MENGIKUT SUKATAN LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA

Copyright © 2010 Andrew Choo (M) Sdn. Bhd All rights reserved.

1

6. 11. 7 & 9 1. 4. 9. 7. 6.TIPS BILANGAN SOALAN YANG KELUAR TAHUN 2010 TINGKATAN SATU – baca kesemua nota yang dibekalkan terutamanya bab 5. 10. 3. 8. Contohnya 05 untuk tahun 2005 dan 06 untuk tahun 2006. 2 . Sejarah dan Kita 2. Zaman Prasejarah Kerajaan Awal di Asia Tenggara Pengasasan Kesultanan Melayu Kegemilangan Melaka Kemerosotan Melaka Johor menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melaka Kerajaan Negeri-negeri Melayu Warisan Kesultanan Melayu Sarawak Sabah TIPS 2010 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 15 JUMLAH Nota ini tidak banyak. tetapi memadai untuk menjawab hampir 100% kesemua soalan-soalan PMR dari tahun 2005 hingga 2010. 5.

jurnal.Menerokai tamadun 2. 09 a. surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan. iii.TINGKATAN 1 BAB 1 SEJARAH DAN KITA Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran. peralatan tembikar. Dairi / Buku harian.Mengenali budaya . batu bersurat dan artifak di (cari gali) gua. kubur lama. pertimbangan dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran / mempunyai sebab dan akibat) 1. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) 06 d. surat peribadi. 06/07 ii. Hidup berpindah-randah. berdagang secara tukar barang (Sistem Barter) 06/07 peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) 09 3 . 1. 05 TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH 06 . manuskrip.Menghargai khazanah . Bukit Jawa. seperti: fossil. Kaedah BERTULIS penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) . ucapan) tambah dan mempunyai mitos. Kaedah mendapat sumber sejarah i. b. Zaman Paleolitik Neolitik Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu. majalah. Kaedah LISAN tiada kebenaran atau kesahihan dan diragui kerana ditokok (temubual.Laporan. pemilihan. 2. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. dongang dan lagenda. 05/08 mencipta barang perhiasan. Kajian sejarah penting untuk : . artifak / monumen / bahan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. Kaedah ARKEOLOGI Sumber sebenar. risalah. Tingkayu di Sabah. 08 3.Memupuk perasaan cinta kepada negara. Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat. kajian dan ensiklopedia. Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak.

Majapahit b. Santubong. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. Palembang. Majapahit maju kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik. c. memperkenalkan cukai berpatutan (keutamaan) . ii. e. mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara penaklukan dan berhubung dengan penduduk di pedalaman 09 c. Kemajuan Kesultanan Melaka (daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan antarabangsa) 05 a.pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). Srivijaya. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik. 04 TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. Diselamatkan oleh Temagi. Pelabuhan Awal (entreport ) / Kerajaan Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / pusat perdagangan). pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini 4 . 4. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi. 07 i. 05 d. mempunyai pentadbiran diraja. Kerajaan Agraria (negara pertanian dan penternakan) . menyebarkan agama Hindu ke Champa. 06/07 b. dipengaruhi agama Hindu – Buddha melalui kegiatan perdagangan. Majapahit dan Melaka .seperti Angkor dan Funan di pedalaman. Kedah Tua di Tanah Melayu. d. tentera dan daerah. Dibantu oleh orang Laut yang berasal dari Bentan. 08 ii. Kuala Selinsing. Temasik dan Lingga(mengikut laporan Tome Pires) 2. Angkor. menyediakan kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang dan mengumpul hasil keluaran. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. iii. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. Menguasai perdagangan di Selat Melaka.pentadbiran yang sistematik 3. 08 2. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri i. Keberkesanan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah / kewibawaan dan berwawasan.berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai perdagangan India-China . iii.TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1. Srivijaya berkembang a.

h. 09 . Pembesar Melaka 08/09 Pembesar Melaka Bendahara Bendahari Temenggung Laksamana Syahbandar Tugas Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana .terdapat pokok api-api dan bakau untuk ketahanan (Rahmat / kesyukuran daripada Tuhan ) 07 . menubuhkan angkatan laut yang kuat (orang laut) untuk menjamin keamanan beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk. j. 4.laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut). g. 05/07 Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan. kedudukan yang strategik membawa kemajuan Melaka. memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada Melaka).bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan .Ketua Syahbandar memungut hasil/ufti Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut .Mengawal Keselamatan sistem pedagang timbangan Kawasan Pegangan untuk Sokongan Taat Setia kepada Sultan Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar Temasik Sungai Raya dan Siantan 5 .Pengawal Ketua Duta/utusan Peribadi Raja Urus cukai . i. Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi / keselamatan terjamin / penghantaran ufti ditamatkan dan bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Perdagangan meluas antara Negara China dan Melaka).f.

campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf ( menolong Parsi mengalahkan Aru dan menumpaskan golongan perampas takhta). Akibatnya. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. bahasa rasmi Melaka b. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan semangat perjuangan tentera. 05/09 c. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. cop mohor dan payung kuning). 8. bijak dan cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratus-ratus oborobor pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 05 5. penaklukan b. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. Hukum Kanun Melaka a. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. 4. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. dilindungi oleh China (keselamatan negeri terjamin). Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. 07 d. Pattani. hak istimewa Raja b. Siak. Kedah. Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah a. menyebabkan perniagaan berjalan lancar. unsur Islam dalam pentadbiran 7. b. c. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas. pegawai kiwi. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. 6. Undang-undang Laut Melaka a. Ketokohan Bendahara Tun Perak 6 . b. tidak menderhaka walaupun anaknya. tanggungjawab raja dan pembesar c. perkahwinan politik ke Pahang. Raja Melaka dapat pengiktirafan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) 1. dan Jambi e. 06 c. bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad.(nakhoda ialah raja di laut).TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. Kedah. d. Kampar. b. RiauLingga. dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan d. selamat dan pelabuhan diurus dengan baik. penghantaran ufti ke Siam ditamatkan b. 07 2. penaklukan ke Tanah Melayu. Kedaulatan terjamin. a.

dibebaskan tawanan Portugis b. Islam datang ke Melaka secara : . sangat berminat dalam persoalan agama. Siak dan Kampar 11. Kemerosotan Melaka akibat : a. 5. Layanan istimewa daripada pemimpin b.menghantar pembesar ke Parsi untuk a. Prinsipnya mudah difahami menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. Perdagangan a. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: 07 a. e. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan 05 b. 12. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2. perkahwinan politik putera-puteri ke Arab dijadikan tulisan Jawi. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah 07 a. Pendakwahan 10. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. b. Keutamaan diberi kepada saudara sejagat ulama. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan d. askar upahan digalakkan c. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” e. d. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitul. Kedah. dibayar ganti rugi c. c. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. b. Institusi Kesultanan Melaka c. dibenarkan membina kubu di Melaka (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) 06 . persengketaan pemerintah 3.c. c.tempat belajar urusan menunaikan Haji 9. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang oleh Portugis. Istana dijadikan tempat pertemuan b. 7. Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah. pendakwahan oleh ulama . 05/06 a. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sebelum ke Mekkah. 05/08 6. 08 b. TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA 4. Perkahwinan mendapatkan jawapan tentang agama. bertanggungjawab mengembangkan 13. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. Pahang. Agama Islam mudah diterima kerana agama Islam di Melaka. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam. tempat perbincangan. c. a. Tentera terlatih 7 1. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina.

b. Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi peperangan kerana ancaman luar. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. Kepimpinan Alfonso c. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. kemerosotan Acheh c. persahabatan dengan Belanda (Belanda memberi keistimewaan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. 07 / 08 8 .kekuatan kubu A’famosa TINGKATAN 1 BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. Hasilnya. kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor e. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . Portugis dan Acheh yang hendak merebut perdagangan di Selat Melaka 05 b. Senjata moden 8. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. d. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) kerana a. Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. antara Johor. 09 (Sayung Pinang  Johor Lama  Kota Tinggi  Batu Sawar)    c. kejatuhan Potugis di Melaka b. 3. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis. kekuatan angkatan perang 2.

Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas. 06 / 09 .negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah).menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman Terengganu.kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak. . . . 08 .Sembilan Terenggan u Selangor Kelantan .Adat Pepatih lebih demokrasi / muafakat dan setiap orang terikat kepada peraturan.Hukuman untuk pemulihan . mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran.menghantar ufti kepada Siam untuk keselamatan .Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja.kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang . N.dipanggil Cheh-Cha oleh orang Cina.TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU Kerajaan NNM Tua Baru Kedah Perak Pahang .menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) .06 / 07 .Adat Temenggung lebih Autokratik. 9 . 09 .

Malapetaka akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi.ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: 08 a. Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) 08 a. Orang Penan mempunyai kepercayaan kolot . 9. Menjaga keamanan c. Bidayuh. depa. 6. Rumah panjang – . TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. 2. pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari. adat. Menetapkan hari perayaan / pesta. Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah. dan jengka. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. a.petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. Menyelesaikan masalah anak buahnya. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi digelar Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. dan tahil. keluarga besar dan aman damai . Bilikan – alat muzik orang Iban c. Alat muzik Tradisional masyarakat a. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. 5. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport. Kaloree – alat muzik orang Penan 4.tidak boleh hidup menetap. 4. 05 / 09 10 . sepekan atau setanak nasi. 3. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. Ukuran panjang ialah hasta. Gulieng – Serunai orang Iban b. Kayan. 06 10. 3. Kenyah. bersatu padu. gantang. b. dan Kadazan . Ukuran berat ialah cupak. Terengganu dan Kelantan.Satu unit perkampungan. Contoh-contoh mata wang ialah : 05 . 8. 7. b. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka.Mas dan Kupang (di Johor) 2.Bidor (di Perak) . Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran.

get our Mail Order Tips now with notes. 5. bentuk muka bumi dan penempatan. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). 5. Ketua Kampung digelar orang tua menjaga keharmonian masyarakat. 05 / 06 TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1. 11 . Pribumi Ekonomi Kadazan Menanam padi Bajau Pelaut. 07 7. 2. memburu dan memanjat. suka amalan bergotong-royong c. Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh kedudukan geografi / bentuk muka bumi. Pribumi Iban Kelabit Melanau Bidayuh Kegiatan Padi huma Memungut hasil hutan Menangkap ikan Melombong antimoni Kegiatan ekonomi pribumi dipengaruhi oleh sumber alam. Want a complete set of real PMR 2010 Tips which is more details and accurate? Hurry. 09 4. Bajau di Sabah a. nelayan Rungus Petani 3.. Pendidikan Sabah mementingkan kemahiran asas untuk berdikari seperti mendaki. Orang Iban mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung ketupung. 06 BACA KESEMUA NOTA INI. 6. sample questions and complete answers. Hari Gawai ( Tadau Keamatam) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. ANDA PASTI TIDAK RUGI.dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful