TEPUK DADA TANYA SELERA AKURIUM MANAKAH YANG PALING DIMINATI? SAIZ? BENTUK? ATAU SUSUN ATUR?

LANGKAH-LANGKAH PENYEDIAAN AKURIUM (ASAS)

LANGKAH 1
‡ Sediakan sebuah akurium yang bersesuai dengan kehendak. ‡ Pastikan tiada retak , sumbing dan pecah. ‡ Akurium akan dibasuh dengan antiseptik untuk membunuh bakteria dan parasit.

LANGKAH 2
‡ Basuh pasir dan batu secara berasingkan. Bilas dengan antiseptik. Basuh semula. ‡ Masukkan pasir halus terlebih dahulu, kemudian disusuli dengan pasir kasar dan batu.

LANGKAH 3
‡ Pilih tumbuhan akuatik seperti rumpai ekor kucing atau rumpai kampung yang sihat. ‡ Ambil teras hujung berakar dan balutkan dengan span. Ikat / kapit span dengan timah atau klip. ‡ Tanam span di dalam pasir dan diapitkan oleh batu.

LANGKAH 4
‡ Masukkan reba sebagai rumah ikan. ‡ Reba = tunggul kayu, bikar, atau objek hiasan yang bertindak sebagai pelindung ikan.

LANGKAH 5
‡ Tampalkan wallpaper atau kertas penghias di belakang akurium atau bekas supaya kelihatan menarik. ‡ Pastikan ukuran akurium diukur dahulu dan barulah wallpaper dipotong.

LANGKAH 6
‡ Masukkan air paip atau air tapis ke dalam akurium. ‡ Masukkan dalam kuantiti yang kecil. ‡ Pastikan pasir dan batu tidak berselerak supaya air tidak berkeledak atau keruh. ‡ Masukkan air sehingga 40 70% kapasiti akurium.

LANGKAH 7
‡ Masukkan antiklorin sebagai peneutral air. Kacau seketika dan biarkan selama 3 jam. ‡ Jika tiada antiklorin, biarkan akurium selama 48 jam. ‡ Jika ikan dimasukkan tanpa rawatan air, ikan boleh mengalami kerosakkan insang sekaligus mengakibatkan kematian ikan.

LANGKAH 8
‡ Setelah tempoh masa telah mencukupi, masukkan pen penguji air. ‡ (Ia bersifat elektronik). ‡ Jika tiada boleh gunakan kertas litmus khas. ‡ Kadar PH yang sesuai ialah di antara 6.5-7.8 PH.

Sekian terima kasih.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.