Tajuk Kerja Amalan Demokrasi di Malaysia.

Ahli Kumpulan : a) Mohamad Fikri Bin Roslan b) Vishunu Haredas c) Mohd Hafizuddin d) Ammar Zuber

:

b) Kerajaan bertanggungjawab membentuk dan melaksanakan dasardasar negara untuk menjamin kesejahteraan rakyat dan keamanan negara. Oleh itu. pembangunan dan kesejahteraan negara. e) Warganegara yang patriotik. Kerajaan demokrasi berpalimen merupakan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. iaitu demos (rakyat) dan krotos (kekuasaan). f) Amalan kepelbagaian budaya dalam masyarakat. Beberapa prinsip utama yang dijadikan sebagai dasar dalam pembentukan kerajaan demokrasi adalah seperti berikut:a) Pemerintahan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Amalan kerajaan demokrasi seperti ini menjamin perpaduan. d) Persamaan dan keadilan dalam semua aspek seperti politik. c) Hak-hak asasi individu rakyat termaktub dan terjamin dalam perlembagaan negara. Australia. keselamatan. Kesuluruhan makna perkataan demokrasi beerti kekuasaan rakyat. g) Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. Kerajaan yang dipilih berkewajipan menjalankan segala tugas dan tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat. Banyak negara mengamalkan system kerajaan demokrasi seperti Afrika Selatan. Manakala raja berpelembagaa bermaksud sistem beraja mengikut peraturan Perlembagaan Persekutuan Malaysia. sosial dan undang-undang. Amerika Syarikat. Indonesia dan termasuklah negara kita. India.Perkataan demokras berasal daripada Yunani. kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Negara kita mengamalkan system demikrasi berparlimen dengan raja berpelembagaan. ekonomi. . Malaysia.

Perdana Menterinya pun daripada Barisan Nasional. e) Menaiktaraf infrastruktur negara. . Antara perdana menteri tersebut ialah:a) b) c) d) e) f) Tunku Abdul Rahman Tun Abdul Razak Tun Hussein Onn Tun Dr.Kerajaan di Malaysia sudah mentadbir negara ini selama 52 tahun sejak merdeka iaitu Barisan Nasional. g) Memelihara perpaduan antara kaum di Malaysia. h) Mengutamakan pendidikan rakyat. Mahathir Tun Abdullah Ahmad Badawi Dato’ Seri Najib Tun Razak Kesemua perdana menteri tersebut berasal dari barisan nasional danmentadbir negara dengan betul. c) Mengawal setiap sempadan negara. f) Mengekalkan keharmonian negara. Antara peranan kerajaan terhadap negara ialah:a) Menjaga kebajikan rakyat. d) Mengawal kemasukan pendatang asing. b) Menjamin keselamatan rakyat dengan menyediakan balai polis dan tentera.

Malaysia mempunyai lebih kurang 28 juta rakyat di dalam negara ini. Antara peranan rakyat Malaysia ialah:a) Menjamin keselamatan negara dengan kerjasama semua pihak. Namun. . c) Menghormati kedaulatan raja-raja. d) Menghormati bendera Malaysia. b) Mengekalkan keharmonian sejagat melalui komuniti setempat. apakah peranan-peranan untuk mengekalkan demokrasi di negara ini. e) Mengikut undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan. g) Tidak terlibat dalam sebarang perhimpunan haram. f) Sentiasa mengekalkan nama baik negara.

Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta.. ..Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful