Tajuk Kerja Amalan Demokrasi di Malaysia.

Ahli Kumpulan : a) Mohamad Fikri Bin Roslan b) Vishunu Haredas c) Mohd Hafizuddin d) Ammar Zuber

:

keselamatan. Kesuluruhan makna perkataan demokrasi beerti kekuasaan rakyat. d) Persamaan dan keadilan dalam semua aspek seperti politik. Beberapa prinsip utama yang dijadikan sebagai dasar dalam pembentukan kerajaan demokrasi adalah seperti berikut:a) Pemerintahan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. pembangunan dan kesejahteraan negara. Kerajaan demokrasi berpalimen merupakan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. sosial dan undang-undang. e) Warganegara yang patriotik. Indonesia dan termasuklah negara kita. Australia.Perkataan demokras berasal daripada Yunani. Malaysia. Banyak negara mengamalkan system kerajaan demokrasi seperti Afrika Selatan. Amalan kerajaan demokrasi seperti ini menjamin perpaduan. f) Amalan kepelbagaian budaya dalam masyarakat. Amerika Syarikat. Oleh itu. Kerajaan yang dipilih berkewajipan menjalankan segala tugas dan tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat. b) Kerajaan bertanggungjawab membentuk dan melaksanakan dasardasar negara untuk menjamin kesejahteraan rakyat dan keamanan negara. Manakala raja berpelembagaa bermaksud sistem beraja mengikut peraturan Perlembagaan Persekutuan Malaysia. India. c) Hak-hak asasi individu rakyat termaktub dan terjamin dalam perlembagaan negara. Negara kita mengamalkan system demikrasi berparlimen dengan raja berpelembagaan. ekonomi. . kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. iaitu demos (rakyat) dan krotos (kekuasaan). g) Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat.

b) Menjamin keselamatan rakyat dengan menyediakan balai polis dan tentera. c) Mengawal setiap sempadan negara. .Kerajaan di Malaysia sudah mentadbir negara ini selama 52 tahun sejak merdeka iaitu Barisan Nasional. h) Mengutamakan pendidikan rakyat. g) Memelihara perpaduan antara kaum di Malaysia. e) Menaiktaraf infrastruktur negara. Antara perdana menteri tersebut ialah:a) b) c) d) e) f) Tunku Abdul Rahman Tun Abdul Razak Tun Hussein Onn Tun Dr. Mahathir Tun Abdullah Ahmad Badawi Dato’ Seri Najib Tun Razak Kesemua perdana menteri tersebut berasal dari barisan nasional danmentadbir negara dengan betul. f) Mengekalkan keharmonian negara. d) Mengawal kemasukan pendatang asing. Perdana Menterinya pun daripada Barisan Nasional. Antara peranan kerajaan terhadap negara ialah:a) Menjaga kebajikan rakyat.

Namun. e) Mengikut undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan. f) Sentiasa mengekalkan nama baik negara. b) Mengekalkan keharmonian sejagat melalui komuniti setempat.Malaysia mempunyai lebih kurang 28 juta rakyat di dalam negara ini. . c) Menghormati kedaulatan raja-raja. g) Tidak terlibat dalam sebarang perhimpunan haram. Antara peranan rakyat Malaysia ialah:a) Menjamin keselamatan negara dengan kerjasama semua pihak. d) Menghormati bendera Malaysia. apakah peranan-peranan untuk mengekalkan demokrasi di negara ini.

..Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta.. .. Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful