Tajuk Kerja Amalan Demokrasi di Malaysia.

Ahli Kumpulan : a) Mohamad Fikri Bin Roslan b) Vishunu Haredas c) Mohd Hafizuddin d) Ammar Zuber

:

Manakala raja berpelembagaa bermaksud sistem beraja mengikut peraturan Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Amerika Syarikat. f) Amalan kepelbagaian budaya dalam masyarakat. . b) Kerajaan bertanggungjawab membentuk dan melaksanakan dasardasar negara untuk menjamin kesejahteraan rakyat dan keamanan negara. kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. keselamatan. iaitu demos (rakyat) dan krotos (kekuasaan). Kesuluruhan makna perkataan demokrasi beerti kekuasaan rakyat. Australia. India. g) Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. ekonomi.Perkataan demokras berasal daripada Yunani. e) Warganegara yang patriotik. Amalan kerajaan demokrasi seperti ini menjamin perpaduan. d) Persamaan dan keadilan dalam semua aspek seperti politik. Negara kita mengamalkan system demikrasi berparlimen dengan raja berpelembagaan. Oleh itu. Kerajaan demokrasi berpalimen merupakan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. pembangunan dan kesejahteraan negara. Banyak negara mengamalkan system kerajaan demokrasi seperti Afrika Selatan. Beberapa prinsip utama yang dijadikan sebagai dasar dalam pembentukan kerajaan demokrasi adalah seperti berikut:a) Pemerintahan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. sosial dan undang-undang. Indonesia dan termasuklah negara kita. Kerajaan yang dipilih berkewajipan menjalankan segala tugas dan tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat. c) Hak-hak asasi individu rakyat termaktub dan terjamin dalam perlembagaan negara. Malaysia.

b) Menjamin keselamatan rakyat dengan menyediakan balai polis dan tentera. f) Mengekalkan keharmonian negara.Kerajaan di Malaysia sudah mentadbir negara ini selama 52 tahun sejak merdeka iaitu Barisan Nasional. g) Memelihara perpaduan antara kaum di Malaysia. Perdana Menterinya pun daripada Barisan Nasional. Antara perdana menteri tersebut ialah:a) b) c) d) e) f) Tunku Abdul Rahman Tun Abdul Razak Tun Hussein Onn Tun Dr. Antara peranan kerajaan terhadap negara ialah:a) Menjaga kebajikan rakyat. Mahathir Tun Abdullah Ahmad Badawi Dato’ Seri Najib Tun Razak Kesemua perdana menteri tersebut berasal dari barisan nasional danmentadbir negara dengan betul. . d) Mengawal kemasukan pendatang asing. e) Menaiktaraf infrastruktur negara. c) Mengawal setiap sempadan negara. h) Mengutamakan pendidikan rakyat.

e) Mengikut undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan. apakah peranan-peranan untuk mengekalkan demokrasi di negara ini. d) Menghormati bendera Malaysia. b) Mengekalkan keharmonian sejagat melalui komuniti setempat. c) Menghormati kedaulatan raja-raja.Malaysia mempunyai lebih kurang 28 juta rakyat di dalam negara ini. f) Sentiasa mengekalkan nama baik negara. . g) Tidak terlibat dalam sebarang perhimpunan haram. Antara peranan rakyat Malaysia ialah:a) Menjamin keselamatan negara dengan kerjasama semua pihak. Namun.

. Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta... .Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta..