MENGIKUT SUKATAN LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA

Copyright © 2010 Andrew Choo (M) Sdn. Bhd All rights reserved.

1

11. tetapi memadai untuk menjawab hampir 100% kesemua soalan-soalan PMR dari tahun 2005 hingga 2010. 5. 9.TIPS BILANGAN SOALAN YANG KELUAR TAHUN 2010 TINGKATAN SATU – baca kesemua nota yang dibekalkan terutamanya bab 5. 3. Sejarah dan Kita 2. 6. 6. 7 & 9 1. 7. Zaman Prasejarah Kerajaan Awal di Asia Tenggara Pengasasan Kesultanan Melayu Kegemilangan Melaka Kemerosotan Melaka Johor menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melaka Kerajaan Negeri-negeri Melayu Warisan Kesultanan Melayu Sarawak Sabah TIPS 2010 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 15 JUMLAH Nota ini tidak banyak. 2 . 10. Contohnya 05 untuk tahun 2005 dan 06 untuk tahun 2006. 8. 4.

pemilihan. iii.Menerokai tamadun 2. pertimbangan dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran / mempunyai sebab dan akibat) 1.Laporan. Tingkayu di Sabah. 05/08 mencipta barang perhiasan. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) . Bukit Jawa. Kaedah LISAN tiada kebenaran atau kesahihan dan diragui kerana ditokok (temubual. kajian dan ensiklopedia. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) 06 d. surat peribadi. berdagang secara tukar barang (Sistem Barter) 06/07 peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) 09 3 . Hidup berpindah-randah. minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan. manuskrip. ucapan) tambah dan mempunyai mitos. Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat. Zaman Paleolitik Neolitik Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu. surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. Kajian sejarah penting untuk : . 09 a. risalah. dongang dan lagenda. Dairi / Buku harian. artifak / monumen / bahan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. peralatan tembikar. 1. kubur lama.Menghargai khazanah . jurnal.Memupuk perasaan cinta kepada negara. 2.TINGKATAN 1 BAB 1 SEJARAH DAN KITA Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran.Mengenali budaya . 06/07 ii. seperti: fossil. 05 TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH 06 . lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. Kaedah BERTULIS penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. b. Kaedah ARKEOLOGI Sumber sebenar. majalah. Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak. batu bersurat dan artifak di (cari gali) gua. 08 3. Kaedah mendapat sumber sejarah i.

Dibantu oleh orang Laut yang berasal dari Bentan. e. Srivijaya. mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara penaklukan dan berhubung dengan penduduk di pedalaman 09 c. Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. Majapahit b. pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini 4 . Pelabuhan Awal (entreport ) / Kerajaan Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / pusat perdagangan). Majapahit dan Melaka . Santubong. menyebarkan agama Hindu ke Champa. Kedah Tua di Tanah Melayu. 05 d. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. mempunyai pentadbiran diraja. Menguasai perdagangan di Selat Melaka. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. 08 2.TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1.pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). 04 TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1.pentadbiran yang sistematik 3. Srivijaya berkembang a. tentera dan daerah. memperkenalkan cukai berpatutan (keutamaan) .seperti Angkor dan Funan di pedalaman. Majapahit maju kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik. Angkor. 4. d. Kemajuan Kesultanan Melaka (daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan antarabangsa) 05 a. Temasik dan Lingga(mengikut laporan Tome Pires) 2. ii. iii. Kuala Selinsing. iii. Kerajaan Agraria (negara pertanian dan penternakan) . 06/07 b. 07 i. menyediakan kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang dan mengumpul hasil keluaran. dipengaruhi agama Hindu – Buddha melalui kegiatan perdagangan. Palembang. Keberkesanan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah / kewibawaan dan berwawasan. c. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri i. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik.berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai perdagangan India-China . Diselamatkan oleh Temagi. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi. 08 ii.

laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut). kedudukan yang strategik membawa kemajuan Melaka. memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada Melaka).Ketua Syahbandar memungut hasil/ufti Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut . Pembesar Melaka 08/09 Pembesar Melaka Bendahara Bendahari Temenggung Laksamana Syahbandar Tugas Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana . i.bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan . g.Mengawal Keselamatan sistem pedagang timbangan Kawasan Pegangan untuk Sokongan Taat Setia kepada Sultan Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar Temasik Sungai Raya dan Siantan 5 . 05/07 Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan. 09 . h. Perdagangan meluas antara Negara China dan Melaka).Pengawal Ketua Duta/utusan Peribadi Raja Urus cukai .terdapat pokok api-api dan bakau untuk ketahanan (Rahmat / kesyukuran daripada Tuhan ) 07 .f. j. Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi / keselamatan terjamin / penghantaran ufti ditamatkan dan bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. menubuhkan angkatan laut yang kuat (orang laut) untuk menjamin keamanan beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk. 4.

07 2. 05/09 c. penaklukan ke Tanah Melayu. Pattani. Hukum Kanun Melaka a. Raja Melaka dapat pengiktirafan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. b. Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. cop mohor dan payung kuning). Ketokohan Bendahara Tun Perak 6 . Kedah. menyebabkan perniagaan berjalan lancar.TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. RiauLingga. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). Kampar. tidak menderhaka walaupun anaknya. penghantaran ufti ke Siam ditamatkan b. dan Jambi e. 8. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. unsur Islam dalam pentadbiran 7. 07 d. Akibatnya. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad. bijak dan cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratus-ratus oborobor pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 05 5. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. a. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. penaklukan b. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. b. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. perkahwinan politik ke Pahang. 4. hak istimewa Raja b. pegawai kiwi. Kedah. dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. 06 c. tanggungjawab raja dan pembesar c. b. dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. c. dilindungi oleh China (keselamatan negeri terjamin). Undang-undang Laut Melaka a. bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3.(nakhoda ialah raja di laut). Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah a. bahasa rasmi Melaka b. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan d. Kedaulatan terjamin. Siak. selamat dan pelabuhan diurus dengan baik. d. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan semangat perjuangan tentera. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas. 6. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) 1. campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf ( menolong Parsi mengalahkan Aru dan menumpaskan golongan perampas takhta).

Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. dibayar ganti rugi c. askar upahan digalakkan c. b. Perkahwinan mendapatkan jawapan tentang agama. Perdagangan a. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah 07 a. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: 07 a. Islam datang ke Melaka secara : . dibenarkan membina kubu di Melaka (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) 06 . Siak dan Kampar 11. c. Keutamaan diberi kepada saudara sejagat ulama. Kemerosotan Melaka akibat : a.menghantar pembesar ke Parsi untuk a. 5. Tentera terlatih 7 1.tempat belajar urusan menunaikan Haji 9. 05/08 6. tempat perbincangan. c. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2. persengketaan pemerintah 3. Agama Islam mudah diterima kerana agama Islam di Melaka. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan 05 b. Pahang. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitul. 12. b. Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah. Institusi Kesultanan Melaka c. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang oleh Portugis. pendakwahan oleh ulama . Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. Kedah. Layanan istimewa daripada pemimpin b. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan d. TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA 4. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam. 08 b. dibebaskan tawanan Portugis b. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” e. perkahwinan politik putera-puteri ke Arab dijadikan tulisan Jawi. a. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sebelum ke Mekkah. Pendakwahan 10. Prinsipnya mudah difahami menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. Istana dijadikan tempat pertemuan b. 7. e. d. 05/06 a. c. bertanggungjawab mengembangkan 13. sangat berminat dalam persoalan agama.c. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina.

kejatuhan Potugis di Melaka b. Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. kemerosotan Acheh c. 09 (Sayung Pinang  Johor Lama  Kota Tinggi  Batu Sawar)    c. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor.b. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . kekuatan angkatan perang 2. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi peperangan kerana ancaman luar. 07 / 08 8 . Senjata moden 8. persahabatan dengan Belanda (Belanda memberi keistimewaan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. 3. kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor e. Portugis dan Acheh yang hendak merebut perdagangan di Selat Melaka 05 b. Hasilnya. antara Johor. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) kerana a. d.kekuatan kubu A’famosa TINGKATAN 1 BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. Kepimpinan Alfonso c. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis.

Adat Temenggung lebih Autokratik.Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas. . 06 / 09 . mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran.06 / 07 .menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman Terengganu.negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah).menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) . .TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU Kerajaan NNM Tua Baru Kedah Perak Pahang . 9 .Adat Pepatih lebih demokrasi / muafakat dan setiap orang terikat kepada peraturan.Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja.kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang . 08 .dipanggil Cheh-Cha oleh orang Cina. N.menghantar ufti kepada Siam untuk keselamatan .Sembilan Terenggan u Selangor Kelantan .kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak.Hukuman untuk pemulihan . . 09 .

Alat muzik Tradisional masyarakat a. 3. dan jengka. Kenyah. pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari. adat. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. 7. Orang Penan mempunyai kepercayaan kolot . Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) 08 a. Rumah panjang – .tidak boleh hidup menetap. b.Mas dan Kupang (di Johor) 2. 9. 3. Malapetaka akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi. Ukuran panjang ialah hasta. Menyelesaikan masalah anak buahnya. Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran. Ukuran berat ialah cupak. a. 4. dan tahil. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. Bilikan – alat muzik orang Iban c. b. sepekan atau setanak nasi. Menjaga keamanan c.petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. 8. bersatu padu. 06 10. dan Kadazan . Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. keluarga besar dan aman damai . Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. Terengganu dan Kelantan. Bidayuh. Menetapkan hari perayaan / pesta. 05 / 09 10 . 6. gantang. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah. Contoh-contoh mata wang ialah : 05 . 2.Satu unit perkampungan. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah.ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: 08 a.Bidor (di Perak) . Kaloree – alat muzik orang Penan 4. TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. 5. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi digelar Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. Gulieng – Serunai orang Iban b. Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport. Kayan. depa. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka.

6. 06 BACA KESEMUA NOTA INI. Orang Iban mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung ketupung.. 5. 07 7.dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. 5. suka amalan bergotong-royong c. Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh kedudukan geografi / bentuk muka bumi. sample questions and complete answers. 05 / 06 TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1. Want a complete set of real PMR 2010 Tips which is more details and accurate? Hurry. Pribumi Iban Kelabit Melanau Bidayuh Kegiatan Padi huma Memungut hasil hutan Menangkap ikan Melombong antimoni Kegiatan ekonomi pribumi dipengaruhi oleh sumber alam. ANDA PASTI TIDAK RUGI. memburu dan memanjat. 09 4. bentuk muka bumi dan penempatan. penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b. nelayan Rungus Petani 3. Pendidikan Sabah mementingkan kemahiran asas untuk berdikari seperti mendaki. Bajau di Sabah a. Hari Gawai ( Tadau Keamatam) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. Ketua Kampung digelar orang tua menjaga keharmonian masyarakat. 2. 11 . mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). Pribumi Ekonomi Kadazan Menanam padi Bajau Pelaut. get our Mail Order Tips now with notes.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful