BINA AYAT

SEK. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA

KERTAS 0 2 BINA AYAT

EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 1 2 BINA AYAT .    Ayat yang kamu bina haruslah menggambarkan pemahaman kamu dan menunjukkan makna perkataan tersebut.   Untuk membuat demikian. Oleh itu. menggandakan perkataan tersebut atau menggunakannya dalam bentuk peribahasa. Contoh : meminta sedekah sampah masyarakat KEMISKINAN berpakaian koyak-rabak dihina  Kemudian. pelajar yang membina dua ayat tidak akan diberikan markah. Fikirkan dan catatkan beberapa perkataan / frasa yang berkaitan dengan KATA FOKUS tersebut. Ada pelajar yang seolah-olah membina sepotong ayat. jadikan perkataan yang diberikan sebagai KATA FOKUS. Dalam peperiksaan. gabungkan perkataan / frasa yang telah kamu fikirkan dengan KATA FOKUS tersebut untuk membina sepotong ayat. SEK. Ayat yang dibina haruslah terdiri daripada SATU ayat sahaja. MEN. Contoh : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. tetapi sebenarnya membina dua ayat. Ayat 1 : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. kamu tidak boleh menambah imbuhan. Ayat 2 : Dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan.

 Pastikan ayat yang dibina tidak ada kesalahan tatabahasa seperti ejaan. tetapi ada kesalahan tersebut. Jika ayat menggambarkan makna. markah akan dipotong. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 2 BINA AYAT . MEN.Contoh Ayat : Pemuda yang ditimpa kemiskinan itu terpaksa meminta sedekah dengan berpakaian koyak-rabak walaupun sering dihina orang kerana menjadi sampah masyarakat.  Elakkan membina ayat yang tidak menunjukkan makna perkataan tersebut. Hamid tidak dapat membina ayat daripada perkataan menggalas.  Lihat panduan pemarkahan di halaman sebelah. SEK. tanda baca dan struktur ayat. Contoh : Kakak menerangkan makna perkataan kemiskinan kepada adik. frasa.

4. ♦ Ayat salah sama sekali. ♦ Mengandungi beberapa kesalahan (dari segi tanda baca. 2 ATAU ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan tetapi kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 3 2 BINA AYAT . ejaan. MARKAH 3 (penuh) 2. MEN. 0 SEK. imbuhan dsb) tetapi jelas maksud keseluruhannya. ♦ Jelas maksud keseluruhannya berdasarkan penggunaannya.PEMARKAHAN AYAT RUBRIK CONTOH PENERANGAN 1. ATAU ♦ Mengandungi beberapa kesalahan struktur tetapi maksud keseluruhannya masih boleh difahami. imbuhan dsb). imbuhan dsb) dan kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. ejaan. ejaan. ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. ATAU ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. 1 3.

kesabaran perihal sabar SEK. Pasukan bola sepak Manchester United kecewa kerana kecundang dalam pusingan terakhir itu. kemahuan. gangguan 8. 7. kecundang kalah. 2. mereka akan meneruskan penjelajahan ke seluruh Eropah. hajat 3. amat memeranjatkan sangat mengejutkan NOV 2000 NO 6. PERKATAAN nyata MAKNA benar-benar ada. Berita tentang kematian nenek sangat memeranjatkan kerana di kelihatan sihat semalam. Ayah tidak dapat menahan kesabarannya lalu dia memukul adik. tewas 4. jelas dan terang AYAT CONTOH Para pelajar akan mudah memahami pengajaran seseorang guru jika dia menerangkan sesebuah topik dengan nyata sekali. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 4 2 BINA AYAT . PERKATAAN terputus MAKNA terhenti AYAT CONTOH Bekalan elektrik terputus akibat disambar petir. Kehendak adik untuk membeli mainan itu terpaksa dituruti kerana jika tidak dia akan menangis teresak-esak. Majlis itu dibuat secara kecilkecilan sahaja kerana tidak mahu membazirkan wang. gagal. halangan rintangan. MEN. Jika tidak ada apa-apa halangan. secara kecilkecilan tidak secara besar-besaran 5. kehendak keinginan. aral.SOALAN BINA AYAT PEPERIKSAAN GCE ‘O’ MEI / NOV 2000 – 2004 MEI 2000 NO 1.

NO 9. MEN. PERKATAAN gelisah MAKNA hati yang tidak tenang. 10. risau membentangkan. renggang tidak rapat SEK. memaparkan 13. memegang watak mendapatkan sesuatu yang dialami 15. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 5 2 BINA AYAT . memulakan mula membuat sesuatu 14. seperti Sudah menjadi kebiasaan bagi sedia kala adik mencuri kerana dia tidak pernah ditangkap. Mei 2001 NO 11. menjadi kebiasaan kelaziman. menimba pengalaman Nov 2001 NO 16. PERKATAAN kelihatan MAKNA dapat dilihat. PERKATAAN tidak putusputus MAKNA tidak henti-henti. Jennifer memainkan peranan sebagai seorang pembantu rumah dalam filem The Maid. 12. Razif memulakan ceritanya dengan menceritakan pengalamannya sebagai seorang askar. tidak tenteram . menghuraikan AYAT CONTOH Ibu bapa Razali berasa gelisah apabila anak dara mereka sedang menjalani pembedahan. Hubungan mereka berdua sudah menjadi renggang akibat pergaduhan yang berlaku kelmarin. memainkan peranan melakukan sesuatu. berturut-turut AYAT CONTOH Pelanggan yang datang ke gerainya tidak putus-putus kerana dia telah menggunakan pelaris untuk memajukan perniagaannya. nampak AYAT CONTOH Muka Shikin kelihatan layu sahaja sejak dia memutuskan hubungan dengan tunangnya. Kami telah menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu mendaki Gunung Ledang. Majalah Manja bulan ini memaparkan tentang kisah seorang selebriti yang berjaya. 17.

NO 18. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 6 2 BINA AYAT . PERKATAAN diabaikan MAKNA tidak dipedulikan AYAT CONTOH Semua tanggungjawab ayah diabaikan semenjak dia mempunyai isteri yang baru. MEN. kepastian dilaksanakan AYAT CONTOH Hasnah teguh dengan pendiriannya untuk belajar di luar negara walaupun tidak dipersetujui orang tuanya. Masyarakat yang berbilang kaum harus saling menghormati jika inginkan negara terus maju dan makmur. saya akan memberikan sumbangan yang sewajarnya kepada orang tua saya demi membalas jasa mereka. keyakinan Basir mempunyai keyakinan bahawa dia akan berjaya jika dia berusaha dengan gigih. 23. saling menghormati memuliakan satu sama lain 25. Kerja-kerja yang tertunggak harus diselesaikan dengan segera. memberikan sumbangan menghulurkan sesuatu sebagai pemberian SEK. kesetiaan) kepercayaan yang sungguhsungguh. PERKATAAN teguh MAKNA tidak mudah roboh. Harun dapat belajar dengan tenang tanpa gangguan adik-adiknya. kuat. Abang harus menunjukkan perangai yang baik kerana dia akan menjadi contoh kepada adikadiknya. menjadi contoh diikuti sebagai contoh 20. 22. tanpa gangguan tiada rintangan MEI 2002 NO 21. Setelah tamat pengajian saya nanti. 19. diselesaikan 24. tidak merosot (ekonomi). tidak berubah (pendirian.

Keadaan di rumah itu sunyi-sepi aemenjak anak sulungnya berangkat ke luar negara. pandai AYAT CONTOH Pekerja yang cekap akan dapat menyelesaikan tugasnya dengan sempurna. dikhianati 29. kecekapan 33. kuat dsb) AYAT CONTOH Ani merupakan seorang murid yang hebat kerana dia telah berjaya mewakili Singapura dalam acara renang di Sukan SEA.NOV 2002 NO 26. penghuni rumah itu dapat memastikan keselamatan keluarganya terjamin. Aminah berasa dikhianati apabila rahsianya dibocorkan oleh Hasnah. 32. 27. kelayakan kebolehan. Pak Ngah telah menceburkan diri dalam bidang seni kerana meminatinya semenjak berumur sepuluh tahun. dicelakakan 28. diselesaikan SEK. Semua kerja itu dilaksanakan oleh Alfian seorang kerana dia seorang pelajar yang rajin. PERKATAAN hebat MAKNA teramat sangat / luar biasa (bagus. menceburkan diri memasuki sesuatu yang diminati MEI 2003 NO 31. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 7 2 BINA AYAT . dapat memastikan berjaya menentukan sesuatu 30. Dia pasti diterima bekerja oleh syarikat itu kerana kelayakannya sesuai dengan keperluan syarikat itu. gagah. keadaan suasana. rupa atau sifat sesuatu yang dapat dilihat diperdaya. dilaksanakan dibuat. MEN. Dengan memasang kamera litar tertutup. teman karibnya. PERKATAAN cekap MAKNA mahir.

tanpa sengaja tidak berniat untuk melakukan sesuatu 40. Persatuan Bahasa Melayu di sekolah itu ditubuhkan pada tahun 1995. Noraini sengaja membesarbesarkan kesalahan kecil yang dilakukan Ahmad kerana mahu Ahmad dihukum oleh guru. PERKATAAN MAKNA meraih kejayaan memperoleh suatu kemenangan. bahagian kecil daripada sesuatu lapangan pengetahuan. cawangan. membesarbesarkan menjadikan perkara yang remeh itu serius SEK. Perangai adik semakin menjadijadi apabila dia sudah mula menengking ibu secara terangterangan.NO 34. Amin akhirnya berjaya meraih kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. 35. MEN. ditubuhkan dibangunkan 39. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 8 2 BINA AYAT . 37. PERKATAAN cabang MAKNA Bahagian sesuatu jalan. bahagian yang tumbuh daripada dahan pokok keadaan yang melampaui batas AYAT CONTOH Bagi memantapkan lagi syarikatnya. 38. keterlaluan Kenakalan Abu menjadi keterlaluan sehingga dia terpaksa dihantar ke rumah kebajikan untuk memulihkan akhlaknya. Encik Lim akan membuka sebuah cabang baru di utara Singapura. Farhan melukakan hati gadis itu tanpa sengaja apabila dia terlupa akan temu janji dengannya semalam. semakin menjadi-jadi bertambah teruk NOV 2003 NO 36. hasil AYAT CONTOH Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran.

MEN. pernah menjadi perbuatan menghapuskan AYAT CONTOH Bekas cap jarinya di tempat kejadian telah membuktikan bahawa dialah yang melakukan jenayah itu. mempelbagaikan usaha membuat sesuatu dengan pelbagai cara 45. 47.MEI 2004 NO 41. meronda AYAT CONTOH Bakal suaminya itu dilayan dengan baik sekali kerana mereka akan berkahwin tidak lama lagi. diutamakan diberikan kepentingan 44. Keluarga harus diutamakan dalam kehidupan kita kerana siapalah kita tanpa mereka. dengan tidak bersembunyi NOV 2004 NO 46. SEK. PERKATAAN bekas MAKNA tanda yang terdapat pada sesuatu setelah dipegang. secara terangterangan dengan jelas/ terbuka. 42. kesan. Hanya orang yang bekerja di situ sahaja yang dibenarkan masuk ke bangunan itu kerana pengawalan yang ketat. Sebagai ketua keluarga. pengawalan 43. pembuangan Pembuangan sampah di kolong blok akan semakin menjadi-jadi jika tindakan tidak diambil oleh pihak yang berkuasa. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 9 2 BINA AYAT . Fahmi terpaksa mempelbagaikan usaha untuk mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarganya. PERKATAAN bakal MAKNA yang akan menjadi pada masa depan perbuatan menjaga. dia ditahan dan dikenakan denda di kastam Singapura. Apabila Jamilah membawa masuk cakera padat video haram secara terang-terangan.

EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 10 BINA AYAT . MEN. Orang Melayu harus bekerja keras jika mahu kekal bersaing dengan bangsa Cina di Singapura.NO 48. 49. dibinasakan AYAT CONTOH Bangunan yang usang itu akan dimusnahkan tidak lama lagi supaya bangunan yang baru dapat dibina di situ. Semua kerja rumahnya dilakukan secara berturut-turut tanpa rehat kerana dia ingin menghabiskannya secepat mungkin. tanpa hentihenti SEK. secara berturutturut dengan cara berulang-ulang. kekal bersaing sentiasa bertanding 50. PERKATAAN dimusnahkan MAKNA dihancurkan.