FLORA DAN FAUNA

Malaysia adalah sebuah negara yang begitu mengambil berat tentang persekitaran dan alam semulajadinya. Ini membuatkan Flora dan Fauna tumbuh sumbur dialam persekitaran Malaysia.‡ Lebih kurang 70% daripada Malaysia adalah dalam zon hijau. Kini Malaysia telah meningkatkan lagi penjagaan mereka tentang pencemaran dan kualiti alam sekitarnya untuk memastikan alam semulajadinya yang tulen dan alam sekitarnya yang bersih tidak dimusnahkan. .

Rantau Abang yang terkenal dengan tempat penyu bertelur. Cameron Highland pula terkenal dengan keindahan bungabungaan.‡ Tempat yang terkenal dengan Flora dan Faunanya di Malaysia adalah seperti Taman Negara dimana kecantikan Flora dan keindahan Fauna boleh didapati di sini. .sayuran dan ladang teh. Pulau Sibu. sayur. buah-buahan. Pulau Tioman dan pulau Langkawi yang mana keindahan dan ketulenan batu karangnya dijaga rapi. Pulau Rawa. hutan tropika Sepilok Sabah yang terkenal di dunia dengan spesies Orang Utan. hutan simpan Endau rompin dimana hutan hujan tropika tumbuh subur di sini. Hutan Tropika Sarawak.

binasa semuanya. Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali. Manakala Fauna bermaksud (Bio) seluruh binatang yang hidup di sesuatu daerah tertentu. punah. hilang lenyap. .‡ DEFINISI Menurut Kamus Dewan Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau pada sesuatu masa.

Dari segi faunanya 200 spesies mamalia . .3 peratus daripada bumi di Malaysia diliputi hutan. Hutan bukan sahaja berfungsi sebagai habitat kepada flora dan fauna tetapi mempunyai kepelbagaian fungsi seperti sumber ubat-ubatan dan kawasan tadahah air. 80 spesies katak dan 80 spesies cicak telah disenaraikan.‡ Di Malaysia pada penghujung 1989 anggaran 18.5 juta hektar atau 56. 115 spesies ular . Hutan hujan tropika kaya dengan flora dan fauna. Di semenanjung Malaysia lebih kurang 8000 spesies tumbuh ² tumbuhan berbunga yang direkodkan dan 2500 daripadanya ialah spesies pokok.

‡ Dalam membincangkan tentang kepupusan flora dan fauna ini kita lihat bagaimana orkid hutan yang cantik telah dilapurkan hampir pupus. Hidupan seperti penyu dilautan juga kian terancam. Terengganu melalui kajian mereka menunjukan bahawa pada tahun 1986 terdapat 5665 ekor penyu mentarut tetapi pada tahun 1994 hanya tingga 2247 ekor sahaja. Ini jelas menunjukkan bahawa kepupusan penyu mentarut ini jika tidak dibendung akan menyebabkan generasi akan datang tidak lagi mengenali speisi penyu ini . faktor ini mungkin disebebkan oleh keadaan bumi dan perilaku manusia dan kian menggugat kestabilan alam. menurut laporan Pusat Santuari Penyu Rantau Abang.

Malaysia mempunyai kira-kira 286 spesies mamalia. . Flora dan fauna memberikan sumbangan yang besar terhadap nilai kepelbagaian yang tinggi ini. Bagi kepelbagaian hidupan liar pula.000 spesies tumbuhan bervaskular peringkat tinggi.000 spesies invertebrata. 1.‡ Malaysia merupakan salah sebuah daripada dua belas negara di dunia yang dikenali sebagai pusat megadiversiti flora dan fauna berdasarkan kekayaan dan kepelbagaian sumber asli. Kepelbagaian tumbuhan di negara ini adalah dianggarkan sebanyak 15.000 spesies ikan laut (marine fishes). lebih daripada 150.000 spesies ramarama (moths) dan lebih daripada 4.000 spesies kupu-kupu (butterflies) dan 12.

kesemua bilangan ini hanya merupakan anggaran kasar sahaja kerana sehingga kini masih tiada maklumat terperinci bagi sebilangan besar spesies yang terdapat di Malaysia. untuk Sabah dan Sarawak maklumat tumbuhan terkini hanya boleh didapati daripada projek ¶Tree Flora of Sabah and Sarawak· sementara untuk kumpulan fauna seperti serangga dan herpetofauna ia terhad kepada sub-kumpulan tertentu sahaja dan maklumat ini adalah bertaburan . Sebahagian besar daripada maklumat yang ada sehingga kini adalah tertumpu kepada Semenanjung Malaysia. julat kepelbagaian serangga dan herpetofauna adalah tidak diketahui. liken dan alga. Bagi kumpulan fauna pula.‡ Selain dari tumbuhan bervaskular peringkat tinggi. Kumpulan flora yang amat kekurangan maklumat tentang kepelbagaiannya adalah tumbuhan peringkat rendah seperti kulat. briofit.

‡ TAMAT .

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Disediakan oleh Najiy (4 gigih) Ezzat(4 gigih) Daniel(4 gigih) Izzat(4 gigih) Haziq(4 gigih) .