SEKOLAH TINGGI MUAR KAJIAN SEJARAH TEMPATAN TINGKATAN 2

NAMA: MUHAMMAD ZULFAQAR BIN ABDUL SHUKOR TINGKATAN: 2 WAWASAN NO K/P: 960927-08-5037 NAMA GURU PENILAI: CIK NORESNA BINTI ZAKARIA

TANDATANGAN PELAJAR ..

TANDATANGAN GURU

1)PENGHARGAAN 2)OBJEKTIF KAJIAN 3)KAEDAH KAJIAN 4)LAPORAN
y y y y y y y y y y LATAR BELAKANG SEKOLAH NAMA LAMBANG-LAMBANG KEMEGAHAN SEKOLAH INFRASTRUKTUR DAN KEMUDAHAN ASAS PENGETUA GURU BADAN PENGURUS/PIBG TOKOH-TOKOH BEKAS PELAJAR PERISTIWA-PERISTIWA BERSEJARAH PRESTASI DAN KEJAYAAN AKADEMIK PRESTASI DAN KEJAYAAN KOKURIKULUM

6)RUMUSAN 7)LAMPIRAN 8)RUJUKAN

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Sekolah Tinggi Muar atas bimbingan dan tunjuk ajar mereka kepada saya kerana saya tidak berjaya tanpa mereka.Selain itu,saya turut bersyukur kerana dapat berkenalan dengan ramai kawan ketika berada di sekolah ini.Mereka telah banyak membantu saya dan member sokongan kepada saya.Di samping itu,saya juga ingin berterima kasih kepada Cik Noresna Binti Zakaria selaku guru mata pelajaran Sejarah bagi kelas 2 Wawasan.Beliau telah tekun mengajar saya dan sedia membantu jika saya dalam kesusahan.

1)MENGENALI DAN MEMAHAMI SEJARAH PERKEMBANGAN SEKOLAH 2)MENGENALI KAWASAN PERSEKITARAN SEKOLAH 3)MENGETAHUI TENTANG BENDERA DAN LENCANA SEKOLAH 4)MENGAMALKAN NILAI MURNI YANG DIWARISI DI SEKOLAH DAN KAWASAN PERSEKITARAN SEKOLAH 5)MENDAPAT PENGALAMAN DALAM MENJALANKAN KAJIAN SERTA MEMBINA KEYAKINAN DIRI

1)TEMURAMAH 2)LAWATAN DAN PEMERHATIAN 3)ANALISIS DOKUMEN DAN ARTIFAK .

ELEMEN 1 LATAR BELAKANG SEKOLAH .

Encik C.Guru Besarnya ialah En Tanaka.pelajar akan melakukan aktiviti senaman.Penguasa sekolah Persediaan Inggeris(Preparatory School).Lembaga Pengawas telah ditubuhkan iaitu yang dilantik dari setiap ketua rumah sukan.Pada tahun 1910.P. Pada tahun 1929.bangunan baru siap dibina dan setahun kemudian bangunan baru ini mula digunakan .lagu sekolah ini telah dicipta oleh Miss Belly Milne. Pada tahun 1914.Bangunan asal digunakan di Bukit Kuning.sekolah ini telah berpindah lokasi di Jalan Abdullah.Setiap pagi. Pada tahun 1953.Matematik dan lagu-lagu Jepun.A> Scott.Akhbar Strait Times Singapore melaporkan bahawa balai ini dibina khas untuk menyambut keberangkatan baginda Sultan Abu Bakar pada 21 Februari 1895(Tapak Balai Kuning adalah merupakan Bangunan Mahkamah Tinggi masa kini).Nama asal Sekolah Tinggi Muar ialah Government English School. Semasa Zaman Jepun 1942-1945 GES Muar telah dijadikan sekolah Jepun yang dikenali sebagai `Shoji .pihak sekolah telah memperkenalkan pakaian seragam untuk pelajarpelajarnya iaitu seluar pendek biru beserta baju berwarna putih.Pelajar diwajibkan belajar bahasa Jepun`Nippon-Go .Jumlah pelajar ketika itu kira-kira 40 orang.sekali lagi berpin dah di Jalan Sulaiman.Pada tahun 1954 GES terlah Menyambut ulang tahun yang ke-50(Jubli Emas)dan GES telah ditukarkan kepada Government High School Muar pada tahun 1955.Pelajar-pelajar perempuan mula diterima masuk ke sekolah ini mulai tahun 1947 iaitu dari Sekolah Sultan Abu Bakar khusus untuk menyambung pelajaran di peringkat Senior Cambridge.Pda tahun 1905.Ia terletak di kawasan sekolah.tambahan dua buah bangunan mengandungi 8 bilik siap dibina bagi menampung jumlah pelajar yang bertambah.SEJARAH SEKOLAH Sekolah Tinggi Muar telah dibuka pada tahun 1902.Guru-guru Melayu akan dihantar ke Johor Bahru yang dikenali sebagai `Korenjo untuk berkursus bahasa Jepun.seorang Pegawai Polis Tentera Jepun.Seterusnya pada tahun 1928.Kemudian pada tahun 1907.Sekolah ini berpindah di tapak bangunan pasar sayur sekarang.Setahun selepas itu. .berkebun dan menyanyikan lagu kebangsaan Jepun `Kimigoyo .Dua tahun kemudian asrama telah di asaskan oleh Guru Besarnya Encik C.Pengawas pula berseluar panjang putih beserta baju berwarna putih.sekolah ini berpindah di Tanjung Muar untuk sementara waktu. Provis menjadi Guru Besar yang pertama.Pada tahun yang sama.

Blok B pula digunakan untuk Bilik Tayangan.Blok-blok tersebut ialah Blok F(1990).Pada tahun 1979.Blok L digunakan untuk 15 buah bilik darjah.Pada tahun 2006.Blok G(1990).Bangunan Sekolah Persediaan(Preparatory School) telah diserahkan kepada Sekoalah Tinggi pada tahun 1957.Sekolah Tinggi II berpisah dengan Sekolah Tinggi dengan nama sekolah baru iaitu Sekolah Menengah Jalan Junid.Pintu Besar Sekolah Tinggi Muar siap dibina pada tahun 1992.kelas-kelas menengah rendah ke Sekolah Tinggi II di Jalan Junid. Sekolah Tinggi juga berperanan sebagai Pusat Lanjutan Normal(Normal Classes) untuk melatih guru-guru Sekolah Inggeris(sebelum perang sehingga 1960).B.Pada tahun 1974.Pada tahun 1966 Sekolah Tinggi telah dipecahkan kepada dua bahagian dan sekolah baru itu dikenali sebagai Sekolah Sri Muar.lencana.Sekolah Tinggi Muar telah menyambut ulang tahunnya yang ke-100.Pusat Sumber dan Bilik Seminar.Sekolah Tinggi telah menyambut Temasya Sukan Jubli Intan kali ke-75 pada tahun 2008. Tan Sri Muhyiddin Yassin Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran Malaysia. Bangunan Blok A yang dibina pada tahun 1915(Bangunan Warisan) masih digunakan sebagai bilik darjah hingga kini.A.Sekolah Tinggi mendapat bangunan baru untuk pelajar-pelajar tingkatan enam.Pada tahun 1969. Sekolah Tinggi Muar mendapat beberapa buah bangunan baru pada tahun 1990an.Muzium ini telah menyimpan bahanbahan dokumen lama sejarah awal penubuhan sekolah.Dewan Mini telah dijadikan Muzium Warisan.Blok L(1991) dan Surau(1997).Pada tahun 1965 kemasukan pelajar melebihi 2000 orang.Bangunan Blok A telah Diisytiharkan sebagai Bangunan Warisan Bersejarah di negeri Johor oleh Y.Bilangan penuntut Sekoalh Tinggi ketika itu ialah kira-kira lebih 1400 orang dan meningkat kepada 1800 orang pada tahun 1964.pusat sumber dan perpustakaan.majalah.album.Apabila kerajaan mengadakan rancangan Pusat Latihan Daerah(Regional Training School).Dewan asal dikenali `Dewan Mini . Dato Haji Abdul Ghani bin Othman (Menteri Besar Johor).A.B.Pada 6 Disember 2009.bahan artifak.Sekolah Tinggi telah digunakan untuk tujuan tersebut.Pada 29 Mac 2003.uniform.serta gambar-gambar tokoh bekas pelajar yang Berjaya dalam pelbagai bidang.Pejabat Pelajaran kemudian menempatkan kelas-kelas menengah Melayu di bangunan Sekolah Persediaan sehingga tahun 1963.Blok F digunakan oleh kelas-kelas dan Blok G untuk pejabat pentadbiran.Majlis Perasmiannya telah dilakukan oleh Y. .Bangunan Persediaan itu kemudian digunakan semula oleh Sekolah Tinggi pada tahun 1963 apablia kelas-kelas menengah Melayu mendapat bangunan sendiri dengan nama Sekolah Dato Sri Amar Diraja Muar.Pembestarian Sekolah melalui program `Hotspot HSM telah diwujudkan.sijil-sijil anugerah.register lama.Bangunan ini kemudiannya digunakan untuk Pusat Latihan Harian.makmal.

Sekolah ini telah mendapat pengiktirafan sebagai Sekolah Cemerlang pada tahun 2009 oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.bangunan baru telah dibina pada akhir tahun 2008.penubuhan pasukan Pancaragam sekolah dan sumbangan sebuah van daripada Syarikat Apex.ahli akademik serta pegawai-pegawai kerajaan di seluruh Negara.Sebuah Kantin baru telah dibina dan diberi nama Muar High Café.golongan professional.Pada 28 Oktober 2008 sekolah ini telah menerima Pengetua Kanan iaitu Pn Hajah Latifah Binti Hamdan sebagai peneraju barisan kepimpinan sekolah. Dalam pembangunan fasa kedua.Blok Ehsan turut menempatkan bengkel Kemahiran Hidup dan 6 bilik darjah.Semua bangunan ini mula digunakan pada awal sesi persekolahan 2010.Blok Dinamik menempatkan makmal sains dan bilik muzik. .Selain itu.Muzium Warisan juga telah dijadikan sebagai Arkib Pendidikan Negeri Johor pada Mei 2010.Sekolah Tinggi merupakan sekolah premier yang berjaya melahirkan tokoh-tokoh pemimpin negara.Sekolah ini telah Berjaya mengadakan Majlis Makan Malam dengan Timbalan Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Pelajaran Malaysia pada 6 Disember 2009.

perpaduan&kerjasama pelajar-pelajar.kesejahteraan&keharmonian yang menjadi amalan pelajar sekolah ini. Merah:Melambangkan keberanian serta kegigihan untuk menjadi manusia yang berpendidikan.kejujuran. Obor:Melambangkan sinar yang membawa cahaya yang tidak kunjung padam kepada Pelajar-pelajar Sekolah Tinggi Muar. Lingkaran Daun Zaitun:Melambangkan kejayaan seperti yang kerap digunakan pada zaman Yunani dahulu. Bangunan Arca:Merupakan reka bentuk Moorish&dua batang tiang dikiri dan kanan arca melambangkan kekuatan&keteguhan. Putih:Melambangkan kebersihan. WARNA LENCANA Biru:Melambangkan kemesraan.Ia juga adalah reka bentuk asal pada bahagian pintu hadapan dewan sekolah. .ELEMEN 2 NAMA DAN LAMBANG-LAMBANG SEKOLAH LENCANA SEKOLAH Bentuk Perisai:Melambangkan kesatuan&perpaduan.

ucapan dan ikrar. tidak akan bermakna tanpa disusuli oleh tindakan untuk menjayakannya. kreatif dan progresif selaras dengan perkembangan potensi individu yang mampu mendokong wawasan pendidikan negara dan melahirkan generasi yang berilmu. Oleh itu. komuniti sekolah berusaha secara inovatif. Katakata. berdaya juang dan berhemah tinggi. . kokurikulum dan akhlak. melalui usaha yang bersungguh-sungguh.VISI Sekolah Unggul Penjana Generasi Terbilang MISI Membangunkan Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti BUDAYA SEKOLAH Setiap warga Sekolah Tinggi Muar bertanggungjawab mengamalkan budaya berikut: y y y y y y Menepati Masa Berbudi Bahasa Budaya Ilmu Budaya Penyayang Budaya Kerja Beretika Budaya Cemerlang COGANKATA SEKOLAH " USAHA BUKAN KATA " Cogankata sekolah ini memberi gambaran bahawa pendidikan perlunya menyeluruh ke arah keunggulan akademik. Kejayaan bukan melalui kata-kata tetapi melalui usaha. Kejayaan seseorang bergantung kepada usaha dan ikhtiar untuk mencapainya. bukan setakat kata-kata sahaja. Kita perlu rajin bekerja dan sentiasa mempertingkatkan usaha serta mengurangkan bicara agar segala program akan mencapai matlamatnya.

Memberikan kerjasama yang erat dengan Pejabat Pendidikan Saerah. Mengamalkan kerja-kerja yang sistematik dan kemaskini. Jabatan Pendidikan Negeri dan Kementerian Pendidikan. Mengamalkan cita-cita dan prinsip Rukunegara dan perkhidmatan cemerlang. dengan penuh kesedaran. Memberi galakkan dan kesempatan kepada guru-guru menyediakan tugas-tugas sekolah sebagai latihan kepada sifat-sifat kepimpinan mereka yang berkesan dan dinamis. Membina semangat kekitaan dengan bekerja dalam satu pasukan yang padu dan kuat berdasarkan kepada semangat kekeluargaan. rasa tanggungjawab dan dedikasi. y y y y y y y y y Segala masalah sekolah ialah masalah bersama. Mengadakan hubungan yang baik dengan jabatan-jabatan atau badanbadan lain.Dasar Sekolah y Melaksanakan Dasar Pelajaran Kebangsaan dan lain-lain rancangan yang ditetapkan oleh kerajaan dengan cemerlang. . Mengadakan hubungan yang rapat dengan ibubapa atau penjaga dan masyarakat tempatan. Meletakkan kepentingan pelajar-pelajar mengatasi kepentingan diri sendiri.

Pembentukan moral yang terpuji. Menggunakan dengan sepenuhnya segala kemudahan yang ada di dalam atau di luar sekolah untuk menguat serta mendalamkan pengetahuan dan pengalaman untuk mencapai matlamat sekolah. kakitangan-kakitangan sekolah. Pencapaian yang cemerlang di bidang ko-kurikulum. guru-guru. kakitangan sekolah dan ibubapa dan masyarakat tempatan. Perkembangan jasmani dan kemasyarakatan yang sihat.Memberi galakan dan peluang setiap murid membina kepimpinan mereka melalui aktiviti kurikulum dan kokurikulum. Mewujudkan suasana kekeluargaan dan membina semangat kekitaan di kalangan murid-murid. Kepimpinan pelajar.MATLAMAT SEKOLAH y Menempatkan Sekolah Tinggi Muar ke tahap yang tinggi dan mendapat kepercayaan di kalangan penduduk-penduduk tempatan khasnya dalam daerah Muar amnya melalui kejayaan-kejayaan yang dicapai di dalam:Pencapaian akademik yang tinggi daripada segi kualiti dan kuantiti. Menanam semangat kecintaan kepada Sekolah Tinggi Muar dengan mendirikan asas tradisi dalam semua bidang yang dapat dibanggakan oleh murid-murid. Ibubapa dan masyarakat dalam kedudukannya sebagai sekolah yang besar dan lengkap dengan semua kemudahan. Mewujudkan suasana alam sekeliling sekolah yang bersih. cantik dan sihat untuk perkembangan sahsiah yang sempurna. Peratus kelulusan SRP / SPM / STPM haruslah mencapai taraf 90% ke atas tiap-tiap tahun. Menimbulkan rasa tanggungjawab antara murid-murid. Mewujudkan manusia yang seimbang daripada segi pelajaran dan moral bagi melahirkan insan yang kamil. guru-guru. y y y y y y y y y y y y . Amalan disiplin yang baik. guru-guru dan kakitangan sekolah bagi menjamin kelicinan tugas dan pergerakan di Sekolah Tinggi Muar supaya lebih lengkap dan berkesan.

IKRAR PELAJAR IKRAR PELAJAR SEKOLAH TINGGI MUAR Bahawa kami Pelajar-pelajar Sekolah Tinggi Muar Berikrar dan mengaku akan Patuh kepada peraturan-peraturan sekolah Dan Kementerian Pendidikan Malaysia Berdasarkan prinsip-prinsip Rukun Negara KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN \KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA KELUHURAN PERLEMBAGAAN KEDAULATAN UNDANG-UNDANG KESOPANAN DAN KESUSILAAN Kami juga berjanji Akan menghormati ibu bapa Guru Serta orang yang lebih tua daripada kami Kami berazam Belajar bersungguh-sungguh Untuk mencapai kecemerlangan Dalam setiap peperiksaan Untuk kebaikan dan kesejahteraan kami STUDENT S PLEDGE HIGH SCHOOL MUAR We The students of HSM Pledge to obey The rules and regulation Of our school And The Ministry of Education Based on the principles Of the Rukun Negara We also promise To respect our parents Teachers and elders We undertake to study hard So that we will achieve excellence In our examinations And have a bright future. .

Lambang kebersihan suci diri dan kata-kata. mutu dan kualiti sekolah y y . Lambang keamanan dan perpaduan yang menjadi tunggak tatacara kehidupan sekolah. k Bersedia menerima dan melayan pelanggan tempatan yang berurusan dengan sekolah. BENDERA SEKOLAH Ukuran: 160 sm x 82 sm. k Membimbing pelajar-pelajar ke arah kecemerlangan akademik dan kokurikulum untuk menjadikan sekolah ini antara yang terbaik. k Mewujudkan iklim sekolah yang bersih.menarik dan harmoni. Pengertian lambang-lambang pada lencana sama seperti di atas.Program Pelanggan Kami warga Sekolah Tinggi Muar dengan penuh tekad dan iktizam berikrar dan berjanji akan menumpukan tenaga dan usaha kami untuk: k Membimbing pelajar-pelajar membentuk sahsiah melalui pemupukan. Pengertian Bendera Sekolah. k Peka dengan kehendak dan keperluan pelanggan dan memberi perhatian serius terhadap aduan pelanggan. y y y Warna putih yang menjadi warna utama latar bendera: Lambang kesucian akal fikiran pelajar dan guru.penghayatan dan amalan nilai-nilai murni berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada tuhan selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara. k Mendidik untuk menghasilkan tenaga manusia yang produktif dan berinovatif.bergaya dan berketerampilan dalam pelbagai bidang ke arah pembangunan bangsa. Lambang kecemerlangan.

LAGU SEKOLAH BERJUANG Berjuang penuh tenaga Sepanjang masa berjasa Dari muda sampai ke tua Biar rebut taufan gelora KORUS: Untuk sekolah dikasihi Sekolah Tinggi Bandar Maharani Segala kudrat ditumpahi Kasih sekolah abadi Ceruk rantau seluruh negara Bekas murid bertaburan Berkhidmat untuk negara Masyhur nama didoakan . .

Will our school remembered be. Muar High School beloved forever. Of the school they love so well. Now and through the ages long.Penguasa English Preparatory School 1928 . Ciptaan Miss Belly Milne. Wherever we roam. For the school our best endeavour. High School beloved forever. In the calm and in the storm While our heart are young and warm CHORUS: For the school our best endeavour.on land or sea. And her son the fame will tell.LET US STRIVE Let us strive with heart and song.

1928 = Government English Preputory School ditubuhkan. 1915 = Berpindah ke bangunan kekal yang ada sekarang. Pengetuanya ialah Mr. murid sekolah meningkat sebanyak 80 orang murid. berhadapan dengan RHB Bank.E. Terdapat Dewan Besar dan beberapa kelas diletakkan sekitarnya. 1903 = Sekolah dipindahkan ke bangunan yang terletak dekat dengan Jalan Abdullah. Sekolah ini terletak di Balai Kuning yang merupakan Mahkamah Tinggi Muar didirikan sekarang. 1907 = Sekolah dipindahkan ke tempat berhampiran denagn Stesen Shell di Jalan Sulaiman. nama asalnya Government English School (G.ELEMEN 3 INFRASTRUKTUR DAN KEMUDAHAN ASAS Asal Usul Nama Sekolah Nama asal (Jan 1902) Government English School 1948 Government High School 1950 Muar High School 1953 Government High School Muar 1971 High School Muar / Sekolah Tinggi Muar Latar belakang. Belly Milne. Selepas perpindahan tersebut. perpindahan berlaku ke bangunan yang terletak di Bas Stesen Pagoh-Panchor ditubuhkan sekarang. Lagu sekolah dicipta oleh Mrs. 1942 = GES Muar telah dijadikan Sekolah Jepunyang bernama Shoji . Tanaka. 1910 = Sekolah berpindah ke Tanjung Emas. Terdapat 4 buah rumah yang diperbuat daripada kayu dan digabungkan menjadi sekolah.S). Selepas 1 tahun. 1954 = Sambutan Jubli Emas dirasmikan olah Menteri Besar Johor Dato Tuan Haji Syed Abdul Kadil Bin . Tarikh dan Penubuhan Bangunan Asal 1902 = Diasaskan.

B. 1998 = Menerima seorang pengetua wanita pertama iaitu Cik Hajah Aminah Binti Ahmad. Kelebihan lokasi Sekolah Tinggi Muar juga boleh dicerminkan dangan jarak yang berhampiran dengan perhentian bas yang memudahkan pelajar-pelajar dari luar bandar dapat berulang-alik dari rumah mereka.A. Jaraknya ke Pusat Bandar kurang dari 0. Bangunan Blok G ditubuh sebagai makmal sains dan perpustakaan. Dewan Besar juga didirikan.K. Pejabat Pos. .5km. Pejabat Daerah. 1990 = Bangunan Blok F ditubuhkan untuk menggantikan bangunan lama. Haji Abdul Ghani Othman yang merupakan Menteri Besar Johor. Lokasinya yang berhampiran dangan pusat pendidikan awal ini menjadikan sekolah ini selalu mengalami pencemaran bunyi dari kenderaan yang lalu lalang berhampiran kawasan ini. 1979 = Sekolah Tinggi Muar Kedua di Jalan Junid akhirnya menjadi Sekolah Menengah Jalan Junid. Jalan Meriam menjadikan sekolah ini sebuah sekolah yang unik di seluruh Negara kita di mana sebatang jalan raya merentasi tengah sekolah ini. Ia juga terletak diatas satu kawasan tanah pamah berhampiran dengan muara Sungai Muar yang berhadapan dengan Selat Melaka. 1991 = Blok L telah didirikan untuk menampung jumlah murid yang meningkat. Lokasi Sekolah Tinggi Muar yang dikelilingi oleh bangunan-bangunan tetap sama menjadi bangunan peramahan atau bangunan kerajaan menjadi Sekolah Tinggi Muar tidak mempunyai ruang untuk berkembang. Jalan Mohammadiah. Lokasi Sekolah Sekolah Tinggi Muar terletak di Pinggir Bandar Muar. 1963 = Kelas Aliran Melayu ditubuhkan dan menjadi asas penubuhan sekolah Dato Sri Amar Diraja. Pejabat J.Syed Muhammad. Jalan Meriam membahagikan sekolah ini.R. dan Mahkamah Tinggi Muar. 2003 = Pengishtiharan bangunan asal senagai bangunan warisan Johor oleh Y. 2002 = Merayakan sambutan 100 tahun Sekolah Tinggi Muar. Ia juga berhampiran dengan Balai Polis. Kawasan sekolah dikelilingi Jalan Majidi. Sebaliknya. Jalan Omri dan Jalan Petri. mendirikan Sekolah Tinggi Muar di pinggir Sungai Muar menjadi sekolah ini ada pemandangan yang menarik dan selalu menerima udara yang bersih serta segar daripada Selat Melaka. 1955 = Nama sekolah di tukar kepada Government High School Muar.

Surau:-Kemudahan seperti surau ini sangat penting bagi pelajar-pelajar untuk menunaikan ibadat solat. Makmal Kemahiran Hidup:-Makmal kemahiran hidup disediakan untuk murid-murid melakukan projek-projek Kemahiran Hidup seperti kerja kayu. Pusat Komputer:-Merupakan kemudahan yang penting untuk pelajar melakukan kerja-kerja yang menggunakan komputer seperti kerja kursus. Makmal Sains:-Makmal Sains merupakan kemudahan yang tersedia di sekolah ini.Dewan ini bertujuan untuk mengumpulkan semua pelajar untuk melakukan aktiviti-aktiviti yang berfaedah seperti perhimpunan mingguan.ia juga bertujuan untuk mendisplinkan pelajar supaya belajar untuk berdikari. Padang Permainan:-Padang permainan penting untuk melakukan aktiviti-aktiviti riadah dan menyeronokkan seperti bermain bola.ini akan memudahkan bagi pelajarpelajar yang kurang berkemampuan. .ceramah dan lain-lain.membaca yassin dan sebagainya.Di samping itu.Murid-murid boleh mengulangkaji pelajaran dan membaca buku di sini dengan senyap Murid-murid boleh mengulangkaji pelajaran dan membaca buku di sini dengan senyap.memateri dan membuat lukisan teknik.Kemudahan seperti ini juga memudahkan pelajar-pelajar untuk melakukan NILAM.Kemudahan-kemudahan Yang Tersedia Di Sekolah Tinggi Muar Asrama:-Dengan adanya kemudahan asrama di sekolah.Selain itu.bermain bola tampar dan sebagainya. Galeri Sejarah:.Makmal ini bertujuan untuk menyenangkan pelajar-pelajar menuntut ilmu dalam mata pelajaran Sains serta melakukan Ujikaji.merentas desa. Perpustakaan:-Perpustakaan memudahkan murid-murid untuk membaca buku apabila mereka mempunyai masa lapang. Dewan:-Dewan merupakan kemudahan yang perlu ada di setiap sekolah.ia juga berfungsi untuk pelajar mencari maklumat di laman sesawang.

ELEMEN 4 PENGETUA PENGETUA Nama:Pn Hjh Latifah Binti Hamdan Umur:58 tahun Tarikh lahir:14 Disember 1952 Tempat lahir:Muar. Ismail Bin Hassan Nama anak:Mohammad Helmy Muhammad Fauzan Farah Nabila Muhammad Naim Hobi:Berkebun .Johor Bilangan adik-beradik:(11 orang)anak ke-6 Nama Bapa:Hamdan Bin Munap Pekerjaan:Suri rumah Tarikh berkahwin:26 Disember 1980 Nama Suami:En.

Sifat-sifat Keistimewaan Beliau y y y y Baik Hati Sopan Santun Penyayang Peramah Sumbangan Beliau Kepada Sekolah y y y y y y y y y y Memimpin Sekolah Tinggi Muar dengan baik sehingga mendapat pengiktirafan sebagai Sekolah Cemerlang pada tahun 2009. AJK PKPSM Pengerusi Panitia Pengetahuan Am Daerah Panel Penilai PTK Ahli Majlis Perhubungan Pengetua(KRK) Bendahari Majlis Perhubungan Pengetua Tingkatan 6 Pengerusi Panitia Bahasa Inggeris Menengah Atas Daerah Pengerusi Panitia Bahasa Melayu Menengah Atas Daerah . Membina bangunan baru untuk memberi keselesaan pada pelajar untuk menimba ilmu . Membina Kantin baru untuk keselesaan pelajar menjamu selera dan kantin itu diberi nama Muar High Café.

Muar Sekolah Tinggi Muar .Muar Guru Penolong Kanan SMK Tungku Abdul Rahman Gemas.Latar Belakang Pendidikan 1959-1964 Sekolah Rendah Convent Muar Sekolah Menengah Convent Muar Aktif dalam kebudayaan Pengawas sekolah Persatuan sekolah Tarian Koir FEC(Futher Education Class) Sekolah Tinggi Muar Universiti Malaya(B.10.2008 21.10. Hons) Universiti Malaya(Diploma Pendidikan) 1965-1969 1970-1971 1972-1974 1975 Latar Belakang Perkhidmatan 1976-1980 1981-1984 1985-1989 1989-1996 1996-2005 2005-20.A.Negeri Sembilan Guru Penolomg Kanan SMK Cnvent Muar GPK Hem SMK Sri Muar Pengetua SMK Convent Muar Pengetua SMK(P)Sultan Abu Bakar.2008hingga kini Guru Penolong Kanan SMK Sultan Alaudin Riayat Shah 1 Pagoh.

D.M. Parry Tn Sheikh Hussin Bin Ali Tn Hj A. Daniels En A.A. Davis Perang Dunia Kedua En C.W. Taylor En W. Wesatwood En G. Col C. Joseph(Pemangku) En G.G. Pillai En E.C.K. Moore En Huge Crombics En F.P.L. Clarke En A.S.Senarai Nama Bekas-bekas Pengetua Sekolah Tinggi Muar Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Nama En C. Provis En Paglar En W.G.D. Gray(Scott) En Hugh Montimer En J. Wahab Bin Suradi Tn Hj Abas Bin Deraman Cik Hjh Aminah Binti Ahmad Pn Maznah Binti Abu Bakar En Jamian Bin Jafar Tn Hj Baharol Din Bin Hassan Pn Milan Tai Binti Abdullah Pn Hjh Latifah Binti Hamdan Tahun 1904 1905-1906 1913 1914-1915 1916-1920 1921 1922 1922-1929 1929-1940 1941 1942-1945 1945-1946 1946-1948 1948-1949 1950 1951-1952 1952 1953 1954-1956 1956 1957 1957 1957-1973 1973-1978 1978-1981 1982-1996 1996-1997 1998-1999 1999-2001 2001 2001-2003 2003-2008 2008-kini . Pereira En M. Scott En W. Williamson(Scott) En P. Balshow En Chiang Mong Hoe(Pemangku) En D. Shaw En David Roper En J.P.F.A. Woods Lt. Gibson En H.G.

Johor Adik-beradik:4 orang(anak sulung) Nama Suami:Jamaludin Bin Salimin Anak:Dua orang:y y Hidayah Binti Jamaludin Dyanah Binti Jamaludin .Melaka Universiti Pendidikan Sultan Idris.Bakri.84000 Muar.Johor SMK Canossian Convent.Johor No K/P:670104-01-6748 Maklumat Pendidikan:y y y y y y Sekolah Rendah Canossian.Johor Maktab Perguruan Pasir Panjang.Segamat.Taman Bakri Jaya.ELEMEN 5 GURU Nama:Pn Badariah Binti Madon Umur:43 Tahun Tarikh Lahir:4 Januari 1967 Tempat Lahir:Tangkak.Perak Hobi:Memasak dan membaca Alamat:340.Terengganu Maktab Perguruan Perempuan Melayu.Segamat.Johor SMK Tun Mamat.Tangkak.

SIFAT-SIFAT KEISTIMEWAAN BELIAU y y y Gigih berusaha untuk meningkatkan pengetahuan para pelajar Beliau seorang yang tabah dan tegas Beliau seorang yang penyayang dan bertanggungjawab terhadap tugas-tugas beliau TUGAS-TUGAS DAN SUMBANGAN BELIAU TERHADAP SEKOLAH y y y Mendidik murid-murid sesi petang dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Memegang jawatan aetiausaha dalam Jawatan Kuasa Pinch Dan Immersion Merupakan AJK rumah sukan bagi sesi petang dalam Rumah Mohammadiah .

Othman Bin Hj.Projek-projek yang dijalankan lebih tertumpu kepada menyediakan kemudahan bagi kegunaan warga sekolah keseluruhannya.Yang DiPertua PIBG Sekolah Tinggi Muar yang pertama ialah Tuan Hj. Ab. Setiausaha Kehormat dan Bendahari Kehormat serta dibantu oleh 5 orang AJK daripada kalangan guru-guru sekolah ini dan 8 orang AJK daripada kalangan Ibu bapa pelajar sekolah ini. Semenjak penubuhannya PIBG Sekolah Tinggi Muar telah menjalankan beberapa projek yang boleh dianggap penting bagi kebaikan sekolah dan para pelajar di sekolah ini. Semasa penubuhan itu PIBG Sekolah Tinggi Muar diterajui oleh sebuah Jawatankuasa yang mengandungi 4 jawatan utama iaituYang Dipertua. Tujuan utama PIBG Sekolah Tinggi Muar ditubuhkan adalah untuk mengadakan sebuah persatuan yang menggabungkan semua guru Sekolah Tinggi Muar dan Ibu bapa para pelajar Sekolah ini dalam sebuah badan yang dapat menggabungkan usaha untuk kebaikan dan peningkatan prestasi pencapaian pelajar dan sekolah ini. Naib Yang DiPertua.ELEMEN 6 BADAN PENGURUS PIBG Tarikh Penubuhan PIBG sekolah PERSATUAN IBU BAPA & GURU Persatuan Ibu bapa dan Guru Sekolah Tinggi Muar telah ditubuhkan pada tahun 1978 bagi pertama kali iaitu bagi sesi Jawatankuasa untuk tahun 1978/1979. Beberapa projek penting yang telah dilaksanakan oleh PIBG Sekolah Tinggi Muar adalah seperti berikut :a) Menyediakan langsir dan rel bagi Dewan Besar Sekolah Tinggi Muar b) Membaikpulih padang hoki Sekolah Tinggi Muar c) Mengubahsuai bilik tayangan/seminar Sekolah Tinggi Muar d) Membeli meja dan kerusi untuk kegunaan bilik guru sekolah e) Mengubahsuai ruang pejabat dan mendapatkan peralatan komputer f) Membina dan melengkapkan ruang untuk surau sekolah g) Menguruskan pembinaan tembok pagar di sekeliling bangunan sekolah h) Membantu dalam pelaksanaan projek keceriaan sekolah i) Membantu pihak sekolah dari semasa ke semasa demi mempertingkatkan pencapaian akademik dan kokurikulum sekolah . Shukur iaitu bagi sesi 1978/1979.

Wahab bin Ridwan Timbalan YDP: Dr. Ali bin Salleh Setiausaha: En Zulkifli bin Mohamad Bendahari: Cik Cha Ju Lee AJK: Ibu Bapa En Rumsani bin Abdul Rahman En S. Junalizah binti Abdullah Pn Yeo Moi Luan Pn Suhana binti Selamat En Mohd. Balacahandran Inspektor Suhaimi Pn P.Senarai Nama Ahli Jawatankuasa Dan Ketokohan Persatuan Ibu Bapa Dan Guru 2010/2011 Yang DiPertua: Haji Ab.D. Faiz bin Thalas Pn Norainon bin Saude Pemeriksa Kira-kira: En Kamarudzaman bin Aziz Cik Tee Hwee Jan . Mary En Chia Hin Tau Pn Norfisah binti Abdul Ghani En P. S. Maniam AJK: Guru Pn Hjh. Mohd.

Sumbangan PIBG terhadap sekolah PIBG sekolah: Telah mengadakan Majlis Malam Mesra pada 1993. Majlis pesta Ang Pow HSM. Majlis Makan Malam Sumbangsih pada 19. Hari Terbuka Sekolah. Anugerah kualiti sekolah. Telah mengadakan tiga kali mesyuarat.Majlis ini dirasmikan oleh Menteri Besar Johor. Kem Motivasi Pendidikan Pelajar India. Majlis Pelancaran Bangunan Warisan Sekolah Tinggi Muar dan Jerayawara Sains dan Teknologi diadakan pada 27 . Kejohanan Olahraga sekolah. Anugerah hari Q HSM.2003. Majlis ini telah diserikan dengan kehadiran Menteri Besar Johor iaitu Tan Sri Muhyiddin bin Mohd.10.3. Yassin yang turut merupakan bekas pelajar Sekolah Tinggi Muar.29. Bersama-sama pihak sekolahtelah menganjurkan: Majlis bersara dan pertukaran guru. 2. .10.2003 menutup tirai Perayaan 100 tahun Sekolah Tinggi Muar. Program merentas desa.2002 di Padang Hoki Sekolah Tinggi Muar sempena Sambutan Perayaan 100 tahun yang berlanjutan kemuncaknya pada bulan Mac 2003. Pertandingan golf pada 15.Kegiatan-kegiatan Penting PIBG Sekolah 1.

B. Pengarah Urusan Sri Saujana Berhad serta Pengarah Syarikat Equity Mal Sdn Bhd. Tan Sri Dato' telah memegang beberapa jawatan penting di SGS Ates Sdn. Pada tahun 1985. Antara tahun 1974 hingga tahun 1978. Y. buat pertama kalinya. Dari situ karier politiknya terus berkembang apabila beliau dilantik menjadi Ketua Pemuda UMNO Malaysia (1982). Sebelum itu beliau telah dipilih menjadi Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pagoh pada tahun 1976. Tan Sri Dato' kini mengetuai UMNO Bahagian Pagoh iaitu jawatan yang beliau pegang sejak April 1985 lagi. Kemudiannya beliau melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya dan berjaya memperolehi Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Pengajian Melayu (1971).B.B. Beliau yang berjaya mempertahankan . sebagai Pengurus Perjawatan. Jawatan ini digunakan sepenuhnya untuk menabur bakti dan kemudiannya menjadi tokoh yang dipilih menduduki kerusi Naib Presiden bermula September 1993 sehinggalah ke hari ini. Y. Pengalaman sebagai penjawat awam digunakan sepenuhnya oleh beliau untuk berkecimpung dalam dunia korporat. Bhd. Y.B. Tan Sri Dato' pertama kalinya dipilih menjadi wakil rakyat apabila beliau memenangi kawasan Parlimen Pagoh pada pilihan raya tahun 1978. Sumbangan Beliau Kepada Negara Beliau memulakan kerjaya sebagai Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri Johor (1970) dan kemudiannya Penolong Pegawai Daerah Muar (1974). Y. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Maharani dan Sekolah Kebangsaan Ismail di Muar. Tan Sri Dato' Muhyiddin dipilih menjadi Ahli Majlis Tertinggi UMNO.ELEMEN 7 TOKOH-TOKOH BEKAS PELAJAR BIODATA TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN Biodata Peribadi Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin dilahirkan pada 15 Mei 1947 di Muar.

Di bawah kepimpinan beliau.B. Perdana Menteri dengan meletakkan sektor pertanian di tahap yang sepatutnya dengan menumpukan usaha menjadikannya satu sektor yang moden.Panglima Setia Mahkota (PSM). Y. Rahman. Dato Seri * 1991-Seri Paduka Mahkota Johor (SMPJ). dan mampu membawa perolehan yang besar kepada negara.kerusi parlimen berkenaan pada pilihan raya umum pada tahun 1982 telah dilantik menjadi Menteri Besar Johor selepas Pilihan Raya Umum ke-7 apabila memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri kawasan Bukit Serampang. Selepas Pilihan Raya ke-12. Pada masa lapang. Y.B.A. beliau dilantik menjadi Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri. beliau bertekad untuk membalas kepercayaan Y. beliau terus memberi perkhidmatan yang terbaik kepada penduduk Pagoh agar rakyat hidup selesa dan bebas dari kemiskinan melalui program pembangunan pertanian yang dijalankan di situ. negeri Johor terus berkembang pesat dan menjadi antara negeri yang termaju di Malaysia. beliau diberi kepercayaan mengetuai Kementerian Pertanian berikutan penstrukturan semula Kabinet Persekutuan. Beliau pernah dilantik menjadi Yang DiPertua Royal Johor Country Club dan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (1986-1995) serta Presiden Persatuan Kanak-Kanak Spastik negeri Johor selama 10 tahun (1986-1996). Tan Sri Dato' juga pernah dilantik menjadi Setiausaha Parlimen Kementerian Luar Negeri pada tahun 1981. Oleh itu.B. YB Tan Sri Dato' gemar bermain golf dan badminton. mereka dikurniakan empat orang cahaya mata. Tan Sri juga banyak terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan. Empat tahun kemudian. Selain itu. Selepas Pilihan Raya Umum ke-11.B. Y. Dato' * 1988. Hasil daripada perkongsian hidup beliau bersama Puan Sri Hajjah Norainee Abd. beliau dilantik semula menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang fungsinya ditambah bagi memajukan sektor pertanian dan industri yang berkaitan agar lebih berdaya saing. Pada bulan Januari 2004. beliau dilantik menjadi Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna mulai bulan Disember 1999. Tan Sri * 1980-Setia Mahkota Johor (SMJ) * 1879-Bintang Sultan Ismail (BSI) * 1974-Pingat Ibrahim Sultan (PIS) Sifat-Sifat Istimewa y y y y Berdisplin dalam menjalankan tugas-tugas beliau Tegas dan bertanggungjawab Sangat prihatin tehadap masalah orang ramai Tolong-menolong . Anugerah * 2007-Darjah Seri Paduka Mahkota Perlis (SPMP). Tan Sri Dato' Muhyiddin telah mendirikan rumahtangga pada 1972. Di samping itu. dinamik. Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan pada tahun 1982 dan Menteri Belia dan Sukan selepas Pilihan Raya Umum ke-9 iaitu pada Mei 1995.

Bhg. Bhg.Dr.Y. -Pengurus Eksekutif Perbadanan Ekonomi Negeri Johor (Executive Director.B.Y. Mohd Yassin -Menteri Pertanian 2.Dr. Tan Sri Jaafar Bin Hussein -Bekas Gabenor Bank Negara Malaysia 5. Dato' Sulaiman Bin Mohd Noor -Bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Johor 8.YAB. Ghani Bin Othman -Menteri Besar Johor 3. Tan Sri Muhyiddin Bin Hj. Hamid Bin Arshad -Bekas Pengarah Lembaga Penduduk & Perancang Keluarga Negara . Hong Hai -Bekas Menteri Muda Kerajaan Singapore 9. Dato' Hj. Johore Economi Development Corporation) 7.TOKOH-TOKOH NEGARAWAN DAN KORPORAT YANG PERNAH MENUNTUT DI SEKOLAH NAMA DAN JAWATAN YANG PERNAH ATAU SEDANG DISANDANG 1. Dato' Chua Jui Meng -Menteri Kesihatan Malaysia 4.YAB. Tan Sri Arshad Bin Ayub -Bekas Setiausaha Kementerian Perdagangan Malaysia 6. Dato Ali Bin Hashim.Y. Bhg.Y. Abd.Y. Bhg.

V. Bhg. Aziz Bin Haji Shukur -Bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Johor 20. Bhg.10. Khalid Bin Sahan -Bekas Pengarah Perubatan Kementerian Kesihatan Sabah 19. Allahyaham Tan Sri Abdul Kadir Yusof -Bekas Peguam Negara Kuala Lumpur 15.Justice Datuk Ali Bin Hassan -Bekas Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur 16.Datuk Abdullah Bin Ali -Bekas Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia 17.Y. Datuk Jabid Bin Mohd Dom -Bekas Ketua Pengarah Imigresen Malaysia 13. Naidu -Ketua Jabatan Perikanan & Pertubuhan Makanan & Pertanian Bangsa-bangsa Bersatu 11.Datuk Abdul Rahman Bin Ahmad -Bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Johor .Dr.Y. Tan Sri Nasaruddin Bin Mohammad -Bekas Ketua Setiasusaha Kementerian Perdagangan Dan Perindustrian 12.Datuk Abd. Bhg. Chiang Hai Ding -Bekas Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia 18. Tan Sri Taib Bin Haji Andak -Bekas Ketua Pengarah Felda Dan Pengerusi Malayan Banking Berhad 14. Bhg.Y.Dr.Dr.Y.

ELEMEN 8 PERISTIWA-PERISTIWA BERSEJARAH Hari Kantin Dan Hari Terbuka 25.6. KESAN DAN KEPENTINGAN HARI TERBUKA DAN HARI KANTIN y y y Menyemai dan memupuk minat pelajar dalam bidang perniagaan dan keusahawanan Memupuk semangat kerjasama dalam kalangan ahli-ahli kelab.persatuan dan unit beruniform serta warga sekolah Merapatkan hubungan silaturrahim antara warga Sekolah Tinggi Muar.persatuan serta unit beruniform.Sebanyak 28 buah gerai telah mengambil bahagian.Leluruh gerai berusaha untuk menarik perhatian guru dan pelawat dengan membuat sesuatu yang menarik dan mendapat keuntungan.2009.Suasana dimeriahkan lagi oleh kelab muzik dan budaya HSM dengan memainkan lagu-lagu popular.Khamis-Hari Terbuka Dan Hari Kantin Hari Kantin telah diadakan di Dataran Putra Sekolah Tinggi Muar bermula pada pukul 8.00 pagi dan disertai oleh pelbagai kelab.Hari tebuka diadakan di Dewan HSM untuk semua pelajar menengah rendah manakala bagi pelajar menengah atas dijalankan dikelas masing-masing.Ibu bapa dijemput hadir untuk bertemu dengan guru-guru dan membincangkan tentang prestasi dan keputusan pelajar-pelajar dalam Peperiksaan Pertengahan Tahun 2009.Jualan hari kantin mendapat sokongan dan sambutan daripada seluruh warga HSM serta ibu bapa dan pelawat. .

ELEMEN 9 PRESTASI DAN KEJAYAAN AKADEMIK .

.

ELEMEN 10 PRESTASI DAN KEJAYAAN KOKURIKULUM PERSATUAN BULAN SABIT MERAH Laporan Aktiviti:y y y y y y y y Menganjurkan Majlis Perpisahan PBSM kali ke-4 Menyertai Pertandingan Hari Koku 2008 Menyertai Hari Kantin Sekolah 2009 Hari Kemahiran 2009 Menyertai Pertandingan Kawad Kaki NGO Menyertai Majlis Perpisahan kali ke-5 Menganjurkan Perkhemahan Akhir Tahun 2008 Menganjurkan Perkhemahan Perkhemahan Tahun 2009 .

PERSATUAN ALAM SEKITAR & PELANCONGAN Laporan Aktiviti:y y y y y y Orientasi ahli baru Mengumpul surat khabar lama Hari Kantin Kuiz Alam Sekitar dan Pelancongan Lawatan Sambil Belajar ke Genting Highland dan Muzium Negara Perjumpaan Mingguan .

KELAB BADMINTON Laporan Aktiviti:y y y y Latihan Mingguan Pertandingan Badminton antara pelajar Tingkatan Enam Karnival Badminton Jualan Hari Kantin .

.

com .http://highschoolmuar.Saya melakukan kerja kursus ini dengan merujuk:y y y Majalah sekolah Dokumen dan artifak Laman web:.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful