BINA AYAT

SEK. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA

KERTAS 0 2 BINA AYAT

pelajar yang membina dua ayat tidak akan diberikan markah.   Untuk membuat demikian. Ayat yang dibina haruslah terdiri daripada SATU ayat sahaja. Dalam peperiksaan. jadikan perkataan yang diberikan sebagai KATA FOKUS. Fikirkan dan catatkan beberapa perkataan / frasa yang berkaitan dengan KATA FOKUS tersebut. kamu tidak boleh menambah imbuhan. Contoh : meminta sedekah sampah masyarakat KEMISKINAN berpakaian koyak-rabak dihina  Kemudian. Ada pelajar yang seolah-olah membina sepotong ayat. dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. menggandakan perkataan tersebut atau menggunakannya dalam bentuk peribahasa. Oleh itu. tetapi sebenarnya membina dua ayat. SEK.    Ayat yang kamu bina haruslah menggambarkan pemahaman kamu dan menunjukkan makna perkataan tersebut. MEN. gabungkan perkataan / frasa yang telah kamu fikirkan dengan KATA FOKUS tersebut untuk membina sepotong ayat. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 1 2 BINA AYAT . Contoh : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. Ayat 2 : Dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. Ayat 1 : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya.

tetapi ada kesalahan tersebut. Contoh : Kakak menerangkan makna perkataan kemiskinan kepada adik. SEK.  Lihat panduan pemarkahan di halaman sebelah. markah akan dipotong. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 2 BINA AYAT . Jika ayat menggambarkan makna.Contoh Ayat : Pemuda yang ditimpa kemiskinan itu terpaksa meminta sedekah dengan berpakaian koyak-rabak walaupun sering dihina orang kerana menjadi sampah masyarakat.  Pastikan ayat yang dibina tidak ada kesalahan tatabahasa seperti ejaan. Hamid tidak dapat membina ayat daripada perkataan menggalas. tanda baca dan struktur ayat.  Elakkan membina ayat yang tidak menunjukkan makna perkataan tersebut. MEN. frasa.

1 3. ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan. ♦ Ayat salah sama sekali. MARKAH 3 (penuh) 2. imbuhan dsb) dan kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. ATAU ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. imbuhan dsb). ♦ Mengandungi beberapa kesalahan (dari segi tanda baca. ejaan. ejaan. ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. imbuhan dsb) tetapi jelas maksud keseluruhannya. ♦ Jelas maksud keseluruhannya berdasarkan penggunaannya. 0 SEK. MEN. 4. 2 ATAU ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan tetapi kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. ATAU ♦ Mengandungi beberapa kesalahan struktur tetapi maksud keseluruhannya masih boleh difahami.PEMARKAHAN AYAT RUBRIK CONTOH PENERANGAN 1. ejaan. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 3 2 BINA AYAT .

halangan rintangan. amat memeranjatkan sangat mengejutkan NOV 2000 NO 6. gangguan 8. Jika tidak ada apa-apa halangan. jelas dan terang AYAT CONTOH Para pelajar akan mudah memahami pengajaran seseorang guru jika dia menerangkan sesebuah topik dengan nyata sekali. tewas 4. Berita tentang kematian nenek sangat memeranjatkan kerana di kelihatan sihat semalam. Majlis itu dibuat secara kecilkecilan sahaja kerana tidak mahu membazirkan wang. kemahuan. MEN. Kehendak adik untuk membeli mainan itu terpaksa dituruti kerana jika tidak dia akan menangis teresak-esak. gagal. kecundang kalah. secara kecilkecilan tidak secara besar-besaran 5. hajat 3. PERKATAAN terputus MAKNA terhenti AYAT CONTOH Bekalan elektrik terputus akibat disambar petir. aral. Pasukan bola sepak Manchester United kecewa kerana kecundang dalam pusingan terakhir itu.SOALAN BINA AYAT PEPERIKSAAN GCE ‘O’ MEI / NOV 2000 – 2004 MEI 2000 NO 1. kehendak keinginan. 2. PERKATAAN nyata MAKNA benar-benar ada. kesabaran perihal sabar SEK. 7. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 4 2 BINA AYAT . mereka akan meneruskan penjelajahan ke seluruh Eropah. Ayah tidak dapat menahan kesabarannya lalu dia memukul adik.

menjadi kebiasaan kelaziman. berturut-turut AYAT CONTOH Pelanggan yang datang ke gerainya tidak putus-putus kerana dia telah menggunakan pelaris untuk memajukan perniagaannya. Jennifer memainkan peranan sebagai seorang pembantu rumah dalam filem The Maid. Razif memulakan ceritanya dengan menceritakan pengalamannya sebagai seorang askar. tidak tenteram . 12. Hubungan mereka berdua sudah menjadi renggang akibat pergaduhan yang berlaku kelmarin. memegang watak mendapatkan sesuatu yang dialami 15. Kami telah menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu mendaki Gunung Ledang. PERKATAAN tidak putusputus MAKNA tidak henti-henti. PERKATAAN kelihatan MAKNA dapat dilihat. PERKATAAN gelisah MAKNA hati yang tidak tenang. 10. risau membentangkan. MEN. menimba pengalaman Nov 2001 NO 16. nampak AYAT CONTOH Muka Shikin kelihatan layu sahaja sejak dia memutuskan hubungan dengan tunangnya. memaparkan 13. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 5 2 BINA AYAT . memulakan mula membuat sesuatu 14. Mei 2001 NO 11. seperti Sudah menjadi kebiasaan bagi sedia kala adik mencuri kerana dia tidak pernah ditangkap.NO 9. menghuraikan AYAT CONTOH Ibu bapa Razali berasa gelisah apabila anak dara mereka sedang menjalani pembedahan. renggang tidak rapat SEK. Majalah Manja bulan ini memaparkan tentang kisah seorang selebriti yang berjaya. memainkan peranan melakukan sesuatu. 17.

saya akan memberikan sumbangan yang sewajarnya kepada orang tua saya demi membalas jasa mereka. Kerja-kerja yang tertunggak harus diselesaikan dengan segera. keyakinan Basir mempunyai keyakinan bahawa dia akan berjaya jika dia berusaha dengan gigih. PERKATAAN diabaikan MAKNA tidak dipedulikan AYAT CONTOH Semua tanggungjawab ayah diabaikan semenjak dia mempunyai isteri yang baru. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 6 2 BINA AYAT . menjadi contoh diikuti sebagai contoh 20. memberikan sumbangan menghulurkan sesuatu sebagai pemberian SEK. 22. tidak merosot (ekonomi). kesetiaan) kepercayaan yang sungguhsungguh. 19. MEN. Setelah tamat pengajian saya nanti. PERKATAAN teguh MAKNA tidak mudah roboh.NO 18. Harun dapat belajar dengan tenang tanpa gangguan adik-adiknya. saling menghormati memuliakan satu sama lain 25. Masyarakat yang berbilang kaum harus saling menghormati jika inginkan negara terus maju dan makmur. 23. tidak berubah (pendirian. Abang harus menunjukkan perangai yang baik kerana dia akan menjadi contoh kepada adikadiknya. tanpa gangguan tiada rintangan MEI 2002 NO 21. diselesaikan 24. kepastian dilaksanakan AYAT CONTOH Hasnah teguh dengan pendiriannya untuk belajar di luar negara walaupun tidak dipersetujui orang tuanya. kuat.

teman karibnya. keadaan suasana. PERKATAAN hebat MAKNA teramat sangat / luar biasa (bagus. Pak Ngah telah menceburkan diri dalam bidang seni kerana meminatinya semenjak berumur sepuluh tahun. dilaksanakan dibuat. dapat memastikan berjaya menentukan sesuatu 30. PERKATAAN cekap MAKNA mahir. Aminah berasa dikhianati apabila rahsianya dibocorkan oleh Hasnah. gagah. Dia pasti diterima bekerja oleh syarikat itu kerana kelayakannya sesuai dengan keperluan syarikat itu. Keadaan di rumah itu sunyi-sepi aemenjak anak sulungnya berangkat ke luar negara.NOV 2002 NO 26. kelayakan kebolehan. Dengan memasang kamera litar tertutup. dicelakakan 28. 27. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 7 2 BINA AYAT . 32. Semua kerja itu dilaksanakan oleh Alfian seorang kerana dia seorang pelajar yang rajin. kuat dsb) AYAT CONTOH Ani merupakan seorang murid yang hebat kerana dia telah berjaya mewakili Singapura dalam acara renang di Sukan SEA. kecekapan 33. diselesaikan SEK. pandai AYAT CONTOH Pekerja yang cekap akan dapat menyelesaikan tugasnya dengan sempurna. MEN. penghuni rumah itu dapat memastikan keselamatan keluarganya terjamin. menceburkan diri memasuki sesuatu yang diminati MEI 2003 NO 31. rupa atau sifat sesuatu yang dapat dilihat diperdaya. dikhianati 29.

ditubuhkan dibangunkan 39. PERKATAAN MAKNA meraih kejayaan memperoleh suatu kemenangan. Farhan melukakan hati gadis itu tanpa sengaja apabila dia terlupa akan temu janji dengannya semalam. hasil AYAT CONTOH Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran. bahagian yang tumbuh daripada dahan pokok keadaan yang melampaui batas AYAT CONTOH Bagi memantapkan lagi syarikatnya. Perangai adik semakin menjadijadi apabila dia sudah mula menengking ibu secara terangterangan. Amin akhirnya berjaya meraih kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. Noraini sengaja membesarbesarkan kesalahan kecil yang dilakukan Ahmad kerana mahu Ahmad dihukum oleh guru. 38. keterlaluan Kenakalan Abu menjadi keterlaluan sehingga dia terpaksa dihantar ke rumah kebajikan untuk memulihkan akhlaknya. 35. 37.NO 34. Encik Lim akan membuka sebuah cabang baru di utara Singapura. Persatuan Bahasa Melayu di sekolah itu ditubuhkan pada tahun 1995. cawangan. semakin menjadi-jadi bertambah teruk NOV 2003 NO 36. MEN. PERKATAAN cabang MAKNA Bahagian sesuatu jalan. bahagian kecil daripada sesuatu lapangan pengetahuan. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 8 2 BINA AYAT . membesarbesarkan menjadikan perkara yang remeh itu serius SEK. tanpa sengaja tidak berniat untuk melakukan sesuatu 40.

MEI 2004 NO 41. SEK. Fahmi terpaksa mempelbagaikan usaha untuk mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarganya. mempelbagaikan usaha membuat sesuatu dengan pelbagai cara 45. dengan tidak bersembunyi NOV 2004 NO 46. kesan. secara terangterangan dengan jelas/ terbuka. Hanya orang yang bekerja di situ sahaja yang dibenarkan masuk ke bangunan itu kerana pengawalan yang ketat. Apabila Jamilah membawa masuk cakera padat video haram secara terang-terangan. pembuangan Pembuangan sampah di kolong blok akan semakin menjadi-jadi jika tindakan tidak diambil oleh pihak yang berkuasa. 42. diutamakan diberikan kepentingan 44. Keluarga harus diutamakan dalam kehidupan kita kerana siapalah kita tanpa mereka. PERKATAAN bekas MAKNA tanda yang terdapat pada sesuatu setelah dipegang. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 9 2 BINA AYAT . Sebagai ketua keluarga. 47. pengawalan 43. MEN. pernah menjadi perbuatan menghapuskan AYAT CONTOH Bekas cap jarinya di tempat kejadian telah membuktikan bahawa dialah yang melakukan jenayah itu. meronda AYAT CONTOH Bakal suaminya itu dilayan dengan baik sekali kerana mereka akan berkahwin tidak lama lagi. dia ditahan dan dikenakan denda di kastam Singapura. PERKATAAN bakal MAKNA yang akan menjadi pada masa depan perbuatan menjaga.

Semua kerja rumahnya dilakukan secara berturut-turut tanpa rehat kerana dia ingin menghabiskannya secepat mungkin.NO 48. tanpa hentihenti SEK. 49. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 10 BINA AYAT . secara berturutturut dengan cara berulang-ulang. Orang Melayu harus bekerja keras jika mahu kekal bersaing dengan bangsa Cina di Singapura. kekal bersaing sentiasa bertanding 50. PERKATAAN dimusnahkan MAKNA dihancurkan. MEN. dibinasakan AYAT CONTOH Bangunan yang usang itu akan dimusnahkan tidak lama lagi supaya bangunan yang baru dapat dibina di situ.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful