KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu : 1. 2. 3. 4. Kesedaran ruang. Kesedaran tubuh badan. Beban . Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. - Lokasi ± ruang diri dan ruang am. - Arah ± ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) - Laluan ± lurus , melengkung , zig ± zag. - Ekstensi ± ( besar ± kecil ) , ( jauh ± dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

1

1. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. berpasangan dan berkumpulan.Masa : cepat ± lambat. Manusia.Gerak laku asas tubuh. . solo.II. Objek : atas ± bawah. . . Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. Perhubungan.Daya : kuat ± ringan. bertemu ± berpisah. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. .Aliran : bebas ± terikat. 2. Kesedaran Tubuh Badan. Antaranya. Memimpin ± ikat. keliling ± sisi. III. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan.Aktiviti serta bentuk ± bentuk tubuh badan. dekat ± jauh. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : . . 2 .Aktiviti gerak laku anggota ± anggota tubuh. Sebagai contoh. IV.

Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik.JENIS ± JENIS PERGERAKAN ASAS. 3 . Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). 1. PERASAAN PERGERAKAN KREATIF MUZIK KREATIVITI CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan.

Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. I. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.2. melompat. Menurut Safrit & Wood (1995). Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. mengguling. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. aksi-aksi berjalan. kebolehlenturan (flexibility). meloncat serta meluncur yang merupakan antara lakuanmemindahkan beban yang lazim. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut 4 . Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. imbangan dan koordinasi. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. Dalam erti kata lain. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. berlari. II. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik.

ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. tiroid. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. pankreas.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. 5 . Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. adrenal. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. kaki. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. tangan. III. Contoh aktiviti. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. Dengan ini. dan badan. tangan. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian ³ artikulasi´ dan penyambung otot. ovari dan juga testis. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis.hiperekstensi.

KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. A. Kemahiran Lokomotor. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 6 . masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. bengkang bengkok. 1. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Kemahiran Bukan Lokomotor. Kemahiran Manipulasi Alatan. haluan dan masa. aliran. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. 3. Kemahiran Lokomotor. gerakan ini melibatkan arah. 2. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan.

Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berlari mengikut arah zig zag 9. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. 3. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat 7 . Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Berlari mengikut seorang ketua 7. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Merangkak melalui pelbagai halangan 2.MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Merangkak melalui tali 8 . Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8.

Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Duduk mendekam 9 . Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat.B. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Kemahiran Bukan Lokomotor. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Duduk melutut 8. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Duduk dalam keadaan bersila 2.

bola kecil.objek. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina 10 . Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai.BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. batang rotan. tali dan relang getah. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C.mengawasi atau menangani sesuatu. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. rotan. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. Berdiri lurus 2.bola besar. Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. gelung. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8.

Melambung belon keudara dan kemudian memukul 11 . Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Memukul alatan dengan tangan 2. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2.daripada peringkat kanak-kanak. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2.mata. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. kaki mata dan lain-lain. Memukul alatan dengan gengaman 3. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 4. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan.

Konsep Pergerakan Asas. 12 .scribd. http://www. Pergerakan Kreatif .com/2009/04/pendidikanpergerakan.RUJUKAN. Pendidikan Pergerakan.scribd. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. http://www. b. http://pjhyperx. http://www.com/doc/12394711/KonsepPergerakan-Asas ( 14 Febuari 2009 ). Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah. Tarikh Akses : 28 Julai 2010. c. Tarikh Akses : 26 Julai 2010. Tarikh Akses : 27 Julai 2010.html ( 21 April 2009 ). Bahan rujukan elektronik : 1.com/doc/14100138/PERGERAKANKREATIF ( 4 September 2009 ).scribd. Laman web a. d.blogspot.com/doc/29040681/Gerakan-Lokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful