CIVIL ENGINEERING LABORATORY CC102 CIVIL ENGINEERING DEPARTMENT SULTAN AZLAN SHAH POLYTECNIC

«««««««««. «««««««««. Name: Laboratory: «««««««««. ««««««««« Registeration no: Lecture¶s name: ««««««««««««««««««« Name of project: Lecture¶s comment: Date: «««««««««. «««««««««. «««««««««. Member¶s name: «««««««...«.. «««««««««. Mark:««««««.. «««««««««.

ISI KANDUNGAN
BIL. 1 2 3 4 PENGHARGAAN ISI KANDUNGAN OBJEKTIF ISI y y y y y y 5 6 7 PENGENALAN BAHAN-BAHAN ALATAN TANGAN MESIN MUDAH ALIH MESIN KAYU LANGKAH KERJA ISI KANDUNGAN M/S

KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN

PENGHARGAAN
Pertama sekali, saya amat bersyukur ke atas Illahi kerana saya dapat menyiapkan laporan amali kayu ini dengan sempurnanya. Saya juga amat berterima kasih kepada semua pensyarah yang menunjukkan sedik sebanyak membantu menyiapkan projek amali ini dengan jayanya. Saya juga amat berterima kasih kepada kedua ibu bapa saya kerana dapat menampung semua perbelanjaan dalam menyiapkan laporan projek amali kayu ini. Ibu bapa saya juga telah menyokong saya untuk menyiapkan kesemua kerja-kerja projek amali kayu ini. Tidak lupa juga, saya amat berterima kasih kepada rakan sekumpulan saya, Muhammad Syafaat Nasriq Bin Abdul Rahim kerana membantu saya dalam menyeiapkan projek amali kayu ini. Beliau juga telah menunjuk ajar sedikit sebanyak dalam mengasilkan projek kayu yang terbaik.

PENGENALAN
Projek kayu yang telah saya telah hasikkan adalah bingkai kayu. Bingkai kayu ini mempunyai beberapa fungsi dan kegunaannya. Antaranya fungsinya adalah untuk meletakkan gambar mahupun cermin dan dapat dijadikan barangan perhiasan di dalam rumah mahupun di mana sahaja. Di dalam membuat bingkai kayu ini, beberapa teknik-teknik telah saya pelajari. Antaranya bagaimana untuk memilih dan memotong kayu dengan betul. Bukan itu sahaja, saya juga dapat mempelajari beberapa jenis-jenis tanggam dan cara-cara untuk membuat tanggam. Malah, saya dapat juga dapat mempelajari bagaimana mengunakan alatan tangan dan mesin dengan betul untuk menghasilkan projek kayu yang berkualiti. Di dalam bengkel kayu, saya dan rakan setugas saya dapat berkerjasama dalam menghasilkan kerja kayu yang baik. Langkah-langkah keselamatan harus dititikberatkan di dalam bengkel kayu juga, bagi mengelakkan apa-apa kemalangan yang teruk mahupun kecil. Oleh itu, sebelum memulakan kerja-kerja pertukangan kayu, semua pelajar hendaklah memakai pakaian bengkel yang telah dikhususkan dan memakai kasut yang sesuai. Antara pakaian dan perhiasan yang dilarang semasa di dalam bengkel kayu adalah bagi pelajar perempuan tidak digalakkan untuk memakai baju kurung dan bagi semua pelajar dilarang sama sekali untuk memakai jam tangan. Ini adalah bertujuan untuk menjaga keselamatan masing-masing. Di dalam bengkel kayu juga hendaklah tersedianya kotak pertolongan cemas. Kotak pertolongan cemas adalah bertujaun dapat merawat dan membantu sedikit sebanyak di dalam kes-kes kemalangan yang kecil. Kepada semua pelajar hendaklah mematuhi kesemua peraturan-praturan yang telah disediakan semasa di dalam bengkel kayu. Antaranya adalah datang tepat pada masanya dan tidak dibenarkan sama sekali untuk makan dan minum di dalam bengkel kayu. Para pelajar juga tidak boleh bergurau senda dan bermain-main semasa melakukan kerja-kerja pertukangan. Ini untuk memastikan semua pelajar dapat menghasilkan projek kayu yang berkualiti dan siap pada masanya.

OBJEKTIF
Di akhir pengajaran ini, pelajar dapat: y Mengunakan peralatan dengan betul dan kesesuaian di samping mengutamakan keselamatan pada diri sendiri. y y y y y Mempelajari beberapa jenis tanggam dan bagaimana membuat tangam. Memadankan tanggam yang dibuat mengikut pelan sebenar dan tepat. Menguruskan bahan dengan bijak untuk mengelakkan pembaziran. Melakukan kerja-kerja bersama rakan kumpulan dengan jayanya. Menyiapkan projek dalam masa yang ditetapkan.

ALATAN TANGGAN DAN MESIN
Ragum

Ragu mini diperbuat daripada besi tuangan dalam beberapa saiz dan bentuk. Bahagian asasnya ialah sepasang gigi dilaraskan pada sebatang besi yang bergear. Permukaan pada giginya dilapaikkan dengan sekeping papan untuk menjaga keselamatan bahagian kerja yang diapit supaya tidak tercacat akibat apitan yang ketat. Ragum ini dipasakkan pada meja kerja kayu untuk mengapit dan menyangga bahagian kayu semasa bahagian tersebut dikerjakan. Antara kerjakerja yang menggunakan ragum ialah ketam, gergaji, gerudi, dan sebagainya. Pengapit seperti ini dilakukan supaya bahagian kayu tidak bergerak atau lari semasa kerja dikerjakan. Perbuatan ini membolehkan kerja dibuat dengan cepat dan sempurna disamping menjaga bagi bahan-bahan dan juga pekerja-pekerja.

Sesiku L

Matanya dibuat daripada keluli dan badannya daripada kayu keras atau keluli dalam berbagaibagai saiz. Muka sebelah dalam badannya dilapik dengan sekeping Loyang untuk mengekalkan daripada haus. Sesiku ini digunakan menguji ketepatan sudut dan menandakan garisan bersudut tepat dengan sesuatu permukaan yang lurus.

Gergaji tangan

Gergaji tangan yang juga dikenali sebagai gergaji kerat. Ia digunakan khas untuk mengerat serta memotong secara melintang ira kayu yang tebal. Walaupun begitu, gergaji tanggan ini boleh digunakan untuk membelah kayu yang nipis juga. Giginya berbentuk pisau di hujungnya dan tepi hadapanya bersudut diantara 70° - 80° kepada garisan giginya. Bilangan giginya ialah 5 hingga 9 bilah per 25mm. panjang gergaji ini biasanya 550mm ± 700mm.

Gergaji puting

Gergaji ini mempunyai gigi yang kecil, 12 hingga 14 bilah per 25mm dan bentuknya serupa dengan gergaji tangan. Panjangnya diantara 250mm hingga 450mm. gergaji puting dikuatkan dengan patil keluli di belakang matanya. Pemegang gergaji ialah jenis tertutup. Kegunaan gergaji ini untuk mengerat dan memotong secara lurus untuk membuatkan tanggam seperti membuat puting dan sebagainya.

Gandin

Gandin merupakan tukul yang diperbuat daripada kayu dan panjangnya diantara 100mm hingga 175mm. Getah padat juga telah digunakan untuk dijadikan tukul yang dibahagian depan. Pemengang juga diperbuat daripada kayu. Gandin ini digunakan untuk menukul pahat dan mengetatkan pemasangan tanggan kayu.

Pahat Pahat merupakan satu alatan yang digunakan untuk membuat tanggam salah satunya. Antara kegunaan lain pahat ialah membuat ukiran dan corak yang terdapat pada kayu. Ia mudah digunakan kerana pahat terdapat pelbagai jenis dan saiz. Antara pahatyang selalu digunakan ialah pahat serong dan pahat jenis lengkong. Bukan sahaj dalam kerja-kerja kayu, pahat juga digunakan untuk membuat kerja-kerja ukiran pada batu mahupun ais. Pahat diperbuat daripada besi dan pemengang diperbuat daripada kayu ataupun getah.

Riveter Kegunaan riveter adalah untuk merivet kepingan logam pada rangka atau pemidang keluli lembut. Digunakan bersama rivet aluminium. Muncungnya boleh ditukar dengan saiz rivet yang digunakan. Siaz muncung mempunyai pelabai saiz. Ini untuk Memudahkan kerja-kerja merivet.

BAHAN-BAHAN
y y y y y y y y 2 batang kayu berukuran 43 19 650 2 batang kayu berukuran 43 19 450 2 batang kayu berukuran 10 10 414 2 batang kayu berukuran 10 10 214 Tepung penyumbat Gam kayu Syelek Kertas pasir

KESIMPULAN
Di akhir pengajaran dan amali kerja kayu ini, pelajar dapat: y Mengunakan peralatan dengan betul dan kesesuaian di samping mengutamakan keselamatan pada diri sendiri. y y y y y Mempelajari beberapa jenis tanggam dan bagaimana membuat tangam. Memadankan tanggam yang dibuat mengikut pelan sebenar dan tepat. Menguruskan bahan dengan bijak untuk mengelakkan pembaziran. Melakukan kerja-kerja bersama rakan kumpulan dengan jayanya. Menyiapkan projek dalam masa yang ditetapkan.

LANGKAH KERJA
y y Setelah memilih kayu, kerja-kerja mengukur kayu hendaklah dilakukan. Setelah megukur kayu dengan mengunakan pita ukur, kerja pemotongan hendaklah dibuat dengan mengunakan gergaji tangan mahupun gergaji puting. y Apabila kayu siap dipotong mengikut ukuran yang tepat, kerja menanda untuk mmembuat tanggam hendaklah dilakukan. Ini bagi Memudahkan untuk kerja-kerja memahat. y Untuk kerja-kerja memahat, pelajar hendaklah melakukan dengan teliti dan berhati-hati. Ini bagi memastikan untuk menggelakkan kayu daripada patah dan retak. y y Apabila kerja-kerja memahat selesai, percamtuman pahat hendaklah dibuat. Apabila lubang pahat yang dibuat terlalu kecil, kerja pembaikan hendaklah dibuat untuk lubang tanggam yang dibuat hendakalah tepat dan betul. y Setelah selesai kerja-kerja percamtuman pahat, pelajar hendaklah menglukan lubang tanggam dengan menggunakan glu yang sesuai. y Apabila kerja-kerja menglu selesai, kawasan tanggam hendaklah dipaku ataupun skru. Ini untuk memastikan untuk menguatkan lagi tanggam yang telah dibuat. y y Kertas pasir akan digunakan untuk melicinkan permukaan kayu yang telah siap dipasang. Sebelum kerja-kerja kekemasan, tepung penyumbat hendaklah digunakan untuk menutup semua lubang yang terdapat pada permukaan kayu. Ini bertujuan untuk mencacatkan kerja-kerja mencat ataupun mensyelek kayu. y Untuk mensyelek kayu, pelajar boleg menggunakan dua kaedah. Kaedahnya ialah dengan menggunakan berus mahupun menggunakan cara sembura. y Jikalau menggunakan cara semburan, lapisan pertama hendaklah dibuat secara nipis. Ini bertujuan untuk kerja perlicinan dengan kertas pasir dapat dibuat dengan mudah dan cepat. y y y Apabila lapisan syelek yang pertama sudah kering, lapisan kedua pula hendaklah dibaut. Lapisan kedua sudah mencukupi untuk kerja-kerja kekemasan ini. Setelah siap semua kerja-kerja untuk membuat projek amali kayu ini, penilaian hendaklah dibuat.

RUJUKAN
Di dalam menyiapkan kerja-kerja kayu ini, saya telah merujuk beberapa panduan. Antaranya: y Antara pensyarah yang membantu dan menunjuk ajar ialah: y y y y y Encik Anuar Bin Abdul Wahab Puan Jevaratnam A/P Ramasamy Encik Roslan bin Mahidin

Rakan sekumpulan saya iaitu Mohamad Syafaat Nasriq Bin Abdul Rahim. Buku teks tingkatan 5 Pengajian Kejuruteraan Awam.

MESIN MUDAH ALIH
Stapler Gun Alat yang digunakan untuk merekat kepingan papan lapis, MDF dan mounting board. Membolehkan cantuman dibuat dengan tepat dan cepat. Camtuman yang di lekatkan adalah sungguh tahan dan tidak mencacatkan kepada kayu.

Hot glu gan Sebelum melakukan kerja menglu, glu rod hendaklah dimanas dan dicairkan batang glu panas semasa kerja mengglu projek. Tuas penekan digunakan untuk mengeluarkan glu panas yang telah cair. Bahagian yang hendak dicantumkan perlu dirapatkan hingga glu panas sejuk untuk cantuman sempurna. Glu panas ini juga amat mudah digunakan. Tetapi, semasa kerja-kerja menglu, pelajar hendaklah berhati-hati dalam mencamtumkan kayu, ini disebabkan glu yang digunakan adalah sungguh panas. Ini membolehkan mencederakan anggota badan jika terkena pada kulit.

Cordless screwdriver Srewdrive digunakan untuk memasang skru benam sendiri. Malah, gerudi jig juga bertujuan untuk menggerudi lubang dengan memasang mata gerudi pada rahangnya. Mesin ini dipasang dengan mata pemutar skru mengikut bentuk kepala atau alur pada skru yang digunakan.

Gergaji jig Gergaji jig bertujuan untuk memotong lurus dan lengkung pada papan, papan lapis, MDF dan kepingan plastik. Terdapat pelbagai jenis mesin ini di pasaran di mana kaedah kendaliannya berbeza. Mata gergaji perlu mengikut jenis dan ketebalan bahan yang hendak dipotong. Mata besar untuk papan tebal dan mata kecil untuk papan nipis.

Sander Sander adalah bertujuan untuk meratakan dan melicinkan permukaan kayu. Bukan itu sahaja, sander juga untuk membuang karat pada kayu. Digunakan dalam kerja kemasan didalam projek kayu . keluli lembut. Kertas las (kertas pasir) dipasang pada penyepit sander sebelum proses merata dilakukan.

MESIN KAYU
Circular saw Melihat lingkaran disc logam atau pisau kadang-kadang dengan melihat gigi pada tepi serta mesin yang menyebabkan disk berputar. Ini adalah alat untuk memotong kayu atau bahan lain dan boleh dipegang tangan atau meja-mount. Hal ini juga boleh digunakan untuk membuat slot sempit (dados). Sebahagian besar gergaji ini direka dengan pisau untuk memotong kayu tapi mungkin juga dilengkapi dengan pisau yang dirancang untuk memotong batu, plastik, atau logam. Ada juga tujuan gergaji bundar buatan yang direka khusus untuk bahan tertentu. Sementara hari ini gergaji circular secara hampir eksklusif dengan menggunakan tenaga elektrik, yang lebih besar, seperti yang ada di "melihat" kilang, secara tradisional disokong oleh air memainkan roda besar.

Band saw bandsaw adalah alat elektrik yang menggunakan pisau yang terdiri dari sebuah band terus menerus dari logam dengan gigi di satu sisi untuk memotong pelbagai benda kerja. Band biasanya naik pada dua roda yang berputar pada bidang yang sama, meskipun beberapa bandsaws kecil mempunyai tiga roda. melihat mungkin disokong oleh angin, air, wap, motor elektrik atau kekuatan binatang. Bandsawing menghasilkan pemotongan seragam tindakan sebagai hasil dari beban gigi merata. [1 Bandsaws] digunakan untuk pengerjaan kayu, Metalworking, atau untuk memotong pelbagai bahan lain, dan khususnya kepada untuk memotong bentuk tidak teratur atau melengkung, tetapi juga boleh digunakan untuk menghasilkan luka lurus. Jari-jari kurva yang boleh dipotong pada melihat tertentu ditentukan oleh lebar band dan fleksibiliti lateral.

Bench drilling machine Ada dua jenis mesin bor, mata bor bangku dan tiang bor. Mata bor bangku digunakan untuk lubang bor melalui pelbagai bahan termasuk kayu, plastik dan logam. Hal ini biasanya kabur ke bangku sehingga tidak dapat mendorong lebih dan bahawa potonganpotongan yang lebih besar dari material boleh dibor dengan selamat. Versi yang lebih besar dari mesin bor disebut tiang bor. Ini mempunyai medan panjang yang berdiri di atas lantai. Ini boleh melakukan kerja yang sama persis dengan bor bangku tetapi kerana saiznya yang lebih besar yang mampu digunakan untuk mengebor potongan-potongan yang lebih besar dari bahan dan menghasilkan lubang yang lebih besar.

Bench grinder Sebuah penggiling bangku adalah jenis mesin penggiling benchtop digunakan untuk menggerakkan roda melelas. Sebuah penggiling tapak adalah versi lebih besar dari sebuah penggiling bangku yang dipasang di atas tapak, yang dipaku ke lantai. Jenis penggiling yang umum digunakan untuk menggiling tangan perkakas potong dan melakukan grinding kasar lain. Bergantung pada kelas roda gerinda itu boleh digunakan untuk mengasah alat pemotong seperti peralatan bubut atau bor. Atau mungkin digunakan untuk kira-kira bentuk logam sebelum pengelasan atau berpadanan.Sebuah berus dawai atau buffing roda roda boleh dipertukarkan dengan batu gerinda untuk membersihkan atau memoles kerja-potong.Gerinda direka untuk baja tidak boleh digunakan untuk grinding logam lembut, seperti aluminium. Hal ini dapat mengusir keping roda penggilingan.

Jointer Sebuah jointer (juga dikenali di Inggeris dan Australia sebagai planet atau planet permukaan, dan kadang-kadang juga sebagai bel atau rata atas) adalah mesin kerja kayu yang digunakan untuk menghasilkan permukaan datar sepanjang papan yang panjang. Jointer nama ini berasal dari fungsi utama untuk menghasilkan tepi rata, di papan sebelum bergabung dengan mereka hujung-ke-tepi untuk menghasilkan papan yang lebih luas.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.