MENGIKUT SUKATAN LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA

Copyright © 2010 Andrew Choo (M) Sdn. Bhd All rights reserved.

1

11. 9. 10. 8. 7. 2 . 6. Zaman Prasejarah Kerajaan Awal di Asia Tenggara Pengasasan Kesultanan Melayu Kegemilangan Melaka Kemerosotan Melaka Johor menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melaka Kerajaan Negeri-negeri Melayu Warisan Kesultanan Melayu Sarawak Sabah TIPS 2010 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 15 JUMLAH Nota ini tidak banyak.TIPS BILANGAN SOALAN YANG KELUAR TAHUN 2010 TINGKATAN SATU – baca kesemua nota yang dibekalkan terutamanya bab 5. 5. 7 & 9 1. tetapi memadai untuk menjawab hampir 100% kesemua soalan-soalan PMR dari tahun 2005 hingga 2010. 4. Sejarah dan Kita 2. 6. Contohnya 05 untuk tahun 2005 dan 06 untuk tahun 2006. 3.

surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. kajian dan ensiklopedia. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) 06 d. 1. Zaman Paleolitik Neolitik Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu.Mengenali budaya . Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak.Menerokai tamadun 2. jurnal. 06/07 ii. Dairi / Buku harian. Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat. batu bersurat dan artifak di (cari gali) gua. Kajian sejarah penting untuk : . artifak / monumen / bahan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) . pemilihan. seperti: fossil. surat peribadi. berdagang secara tukar barang (Sistem Barter) 06/07 peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) 09 3 . pertimbangan dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran / mempunyai sebab dan akibat) 1. dongang dan lagenda. Kaedah LISAN tiada kebenaran atau kesahihan dan diragui kerana ditokok (temubual. ucapan) tambah dan mempunyai mitos. 05/08 mencipta barang perhiasan.Laporan. 05 TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH 06 . Hidup berpindah-randah. Kaedah mendapat sumber sejarah i. 08 3. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. kubur lama. risalah. b.Menghargai khazanah . 09 a. Kaedah BERTULIS penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. Bukit Jawa. manuskrip. minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan.Memupuk perasaan cinta kepada negara. iii. Kaedah ARKEOLOGI Sumber sebenar. majalah. peralatan tembikar. Tingkayu di Sabah. 2.TINGKATAN 1 BAB 1 SEJARAH DAN KITA Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran.

Angkor. pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini 4 . 07 i. tentera dan daerah. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. Palembang. Srivijaya. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi. Keberkesanan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah / kewibawaan dan berwawasan.pentadbiran yang sistematik 3. Pelabuhan Awal (entreport ) / Kerajaan Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / pusat perdagangan). Menguasai perdagangan di Selat Melaka. Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain.seperti Angkor dan Funan di pedalaman. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik.berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai perdagangan India-China .pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). Kuala Selinsing. 04 TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. Kerajaan Agraria (negara pertanian dan penternakan) . dipengaruhi agama Hindu – Buddha melalui kegiatan perdagangan. 08 ii. iii. Majapahit dan Melaka . memperkenalkan cukai berpatutan (keutamaan) . 4. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri i. 06/07 b. d. Kedah Tua di Tanah Melayu.TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. menyebarkan agama Hindu ke Champa. mempunyai pentadbiran diraja. Srivijaya berkembang a. 05 d. Santubong. mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara penaklukan dan berhubung dengan penduduk di pedalaman 09 c. Dibantu oleh orang Laut yang berasal dari Bentan. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi. e. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. menyediakan kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang dan mengumpul hasil keluaran. c. Kemajuan Kesultanan Melaka (daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan antarabangsa) 05 a. iii. ii. Majapahit b. Majapahit maju kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik. Diselamatkan oleh Temagi. 08 2. Temasik dan Lingga(mengikut laporan Tome Pires) 2.

f.bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan .laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut). Pembesar Melaka 08/09 Pembesar Melaka Bendahara Bendahari Temenggung Laksamana Syahbandar Tugas Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana . Perdagangan meluas antara Negara China dan Melaka). menubuhkan angkatan laut yang kuat (orang laut) untuk menjamin keamanan beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk. kedudukan yang strategik membawa kemajuan Melaka. 09 .Ketua Syahbandar memungut hasil/ufti Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut .Mengawal Keselamatan sistem pedagang timbangan Kawasan Pegangan untuk Sokongan Taat Setia kepada Sultan Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar Temasik Sungai Raya dan Siantan 5 . g.Pengawal Ketua Duta/utusan Peribadi Raja Urus cukai .terdapat pokok api-api dan bakau untuk ketahanan (Rahmat / kesyukuran daripada Tuhan ) 07 . Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi / keselamatan terjamin / penghantaran ufti ditamatkan dan bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. i. memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada Melaka). j. 05/07 Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan. h. 4.

TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. perkahwinan politik ke Pahang. dan Jambi e. Hukum Kanun Melaka a. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad. bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3. dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf ( menolong Parsi mengalahkan Aru dan menumpaskan golongan perampas takhta). c. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. RiauLingga. Kedah. penghantaran ufti ke Siam ditamatkan b. hak istimewa Raja b. Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan d. Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah a. a. 6. Akibatnya. menyebabkan perniagaan berjalan lancar.(nakhoda ialah raja di laut). Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. cop mohor dan payung kuning). kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan semangat perjuangan tentera. d. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. b. Kampar. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Raja Melaka dapat pengiktirafan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. selamat dan pelabuhan diurus dengan baik. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. Kedah. tanggungjawab raja dan pembesar c. Ketokohan Bendahara Tun Perak 6 . 07 2. 06 c. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. Pattani. 07 d. tidak menderhaka walaupun anaknya. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) 1. dilindungi oleh China (keselamatan negeri terjamin). Siak. Undang-undang Laut Melaka a. 4. pegawai kiwi. b. penaklukan ke Tanah Melayu. dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. bijak dan cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratus-ratus oborobor pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 05 5. 05/09 c. b. bahasa rasmi Melaka b. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas. penaklukan b. unsur Islam dalam pentadbiran 7. Kedaulatan terjamin. 8. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda.

Keutamaan diberi kepada saudara sejagat ulama. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam. 05/06 a. d. Perkahwinan mendapatkan jawapan tentang agama.tempat belajar urusan menunaikan Haji 9. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: 07 a. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” e.menghantar pembesar ke Parsi untuk a. Siak dan Kampar 11. tempat perbincangan. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam. Layanan istimewa daripada pemimpin b. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan d. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah 07 a. Prinsipnya mudah difahami menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. Pendakwahan 10. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. dibayar ganti rugi c. Istana dijadikan tempat pertemuan b. Agama Islam mudah diterima kerana agama Islam di Melaka. dibenarkan membina kubu di Melaka (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) 06 . dibebaskan tawanan Portugis b. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitul. Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah. b. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. 7. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sebelum ke Mekkah. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2. persengketaan pemerintah 3. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan 05 b. perkahwinan politik putera-puteri ke Arab dijadikan tulisan Jawi. Institusi Kesultanan Melaka c. sangat berminat dalam persoalan agama. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang oleh Portugis.c. 12. Islam datang ke Melaka secara : . pendakwahan oleh ulama . bertanggungjawab mengembangkan 13. c. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. b. askar upahan digalakkan c. e. Tentera terlatih 7 1. TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA 4. 08 b. Kemerosotan Melaka akibat : a. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. 05/08 6. a. Kedah. Perdagangan a. c. c. 5. Pahang.

07 / 08 8 .kekuatan kubu A’famosa TINGKATAN 1 BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. kejatuhan Potugis di Melaka b. 3. kekuatan angkatan perang 2. d. antara Johor. Hasilnya. Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi peperangan kerana ancaman luar. Portugis dan Acheh yang hendak merebut perdagangan di Selat Melaka 05 b. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) kerana a. Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. Senjata moden 8.b. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. 09 (Sayung Pinang  Johor Lama  Kota Tinggi  Batu Sawar)    c. kemerosotan Acheh c. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor e. Kepimpinan Alfonso c. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor. persahabatan dengan Belanda (Belanda memberi keistimewaan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor.

menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman Terengganu.kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak. .06 / 07 . 09 .Adat Temenggung lebih Autokratik.negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah).TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU Kerajaan NNM Tua Baru Kedah Perak Pahang . 08 . 9 . .Sembilan Terenggan u Selangor Kelantan . 06 / 09 .menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) . N.Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja.menghantar ufti kepada Siam untuk keselamatan .dipanggil Cheh-Cha oleh orang Cina.Hukuman untuk pemulihan .Adat Pepatih lebih demokrasi / muafakat dan setiap orang terikat kepada peraturan. .Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas. mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran.kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang .

Jenis jenayah Bentuk ganti rugi digelar Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. Rumah panjang – . gantang. Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran.ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: 08 a. pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari. Menetapkan hari perayaan / pesta. 8. Menyelesaikan masalah anak buahnya. Kaloree – alat muzik orang Penan 4. TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka. Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport.Satu unit perkampungan. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah. Kenyah. Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah. Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. 4. 3. 06 10. Malapetaka akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi.Mas dan Kupang (di Johor) 2. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. dan jengka. b. Bilikan – alat muzik orang Iban c. 3. Terengganu dan Kelantan. Gulieng – Serunai orang Iban b. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah. sepekan atau setanak nasi. 6.tidak boleh hidup menetap. Contoh-contoh mata wang ialah : 05 . adat. 9. bersatu padu. Menjaga keamanan c. depa. dan tahil. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. 7.petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. keluarga besar dan aman damai . 5. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. Kayan. Bidayuh. Alat muzik Tradisional masyarakat a. b. dan Kadazan . Ukuran berat ialah cupak. Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) 08 a.Bidor (di Perak) . a. 2. 05 / 09 10 . Ukuran panjang ialah hasta.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. Orang Penan mempunyai kepercayaan kolot .

dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan.. Want a complete set of real PMR 2010 Tips which is more details and accurate? Hurry. sample questions and complete answers. 05 / 06 TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1. nelayan Rungus Petani 3. Bajau di Sabah a. memburu dan memanjat. Orang Iban mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung ketupung. Pribumi Iban Kelabit Melanau Bidayuh Kegiatan Padi huma Memungut hasil hutan Menangkap ikan Melombong antimoni Kegiatan ekonomi pribumi dipengaruhi oleh sumber alam. 6. ANDA PASTI TIDAK RUGI. get our Mail Order Tips now with notes. penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b. 09 4. 06 BACA KESEMUA NOTA INI. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). 2. 5. 11 . Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh kedudukan geografi / bentuk muka bumi. suka amalan bergotong-royong c. Hari Gawai ( Tadau Keamatam) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. Pribumi Ekonomi Kadazan Menanam padi Bajau Pelaut. Ketua Kampung digelar orang tua menjaga keharmonian masyarakat. 07 7. Pendidikan Sabah mementingkan kemahiran asas untuk berdikari seperti mendaki. 5. bentuk muka bumi dan penempatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful