From ppt: Van Hiele Model of learning geometry SPATIAL SENSE Interasi dalam ruangan Human (1999) telah

mengenalpastikan beberapa interasi seperti yang berikut: Mengamati objek (2 dan 3 dimensi) dan sifatnya , seperti pertukaran posisi, size, bentuk, hubungan dengan objek. Menghasilkan maklumat yang tidak dapat mengamati secara langsung, seperti mengenalpasti jarak, ketinggian, daerah dan kelantangan.
Menunjukkan objek dalam bentuk 2 dimensi Intepretasikan perwakilan bentuk ruangan 2-dimensi. van Hiele mengembangkan teori untuk menerangkan respon alam ini. Teori ini menyatakan bahawa fikiran geometri berkembang melalui tingkat hirarki:

y

pelajar mesti mempunyai pemikiran pada satu tahap agar mampu melakukan dengan pemahaman seterusnya. van Hiele identifed Lima tahap fikiran (kemudian disemak menjadi tiga), tiga yang sesuai dalam konteks ini:

Tingkat Visual: pelajar beroperasi pada sesebuah bentuk berdasarkan paparan secara keseluruhan. Bentuk dikumpulkan bersama kerana mereka menganggap "mirip" dan bentuk yang dikenalpasti sebagai sebuah persegi panjang kerana mempunyai bentuk "panjang".

Tingkat Analisis: pelajar menganalisis sesuatu bentuk mengikut sifat dan hubungan antara sifat sesuatu bentuk. sifat ini ditentukan secara empirik, contohnya, dengan mengukur atau memotong dan ganda. Seorang pelajar di peringkat ini akan mengenalpasti bentuk sebagai persegi panjang kerana memiliki "sisi yang berlawanan sama, sejajar sisi berlawanan dan semua sudut sebesar 90 °. Pada tahap hubungan antara tokoh-tokoh ini tidak dirasakan.

Penataan / Tingkat Pengurangan Informal: Seorang pelajar boleh merumuskan dan menggunakan definisi yang tepat, dapat memberikan hujah tidak formal dan boleh membandingkan sifat nombor-nombor dan nombor kelas. Sebagai contoh, seorang pelajar pada peringkat ini dapat menyatakan bahawa "persegi panjang adalah jajaran genjang dengan satu sudut sebesar 90 °". Ini boleh digunakan untuk menyimpulkan bahawa Diagonal-diagonal persegi panjang adalah sama.

kesesuaian. dan skala geometri Koordinat mempunyai Sambungan penting antara geometri dan algebra. Transformasi geometri standard meliputi terjemahan. Pelajar boleh bekerja secara tidak formal dengan koordinat di kelas utama dengan mencari lokasi di bilik itu. Eksplorasi simetri. dan dengan mempelajari mudah geometri pengukuran panjang. menggabungkan bentuk untuk membentuk bentuk baru dan membusuk bentuk yang kompleks menjadi mudah adalah latihan yang berguna untuk membantu dalam mengeksplorasi bentuk dan sifat mereka. luas. Pengajian sifat-sifat geometri y pengenalan dan klasifikasi objek geometri standard dengan jumlah tepi dan titik. dengan ketajaman dari sudut Potong-dan-paste pembinaan model kertas.Mengapa Anak Harus Belajar Geometri Geometri merupakan kajian keterangan hubungan ruangan. volume dan sudut . putaran. y y lokasi dan orientasi objek dalam hubungan dengan objek lain. dan persamaan. refleksi. jumlah dan bentuk wajah.

.

Walaupun lingkaran adalah bentuk tertutup. itu adalah Poligon bukan-kerana memiliki tepi melengkung Poligon. heptagons dan octagons. pentagons. Dengan demikian. segiempat (termasuk empat persegi panjang dan bujur sangkar). hexagons. A polygon-bukan-dimensi adalah bentuk 2 yang bukan sebuah Poligon. Kandungan non-contoh yang dipaparkan di bawah ini: .From ppt: the teaching of shape and space: klasifikasi ruangan (carta) Shape [2-dimensional surface] Shape [dimensi permukaan] -2 Solids [3-dimensional space] Pepejal [dimensi ruang] -3 Straight edges Straight tepi Curved edges Tepi melengkung Flat surfaces permukaan latar Curved surfaces Permukaan melengkung Poligon & bukan Poligon polygon adalah bentuk 2 dimensi yang dibatasi oleh tiga atau lebih sisi lurus. semua bentuk-bentuk Poligon Poligon tertutup. contoh biasa adalah segitiga.

Prisma & Non-Prisma prisma adalah solid 3 dimensi yang mempunyai dua hujung selari bentuk dan saiz yang sama. prisma adalah biasanya bernama selepas bentuk berakhir parallel. . permukaan lateral Its tegak lurus terhadap hujung parallel.

Luas & Volume Bentuk Perimeter sebuah bentuk 2 dimensi adalah jarak sekitar bentuk. yang adalah jumlah panjang sisisisinya. meter dan kilometer. 3-dimensi Setiap bentuk yang boleh menduduki ruangan tanpa sela boleh digunakan sebagai unit untuk mengukur. . Volume adalah jumlah ruangan 3 dimensi yang menduduki kelantangan benda. Setiap bentuk yang boleh menutupi permukaan tanpa jurang atau tumpang tindih yang sesuai untuk digunakan sebagai satu unit untuk mengukur daerah. Meskipun demikian. unit persegi telah dipilih untuk menjadi unit yang paling tepat untuk mengukur luas permukaan. Contoh kubus unit standard untuk mengukur volume milimeter padu (MM3). Contoh dari tempat unit standard untuk mengukur daerah adalah milimeter persegi (mm2). Kawasan adalah ukuran permukaan tertutup oleh bentuk 2 dimensi. sentimeter. meter persegi (m2) dan persegi kilometer (km2). meter padu (m3) dan padu kilometer (KM3). Perimeter diukur dalam unit panjang seperti milimeter. Namun. sentimeter persegi (cm2).Perimeter. unit kubus telah dipilih untuk menjadi unit yang paling sesuai untuk mengukur volume benda padat. sentimeter padu (cm3).

heptagons. dan pelajar belajar bahawa titik di mana kedua-dua belah pihak bertemu disebut sebuah node. hexagons. Maklumat ini membolehkan pelajar untuk mengenalpasti segitiga. Di kelas primer. keterangan mereka tentang hotel ini mungkin tidak lengkap . dan octagons. 3. segiempat. dan bawah tepi atas papan buletin. pelajar mengakui bahawa jumlah Vertex adalah sama dengan jumlah sisi. Guru dan pelajar boleh menggunakan kalimat formal (misalnya. Mencari contoh dari garis selari di dalam kelas (misalnya. Tanpa prosedur pengukuran pembelajaran. Sebuah milik persegi panjang adalah bahawa mereka memiliki empat sudut siku-siku. sudut-sudut persegi. Di Kelas 2. pelajar boleh membandingkan saiz sudut visual dan boleh mendedahkan perbandingan menggunakan "lebih besar". sisi berlawanan dari sampul buku) membantu pelajar mengenali dan menggambarkan garis-garis sejajar di jajaran genjang. atau "sama". pelajar mengembangkan konsep hak atau sudut 90 °.Extra Sifat bentuk dua dimensi berikut adalah penting dalam mengenalpasti dan menggambarkan bentuk dua dimensi: Jumlah sisi: Salah satu sifat pertama pelajar belajar untuk dipertimbangkan adalah jumlah sisi bentuk mempunyai. sudut persegi) untuk merujuk kepada sudut kanan. Saiz sudut: Siswa di kelas-kelas utama mampu memahami idea-idea asas tentang sudut (Clements. pentagons. "kecil". Guru dapat menunjukkan kepada pelajar bahawa sudut yang terbentuk jika dua garis bertemu dan boleh meminta pelajar untuk menunjukkan pelbagai sudut Poligon. Dengan pengalaman dalam menghitung titik di bentuk. pelajar harus mampu menjelaskan sifat berikut nombor threedimensional. Sifat nombor tiga-dimensi Dengan kelas 3. Jumlah Vertex: pelajar Young merujuk pada "sudut" dalam beberapa bentuk dua dimensi. Panjang sisi: Siswa belajar bahawa panjang sisi adalah hotel yang penting dalam bentuk dua dimensi banyak. Mereka mengakui bahawa sisi tempat dan rhombuses adalah panjang yang sama dan bahawa panjang sisi berlawanan dari persegi panjang dan jajaran genjang adalah sama.refleksi yang muncul pemahaman . baris Paralel: Gagasan dari garis selari boleh diperkenalkan secara tidak formal untuk pelajar utama sebagai "dua garis yang berjalan berdampingan dengan arah yang sama dan tetap berasingan jarak yang sama". 2004a).

sejajar dengan empat persegi panjang membentuk wajah wajah yang lain. . pemeriksaan dan perbincangan pelbagai prisma mengarah pelajar untuk memahami bahawa semua prisma struktur mirip satu sama lain . kata-kata seperti tepi dan titik membolehkan pelajar untuk menggambarkan tokoh tiga dimensi dan sifat mereka. Perdebatan tentang jumlah menghadapi silinder dan kon telah dapat terus panjang lebar tanpa ada yang tiba pada kesimpulan. kon. dan squarebased piramid mempunyai satu wajah persegi dan empat wajah berbentuk segitiga. dan perkembangan kemahiran dalam menganalisis dan menggambarkan tokoh geometri dengan cara-cara yang bermakna. Orang lain mungkin berpendapat bahawa sebuah silinder mempunyai tiga wajah termasuk permukaan melengkung.mereka tentang geometri dimensi tiga dan. Sebagai contoh. Banyak telah berlaku diskusi antara guru matematik ketika mereka cuba untuk menjawab pertanyaan seperti "Bagaimana tidak banyak wajah yang mempunyai silinder?" Dan "Adakah kon mempunyai satu atau dua wajah?" Beberapa guru mungkin berpendapat bahawa sebuah silinder mempunyai dua wajah kerana hanya dua permukaan yang datar. Bentuk dasar menentukan nama piramid. Sebuah prisma memuat namanya dari bentuk wajah dan sejajar kongruen.yang setiap prisma terdiri daripada dua kongruen. prisma persegi panjang memiliki enam wajah persegi. Menggambarkan sifat bidang. Pelajar juga belajar bahawa piramid mempunyai Poligon untuk dasar dan bahawa wajah yang lain adalah segitiga. sebuah kubus mempunyai enam wajah persegi. Di kelas 3. Tujuan dari istilah mengajar pelajar adalah untuk menyediakan mereka dengan bahasa untuk mengekspresikan idea-idea tentang geometri. Jumlah tepi atau Vertex: Selain wajah dan permukaan. bukan untuk memberikan definisi bahawa pelajar diharapkan untuk menghafal. dan balang dalam hal wajah mereka tidak jelas seperti untuk polyhedra (jamak dari polyhedron). Yang penting 'pembangunan pelajar berfikir geometri bukanlah belajar definisi dimensi yang sesuai dari nombor tiga. Nombor bentuk wajah: Sifat polyhedron (sebuah angka threedimensional yang Poligon untuk wajah nya) terbaik dapat digambarkan sesuai dengan jumlah dan bentuk wajah nya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful