIS-JENIS CETAKAN CETAKAN TIMBULAN CETAKAN BENAM / intaglio
CETAKAN PLANOGRAFI / LITOGRAFI
CETAKAN STENSIL SERIGRAFI CETAKAN STENSIL // SERIGRAFI / / SUTERA SARING SUTERA SARING

1. CETAKAN TIMBULAN 

Proses mungukir ke dalam dan meninggalkan bahagian yang timbul untuk diletakkan dakwat dan dicetak.

JENIS JENIS CETAKAN TIMBULAN CETAKAN TIMBULAN
CETAKAN LINO a) CETAKAN LINO

CETAKAN BLOK KAYU b) CETAKANBLOK KAYU

c) CETAKAN CETAKAN TIMBUL KOLOGRAF KOLAJ TIMBUL / / KOLOGRAF / / KOLAJ

a) Cetakan Lino 

Merupakan penerapan imej pada kertas dengan menggunakan bahan utama linoleum yang telah diukir imej yang hendak dicetak - pisau cukur - roda penggelek - cermin

b) Cetakan Blok Kayu 

Merupakan cetakan jenis timbulan sama seperti cetakan lino tetapi mempunyai kesan cetakan yang berlainan.

c) Cetakan Timbul / Kolograf / Kolaj
Merupakan proses membuat cetakan dengan meletakkan dakwat atau warna pada permukaan tapak cetakan yang biasanya terdiri daripada blok kayu atau lino. Hasil permukaan acuan merupakan imej yang terhasil di permukaan kertas. 

2. CETAKAN BENAM / INTAGLIO  

a) b) c) d)

Memerlukan plat logam yang diguris menggunakan jarum tajam atau asid untuk menghakis imej yang hendak dicetak untuk mendapatkan kesan benaman pada permukaan. Warna atau dakwat cetakan memrlukan bahagian benaman untuk dakwat melekat dan seterusnya dicetak atas permukaan. Antara kaedah mencetak jenis benam: Turisan (engraving) Akuantin (aquatint) Gurisan asid (etching) Mesotin (mezzotint)

Teknik Penghasilan  

Cetakan datar menggunakan blok batu kapur sebagai blok untuk menghasilkan imej cetakan. Proses cetakan menggunakan kaedah yang dinamakan litografi. Teknik penolakan minyak dengan air. Permukaan imej yang dilukis menggunakan krayon minyak dan disapu gam arab yang dicampur dengan asid nitrit. Kekalisan antara air dengan minyak menghasilkan cetakan seakan-akan lukisan pensel.

4. CETAKAN STENSIL / SERIGRAFI
Menggunakan pemidang kain sutera saring untuk mencetak imej Imej yang dihasilkan lebih tepat dan hasil cetakannya mempunyai rupa atau bentuk yang lebih kemas Cetakan ini boleh menggunakan potongan kertas atau plastik yang ditebuk. 

3. CETAKAN PLANOGRAFI / LITOGRAFI
Diperkenalkan dan dikembangkan proses penghasilan oleh seorang rakyat dari Jerman yang bernama Aloy Senelfelder. Beliau telah memperkenalkan teknik seni cetakan planografi pada tahun 1798. 

Sumber
Teks STPM seni visual Oxford Fajar Marhanim A.Razak Mohd Shahrizal Dolah

SEKIAN, TERIMA KASIH