Tajuk Kerja Amalan Demokrasi di Malaysia.

Ahli Kumpulan : a) Mohamad Fikri Bin Roslan b) Vishunu Haredas c) Mohd Hafizuddin d) Ammar Zuber

:

Australia. Kesuluruhan makna perkataan demokrasi beerti kekuasaan rakyat. c) Hak-hak asasi individu rakyat termaktub dan terjamin dalam perlembagaan negara. Amerika Syarikat. pembangunan dan kesejahteraan negara. sosial dan undang-undang. Oleh itu. Kerajaan yang dipilih berkewajipan menjalankan segala tugas dan tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat. India.Perkataan demokras berasal daripada Yunani. Manakala raja berpelembagaa bermaksud sistem beraja mengikut peraturan Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Beberapa prinsip utama yang dijadikan sebagai dasar dalam pembentukan kerajaan demokrasi adalah seperti berikut:a) Pemerintahan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. keselamatan. . Kerajaan demokrasi berpalimen merupakan kerajaan yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya. Indonesia dan termasuklah negara kita. Malaysia. Amalan kerajaan demokrasi seperti ini menjamin perpaduan. ekonomi. e) Warganegara yang patriotik. iaitu demos (rakyat) dan krotos (kekuasaan). d) Persamaan dan keadilan dalam semua aspek seperti politik. kerajaan demokrasi ialah kerajaan atau pemerintahan yang dipilih oleh rakyat. Negara kita mengamalkan system demikrasi berparlimen dengan raja berpelembagaan. b) Kerajaan bertanggungjawab membentuk dan melaksanakan dasardasar negara untuk menjamin kesejahteraan rakyat dan keamanan negara. g) Ketelusan dalam pemerintahan untuk memaklumkan sesuatu yang benar dan tepat kepada rakyat. Banyak negara mengamalkan system kerajaan demokrasi seperti Afrika Selatan. f) Amalan kepelbagaian budaya dalam masyarakat.

Mahathir Tun Abdullah Ahmad Badawi Dato’ Seri Najib Tun Razak Kesemua perdana menteri tersebut berasal dari barisan nasional danmentadbir negara dengan betul. . f) Mengekalkan keharmonian negara. h) Mengutamakan pendidikan rakyat. c) Mengawal setiap sempadan negara. e) Menaiktaraf infrastruktur negara. Antara perdana menteri tersebut ialah:a) b) c) d) e) f) Tunku Abdul Rahman Tun Abdul Razak Tun Hussein Onn Tun Dr. Perdana Menterinya pun daripada Barisan Nasional. g) Memelihara perpaduan antara kaum di Malaysia.Kerajaan di Malaysia sudah mentadbir negara ini selama 52 tahun sejak merdeka iaitu Barisan Nasional. Antara peranan kerajaan terhadap negara ialah:a) Menjaga kebajikan rakyat. b) Menjamin keselamatan rakyat dengan menyediakan balai polis dan tentera. d) Mengawal kemasukan pendatang asing.

d) Menghormati bendera Malaysia. c) Menghormati kedaulatan raja-raja.Malaysia mempunyai lebih kurang 28 juta rakyat di dalam negara ini. . b) Mengekalkan keharmonian sejagat melalui komuniti setempat. Antara peranan rakyat Malaysia ialah:a) Menjamin keselamatan negara dengan kerjasama semua pihak. Namun. apakah peranan-peranan untuk mengekalkan demokrasi di negara ini. e) Mengikut undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan. f) Sentiasa mengekalkan nama baik negara. g) Tidak terlibat dalam sebarang perhimpunan haram.

..Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta... Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama bergerak menuju jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalan fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful