MENGIKUT SUKATAN LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA

Copyright © 2010 Andrew Choo (M) Sdn. Bhd All rights reserved.

1

11. 6. 6. 7. 5. 4. 7 & 9 1. Zaman Prasejarah Kerajaan Awal di Asia Tenggara Pengasasan Kesultanan Melayu Kegemilangan Melaka Kemerosotan Melaka Johor menegakkan Semula Kewibawaan Kesultanan Melaka Kerajaan Negeri-negeri Melayu Warisan Kesultanan Melayu Sarawak Sabah TIPS 2010 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1 1 15 JUMLAH Nota ini tidak banyak. Contohnya 05 untuk tahun 2005 dan 06 untuk tahun 2006. 8. Sejarah dan Kita 2. tetapi memadai untuk menjawab hampir 100% kesemua soalan-soalan PMR dari tahun 2005 hingga 2010. 3. 9. 2 .TIPS BILANGAN SOALAN YANG KELUAR TAHUN 2010 TINGKATAN SATU – baca kesemua nota yang dibekalkan terutamanya bab 5. 10.

kajian dan ensiklopedia. peralatan tembikar. majalah.TINGKATAN 1 BAB 1 SEJARAH DAN KITA Sumber Sejarah (perlu dibuat taksiran. Hidup berpindah-randah. Kaedah BERTULIS penulisan ahli sejarah dahulu seperti manuskrip. Kota Tampan dan Manusia Perak di Gua Gunung Runtuh di Perak. Kaedah mendapat sumber sejarah i. pertimbangan dan penyelidikan saintifik untuk membuktikan kebenaran / mempunyai sebab dan akibat) 1. manuskrip. Tingkayu di Sabah. ucapan) tambah dan mempunyai mitos. 05 TINGKATAN 1 BAB 2 ZAMAN PRASEJARAH 06 . artifak / monumen / bahan tinggalan sejarah terdapat di Tapak Bandar Kedah Tua dan Candi Lembah Bujang. Kaedah LISAN tiada kebenaran atau kesahihan dan diragui kerana ditokok (temubual. b. Kajian sejarah penting untuk : . Zaman Paleolitik Neolitik Logam Ciri-ciri mempunyai peralatan batu. 05/08 mencipta barang perhiasan. 2. berdagang secara tukar barang (Sistem Barter) 06/07 peralatan logam (gangsa / besi) dan mula berdagang (pelabuhan / sungai) 09 3 .Menerokai tamadun 2.Memupuk perasaan cinta kepada negara. 1. risalah.Mengenali budaya . batu bersurat di Kuala Terengganu ( menunjukkan tarikh kedatangan Islam dan penemuan tembaga purba pada kurun ke-13 dengan tulisan al-Quran) 06 d. batu bersurat dan artifak di (cari gali) gua. Bukit Jawa. 08 3. dongang dan lagenda.Laporan. 06/07 ii. jurnal. surat khabar sezaman (disimpan di Arkib Negara) c. seperti: fossil. iii. Dairi / Buku harian. kubur lama. Sumber Kedua / sekunder (fakta yang telah diolah / diterbitkan) . surat peribadi. Sumber Pertama / primer memberi gambaran tentang perabadan sesebuah masyarakat. pemilihan.Menghargai khazanah . Kaedah ARKEOLOGI Sumber sebenar. lukisan lama di Gua Niah di Sarawak. minit-minit mesyuarat dan fail rasmi kerajaan. 09 a.

Majapahit b. c.berkembang menjadi pusat perdagangan dan menguasai perdagangan India-China . mempunyai pentadbiran diraja. pengeluaran surat kebenaran untuk berurus niaga kepada pedagang (surat ini 4 . Majapahit maju kerana keberkesanan pentadbiran yang sistematik. menyediakan kemudahan urusniaga dan pelabuhan menyimpan barang dan mengumpul hasil keluaran. ii. Palembang. memperkenalkan cukai berpatutan (keutamaan) . tentera dan daerah. Srivijaya. Parameswara mendakwa Temasik pernah menjadi naungan Palembang. 06/07 b.TINGKATAN 1 BAB 3 KERAJAAN AWAL DI ASIA TENGGARA 1. Kedah Tua di Tanah Melayu. 08 2. e. Angkor. cuba membebaskan Palembang dari Majapahit dan melarikan diri ke Temasik akibat diserang oleh Majapahit. 4. 07 i. Menguasai perdagangan di Selat Melaka. 05 d. Majapahit dan Melaka . 08 ii. mendapat bahan mentah seperti rempah-ratus secara penaklukan dan berhubung dengan penduduk di pedalaman 09 c. Temasik dan Lingga(mengikut laporan Tome Pires) 2.pentadbiran yang sistematik 3. menghantar ufti kepada Siam untuk mengelakkan ancaman. Diselamatkan oleh Temagi. tiada pengeluaran hasil tempatan / tiada tanah subur atau hasil bumi. Keberkesanan sistem pentadbiran / kepimpinan / kebijaksanaan pemerintah / kewibawaan dan berwawasan. d. pemerintah Temasik tetapi membunuh Temagi. Selat Sunda dan Laut Jawa dengan menakluk kerajaan-kerajaan lain. iii.pedagang Cina tidak perlu membayar cukai sebaliknya memberi hadiah dan pedagang India membayar 6% cukai manakala pedagang Arab 3% (berdasarkan hubungan antara pemerintah). Kemajuan Kesultanan Melaka (daripada perkampungan nelayan menjadi pelabuhan antarabangsa) 05 a. Kuala Selinsing. dipengaruhi agama Hindu – Buddha melalui kegiatan perdagangan. Dibantu oleh orang Laut yang berasal dari Bentan. iii. 04 TINGKATAN 1 BAB 4 PENGASASAN KESULTANAN MELAYU 1. kerana hendak menjadi pemerintah Temasik. Keazaman Parameswara membentuk Kerajaan sendiri i. menyebarkan agama Hindu ke Champa. Srivijaya berkembang a. Kerajaan Agraria (negara pertanian dan penternakan) .seperti Angkor dan Funan di pedalaman. Santubong. Pelabuhan Awal (entreport ) / Kerajaan Maritim (tertumpu di muara sungai / mahir membina kapal / pusat perdagangan).

laut yang dalam dan pantai terlindung (tetapi tiada tanah subur atau hasil laut).bukit-bukau sesuai untuk panduan kapal dan sebagai kubu pertahanan . 09 .f. h. 4. Kesan hubungan diplomatik dengan China akibat lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho (Melaka dilindungi / keselamatan terjamin / penghantaran ufti ditamatkan dan bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Perdagangan meluas antara Negara China dan Melaka). memudahkan urusan perdagangan dan memberi sumber pendapatan kepada Melaka). i. kedudukan yang strategik membawa kemajuan Melaka. menubuhkan angkatan laut yang kuat (orang laut) untuk menjamin keamanan beras diimport masuk dari Siam ke Melaka tanpa cukai untuk menampung keperluan makanan / penduduk.terdapat pokok api-api dan bakau untuk ketahanan (Rahmat / kesyukuran daripada Tuhan ) 07 . 05/07 Mengubal Undang-undang Laut yang berkesan untuk menjaga keamanan.Mengawal Keselamatan sistem pedagang timbangan Kawasan Pegangan untuk Sokongan Taat Setia kepada Sultan Muar dan Bentan Sening Ujung dan Kampar Temasik Sungai Raya dan Siantan 5 . g. j.Ketua Syahbandar memungut hasil/ufti Ketua Polis/Hakim darat Ketua Protokol Istana Ketua Angkatan Laut .Pengawal Ketua Duta/utusan Peribadi Raja Urus cukai . Pembesar Melaka 08/09 Pembesar Melaka Bendahara Bendahari Temenggung Laksamana Syahbandar Tugas Pemangku Sultan/Perdana Menteri Penasihat Raja Ketua Hakim Ketua Angkatan Perang Urusetia Istana .

05/09 c. hak istimewa Raja b. Raja Melaka dapat pengiktirafan daripada Raja China (sepesalinan baju sutera. b. 07 d. 6. dilindungi oleh China (keselamatan negeri terjamin). penghantaran ufti ke Siam ditamatkan b. bijak dan cekap menghadapi serangan dengan mengikat beratus-ratus oborobor pada pokok kelapa untuk menakutkan tentera Siam(kemantapan strategi yang bijak) 05 5. Siak. bahasa rasmi Melaka b. menyebabkan perniagaan berjalan lancar. bahasa perantaraan di Kepulauan Melayu 3. Kesan Hubungan Diplomatik dengan China (Hasil lawatan Laksamana Yin Ching dan Cheng Ho). Akibatnya. b. Pattani. Perluasan kuasa Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah a. penaklukan b. menakluk Siak dan Kampar untuk mengawal pengeluaran emas. cop mohor dan payung kuning). dan Beruas secara sukarela menjadi jajahan takluk Melaka. 8. Kampar. Hukum Kanun Melaka a. Negara China mendapat perdagangan di Selat Melaka. 07 2. Kedah. 06 c. c. Undang-undang Laut Melaka a. 4. d. pegawai kiwi. Penyebaran Islam oleh Melaka oleh Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah secara: a. Berwibawa dan cekap dalam tugasnya – Digelar pelantik raja kerana berkuasa dalam pemilihan raja. perdagangan (galakkan kepada pedagang asing) 1.(nakhoda ialah raja di laut). Sultan Alauddin Riayat Syah – kepimpinan melalui teladan dengan meronda pada waktu malam untuk menjaga keamanan / keselamatan. Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan d. unsur Islam dalam pentadbiran 7. Bebas daripada ancaman Siam dan Majapahit. Raja Muhammad dibuang ke Pahang menjadi Sultan Pahang kerana Raja Muhammad tidak akan di pilih oleh Tun Perak sebagai waris Sultan Melaka. selamat dan pelabuhan diurus dengan baik. jurubatu dan malim adalah pembantu nakhoda. penaklukan ke Tanah Melayu. perkahwinan politik ke Pahang. campur tangan politik di negara Parsi sebagai rakan setaraf ( menolong Parsi mengalahkan Aru dan menumpaskan golongan perampas takhta).TINGKATAN 1 BAB 5 KEGEMILANGAN MELAKA a. Kedah. tanggungjawab raja dan pembesar c. RiauLingga. b. a. kepentingan negara melebihi keperluan keluarga dengan mengarahkan tenteranya membawa bersama keluarga ke medan perang untuk menaikkan semangat perjuangan tentera. tidak menderhaka walaupun anaknya. dan Jambi e. Bahasa Melayu menjadi Lingua Franca di Kepulauan Melayu kerana merupakan : a. dan pantai timur Sumatera dengan mengarahkan pentadbiran kawasan pegangan ini kepada pembesar sendiri untuk mendapatkan sokongan taat setia kepada Sultan. Ketokohan Bendahara Tun Perak 6 . Kedaulatan terjamin. Tun Besar dibunuh oleh Raja Muhammad.

Penggantungan kepada askar upahan yang melarikan diri / berpaling tadah. c. bertanggungjawab mengembangkan 13. Perkahwinan mendapatkan jawapan tentang agama. Islam menjadi agama rasmi dan tulisan d. Institusi Kesultanan Melaka c. b.tempat belajar urusan menunaikan Haji 9. pendakwahan oleh ulama . b. 05/06 a. Bantuan beberapa tongkang daripada pedagang Cina. Buku Hikayat Muhammad Ali Hanafiah dijadikan bahan cerita semasa Portugis menyerang Melaka untuk menaikkan semangat juang askar untuk mempertahankan Melaka. perkahwinan politik putera-puteri ke Arab dijadikan tulisan Jawi.c. tempat perbincangan. a. TINGKATAN 1 BAB 6 KEMEROSOTAN MELAKA 4. Islam datang ke Melaka secara : . Rebutan kuasa pembesar tempatan / masalah perpaduan. askar upahan digalakkan c. persaingan kaum Tamil Islam dan Melayu Islam. c. Sultan Mansur Syah dan Muzaffar Syah sebelum ke Mekkah. Prinsipnya mudah difahami menterjemahkan kitab Islam dan mempelajari agama Islam. Melaka juga digelar “Serambi Mekkah” e. Faktor-faktor kejayaan Portugis menakluk Melaka: 07 a. Portugis menerima rahsia ketahanan daripada Si Kitul. 5. Siak dan Kampar 11. menceraikan isterinya untuk dikahwin kepada Tun Ali c. 7. c. Keutamaan diberi kepada saudara sejagat ulama. 08 b. Kedah. Tindakan Sultan Muzaffar Syah mengatasi perpecahan dikalangan pembesar golongan Tamil-Islam a. dibebaskan tawanan Portugis b. Rakyat Melaka bersatu padu merampas balik jambatan penting yang diserang oleh Portugis. e. Tuntutan Alfonso kepada Sultan Muhd Syah 07 a. Pendakwahan 10. dibenarkan membina kubu di Melaka (Melaka jatuh diserang oleh Portugis apabila tuntutan tidak dipenuhi oleh Sultan Muhamad Shah) 06 . melantik Tun Perak sebagai bendahara 2. Pahang.menghantar pembesar ke Parsi untuk a. Perdagangan a. memujuk Tun Ali meletak jawatannya. d. Perpecahan masyarakat Melayu Islam dan Tamil Islam. Istana dijadikan tempat pertemuan b. perebutan kuasa pembesar / masalah perpaduan 05 b. Tentera terlatih 7 1. Faktor – faktor kejatuhan Melaka. Layanan istimewa daripada pemimpin b. Agama Islam mudah diterima kerana agama Islam di Melaka. Kemerosotan Melaka akibat : a. sangat berminat dalam persoalan agama. dibayar ganti rugi c. persengketaan pemerintah 3. 12. 05/08 6.

kekuatan kubu A’famosa TINGKATAN 1 BAB 7 JOHOR MENEGAKKAN SEMULA KEWIBAWAAN KESULTANAN MELAKA 1.b. 09 (Sayung Pinang  Johor Lama  Kota Tinggi  Batu Sawar)    c. Senjata moden 8. kekuatan angkatan perang 2. Perang Tiga Segi (selama 100 tahun) a. d. kecekapan/kebijaksanaan pemerintah Johor e. perdagangan Johor maju kerana Belanda memberi keistimewaan perdagangan kepada Johor. Perang Tiga Segi berakhir apabila Johor bergabung dengan Belanda dan berjaya mengalahkan Portugis di Melaka. 3. persahabatan dengan Belanda (Belanda memberi keistimewaan perdagangan di Selat Melaka kepada Johor kerana membalas jasa Johor membantu Belanda menyerang Potugis di Melaka) d. Orang Bugis menguasai Johor secara berkahwin dengan puteri Johor. Portugis dan Acheh yang hendak merebut perdagangan di Selat Melaka 05 b. Hasilnya. kemerosotan Acheh c. Faktor-faktor kebangkitan Johor (kurun ke-16&17 ) kerana a. kejatuhan Potugis di Melaka b. Kepimpinan Alfonso c. mencampuri urusan pentadbiran Johor dan menyebabkan kemerosotan kerajaan Johor. Bantuan tongkang dari luar (orang Cina) d. Ibu negeri Johor berpindah sebagai strategi peperangan kerana ancaman luar. Kekuatan Portugis selama 130 tahun di Melaka kerana . 07 / 08 8 . antara Johor. Ibu kota Johor berpindah untuk mengelakkan serangan Acheh dan Portugis.

menghantar ufti / bunga emas kepada Siam untuk mengelakkan ancaman Terengganu. mengenakan hukuman berat mengikut Hukum Syarak untuk pengajaran. 9 .negeri pertama yang terdiri daripada persekutuan (gabungan beberapa daerah). 06 / 09 .dipanggil Cheh-Cha oleh orang Cina. 09 .kuasa Bendahara Pahang kuat menyebabkan pengaruh Bugis lenyap di Pahang .Adat Temenggung lebih Autokratik.Adat Pepatih lebih demokrasi / muafakat dan setiap orang terikat kepada peraturan. 08 .Cukai kepala dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas.Sembilan Terenggan u Selangor Kelantan .TINGKATAN 1 BAB 8 KERAJAAN NEGERI-NEGERI MELAYU Kerajaan NNM Tua Baru Kedah Perak Pahang .kuasa luar seperti Belanda dan Acheh hendak merebut kekayaan Bijih Timah di Perak.menghantar ufti kepada Burma apabila Burma telah menawan Siam (Siam dibawah naungan Burma) . . N. . .menghantar ufti kepada Siam untuk keselamatan .Hukuman untuk pemulihan .06 / 07 .Sultan Pahang menggubalkan undang – undang Pahang ‘Daulat dan Derhaka’ untuk mengukuhkan kedudukan raja.

Kayan. Penggunaan mata wang Tradisional penting untuk kegiatan perdagangan / entreport.TINGKATAN 1 BAB 9 WARISAN KESULTANAN MELAYU 1. keluarga besar dan aman damai . 5. 3. 6.Bidor (di Perak) . Kenyah. adat. gantang.Satu unit perkampungan. dan tahil. Ukuran panjang ialah hasta. Ukuran jarak jauh masyarakat Tradisional Melayu ialah seperti sepelaung. Menyelesaikan masalah anak buahnya. 9. a. Kaloree – alat muzik orang Penan 4. Bidayuh. dan jengka. bersatu padu. Gulieng – Serunai orang Iban b. Sistem Kerah – dipaksa bekerja tanpa upah. 05 / 09 10 . Penglipur Lara dan Binatang adalah berbentuk hiburan dan pengajaran. Ukuran berat ialah cupak. Rumah panjang – . 06 10. 8. Malapetaka akan menimpa sekiranya undang-undang tidak dipatuhi. setiap kali berpindah apabila berlaku kematian. b. Menetapkan hari perayaan / pesta.tidak boleh hidup menetap. b. depa. 7. Sistem Serah – memberi sebahagian daripda hasil tanaman kepada pemerintah.petempatan bagi masyarakat suku kaum Iban. Menjaga keamanan c. sepekan atau setanak nasi. Pendidikan awal (tidak formal) mementingkan agama. Contoh-contoh mata wang ialah : 05 . 3. Bilikan – alat muzik orang Iban c. dan Kadazan . pertukangan tangan dan asas kemahiran untuk berdikari. Terengganu dan Kelantan. Kegiatan perdagangan Orang Melayu merosot pada kurun ke-19 kerana kegiatan perdagangan dibolot oleh Kuasa Barat. Jenis jenayah Bentuk ganti rugi digelar Perbuatan sumbang Kepanasan Melakukan pergaduhan Babas Merosakkan harta benda Sogit b. Cukai Kepala – dikenakan ke atas rakyat untuk membuat bunga emas oleh Kedah. 4.Mas dan Kupang (di Johor) 2. Sastera Lisan seperti Cerita Jenaka. Alat muzik Tradisional masyarakat a. Sistem keadilan orang Kadazan (untuk menjamin kesejahteraan / mengeratkan hubungan) 08 a. 2.ketua dipanggil Tuai Rumah berfungsi: 08 a. Orang Penan mempunyai kepercayaan kolot . TINGKATAN 1 BAB 10 SARAWAK 1.

bentuk muka bumi dan penempatan. Pribumi Ekonomi Kadazan Menanam padi Bajau Pelaut. sample questions and complete answers.. Pendidikan Sabah mementingkan kemahiran asas untuk berdikari seperti mendaki. Ketua Kampung digelar orang tua menjaga keharmonian masyarakat. mengamalkan upacara ngeduang (bertukar-tukar makanan pada Hari Raya). nelayan Rungus Petani 3. 05 / 06 TINGKATAN 1 BAB 11 SABAH 1. 06 BACA KESEMUA NOTA INI. get our Mail Order Tips now with notes. Hari Gawai ( Tadau Keamatam) – upacara kesyukuran selepas menuai padi.dilarang menebang pokok besar atau melapangkan hutan. penunggang kuda yang cekap / pahlawan berani b. 07 7. Orang Iban mengamalkan amalan menyemah tanah dan tidak membina rumah apabila terdengar bunyi burung ketupung. 5. 6. 5. 11 . Want a complete set of real PMR 2010 Tips which is more details and accurate? Hurry. Bajau di Sabah a. 2. ANDA PASTI TIDAK RUGI. Kegiatan Ekonomi di Sabah dipengaruhi oleh kedudukan geografi / bentuk muka bumi. suka amalan bergotong-royong c. 09 4. Pribumi Iban Kelabit Melanau Bidayuh Kegiatan Padi huma Memungut hasil hutan Menangkap ikan Melombong antimoni Kegiatan ekonomi pribumi dipengaruhi oleh sumber alam. memburu dan memanjat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful