Flora Dan Fauna

FLORA DAN FAUNA

Kini Malaysia telah meningkatkan lagi penjagaan mereka tentang pencemaran dan kualiti alam sekitarnya untuk memastikan alam semulajadinya yang tulen dan alam sekitarnya yang bersih tidak dimusnahkan. Malaysia adalah sebuah negara yang begitu mengambil berat tentang persekitaran dan alam semulajadinya. . Ini membuatkan Flora dan Fauna tumbuh sumbur dialam persekitaran Malaysia.‡ Lebih kurang 70% daripada Malaysia adalah dalam zon hijau.

Pulau Rawa. Cameron Highland pula terkenal dengan keindahan bungabungaan. buah-buahan. hutan simpan Endau rompin dimana hutan hujan tropika tumbuh subur di sini. Rantau Abang yang terkenal dengan tempat penyu bertelur.sayuran dan ladang teh. sayur.‡ Tempat yang terkenal dengan Flora dan Faunanya di Malaysia adalah seperti Taman Negara dimana kecantikan Flora dan keindahan Fauna boleh didapati di sini. Pulau Sibu. Pulau Tioman dan pulau Langkawi yang mana keindahan dan ketulenan batu karangnya dijaga rapi. . Hutan Tropika Sarawak. hutan tropika Sepilok Sabah yang terkenal di dunia dengan spesies Orang Utan.

‡ DEFINISI Menurut Kamus Dewan Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau pada sesuatu masa. Manakala Fauna bermaksud (Bio) seluruh binatang yang hidup di sesuatu daerah tertentu. Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali. . hilang lenyap. binasa semuanya. punah.

80 spesies katak dan 80 spesies cicak telah disenaraikan. Hutan hujan tropika kaya dengan flora dan fauna.‡ Di Malaysia pada penghujung 1989 anggaran 18.3 peratus daripada bumi di Malaysia diliputi hutan. Dari segi faunanya 200 spesies mamalia .5 juta hektar atau 56. Di semenanjung Malaysia lebih kurang 8000 spesies tumbuh ² tumbuhan berbunga yang direkodkan dan 2500 daripadanya ialah spesies pokok. Hutan bukan sahaja berfungsi sebagai habitat kepada flora dan fauna tetapi mempunyai kepelbagaian fungsi seperti sumber ubat-ubatan dan kawasan tadahah air. 115 spesies ular . .

faktor ini mungkin disebebkan oleh keadaan bumi dan perilaku manusia dan kian menggugat kestabilan alam. menurut laporan Pusat Santuari Penyu Rantau Abang. Ini jelas menunjukkan bahawa kepupusan penyu mentarut ini jika tidak dibendung akan menyebabkan generasi akan datang tidak lagi mengenali speisi penyu ini . Terengganu melalui kajian mereka menunjukan bahawa pada tahun 1986 terdapat 5665 ekor penyu mentarut tetapi pada tahun 1994 hanya tingga 2247 ekor sahaja. Hidupan seperti penyu dilautan juga kian terancam.‡ Dalam membincangkan tentang kepupusan flora dan fauna ini kita lihat bagaimana orkid hutan yang cantik telah dilapurkan hampir pupus.

‡ Malaysia merupakan salah sebuah daripada dua belas negara di dunia yang dikenali sebagai pusat megadiversiti flora dan fauna berdasarkan kekayaan dan kepelbagaian sumber asli. Flora dan fauna memberikan sumbangan yang besar terhadap nilai kepelbagaian yang tinggi ini. 1. Kepelbagaian tumbuhan di negara ini adalah dianggarkan sebanyak 15.000 spesies kupu-kupu (butterflies) dan 12. Malaysia mempunyai kira-kira 286 spesies mamalia. .000 spesies ramarama (moths) dan lebih daripada 4. lebih daripada 150.000 spesies ikan laut (marine fishes).000 spesies tumbuhan bervaskular peringkat tinggi.000 spesies invertebrata. Bagi kepelbagaian hidupan liar pula.

julat kepelbagaian serangga dan herpetofauna adalah tidak diketahui. untuk Sabah dan Sarawak maklumat tumbuhan terkini hanya boleh didapati daripada projek ¶Tree Flora of Sabah and Sarawak· sementara untuk kumpulan fauna seperti serangga dan herpetofauna ia terhad kepada sub-kumpulan tertentu sahaja dan maklumat ini adalah bertaburan . kesemua bilangan ini hanya merupakan anggaran kasar sahaja kerana sehingga kini masih tiada maklumat terperinci bagi sebilangan besar spesies yang terdapat di Malaysia. Kumpulan flora yang amat kekurangan maklumat tentang kepelbagaiannya adalah tumbuhan peringkat rendah seperti kulat. Bagi kumpulan fauna pula. liken dan alga. Sebahagian besar daripada maklumat yang ada sehingga kini adalah tertumpu kepada Semenanjung Malaysia.‡ Selain dari tumbuhan bervaskular peringkat tinggi. briofit.

‡ TAMAT .

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Disediakan oleh Najiy (4 gigih) Ezzat(4 gigih) Daniel(4 gigih) Izzat(4 gigih) Haziq(4 gigih) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful