P. 1
KONSEP PERGERAKAN ASAS

KONSEP PERGERAKAN ASAS

5.0

|Views: 11,323|Likes:
Published by suecarlexpress

More info:

Published by: suecarlexpress on Aug 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2015

pdf

text

original

KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu : 1. 2. 3. 4. Kesedaran ruang. Kesedaran tubuh badan. Beban . Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. - Lokasi ± ruang diri dan ruang am. - Arah ± ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) - Laluan ± lurus , melengkung , zig ± zag. - Ekstensi ± ( besar ± kecil ) , ( jauh ± dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

1

keliling ± sisi. dekat ± jauh. Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan. berpasangan dan berkumpulan. 2.Gerak laku asas tubuh. Manusia. III. Antaranya.II.Aktiviti gerak laku anggota ± anggota tubuh. Sebagai contoh. Objek : atas ± bawah.Aliran : bebas ± terikat. solo. Perhubungan. bertemu ± berpisah. Ia juga menitikberatkan akan kekuatan. IV. Memimpin ± ikat. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : . . Kesedaran Tubuh Badan. . . 1. . .Masa : cepat ± lambat.Aktiviti serta bentuk ± bentuk tubuh badan. 2 .Daya : kuat ± ringan.

Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. 3 .JENIS ± JENIS PERGERAKAN ASAS. 1. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). PERASAAN PERGERAKAN KREATIF MUZIK KREATIVITI CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea. Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik.

Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan.2. Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. imbangan dan koordinasi. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. melompat. Dalam erti kata lain. meloncat serta meluncur yang merupakan antara lakuanmemindahkan beban yang lazim. mengguling. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. aksi-aksi berjalan. Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik. berlari. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut 4 . ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. kebolehlenturan (flexibility). II. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Contoh-contoh imbangan ialah seperti. I. Menurut Safrit & Wood (1995). Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang.

III. Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian ³ artikulasi´ dan penyambung otot. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. dan badan. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata. ovari dan juga testis. Contoh aktiviti. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. 5 . tiroid. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata.hiperekstensi. adrenal. Dengan ini. tangan. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. tangan. kaki. pankreas.

gerakan ini melibatkan arah. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 6 . A. Kemahiran Lokomotor. aliran.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. Kemahiran Lokomotor. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Kemahiran Bukan Lokomotor. 3. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. haluan dan masa. Kemahiran Manipulasi Alatan. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. 1. 2. bengkang bengkok.

Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat 7 . Berlari mengikut seorang ketua 7.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berlari mengikut arah zig zag 9. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. 3.

Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Merangkak melalui tali 8 .MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3.

Duduk dalam keadaan bersila 2. Duduk melutut 8. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Kemahiran Bukan Lokomotor. Duduk mendekam 9 . Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7.B.

Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5.mengawasi atau menangani sesuatu. Berdiri lurus 2. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang.Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. gelung. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8. bola kecil. rotan.BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6.objek. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3. Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina 10 . tali dan relang getah. batang rotan. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7.bola besar.

Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 11 . Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Memukul alatan dengan gengaman 3. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.daripada peringkat kanak-kanak. Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 4.mata. Memukul alatan dengan tangan 2. kaki mata dan lain-lain.

Tarikh Akses : 28 Julai 2010. Tarikh Akses : 26 Julai 2010. Konsep Pergerakan Asas.html ( 21 April 2009 ).scribd. Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah. http://www.com/doc/12394711/KonsepPergerakan-Asas ( 14 Febuari 2009 ). c. Pendidikan Pergerakan.com/2009/04/pendidikanpergerakan.com/doc/14100138/PERGERAKANKREATIF ( 4 September 2009 ).com/doc/29040681/Gerakan-Lokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ). http://pjhyperx. Laman web a. 12 .RUJUKAN. Pergerakan Kreatif . Tarikh Akses : 27 Julai 2010.blogspot. http://www. Bahan rujukan elektronik : 1. d. b. Tarikh Akses : 27 Julai 2010.scribd. Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor.scribd. http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->