P. 1
kebakaran

kebakaran

|Views: 1,638|Likes:
Published by Stewart Wan Emang

More info:

Published by: Stewart Wan Emang on Aug 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/14/2013

pdf

text

original

STANDARD OPERATING PROSEDURES (SOP

)

PELAN TINDAKAN MENGHADAPI KEBAKARAN

BAHAGIAN DASAR SARAAN, WANG AWAM DAN KHIDMAT PENGURUSAN PERBENDAHARAAN MALAYSIA

Wahid bin Ahmad Jawatan Ketua Seksyen Pentadbiran Am Tarikh 27 Feb 2009 Status Penyemak (1) Dato’ Bukhari bin Hasan Timb. Che Rus Jawatan Setiausaha Bahagian (SBSWP) Tarikh 27 Mac 2009 No fail Tempat simpanan (Bilik fail) Tarikh disediakan Tempoh masa kuatkuasa Tarikh review . Abd. Setiausaha Bahagian (TSBSWP(P)) 27 Feb 2009 Penyemak (2) Diluluskan oleh: Nama Dato’ Hj. Za’ba Hj.Disediakan oleh: Nama En. Mazlan bin Abdul Wahab Jawatan Ketua Pegawai Keselamatan Perbendaharaan Tarikh 26 Feb 2009 Disemak oleh: Nama En.

KANDUNGAN Seksyen A B C D E Tajuk Seksyen Tujuan Penggunaan dan Skop Ringkasan Prosidur Takrif Kelayakan Personal dan Tanggungjawab Prosidur Pelan Tindakan Menghadapi Kebakaran Pengurusan Rekod Kawalan Kualiti dan Jaminan Kualiti Rujukan Carta 1: Pelan Tindakan Menghadapai Kebakaran (Individu) Carta 2: Pelan Tindakan Menghadapai Kebakaran (Umum) Jadual 1: Nombor Talian Yang Perlu Dihubungi Jika Berlaku Kebakaran Carta 3: Carta Organisasi Fire Fighting Squad 16 15 Muka surat 1 1 1 2 3 F G H I 4 9 9 12 13 14 .

RINGKASAN PROSEDUR Pencegahan kebakaran adalah merupakan langkah penting semasa berlaku kebakaran dan dilaksanakan mengikut prosedur keselamatan yang telah ditetapkan. Pegawai/kakitangan dapat bertindak dengan tenang dan selamat semasa diancam bahaya kebakaran. dan pemindahan penghuni daripada bangunan dapat dilakukan dengan teratur dan pantas. 2. tindakan-tindakan berikut perlu diambil iaitu: 1. kakitangan unit keselamatan. SOP ini digunakan bagi menentukan pelan tindakan menghadapi kebakaran dilaksanakan secara seragam. syarikat penyelenggara bangunan dapat melaksanakan tanggungjawab mereka dengan selamat. kemudahan untuk menyelamat diri yang ada dapat digunakan mengikut perancangan awal dengan selamat. Pegawai Keselamatan Kebakaran (PKK). B. 1 . PENGGUNAAN DAN SKOP SOP Tujuan SOP ini adalah untuk digunakan oleh semua yang terlibat iaitu pegawai dan kakitangan Perbendaharaan. 1. teratur dan berdisiplin semasa menghadapi kebakaran. Membunyikan penggera kebakaran.STANDARD OPERATING PROCEDURES (SOP) PELAN TINDAKAN MENGHADAPI KEBAKARAN UNTUK PERBENDAHARAAN MALAYSIA A. C. terancang dan memenuhi segala prosedur keselamatan jika berlaku kebakaran di bangunan Perbendaharaan . Pengawal keselamatan. 2. Cuba melawan kebakaran jika kebakaran kecil. 2. TUJUAN Standard Operating Procedures (SOP) . 3. 4. pegawai keselamatan kebakaran semasa di ancam kebakaran. Secara umumnya jika mengesan sesuatu kebakaran dilokasilokasi tertentu.Pelan Tindakan Menghadapi Kebakaran disediakan adalah untuk menentukan: 1. pengawal keselamatan.

pengawal keselamatan dan pihak penyelenggara bangunan.3. Tutup suis lampu dan peralatan elektrik. Menghubungi Jabatan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat. Pegawai keselamatan kebakaran (PKK). dan • Mengambil kedatangan. 3. • Tempat berkumpul. Call point ialah penggera kebakaran Notis kebakaran hendaklah mengandungi: • Cara membunyikan penggera kebakaran. Kawasan yang selamat dan terlindung dari bahaya kebakaran. 2 . 4. Memastikan semua dokumen-dokumen penting disimpan dan dikunci di dalam kabinet besi. • Cara menghubungi Perkhidmatan Bomba. Berkumpul di tempat yang selamat (Assembly Point [AP]) dan mengambil kedatangan. Nada bunyi loceng penggera memberi makna berikut: a) Bunyi loceng putus-putus :• • • Bersedia untuk mengosongkan bangunan. 5. 5. dan • Melawan Kebakaran. TAKRIF Takrif adalah untuk memberi penjelasan mengenai beberapa perkara yang mempunyai makna penting yang perlu diingati dan difahami oleh pegawai dan kakitangan serta anggota yang terlibat semasa diancam kebakaran: 1. 2. 6. Pengosongan boleh berlaku dalam keadaan berikut: • Terdapat lokasi jalan keluar semasa kecemasan. 4. Menghentikan mesin/proses kerja dan memutuskan bekalan kuasa. (Assembly Point) ialah tempat berkumpul iaitu satu lokasi yang jauh dari lokasi kebakaran. D. 7. ‘Pelan Pengungsian Bangunan’ bermakna pelan pengosongan bangunan. dan Mengosongkan bangunan (pengungsian). dan Tutup pintu dan tingkap. • Terdapat Laluan menyelamat diri.

3 . Ketua Fire Fighting Squad yang terdiri daripada pegawai dan kakitangan perbendaharaan hendaklah diberi latihan dan pendedahan tentang aspek melawan kebakaran dan tanggungjawab semasa kebakaran.A Sistem. 2. 3. dan Pihak penyelenggara bangunan dipilih dari penyelenggara yang mempunyai kakitangan yang mahir dalam aspek kebakaran.b) Bunyi loceng berpanjangan :• Apabila mendengar loceng berpanjangan. tindakan mengosongkan bolehlah bermula. Pengawal keselamatan perlu menghadiri latihan serta kursus yang dianjurkan oleh Bomba serta perlu mendapat sijil. 1. • 6. KELAYAKAN PERSONAL DAN TANGGUNGJAWAB Pegawai keselamatan kebakaran perlu diberi pendedahan dan kursus mengenai aspek-aspek kawalan keselamatan tingkat bila berlaku sesuatu kebakaran. ataupun arahan melalui P. dan PKK yang diarahkan oleh Ketua Fire Fighting Squad untuk membantu kerja-kerja pemadaman kebakaran/ Penyelamatan. 4. hendaklah menjalankan tugas masing-masing. Jenis-jenis kelengkapan kebakaran a) Sistem amaran awal i) ii) Sistem Penggera Manual Sistem Pengesanan Kebakaran Automatik: a) Pengesan Haba b) Pengesan Asap b) Peralatan melawan kebakaran i) Alat Melawan Kebakaran Manual: • Alat Pemadam Api Mudah-alih • Salur bantu mula • Pili Bomba ii) Automatik: • Semburan (air) • Karbon Dioksida E.

5. Bunyikan loceng amaran kebakaran. Cuba untuk memadamkan api dengan Penghuni Bangunan menggunakan peralatan pemadam Perbendaharaan kebakaran yang disediakan apabila api yang terlatih sahaja. Kali Perbendaharaan. Alat Pemadam Api Kecil (Fire Extinguisher) atau ii. Bunyi kecemasan 15 saat pertama adalah sebagai langkah berjagajaga. Hose Reel. 3. Perhatian terhadap penggera kebakaran Penghuni Bangunan akan berbunyi sebanyak dua (2) kali.F. Pegawai dan kakitangan terserempak atau terlihat kebakaran. Tindakan pada kebakaran peringkat kecemasan. pertama mengambil masa lebih kurang 15 saat. 2. dan kali kedua akan berbunyi berterusan. 1. Membunyikan penggera kebakaran (call point) dengan cara memecahkan kaca pada panel (glass break – red) yang paling berhampiran (rujuk Pelan Kedudukan Zon Kebakaran) dan menjerit Api! Api! Api! Pegawai dan kakitangan terserempak atau terlihat kebakaran. seperti berikut:i. 4 . tetapi jangan membahayakan diri. masih kecil. 4. Menghubungi terus Pengawal Ketua Fire Fighting Keselamatan/kakitangan syarikat Squad penyelenggaraan di bilik kawalan untuk mengenal pasti zon yang terbakar. PROSEDUR PELAN TINDAKAN MENGHADAPI KEBAKARAN BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK Tindakan pada kebakaran peringkat kecil.

iii. Tempat dan Alamat Kebakaran. Maklumat ringkas pengadu. selamatkan mangsa tersebut.BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK 6. Mengaturkan proses pengungsian Fire Fighting Squad bangunan dari setiap aras dan blok. 9. 5 . 7. 8. Peringkat Kebakaran. - Fire Fighting Squad Pegawai / kakitangan yang berhampiran. Ketua Fire Fighting Squad / Pegawai bertugas di bilik Pusat Kawalan Kebakaran. Membunyikan alarm kebakaran (loceng Pengawal kecemasan) berterusan (isyarat keselamatan / kakitangan syarikat mengosongkan bangunan). Memeriksa dengan teliti tempat Fire Fighting Squad berlakunya kebakaran untuk mengetahui besarnya api dan kedudukan yang tepat berlakunya kebakaran. ii. Maklumat ringkas berkaitan tempat kebakaran. dan v. 11. Jika nampak mangsa kebakaran. Hubungi Pusat Kawalan Kebakaran / Jabatan Bomba dan Penyelamatan Malaysia berserta dengan maklumat seperti berikut:i. dan berkumpul di kawasan kebakaran bersama dengan alat-alat pemadan api. Mengesahkan tempat sebenar Fire Fighting Squad berlakunya kebakaran daripada pengawal keselamatan. iv. Ikuti tindakan lanjut pihak Bomba sehingga pasukan Bomba tiba. 10. penyelenggaraan.

13. Wang tunai dan dokumendokumen penting dimasukkan ke dalam kabinet besi dan dikunci.BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK 12. Keluar daripada bilik kerja dan memastikan perkara di bawah diberikan perhatian sebelum menyelamatkan diri ke tempat berkumpul. Hampiri tingkap. Fire Fighting Squad 15. Jika terperangkap di dalam asap yang Penghuni Bangunan Perbendaharaan. jangan panik. - - Penghuni yang paling akhir meninggalkan bilik atau tempat kerja. Perkara tersebut adalah:i. Fire Fighting Squad 14. berteriak meminta pertolongan atau melambai-lambai untuk mendapatkan bantuan 6 . Bernafas secara perlahan. dan ii. merangkak di paras lantai untuk mencari jalan keluar. Penghuni yang paling akhir meninggalkan bilik atau tempat kerja. Bertenang. Rebahkan diri. ii. iii.sapu tangan atau kain yang bersih untuk menutup mulut dan hidung jika perlu. dan - - Penghuni yang paling akhir meninggalkan bilik atau tempat kerja. iv. tebal:i. Padamkan semua suis lampu peralatan elektrik di luar bilik. (Udara bersih masih boleh di peroleh di paras 1 kaki dari lantai). Tutup pintu-pintu di belakang anda. Tutup semua komputer. gunakan tuala basah.

jangan Penghuni Bangunan berpatah balik jangan berbuat bising. 17. 19. disuruh. 7 . menggunakan lif). 16. Bergerak dengan posisi membongkok. 22. mungkin. tetapi Penghuni Bangunan tinggalkan tempat itu dengan secepat Perbendaharaan. Perbendaharaan. bertolak-tolak atau berlari. memotong. Jangan gugup atau panik. 24. Penghuni Bangunan jika anda terpaksa bergerak melalui Perbendaharaan. Keluar meninggalkan bangunan melalui Penghuni Bangunan tangga dan turun ke bawah (Jangan Perbendaharaan. 23. Semasa menuruni tangga. Laporkan diri di tempat berkumpul dan jangan tinggalkan tempat berkumpul sehingga diarahkan berbuat demikian. Penghuni Bangunan Perbendaharaan. Jangan membawa apa-apa barang bersama anda. jangan berlari potong. Jangan membuat bising atau berpatah Penghuni Bangunan balik ke dalam pejabat melainkan Perbendaharaan. 18.BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK Pasukan Penyelamat. Jangan memecahkan barisan semasa Penghuni Bangunan mengungsi. Pastikan berkumpul di tempat yang telah dikhaskan (Assembly Point) dan mengambil kehadiran. Penghuni Bangunan Perbendaharaan. 20. Bersedia untuk membantu pihak bomba Fire Fighting Squad dengan Fire Hydrant.Perbendaharaan. kawasan berasap. 21.

Melaporkan keadaan kepada Pegawai Ketua Seksyen Bomba dan Ketua Fire Squad. Memberikan rawatan mangsa yang cedera. bantuan peralatan. Apabila berlaku kebakaran. Dengan segera mengambil kedatangan Ketua Seksyen semua yang hadir di tempat berkumpul. Bahagian Menyemak senarai kakitangan. Cegah orang-orang yang tidak berkenaan dari memasuki kawasan bangunan tersebut. Menghidupkan atau mematikan elektrik bila mendapat arahan. 8 . Ketua Seksyen Bahagian 26. dengan segera seorang Pengawal ke pintu belakang. Mencari kakitangan yang hilang di First Aider kawasan Bangunan Perbendaharaan apabila mendapat arahan dari Ketua Fire Squad. 32. Jika syif malam. Pengawal Keselamatan mesti memastikan tiada kenderaan yang keluar dan masuk ke kawasan bangunan Perbendaharaan. maklumat tentang tekanan air dan saluran bekalan elektrik. awal kepada First Aider 31. 30.BIL TINDAKAN TANGGUNGJAWAB CATATAN / SENARAI SEMAK 25. Bahagian 28. - Pengawal Keselamatan Fire Fighting Squad 29. prosedur atau peraturan mencegah dan melawan kebakaran perlu diikuti bagi memastikan keselamatan bangunan dan manusia terjamin. suis Kakitangan syarikat penyelenggaraan. 27. ii. i. Bersedia untuk bertindak membantu Kakitangan syarikat pihak Bomba jika diperlukan misalnya penyelenggaraan.

1. Pegawai dan kakitangan perlu memahami aspek-aspek penyelenggaraan. Tindakan apabila mendengar bunyi penggera. Tempat Berkumpul. H. Ketua Seksyen Pentadbiran. bilik kawalan pengawal. semua SUB dan TKSP Semua kakitangan yang bertanggungjawab secara aktif dalam sebarang kebakaran dikehendaki untuk membaca SOP ini setiap dua minggu bagi mengingati dan memahirkan diri kepada prosedur yang ditetapkan. Latihan dianggap berjaya jika semua pekerja dapat mengosongkan bangunan dan berada di tempat berkumpul dalam masa 25 minit selepas penggera berbunyi. bilik unit keselamatan. ii) Latihan Kebakaran (seelok-eloknya tidak diumumkan terlebih dahulu) hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya dua (2) kali setahun. Latihan hendaklah merangkumi: • • • • • • • • Pencegahan Kebakaran Am. Cara membunyikan penggera kebakaran. Cara menghubungi Perkhidmatan Bomba dengan betul. 1. Laluan menyelamat diri. bilik semua pegawai keselamatan kebakaran di setiap Bahagian.G. 2. 2. KAWALAN KUALITI DAN JAMINAN KUALITI Jika kebakaran berlaku. tindakan pencegahan dan kawalan hendaklah diambil dengan berkesan. Bagi tujuan memantapkan lagi aspek pencegah kebakaran dan memastikan SOP prosedur pelan tindakan kebakaran boleh beroperasi sepenuhnya langkah-langkah berikut perlu diberi perhatian iaitu: a) Kursus Dan Latihan Kebakaran i) Semua staf hendaklah menjalani latihan kebakaran secara berkala. dan Mengambil kedatangan. Lokasi dan cara mengguna peralatan melawan kebakaran. dan meja ketua kerani . PENGURUSAN REKOD SOP akan diletakkan di dalam kotak khusus berwarna merah dan akan diletakkan di semua tempat strategik iaitu di BCS. pengetahuan dan kesedaran mengenai pelan tindakan kebakaran. iii) Penghuni perlu diberikan kursus dan latihan asas kebakaran bagi membiasakan penghuni bangunan dalam keadaan 9 . Di samping itu pengawalan kualiti prosedur dan peralatan mencegah kebakaran perlu diperkemas.

Bangunan hanya akan dianggap mempunyai kemudahan menyelamat diri yang cukup bila memenuhi keperluan berikut:i) Jumlah jalan keluar kecemasan dan reka bentuknya diluluskan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat. dirosakkan atau tidak boleh digunakan lagi. Peralatan Melawan Kebakaran hendaklah diperiksa dan diuji secara berkala. zon kebakaran Bagi keselamatan. Jika mana-mana pintu keluar atau jalan keluar di halang dengan longgokan barang-barang. Kedudukan alat pemadam api yang paling berhampiran dan tahu cara untuk menggunakannya. dan iii) Alat-alat melawan kebakaran berfungsi dengan baik. Kursus dan latihan tersebut boleh dilakukan satu (1) tahun sekali. terlindung. laporkan kepada KETUA JABATAN anda jika: Anda tidak mendengar isyarat amaran semasa ujian pengungsian bangunan. ii) Jalan keluar tidak dikunci dan dihalang.sentiasa bersedia jika berlakunya kebakaran. Jika sebarang alat pemadam api hilang. dan Jika kunci “Pintu Laluan Kecemasan Terakhir” hilang. c) Kemudahan Menyelamat Diri Kemudahan Menyelamat Diri yang lengkap mesti disediakan di dalam bangunan untuk memudahkan penghuni keluar dengan selamat semasa kebakaran atau kecemasan. Jalan keluar yang berhampiran dan laluan menuju jalan keluar. Di bawah adalah Jadual Penyelenggaraan yang dicadangkan: JENIS Sistem Penggera Manual UJIAN/PEMERIKSAAN Mingguan 10 . Jika sebarang Alarm Point terlindung dari pandangan atau terhalang oleh barang-barang. b) Pengetahuan mengenai kebakaran Pegawai dan kakitangan mempunyai pengetahuan yang jelas mengenai alat pencegahan kebakaran dan selok-belok bangunan iaitu: i) ii) iii) iv) • • • • • Kedudukan alarm point yang paling berhampiran. d) Penyelenggaraan Peralatan Melawan Kebakaran 1.

b) Cecair dengan takat semburan yang rendah (bawah 66 °C) disimpan dalam kontena yang tertutup.JENIS Sistem Semburan Air Automatik Sistem Karbon Dioksida Alat Pemadam Api Mudah alih Salur Bantu Mula Pili Bomba Pengesan Haba/Asap Lampu Kecemasan Tanda Jalan Keluar Kecemasan UJIAN/PEMERIKSAAN Mingguan Mingguan Bulanan Bulanan Bulanan 3 Bulan 3 Bulan 3 Bulan 2. atau • Berasingan yang mempunyai peredaran udara yang baik dalam bangunan setingkat. dan Penyimpanan yang betul bahan-bahan mudah terbakar. Selain daripada itu. 2. audit berkaitan perlu dijalankan ke atas jenis-jenis alat melawan kebakaran bagi memastikan alat melawan kebakaran dalam keadaan sedia dan boleh digunakan dalam situasi kecemasan. Penyimpanan khusus hendaklah dilakukan untuk bahan-bahan cecair mudah terbakar seperti: a) Bahan cecair mudah terbakar hendaklah disimpan berasingan daripada agen pengoksidaan. Kontena hendaklah disimpan sama ada dalam: • Kawasan yang terbuka. 11 . Mengamalkan penjagaan kawasan yang bersih dan teratur akan membantu mencegah kebakaran: a) b) c) Bersihkan dan buang sampah sarap. Musnahkan bahan-bahan mudah terbakar yang buruk. e) Penjagaan Kawasan Bangunan 1.

RUJUKAN Carta 1: Pelan Tindakan Kebakaran (Individu) Carta 2: Pelan Tindakan Kebakaran (Umum) Jadual 1: Nombor talian yang perlu dihubungi jika berlaku kebakaran Carta 3: Carta Organisasi Fire Fighting Squad 12 .I.

CARTA 1: PELAN TINDAKAN KEBAKARAN (INDIVIDU) Mula Alarm berbunyi (15 saat dan berterusan) Berlaku kebakaran TIDAK Abaikan dan teruskan kerja YA BESAR Situasi kebakaran Lari KECIL TIDAK Lawan kebakaran Lari YA Hubungi JBPM dan berkumpul di Assemly Point TIDAK BERFUN Alat pemadam api Lari BERFUNGSI Hose Reel TIDAK BERFUN Lari BERFUNGSI Padam kebakaran Tamat 13 .

CARTA 2: PELAN TINDAKAN KEBAKARAN UMUM) Mula Kebakaran berlaku Dikesan oleh penghuni bangunan Situasi kebakaran ? KECIL Lawan kebakaran dengan menggunakan alat pemadam api / Hose reel BESAR Aktifkan Fire Alarm (red) Hubungi JBPM JBPM tiba Lari ke tempat berkumpul (AP) Opersai memadam kebakaran Beratur di Bahagian / Seksyen / Unit Masingmasing dan mengambil nama. HILANG Operasi menyelamat mangsa yang terperangkap Melaporkan jumlah kakitangan CUKUP Selesai memadamkan kebakaran dan mengesahkan bangunan selamat dihuni semula Menunggu arahan bersurai Dapat arahan dan bersurai 14 Tamat .

BSWP Unit Keselamatan. BSWP Unit Keselamatan. 14. 6. 7. 2. Blok Selatan. - 03-8888 0040 03-8886 222 9. Perbendaharaan BSWP BSWP Unit Keselamatan. BSWP Unit Keselamatan. 5.JADUAL 1: NOMBOR TALIAN YANG PERLU DIHUBUNGI JIKA BERLAKU KEBAKARAN Jabatan/ Bahagian/Seksyen / Unit Putrajaya Putrajaya Putrajaya Putrajaya Perbendaharaan Perbendaharaan Perbendaharaan Aras 2. 18. BSWP 03-8312 4200 / 03-8312 4500 999 03-8882 4275 03-8882 4278 03-8882 4277 Bil Nama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Polis DiRaja Malaysia JPA 3 Hospital Putrajaya Talian Kecemasan Rahajaya (Bilik ) Bilik Kawalan Keselamatan Kaunter Pengawal Keselamatan Utama Unit Keselamatan – Pejabat Am Dato’ Bukhari bin Hasan Encik Abd Wahid bin Ahmad Encik Mazlan bin Abdul Wahab Encik Mohd Rasyid bin Che Abdullah Encik Jalil bin Yahya Encik Mohd Dinul Ashar bin Punding Cik Siti Roszaida binti Mohd Ros Encik Nor Izard bin Ismail Encik Noorazmin bin Md Ithnin Encik Hamdan bin Jidin Encik Abu Bakar bin Abdullah Jawatan Nombor talian 1. BSWP Unit Keselamatan. BSWP Unit Keselamatan. BSWP Unit Keselamatan. 20. 4. 11. BSWP Unit Keselamatan. 3. 15. 10. 12. TSBSWP (KP) KS(P) KPKP PKP 1 PKP 2 PPK(P) 1 PPK(P) 2 PK(P) 1 PK(P) 2 KPK PKK 1 03-8882 4449 03-8882 3131 / 019-225 5737 03-8882 3090 / 012-2792656 03-8882 4450 / 019-640 2023 03-8882 4451 / 019-230 2356 03-8882 3920 / 01603-8882 4452 / 019-654 0080 03-8882 4788 / 012-323 5460 03-8882 4044 03-8882 4448 03-8882 4278 / 012-69402012 03-8882 4278 / 012-315 3549 15 . 16. BSWP Unit Keselamatan. 8. 17. 19. 13.

CARTA 3: CARTA ORGANISASI FIRE FIGHTING SQUAD Fire leader Advisor Assistant Fire Leader Communication and Welfare Emergency Respone Security Assembly Point Facilities and Maintenance Floor Warden 16 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->