BINA AYAT

SEK. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA

KERTAS 0 2 BINA AYAT

SEK. Oleh itu. Ayat 1 : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. Contoh : meminta sedekah sampah masyarakat KEMISKINAN berpakaian koyak-rabak dihina  Kemudian. gabungkan perkataan / frasa yang telah kamu fikirkan dengan KATA FOKUS tersebut untuk membina sepotong ayat. menggandakan perkataan tersebut atau menggunakannya dalam bentuk peribahasa. Dalam peperiksaan.   Untuk membuat demikian. dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan.    Ayat yang kamu bina haruslah menggambarkan pemahaman kamu dan menunjukkan makna perkataan tersebut. Fikirkan dan catatkan beberapa perkataan / frasa yang berkaitan dengan KATA FOKUS tersebut. tetapi sebenarnya membina dua ayat. Ada pelajar yang seolah-olah membina sepotong ayat. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 1 2 BINA AYAT . Ayat yang dibina haruslah terdiri daripada SATU ayat sahaja. Contoh : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. kamu tidak boleh menambah imbuhan. Ayat 2 : Dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. pelajar yang membina dua ayat tidak akan diberikan markah. jadikan perkataan yang diberikan sebagai KATA FOKUS. MEN.

Contoh : Kakak menerangkan makna perkataan kemiskinan kepada adik.Contoh Ayat : Pemuda yang ditimpa kemiskinan itu terpaksa meminta sedekah dengan berpakaian koyak-rabak walaupun sering dihina orang kerana menjadi sampah masyarakat. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 2 BINA AYAT . Jika ayat menggambarkan makna.  Pastikan ayat yang dibina tidak ada kesalahan tatabahasa seperti ejaan. tanda baca dan struktur ayat. Hamid tidak dapat membina ayat daripada perkataan menggalas. markah akan dipotong.  Elakkan membina ayat yang tidak menunjukkan makna perkataan tersebut. tetapi ada kesalahan tersebut. MEN. frasa.  Lihat panduan pemarkahan di halaman sebelah. SEK.

4. ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan. ejaan. 2 ATAU ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan tetapi kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. imbuhan dsb). 0 SEK. ♦ Mengandungi beberapa kesalahan (dari segi tanda baca. ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. 1 3. MARKAH 3 (penuh) 2. ejaan. imbuhan dsb) tetapi jelas maksud keseluruhannya.PEMARKAHAN AYAT RUBRIK CONTOH PENERANGAN 1. ATAU ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 3 2 BINA AYAT . imbuhan dsb) dan kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. ♦ Jelas maksud keseluruhannya berdasarkan penggunaannya. ♦ Ayat salah sama sekali. ejaan. ATAU ♦ Mengandungi beberapa kesalahan struktur tetapi maksud keseluruhannya masih boleh difahami.

Kehendak adik untuk membeli mainan itu terpaksa dituruti kerana jika tidak dia akan menangis teresak-esak. tewas 4. gagal. Berita tentang kematian nenek sangat memeranjatkan kerana di kelihatan sihat semalam. amat memeranjatkan sangat mengejutkan NOV 2000 NO 6. PERKATAAN nyata MAKNA benar-benar ada. hajat 3.SOALAN BINA AYAT PEPERIKSAAN GCE ‘O’ MEI / NOV 2000 – 2004 MEI 2000 NO 1. MEN. secara kecilkecilan tidak secara besar-besaran 5. aral. halangan rintangan. Jika tidak ada apa-apa halangan. kesabaran perihal sabar SEK. kehendak keinginan. kemahuan. PERKATAAN terputus MAKNA terhenti AYAT CONTOH Bekalan elektrik terputus akibat disambar petir. mereka akan meneruskan penjelajahan ke seluruh Eropah. kecundang kalah. 7. gangguan 8. Majlis itu dibuat secara kecilkecilan sahaja kerana tidak mahu membazirkan wang. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 4 2 BINA AYAT . Ayah tidak dapat menahan kesabarannya lalu dia memukul adik. 2. Pasukan bola sepak Manchester United kecewa kerana kecundang dalam pusingan terakhir itu. jelas dan terang AYAT CONTOH Para pelajar akan mudah memahami pengajaran seseorang guru jika dia menerangkan sesebuah topik dengan nyata sekali.

risau membentangkan. Jennifer memainkan peranan sebagai seorang pembantu rumah dalam filem The Maid. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 5 2 BINA AYAT . MEN. Majalah Manja bulan ini memaparkan tentang kisah seorang selebriti yang berjaya. memegang watak mendapatkan sesuatu yang dialami 15.NO 9. renggang tidak rapat SEK. memaparkan 13. memainkan peranan melakukan sesuatu. Hubungan mereka berdua sudah menjadi renggang akibat pergaduhan yang berlaku kelmarin. seperti Sudah menjadi kebiasaan bagi sedia kala adik mencuri kerana dia tidak pernah ditangkap. memulakan mula membuat sesuatu 14. Kami telah menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu mendaki Gunung Ledang. berturut-turut AYAT CONTOH Pelanggan yang datang ke gerainya tidak putus-putus kerana dia telah menggunakan pelaris untuk memajukan perniagaannya. 10. PERKATAAN kelihatan MAKNA dapat dilihat. 12. Mei 2001 NO 11. tidak tenteram . PERKATAAN gelisah MAKNA hati yang tidak tenang. menghuraikan AYAT CONTOH Ibu bapa Razali berasa gelisah apabila anak dara mereka sedang menjalani pembedahan. menimba pengalaman Nov 2001 NO 16. menjadi kebiasaan kelaziman. nampak AYAT CONTOH Muka Shikin kelihatan layu sahaja sejak dia memutuskan hubungan dengan tunangnya. 17. Razif memulakan ceritanya dengan menceritakan pengalamannya sebagai seorang askar. PERKATAAN tidak putusputus MAKNA tidak henti-henti.

kuat. tidak berubah (pendirian. 22. saya akan memberikan sumbangan yang sewajarnya kepada orang tua saya demi membalas jasa mereka. PERKATAAN teguh MAKNA tidak mudah roboh.NO 18. Harun dapat belajar dengan tenang tanpa gangguan adik-adiknya. menjadi contoh diikuti sebagai contoh 20. tidak merosot (ekonomi). keyakinan Basir mempunyai keyakinan bahawa dia akan berjaya jika dia berusaha dengan gigih. saling menghormati memuliakan satu sama lain 25. diselesaikan 24. kesetiaan) kepercayaan yang sungguhsungguh. MEN. 23. memberikan sumbangan menghulurkan sesuatu sebagai pemberian SEK. kepastian dilaksanakan AYAT CONTOH Hasnah teguh dengan pendiriannya untuk belajar di luar negara walaupun tidak dipersetujui orang tuanya. tanpa gangguan tiada rintangan MEI 2002 NO 21. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 6 2 BINA AYAT . Masyarakat yang berbilang kaum harus saling menghormati jika inginkan negara terus maju dan makmur. Kerja-kerja yang tertunggak harus diselesaikan dengan segera. Abang harus menunjukkan perangai yang baik kerana dia akan menjadi contoh kepada adikadiknya. PERKATAAN diabaikan MAKNA tidak dipedulikan AYAT CONTOH Semua tanggungjawab ayah diabaikan semenjak dia mempunyai isteri yang baru. Setelah tamat pengajian saya nanti. 19.

keadaan suasana. dapat memastikan berjaya menentukan sesuatu 30. PERKATAAN hebat MAKNA teramat sangat / luar biasa (bagus. dicelakakan 28. kelayakan kebolehan. Keadaan di rumah itu sunyi-sepi aemenjak anak sulungnya berangkat ke luar negara. diselesaikan SEK. menceburkan diri memasuki sesuatu yang diminati MEI 2003 NO 31. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 7 2 BINA AYAT . gagah. kecekapan 33. Pak Ngah telah menceburkan diri dalam bidang seni kerana meminatinya semenjak berumur sepuluh tahun. MEN. dikhianati 29. PERKATAAN cekap MAKNA mahir. teman karibnya. 32. 27. dilaksanakan dibuat. pandai AYAT CONTOH Pekerja yang cekap akan dapat menyelesaikan tugasnya dengan sempurna.NOV 2002 NO 26. Dia pasti diterima bekerja oleh syarikat itu kerana kelayakannya sesuai dengan keperluan syarikat itu. rupa atau sifat sesuatu yang dapat dilihat diperdaya. kuat dsb) AYAT CONTOH Ani merupakan seorang murid yang hebat kerana dia telah berjaya mewakili Singapura dalam acara renang di Sukan SEA. Aminah berasa dikhianati apabila rahsianya dibocorkan oleh Hasnah. Semua kerja itu dilaksanakan oleh Alfian seorang kerana dia seorang pelajar yang rajin. penghuni rumah itu dapat memastikan keselamatan keluarganya terjamin. Dengan memasang kamera litar tertutup.

EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 8 2 BINA AYAT . MEN. bahagian kecil daripada sesuatu lapangan pengetahuan. bahagian yang tumbuh daripada dahan pokok keadaan yang melampaui batas AYAT CONTOH Bagi memantapkan lagi syarikatnya. PERKATAAN cabang MAKNA Bahagian sesuatu jalan. 37. cawangan. Persatuan Bahasa Melayu di sekolah itu ditubuhkan pada tahun 1995. PERKATAAN MAKNA meraih kejayaan memperoleh suatu kemenangan. ditubuhkan dibangunkan 39. Farhan melukakan hati gadis itu tanpa sengaja apabila dia terlupa akan temu janji dengannya semalam. keterlaluan Kenakalan Abu menjadi keterlaluan sehingga dia terpaksa dihantar ke rumah kebajikan untuk memulihkan akhlaknya. Noraini sengaja membesarbesarkan kesalahan kecil yang dilakukan Ahmad kerana mahu Ahmad dihukum oleh guru. membesarbesarkan menjadikan perkara yang remeh itu serius SEK.NO 34. 38. Perangai adik semakin menjadijadi apabila dia sudah mula menengking ibu secara terangterangan. tanpa sengaja tidak berniat untuk melakukan sesuatu 40. hasil AYAT CONTOH Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran. Amin akhirnya berjaya meraih kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. Encik Lim akan membuka sebuah cabang baru di utara Singapura. 35. semakin menjadi-jadi bertambah teruk NOV 2003 NO 36.

MEN. 47. Hanya orang yang bekerja di situ sahaja yang dibenarkan masuk ke bangunan itu kerana pengawalan yang ketat. pengawalan 43. PERKATAAN bakal MAKNA yang akan menjadi pada masa depan perbuatan menjaga. pembuangan Pembuangan sampah di kolong blok akan semakin menjadi-jadi jika tindakan tidak diambil oleh pihak yang berkuasa. Sebagai ketua keluarga. secara terangterangan dengan jelas/ terbuka. pernah menjadi perbuatan menghapuskan AYAT CONTOH Bekas cap jarinya di tempat kejadian telah membuktikan bahawa dialah yang melakukan jenayah itu. kesan. diutamakan diberikan kepentingan 44. meronda AYAT CONTOH Bakal suaminya itu dilayan dengan baik sekali kerana mereka akan berkahwin tidak lama lagi.MEI 2004 NO 41. PERKATAAN bekas MAKNA tanda yang terdapat pada sesuatu setelah dipegang. Apabila Jamilah membawa masuk cakera padat video haram secara terang-terangan. mempelbagaikan usaha membuat sesuatu dengan pelbagai cara 45. dengan tidak bersembunyi NOV 2004 NO 46. 42. SEK. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 9 2 BINA AYAT . Fahmi terpaksa mempelbagaikan usaha untuk mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarganya. dia ditahan dan dikenakan denda di kastam Singapura. Keluarga harus diutamakan dalam kehidupan kita kerana siapalah kita tanpa mereka.

PERKATAAN dimusnahkan MAKNA dihancurkan. kekal bersaing sentiasa bertanding 50. MEN. 49. dibinasakan AYAT CONTOH Bangunan yang usang itu akan dimusnahkan tidak lama lagi supaya bangunan yang baru dapat dibina di situ. Orang Melayu harus bekerja keras jika mahu kekal bersaing dengan bangsa Cina di Singapura. secara berturutturut dengan cara berulang-ulang. Semua kerja rumahnya dilakukan secara berturut-turut tanpa rehat kerana dia ingin menghabiskannya secepat mungkin.NO 48. tanpa hentihenti SEK. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 10 BINA AYAT .