P. 1
Media Pengajaran

Media Pengajaran

|Views: 526|Likes:
Published by kiezer

More info:

Published by: kiezer on Aug 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2013

pdf

text

original

TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN MEDIA PENGAJARAN

DISEDIAKAN OLEH : MUHAMAD SHAZWAN BIN MOHAMED NUR ILLYANI BT MOHD HAFIZ

Apakah Media?
Penyampai atau pembawa maklumat antara punca dengan penerima seperti filem, video, radio, gambar foto, risalah, poster dan sebagaimana. ( Heinich,Molenda,Russell,1981)

Apakah Pengajaran? Pengajaran adalah proses yang beorentasikan maklamat yang dirancang terlebih dahulu. Pengajaran merupakan penyusunan dan pengumpulan maklumat untuk menghasilkan pembelajaran. 1981) . 1988). ( Heinich. Russell. (Romiszowaski. Molenda.

1992). . dibina atau dipinda untuk menyokong atau mengendalikan sendiri proses pengajaran dan pembelajaran ( Yusup.Apakah media pengajaran? Media Pengajaran membawa maksud sebagai peralatan atau perkaksan dan bahan (perisian) media yang telah dikenalpasti (dipilih).

Media pengajaran adalah satu pengalaman yang melibatkan penggunaan penglihatan atau/dan pendengaran seseorang serta teknik teknik pengajaran. Sebaliknya. persediaan dan perasaan. Ini bermakna ia adalah satu proses pengamalan total. termasuk juga proses pengalaman. alat bantu mengajar atau alat pandang-dengar hanya sebahagian daripada media pengajaran sahaja Ngui Kuan Sang (1989). Teknologi Pendidikan : penggunaannya Dalam Pengajaran Geografi .

Pengguanaan dmedia pengajaran berasaskan 3 teori asas : ‡ Media pengajaran adalah berkecuali ‡ Media pengajaran sebagai peneguh ‡ Bukan alat penggantian pengajaran guru .

Media pengajaran adalah berkecuali ‡ media pengajaran tidak boleh dianggap baik atau buruk bergantung kepada penggunaanya ‡ Cth : penggunaan media pengajaran dirancang lengkap dan sesuai dengan objektif dan isi kandungan pengajaran hasil : pengajaran berkesan dan sebaliknya .

‡ Butir butir pengajaran yang diajar lebih jelas ‡ Menerangkan konsep konsep yang sukar difahami ‡ Cth : penggunaan video.Media pengajaran sebagai peneguh ‡ Media pengajaran sebagai sokongan kepada pengajaran. gambar. audio dan gambarajah bagi meningkatkan pemahaman .

Bukan alat penggantian pengajaran guru ‡ Media pengajaran tidak boleh menggantikan guru. ‡ Ianya bagi membantu guru bagi mencapai objektif pengajaran .

FAKTOR PENGGUNAAN MEDIA PENGAJARAN ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Proses pengajaran Objektif pelajaran Isi kandungan & struktur pelajaran persediaan dan kebolehan murid Gaya peribadi guru .

jenis interaksi dengan murid dan penyertaan murid ‡ Cth : guru menggunakan komputer & LCD projector kerana murid dapat memberikan perhatian dan aktiviti serta latihan mudah dijalankan . banyaknya isi kandunagn yang boleh diserap murid.Proses pengajaran ‡ ABM yang dipilih hendaklah sesuai dengan proses pembelajaran ‡ Mempertimbangkan aspek seperti bagaimana murid belajar. jenis soalan.

kad imbas huruf digunakan bagi membantu murid mengenal bentuk huruf .Objektif pelajaran ‡ Media yang digunakan bersesuaian dengan objektif pelajaran ‡ Aspek yang perlu diambil kira antaranya ialah adakah media pengajaran diperlukan serta jenis dan jumlah media yang diperlukan ‡ Cth : obj pelajaran-murid dapat mengenal bentuk huruf ABC maka.

Isi kandungan & struktur pelajaran ‡ Penggunaan media pengajaran dipengaruhi oleh isi kandungan & struktur pelajaran ‡ Jenis dan bentuk media dipilih dengan merujuk keperluan isi kandungan dan struktur pembelajaran ‡ Cth : penggunaan LCD projector bagi memparkan gambarajah dalam mengajar tajuk pecahan subjek matematik .

persediaan dan kebolehan murid ‡ Penggunaan media pengajaran bergantung kepada persediaan dan kebolehan murid ‡ Cth : guru menggunakan media yang ringkas dan mudah difahami bagi mengajar kelas yang kurang pandai dan ebaliknya bagi yang kelas yang cemerlang .

. papan tulis adalah media yang amat berguna disamping ABM yang berbentuk gambarajah boleh dihasilkan sendiri.Gaya peribadi guru ‡ Penggunaan media hendaklahbersesuaian dengan gaya peribadi guru ‡ Cth : guru yang berbakat melukis .

PERANAN MEDIA PENGAJARAN ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Perangsang kepada minat dan motivasi murid Perkembangan dan kefahaman corak pemikiran Mengekalkan pembelajaran murid Perangsang kegiatan Penyiasatan yang lebih mendalam Menjimatkan masa Merangsang pemikiran kritikal Variasi dalam pembelajaran .

Pengkelasan Media Terbahagi kepada DUA bahagian : ‡ Media Cetak ‡ Media Bukan Cetak. .

Media cetak ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Modul Pengajaran Buku Teks Surat Khabar Buku Rujukan Dokumen Risalah Majalah/Jurnal Nota Edaran Komik .

Media bukan cetak Terbahagi kepada 2 jenis : -Media Tayang: ‡ Transparensi ‡ Slaid ‡ Filem dan Audio ‡ Pelbagai Imej ‡ Bahan Legap ‡ Filem Jalur ‡ Mikro Filem ‡ Mikrofis ‡ Video Interaktif .

-Media Bukan Tayang ‡ Lukisan ‡ Carta ‡ Graf ‡ Model ‡ Spesimen ‡ Realia ‡ Diorama ‡ Gambar Foto ‡ Boneka ‡ Papan Hitam ‡ Papan Flanel .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->