P. 1
PKP 2 KEMAHIRAN MENGEJA

PKP 2 KEMAHIRAN MENGEJA

|Views: 2,056|Likes:
Published by Tiey Raa

More info:

Published by: Tiey Raa on Aug 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2015

pdf

text

original

DEFINISI KEMAHIRAN MENGEJA

1. Kemahiran mengeja perkataan berkait rapat dengan kemahiran membaca perkataan. Hasil kajian yang lepas telah menunjukkan bahawa proses kognitif yang mendasari kedua-dua kemahiran membaca perkataan dan kemahiran mengeja adalah hampir sama (Fitzgerald & Stanahan, 2000). KM1

2. Ejaan adalah proses memilih serta mengadunkan lambang-lambang untuk melahirkan perkataan secara lisan dan bertulis. Sebahagian daripada kanak-kanak mahir mengeja tanpa bantuan guru. Ini adalah kerana kemahiran itu boleh diperolehi melalui kemahiran membaca. Tetapi ada juga kanak-kanak yang boleh membaca tetapi lemah dalam ejaan. (Jabatan Pendidikan Khas KPM)

3. Ejaan dan rencana adalah dua kemahiran yang saling berkaitan. Kemahiran ejaan dan tencana diperolehi melakui kemahiran membaca sama ada secara mekanis ataupun penaakulan. Perkataan yang dipilih untuk pembelajaran ejaan boleh diambil daripada buku teks, buku kerja, kad ejaan, lembaran kerja dan yang berkaitan dengan kemahiran bacaan dan kefahaman. Aktiviti ejaan dan rencana ini dapat membantu kanakkanak meningkatkan dan menghafalkan bunyi perkataan. Di samping kemahiran mengaitkan bunyi perkataan dengan perkataan lain juga mengukuhkan kemahiran membaca. (Kaedah P1 BM Raminah Hj Sabran, Rahim Syam)

MASALAH DALAM KEMAHIRAN MENGEJA

Sukar untuk membezakan huruf-huruf yang mempunyai bunyi yang sama. tengah atau hujung) .1. 2. Keliru dengan nama-nama yang mempunyai bentuk hampir sama. Gagal Menghubungkan Bunyi dengan Simbol Tidak dapat membatangkan suku kata terbuka dan tertutup. CARA MENGATASI MASALAH EJAAN 1. Tidak Pasti dengan Simbol Huruf Tidak dapat membezakan huruf-huruf yang mempunyai bentuk yang hampir sama. Tidak boleh membatang perkataan yang mempunyai banyak suku kata. Keliru dengan perkataan yang mempunyai diftong. Tidak dapat membunyikan dengan betul setelah mengeja. Membina perkataan berirama (pangkal. Menggugurkan bunyi-bunyi suku kata dalam perkataan. Keliru menamakan huruf besar dan huruf kecil kerana bentuknya berubah. Keliru dengan bunyi suku kata yang melibatkan e taling dan e pepet.

Membina perkataan menggunakan huruf-huruf. 4. Contoh : b – d m-n p–q .lab u 2. laku layu u k a 3. Melengkapkan perkataan. Mengajar huruf yang mempunyai bunyi atau bentuk yang hampir sama pada masa yang berbeza.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->