Tajuk Kerja Amalan Demokrasi di Malaysia.

Ahli Kumpulan : a) Mohamad Fikri Bin Roslan b) Vishunu Haredas c) Mohd Hafizuddin d) Ammar Zuber

:

Kerajaan yang dipilih berkewajipan menjalankan segala tugas dan tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat. Manakala raja berpelembagaa bermaksud sistem beraja mengikut peraturan Perlembagaan Persekutuan Malaysia. sosial dan undang-undang. c) Hak-hak asasi individu rakyat termaktub dan terjamin dalam perlembagaan negara. Australia. g) Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. iaitu demos (rakyat) dan krotos (kekuasaan). Banyak negara mengamalkan system kerajaan demokrasi seperti Afrika Selatan. d) Persamaan dan keadilan dalam semua aspek seperti politik. e) Warganegara yang patriotik. f) Amalan kepelbagaian budaya dalam masyarakat. Malaysia. Amerika Syarikat. Kerajaan demokrasi berpalimen merupakan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. ekonomi. keselamatan. Oleh itu. India.Perkataan demokras berasal daripada Yunani. kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Beberapa prinsip utama yang dijadikan sebagai dasar dalam pembentukan kerajaan demokrasi adalah seperti berikut:a) Pemerintahan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. . pembangunan dan kesejahteraan negara. Kesuluruhan makna perkataan demokrasi beerti kekuasaan rakyat. Amalan kerajaan demokrasi seperti ini menjamin perpaduan. b) Kerajaan bertanggungjawab membentuk dan melaksanakan dasardasar negara untuk menjamin kesejahteraan rakyat dan keamanan negara. Indonesia dan termasuklah negara kita. Negara kita mengamalkan system demikrasi berparlimen dengan raja berpelembagaan.

Kerajaan di Malaysia sudah mentadbir negara ini selama 52 tahun sejak merdeka iaitu Barisan Nasional. Antara perdana menteri tersebut ialah:a) b) c) d) e) f) Tunku Abdul Rahman Tun Abdul Razak Tun Hussein Onn Tun Dr. Perdana Menterinya pun daripada Barisan Nasional. c) Mengawal setiap sempadan negara. Mahathir Tun Abdullah Ahmad Badawi Dato’ Seri Najib Tun Razak Kesemua perdana menteri tersebut berasal dari barisan nasional danmentadbir negara dengan betul. b) Menjamin keselamatan rakyat dengan menyediakan balai polis dan tentera. Antara peranan kerajaan terhadap negara ialah:a) Menjaga kebajikan rakyat. f) Mengekalkan keharmonian negara. e) Menaiktaraf infrastruktur negara. h) Mengutamakan pendidikan rakyat. g) Memelihara perpaduan antara kaum di Malaysia. . d) Mengawal kemasukan pendatang asing.

Malaysia mempunyai lebih kurang 28 juta rakyat di dalam negara ini. apakah peranan-peranan untuk mengekalkan demokrasi di negara ini. Antara peranan rakyat Malaysia ialah:a) Menjamin keselamatan negara dengan kerjasama semua pihak. d) Menghormati bendera Malaysia. f) Sentiasa mengekalkan nama baik negara. Namun. g) Tidak terlibat dalam sebarang perhimpunan haram. c) Menghormati kedaulatan raja-raja. e) Mengikut undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan. . b) Mengekalkan keharmonian sejagat melalui komuniti setempat.

. Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta....Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful