KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu : 1. 2. 3. 4. Kesedaran ruang. Kesedaran tubuh badan. Beban . Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. - Lokasi ± ruang diri dan ruang am. - Arah ± ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) - Laluan ± lurus , melengkung , zig ± zag. - Ekstensi ± ( besar ± kecil ) , ( jauh ± dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

1

Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. bertemu ± berpisah. Objek : atas ± bawah.Aktiviti serta bentuk ± bentuk tubuh badan. 2 . keliling ± sisi. Memimpin ± ikat. . Manusia. Kesedaran Tubuh Badan. solo. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan.Aktiviti gerak laku anggota ± anggota tubuh. Perhubungan. 2. 1. . Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. Antaranya. III. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : . IV. Sebagai contoh.Aliran : bebas ± terikat.Daya : kuat ± ringan. .II. . Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia.Gerak laku asas tubuh. berpasangan dan berkumpulan. dekat ± jauh.Masa : cepat ± lambat. .

Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan.JENIS ± JENIS PERGERAKAN ASAS. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). PERASAAN PERGERAKAN KREATIF MUZIK KREATIVITI CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. 1. 3 . Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik.

malah ia memerlukan kekuatan fizikal. meloncat serta meluncur yang merupakan antara lakuanmemindahkan beban yang lazim. berlari. I.2. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. II. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut 4 . melompat. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. Menurut Safrit & Wood (1995). mengguling. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. kebolehlenturan (flexibility). yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. aksi-aksi berjalan. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Dalam erti kata lain. imbangan dan koordinasi. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok.

Dengan ini. ovari dan juga testis. 5 . secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. pankreas. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. tangan. adrenal. tiroid. kaki. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. dan badan. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian ³ artikulasi´ dan penyambung otot. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986).hiperekstensi.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. tangan. Contoh aktiviti. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. III.

Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. bengkang bengkok. haluan dan masa. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. aliran. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. Kemahiran Manipulasi Alatan. Kemahiran Lokomotor. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. Kemahiran Bukan Lokomotor. 3. 1. gerakan ini melibatkan arah. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 6 . zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. Kemahiran Lokomotor. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. A. 2. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran.

Berlari mengikut seorang ketua 7. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. 3. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat 7 . Berlari mengikut arah zig zag 9. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Melompat seperti rusa melompat pagar 2.MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Merangkak melalui tali 8 .

Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Duduk melutut 8. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Kemahiran Bukan Lokomotor. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Duduk mendekam 9 . Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Duduk dalam keadaan bersila 2. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Duduk dalam keadaan melunjur 3.B.

Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai.BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. gelung.mengawasi atau menangani sesuatu. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. tali dan relang getah. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C.bola besar. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8.objek. bola kecil. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. Berdiri lurus 2. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina 10 .Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. rotan. batang rotan.

Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 11 . Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan. kaki mata dan lain-lain. Memukul alatan dengan gengaman 3. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2.daripada peringkat kanak-kanak.mata. Memukul alatan dengan tangan 2. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 4. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

http://www. c. Tarikh Akses : 28 Julai 2010. http://pjhyperx. Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah. b. Bahan rujukan elektronik : 1.scribd. Laman web a. http://www.html ( 21 April 2009 ).blogspot. http://www.com/2009/04/pendidikanpergerakan. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Pendidikan Pergerakan. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor.scribd. d.scribd. Tarikh Akses : 26 Julai 2010.com/doc/12394711/KonsepPergerakan-Asas ( 14 Febuari 2009 ). Pergerakan Kreatif . 12 . Tarikh Akses : 27 Julai 2010.com/doc/29040681/Gerakan-Lokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ). Konsep Pergerakan Asas.RUJUKAN.com/doc/14100138/PERGERAKANKREATIF ( 4 September 2009 ).