A-

JENIS - JENIS FOBIA

Ablutophobia :Takut mandi atau dibasuh. Acarophobia :Takut kepada kegatalan atau serangga yang menyebabkan gatal. Acerophobia :Takut kepada rasa masam. Achluophobia :Takut kepada kegelapan. Acousticophobia :Takut kepada kebisingan. Acrophobi :Takut kepada ketinggian. Aerophobia :Fear of drafts, air swallowing, or airbourne noxious substances. Aeroacrophobia :Takut kepada tempat terbuka yang tinggi. Aeronausiphobia :Takut kepada muntah yang disebabkan mabuk udara. Afrophobia :Takut atau benci dengan Orang Afrika, budaya dan keturunannya. Agateophobia :Takut kepada kegilaan. Agliophobia :Takut kepada rasa sakit. Agoraphobia :Takut kepada tempat terbuka,tempat yang terdapat ramai orang. Takut meninggalkan tempat selamat. Agraphobia :Takut kepada gangguan seksual. Agrizoophobia :Takut kepada haiwan liar. Agyrophobia :Takut kepada jalan raya atau melintas jalan. Aibohphobia :Takut dengan palindromes (perkataan yang diterbalikkan bunyinya sama; malam, taat, katak, tamat...) Aichmophobia :Takut kepada jarum atau benda tajam. Ailurophobia :Takut akan kucing. Albuminurophobia :Takut kepada sakit buah pinggang. Alektorophobia :Takut kepada ayam. Algophobia :Takut kepada rasa sakit. Alliumphobia :Takut kepada bawang putih. Allodoxaphobia :Takut menerima pandangan atau pendapat. Altophobia :Takut kepada ketinggian. Amathophobia :Takut kepada debu dan habuk. Amaxophobia :Takut berada didalam kereta. Ambulophobia :Takut untuk berjalan atau berdiri. Amnesiphobia :Takut kepada amnesia (hilang ingatan). Amychophobia :Takut kepada cakaran atau dicakar. Anablephobia :Takut untuk memandang keatas. Ancraophobia :Takut akan angin (Anemophobia) Androphobia :Takut kepada lelaki. Anemophobia :Takut dengan angin.(Ancraophobia) Anginophobia :Takut tercekik. Anglophobia :Takut kepada England, orang Inggeris, budaya mereka,... Angrophobia :Takut kepada kemarahan dan menjadi marah. Ankylophobia :Takut kepada ketidak-boleh-gerakan sendi. Anthrophobia or Anthophobia: Takut kepada bunga. Anthropophobia :Takut kepada orang ramai dan masyarakat. Albuminurophobia :Takut kepada sakit buah pinggang. Alektorophobia :Takut kepada ayam. Algophobia :Takut kepada rasa sakit. Alliumphobia :Takut kepada bawang putih. Allodoxaphobia :Takut menerima pandangan atau pendapat. Altophobia :Takut kepada ketinggian. Amathophobia :Takut kepada debu dan habuk. Amaxophobia :Takut berada didalam kereta. Ambulophobia :Takut untuk berjalan atau berdiri.

Amnesiphobia :Takut kepada amnesia (hilang ingatan). Amychophobia :Takut kepada cakaran atau dicakar. Anablephobia :Takut untuk memandang keatas. Ancraophobia :Takut akan angin (Anemophobia) Androphobia :Takut kepada lelaki. Anglophobia :Takut kepada England, orang Inggeris, budaya mereka,... Angrophobia :Takut kepada kemarahan dan menjadi marah. Ankylophobia :Takut kepada ketidak-boleh-gerakan sendi. Anthrophobia or Anthophobia :Takut kepada bunga. Anthropophobia :Takut kepada orang ramai dan masyarakat. Antidaeophobia :Takut setiap masa, dimana jua anda berada, seekor itik sedang memerhatikan anda. Antlophobia :Takut kepada banjir. Anuptaphobia :Takut menjadi bujang. Apeirophobia :takut dengan keabadian. Aphenphosmphobia :Takut kepada sentuhan. (Haphephobia) Apiphobia :Takut kepada lebah. Apotemnophobia :Takut kepada orang yang kudung. Aquaphobia :Takut akan air. Secara spesifiknya takutkan lemas. Arachibutyrophobia :Takut kepada keadaan dimana peanut butter melekat di lelangit mulut. Arcanophobia :Takut dengan magik Arachnephobia atau Arachnophobia :Takut kepada labah-labah. Arithmophobia :Takut akan nombor. Arrhenphobia :Takut kepada lelaki. Arsonphobia :Takut akan api. Asthenophobia :Takut akan pengsan atau berasa lemah. Astraphobia or Astrapophobia :Takut akan guruh dan petir.(Ceraunophobia, Keraunophobia) Astrophobia :Takut akan bintang-bintang dan ruang angkasa. Asymmetriphobia :Takut kepada benda simetri. Ataxiophobia :Takut kepada ataxia. (Otot tidak seimbang) Ataxophobia :Takut akan perkara yang tak teratur atau tidak kemas. Atelophobia :Takut dengan perasaan tidak sempurna. Atephobia :Takut kepada tinggalan lama (ruin). Athazagoraphobia :Takut dilupakan, tidak dipedulikan. Atomosophobia :Takut kepada letupan atom. Atychiphobia :Takut kepada kegagalan. Aulophobia :Takut akan seruling/serunai. Aurophobia :Takut akan emas. Auroraphobia :Takut akan fenomena 'cahaya utara' (Northern lights). Australophobia, Novahollandiaphobia :Takut dengan Australia, rakyat dan budayanya. Autodysomophobia :Takut kepada orang yang berbau tajam. Automatonophobia :Takut kepada patung ventriloquist's, robot, patung lilin, patung. Automysophobia :Takut menjadi kotor. Autophobia :Takut akan keseorangan atau dibiar berseorangan. Aviophobia or Aviatophobia :Takut untuk terbang. BBacillophobia- Takut kepada microbes dan kuman. Bacteriophobia- Takut kepada bakteria. Ballistophobia- Takut kepada peluru berpandu dan peluru. Barleyphobia - Takut dengan barli. Bananaphobia - Takut dengan buah pisang.

Bolshephobia- Takut kepada Bolsheviks. Barophobia- Takut kepada graviti. Basophobia or Basiphobia- Ketidakmampuan berdiri. Takut untuk berjalan atau jatuh. Bathmophobia- Takut kepada tangga atau tebing curam. Bathophobia- Takut kepada kedalaman. Batophobia- Takut kepada ketinggian atau berada hampir dengan bangunan tinggi. Batrachophobia- Takut kepada haiwan amfibia, seperti katak, sesumpah, salamanders,... Belonephobia- Takut kepada pin dan jarum. (Aichmophobia) Bibliophobia- Takut akan buku. Blennophobia- Takut dengan lendiran. Bogyphobia- Takut kepada bogeys atau bogeyman (Raksasa yang tinggal bawah katil anda). Botanophobia- Takut kepada tumbuhan. Briophobia- Takut dengan tapak kaki manusia. Bromidrosiphobia or Bromidrophobia- Takut akan bau badan Brontophobia- Takut kepada petir dan guruh. Bufonophobia- Takut kepada katak dan kodok. Button phobia - Takut dengan butang. CCacophobia- Takut kepada keburukan. Cainophobia or Cainotophobia- Takut kepada sesuatu yang baru. Caligynephobia- Takut kepada perempuan cantik. Cancerophobia or Carcinophobia- Takut akan penyakit barah. Carbophobia - Takut dengan karbohidrat (contoh: mengamalkan diet Atkin's). Cardiophobia- Takut dengan penyakit jantung. Carnophobia- Takut dengan daging. Catagelophobia- Takut diperbodohkan orang lain. Catapedaphobia- Takut untuk melompat dari tempat tinggi dan rendah. Cathisophobia- Takut untuk duduk. Catoptrophobia- Takut dengan cermin. Cenophobia or Centophobia- Takut bilik kosong. Ceraunophobia or Keraunophobia- Takut kepada petir dan guruh.(Astraphobia, Astrapophobia) Chaetophobia- Takut dengan rambut. Cheimaphobia or Cheimatophobia- Takut dengan kesejukkan.(Frigophobia, Psychophobia) Chelonaphobia - Takut dengan penyu. Chemophobia- Takut dengan bahan kimia atau bekerja dengannya. Cherophobia- Takut dengan suasana meriah. Chinophobia - Takut dengan orang Cina dan budaya mereka. Chionophobia- Takut dengan salji. Chiraptophobia- Takut untuk disentuh. Chirophobia- Takut dengan tangan. Chlorophobia - Takut dengan warna hijau. Cholerophobia- Takut akan kemarahan atau takut kepada penyakit taun. Chorophobia- Takut untuk menari. Christophobia - Takut dengan agama Kristian. Chrometophobia or Chrematophobia- Takut dengan duit. Chromophobia or Chromatophobia- Takut dengan warna. Chronophobia- Takut dengan masa. Chronomentrophobia- Takut dengan jam. Chrysophobia - Takut dengan warna jingga. Cibophobia- Takut dengan makanan.(Sitophobia, Sitiophobia)

Claustrophobia- Takut dengan ruang tertutup. Cleithrophobia or Cleisiophobia- Takut terkunci didalam ruang yang tertutup. Cleptophobia- Takut dengan kecurian. Climacophobia- Takut dengan tangga, mendaki tangga, atau jatuh tangga. Clinophobia- Takut untuk tidur. Clithrophobia or Cleithrophobia- Takut terperangkap. Cnidophobia- Takut dengan sengatan. Cometophobia- Takut dengan komet. Coimetrophobia- Takut dengan kubur. Coitophobia- Takut dengan coitus. Contreltophobia- Takut dengan gangguan seksual Coprastasophobia- Takut untuk membuang air besar atau secara saintifiknya berak. Coprophobia- Takut dengan tahi. Coulrophobia- Takut dengan badut. Counterphobia- Rujukan kepada seorang phobia dengan situasi phobianya. Cremnophobia- Takut akan jurang di gunung ganang. Cryophobia- Takut dengan kesejukkan melampau, ais dan fros. Crystallophobia- Takut dengan kristal atau kaca. Cyberphobia- Takut dengan komputer atau menggunakan komputer. Cyclophobia- Takut dengan basikal. Cymophobia or Kymophobia- Takut dengan ombak atau pergerakan berombak. Cynophobia- Takut dengan anjing atau penyakit anjing gila. Cypridophobia or Cypriphobia or Cyprianophobia or Cyprinophobia - Takut dengan pelacur atau penyakit kelamin DDecidophobia- Takut untuk membuat keputusan. Defecaloesiophobia- Takut dengan pergerakan dalam usus yang menyakitkan. Deipnophobia- Takut akan perbualan semasa makan. Dementophobia- Takut dengan kegilaan. Demonophobia or Daemonophobia- Takut dengan syaitan. Demophobia- Takut dengan orang ramai. (Agoraphobia) Dendrophobia- Takut dengan pokok. Dentophobia- Takut dengan doktor gigi. Dermatophobia- Takut dengan penyakit kulit. Dermatosiophobia or Dermatophobia or Dermatopathophobia- Takut dengan penyakit kulit. Dextrophobia- Takut dengan objek yang berada di sebelah kanan tubuh. Diabetophobia- Takut dengan penyakit kencing manis. Didaskaleinophobia- Takut untuk pergi ke sekolah. Dikephobia- Takut dengan keadilan (justice). Dinophobia- Takut dengan rasa pening. Diplophobia- Takut dengan penglihatan dua imej (double vision). Dipsophobia- Takut untuk minum. Dishabiliophobia- Takut untuk membuka baju di hadapan orang. Domatophobia- Takut dengan rumah atau berada dalam rumah.(Eicophobia, Oikophobia) Doraphobia- Takut dengan bulu atau kulit haiwan. Doxophobia- Takut untuk mengeluarkan pendapat atau menerima pujian. Dromophobia- Takut untuk melintas jalan. Dutchphobia- Takut dengan orang Belanda. Dysmorphophobia- Takut dengan benda yang tidak terbentuk dengan sempurna (cacat). Dystychiphobia- Takut dengan kemalangan. E-

Ecclesiophobia- Takut dengan gereja. Ecophobia- Takut dengan tempat tinggal. Eicophobia- Takut dengan keadaan di sekeliling tempat tinggal.(Domatophobia, Oikophobia) Eisoptrophobia- Takut dengan cermin atau melihat diri dalam cermin. Electrophobia- Takut dengan elektrik. Eleutherophobia- Takut dengan kebebasan. Elurophobia- Takut dengan kucing. (Ailurophobia) Emetophobia- Takut dengan muntah. Enetophobia- Takut dengan pin. Enochlophobia- Takut dengan tempat ramai orang. Enosiophobia or Enissophobia- Takut akan tertuduh melakukan dosa besar atau dikritik. Entomophobia- Takut dengan serangga. Eosophobia- Takut dengan waktu subuh atau cahaya siang. Ephebiphobia- Takut dengan remaja. Epistaxiophobia- Takut dengan keadaan hidung berdarah. Epistemophobia- Takut dengan ilmu pengetahuan. Epistolophobia - Takut untuk menulis surat. Equinophobia- Takut dengan kuda. Eremophobia- Takut keseorangan atau ditinggalkan keseorangan. Ereuthrophobia- Takut dengan perasaan malu. Ergasiophobia- 1) Takut untuk bekerja atau berfungsi. 2) Takut seorang doktor bedah terhadap pembedahan. Ergophobia- Takut dengan kerja. Erotophobia- Takut dengan cinta seksual atau persoalan seksual. Euphobia- Takut untuk mendengar berita baik. Eurotophobia- Takut dengan organ seksual wanita Europhobia - Takut kepada Eropah, orang eropah atau Kesatuan Eropah (EU). Erythrophobia or Erytophobia or Ereuthophobia- Takut kepada 1) lampu merah. 2) Perasaan merah padam. 3) Warna merah. FFearaphobia - Takut dengan perkataan 'takut' (fear). Febriphobia or Fibriphobia or Fibriophobia- Takut akan demam. Fecophobia, Coprophobia, Scatophobia - Takut dengan tahi. Felinophobia- Takut dengan kucing. (Ailurophobia, Elurophobia, Galeophobia, Gatophobia) Francophobia- Takut dengan negara Perancis, rakyat dan budayanya. (Gallophobia, Galiophobia) Frigophobia- Takut akan kesejukkan dan benda sejuk.(Cheimaphobia, Cheimatophobia, Psychrophobia) Ferrumphobia - Takut dengan sebarang objek besi. GGatophobia- Takut akan kucing. Galeophobia - Takut dengan jerung. Gallophobia or Galiophobia- Takut dengan negara Perancis, rakyat dan budayanya. (Francophobia) Gamophobia- Takut dengan perkahwinan. Geliophobia- Takut dengan ketawa. Geniophobia- Takut dengan dagu. (ada apa dengan dagu) Genophobia- Takut akan seks. Genuphobia- Takut dengan lutut. Gephyrophobia or Gephydrophobia or Gephysrophobia- Takut untuk meyeberangi jambatan. Germanophobia- Takut dengan negara Jerman, rakyat dan budayanya.

Gerascophobia- Takut untuk menjadi tua. Gerontophobia- Takut dengan orang tua dan menjadi tua. Geumaphobia or Geumophobia- Takut dengan rasa (lidah). Glossophobia- Takut untuk bercakap di tempat awam atau memulakan percakapan. Gnosiophobia- Takut dengan ilmu pengetahuan. Graphophobia- Takut untuk menulis atau dengan tulisan tangan. Gymnophobia- Takut untuk berbogel. Gynephobia or Gynophobia- Takut akan wanita. HHadephobia- Takut akan neraka. Hagiophobia- Takut dengan wali (saints) atau benda-benda suci. Hamartophobia- Takut untuk membuat dosa. Haphephobia or Haptephobia- Takut untuk disentuh. Harpaxophobia- Takut dirompak. Hedonophobia- Takut dengan kepuasan perasaan. Heliophobia- Takut dengan matahari. Hellenologophobia- Takut dengan perkataan Greek atau terma saintifik yang kompleks. Helminthophobia- Takut menghadapi jangkitan cacing. Hemophobia or Hemaphobia or Hematophobia- Takut dengan darah. Heresyphobia or Hereiophobia- Takut dengan perubahan radikal. Herpetophobia- Takut dengan reptilia atau haiwan yang merayap dan menyusur. Heterophobia- Takut dengan jantina lain. (Sexophobia) Hexakosioihexekontahexaphobia - takut dengan nombor 666. Hierophobia- Takut akan paderi atau benda keramat. Hippophobia- Takut dengan kuda. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia- Takut dengan perkataan yang panjang. (Nama pun dah gerun) Hobophobia- Takut dengan peminta sedekah atau fakir. Hodophobia- Takut dengan perjalanan darat. Hormephobia- Takut terkejut. Homichlophobia- Takut dengan kabus. Homilophobia- Takut denga khutbah. Hominophobia- Takut dengan lelaki. Homophobia- Takut dengan perasaan yang sama, homoseksual atau menjadi homoseksual. Hoplophobia- Takut dengan senjata api. Hypnophobia- Takut untuk tidur atau dihipnotize. Hypsiphobia- Takut akan ketinggian. Hydrargyophobia- Takut dengan ubatan merkurial?. Hydrophobia- Takut dengan air atau cecair yang boleh membawa penyakit berjangkit. Hydrophobophobia- Takut dengan cecair yang boleh membawa penyakit berjangkit. Hyelophobia or Hyalophobia- Takut dengan kaca. Hygrophobia- Takut dengan cecair, kebasahan atau kelembapan. Hylephobia- Takut menjadi materialistik atau takut akan sawan. Hylophobia- Takut dengan hutan. Hypengyophobia or Hypegiaphobia- Takut untuk bertanggungjawab. IIatrophobia- Takut untuk berjumpa dengan doktor atau dengan doktor sendiri. Ichthyophobia- Takut dengan ikan. Iconophobia - Takut akan imej dan ikon. Ideophobia- Takut dengan idea. Illyngophobia- Takut berasa pening apabila melihat ke bawah dari tempat tinggi

(vertigo). Iophobia- Takut akan racun. Islamophobia - Takut dengan agama Islam. Islandophobia - Takut dengan Iceland, rakyat dan budayanya. Insectophobia - Takut dengan serangga. Isolophobia- Takut akan keseorangan. Isopterophobia- Takut dengan anai-anai, atau serangga yang makan kayu. Ithyphallophobia- Takut dilihat, difikirkan oleh orang lain atau takut kemaluan menjadi tegang (hahaha). JJapanophobia- Takut dengan Orang Jepun. Judeophobia- Takut dengan Orang Yahudi. KKatikomindicaphobia - Takut dengan RNI (Resident Non-Indian). Kainolophobia or Kainophobia- Takut dengan sesuatu yang baru. Kakorrhaphiophobia- Takut akan gagal atau tertewas. Katagelophobia- Takut diperbodohkan. Kathisophobia- Takut untuk duduk. Kenophobia- Takut dengan ruang kosong. Keraunophobia or Ceraunophobia- Takut dengan gurh dan petir.(Astraphobia, Astrapophobia) Kinetophobia or Kinesophobia- Takut dengan sebarang pergerakkan. Klismaphobia - Takutkan 'Enemas'. Kneemaphobia - Takut akan lutut membengkok kebelakang. Kleptophobia- Takut dengan kecurian. Koinoniphobia- Takut dengan bilik. Kolpophobia- Takut dengan organ seks, terutamanya wanita Kopophobia- Takut dengan keletihan. Koniophobia- Takut dengan debu. (Amathophobia) Kosmikophobia- Takut dengan fenomena kosmik. Kymophobia- Takut dengan ombak/gelombang. (Cymophobia) Kynophobia- Takut dengan penyakit gila. Kyphophobia- Takut dengan kebongkokan. LLachanophobia- Takut dengan sayuran. Laliophobia or Lalophobia- Takut untuk bercakap. Leporiphobia - Takut dengan arnab. Leprophobia or Lepraphobia- Takut dengan penyakit yang merosakkan tubuh (seperti kusta). Leukophobia- Takut dengan warna putih. Levophobia- Takut dengan benda yang berada di sebelah kiri tubuh. Ligyrophobia- Takut dengan bunyi yang sangat kuat. Lilapsophobia- Takut dengan puting beliung dan taufan. Limnophobia- Takut dengan tasik. Linonophobia- Takut dengan tali. Liticaphobia- Takut dengan 'lawsuits' (Perkara bukan jenayah yang dibawa ke mahkamah seperti saman-menyaman). Lockiophobia- Takut dengan kelahiran. Logizomechanophobia- Takut dengan komputer. Logophobia- Takut dengan perkataan. Luiphobia- Takut dengan penyakit siflis Lutraphobia- Takut dengan memerang. Lygophobia- Takut dengan kegelapan. Lyssophobia- Takut dengan penyakit gila atau takut menjadi gila.

MMacroxenoglossophobia - Takut dengan perkataan yang panjang dan pelik. Macrophobia- Takut untuk menunggu lama. Maimouphobia, Pithikosophobia - Takut akan monyet. Mageirocophobia- Takut untuk memasak. Maieusiophobia- Takut dengan kelahiran. Malaxophobia- Takut dengan babak cinta. (Sarmassophobia) Maniaphobia- Takut dengan kegilaan. Mastigophobia- Takut dengan balasan atau denda. Mechanophobia- Takut dengan mesin. Medomalacuphobia- Takut kehilangan ketegangan (ereksi). Medorthophobia- Takut dengan kemaluan yang tegang. Megalophobia- Takut dengan benda-benda besar. Melissophobia- Takut dengan lebah. Melanophobia- Takut dengan warna hitam. Melophobia- Takut atau benci dengan muzik. Meningitophobia- Takut dengan penyakit otak. Meningitophobia - Takut dengan penyakit yang disebabkan oleh onani. Menophobia- Takut akan kedatangan haid. Merinthophobia- Takut diikat. Metallophobia- Takut dengan besi. Metathesiophobia- Takut dengan perubahan Meteorophobia- Takut dengan meteor. Methyphobia- Takut dengan alkohol. Metrophobia- Takut atau benci dengan puisi. Microbiophobia- Takut dengan microbes. (Bacillophobia) Microphobia- Takut dengan benda-benda kecil. Misophobia or Mysophobia- Takut terkena kotoran dan jangkitan kuman. Mnemophobia- Takut dengan memori. Molysmophobia or Molysomophobia- Takut dengan kotoran dan jangkitan. Monophobia- Takut dibiarkan seorang atau takut keseorangan. Monopathophobia- Takut dengan sesuatu penyakit. Motorphobia- Takut dengan kenderaan bermotor. Mottephobia- Takut dengan kupu-kupu. Musophobia or Muriphobia- Takut akan tikus. Mycophobia- Takut dengan cendawan. Mycrophobia- Takut dengan benda-benda kecil. Myctophobia- Takut akan kegelapan. Myrmecophobia- Takut dengan semut. Mythophobia- Takut dengan khabar angin atau cerita palsu. Myxophobia- Takut dengan lendiran. (Blennophobia) NNebulaphobia- Takut dengan kabus. (Homichlophobia) Necrophobia- Takut akan kematian atau takut dengan benda mati. Nelophobia- Takut dengan kaca. Neopharmaphobia- Takut dengan dadah yang baru. Neophobia- Takut dengan sebarang benda baru. Nephophobia- Takut dengan awan. Nihilophobia - Takut dengan sesuatu yang tiada. Noctiphobia- Takut dengan malam. Nomatophobia- Takut dengan nama-nama. Nosocomephobia- Takut dengan hospital. Nosophobia or Nosemaphobia- Takut untuk jatuh sakit. Nostophobia- Takut untuk pulang ke rumah. Novercaphobia- Takut dengan ibu tiri.

Nucleomituphobia- Takut dengan senjata nuklear. Nudophobia- Takut dengan perkara bogel. Numerophobia- Takut dengan nombor. Nyctohylophobia- Takut akan malam Nyctophobia- Takut dengan kegelapan atau takutkan malam. OObesophobia- Takut berat badan meningkat.(Pocrescophobia) Ochlophobia- Takut dengan keadaan ramai orang atau rusuhan. Ochophobia- Takut dengan sebarang kenderaan. Octophobia - Takut dengan nombor lapan (8). Odontophobia- Takut dengan gigi atau takut dengan pembedahan pergigian. Odynophobia or Odynephobia- Takut dengan kesakitan. (Algophobia) Oenophobia- Takut dengan wain. Oikophobia- Takut dengan keadaan sekeliling rumah atau dengan rumah. (Domatophobia, Eicophobia) Olfactophobia- Takut dengan bau-bauan. Ombrophobia- Takut dengan hujan atau takut ditimpa hujan. Ommetaphobia or Ommatophobia- Takut dengan mata. Oneirophobia- Takut dengan mimpi. Oneirogmophobia- Takut dengan mimpi emisi. Onomatophobia- Takut untuk mendengar sesuatu perkataan atau nama. Ophidiophobia- Takut dengan ular. (Snakephobia) Ophthalmophobia- Takut ditenung oleh orang lain. Opiophobia- Fear medical doctors experience of prescribing needed pain medications for patients. Optophobia- Takut untuk membuka mata. Ornithophobia- Takut dengan burung. Orthophobia- Takut dengan hakmilik. Osmophobia or Osphresiophobia- Takut dengan bau-bauan. Ostraconophobia- Takut dengan perangai pentingkan diri. Ouranophobia or Uranophobia- Takut dengan syurga PPagophobia- Takut ais dan fros. Panthophobia- Takut menderita penyakit. Panophobia or Pantophobia- Takut segala-galanya. Papaphobia- Takut akan Pope. Papyrophobia- Takut dengan kertas. Paralipophobia- Takut tidak bertanggungjawab atau tidak melakukan tugas. Paraphobia- Takut akan sexual perversion. Parasitophobia- Takut dengan parasit. Paraskavedekatriaphobia- Takut dengan Friday the 13th. Parthenophobia- Takut dengan anak dara. Pathophobia- Takut dengan penyakit. Patroiophobia- Takut akan perkara turun temurun. Parturiphobia- Takutkan kelahiran. Peccatophobia- Takut melakukan dosa. Pediculophobia- Takut dengan serangga kecil yang hidup di badan seperti kutu. Pediophobia- Takut dengan anak patung. Pedophobia- Takut dengan budak. Peladophobia- Takut dengan orang botak. Pellagrophobia- Takutkan pellagra. Peniaphobia- Takutkan kemiskinan. Pentheraphobia- Takutkan ibu mertua. (Novercaphobia) Phagophobia- Takut menelan, makan atau dimakan. Phalacrophobia- Takut menjadi botak.

Phallophobia- Takut dengan kemaluan terutama menegang. Pharmacophobia- Takut mengambil ubat. Phasmophobia- Takutkan hantu. Phengophobia- Takut dengan cahaya siang. Philemaphobia or Philematophobia- Takut dengan ciuman. Philophobia- Takut jatuh cinta atau dicintai. Philosophobia- Takut dengan perkara philosophy. Phobophobia- Takut dengan fobia. Photoaugliaphobia- Takut dengan cahaya. Photophobia- Takut dengan cahaya. Phonophobia- Takut dengan suara atau telefon. Phronemophobia- Takut untuk berfikir. Phthiriophobia- Takut dengan serangga kecil yang hidup di badan seperti kutu.. (Pediculophobia) Phthisiophobia- Takut dengan penyakit usus. Placophobia- Takut dengan batu nisan. Plutophobia- Takut dengan kekayaan. Pluviophobia- Takutkan hujan. Pneumatiphobia- Takut dengan roh. Pnigophobia or Pnigerophobia- Takut tercekik. Pocrescophobia-Takut menjadi gemuk. (Obesophobia) Pogonophobia- Takut dengan janggut. Poliosophobia- Takut menghidap polio. Politicophobia- Takut dengan ahli politik. Polyphobia- Takut dengan banyak perkara. Poinephobia- Takut dengan denda. Ponophobia- Takut kerja berlebihan atau sakit. Porphyrophobia- Takut warna ungu. Potamophobia- Takut dengan sungai atau air mengalir. Potophobia- Takutkan dengan alkohol. Pharmacophobia- Takut dengan dadah. Proctophobia- Takut dengan rektum. Prosophobia- Takutkan perjalanan (progress). Psychophobia- Takutkan fikiran. Psychrophobia- Takutkan kesejukan. Pteromerhanophobia- Takut untuk terbang. Pteronophobia- Takut digelikan dengan bulu ayam. Pupaphobia - Takut dengan boneka. Pyrexiophobia- Takut demam. Pyrophobia- Takutkan api. RRadiophobia- Takut dengan radiasi atau sinar-x. Ranidaphobia- Takut dengan katak. Rectophobia- Takut dengan rektum atau penyakit berkaitan rektum seperti buasir. Rhabdophobia- Takut didera dengan batang kayu/besi. Rhypophobia- Takut akan defecation. Rhytiphobia- Takut mendapat wrinkles. Rupophobia- Takut dengan kotoran. Russophobia- Takut dengan orang Rusia SSamhainophobia- Takut dengan sambutan Halloween. Sarmassophobia- Takut dengan permainan cinta. (Malaxophobia) Satanophobia- Takut dengan syaitan. Scabiophobia- Fear of scabies.

Scatophobia- Fear of fecal matter. Scelerophibia- Takut dengan orang jahat atau perompak. Sciophobia Sciaphobia- Takut dengan bayang-bayang. Scoleciphobia- Takut dengan cacing. Scolionophobia- Takut dengan sekolah. Scopophobia or Scoptophobia- Takut dilihat atau direnung orang lain. Scotomaphobia- Takut dengan kebutaan.. Scotophobia- Takut dengan kegelapan. (Achluophobia) Scriptophobia- Takut untuk menulis di tempat awam. Selachophobia- Takut dengan ikan jerung. Selaphobia- Takut dengan sinaran lembut. Selenophobia- Takut dengan bulan. Seplophobia- Takut dengan benda-benda yang mereput. Sesquipedalophobia- Takut dengan perkataan yang panjang. Sexophobia- Takut dengan jantina yang berlawanan. (Heterophobia) Siderodromophobia- Takut dengan keretapi, jalan keretapi atau menggunakan keretapi. Siderophobia- Takut dengan bintang. Sinistrophobia- Takut dengan benda-benda di sebelah kiri atau kidal. Sinophobia- Takut dengan kaum Cina dan budaya mereka. Sitophobia or Sitiophobia- Takut dengan makanan atau makan. (Cibophobia) Snakephobia- Takut dengan ular. (Ophidiophobia) Soceraphobia- Takut dengan ibubapa mertua. Social Phobia- Takut dinilai secara negatif dalam situasi sosial. Sociophobia- Takut dengan masyarakat dan orang ramai. Somniphobia- Takut untuk tidur. Sophophobia- Takut untuk belajar. Soteriophobia - Takut untuk bergantung atau menjadi tanggungan orang lain. Spacephobia- Takut dengan angkasa lepas. Spectrophobia- Takut dengan hantu. Spermatophobia or Spermophobia- Takut dengan kuman Spheksophobia- Takut dengan penyengat (wasps). Stasibasiphobia or Stasiphobia- Takut untuk berdiri dan berjalan. (Ambulophobia) Staurophobia- Takut dengan salib atau benda bersilang. Stenophobia- Takut dengan benda atau tempat yang sempit. Stygiophobia or Stigiophobia- Takut akan neraka. Suriphobia- Takut dengan tikus. Symbolophobia- Takut dengan perkara-perkara berkaitan simbol. Symmetrophobia- Takut dengan sesuatu yang simetri. Syngenesophobia- Takut dengan ahli keluarga. Syphilophobia- Takut dengan penyakit siflis. TTachophobia- Takut dengan kelajuan. Taeniophobia or Teniophobia- Takut dengan cacing pita (yang hidup dalam perut). Taphephobia Taphophobia- Takut ditanam hidup-hidup dan tanah perkuburan. Tapinophobia- Fear of being contagious. Taurophobia- Takut dengan lembu. Technophobia- Takut dengan teknologi. Teleophobia- 1) Takut dengan perancangan tetap. 2) upacara keagamaan. Telephonophobia- Takut dengan telefon. Teratophobia- Takut mendapat anak tak sempurna atau raksasa atau orang cacat. Testophobia- Takut untuk mengambil ujian. Tetanophobia- Takut menghidapi kancing gigi (tetanus). Teutophobia- Takut dengan Jerman atau berkaitan Jerman. Textophobia- Takut dengan sesuatu jenis fabrik.

Thaasophobia- Takut untuk duduk. Thalassophobia- Takut dengan laut. Thanatophobia or Thantophobia- Takut untuk mati atau takutkan kematian. Theatrophobia- Takut dengan teater. Theologicophobia- Takut dengan ilmu ketuhanan (theologi). Theophobia- Takut dengan Tuhan atau agama. Thermophobia- Takut dengan haba. Tocophobia- Takut mengandung atau melahirkan anak. Tomophobia- Takut dengan pembedahan surgeri. Tonitrophobia- Takut dengan guruh. Topophobia- Takut terhadap sesuatu tempat atau situasi, 'stage fright'. Toxiphobia or Toxophobia or Toxicophobia- Takut dengan racun atau diracun. Traumatophobia- Takut dengan sebarang kecederaan. Tremophobia- Takut menggeletar. Trichinophobia- Takut dengan trichinosis. Trichopathophobia or Trichophobia- Takut dengan rambut atau bulu. (Chaetophobia, Hypertrichophobia) Triskaidekaphobia- Takut dengan nombor 13. Tropophobia- Takut untuk bergerak atau perubahan. Trypanophobia- Takut dengan suntikan. Tuberculophobia- Takut dengan penyakit batuk kering. Tyrannophobia- Takut dengan pemerintah yang zalim. UUranophobia or Ouranophobia- Takut dengan syurga. Urophobia- Takut dengan air kencing atau takut hendak kencing. VVaccinophobia- Takut dengan suntikan vaksin. Venustraphobia- Takut dengan perempuan cantik. Verbophobia- Takut dengan perkataan. Verminophobia- Takut dengan kuman. Vestiphobia- Takut dengan pakaian Virginitiphobia- Takut dirogol. Vitricophobia- Takut dengan bapa tiri. Vuteuthindion - Takut untuk berpicnic. WWalloonphobia- Takut dengan bangsa Walloons dan bahasanya. Wiccaphobia: Takut dengan nenek kebayan dan seninya (witchcraft). XXanthophobia- Takut dengan warna kuning atau perkataan kuning itu sendiri. Xenoglossophobia- Takut dengan bahasa asing. Xenophobia- Takut dengan orang yang tak dikenali atau orang luar. Xerophobia- Takut dengan kekeringan. Xylophobia- 1) Takut dengan benda kayu-kayuan. 2) Hutan. Xyrophobia- Takut dengan pisau cukur. YYmophobia - Takut dengan perkara yang bertentangan atau kontra. ZZelophobia- Takut dengan perasaan cemburu. Zeusophobia- Takut dengan Tuhan atau dewa. Zemmiphobia- Takut dengan tikus tanah. Zoophobia- Takut dengan binatang.