P. 1
PENGELOLAAN AKTIVITI

PENGELOLAAN AKTIVITI

|Views: 1,355|Likes:
Published by Andrewson Andsern

More info:

Published by: Andrewson Andsern on Aug 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/16/2013

pdf

text

original

PERATURAN DAN LANGKAH-LANGKAH PENGELOLAAN -SEBELUM -SEMASA -SELEPAS PENILAIAN DAN PELAPORAN -KEBERKESANAN AKTIVITI -LAPORAN AKTIVITI -MESYUARAT PASCA NILAI SISTEM PERTANDINGAN -SEKALIGUS -LIGA -KALAH MATI

.

Peralatan yang perlu dibawa b.cthnya dlm aktiviti perkhemahan a.Senarai semak berlandaskan aktiviti yg dilaksanakan.Taklimat kepada peserta.Surat kebenaran ibu bapa . 2.SEBELUM 1.cthnya Sukan tahunan sekolah.Tingkah laku semasa aktiviti c.

3.Menyenaraikan bidang tugas bagi setiap jawatankuasa. .

2.Dalam setiap aktiviti atau pertandingan.Mengawassi dan memantau pelaksanaan aktiviti pertandingan. 3.Memastikan pegawai/pengadil/hakim sentiasa berada di tempat pertandingan. 4.Memastikan tempat aktiviti/pertandingan selamat.Memastikan semua peserta melapor diri kpd pengurus peserta. 1. .pihak urusetia atau komandan kem hendaklah memastikan beberapa langkah keselamatan.

Selepas aktiviti dilaksana.penganjur atau urusetia atau pengerusi Jawatankuasa Pengelola perlu memastikan beberapa perkara selesai.  Fungsi Jawatankuasa Pengelola akan berakhir selepas laporan penilaian dan laporan-laporan berkenaan yang lain diserahkan kepada guru besar atau pengetua.  .

Memstikan semua peralatan disimpan di tempat yang asal. 3. Memastikan barang2 yg dibawa cukup. Membersih kwsn yg digunakan. 4. 2. .1. Memastikan semua peralatan yang dipinjam dipulangkan. 5. Memastikan semua peralatan tidak tercicir di tempat aktiviti. Membayar semua bil dan pembelanjaan. 6.

` ` Selepas aktiviti dilaksanakan.setiusaha jawatankuasa perlu memanggil mesyuarat postmotem bagi membincangkan aktiviti yang telah dilaksanakan. Semua maklum balas yang diberikan itu dapat digunakan sebagai sempadan dan panduan bagi melaksanakan aktiviti yang seterusnya. .

Menentukan sejauh mana objektif dan matlmat aktiviti tercapai. Menggalakkan jawatankuasa menyesuai dan membaiki proses serta lankah-langkah melaksanakan tugas. . 5.1. Memberi bukti tentang nilai dan sumbangan kepada aktiviti atau program. 4. 2. 3. Menentukan jumlah program atau aktiviti yang dijalankan berbanding yg disarankan. Mengetahui keberkesanan pelaksanaan dan tugas setiap jawatan kuasa.

Borang soal selidik Tidak Formal ± Perbualan yang tidak distruktur dan tidak dirancang sama ada dilakukan semasa atau selepas aktiviti dilaksanakan. 7.6. Formal . . Menentukan sama ada semua operasi dijalankan mengikut rancangan yg telah diatur supaya dapat membaiki kelemahan dan kegiatan yang tidak sepadan. Menyemak pencapaian pentadbiran. Penilaian sesuatu progam dan aktiviti boleh dilaksanakan secara formal dan tidak formal.

` ` Setiap Jawatankuasa kecil perlu mengadakan mesyuarat bagi membincangkan isu yang berkiatan dengan peranan jawatankuasa mereka. Antara perkara yg boleh dibincangkan dlm mensyuarat ini adalah sama ada tanggungjawab Jawatankuasa Kecil tersebut dapat dilaksanakan dengan licin atau sebaliknya. .

cara penyelesaian.` ` ` Jawatankuasa Kecil juga boleh membincangkan perkara yang berkaitan dengan pelaksaan aktiviti. Keputusan mesyuarat dan laporan bertulis perlu dihantar kepada setiausaha untuk laporan keseluruhan aktiviti.pendapat umum dan beberapa isu lain yg berkiatan pelaksanaan aktiviti yang dijalankan. Kadangkala setiausaha memanggil semua jawatankuasa bermuasyuarat post-moetem serentak bagi membincangkan perkara di atas.masalah yang dihadapi. .

` ` Setiausaha akan akan mencatat pandangan.cadangan dan sebagainya. Setiausaha akan membuat laporan aktiviti untuk dibentangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja Persatuan.kritikan. .

 Pertandingan2 yang diadakan dlm unit beruniform boleh dilaksanakan mengikut sistem ini.semua kumpulan yang mendapat markah tertinggi diisytiharkan sebagai pemenang. .  Dalam pertandingan ini.SISTEM SEKALI GUS  Sesuatu pertandingan boleh dilaksana sekali sahaja atau sekali gus.

. Pertandingan ini lebih praktik dijalankan bagi menentukan pasukan yang terbaik dalam sesuatu kejohanan.` ` ` ` Kebiasaannya. Sistem pertandingan liga boleh dijalankan apabila tempoh masa untuk menentukan kemenangan adalah lama atau panjang. Ini kerana sistem ini memerlukan banyak pertandingan.sistem pertandingan liga dilaksana dalam pertandingan bidang sukan dan permainan.

` ` ` Satu jadual pertandingan liga perlu dibuat dan disusun supaya mengelakkan pertembungan perlawanan.3 mata S ± 1 mata K ± O mata .mata bagi sesuatu pertandingan diberi berdasarkan pencapaian sesebuah pasukan seperti di babah. M. Kebiasaanya. Setiap pasukan akan bertanding antara satu sama lain dan markah atau mata akan ditentukan.

` ` ` ` Pertandingan kalah mati diadakan bagi aktiviti dalam bidang sukan dan permainan. Kadangkala sistem pertandingan ini telah ditentukan oleh peraturan sesebuah persatuan. Pertandingan seperti ini diadakan apabila masa bagi sesuatu pertandingan tersebut adalah terhad. 2 kaedah dlm sistem kalah mati dilaksanakan. .

16 kump.` Diadakan apabila bilangan pasukan atau peserta berjumlah asas 8.24 kump. .cthnya 8 kump.

Peserta atau kump bye akan terus bertanding dgn peserta atau kumpulan yg menang pusingan 1.` ` ` Diadakan apabila jumlah kumpulan atau peserta tidak mencukupi asas lapan.cthnya 9 kump. Bye bermaksud peserta atau kumpulan perlu menunggu tanpa memasuki pertandingan pusingan pertama. .15 kump dan sebagainya.12 kump.

` .Beberapa peraturan perlu diikuti untuk menentukan kumpulan atau peserta yang menunggu dlm sesuatu pertandingan kalah mati dengan bye.Penempatan kumpulan dan peserta hendaklah ditentukan dengan pengundian dan sismetrikal. Andainya terdapat 2 peserta penanti.Peraturan tersebut ialah : 1.kedudukannya ialah 1 di atas sekali dalam kumpulan teratas dan 1 lagi bagi ditempatkan di bawah sekali dalam kumpulan bawah.Penanti perlu diletakkan dlm pusingan awal (1) 2.

` ` ` ` Pengundian akan diadakan bagi menentukan kumpulan atau peserta dalam pertandingan yang kalah mati tanpa bye dan kalah mati dengan bye. Setiap kumpulan akan terus bertanding jika menang sehingga menjadi johan. Setiap kump/peserta yg kalah akan terus terkeluar daripada pertandingan sama ada pertandingan peringkat pertama atau kedua dan seterusnya. Keadaan ini akan menyebabkan peserta akan berusaha bersungguh-sungguh supaya tidak kalah dan terkeluar daripada carta aliran pertandingan. .

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->