KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu : 1. 2. 3. 4. Kesedaran ruang. Kesedaran tubuh badan. Beban . Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. - Lokasi ± ruang diri dan ruang am. - Arah ± ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) - Laluan ± lurus , melengkung , zig ± zag. - Ekstensi ± ( besar ± kecil ) , ( jauh ± dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

1

. solo. berpasangan dan berkumpulan. dekat ± jauh.Aktiviti serta bentuk ± bentuk tubuh badan. . Sebagai contoh. . Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : . 1. bertemu ± berpisah. Manusia. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. keliling ± sisi.Masa : cepat ± lambat. .Daya : kuat ± ringan. Memimpin ± ikat. Antaranya.Aliran : bebas ± terikat.Gerak laku asas tubuh. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan.Aktiviti gerak laku anggota ± anggota tubuh. Kesedaran Tubuh Badan. Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. Perhubungan. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. 2 . . 2. Objek : atas ± bawah. IV. III.II.

Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik.JENIS ± JENIS PERGERAKAN ASAS. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). 3 . 1. PERASAAN PERGERAKAN KREATIF MUZIK KREATIVITI CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea.

Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. kebolehlenturan (flexibility). I. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut 4 . mengguling. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. aksi-aksi berjalan. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. melompat. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. meloncat serta meluncur yang merupakan antara lakuanmemindahkan beban yang lazim. II. imbangan dan koordinasi. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik.2. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. Dalam erti kata lain. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. Menurut Safrit & Wood (1995). berlari.

kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian ³ artikulasi´ dan penyambung otot. tangan. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. tangan. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. pankreas. adrenal. Dengan ini. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. dan badan. kaki. ovari dan juga testis.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. 5 . Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. Contoh aktiviti. tiroid. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. III. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986).hiperekstensi.

Kemahiran Lokomotor. A. Kemahiran Lokomotor. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. haluan dan masa. 3. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. Kemahiran Manipulasi Alatan. gerakan ini melibatkan arah.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. 1. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Kemahiran Bukan Lokomotor. aliran. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 6 . 2. bengkang bengkok. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan.

Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. 3. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Berlari mengikut seorang ketua 7. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat 7 . Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Berlari mengikut arah zig zag 9.

Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3.MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Merangkak melalui tali 8 . Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9.

Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Duduk dalam keadaan bersila 2. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Duduk melutut 8.B. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran Bukan Lokomotor. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Duduk mendekam 9 .

Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8.BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. tali dan relang getah. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang.objek. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina 10 .bola besar. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C. bola kecil. rotan.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai.mengawasi atau menangani sesuatu. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5. Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Berdiri lurus 2. gelung. batang rotan. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3.

Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. kaki mata dan lain-lain. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. Memukul alatan dengan gengaman 3. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 11 . Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Memukul alatan dengan tangan 2. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 4.mata. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2.daripada peringkat kanak-kanak. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan.

Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor. Pendidikan Pergerakan.html ( 21 April 2009 ). 12 . Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Pergerakan Kreatif . b.com/doc/14100138/PERGERAKANKREATIF ( 4 September 2009 ).scribd.RUJUKAN.scribd. Konsep Pergerakan Asas. Tarikh Akses : 26 Julai 2010. Bahan rujukan elektronik : 1. Tarikh Akses : 28 Julai 2010. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. http://www.com/doc/29040681/Gerakan-Lokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ).com/doc/12394711/KonsepPergerakan-Asas ( 14 Febuari 2009 ). d. http://www.scribd. http://pjhyperx. Laman web a.blogspot.com/2009/04/pendidikanpergerakan. http://www. c.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful