P. 1
Nota Sejarah Tingkatan 1

Nota Sejarah Tingkatan 1

|Views: 30,969|Likes:
Published by Iman Hmzh

More info:

Published by: Iman Hmzh on Aug 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

MENGIKUT SUKATAN LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA

Copyright © 2010 Andrew Choo (M) Sdn. Bhd All rights reserved.

1

4. 10. 2 . 7. Sejarah dan Kita 2. 11. Contohnya 05 untuk tahun 2005 dan 06 untuk tahun 2006. tetapi memadai untuk menjawab hampir 100% kesemua soalan-soalan PMR dari tahun 2005 hingga 2010. 6. Zaman Prasejarah Kerajaan Awal di Asia Tenggara Pengasasan Kesultanan Melayu Kegemilangan Melaka Kemerosotan Melaka Johor menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melaka Kerajaan Negeri-negeri Melayu Warisan Kesultanan Melayu Sarawak Sabah TIPS 2010 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 15 JUMLAH Nota ini tidak banyak. 3. 6. 7 & 9 1. 9. 8.TIPS BILANGAN SOALAN YANG KELUAR TAHUN 2010 TINGKATAN SATU – baca kesemua nota yang dibekalkan terutamanya bab 5. 5.

Kaedah mendapat sumber sejarah i.Mengenali budaya . b.Laporan. Dairi / Buku harian. Kaedah ARKEOLOGI Sumber sebenar. batu bersurat dan artifak di (cari gali) gua. 06/07 ii. jurnal. risalah. Kajian sejarah penting untuk : . Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat. dongang dan lagenda. ucapan) tambah dan mempunyai mitos. 05 TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH 06 . peralatan tembikar. kajian dan ensiklopedia. Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak.Memupuk perasaan cinta kepada negara. Tingkayu di Sabah.TINGKATAN 1 BAB 1 SEJARAH DAN KITA Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran. 05/08 mencipta barang perhiasan. Bukit Jawa. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) 06 d. 2. Zaman Paleolitik Neolitik Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu. 08 3. 09 a.Menerokai tamadun 2. seperti: fossil. manuskrip. majalah.Menghargai khazanah . surat peribadi. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) . Kaedah LISAN tiada kebenaran atau kesahihan dan diragui kerana ditokok (temubual. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. Hidup berpindah-randah. artifak / monumen / bahan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. Kaedah BERTULIS penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. berdagang secara tukar barang (Sistem Barter) 06/07 peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) 09 3 . minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan. 1. pertimbangan dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran / mempunyai sebab dan akibat) 1. pemilihan. kubur lama. iii.

berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai perdagangan India-China . memperkenalkan cukai berpatutan (keutamaan) . Dibantu oleh orang Laut yang berasal dari Bentan. dipengaruhi agama Hindu – Buddha melalui kegiatan perdagangan. Srivijaya berkembang a. Kerajaan Agraria (negara pertanian dan penternakan) . 05 d. mempunyai pentadbiran diraja. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. Kemajuan Kesultanan Melaka (daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan antarabangsa) 05 a.pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. 4. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. ii.TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1. iii. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. c. 08 2. Kuala Selinsing. menyediakan kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang dan mengumpul hasil keluaran. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik. pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini 4 . Diselamatkan oleh Temagi. Majapahit maju kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik.seperti Angkor dan Funan di pedalaman. Menguasai perdagangan di Selat Melaka. mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara penaklukan dan berhubung dengan penduduk di pedalaman 09 c. 08 ii. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri i. iii. Srivijaya.pentadbiran yang sistematik 3. Temasik dan Lingga(mengikut laporan Tome Pires) 2. 04 TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. Majapahit dan Melaka . tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi. tentera dan daerah. Majapahit b. Palembang. Kedah Tua di Tanah Melayu. e. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi. Santubong. Angkor. menyebarkan agama Hindu ke Champa. 07 i. d. Keberkesanan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah / kewibawaan dan berwawasan. 06/07 b. Pelabuhan Awal (entreport ) / Kerajaan Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / pusat perdagangan).

memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada Melaka). kedudukan yang strategik membawa kemajuan Melaka.Pengawal Ketua Duta/utusan Peribadi Raja Urus cukai .f.Ketua Syahbandar memungut hasil/ufti Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut . Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi / keselamatan terjamin / penghantaran ufti ditamatkan dan bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. 4.Mengawal Keselamatan sistem pedagang timbangan Kawasan Pegangan untuk Sokongan Taat Setia kepada Sultan Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar Temasik Sungai Raya dan Siantan 5 . h. menubuhkan angkatan laut yang kuat (orang laut) untuk menjamin keamanan beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk.terdapat pokok api-api dan bakau untuk ketahanan (Rahmat / kesyukuran daripada Tuhan ) 07 . g. 09 .bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan . Perdagangan meluas antara Negara China dan Melaka). 05/07 Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan. i.laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut). j. Pembesar Melaka 08/09 Pembesar Melaka Bendahara Bendahari Temenggung Laksamana Syahbandar Tugas Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana .

TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah a. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. 6. 07 d. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) 1. Ketokohan Bendahara Tun Perak 6 . tidak menderhaka walaupun anaknya. penghantaran ufti ke Siam ditamatkan b. cop mohor dan payung kuning). Kedah. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). b. bijak dan cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratus-ratus oborobor pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 05 5. bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3. d. Pattani. menyebabkan perniagaan berjalan lancar. pegawai kiwi. 05/09 c. hak istimewa Raja b. bahasa rasmi Melaka b. Kampar. Akibatnya. selamat dan pelabuhan diurus dengan baik. b. campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf ( menolong Parsi mengalahkan Aru dan menumpaskan golongan perampas takhta). RiauLingga. Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. unsur Islam dalam pentadbiran 7. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. a. 4. Kedah. dilindungi oleh China (keselamatan negeri terjamin). dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. Siak. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. 8.(nakhoda ialah raja di laut). Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan d. 06 c. Hukum Kanun Melaka a. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. Raja Melaka dapat pengiktirafan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad. 07 2. perkahwinan politik ke Pahang. Kedaulatan terjamin. b. dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. dan Jambi e. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan semangat perjuangan tentera. penaklukan b. c. Undang-undang Laut Melaka a. tanggungjawab raja dan pembesar c. penaklukan ke Tanah Melayu.

Kemerosotan Melaka akibat : a. Institusi Kesultanan Melaka c. Islam datang ke Melaka secara : . Pahang. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: 07 a. c. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sebelum ke Mekkah. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitul. sangat berminat dalam persoalan agama. Prinsipnya mudah difahami menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. 12. TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA 4. d. Pendakwahan 10. Tentera terlatih 7 1. Layanan istimewa daripada pemimpin b. b. Kedah. persengketaan pemerintah 3. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan 05 b. Siak dan Kampar 11. dibayar ganti rugi c. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. 05/06 a. e. Istana dijadikan tempat pertemuan b. 5. dibenarkan membina kubu di Melaka (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) 06 . pendakwahan oleh ulama . bertanggungjawab mengembangkan 13. Agama Islam mudah diterima kerana agama Islam di Melaka. askar upahan digalakkan c. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah 07 a. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang oleh Portugis. b. a.tempat belajar urusan menunaikan Haji 9. c. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina. Perkahwinan mendapatkan jawapan tentang agama. 7. perkahwinan politik putera-puteri ke Arab dijadikan tulisan Jawi. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan d. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2. Perdagangan a. 05/08 6. tempat perbincangan.c. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. dibebaskan tawanan Portugis b.menghantar pembesar ke Parsi untuk a. Keutamaan diberi kepada saudara sejagat ulama. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” e. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam. Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. c. 08 b.

persahabatan dengan Belanda (Belanda memberi keistimewaan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. Senjata moden 8. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor.b. 07 / 08 8 . Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) kerana a. kekuatan angkatan perang 2. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. kemerosotan Acheh c. Hasilnya. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis. 09 (Sayung Pinang  Johor Lama  Kota Tinggi  Batu Sawar)    c. antara Johor. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. d. kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor e. 3. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. kejatuhan Potugis di Melaka b. Portugis dan Acheh yang hendak merebut perdagangan di Selat Melaka 05 b.kekuatan kubu A’famosa TINGKATAN 1 BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi peperangan kerana ancaman luar. Kepimpinan Alfonso c.

menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman Terengganu.menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) .Adat Temenggung lebih Autokratik.Adat Pepatih lebih demokrasi / muafakat dan setiap orang terikat kepada peraturan. . mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran.kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak.Hukuman untuk pemulihan .menghantar ufti kepada Siam untuk keselamatan . 08 .dipanggil Cheh-Cha oleh orang Cina.Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas.kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang .TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU Kerajaan NNM Tua Baru Kedah Perak Pahang . 9 .Sembilan Terenggan u Selangor Kelantan . N. .negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah). 06 / 09 .Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja. .06 / 07 . 09 .

6.Satu unit perkampungan. TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. Gulieng – Serunai orang Iban b. pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari. sepekan atau setanak nasi. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. Menyelesaikan masalah anak buahnya. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah.tidak boleh hidup menetap. Bilikan – alat muzik orang Iban c. b. 7. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. 2. dan Kadazan .Mas dan Kupang (di Johor) 2. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah. Bidayuh. 8.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi digelar Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. bersatu padu. Rumah panjang – . Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran. dan jengka.ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: 08 a. a. Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport. Malapetaka akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi. dan tahil. b. depa.Bidor (di Perak) . keluarga besar dan aman damai . Menjaga keamanan c. 3. Kaloree – alat muzik orang Penan 4. Terengganu dan Kelantan. Orang Penan mempunyai kepercayaan kolot . Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. 3. Kayan. gantang. Contoh-contoh mata wang ialah : 05 .petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. adat. Ukuran berat ialah cupak. Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah. Ukuran panjang ialah hasta. 06 10. Menetapkan hari perayaan / pesta. 5. Alat muzik Tradisional masyarakat a. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka. Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) 08 a. 4. 9. Kenyah. 05 / 09 10 .

penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b. 6. get our Mail Order Tips now with notes. Want a complete set of real PMR 2010 Tips which is more details and accurate? Hurry. 2. 5.. Ketua Kampung digelar orang tua menjaga keharmonian masyarakat. 11 . ANDA PASTI TIDAK RUGI. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). 5. Pribumi Iban Kelabit Melanau Bidayuh Kegiatan Padi huma Memungut hasil hutan Menangkap ikan Melombong antimoni Kegiatan ekonomi pribumi dipengaruhi oleh sumber alam. nelayan Rungus Petani 3. Bajau di Sabah a. 09 4. Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh kedudukan geografi / bentuk muka bumi. sample questions and complete answers. suka amalan bergotong-royong c.dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. 05 / 06 TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1. Hari Gawai ( Tadau Keamatam) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. Orang Iban mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung ketupung. memburu dan memanjat. Pribumi Ekonomi Kadazan Menanam padi Bajau Pelaut. 07 7. Pendidikan Sabah mementingkan kemahiran asas untuk berdikari seperti mendaki. bentuk muka bumi dan penempatan. 06 BACA KESEMUA NOTA INI.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->