P. 1
bina ayat

bina ayat

|Views: 9,784|Likes:
Published by kazaf90

More info:

Published by: kazaf90 on Aug 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/13/2013

pdf

text

original

BINA AYAT

SEK. MEN. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA

KERTAS 0 2 BINA AYAT

Ada pelajar yang seolah-olah membina sepotong ayat. pelajar yang membina dua ayat tidak akan diberikan markah. Ayat 1 : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 1 2 BINA AYAT . Ayat 2 : Dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. Dalam peperiksaan. tetapi sebenarnya membina dua ayat. Ayat yang dibina haruslah terdiri daripada SATU ayat sahaja. SEK. dia berasakan bahawa dia patut menerima hukuman yang ringan. Oleh itu.    Ayat yang kamu bina haruslah menggambarkan pemahaman kamu dan menunjukkan makna perkataan tersebut. MEN. kamu tidak boleh menambah imbuhan. menggandakan perkataan tersebut atau menggunakannya dalam bentuk peribahasa. Fikirkan dan catatkan beberapa perkataan / frasa yang berkaitan dengan KATA FOKUS tersebut. Contoh : Dia terpaksa membuat pengakuan terhadap kesalahannya. gabungkan perkataan / frasa yang telah kamu fikirkan dengan KATA FOKUS tersebut untuk membina sepotong ayat. Contoh : meminta sedekah sampah masyarakat KEMISKINAN berpakaian koyak-rabak dihina  Kemudian.   Untuk membuat demikian. jadikan perkataan yang diberikan sebagai KATA FOKUS.

EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 2 BINA AYAT .  Elakkan membina ayat yang tidak menunjukkan makna perkataan tersebut. MEN.Contoh Ayat : Pemuda yang ditimpa kemiskinan itu terpaksa meminta sedekah dengan berpakaian koyak-rabak walaupun sering dihina orang kerana menjadi sampah masyarakat. Contoh : Kakak menerangkan makna perkataan kemiskinan kepada adik. markah akan dipotong. SEK. Hamid tidak dapat membina ayat daripada perkataan menggalas.  Pastikan ayat yang dibina tidak ada kesalahan tatabahasa seperti ejaan. tanda baca dan struktur ayat. Jika ayat menggambarkan makna. frasa. tetapi ada kesalahan tersebut.  Lihat panduan pemarkahan di halaman sebelah.

imbuhan dsb) tetapi jelas maksud keseluruhannya. ejaan. MEN. ejaan. MARKAH 3 (penuh) 2. ♦ Ayat salah sama sekali.PEMARKAHAN AYAT RUBRIK CONTOH PENERANGAN 1. ATAU ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. 2 ATAU ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan tetapi kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 3 2 BINA AYAT . ♦ Jelas maksud keseluruhannya berdasarkan penggunaannya. imbuhan dsb). 0 SEK. ATAU ♦ Mengandungi beberapa kesalahan struktur tetapi maksud keseluruhannya masih boleh difahami. ♦ Tidak mengandungi sebarang kesalahan. 4. ♦ Mengandungi beberapa kesalahan (dari segi tanda baca. ♦ Mengandungi sedikit kesalahan (dari segi tanda baca. ejaan. imbuhan dsb) dan kurang menunjukkan makna perkataan / frasa. 1 3.

hajat 3. gangguan 8.SOALAN BINA AYAT PEPERIKSAAN GCE ‘O’ MEI / NOV 2000 – 2004 MEI 2000 NO 1. kesabaran perihal sabar SEK. mereka akan meneruskan penjelajahan ke seluruh Eropah. tewas 4. Kehendak adik untuk membeli mainan itu terpaksa dituruti kerana jika tidak dia akan menangis teresak-esak. aral. kemahuan. Pasukan bola sepak Manchester United kecewa kerana kecundang dalam pusingan terakhir itu. amat memeranjatkan sangat mengejutkan NOV 2000 NO 6. halangan rintangan. kehendak keinginan. Berita tentang kematian nenek sangat memeranjatkan kerana di kelihatan sihat semalam. jelas dan terang AYAT CONTOH Para pelajar akan mudah memahami pengajaran seseorang guru jika dia menerangkan sesebuah topik dengan nyata sekali. secara kecilkecilan tidak secara besar-besaran 5. Ayah tidak dapat menahan kesabarannya lalu dia memukul adik. PERKATAAN nyata MAKNA benar-benar ada. 7. PERKATAAN terputus MAKNA terhenti AYAT CONTOH Bekalan elektrik terputus akibat disambar petir. kecundang kalah. Majlis itu dibuat secara kecilkecilan sahaja kerana tidak mahu membazirkan wang. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 4 2 BINA AYAT . 2. gagal. Jika tidak ada apa-apa halangan. MEN.

memegang watak mendapatkan sesuatu yang dialami 15. PERKATAAN tidak putusputus MAKNA tidak henti-henti. menghuraikan AYAT CONTOH Ibu bapa Razali berasa gelisah apabila anak dara mereka sedang menjalani pembedahan. seperti Sudah menjadi kebiasaan bagi sedia kala adik mencuri kerana dia tidak pernah ditangkap. menimba pengalaman Nov 2001 NO 16. PERKATAAN gelisah MAKNA hati yang tidak tenang. memulakan mula membuat sesuatu 14.NO 9. Kami telah menimba pengalaman yang tidak dapat dilupakan sewaktu mendaki Gunung Ledang. Hubungan mereka berdua sudah menjadi renggang akibat pergaduhan yang berlaku kelmarin. PERKATAAN kelihatan MAKNA dapat dilihat. menjadi kebiasaan kelaziman. memaparkan 13. memainkan peranan melakukan sesuatu. Mei 2001 NO 11. Razif memulakan ceritanya dengan menceritakan pengalamannya sebagai seorang askar. 12. Majalah Manja bulan ini memaparkan tentang kisah seorang selebriti yang berjaya. risau membentangkan. 10. tidak tenteram . nampak AYAT CONTOH Muka Shikin kelihatan layu sahaja sejak dia memutuskan hubungan dengan tunangnya. Jennifer memainkan peranan sebagai seorang pembantu rumah dalam filem The Maid. 17. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 5 2 BINA AYAT . berturut-turut AYAT CONTOH Pelanggan yang datang ke gerainya tidak putus-putus kerana dia telah menggunakan pelaris untuk memajukan perniagaannya. MEN. renggang tidak rapat SEK.

Setelah tamat pengajian saya nanti. tidak berubah (pendirian. Abang harus menunjukkan perangai yang baik kerana dia akan menjadi contoh kepada adikadiknya. PERKATAAN teguh MAKNA tidak mudah roboh. keyakinan Basir mempunyai keyakinan bahawa dia akan berjaya jika dia berusaha dengan gigih. 22. Masyarakat yang berbilang kaum harus saling menghormati jika inginkan negara terus maju dan makmur. PERKATAAN diabaikan MAKNA tidak dipedulikan AYAT CONTOH Semua tanggungjawab ayah diabaikan semenjak dia mempunyai isteri yang baru.NO 18. kepastian dilaksanakan AYAT CONTOH Hasnah teguh dengan pendiriannya untuk belajar di luar negara walaupun tidak dipersetujui orang tuanya. saya akan memberikan sumbangan yang sewajarnya kepada orang tua saya demi membalas jasa mereka. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 6 2 BINA AYAT . memberikan sumbangan menghulurkan sesuatu sebagai pemberian SEK. 23. saling menghormati memuliakan satu sama lain 25. menjadi contoh diikuti sebagai contoh 20. tanpa gangguan tiada rintangan MEI 2002 NO 21. tidak merosot (ekonomi). 19. kesetiaan) kepercayaan yang sungguhsungguh. kuat. diselesaikan 24. Kerja-kerja yang tertunggak harus diselesaikan dengan segera. Harun dapat belajar dengan tenang tanpa gangguan adik-adiknya. MEN.

dilaksanakan dibuat. dicelakakan 28. gagah. dikhianati 29. 27. kuat dsb) AYAT CONTOH Ani merupakan seorang murid yang hebat kerana dia telah berjaya mewakili Singapura dalam acara renang di Sukan SEA. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 7 2 BINA AYAT .NOV 2002 NO 26. menceburkan diri memasuki sesuatu yang diminati MEI 2003 NO 31. Aminah berasa dikhianati apabila rahsianya dibocorkan oleh Hasnah. teman karibnya. Keadaan di rumah itu sunyi-sepi aemenjak anak sulungnya berangkat ke luar negara. keadaan suasana. PERKATAAN hebat MAKNA teramat sangat / luar biasa (bagus. kelayakan kebolehan. Pak Ngah telah menceburkan diri dalam bidang seni kerana meminatinya semenjak berumur sepuluh tahun. diselesaikan SEK. pandai AYAT CONTOH Pekerja yang cekap akan dapat menyelesaikan tugasnya dengan sempurna. MEN. penghuni rumah itu dapat memastikan keselamatan keluarganya terjamin. Dia pasti diterima bekerja oleh syarikat itu kerana kelayakannya sesuai dengan keperluan syarikat itu. Semua kerja itu dilaksanakan oleh Alfian seorang kerana dia seorang pelajar yang rajin. rupa atau sifat sesuatu yang dapat dilihat diperdaya. PERKATAAN cekap MAKNA mahir. 32. dapat memastikan berjaya menentukan sesuatu 30. Dengan memasang kamera litar tertutup. kecekapan 33.

EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 8 2 BINA AYAT . Encik Lim akan membuka sebuah cabang baru di utara Singapura. bahagian yang tumbuh daripada dahan pokok keadaan yang melampaui batas AYAT CONTOH Bagi memantapkan lagi syarikatnya. ditubuhkan dibangunkan 39. semakin menjadi-jadi bertambah teruk NOV 2003 NO 36. tanpa sengaja tidak berniat untuk melakukan sesuatu 40. Perangai adik semakin menjadijadi apabila dia sudah mula menengking ibu secara terangterangan. membesarbesarkan menjadikan perkara yang remeh itu serius SEK. Amin akhirnya berjaya meraih kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan. 38. MEN. Persatuan Bahasa Melayu di sekolah itu ditubuhkan pada tahun 1995. 37. Noraini sengaja membesarbesarkan kesalahan kecil yang dilakukan Ahmad kerana mahu Ahmad dihukum oleh guru. 35. PERKATAAN MAKNA meraih kejayaan memperoleh suatu kemenangan. keterlaluan Kenakalan Abu menjadi keterlaluan sehingga dia terpaksa dihantar ke rumah kebajikan untuk memulihkan akhlaknya. PERKATAAN cabang MAKNA Bahagian sesuatu jalan. hasil AYAT CONTOH Setelah bertungkus lumus mengulang kaji pelajaran. Farhan melukakan hati gadis itu tanpa sengaja apabila dia terlupa akan temu janji dengannya semalam.NO 34. bahagian kecil daripada sesuatu lapangan pengetahuan. cawangan.

Sebagai ketua keluarga. Hanya orang yang bekerja di situ sahaja yang dibenarkan masuk ke bangunan itu kerana pengawalan yang ketat. 47. pembuangan Pembuangan sampah di kolong blok akan semakin menjadi-jadi jika tindakan tidak diambil oleh pihak yang berkuasa. pernah menjadi perbuatan menghapuskan AYAT CONTOH Bekas cap jarinya di tempat kejadian telah membuktikan bahawa dialah yang melakukan jenayah itu. Apabila Jamilah membawa masuk cakera padat video haram secara terang-terangan. SEK. PERKATAAN bakal MAKNA yang akan menjadi pada masa depan perbuatan menjaga. meronda AYAT CONTOH Bakal suaminya itu dilayan dengan baik sekali kerana mereka akan berkahwin tidak lama lagi. diutamakan diberikan kepentingan 44. Fahmi terpaksa mempelbagaikan usaha untuk mendapatkan wang untuk menampung perbelanjaan keluarganya.MEI 2004 NO 41. dengan tidak bersembunyi NOV 2004 NO 46. PERKATAAN bekas MAKNA tanda yang terdapat pada sesuatu setelah dipegang. mempelbagaikan usaha membuat sesuatu dengan pelbagai cara 45. Keluarga harus diutamakan dalam kehidupan kita kerana siapalah kita tanpa mereka. secara terangterangan dengan jelas/ terbuka. dia ditahan dan dikenakan denda di kastam Singapura. kesan. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 9 2 BINA AYAT . MEN. pengawalan 43. 42.

NO 48. secara berturutturut dengan cara berulang-ulang. 49. EAST VIEW HAK CIPTA TERPELIHARA KERTAS 2 10 BINA AYAT . MEN. kekal bersaing sentiasa bertanding 50. PERKATAAN dimusnahkan MAKNA dihancurkan. Orang Melayu harus bekerja keras jika mahu kekal bersaing dengan bangsa Cina di Singapura. Semua kerja rumahnya dilakukan secara berturut-turut tanpa rehat kerana dia ingin menghabiskannya secepat mungkin. dibinasakan AYAT CONTOH Bangunan yang usang itu akan dimusnahkan tidak lama lagi supaya bangunan yang baru dapat dibina di situ. tanpa hentihenti SEK.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->