P. 1
bina ayat

bina ayat

|Views: 10,403|Likes:
Published by kazaf90

More info:

Published by: kazaf90 on Aug 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/13/2013

pdf

text

original

BINA AYAT

SEK. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA

KERTAS 0 2 BINA AYAT

Contoh : meminta sedekah sampah masyarakat KEMISKINAN berpakaian koyak-rabak dihina  Kemudian. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 1 2 BINA AYAT . SEK. pelajar yang membina dua ayat tidak akan diberikan markah. Oleh itu. Ada pelajar yang seolah-olah membina sepotong ayat. dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan.   Untuk membuat demikian. kamu tidak boleh menambah imbuhan. Dalam peperiksaan. Ayat 1 : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. gabungkan perkataan / frasa yang telah kamu fikirkan dengan KATA FOKUS tersebut untuk membina sepotong ayat. Contoh : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. MEN. jadikan perkataan yang diberikan sebagai KATA FOKUS. Ayat 2 : Dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. menggandakan perkataan tersebut atau menggunakannya dalam bentuk peribahasa.    Ayat yang kamu bina haruslah menggambarkan pemahaman kamu dan menunjukkan makna perkataan tersebut. Ayat yang dibina haruslah terdiri daripada SATU ayat sahaja. tetapi sebenarnya membina dua ayat. Fikirkan dan catatkan beberapa perkataan / frasa yang berkaitan dengan KATA FOKUS tersebut.

Contoh Ayat : Pemuda yang ditimpa kemiskinan itu terpaksa meminta sedekah dengan berpakaian koyak-rabak walaupun sering dihina orang kerana menjadi sampah masyarakat. MEN. tanda baca dan struktur ayat. Contoh : Kakak menerangkan makna perkataan kemiskinan kepada adik.  Elakkan membina ayat yang tidak menunjukkan makna perkataan tersebut. Hamid tidak dapat membina ayat daripada perkataan menggalas. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 2 BINA AYAT . Jika ayat menggambarkan makna.  Pastikan ayat yang dibina tidak ada kesalahan tatabahasa seperti ejaan. SEK. frasa. tetapi ada kesalahan tersebut.  Lihat panduan pemarkahan di halaman sebelah. markah akan dipotong.

MEN. ejaan. ejaan. ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. ♦ Mengandungi beberapa kesalahan (dari segi tanda baca. ATAU ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. 2 ATAU ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan tetapi kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. ejaan. imbuhan dsb). imbuhan dsb) tetapi jelas maksud keseluruhannya. ATAU ♦ Mengandungi beberapa kesalahan struktur tetapi maksud keseluruhannya masih boleh difahami. ♦ Jelas maksud keseluruhannya berdasarkan penggunaannya. 0 SEK.PEMARKAHAN AYAT RUBRIK CONTOH PENERANGAN 1. MARKAH 3 (penuh) 2. imbuhan dsb) dan kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 3 2 BINA AYAT . ♦ Ayat salah sama sekali. 1 3. ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan. 4.

Kehendak adik untuk membeli mainan itu terpaksa dituruti kerana jika tidak dia akan menangis teresak-esak. Ayah tidak dapat menahan kesabarannya lalu dia memukul adik. aral. gangguan 8. hajat 3. gagal. kesabaran perihal sabar SEK. 7. kemahuan. tewas 4. Majlis itu dibuat secara kecilkecilan sahaja kerana tidak mahu membazirkan wang. kecundang kalah. amat memeranjatkan sangat mengejutkan NOV 2000 NO 6. MEN. mereka akan meneruskan penjelajahan ke seluruh Eropah. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 4 2 BINA AYAT . Jika tidak ada apa-apa halangan. Pasukan bola sepak Manchester United kecewa kerana kecundang dalam pusingan terakhir itu.SOALAN BINA AYAT PEPERIKSAAN GCE ‘O’ MEI / NOV 2000 – 2004 MEI 2000 NO 1. halangan rintangan. jelas dan terang AYAT CONTOH Para pelajar akan mudah memahami pengajaran seseorang guru jika dia menerangkan sesebuah topik dengan nyata sekali. Berita tentang kematian nenek sangat memeranjatkan kerana di kelihatan sihat semalam. secara kecilkecilan tidak secara besar-besaran 5. PERKATAAN nyata MAKNA benar-benar ada. kehendak keinginan. 2. PERKATAAN terputus MAKNA terhenti AYAT CONTOH Bekalan elektrik terputus akibat disambar petir.

Jennifer memainkan peranan sebagai seorang pembantu rumah dalam filem The Maid. Majalah Manja bulan ini memaparkan tentang kisah seorang selebriti yang berjaya. menimba pengalaman Nov 2001 NO 16. tidak tenteram . memegang watak mendapatkan sesuatu yang dialami 15. memulakan mula membuat sesuatu 14. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 5 2 BINA AYAT . MEN. Mei 2001 NO 11. menghuraikan AYAT CONTOH Ibu bapa Razali berasa gelisah apabila anak dara mereka sedang menjalani pembedahan. menjadi kebiasaan kelaziman. nampak AYAT CONTOH Muka Shikin kelihatan layu sahaja sejak dia memutuskan hubungan dengan tunangnya. risau membentangkan.NO 9. seperti Sudah menjadi kebiasaan bagi sedia kala adik mencuri kerana dia tidak pernah ditangkap. 10. Hubungan mereka berdua sudah menjadi renggang akibat pergaduhan yang berlaku kelmarin. memaparkan 13. 17. Kami telah menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu mendaki Gunung Ledang. PERKATAAN tidak putusputus MAKNA tidak henti-henti. 12. PERKATAAN gelisah MAKNA hati yang tidak tenang. PERKATAAN kelihatan MAKNA dapat dilihat. Razif memulakan ceritanya dengan menceritakan pengalamannya sebagai seorang askar. berturut-turut AYAT CONTOH Pelanggan yang datang ke gerainya tidak putus-putus kerana dia telah menggunakan pelaris untuk memajukan perniagaannya. renggang tidak rapat SEK. memainkan peranan melakukan sesuatu.

Masyarakat yang berbilang kaum harus saling menghormati jika inginkan negara terus maju dan makmur. tanpa gangguan tiada rintangan MEI 2002 NO 21. Abang harus menunjukkan perangai yang baik kerana dia akan menjadi contoh kepada adikadiknya. memberikan sumbangan menghulurkan sesuatu sebagai pemberian SEK. menjadi contoh diikuti sebagai contoh 20. saling menghormati memuliakan satu sama lain 25. 19. kesetiaan) kepercayaan yang sungguhsungguh. PERKATAAN teguh MAKNA tidak mudah roboh. tidak berubah (pendirian. Harun dapat belajar dengan tenang tanpa gangguan adik-adiknya. keyakinan Basir mempunyai keyakinan bahawa dia akan berjaya jika dia berusaha dengan gigih. kuat.NO 18. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 6 2 BINA AYAT . diselesaikan 24. kepastian dilaksanakan AYAT CONTOH Hasnah teguh dengan pendiriannya untuk belajar di luar negara walaupun tidak dipersetujui orang tuanya. Kerja-kerja yang tertunggak harus diselesaikan dengan segera. PERKATAAN diabaikan MAKNA tidak dipedulikan AYAT CONTOH Semua tanggungjawab ayah diabaikan semenjak dia mempunyai isteri yang baru. 22. MEN. Setelah tamat pengajian saya nanti. tidak merosot (ekonomi). 23. saya akan memberikan sumbangan yang sewajarnya kepada orang tua saya demi membalas jasa mereka.

kelayakan kebolehan. dapat memastikan berjaya menentukan sesuatu 30. menceburkan diri memasuki sesuatu yang diminati MEI 2003 NO 31. Dengan memasang kamera litar tertutup. Semua kerja itu dilaksanakan oleh Alfian seorang kerana dia seorang pelajar yang rajin. Keadaan di rumah itu sunyi-sepi aemenjak anak sulungnya berangkat ke luar negara. keadaan suasana. kuat dsb) AYAT CONTOH Ani merupakan seorang murid yang hebat kerana dia telah berjaya mewakili Singapura dalam acara renang di Sukan SEA. pandai AYAT CONTOH Pekerja yang cekap akan dapat menyelesaikan tugasnya dengan sempurna. diselesaikan SEK. MEN. 27. PERKATAAN hebat MAKNA teramat sangat / luar biasa (bagus. teman karibnya. Dia pasti diterima bekerja oleh syarikat itu kerana kelayakannya sesuai dengan keperluan syarikat itu. dicelakakan 28. gagah. PERKATAAN cekap MAKNA mahir. dilaksanakan dibuat. Aminah berasa dikhianati apabila rahsianya dibocorkan oleh Hasnah. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 7 2 BINA AYAT . kecekapan 33. dikhianati 29. Pak Ngah telah menceburkan diri dalam bidang seni kerana meminatinya semenjak berumur sepuluh tahun. rupa atau sifat sesuatu yang dapat dilihat diperdaya. penghuni rumah itu dapat memastikan keselamatan keluarganya terjamin. 32.NOV 2002 NO 26.

PERKATAAN MAKNA meraih kejayaan memperoleh suatu kemenangan. 35. semakin menjadi-jadi bertambah teruk NOV 2003 NO 36. ditubuhkan dibangunkan 39. Persatuan Bahasa Melayu di sekolah itu ditubuhkan pada tahun 1995. Amin akhirnya berjaya meraih kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 8 2 BINA AYAT . tanpa sengaja tidak berniat untuk melakukan sesuatu 40. membesarbesarkan menjadikan perkara yang remeh itu serius SEK. 37. Farhan melukakan hati gadis itu tanpa sengaja apabila dia terlupa akan temu janji dengannya semalam. bahagian kecil daripada sesuatu lapangan pengetahuan. MEN.NO 34. Perangai adik semakin menjadijadi apabila dia sudah mula menengking ibu secara terangterangan. PERKATAAN cabang MAKNA Bahagian sesuatu jalan. Encik Lim akan membuka sebuah cabang baru di utara Singapura. keterlaluan Kenakalan Abu menjadi keterlaluan sehingga dia terpaksa dihantar ke rumah kebajikan untuk memulihkan akhlaknya. bahagian yang tumbuh daripada dahan pokok keadaan yang melampaui batas AYAT CONTOH Bagi memantapkan lagi syarikatnya. cawangan. 38. hasil AYAT CONTOH Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran. Noraini sengaja membesarbesarkan kesalahan kecil yang dilakukan Ahmad kerana mahu Ahmad dihukum oleh guru.

pernah menjadi perbuatan menghapuskan AYAT CONTOH Bekas cap jarinya di tempat kejadian telah membuktikan bahawa dialah yang melakukan jenayah itu. Sebagai ketua keluarga. Hanya orang yang bekerja di situ sahaja yang dibenarkan masuk ke bangunan itu kerana pengawalan yang ketat. meronda AYAT CONTOH Bakal suaminya itu dilayan dengan baik sekali kerana mereka akan berkahwin tidak lama lagi. pembuangan Pembuangan sampah di kolong blok akan semakin menjadi-jadi jika tindakan tidak diambil oleh pihak yang berkuasa. SEK. Fahmi terpaksa mempelbagaikan usaha untuk mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarganya. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 9 2 BINA AYAT . diutamakan diberikan kepentingan 44. kesan. mempelbagaikan usaha membuat sesuatu dengan pelbagai cara 45. Keluarga harus diutamakan dalam kehidupan kita kerana siapalah kita tanpa mereka. PERKATAAN bakal MAKNA yang akan menjadi pada masa depan perbuatan menjaga. 42.MEI 2004 NO 41. 47. secara terangterangan dengan jelas/ terbuka. MEN. PERKATAAN bekas MAKNA tanda yang terdapat pada sesuatu setelah dipegang. dengan tidak bersembunyi NOV 2004 NO 46. Apabila Jamilah membawa masuk cakera padat video haram secara terang-terangan. dia ditahan dan dikenakan denda di kastam Singapura. pengawalan 43.

PERKATAAN dimusnahkan MAKNA dihancurkan. kekal bersaing sentiasa bertanding 50. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 10 BINA AYAT .NO 48. dibinasakan AYAT CONTOH Bangunan yang usang itu akan dimusnahkan tidak lama lagi supaya bangunan yang baru dapat dibina di situ. MEN. 49. Semua kerja rumahnya dilakukan secara berturut-turut tanpa rehat kerana dia ingin menghabiskannya secepat mungkin. Orang Melayu harus bekerja keras jika mahu kekal bersaing dengan bangsa Cina di Singapura. tanpa hentihenti SEK. secara berturutturut dengan cara berulang-ulang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->