BINA AYAT

SEK. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA

KERTAS 0 2 BINA AYAT

EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 1 2 BINA AYAT .   Untuk membuat demikian. Oleh itu. Ayat 2 : Dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. menggandakan perkataan tersebut atau menggunakannya dalam bentuk peribahasa.    Ayat yang kamu bina haruslah menggambarkan pemahaman kamu dan menunjukkan makna perkataan tersebut. pelajar yang membina dua ayat tidak akan diberikan markah. Contoh : meminta sedekah sampah masyarakat KEMISKINAN berpakaian koyak-rabak dihina  Kemudian. Ayat 1 : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. Dalam peperiksaan. tetapi sebenarnya membina dua ayat. MEN. Ada pelajar yang seolah-olah membina sepotong ayat. Fikirkan dan catatkan beberapa perkataan / frasa yang berkaitan dengan KATA FOKUS tersebut. SEK. dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. jadikan perkataan yang diberikan sebagai KATA FOKUS. kamu tidak boleh menambah imbuhan. Contoh : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. Ayat yang dibina haruslah terdiri daripada SATU ayat sahaja. gabungkan perkataan / frasa yang telah kamu fikirkan dengan KATA FOKUS tersebut untuk membina sepotong ayat.

SEK. markah akan dipotong. tetapi ada kesalahan tersebut.  Lihat panduan pemarkahan di halaman sebelah. tanda baca dan struktur ayat. frasa. Contoh : Kakak menerangkan makna perkataan kemiskinan kepada adik. Jika ayat menggambarkan makna. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 2 BINA AYAT . MEN. Hamid tidak dapat membina ayat daripada perkataan menggalas.  Pastikan ayat yang dibina tidak ada kesalahan tatabahasa seperti ejaan.  Elakkan membina ayat yang tidak menunjukkan makna perkataan tersebut.Contoh Ayat : Pemuda yang ditimpa kemiskinan itu terpaksa meminta sedekah dengan berpakaian koyak-rabak walaupun sering dihina orang kerana menjadi sampah masyarakat.

MEN. 4. MARKAH 3 (penuh) 2. ejaan. ejaan. ♦ Jelas maksud keseluruhannya berdasarkan penggunaannya. ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. ATAU ♦ Mengandungi beberapa kesalahan struktur tetapi maksud keseluruhannya masih boleh difahami. ♦ Mengandungi beberapa kesalahan (dari segi tanda baca. ejaan. 1 3. imbuhan dsb) dan kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan. imbuhan dsb). ATAU ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. imbuhan dsb) tetapi jelas maksud keseluruhannya.PEMARKAHAN AYAT RUBRIK CONTOH PENERANGAN 1. 0 SEK. ♦ Ayat salah sama sekali. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 3 2 BINA AYAT . 2 ATAU ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan tetapi kurang menunjukkan makna perkataan / frasa.

PERKATAAN terputus MAKNA terhenti AYAT CONTOH Bekalan elektrik terputus akibat disambar petir. gagal. Pasukan bola sepak Manchester United kecewa kerana kecundang dalam pusingan terakhir itu. 2. Berita tentang kematian nenek sangat memeranjatkan kerana di kelihatan sihat semalam. amat memeranjatkan sangat mengejutkan NOV 2000 NO 6.SOALAN BINA AYAT PEPERIKSAAN GCE ‘O’ MEI / NOV 2000 – 2004 MEI 2000 NO 1. halangan rintangan. Kehendak adik untuk membeli mainan itu terpaksa dituruti kerana jika tidak dia akan menangis teresak-esak. kehendak keinginan. hajat 3. MEN. secara kecilkecilan tidak secara besar-besaran 5. kecundang kalah. tewas 4. gangguan 8. kesabaran perihal sabar SEK. PERKATAAN nyata MAKNA benar-benar ada. Jika tidak ada apa-apa halangan. 7. Majlis itu dibuat secara kecilkecilan sahaja kerana tidak mahu membazirkan wang. mereka akan meneruskan penjelajahan ke seluruh Eropah. jelas dan terang AYAT CONTOH Para pelajar akan mudah memahami pengajaran seseorang guru jika dia menerangkan sesebuah topik dengan nyata sekali. kemahuan. aral. Ayah tidak dapat menahan kesabarannya lalu dia memukul adik. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 4 2 BINA AYAT .

memulakan mula membuat sesuatu 14.NO 9. Hubungan mereka berdua sudah menjadi renggang akibat pergaduhan yang berlaku kelmarin. menimba pengalaman Nov 2001 NO 16. memegang watak mendapatkan sesuatu yang dialami 15. renggang tidak rapat SEK. PERKATAAN tidak putusputus MAKNA tidak henti-henti. Jennifer memainkan peranan sebagai seorang pembantu rumah dalam filem The Maid. risau membentangkan. tidak tenteram . Kami telah menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu mendaki Gunung Ledang. menjadi kebiasaan kelaziman. memaparkan 13. MEN. PERKATAAN gelisah MAKNA hati yang tidak tenang. seperti Sudah menjadi kebiasaan bagi sedia kala adik mencuri kerana dia tidak pernah ditangkap. PERKATAAN kelihatan MAKNA dapat dilihat. 10. Majalah Manja bulan ini memaparkan tentang kisah seorang selebriti yang berjaya. Razif memulakan ceritanya dengan menceritakan pengalamannya sebagai seorang askar. memainkan peranan melakukan sesuatu. 12. menghuraikan AYAT CONTOH Ibu bapa Razali berasa gelisah apabila anak dara mereka sedang menjalani pembedahan. 17. Mei 2001 NO 11. berturut-turut AYAT CONTOH Pelanggan yang datang ke gerainya tidak putus-putus kerana dia telah menggunakan pelaris untuk memajukan perniagaannya. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 5 2 BINA AYAT . nampak AYAT CONTOH Muka Shikin kelihatan layu sahaja sejak dia memutuskan hubungan dengan tunangnya.

MEN. PERKATAAN teguh MAKNA tidak mudah roboh. Setelah tamat pengajian saya nanti. PERKATAAN diabaikan MAKNA tidak dipedulikan AYAT CONTOH Semua tanggungjawab ayah diabaikan semenjak dia mempunyai isteri yang baru. Harun dapat belajar dengan tenang tanpa gangguan adik-adiknya. 19. tidak merosot (ekonomi). 22. Masyarakat yang berbilang kaum harus saling menghormati jika inginkan negara terus maju dan makmur. memberikan sumbangan menghulurkan sesuatu sebagai pemberian SEK. diselesaikan 24. Abang harus menunjukkan perangai yang baik kerana dia akan menjadi contoh kepada adikadiknya. kuat. Kerja-kerja yang tertunggak harus diselesaikan dengan segera.NO 18. tanpa gangguan tiada rintangan MEI 2002 NO 21. kesetiaan) kepercayaan yang sungguhsungguh. menjadi contoh diikuti sebagai contoh 20. kepastian dilaksanakan AYAT CONTOH Hasnah teguh dengan pendiriannya untuk belajar di luar negara walaupun tidak dipersetujui orang tuanya. tidak berubah (pendirian. saling menghormati memuliakan satu sama lain 25. keyakinan Basir mempunyai keyakinan bahawa dia akan berjaya jika dia berusaha dengan gigih. saya akan memberikan sumbangan yang sewajarnya kepada orang tua saya demi membalas jasa mereka. 23. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 6 2 BINA AYAT .

dicelakakan 28. Keadaan di rumah itu sunyi-sepi aemenjak anak sulungnya berangkat ke luar negara. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 7 2 BINA AYAT . gagah. dikhianati 29. pandai AYAT CONTOH Pekerja yang cekap akan dapat menyelesaikan tugasnya dengan sempurna. 27. MEN. teman karibnya. keadaan suasana. Semua kerja itu dilaksanakan oleh Alfian seorang kerana dia seorang pelajar yang rajin. dilaksanakan dibuat. Aminah berasa dikhianati apabila rahsianya dibocorkan oleh Hasnah. dapat memastikan berjaya menentukan sesuatu 30. Dia pasti diterima bekerja oleh syarikat itu kerana kelayakannya sesuai dengan keperluan syarikat itu. PERKATAAN hebat MAKNA teramat sangat / luar biasa (bagus.NOV 2002 NO 26. PERKATAAN cekap MAKNA mahir. Pak Ngah telah menceburkan diri dalam bidang seni kerana meminatinya semenjak berumur sepuluh tahun. 32. kelayakan kebolehan. kuat dsb) AYAT CONTOH Ani merupakan seorang murid yang hebat kerana dia telah berjaya mewakili Singapura dalam acara renang di Sukan SEA. diselesaikan SEK. menceburkan diri memasuki sesuatu yang diminati MEI 2003 NO 31. rupa atau sifat sesuatu yang dapat dilihat diperdaya. kecekapan 33. Dengan memasang kamera litar tertutup. penghuni rumah itu dapat memastikan keselamatan keluarganya terjamin.

PERKATAAN cabang MAKNA Bahagian sesuatu jalan. 35. Persatuan Bahasa Melayu di sekolah itu ditubuhkan pada tahun 1995.NO 34. bahagian kecil daripada sesuatu lapangan pengetahuan. ditubuhkan dibangunkan 39. 37. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 8 2 BINA AYAT . cawangan. PERKATAAN MAKNA meraih kejayaan memperoleh suatu kemenangan. keterlaluan Kenakalan Abu menjadi keterlaluan sehingga dia terpaksa dihantar ke rumah kebajikan untuk memulihkan akhlaknya. bahagian yang tumbuh daripada dahan pokok keadaan yang melampaui batas AYAT CONTOH Bagi memantapkan lagi syarikatnya. Perangai adik semakin menjadijadi apabila dia sudah mula menengking ibu secara terangterangan. MEN. semakin menjadi-jadi bertambah teruk NOV 2003 NO 36. 38. Farhan melukakan hati gadis itu tanpa sengaja apabila dia terlupa akan temu janji dengannya semalam. tanpa sengaja tidak berniat untuk melakukan sesuatu 40. Encik Lim akan membuka sebuah cabang baru di utara Singapura. Amin akhirnya berjaya meraih kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. hasil AYAT CONTOH Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran. membesarbesarkan menjadikan perkara yang remeh itu serius SEK. Noraini sengaja membesarbesarkan kesalahan kecil yang dilakukan Ahmad kerana mahu Ahmad dihukum oleh guru.

Hanya orang yang bekerja di situ sahaja yang dibenarkan masuk ke bangunan itu kerana pengawalan yang ketat. dia ditahan dan dikenakan denda di kastam Singapura. pembuangan Pembuangan sampah di kolong blok akan semakin menjadi-jadi jika tindakan tidak diambil oleh pihak yang berkuasa. mempelbagaikan usaha membuat sesuatu dengan pelbagai cara 45. secara terangterangan dengan jelas/ terbuka. 42. MEN. meronda AYAT CONTOH Bakal suaminya itu dilayan dengan baik sekali kerana mereka akan berkahwin tidak lama lagi. Keluarga harus diutamakan dalam kehidupan kita kerana siapalah kita tanpa mereka. kesan. pernah menjadi perbuatan menghapuskan AYAT CONTOH Bekas cap jarinya di tempat kejadian telah membuktikan bahawa dialah yang melakukan jenayah itu. SEK. Fahmi terpaksa mempelbagaikan usaha untuk mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarganya. Apabila Jamilah membawa masuk cakera padat video haram secara terang-terangan. dengan tidak bersembunyi NOV 2004 NO 46.MEI 2004 NO 41. diutamakan diberikan kepentingan 44. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 9 2 BINA AYAT . Sebagai ketua keluarga. 47. PERKATAAN bakal MAKNA yang akan menjadi pada masa depan perbuatan menjaga. PERKATAAN bekas MAKNA tanda yang terdapat pada sesuatu setelah dipegang. pengawalan 43.

Orang Melayu harus bekerja keras jika mahu kekal bersaing dengan bangsa Cina di Singapura. kekal bersaing sentiasa bertanding 50. secara berturutturut dengan cara berulang-ulang. dibinasakan AYAT CONTOH Bangunan yang usang itu akan dimusnahkan tidak lama lagi supaya bangunan yang baru dapat dibina di situ. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 10 BINA AYAT . PERKATAAN dimusnahkan MAKNA dihancurkan. 49. Semua kerja rumahnya dilakukan secara berturut-turut tanpa rehat kerana dia ingin menghabiskannya secepat mungkin.NO 48. MEN. tanpa hentihenti SEK.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful