P. 1
Flora Dan Fauna

Flora Dan Fauna

|Views: 966|Likes:
Published by najiy93

More info:

Published by: najiy93 on Aug 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/25/2012

pdf

text

original

FLORA DAN FAUNA

Malaysia adalah sebuah negara yang begitu mengambil berat tentang persekitaran dan alam semulajadinya. Kini Malaysia telah meningkatkan lagi penjagaan mereka tentang pencemaran dan kualiti alam sekitarnya untuk memastikan alam semulajadinya yang tulen dan alam sekitarnya yang bersih tidak dimusnahkan.‡ Lebih kurang 70% daripada Malaysia adalah dalam zon hijau. . Ini membuatkan Flora dan Fauna tumbuh sumbur dialam persekitaran Malaysia.

Cameron Highland pula terkenal dengan keindahan bungabungaan. Pulau Sibu. Hutan Tropika Sarawak. sayur. Pulau Rawa.‡ Tempat yang terkenal dengan Flora dan Faunanya di Malaysia adalah seperti Taman Negara dimana kecantikan Flora dan keindahan Fauna boleh didapati di sini. . buah-buahan. hutan simpan Endau rompin dimana hutan hujan tropika tumbuh subur di sini.sayuran dan ladang teh. hutan tropika Sepilok Sabah yang terkenal di dunia dengan spesies Orang Utan. Rantau Abang yang terkenal dengan tempat penyu bertelur. Pulau Tioman dan pulau Langkawi yang mana keindahan dan ketulenan batu karangnya dijaga rapi.

‡ DEFINISI Menurut Kamus Dewan Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau pada sesuatu masa. Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali. hilang lenyap. binasa semuanya. . Manakala Fauna bermaksud (Bio) seluruh binatang yang hidup di sesuatu daerah tertentu. punah.

Dari segi faunanya 200 spesies mamalia . Hutan bukan sahaja berfungsi sebagai habitat kepada flora dan fauna tetapi mempunyai kepelbagaian fungsi seperti sumber ubat-ubatan dan kawasan tadahah air.5 juta hektar atau 56. 115 spesies ular . Di semenanjung Malaysia lebih kurang 8000 spesies tumbuh ² tumbuhan berbunga yang direkodkan dan 2500 daripadanya ialah spesies pokok.‡ Di Malaysia pada penghujung 1989 anggaran 18. Hutan hujan tropika kaya dengan flora dan fauna.3 peratus daripada bumi di Malaysia diliputi hutan. . 80 spesies katak dan 80 spesies cicak telah disenaraikan.

Ini jelas menunjukkan bahawa kepupusan penyu mentarut ini jika tidak dibendung akan menyebabkan generasi akan datang tidak lagi mengenali speisi penyu ini . Hidupan seperti penyu dilautan juga kian terancam. Terengganu melalui kajian mereka menunjukan bahawa pada tahun 1986 terdapat 5665 ekor penyu mentarut tetapi pada tahun 1994 hanya tingga 2247 ekor sahaja.‡ Dalam membincangkan tentang kepupusan flora dan fauna ini kita lihat bagaimana orkid hutan yang cantik telah dilapurkan hampir pupus. faktor ini mungkin disebebkan oleh keadaan bumi dan perilaku manusia dan kian menggugat kestabilan alam. menurut laporan Pusat Santuari Penyu Rantau Abang.

000 spesies ikan laut (marine fishes).‡ Malaysia merupakan salah sebuah daripada dua belas negara di dunia yang dikenali sebagai pusat megadiversiti flora dan fauna berdasarkan kekayaan dan kepelbagaian sumber asli.000 spesies tumbuhan bervaskular peringkat tinggi. Bagi kepelbagaian hidupan liar pula. 1. lebih daripada 150. Malaysia mempunyai kira-kira 286 spesies mamalia.000 spesies ramarama (moths) dan lebih daripada 4. Kepelbagaian tumbuhan di negara ini adalah dianggarkan sebanyak 15. .000 spesies kupu-kupu (butterflies) dan 12. Flora dan fauna memberikan sumbangan yang besar terhadap nilai kepelbagaian yang tinggi ini.000 spesies invertebrata.

untuk Sabah dan Sarawak maklumat tumbuhan terkini hanya boleh didapati daripada projek ¶Tree Flora of Sabah and Sarawak· sementara untuk kumpulan fauna seperti serangga dan herpetofauna ia terhad kepada sub-kumpulan tertentu sahaja dan maklumat ini adalah bertaburan . kesemua bilangan ini hanya merupakan anggaran kasar sahaja kerana sehingga kini masih tiada maklumat terperinci bagi sebilangan besar spesies yang terdapat di Malaysia. briofit. julat kepelbagaian serangga dan herpetofauna adalah tidak diketahui. Kumpulan flora yang amat kekurangan maklumat tentang kepelbagaiannya adalah tumbuhan peringkat rendah seperti kulat. Bagi kumpulan fauna pula. Sebahagian besar daripada maklumat yang ada sehingga kini adalah tertumpu kepada Semenanjung Malaysia. liken dan alga.‡ Selain dari tumbuhan bervaskular peringkat tinggi.

‡ TAMAT .

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Disediakan oleh Najiy (4 gigih) Ezzat(4 gigih) Daniel(4 gigih) Izzat(4 gigih) Haziq(4 gigih) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->