KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu : 1. 2. 3. 4. Kesedaran ruang. Kesedaran tubuh badan. Beban . Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. - Lokasi ± ruang diri dan ruang am. - Arah ± ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) - Laluan ± lurus , melengkung , zig ± zag. - Ekstensi ± ( besar ± kecil ) , ( jauh ± dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

1

berpasangan dan berkumpulan. III. keliling ± sisi. solo. Memimpin ± ikat. . Sebagai contoh. 2.Gerak laku asas tubuh.Aktiviti gerak laku anggota ± anggota tubuh.Aktiviti serta bentuk ± bentuk tubuh badan. bertemu ± berpisah. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan. dekat ± jauh. Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. . .II. . 2 . Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : . Kesedaran Tubuh Badan. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. Perhubungan.Aliran : bebas ± terikat. . Antaranya. 1. Objek : atas ± bawah. IV. Manusia. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia.Masa : cepat ± lambat.Daya : kuat ± ringan.

JENIS ± JENIS PERGERAKAN ASAS. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). 1. Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. 3 . Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. PERASAAN PERGERAKAN KREATIF MUZIK KREATIVITI CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea.

II. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. mengguling. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. Dalam erti kata lain. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. Menurut Safrit & Wood (1995). yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. I. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. berlari. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya.2. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. aksi-aksi berjalan. meloncat serta meluncur yang merupakan antara lakuanmemindahkan beban yang lazim. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. melompat. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut 4 . Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. imbangan dan koordinasi. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. kebolehlenturan (flexibility).

Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. ovari dan juga testis. Contoh aktiviti. kaki. pankreas. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. 5 . Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. adrenal. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986).hiperekstensi. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. tangan. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. tiroid. dan badan. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. III. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian ³ artikulasi´ dan penyambung otot.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut. Dengan ini. tangan.

Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. A. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. 1. Kemahiran Manipulasi Alatan. haluan dan masa. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 6 . Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. 2. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. gerakan ini melibatkan arah. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. 3. bengkang bengkok. Kemahiran Lokomotor. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. aliran. Kemahiran Bukan Lokomotor. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Kemahiran Lokomotor.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu.

Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Berlari mengikut seorang ketua 7. 3. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berlari mengikut arah zig zag 9. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat 7 . Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3.

Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3. Merangkak melalui tali 8 . Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3.MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2.

Duduk dalam keadaan bersila 2. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Duduk mendekam 9 . Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang.B. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Duduk melutut 8. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Kemahiran Bukan Lokomotor.

Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. gelung. rotan. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina 10 .objek. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. batang rotan. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C.mengawasi atau menangani sesuatu. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. bola kecil. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3.bola besar. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Berdiri lurus 2. Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan.BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. tali dan relang getah.

Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Memukul alatan dengan tangan 2.mata. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan. kaki mata dan lain-lain. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 4. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.daripada peringkat kanak-kanak. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 11 . Memukul alatan dengan gengaman 3.

scribd. http://pjhyperx.scribd. Laman web a. 12 .com/doc/14100138/PERGERAKANKREATIF ( 4 September 2009 ).RUJUKAN. d. Tarikh Akses : 26 Julai 2010. http://www. Tarikh Akses : 28 Julai 2010. Pendidikan Pergerakan.com/doc/12394711/KonsepPergerakan-Asas ( 14 Febuari 2009 ). c. b.com/2009/04/pendidikanpergerakan. http://www. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor. Konsep Pergerakan Asas. http://www. Bahan rujukan elektronik : 1. Pergerakan Kreatif .com/doc/29040681/Gerakan-Lokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ).scribd.blogspot.html ( 21 April 2009 ).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful