BINA AYAT

SEK. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA

KERTAS 0 2 BINA AYAT

EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 1 2 BINA AYAT . gabungkan perkataan / frasa yang telah kamu fikirkan dengan KATA FOKUS tersebut untuk membina sepotong ayat. kamu tidak boleh menambah imbuhan.   Untuk membuat demikian. SEK. Fikirkan dan catatkan beberapa perkataan / frasa yang berkaitan dengan KATA FOKUS tersebut. Oleh itu. Ada pelajar yang seolah-olah membina sepotong ayat. Contoh : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. tetapi sebenarnya membina dua ayat. Ayat yang dibina haruslah terdiri daripada SATU ayat sahaja. MEN. Contoh : meminta sedekah sampah masyarakat KEMISKINAN berpakaian koyak-rabak dihina  Kemudian. Ayat 1 : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. jadikan perkataan yang diberikan sebagai KATA FOKUS. Ayat 2 : Dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. Dalam peperiksaan. menggandakan perkataan tersebut atau menggunakannya dalam bentuk peribahasa. pelajar yang membina dua ayat tidak akan diberikan markah.    Ayat yang kamu bina haruslah menggambarkan pemahaman kamu dan menunjukkan makna perkataan tersebut.

Contoh Ayat : Pemuda yang ditimpa kemiskinan itu terpaksa meminta sedekah dengan berpakaian koyak-rabak walaupun sering dihina orang kerana menjadi sampah masyarakat. MEN.  Lihat panduan pemarkahan di halaman sebelah. tanda baca dan struktur ayat. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 2 BINA AYAT . Hamid tidak dapat membina ayat daripada perkataan menggalas. Jika ayat menggambarkan makna.  Pastikan ayat yang dibina tidak ada kesalahan tatabahasa seperti ejaan. SEK. frasa. markah akan dipotong. Contoh : Kakak menerangkan makna perkataan kemiskinan kepada adik. tetapi ada kesalahan tersebut.  Elakkan membina ayat yang tidak menunjukkan makna perkataan tersebut.

imbuhan dsb) tetapi jelas maksud keseluruhannya. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 3 2 BINA AYAT . ejaan. ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan. ejaan. ATAU ♦ Mengandungi beberapa kesalahan struktur tetapi maksud keseluruhannya masih boleh difahami. ♦ Ayat salah sama sekali. imbuhan dsb) dan kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. MEN. ejaan. 1 3. ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca.PEMARKAHAN AYAT RUBRIK CONTOH PENERANGAN 1. ATAU ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. imbuhan dsb). 2 ATAU ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan tetapi kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. 4. ♦ Mengandungi beberapa kesalahan (dari segi tanda baca. MARKAH 3 (penuh) 2. 0 SEK. ♦ Jelas maksud keseluruhannya berdasarkan penggunaannya.

EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 4 2 BINA AYAT . Majlis itu dibuat secara kecilkecilan sahaja kerana tidak mahu membazirkan wang.SOALAN BINA AYAT PEPERIKSAAN GCE ‘O’ MEI / NOV 2000 – 2004 MEI 2000 NO 1. MEN. secara kecilkecilan tidak secara besar-besaran 5. 7. tewas 4. amat memeranjatkan sangat mengejutkan NOV 2000 NO 6. Jika tidak ada apa-apa halangan. Ayah tidak dapat menahan kesabarannya lalu dia memukul adik. 2. gangguan 8. kecundang kalah. PERKATAAN nyata MAKNA benar-benar ada. hajat 3. Berita tentang kematian nenek sangat memeranjatkan kerana di kelihatan sihat semalam. kehendak keinginan. Pasukan bola sepak Manchester United kecewa kerana kecundang dalam pusingan terakhir itu. mereka akan meneruskan penjelajahan ke seluruh Eropah. jelas dan terang AYAT CONTOH Para pelajar akan mudah memahami pengajaran seseorang guru jika dia menerangkan sesebuah topik dengan nyata sekali. halangan rintangan. aral. Kehendak adik untuk membeli mainan itu terpaksa dituruti kerana jika tidak dia akan menangis teresak-esak. gagal. kemahuan. kesabaran perihal sabar SEK. PERKATAAN terputus MAKNA terhenti AYAT CONTOH Bekalan elektrik terputus akibat disambar petir.

memegang watak mendapatkan sesuatu yang dialami 15. 17. memaparkan 13. PERKATAAN gelisah MAKNA hati yang tidak tenang. MEN. Mei 2001 NO 11. Razif memulakan ceritanya dengan menceritakan pengalamannya sebagai seorang askar. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 5 2 BINA AYAT . risau membentangkan. menimba pengalaman Nov 2001 NO 16. memainkan peranan melakukan sesuatu. berturut-turut AYAT CONTOH Pelanggan yang datang ke gerainya tidak putus-putus kerana dia telah menggunakan pelaris untuk memajukan perniagaannya. seperti Sudah menjadi kebiasaan bagi sedia kala adik mencuri kerana dia tidak pernah ditangkap. renggang tidak rapat SEK. tidak tenteram . 12. PERKATAAN kelihatan MAKNA dapat dilihat. nampak AYAT CONTOH Muka Shikin kelihatan layu sahaja sejak dia memutuskan hubungan dengan tunangnya. menjadi kebiasaan kelaziman. PERKATAAN tidak putusputus MAKNA tidak henti-henti. Jennifer memainkan peranan sebagai seorang pembantu rumah dalam filem The Maid. memulakan mula membuat sesuatu 14. menghuraikan AYAT CONTOH Ibu bapa Razali berasa gelisah apabila anak dara mereka sedang menjalani pembedahan. 10. Majalah Manja bulan ini memaparkan tentang kisah seorang selebriti yang berjaya. Kami telah menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu mendaki Gunung Ledang.NO 9. Hubungan mereka berdua sudah menjadi renggang akibat pergaduhan yang berlaku kelmarin.

menjadi contoh diikuti sebagai contoh 20. Abang harus menunjukkan perangai yang baik kerana dia akan menjadi contoh kepada adikadiknya. kuat. kesetiaan) kepercayaan yang sungguhsungguh. saling menghormati memuliakan satu sama lain 25. 23. PERKATAAN diabaikan MAKNA tidak dipedulikan AYAT CONTOH Semua tanggungjawab ayah diabaikan semenjak dia mempunyai isteri yang baru. tidak merosot (ekonomi). Masyarakat yang berbilang kaum harus saling menghormati jika inginkan negara terus maju dan makmur.NO 18. Harun dapat belajar dengan tenang tanpa gangguan adik-adiknya. Setelah tamat pengajian saya nanti. tidak berubah (pendirian. 19. diselesaikan 24. 22. keyakinan Basir mempunyai keyakinan bahawa dia akan berjaya jika dia berusaha dengan gigih. PERKATAAN teguh MAKNA tidak mudah roboh. tanpa gangguan tiada rintangan MEI 2002 NO 21. memberikan sumbangan menghulurkan sesuatu sebagai pemberian SEK. Kerja-kerja yang tertunggak harus diselesaikan dengan segera. saya akan memberikan sumbangan yang sewajarnya kepada orang tua saya demi membalas jasa mereka. kepastian dilaksanakan AYAT CONTOH Hasnah teguh dengan pendiriannya untuk belajar di luar negara walaupun tidak dipersetujui orang tuanya. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 6 2 BINA AYAT . MEN.

penghuni rumah itu dapat memastikan keselamatan keluarganya terjamin. Dengan memasang kamera litar tertutup. PERKATAAN hebat MAKNA teramat sangat / luar biasa (bagus. Aminah berasa dikhianati apabila rahsianya dibocorkan oleh Hasnah. menceburkan diri memasuki sesuatu yang diminati MEI 2003 NO 31. MEN. teman karibnya. pandai AYAT CONTOH Pekerja yang cekap akan dapat menyelesaikan tugasnya dengan sempurna. kecekapan 33.NOV 2002 NO 26. kelayakan kebolehan. rupa atau sifat sesuatu yang dapat dilihat diperdaya. keadaan suasana. Keadaan di rumah itu sunyi-sepi aemenjak anak sulungnya berangkat ke luar negara. dikhianati 29. diselesaikan SEK. 32. PERKATAAN cekap MAKNA mahir. dapat memastikan berjaya menentukan sesuatu 30. kuat dsb) AYAT CONTOH Ani merupakan seorang murid yang hebat kerana dia telah berjaya mewakili Singapura dalam acara renang di Sukan SEA. dilaksanakan dibuat. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 7 2 BINA AYAT . Semua kerja itu dilaksanakan oleh Alfian seorang kerana dia seorang pelajar yang rajin. Pak Ngah telah menceburkan diri dalam bidang seni kerana meminatinya semenjak berumur sepuluh tahun. dicelakakan 28. Dia pasti diterima bekerja oleh syarikat itu kerana kelayakannya sesuai dengan keperluan syarikat itu. 27. gagah.

Encik Lim akan membuka sebuah cabang baru di utara Singapura. semakin menjadi-jadi bertambah teruk NOV 2003 NO 36. ditubuhkan dibangunkan 39. bahagian yang tumbuh daripada dahan pokok keadaan yang melampaui batas AYAT CONTOH Bagi memantapkan lagi syarikatnya. Persatuan Bahasa Melayu di sekolah itu ditubuhkan pada tahun 1995. Noraini sengaja membesarbesarkan kesalahan kecil yang dilakukan Ahmad kerana mahu Ahmad dihukum oleh guru. hasil AYAT CONTOH Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran. MEN. Farhan melukakan hati gadis itu tanpa sengaja apabila dia terlupa akan temu janji dengannya semalam. bahagian kecil daripada sesuatu lapangan pengetahuan. PERKATAAN MAKNA meraih kejayaan memperoleh suatu kemenangan. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 8 2 BINA AYAT . cawangan. PERKATAAN cabang MAKNA Bahagian sesuatu jalan. Perangai adik semakin menjadijadi apabila dia sudah mula menengking ibu secara terangterangan. 37. Amin akhirnya berjaya meraih kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. 38. 35. keterlaluan Kenakalan Abu menjadi keterlaluan sehingga dia terpaksa dihantar ke rumah kebajikan untuk memulihkan akhlaknya. membesarbesarkan menjadikan perkara yang remeh itu serius SEK.NO 34. tanpa sengaja tidak berniat untuk melakukan sesuatu 40.

kesan. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 9 2 BINA AYAT . 47. 42. mempelbagaikan usaha membuat sesuatu dengan pelbagai cara 45. SEK. PERKATAAN bakal MAKNA yang akan menjadi pada masa depan perbuatan menjaga. Hanya orang yang bekerja di situ sahaja yang dibenarkan masuk ke bangunan itu kerana pengawalan yang ketat. MEN. meronda AYAT CONTOH Bakal suaminya itu dilayan dengan baik sekali kerana mereka akan berkahwin tidak lama lagi. Sebagai ketua keluarga. PERKATAAN bekas MAKNA tanda yang terdapat pada sesuatu setelah dipegang. Apabila Jamilah membawa masuk cakera padat video haram secara terang-terangan. pengawalan 43. Fahmi terpaksa mempelbagaikan usaha untuk mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarganya. secara terangterangan dengan jelas/ terbuka. pembuangan Pembuangan sampah di kolong blok akan semakin menjadi-jadi jika tindakan tidak diambil oleh pihak yang berkuasa. Keluarga harus diutamakan dalam kehidupan kita kerana siapalah kita tanpa mereka. dengan tidak bersembunyi NOV 2004 NO 46. diutamakan diberikan kepentingan 44. dia ditahan dan dikenakan denda di kastam Singapura. pernah menjadi perbuatan menghapuskan AYAT CONTOH Bekas cap jarinya di tempat kejadian telah membuktikan bahawa dialah yang melakukan jenayah itu.MEI 2004 NO 41.

kekal bersaing sentiasa bertanding 50. dibinasakan AYAT CONTOH Bangunan yang usang itu akan dimusnahkan tidak lama lagi supaya bangunan yang baru dapat dibina di situ. tanpa hentihenti SEK. Semua kerja rumahnya dilakukan secara berturut-turut tanpa rehat kerana dia ingin menghabiskannya secepat mungkin.NO 48. 49. Orang Melayu harus bekerja keras jika mahu kekal bersaing dengan bangsa Cina di Singapura. secara berturutturut dengan cara berulang-ulang. PERKATAAN dimusnahkan MAKNA dihancurkan. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 10 BINA AYAT . MEN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful