MENGIKUT SUKATAN LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA

Copyright © 2010 Andrew Choo (M) Sdn. Bhd All rights reserved.

1

TIPS BILANGAN SOALAN YANG KELUAR TAHUN 2010 TINGKATAN SATU – baca kesemua nota yang dibekalkan terutamanya bab 5. 6. tetapi memadai untuk menjawab hampir 100% kesemua soalan-soalan PMR dari tahun 2005 hingga 2010. 7 & 9 1. Zaman Prasejarah Kerajaan Awal di Asia Tenggara Pengasasan Kesultanan Melayu Kegemilangan Melaka Kemerosotan Melaka Johor menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melaka Kerajaan Negeri-negeri Melayu Warisan Kesultanan Melayu Sarawak Sabah TIPS 2010 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 15 JUMLAH Nota ini tidak banyak. 8. 3. 6. Contohnya 05 untuk tahun 2005 dan 06 untuk tahun 2006. 11. 2 . 9. 7. 10. 5. 4. Sejarah dan Kita 2.

minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan. berdagang secara tukar barang (Sistem Barter) 06/07 peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) 09 3 . ucapan) tambah dan mempunyai mitos. Hidup berpindah-randah. kubur lama. peralatan tembikar. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) . jurnal. batu bersurat dan artifak di (cari gali) gua. Kaedah ARKEOLOGI Sumber sebenar. Kaedah LISAN tiada kebenaran atau kesahihan dan diragui kerana ditokok (temubual.Menghargai khazanah . pemilihan. majalah. pertimbangan dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran / mempunyai sebab dan akibat) 1. Tingkayu di Sabah. 05/08 mencipta barang perhiasan. artifak / monumen / bahan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. Zaman Paleolitik Neolitik Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu. 05 TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH 06 . iii. b. 2. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. Kaedah BERTULIS penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. 06/07 ii. Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat.TINGKATAN 1 BAB 1 SEJARAH DAN KITA Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran. Bukit Jawa.Memupuk perasaan cinta kepada negara.Laporan. kajian dan ensiklopedia. surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. 08 3. 1. Kaedah mendapat sumber sejarah i. risalah. 09 a.Mengenali budaya . Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak. surat peribadi. Dairi / Buku harian. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) 06 d. Kajian sejarah penting untuk : . manuskrip. seperti: fossil. dongang dan lagenda.Menerokai tamadun 2.

berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai perdagangan India-China . d. tentera dan daerah. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. 08 ii. 04 TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. c. Srivijaya. Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. mempunyai pentadbiran diraja. 4. dipengaruhi agama Hindu – Buddha melalui kegiatan perdagangan.pentadbiran yang sistematik 3. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi.seperti Angkor dan Funan di pedalaman. 05 d. Angkor. e. 06/07 b. mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara penaklukan dan berhubung dengan penduduk di pedalaman 09 c. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini 4 . Santubong. Menguasai perdagangan di Selat Melaka. Kuala Selinsing. Temasik dan Lingga(mengikut laporan Tome Pires) 2. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik. 07 i. Dibantu oleh orang Laut yang berasal dari Bentan. Diselamatkan oleh Temagi. menyediakan kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang dan mengumpul hasil keluaran. Pelabuhan Awal (entreport ) / Kerajaan Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / pusat perdagangan). Palembang. Kerajaan Agraria (negara pertanian dan penternakan) . Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri i. Kemajuan Kesultanan Melaka (daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan antarabangsa) 05 a.TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1. ii. Majapahit b. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. iii. Majapahit maju kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik. Majapahit dan Melaka . Kedah Tua di Tanah Melayu. iii. menyebarkan agama Hindu ke Champa. 08 2. Keberkesanan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah / kewibawaan dan berwawasan. Srivijaya berkembang a.pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). memperkenalkan cukai berpatutan (keutamaan) .

Pengawal Ketua Duta/utusan Peribadi Raja Urus cukai . kedudukan yang strategik membawa kemajuan Melaka. j.bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan . Pembesar Melaka 08/09 Pembesar Melaka Bendahara Bendahari Temenggung Laksamana Syahbandar Tugas Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana . 09 . 05/07 Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan.f. Perdagangan meluas antara Negara China dan Melaka).terdapat pokok api-api dan bakau untuk ketahanan (Rahmat / kesyukuran daripada Tuhan ) 07 . h. memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada Melaka). i. 4. Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi / keselamatan terjamin / penghantaran ufti ditamatkan dan bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. g. menubuhkan angkatan laut yang kuat (orang laut) untuk menjamin keamanan beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk.Ketua Syahbandar memungut hasil/ufti Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut .laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut).Mengawal Keselamatan sistem pedagang timbangan Kawasan Pegangan untuk Sokongan Taat Setia kepada Sultan Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar Temasik Sungai Raya dan Siantan 5 .

Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan d. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. hak istimewa Raja b. Ketokohan Bendahara Tun Perak 6 . 05/09 c. pegawai kiwi. b. bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Kedaulatan terjamin. dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho).TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah a. tanggungjawab raja dan pembesar c. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) 1. penaklukan ke Tanah Melayu. Raja Melaka dapat pengiktirafan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. bahasa rasmi Melaka b. selamat dan pelabuhan diurus dengan baik. Pattani. Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. Kedah. Hukum Kanun Melaka a. b. 8. a. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. b. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad. Kampar. menyebabkan perniagaan berjalan lancar. 4. RiauLingga. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. 07 2. dilindungi oleh China (keselamatan negeri terjamin). cop mohor dan payung kuning). d. Undang-undang Laut Melaka a. unsur Islam dalam pentadbiran 7. c. bijak dan cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratus-ratus oborobor pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 05 5. Siak. 07 d. 06 c. tidak menderhaka walaupun anaknya. perkahwinan politik ke Pahang. penaklukan b. Akibatnya.(nakhoda ialah raja di laut). Kedah. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan semangat perjuangan tentera. dan Jambi e. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. penghantaran ufti ke Siam ditamatkan b. 6. dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf ( menolong Parsi mengalahkan Aru dan menumpaskan golongan perampas takhta).

c. Pahang.tempat belajar urusan menunaikan Haji 9. dibenarkan membina kubu di Melaka (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) 06 . dibayar ganti rugi c. dibebaskan tawanan Portugis b. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: 07 a. a. 05/06 a. Kedah. Istana dijadikan tempat pertemuan b. Tentera terlatih 7 1. Prinsipnya mudah difahami menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam. Siak dan Kampar 11. bertanggungjawab mengembangkan 13. b. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan 05 b. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitul. tempat perbincangan. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” e.menghantar pembesar ke Parsi untuk a. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam. 05/08 6. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina. Islam datang ke Melaka secara : . Pendakwahan 10. 08 b. perkahwinan politik putera-puteri ke Arab dijadikan tulisan Jawi. Agama Islam mudah diterima kerana agama Islam di Melaka. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. c. d. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sebelum ke Mekkah. TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA 4. c. e. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang oleh Portugis. 7. Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah. persengketaan pemerintah 3. Kemerosotan Melaka akibat : a. Institusi Kesultanan Melaka c. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. Perdagangan a. Keutamaan diberi kepada saudara sejagat ulama. 12. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. Perkahwinan mendapatkan jawapan tentang agama. pendakwahan oleh ulama . askar upahan digalakkan c. c. Layanan istimewa daripada pemimpin b. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan d. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah 07 a. sangat berminat dalam persoalan agama. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. 5. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. b.

d. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) kerana a. Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. 07 / 08 8 . Kepimpinan Alfonso c. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi peperangan kerana ancaman luar. Portugis dan Acheh yang hendak merebut perdagangan di Selat Melaka 05 b. kejatuhan Potugis di Melaka b. kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor e. 09 (Sayung Pinang  Johor Lama  Kota Tinggi  Batu Sawar)    c. Senjata moden 8. 3.kekuatan kubu A’famosa TINGKATAN 1 BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. kekuatan angkatan perang 2. antara Johor. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. Hasilnya.b. persahabatan dengan Belanda (Belanda memberi keistimewaan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. kemerosotan Acheh c. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor.

09 .menghantar ufti kepada Siam untuk keselamatan .Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas. N. . .kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak. mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran.menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman Terengganu. . 06 / 09 . 08 .Hukuman untuk pemulihan . 9 .Adat Temenggung lebih Autokratik.Sembilan Terenggan u Selangor Kelantan .Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja.dipanggil Cheh-Cha oleh orang Cina.negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah).TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU Kerajaan NNM Tua Baru Kedah Perak Pahang .kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang .Adat Pepatih lebih demokrasi / muafakat dan setiap orang terikat kepada peraturan.menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) .06 / 07 .

Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) 08 a. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. dan Kadazan . Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah. Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport.Mas dan Kupang (di Johor) 2. a. Gulieng – Serunai orang Iban b. Menetapkan hari perayaan / pesta. Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. Kaloree – alat muzik orang Penan 4.petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. dan jengka.tidak boleh hidup menetap. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi digelar Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. 4. Alat muzik Tradisional masyarakat a. b. Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran. 05 / 09 10 . Menyelesaikan masalah anak buahnya. 6. bersatu padu. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah.Satu unit perkampungan. 5. Bilikan – alat muzik orang Iban c. gantang. Orang Penan mempunyai kepercayaan kolot . Malapetaka akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi. 06 10. Menjaga keamanan c. depa. Terengganu dan Kelantan. 2. Ukuran panjang ialah hasta. Ukuran berat ialah cupak. Rumah panjang – .Bidor (di Perak) . Contoh-contoh mata wang ialah : 05 . adat. Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah. dan tahil. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka. keluarga besar dan aman damai . Kayan. 7.ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: 08 a. Kenyah. 3.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. 8. sepekan atau setanak nasi. 3. TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. Bidayuh. b. 9.

suka amalan bergotong-royong c. Bajau di Sabah a. 6. 2. Orang Iban mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung ketupung. ANDA PASTI TIDAK RUGI. Pribumi Iban Kelabit Melanau Bidayuh Kegiatan Padi huma Memungut hasil hutan Menangkap ikan Melombong antimoni Kegiatan ekonomi pribumi dipengaruhi oleh sumber alam. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b.dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. Ketua Kampung digelar orang tua menjaga keharmonian masyarakat.. nelayan Rungus Petani 3. Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh kedudukan geografi / bentuk muka bumi. sample questions and complete answers. 11 . 07 7. Pribumi Ekonomi Kadazan Menanam padi Bajau Pelaut. Hari Gawai ( Tadau Keamatam) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. memburu dan memanjat. get our Mail Order Tips now with notes. 06 BACA KESEMUA NOTA INI. Want a complete set of real PMR 2010 Tips which is more details and accurate? Hurry. Pendidikan Sabah mementingkan kemahiran asas untuk berdikari seperti mendaki. bentuk muka bumi dan penempatan. 5. 09 4. 5. 05 / 06 TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1.