P. 1
Nota Sejarah Tingkatan 1

Nota Sejarah Tingkatan 1

|Views: 31,059|Likes:
Published by Iman Hmzh

More info:

Published by: Iman Hmzh on Aug 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

MENGIKUT SUKATAN LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA

Copyright © 2010 Andrew Choo (M) Sdn. Bhd All rights reserved.

1

6. Zaman Prasejarah Kerajaan Awal di Asia Tenggara Pengasasan Kesultanan Melayu Kegemilangan Melaka Kemerosotan Melaka Johor menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melaka Kerajaan Negeri-negeri Melayu Warisan Kesultanan Melayu Sarawak Sabah TIPS 2010 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 15 JUMLAH Nota ini tidak banyak. 5. 10. 7 & 9 1. 6. 8. 4.TIPS BILANGAN SOALAN YANG KELUAR TAHUN 2010 TINGKATAN SATU – baca kesemua nota yang dibekalkan terutamanya bab 5. 9. Sejarah dan Kita 2. 3. tetapi memadai untuk menjawab hampir 100% kesemua soalan-soalan PMR dari tahun 2005 hingga 2010. Contohnya 05 untuk tahun 2005 dan 06 untuk tahun 2006. 2 . 7. 11.

05 TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH 06 . jurnal. Kaedah LISAN tiada kebenaran atau kesahihan dan diragui kerana ditokok (temubual. minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan. batu bersurat dan artifak di (cari gali) gua. Dairi / Buku harian. seperti: fossil. Kaedah BERTULIS penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. artifak / monumen / bahan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. peralatan tembikar. Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat.Memupuk perasaan cinta kepada negara. pemilihan. Zaman Paleolitik Neolitik Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu.TINGKATAN 1 BAB 1 SEJARAH DAN KITA Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran. surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. Bukit Jawa.Menerokai tamadun 2. surat peribadi. kajian dan ensiklopedia. b. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. ucapan) tambah dan mempunyai mitos. pertimbangan dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran / mempunyai sebab dan akibat) 1. 05/08 mencipta barang perhiasan. batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) 06 d.Menghargai khazanah . Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak. kubur lama.Laporan. Kajian sejarah penting untuk : . Tingkayu di Sabah. 06/07 ii. 08 3. Kaedah mendapat sumber sejarah i. iii. Kaedah ARKEOLOGI Sumber sebenar. manuskrip. Hidup berpindah-randah. majalah. 1. dongang dan lagenda. 09 a. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) . berdagang secara tukar barang (Sistem Barter) 06/07 peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) 09 3 . risalah. 2.Mengenali budaya .

08 ii. pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini 4 . Srivijaya berkembang a. 4. Majapahit b. 06/07 b. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri i. Majapahit dan Melaka . e. Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. iii.pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). dipengaruhi agama Hindu – Buddha melalui kegiatan perdagangan. iii. Majapahit maju kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik. Dibantu oleh orang Laut yang berasal dari Bentan. memperkenalkan cukai berpatutan (keutamaan) . menyebarkan agama Hindu ke Champa. Angkor. 07 i. Pelabuhan Awal (entreport ) / Kerajaan Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / pusat perdagangan). d. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi.seperti Angkor dan Funan di pedalaman. Keberkesanan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah / kewibawaan dan berwawasan. Palembang.pentadbiran yang sistematik 3.TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1. Kuala Selinsing. 04 TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. Kerajaan Agraria (negara pertanian dan penternakan) . c.berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai perdagangan India-China . Temasik dan Lingga(mengikut laporan Tome Pires) 2. 05 d. Kedah Tua di Tanah Melayu. Menguasai perdagangan di Selat Melaka. Srivijaya. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. 08 2. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. menyediakan kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang dan mengumpul hasil keluaran. Santubong. Kemajuan Kesultanan Melaka (daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan antarabangsa) 05 a. mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara penaklukan dan berhubung dengan penduduk di pedalaman 09 c. ii. Diselamatkan oleh Temagi. tentera dan daerah. mempunyai pentadbiran diraja.

j. 05/07 Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan.laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut). h. 4. Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi / keselamatan terjamin / penghantaran ufti ditamatkan dan bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit.Pengawal Ketua Duta/utusan Peribadi Raja Urus cukai .f. Pembesar Melaka 08/09 Pembesar Melaka Bendahara Bendahari Temenggung Laksamana Syahbandar Tugas Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana . kedudukan yang strategik membawa kemajuan Melaka. g. Perdagangan meluas antara Negara China dan Melaka).Mengawal Keselamatan sistem pedagang timbangan Kawasan Pegangan untuk Sokongan Taat Setia kepada Sultan Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar Temasik Sungai Raya dan Siantan 5 .Ketua Syahbandar memungut hasil/ufti Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut . memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada Melaka). menubuhkan angkatan laut yang kuat (orang laut) untuk menjamin keamanan beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk. i.bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan .terdapat pokok api-api dan bakau untuk ketahanan (Rahmat / kesyukuran daripada Tuhan ) 07 . 09 .

4. Kedaulatan terjamin. dan Jambi e. perkahwinan politik ke Pahang. 05/09 c. 06 c. 07 d. campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf ( menolong Parsi mengalahkan Aru dan menumpaskan golongan perampas takhta). Kampar. hak istimewa Raja b. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. b. menyebabkan perniagaan berjalan lancar. b. dilindungi oleh China (keselamatan negeri terjamin). dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) 1. 6. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. c. penaklukan ke Tanah Melayu. a. bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. d. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan d.TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. tidak menderhaka walaupun anaknya.(nakhoda ialah raja di laut). pegawai kiwi. Raja Melaka dapat pengiktirafan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. Pattani. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. Undang-undang Laut Melaka a. Siak. Ketokohan Bendahara Tun Perak 6 . 07 2. Kedah. cop mohor dan payung kuning). Hukum Kanun Melaka a. bahasa rasmi Melaka b. Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah a. unsur Islam dalam pentadbiran 7. b. penghantaran ufti ke Siam ditamatkan b. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad. 8. Akibatnya. Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. bijak dan cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratus-ratus oborobor pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 05 5. dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. tanggungjawab raja dan pembesar c. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas. penaklukan b. selamat dan pelabuhan diurus dengan baik. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan semangat perjuangan tentera. RiauLingga. Kedah.

persengketaan pemerintah 3. 05/06 a. perkahwinan politik putera-puteri ke Arab dijadikan tulisan Jawi. d. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. bertanggungjawab mengembangkan 13. c. 12. askar upahan digalakkan c.tempat belajar urusan menunaikan Haji 9. sangat berminat dalam persoalan agama. dibayar ganti rugi c. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitul. 08 b. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. dibenarkan membina kubu di Melaka (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) 06 . Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. 7. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam. Perdagangan a. a. 05/08 6. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang oleh Portugis. Perkahwinan mendapatkan jawapan tentang agama. b. c. Pahang. Pendakwahan 10. TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA 4. Siak dan Kampar 11.c. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina. Istana dijadikan tempat pertemuan b. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah 07 a. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan d. Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah. pendakwahan oleh ulama . Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: 07 a. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan 05 b. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. Islam datang ke Melaka secara : . Kemerosotan Melaka akibat : a. e. 5. Kedah. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sebelum ke Mekkah. Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. tempat perbincangan.menghantar pembesar ke Parsi untuk a. Agama Islam mudah diterima kerana agama Islam di Melaka. Keutamaan diberi kepada saudara sejagat ulama. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” e. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam. b. Layanan istimewa daripada pemimpin b. Institusi Kesultanan Melaka c. melantik Tun Perak sebagai bendahara 2. dibebaskan tawanan Portugis b. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. Tentera terlatih 7 1. Prinsipnya mudah difahami menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. c.

Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis. Kepimpinan Alfonso c. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . d. Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. persahabatan dengan Belanda (Belanda memberi keistimewaan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor e. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. Senjata moden 8. 07 / 08 8 . Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi peperangan kerana ancaman luar.b. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor. 09 (Sayung Pinang  Johor Lama  Kota Tinggi  Batu Sawar)    c. kekuatan angkatan perang 2. kejatuhan Potugis di Melaka b. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. kemerosotan Acheh c. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) kerana a.kekuatan kubu A’famosa TINGKATAN 1 BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1. Hasilnya. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. 3. Portugis dan Acheh yang hendak merebut perdagangan di Selat Melaka 05 b. antara Johor.

09 . 08 . 9 .kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang .menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) .dipanggil Cheh-Cha oleh orang Cina.06 / 07 . .Adat Pepatih lebih demokrasi / muafakat dan setiap orang terikat kepada peraturan. mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran.Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas.TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU Kerajaan NNM Tua Baru Kedah Perak Pahang . .Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja.Hukuman untuk pemulihan .menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman Terengganu.kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak.negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah).Adat Temenggung lebih Autokratik.Sembilan Terenggan u Selangor Kelantan .menghantar ufti kepada Siam untuk keselamatan . N. . 06 / 09 .

Alat muzik Tradisional masyarakat a. Rumah panjang – . Terengganu dan Kelantan. keluarga besar dan aman damai . Ukuran panjang ialah hasta. Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. adat. 3. dan jengka. 3. 8. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi digelar Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. bersatu padu. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah. 7. Bidayuh. Contoh-contoh mata wang ialah : 05 . Orang Penan mempunyai kepercayaan kolot . 2. Kenyah.Satu unit perkampungan. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. Menjaga keamanan c. 9. Gulieng – Serunai orang Iban b. b. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka.ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: 08 a. 05 / 09 10 . a.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) 08 a. pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari. Kaloree – alat muzik orang Penan 4. Menetapkan hari perayaan / pesta. gantang. Malapetaka akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi. Ukuran berat ialah cupak.Mas dan Kupang (di Johor) 2. dan tahil. Menyelesaikan masalah anak buahnya. Kayan. dan Kadazan . Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah. 6. Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. 4. 5.petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah. b. Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran. depa.tidak boleh hidup menetap. sepekan atau setanak nasi. 06 10. Bilikan – alat muzik orang Iban c.Bidor (di Perak) .

nelayan Rungus Petani 3. Hari Gawai ( Tadau Keamatam) – upacara kesyukuran selepas menuai padi. 5. Pribumi Iban Kelabit Melanau Bidayuh Kegiatan Padi huma Memungut hasil hutan Menangkap ikan Melombong antimoni Kegiatan ekonomi pribumi dipengaruhi oleh sumber alam. memburu dan memanjat. 09 4. penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b. 2. Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh kedudukan geografi / bentuk muka bumi. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). Ketua Kampung digelar orang tua menjaga keharmonian masyarakat. get our Mail Order Tips now with notes. bentuk muka bumi dan penempatan. sample questions and complete answers. 05 / 06 TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1. Pendidikan Sabah mementingkan kemahiran asas untuk berdikari seperti mendaki.dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. Want a complete set of real PMR 2010 Tips which is more details and accurate? Hurry. suka amalan bergotong-royong c. 11 . ANDA PASTI TIDAK RUGI. Bajau di Sabah a. 07 7.. Pribumi Ekonomi Kadazan Menanam padi Bajau Pelaut. 6. 06 BACA KESEMUA NOTA INI. 5. Orang Iban mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung ketupung.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->