FLORA DAN FAUNA

Ini membuatkan Flora dan Fauna tumbuh sumbur dialam persekitaran Malaysia. . Malaysia adalah sebuah negara yang begitu mengambil berat tentang persekitaran dan alam semulajadinya. Kini Malaysia telah meningkatkan lagi penjagaan mereka tentang pencemaran dan kualiti alam sekitarnya untuk memastikan alam semulajadinya yang tulen dan alam sekitarnya yang bersih tidak dimusnahkan.‡ Lebih kurang 70% daripada Malaysia adalah dalam zon hijau.

Pulau Tioman dan pulau Langkawi yang mana keindahan dan ketulenan batu karangnya dijaga rapi. . hutan tropika Sepilok Sabah yang terkenal di dunia dengan spesies Orang Utan.sayuran dan ladang teh.‡ Tempat yang terkenal dengan Flora dan Faunanya di Malaysia adalah seperti Taman Negara dimana kecantikan Flora dan keindahan Fauna boleh didapati di sini. Rantau Abang yang terkenal dengan tempat penyu bertelur. buah-buahan. Pulau Rawa. Hutan Tropika Sarawak. hutan simpan Endau rompin dimana hutan hujan tropika tumbuh subur di sini. Pulau Sibu. sayur. Cameron Highland pula terkenal dengan keindahan bungabungaan.

‡ DEFINISI Menurut Kamus Dewan Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau pada sesuatu masa. hilang lenyap. Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali. . punah. Manakala Fauna bermaksud (Bio) seluruh binatang yang hidup di sesuatu daerah tertentu. binasa semuanya.

115 spesies ular . Hutan hujan tropika kaya dengan flora dan fauna. Di semenanjung Malaysia lebih kurang 8000 spesies tumbuh ² tumbuhan berbunga yang direkodkan dan 2500 daripadanya ialah spesies pokok.5 juta hektar atau 56. Dari segi faunanya 200 spesies mamalia .‡ Di Malaysia pada penghujung 1989 anggaran 18. Hutan bukan sahaja berfungsi sebagai habitat kepada flora dan fauna tetapi mempunyai kepelbagaian fungsi seperti sumber ubat-ubatan dan kawasan tadahah air. 80 spesies katak dan 80 spesies cicak telah disenaraikan.3 peratus daripada bumi di Malaysia diliputi hutan. .

‡ Dalam membincangkan tentang kepupusan flora dan fauna ini kita lihat bagaimana orkid hutan yang cantik telah dilapurkan hampir pupus. menurut laporan Pusat Santuari Penyu Rantau Abang. Hidupan seperti penyu dilautan juga kian terancam. Terengganu melalui kajian mereka menunjukan bahawa pada tahun 1986 terdapat 5665 ekor penyu mentarut tetapi pada tahun 1994 hanya tingga 2247 ekor sahaja. Ini jelas menunjukkan bahawa kepupusan penyu mentarut ini jika tidak dibendung akan menyebabkan generasi akan datang tidak lagi mengenali speisi penyu ini . faktor ini mungkin disebebkan oleh keadaan bumi dan perilaku manusia dan kian menggugat kestabilan alam.

Flora dan fauna memberikan sumbangan yang besar terhadap nilai kepelbagaian yang tinggi ini.000 spesies tumbuhan bervaskular peringkat tinggi. 1.‡ Malaysia merupakan salah sebuah daripada dua belas negara di dunia yang dikenali sebagai pusat megadiversiti flora dan fauna berdasarkan kekayaan dan kepelbagaian sumber asli.000 spesies ikan laut (marine fishes). . lebih daripada 150.000 spesies ramarama (moths) dan lebih daripada 4. Bagi kepelbagaian hidupan liar pula.000 spesies invertebrata. Malaysia mempunyai kira-kira 286 spesies mamalia.000 spesies kupu-kupu (butterflies) dan 12. Kepelbagaian tumbuhan di negara ini adalah dianggarkan sebanyak 15.

Sebahagian besar daripada maklumat yang ada sehingga kini adalah tertumpu kepada Semenanjung Malaysia.‡ Selain dari tumbuhan bervaskular peringkat tinggi. untuk Sabah dan Sarawak maklumat tumbuhan terkini hanya boleh didapati daripada projek ¶Tree Flora of Sabah and Sarawak· sementara untuk kumpulan fauna seperti serangga dan herpetofauna ia terhad kepada sub-kumpulan tertentu sahaja dan maklumat ini adalah bertaburan . Kumpulan flora yang amat kekurangan maklumat tentang kepelbagaiannya adalah tumbuhan peringkat rendah seperti kulat. Bagi kumpulan fauna pula. briofit. julat kepelbagaian serangga dan herpetofauna adalah tidak diketahui. liken dan alga. kesemua bilangan ini hanya merupakan anggaran kasar sahaja kerana sehingga kini masih tiada maklumat terperinci bagi sebilangan besar spesies yang terdapat di Malaysia.

‡ TAMAT .

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Disediakan oleh Najiy (4 gigih) Ezzat(4 gigih) Daniel(4 gigih) Izzat(4 gigih) Haziq(4 gigih) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful