KONSEP PERGERAKAN ASAS.

DEFINISI Pergerakan bermaksud sebarang bentuk gerak ( movement ) yang dilakukan oleh seseorang itu akan menyebabkan dia berubah atau kekal di tempat tersebut. Pergerakan Asas pula bermaksud proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatan-kegiatan penerokaan, penemuan dan kreativiti. Manakala pendidikan pergerakan ditakrifkan sebagai belajar untuk bergerak dan bergerak untuk belajar. Pergerakan asas dibahagikan kepada dua kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. Pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor, bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Pergerakan asas memberikan penekanan kepada aspek-aspek yang berikut iaitu ritma asas, ritma kreatif, lagu pergerakan, permainan, kemahiran gimnastik.

Konsep Pergerakan Asas. Konsep pergerakan asas terbahagi kepada 4 iaitu : 1. 2. 3. 4. Kesedaran ruang. Kesedaran tubuh badan. Beban . Ruang.

I.

Kesedaran ruang Kesedaran ruang melibatkan lokasi, arah , aras , laluan dan ekstensi. - Lokasi ± ruang diri dan ruang am. - Arah ± ( atas- bawah ), ( kiri-kanan ), ( depan belakang ) - Laluan ± lurus , melengkung , zig ± zag. - Ekstensi ± ( besar ± kecil ) , ( jauh ± dekat ) Kesedaran ruang menentukan arah pergerakan tubuh badan. Ia juga dapat mengesan tempat pergerakan, arah pergerakan dan dari mana datangnya gerakan.

1

IV. Perhubungan adalah berkaitan dengan objek dan manusia. dekat ± jauh. .Aktiviti serta bentuk ± bentuk tubuh badan. Kesedaran Tubuh Badan. Objek : atas ± bawah. Sebagai contoh. Elemen asas yang terdapat dalam kesedaran tubuh badan ialah : . keliling ± sisi.Masa : cepat ± lambat. . Ia juga menitikberatkan akan kekuatan.Gerak laku asas tubuh. 1. . Manusia. bertemu ± berpisah.Aliran : bebas ± terikat. . Perhubungan. Memimpin ± ikat. Antaranya. 2 . Beban Beban pula melibatkan kelajuan sesuatu pergerakan.Daya : kuat ± ringan. berpasangan dan berkumpulan. solo. .Aktiviti gerak laku anggota ± anggota tubuh. III. 2.II. Manakala kesedaran tubuh badan dalam lakuan bahagian tubuh badan memfokuskan fungsi bahagian tubuh badan yang menyokong tubuh badan serta membimbing dan memikul berta badan.

perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik. 1. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. Pergerakan Kreatif Pergerakan kreatif merupakan satu bentuk aktiviti yang menggabungkan gerakan gerakan fizikal anggota badan secara menyeluruh dan dilakukan secara kreatif ( meliputi aktivti gerak tari ) bertujuan untuk membantu kanak-kanak menyelesakan masalah dan melahirkan perasaan masing-masing ( expression functional ). 3 . Pergerakan asas terbahagi kepada 2 kategori iaitu pergerakan kreatif dan gimnastik. PERASAAN PERGERAKAN KREATIF MUZIK KREATIVITI CIRI-CIRI PERGERAKAN KREATIF Pendekatan pergerakan kreatif digunakan didalam pergerakan asas Bagi mempertingkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya dalam menginterpretasi idea.JENIS ± JENIS PERGERAKAN ASAS.

Ekstensi pula adalah pergerakan untuk meluruskan.2. imbangan dan koordinasi. Konsep Kelenturan ( flexibility ) Kelenturan ialah keupayaan meregang otot beserta kebebasan sendi bergerak dengan sepenuhnya. Konsep asas gimnastik terbahagi kepada tiga iaitu kelenturan. Contoh ialah membongkok badan ke hadapan. melompat. meloncat serta meluncur yang merupakan antara lakuanmemindahkan beban yang lazim. ketiga-tiga konsep tersebut merupakan asas penilaian terawal seseorang individu yang ingin menceburkan diri dalam sukan gimnastik. yang juga mempunyai ciri-ciri kesepaduan unsur-unsur estetik yang menarik. I. kelenturan boleh didefinisikan sebagai julat pergerakan sesuatu sendi. iaitu pergerakan dari fleksi ke ekstensi ataupun ekstensi ke fleksi. dan kesedaran kinestetik seperti hambur tangan dan dirian tangan. mengguling. Contoh bagi teori ini ialah gerakan ayunan lutut pada kegiatan gerak jalan. Contoh lain ialah berjalan sambil menjengket di atas garisan lurus dan juga berjalan di atas bangku gimnastik. Fleksi adalah pergerakan menekuk atau membengkok. Ayunan ke belakang yang lebih lanjut disebut 4 . Imbangan juga boleh difahami sebagai kebolehan seseorang mengekalkan posisi badannya ketika dia berada dalam keadaan tetap atau semasa melakukan sesuatu aktiviti. aksi-aksi berjalan. berlari. Gerakan ayunan ke depan merupakan (ante) fleksi dan ayunan ke belakang disebut (retro) fleksi / ekstensi. Dalam erti kata lain. malah ia memerlukan kekuatan fizikal. II. Pergerakan gimnastik Gimnastik adalah satu sukan yang melibatkan prestasi pergerakan yang berulang-ulang. Konsep Imbangan Imbangan ialah kestabilan yang dihasilkan oleh pengagihan berat yang sama rata di kedua-dua belah paksi menegak. kebolehlenturan (flexibility). Contoh-contoh imbangan ialah seperti. Menurut Safrit & Wood (1995). Ketiga-tiga konsep tersebut memainkan peranan penting dalam melahirkan ahli gimnastik.

Contoh aktiviti. adrenal. dan badan.ialah melambung dan menyambut bola besar atau pundi kacang yang mana memerlukan keselarasan mata. Terdiri daripada enam jenis kelenjar endokrin utama iaitu pituitari. Koordinasi kimia ialah bergandingan dengan koordinasi saraf serta dikawal oleh hormon dan kelenjar endokrin. tangan. pankreas. Konsep Koordinasi Konsep koordinasi dapat dilihat melalui pergerakan yang melibatkan keselarasan antara mata.hiperekstensi. Manakala menurut Johnson & Nelson (1986). kaki. 5 . Kelenjar endokrin digelar kelenjar tanpa duktus kerana ia membebaskan hormon terus ke dalam aliran darah kita. Koordinasi badan terdiri daripada koordinasi kimia dan juga koordinasi saraf. III. Dengan ini. Koordinasi menyelaraskan sistem-sistem dan organ serta penting supaya setiap anggota badan dapat berfungsi secara bersepadu. kebolehan anggota dan sendi bergerak melalui julat pergerakan tanpa tekanan yang berlebihan pada bahagian ³ artikulasi´ dan penyambung otot. tiroid. Hormon ialah bahan kimia dalam badan yang mengawal aktiviti badan dan dihasilkan oleh bahagian badan yang disebut sebagai kelenjar endokrin. Jika kuantiti hormon ini tidak seimbang ia akan mencacatkan aktiviti badan dan contohnya ialah jika hormon yang dikeluarkan dari pankreas tidak mencukupi seseorang akan mengidap kencing manis. tangan. secara tidak langsung mengganggu koordinasi dalam melakukan aktiviti. ovari dan juga testis.kaki dan badan untuk melambung dan menyambut bola tersebut.

Pergerakan lokomotor bersifat aliran gerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Konsep Pergerakan Lokomotor Pergerakan lokomotor berkaitan dengan gerakan atau aliran. Kemahiran Lokomotor. Kemahiran Manipulasi Alatan. gerakan ini melibatkan arah. ARAH Arah melibatkan bentuk arah gerakan iaitu ke hadapan atau ke kiri atau ke kanan HALUAN Haluan ialah melibatkan corak gerakan contohnya samada boleh dalam bentuk lurus. A. Kemahiran Lokomotor.KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Di dalam pergerakan asas terdapat 3 kemahiran iaitu. haluan dan masa. zig zag dan lain-lain MASA Masa adalah masa yang digunakan untuk melengkapkan pergerakan. dengan cara tiba-tiba atau terkawal 6 . 2. Terdapat pelbagai cara pergerakan badan dalam gerakan lokomotor. Jika pergerakan lokomotor digunakan dalam persembahan kita akan dapat melihat arah gerakan dalam persembahan itu. Pendidikan pergerakan lokomotor menyokong perilaku pergerakan yang dirancang. aliran. 3. Kemahiran Bukan Lokomotor. bengkang bengkok. masa boleh dalam keadaan cepat atau pelahan. 1.

3. Berlari mengikut arah zig zag 9.Bentuk Pergerakan Lokomotor BERJALAN Di antara aktiviti berjalan yang selalu dilakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakonkan gaya gegasi berjalan 4. Berlari kehadapan serta berundur kesisi 6. Lari beberapa langkah dan kemudian melompat 7 . Berjalan dengan melakunkan gaya anjing cedera di kaki berjalan 8. Berjalan dengan melakunkan gaya gajah berjalan 7. Berjalan naik tangga BERLARI Di antara aktiviti berlari yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Berjalan dengan melakonkan gaya cara gorila berjalan 5. Berlari setempat dengan ayunan tangan yang lurus 2. Berlari dengan pelbagai kelajuan berdasarkan arahan 8. Berlari dengan pelahan serta lutut diangkat tinggi. Berlari dan berhenti apabila syarat di berikan dan berhenti apabila isyarat di berikan dan berlari semula 5. Jalan berundur dan kemudian ke hadapan 2. Berjalan dengan melakunkan gaya meredah semak 6. Berlari mengikut seorang ketua 7. Berjalan dengan melakunkan gaya patung berjalan 9. Berlari pantas dan beransur-ansur pelahan 4. Berjalan dengan melakonkan gaya robot atau askar permainan berjalan 3.

Melompat ketingting meliputi pelbagai jarak MERANGKAK Di antara aktiviti merangkak yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat ketingting setempat tegak diatas sebelah kaki selama empat kiraan 2. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 6. Merangkak melalui pelbagai halangan 2. Melompat halangan yang di tinggikan sedikit dari paras lantai 4. Merangkak secara berpasangan dengan kaki pasangan di ikat 4. Melompat seperti rusa melompat pagar 2. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 9. Melompat tali atau garisan di atas lantai 3. Melompat melakunkan serta meniru cara katak melompat 7. Merangkak melalui bawah sarang labah-labah 3. Merangkak melalui tali 8 . Melompat sambil mengubah arah lompatan MELOMPAT KETINGTING Di antara aktiviti melompat ketinting yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat melakunkan serta meniru cara kanggaru melompat 8. Melompat setempat penekanan kepada ketinggian lompatan 5. Melompat ketingting dan pusing badan kekiri dan kekanan 3.MELOMPAT Di antara aktiviti melompat yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Melompat ketingting berarah kehadapan-kebelakang dan kekiri-kekanan mengikut isyarat 4.

Duduk mendekam 9 . Pergerakan bukan lokomotor dilakukan dalam keadaan tidak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Bentuk Pergerakan Bukan Lokomotor DUDUK Di antara aktiviti berjalan yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Duduk dengan tangan menyentuh jari kaki 7.B. Pergerakan bukan lokomotor adalah pergerakan dalam keadaan statik dan memberi penekanan kepada keseimbangan. Pergerakan bukan lokomotor juga di ertikan sebagai keupayaan mengerakan bahagian tubuh badan tanpa beralih tempat. Duduk dalam keadaan bersila 2. Gerakan dalam aktiviti ini perlulah di buat dalam keadaan tenang dan kurang tekanan. Duduk melutut 8. Duduk dengan mengangkat kaki keatas sedikit 5. Kemahiran Bukan Lokomotor. Pergerakan bukan lokomotor membantu kita menjaga dan menjadikan bentuk badan yang menarik badan seharusnya berada dalam keadaan fleksibel dan seimbang. Duduk dalam keadaan mengilas kekiri dan kekanan 4. Duduk dalam keadaan melunjur 3. Duduk dalam keadaan kaki keatas dengan gaya mengayuh basikal 6.

Berdiri dengan mengilas ke kiri dan ke kanan 6.objek. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. gelung. Berdiri dengan memusing pada paras pinggang 5. batang rotan. rotan. Berdiri dengan memusing tangan ke kiri dan ke kanan C. Kemahiran Manipulasi Alatan Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Berdiri dengan keadaan tangan kanan lurus menyentuh sisi lutut kanan seterusnya berdiri dengan keadaan tangan kiri lurus menyentuh sisi lutut kiri 7. Berdiri sambil menghayun kaki kiri ke kiri dan kanan serta diulang caranya dengan kaki kanan 4. Berdiri dengan membongkok ke hadapan 3.bola besar. tali dan relang getah. Berdiri membongkok sambil jari tangan menyentuh jari kaki 8. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal.mengawasi atau menangani sesuatu. bola kecil. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina 10 .Kemahiran manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Berdiri lurus 2. Konsep Kemahiran Manipulasi Alatan Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan.BERDIRI Di antara aktiviti berdiri yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Melambung serendah yang mana bola dan menyambut semula 4.daripada peringkat kanak-kanak. Memukul alatan dengan tangan 2. Menyambut pundi kacang yang di lempar oleh pasangan 5. Melantunkan bola di dinding dan menangkap semula 4. Melambung setinggi bola setinggi yang boleh dan menyambut semula 3. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan. Melambung belon keudara dan kemudian memukul 11 . Memukul alatan kearah pasangan atau sasaran 4. Membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan MEMUKUL Di antara aktiviti memukul yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.mata. kaki mata dan lain-lain. Melambung pundi kacang keudara dan menyambut semula 2. Bentuk Pergerakan Manipulasi Alat Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah: MEMBALING DAN MELAMBUNG Di antara aktiviti membaling yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1. Memukul alatan dengan gengaman 3. Melambung sebiji bola keudara dan menyambut semula 2. Meleretkan bola kedinding dan menahan semula MENYAMBUT Di antara aktiviti menyambut yang selalu di lakukan oleh guru pendidikan jasmani ialah seperti berikut: 1.

Buku : Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan di Sekolah Rendah. d. Konsep Pergerakan Asas. http://www. Tarikh Akses : 27 Julai 2010.html ( 21 April 2009 ).com/doc/14100138/PERGERAKANKREATIF ( 4 September 2009 ). Laman web a. Pergerakan Kreatif . Tarikh Akses : 28 Julai 2010.RUJUKAN. Tarikh Akses : 27 Julai 2010. Tarikh Akses : 26 Julai 2010. http://pjhyperx. b.com/doc/29040681/Gerakan-Lokomotor-Bukan-Lokomotor ( 27 Mac 2010 ). 12 .scribd. Pendidikan Pergerakan. c. http://www. Bahan rujukan elektronik : 1.scribd.blogspot.com/2009/04/pendidikanpergerakan.com/doc/12394711/KonsepPergerakan-Asas ( 14 Febuari 2009 ). Gerakan Lokomotor & Bukan Lokomotor.scribd. http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful