BINA AYAT

SEK. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA

KERTAS 0 2 BINA AYAT

kamu tidak boleh menambah imbuhan. Contoh : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. pelajar yang membina dua ayat tidak akan diberikan markah. Ayat 1 : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. tetapi sebenarnya membina dua ayat. Contoh : meminta sedekah sampah masyarakat KEMISKINAN berpakaian koyak-rabak dihina  Kemudian. gabungkan perkataan / frasa yang telah kamu fikirkan dengan KATA FOKUS tersebut untuk membina sepotong ayat. jadikan perkataan yang diberikan sebagai KATA FOKUS. Ada pelajar yang seolah-olah membina sepotong ayat. SEK. menggandakan perkataan tersebut atau menggunakannya dalam bentuk peribahasa. dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. Ayat 2 : Dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 1 2 BINA AYAT . Oleh itu. Fikirkan dan catatkan beberapa perkataan / frasa yang berkaitan dengan KATA FOKUS tersebut.   Untuk membuat demikian. Ayat yang dibina haruslah terdiri daripada SATU ayat sahaja. Dalam peperiksaan.    Ayat yang kamu bina haruslah menggambarkan pemahaman kamu dan menunjukkan makna perkataan tersebut.

 Pastikan ayat yang dibina tidak ada kesalahan tatabahasa seperti ejaan.  Elakkan membina ayat yang tidak menunjukkan makna perkataan tersebut. MEN. frasa. markah akan dipotong.Contoh Ayat : Pemuda yang ditimpa kemiskinan itu terpaksa meminta sedekah dengan berpakaian koyak-rabak walaupun sering dihina orang kerana menjadi sampah masyarakat. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 2 BINA AYAT . tetapi ada kesalahan tersebut.  Lihat panduan pemarkahan di halaman sebelah. tanda baca dan struktur ayat. Contoh : Kakak menerangkan makna perkataan kemiskinan kepada adik. SEK. Jika ayat menggambarkan makna. Hamid tidak dapat membina ayat daripada perkataan menggalas.

♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan.PEMARKAHAN AYAT RUBRIK CONTOH PENERANGAN 1. 2 ATAU ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan tetapi kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. ejaan. ♦ Jelas maksud keseluruhannya berdasarkan penggunaannya. imbuhan dsb) dan kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. 4. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 3 2 BINA AYAT . imbuhan dsb). MEN. 1 3. ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. 0 SEK. ejaan. ♦ Ayat salah sama sekali. ATAU ♦ Mengandungi beberapa kesalahan struktur tetapi maksud keseluruhannya masih boleh difahami. imbuhan dsb) tetapi jelas maksud keseluruhannya. ATAU ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. ejaan. ♦ Mengandungi beberapa kesalahan (dari segi tanda baca. MARKAH 3 (penuh) 2.

Ayah tidak dapat menahan kesabarannya lalu dia memukul adik. halangan rintangan. kesabaran perihal sabar SEK.SOALAN BINA AYAT PEPERIKSAAN GCE ‘O’ MEI / NOV 2000 – 2004 MEI 2000 NO 1. tewas 4. Pasukan bola sepak Manchester United kecewa kerana kecundang dalam pusingan terakhir itu. kehendak keinginan. PERKATAAN terputus MAKNA terhenti AYAT CONTOH Bekalan elektrik terputus akibat disambar petir. jelas dan terang AYAT CONTOH Para pelajar akan mudah memahami pengajaran seseorang guru jika dia menerangkan sesebuah topik dengan nyata sekali. gangguan 8. amat memeranjatkan sangat mengejutkan NOV 2000 NO 6. 7. kecundang kalah. Berita tentang kematian nenek sangat memeranjatkan kerana di kelihatan sihat semalam. Jika tidak ada apa-apa halangan. mereka akan meneruskan penjelajahan ke seluruh Eropah. PERKATAAN nyata MAKNA benar-benar ada. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 4 2 BINA AYAT . 2. hajat 3. gagal. MEN. aral. Majlis itu dibuat secara kecilkecilan sahaja kerana tidak mahu membazirkan wang. Kehendak adik untuk membeli mainan itu terpaksa dituruti kerana jika tidak dia akan menangis teresak-esak. secara kecilkecilan tidak secara besar-besaran 5. kemahuan.

MEN. PERKATAAN kelihatan MAKNA dapat dilihat. tidak tenteram . berturut-turut AYAT CONTOH Pelanggan yang datang ke gerainya tidak putus-putus kerana dia telah menggunakan pelaris untuk memajukan perniagaannya. memegang watak mendapatkan sesuatu yang dialami 15.NO 9. nampak AYAT CONTOH Muka Shikin kelihatan layu sahaja sejak dia memutuskan hubungan dengan tunangnya. PERKATAAN gelisah MAKNA hati yang tidak tenang. 10. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 5 2 BINA AYAT . menjadi kebiasaan kelaziman. Hubungan mereka berdua sudah menjadi renggang akibat pergaduhan yang berlaku kelmarin. 12. Mei 2001 NO 11. memaparkan 13. memulakan mula membuat sesuatu 14. menimba pengalaman Nov 2001 NO 16. renggang tidak rapat SEK. menghuraikan AYAT CONTOH Ibu bapa Razali berasa gelisah apabila anak dara mereka sedang menjalani pembedahan. 17. Majalah Manja bulan ini memaparkan tentang kisah seorang selebriti yang berjaya. Kami telah menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu mendaki Gunung Ledang. PERKATAAN tidak putusputus MAKNA tidak henti-henti. Jennifer memainkan peranan sebagai seorang pembantu rumah dalam filem The Maid. Razif memulakan ceritanya dengan menceritakan pengalamannya sebagai seorang askar. risau membentangkan. memainkan peranan melakukan sesuatu. seperti Sudah menjadi kebiasaan bagi sedia kala adik mencuri kerana dia tidak pernah ditangkap.

23. PERKATAAN diabaikan MAKNA tidak dipedulikan AYAT CONTOH Semua tanggungjawab ayah diabaikan semenjak dia mempunyai isteri yang baru. kesetiaan) kepercayaan yang sungguhsungguh. kuat. PERKATAAN teguh MAKNA tidak mudah roboh. kepastian dilaksanakan AYAT CONTOH Hasnah teguh dengan pendiriannya untuk belajar di luar negara walaupun tidak dipersetujui orang tuanya. Abang harus menunjukkan perangai yang baik kerana dia akan menjadi contoh kepada adikadiknya.NO 18. saling menghormati memuliakan satu sama lain 25. Kerja-kerja yang tertunggak harus diselesaikan dengan segera. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 6 2 BINA AYAT . diselesaikan 24. keyakinan Basir mempunyai keyakinan bahawa dia akan berjaya jika dia berusaha dengan gigih. 22. tanpa gangguan tiada rintangan MEI 2002 NO 21. tidak berubah (pendirian. saya akan memberikan sumbangan yang sewajarnya kepada orang tua saya demi membalas jasa mereka. Harun dapat belajar dengan tenang tanpa gangguan adik-adiknya. menjadi contoh diikuti sebagai contoh 20. 19. tidak merosot (ekonomi). MEN. Masyarakat yang berbilang kaum harus saling menghormati jika inginkan negara terus maju dan makmur. memberikan sumbangan menghulurkan sesuatu sebagai pemberian SEK. Setelah tamat pengajian saya nanti.

32. 27. kuat dsb) AYAT CONTOH Ani merupakan seorang murid yang hebat kerana dia telah berjaya mewakili Singapura dalam acara renang di Sukan SEA. Keadaan di rumah itu sunyi-sepi aemenjak anak sulungnya berangkat ke luar negara.NOV 2002 NO 26. Dia pasti diterima bekerja oleh syarikat itu kerana kelayakannya sesuai dengan keperluan syarikat itu. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 7 2 BINA AYAT . MEN. Pak Ngah telah menceburkan diri dalam bidang seni kerana meminatinya semenjak berumur sepuluh tahun. diselesaikan SEK. PERKATAAN hebat MAKNA teramat sangat / luar biasa (bagus. teman karibnya. PERKATAAN cekap MAKNA mahir. gagah. Aminah berasa dikhianati apabila rahsianya dibocorkan oleh Hasnah. dapat memastikan berjaya menentukan sesuatu 30. penghuni rumah itu dapat memastikan keselamatan keluarganya terjamin. rupa atau sifat sesuatu yang dapat dilihat diperdaya. pandai AYAT CONTOH Pekerja yang cekap akan dapat menyelesaikan tugasnya dengan sempurna. Dengan memasang kamera litar tertutup. Semua kerja itu dilaksanakan oleh Alfian seorang kerana dia seorang pelajar yang rajin. kelayakan kebolehan. keadaan suasana. dikhianati 29. menceburkan diri memasuki sesuatu yang diminati MEI 2003 NO 31. dicelakakan 28. dilaksanakan dibuat. kecekapan 33.

semakin menjadi-jadi bertambah teruk NOV 2003 NO 36. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 8 2 BINA AYAT . keterlaluan Kenakalan Abu menjadi keterlaluan sehingga dia terpaksa dihantar ke rumah kebajikan untuk memulihkan akhlaknya. bahagian kecil daripada sesuatu lapangan pengetahuan. MEN. bahagian yang tumbuh daripada dahan pokok keadaan yang melampaui batas AYAT CONTOH Bagi memantapkan lagi syarikatnya. membesarbesarkan menjadikan perkara yang remeh itu serius SEK. 35. Persatuan Bahasa Melayu di sekolah itu ditubuhkan pada tahun 1995. Perangai adik semakin menjadijadi apabila dia sudah mula menengking ibu secara terangterangan. hasil AYAT CONTOH Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran. cawangan. Amin akhirnya berjaya meraih kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. PERKATAAN cabang MAKNA Bahagian sesuatu jalan. Farhan melukakan hati gadis itu tanpa sengaja apabila dia terlupa akan temu janji dengannya semalam. Noraini sengaja membesarbesarkan kesalahan kecil yang dilakukan Ahmad kerana mahu Ahmad dihukum oleh guru.NO 34. ditubuhkan dibangunkan 39. Encik Lim akan membuka sebuah cabang baru di utara Singapura. PERKATAAN MAKNA meraih kejayaan memperoleh suatu kemenangan. 37. 38. tanpa sengaja tidak berniat untuk melakukan sesuatu 40.

dia ditahan dan dikenakan denda di kastam Singapura. dengan tidak bersembunyi NOV 2004 NO 46. PERKATAAN bekas MAKNA tanda yang terdapat pada sesuatu setelah dipegang. diutamakan diberikan kepentingan 44. secara terangterangan dengan jelas/ terbuka. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 9 2 BINA AYAT . Keluarga harus diutamakan dalam kehidupan kita kerana siapalah kita tanpa mereka. pembuangan Pembuangan sampah di kolong blok akan semakin menjadi-jadi jika tindakan tidak diambil oleh pihak yang berkuasa. Fahmi terpaksa mempelbagaikan usaha untuk mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarganya.MEI 2004 NO 41. 42. Sebagai ketua keluarga. PERKATAAN bakal MAKNA yang akan menjadi pada masa depan perbuatan menjaga. MEN. pengawalan 43. kesan. 47. mempelbagaikan usaha membuat sesuatu dengan pelbagai cara 45. Hanya orang yang bekerja di situ sahaja yang dibenarkan masuk ke bangunan itu kerana pengawalan yang ketat. pernah menjadi perbuatan menghapuskan AYAT CONTOH Bekas cap jarinya di tempat kejadian telah membuktikan bahawa dialah yang melakukan jenayah itu. SEK. meronda AYAT CONTOH Bakal suaminya itu dilayan dengan baik sekali kerana mereka akan berkahwin tidak lama lagi. Apabila Jamilah membawa masuk cakera padat video haram secara terang-terangan.

dibinasakan AYAT CONTOH Bangunan yang usang itu akan dimusnahkan tidak lama lagi supaya bangunan yang baru dapat dibina di situ. Semua kerja rumahnya dilakukan secara berturut-turut tanpa rehat kerana dia ingin menghabiskannya secepat mungkin. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 10 BINA AYAT . MEN. 49. kekal bersaing sentiasa bertanding 50. PERKATAAN dimusnahkan MAKNA dihancurkan. Orang Melayu harus bekerja keras jika mahu kekal bersaing dengan bangsa Cina di Singapura.NO 48. tanpa hentihenti SEK. secara berturutturut dengan cara berulang-ulang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful