P. 1
PENGELOLAAN AKTIVITI

PENGELOLAAN AKTIVITI

|Views: 1,355|Likes:
Published by Andrewson Andsern

More info:

Published by: Andrewson Andsern on Aug 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/16/2013

pdf

text

original

PERATURAN DAN LANGKAH-LANGKAH PENGELOLAAN -SEBELUM -SEMASA -SELEPAS PENILAIAN DAN PELAPORAN -KEBERKESANAN AKTIVITI -LAPORAN AKTIVITI -MESYUARAT PASCA NILAI SISTEM PERTANDINGAN -SEKALIGUS -LIGA -KALAH MATI

.

cthnya dlm aktiviti perkhemahan a.SEBELUM 1.Surat kebenaran ibu bapa . 2.cthnya Sukan tahunan sekolah.Taklimat kepada peserta.Tingkah laku semasa aktiviti c.Peralatan yang perlu dibawa b.Senarai semak berlandaskan aktiviti yg dilaksanakan.

.Menyenaraikan bidang tugas bagi setiap jawatankuasa.3.

2.Memastikan pegawai/pengadil/hakim sentiasa berada di tempat pertandingan.Memastikan semua peserta melapor diri kpd pengurus peserta. 1.pihak urusetia atau komandan kem hendaklah memastikan beberapa langkah keselamatan.Mengawassi dan memantau pelaksanaan aktiviti pertandingan. 4.Memastikan tempat aktiviti/pertandingan selamat. . 3.Dalam setiap aktiviti atau pertandingan.

 Fungsi Jawatankuasa Pengelola akan berakhir selepas laporan penilaian dan laporan-laporan berkenaan yang lain diserahkan kepada guru besar atau pengetua.Selepas aktiviti dilaksana.  .penganjur atau urusetia atau pengerusi Jawatankuasa Pengelola perlu memastikan beberapa perkara selesai.

.1. Memastikan semua peralatan yang dipinjam dipulangkan. Memstikan semua peralatan disimpan di tempat yang asal. Memastikan barang2 yg dibawa cukup. Memastikan semua peralatan tidak tercicir di tempat aktiviti. Membersih kwsn yg digunakan. 3. 6. 2. Membayar semua bil dan pembelanjaan. 4. 5.

.setiusaha jawatankuasa perlu memanggil mesyuarat postmotem bagi membincangkan aktiviti yang telah dilaksanakan.` ` Selepas aktiviti dilaksanakan. Semua maklum balas yang diberikan itu dapat digunakan sebagai sempadan dan panduan bagi melaksanakan aktiviti yang seterusnya.

2. 3. 5.1. . Memberi bukti tentang nilai dan sumbangan kepada aktiviti atau program. Menentukan jumlah program atau aktiviti yang dijalankan berbanding yg disarankan. 4. Mengetahui keberkesanan pelaksanaan dan tugas setiap jawatan kuasa. Menggalakkan jawatankuasa menyesuai dan membaiki proses serta lankah-langkah melaksanakan tugas. Menentukan sejauh mana objektif dan matlmat aktiviti tercapai.

. Penilaian sesuatu progam dan aktiviti boleh dilaksanakan secara formal dan tidak formal. Menentukan sama ada semua operasi dijalankan mengikut rancangan yg telah diatur supaya dapat membaiki kelemahan dan kegiatan yang tidak sepadan. Menyemak pencapaian pentadbiran.Borang soal selidik Tidak Formal ± Perbualan yang tidak distruktur dan tidak dirancang sama ada dilakukan semasa atau selepas aktiviti dilaksanakan. 7. Formal .6.

Antara perkara yg boleh dibincangkan dlm mensyuarat ini adalah sama ada tanggungjawab Jawatankuasa Kecil tersebut dapat dilaksanakan dengan licin atau sebaliknya.` ` Setiap Jawatankuasa kecil perlu mengadakan mesyuarat bagi membincangkan isu yang berkiatan dengan peranan jawatankuasa mereka. .

Kadangkala setiausaha memanggil semua jawatankuasa bermuasyuarat post-moetem serentak bagi membincangkan perkara di atas. Keputusan mesyuarat dan laporan bertulis perlu dihantar kepada setiausaha untuk laporan keseluruhan aktiviti.cara penyelesaian.` ` ` Jawatankuasa Kecil juga boleh membincangkan perkara yang berkaitan dengan pelaksaan aktiviti.pendapat umum dan beberapa isu lain yg berkiatan pelaksanaan aktiviti yang dijalankan.masalah yang dihadapi. .

` ` Setiausaha akan akan mencatat pandangan. Setiausaha akan membuat laporan aktiviti untuk dibentangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja Persatuan. .cadangan dan sebagainya.kritikan.

.  Dalam pertandingan ini.SISTEM SEKALI GUS  Sesuatu pertandingan boleh dilaksana sekali sahaja atau sekali gus.  Pertandingan2 yang diadakan dlm unit beruniform boleh dilaksanakan mengikut sistem ini.semua kumpulan yang mendapat markah tertinggi diisytiharkan sebagai pemenang.

Sistem pertandingan liga boleh dijalankan apabila tempoh masa untuk menentukan kemenangan adalah lama atau panjang. . Ini kerana sistem ini memerlukan banyak pertandingan.sistem pertandingan liga dilaksana dalam pertandingan bidang sukan dan permainan. Pertandingan ini lebih praktik dijalankan bagi menentukan pasukan yang terbaik dalam sesuatu kejohanan.` ` ` ` Kebiasaannya.

Kebiasaanya.3 mata S ± 1 mata K ± O mata .mata bagi sesuatu pertandingan diberi berdasarkan pencapaian sesebuah pasukan seperti di babah. M.` ` ` Satu jadual pertandingan liga perlu dibuat dan disusun supaya mengelakkan pertembungan perlawanan. Setiap pasukan akan bertanding antara satu sama lain dan markah atau mata akan ditentukan.

Kadangkala sistem pertandingan ini telah ditentukan oleh peraturan sesebuah persatuan. Pertandingan seperti ini diadakan apabila masa bagi sesuatu pertandingan tersebut adalah terhad.` ` ` ` Pertandingan kalah mati diadakan bagi aktiviti dalam bidang sukan dan permainan. . 2 kaedah dlm sistem kalah mati dilaksanakan.

` Diadakan apabila bilangan pasukan atau peserta berjumlah asas 8.cthnya 8 kump. .16 kump.24 kump.

` ` ` Diadakan apabila jumlah kumpulan atau peserta tidak mencukupi asas lapan.cthnya 9 kump.15 kump dan sebagainya. Bye bermaksud peserta atau kumpulan perlu menunggu tanpa memasuki pertandingan pusingan pertama.12 kump. Peserta atau kump bye akan terus bertanding dgn peserta atau kumpulan yg menang pusingan 1. .

Penanti perlu diletakkan dlm pusingan awal (1) 2.kedudukannya ialah 1 di atas sekali dalam kumpulan teratas dan 1 lagi bagi ditempatkan di bawah sekali dalam kumpulan bawah.Beberapa peraturan perlu diikuti untuk menentukan kumpulan atau peserta yang menunggu dlm sesuatu pertandingan kalah mati dengan bye.Penempatan kumpulan dan peserta hendaklah ditentukan dengan pengundian dan sismetrikal. ` .Peraturan tersebut ialah : 1. Andainya terdapat 2 peserta penanti.

Setiap kumpulan akan terus bertanding jika menang sehingga menjadi johan. Keadaan ini akan menyebabkan peserta akan berusaha bersungguh-sungguh supaya tidak kalah dan terkeluar daripada carta aliran pertandingan. .` ` ` ` Pengundian akan diadakan bagi menentukan kumpulan atau peserta dalam pertandingan yang kalah mati tanpa bye dan kalah mati dengan bye. Setiap kump/peserta yg kalah akan terus terkeluar daripada pertandingan sama ada pertandingan peringkat pertama atau kedua dan seterusnya.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->