KABEL DAN PENGALIR Kabel merupakan satu daripada bahan keperluan utama dalam kerja-kerja pendawaian elektrik

di samping aksesori lain sama ada untuk pendawaian domestik atau industri. Kabel berfungsi sebagai penghubung atau laluan kepada bekalan elektrik dari satu punca kepada punca yang lain. Contohnya, pendawaian elektrik bagi satu premis rumah kediaman terdapat pelbagai punca elektrik yang lazimnya punca-punca ini digunakan untuk lampu, kipas, televisyen, mesin basuh, penyaman udara dan peralatan elektrik yang lain. Penghubung utama dari satu punca kepada punca bekalan lain di rumah tersebut adalah menggunakan kabel yang disambung kepada punca bekalan utama sebagai punca masukan. Terdapat pelbagai jenis kabel yang digunakan untuk tujuan membawa bekalan elektrik mengikut keupayaan kegunaannya. Di antaranya seperti kabel untuk voltan tinggi, voltan sederhana dan untuk voltan rendah. Ini termasuk jenis bahan yang digunakan sebagai pengalirnya, saiz kabel dan cara penebatannya. Binaan Kabel Kabel mempunyai bahagian-bahagiannya yang lazim dinamakan sebagai pengalir dan penebat. Pengalir adalah bahagian kabel yang fungsinya untuk membawa arus elektrik. Ketika mengalirkan arus elektrik, pengalir adalah bahaya kerana ia boleh menyebabkan renjatan elektrik kepada sesiapa yang menyentuhnya dan juga boleh menyebabkan litar pintas apabila bersentuh dengan pengalir lain. Untuk keselamatan, bahagian pengalir disaluti dengan bahan penebat. Penebat adalah sejenis bahan yang tidak boleh menglirkan arus elektrik. Rajah menunjukkan binaan kabel. Binaan kabel Pengalir Pengalir adalah bahagian kebel yang fungsinya untuk menglirkan arus elektrik. Bilangan pengalir itu boleh jadi satu, dua atau tiga ataua beberapa lembar mengikut keperluan kegunaannya. Pengalir lazimnya dibuat daripada bahan jenis logam. Tidak semua jenis logam boleh digunakan sebagai pengalir, kerana setiap jenis mempunyai kerintangan yang berbeza dan boleh mempengaruhi aliran arus. Untuk dijadikan pengalir yang baik hendaklah dipilih daripada jenis logam yang mempunyai kerintangn rendah ianya mudah membawa aliran arus. Pengalir yang kerap digunakan dalam pembinaan kabel dipilih dari bahan kuprim dan aluminium. Keprum merupakan bahan pengalir yang baik dan lembut serta mudah dibentuk. Selain itu harganya yang sederhana. Oleh kerana ia mudah dilentur dan dibentuk, kabel berpengalir kuprum paling sesuai untuk kabel pendawaian dalam rumah atau di luar rumah bagi pemasangan tetap. Selain itu kuprum keras yang mempunyai ketegasan tertinggi ini digunakan untuk pengalir talian rentangan atas yang lazimnya tidak bertebat. Aluminium merupakan bahan logam yang mempunyai kerintangan lebih tinggi sedikit daripada kuprum. Untuk dijadikan pengalir, luas keratan rentasnya hendaklah tidak kurang daripada 10mm2. Aluminium lebih ringan daripada kuprum dan dianggarkan 1/3 berat daripada berat kuprum di samping harganya lebih murah. Terdapat perkara-perkara yang boleh mempengaruhi rintangan sesuatu pengalir dianataranya:

53 mm 3 adalah menunjukkan bilangan lembar pengalir iaitu sebanyak tiga lembar manakala 0. Kabel mudah lentur ini mempunyai bilangan lembar yang biasanya dibuat mengikut bilangan 1. Kabel yang kecil biasanya terdapat satu lembar pengalir manakala bagi kabel yang mudah dilentur terdapat banyak lembar pengalirnya.53 mm 7 adalah menunjukkan bilangan lembar pengalir iaitu sebanyak tiga lembar manakala 0. Kabel dengan 7 lembar pengalir Saiz Kabel Kabel yang digunakan untuk pendawaian terdiri daripada pelbagai saiz. Keluasan keratan rentas pengalir digunakan untuk menentukan saiz kabel Contoh: .E menyatakan keluasan keratan rentas lembar pengalir yang kuran daripada 10mm2 hendaklah menggunakan bahan kuprum. Dengan yang demikian luas ke semua keratan rentas setiap pengalir disatukan bagi kabel yang mempunyai lebih dari satu pengalir dan dirujuk sebagai saiz kabel. Dalam peraturan I.E. 4 mm2.53 mm ialah saiz diameter setiap lembar pengalir.5 mm2. Contoh: Kabel 3/ 0.5 mm2.• • • • Keluasan keratan rentas pengalir Penjang sesuatu pengalir Jenis bahan yang digunakan sebagai pengalir Suhu pada pengalir Lembar Lembar adalah bilangan pengalir yang terdat pada suatu kabel. Rajah menunujukkan luas keratan rentaspengalir. 7. 2. 161 dan 127. 6 mm2 atau 10 mm2. 3. Pemilihan saiz kabel ini dilakukan berpandukan kepada kabel yang lazimnya bertanda 1.53 mm ialah saiz diameter setiap lembar pengalir. label ini sebenarnya merujuk kepada luas keratan rentas pengalir bagi sesuatu kabel yang tidak termasuk keluasan rentas penebatnya. Kabel dengan 3 lembar pengalir Kabel 7/ 0. 19.

Contoh: Jenis : Saiz : kabel bertebat PVK dan bersarung ‘double insulated’ 1.5 mm2 2.5 mm2 hitam 100 meter 300/500 volt Warna : Panjang: Voltan : Penebat Penebat adalah sejenis bahan yang tidak mudah menglirkan arus elektrik.5 mm2 4 mm2 6 mm2 Bilangan lembar dan saiz diameter (7/0.Saiz 1.2 mm 4.0 mm 3.67 mm) (7/0.737 mm) (7/0. berlainan pula kadar keupayaan menampung voltan.25 mm2 1. Berlainan saiz.5 mm 3. Pengalir pada kabel mestilah disaluti oleh penebat bagi mengelakkan daripada terkena renjatan dan berlaku litar pintas apabila tersentuh.8 mm Kadaran Voltan Selain daripada label saiz kabel yang disertakan terdapat juga kadar keupayaan menumpung voltan bagi kabel tersebut. Bahan penebat yang biasa digunakan dalam pembuatan kabel pendawaian adalah dari jenis bahan berikut: • • • • • Getah Polivinil klorid-pvk Kertas terisitepu Penebat mineral Urea formaldehyde .7 mm 4.04 mm) Penggunaan Litar lampu Litar lampu / pemanas Litar kuasa pemanas air – 5kW-20A Litar kuasa pemanas air 7kW-30A Kabel meter litar pemasak 12kW Kadaran voltan 300/500 volt 300/500 volt 400/750 volt 400/750 volt 450/750 volt Saiz diameter keseluruhan 2.85 mm) (7/1.53 mm) (3/0.

Umpamanya mudah terbakar serta mudah menjadi reput dan rosak apabila terdedah kepada sinaran matahari. sungguhpun getah-getah tersebut amat baik untuk digunakan sebagai penebat kabel. pemegang lampu dan lain-lain. harganya agak tinggi. Digunakan sebagai penebat pada kabel untuk kegunaan di kawasan yang lembap seperti kabel bawah tanah. cecair. tidak mudah diresapi air dan sesuai diguna segai penyalut pengalir. mempunyai struktur yang kuat. Kabel yang digunakan dalam bangunan dengan risiko kerosakan luaran atau mekanikal biasanya menggunakan jenis kabel bertebat pvk. terdapar tiga jenis hasil adunan getahgetah yang digunakan untuk penyalut kabel. bahan pvk jaga dugunakan untuk membuat aksesori pemasangan elektrik seperti kotak suis. mudah dilentur. Kabel Berpenebat Pvk Dan Bersarung Kebel jenis ini disebut juga sebagai dua tebatan atau ‘double insulated’.Penebat • Penebat getah Merupakan satu bahan penbat yang terbaik kerana mempunyai nilai kerintangan yang tinggi. selain itu tidak mudah terbakar dan tahan daripada tindakbalas kimia. • Penebat Mineral Sejenis bahan penebat yang dibuat dari bahan mineralo jenis magnesium oksida. Setelah dicampur dengan bahan lain. Penebat bahan urea formaldehyde berwarna putih popular digunakan untuk membuat aksesori pemasangan elektrik seperti perumah kotak suis. tetapi terdapat juga kekurangannya. tahan kepada suhu yang panas. Dari segi kos. Penebat pvk tahan kepada dedahan sinaran matahari. getah butil dengan ketahanan suhu sehingga 85°C dan getah silikon dengan ketahanan suhu sehingga 145°C. biasanya akan menggunakan kabel jenis bahan tahan lasak. ia ringan. perubahan suhu dan lain-lain dengan menggunakan kabel . soket keluaran dan pemegang lampu. tahan daripada sinaran matahari. • Penebat pvk Hasil campuran di antara bahan getah dengan plastik. iaitu getah vulkan dengan ketahan suhu sehingga 60°C. soket keluaran. Bahan ini merupakan gantian kepada penggunaan bahan penebat bakelit. Dari segi harga pula agak mahal sedikit.beri jaminan mutunya shingga sepuluh tahun. • Penebat Urea Formaldehyde Merupakan penemuan baru untuk bahan penebat. Terutamanya di gunakan di negara yang mempunyai tahap sushu ambien yang stabil dengan ketahanan suhu pada 70°C. Bahan ini mempunyai daya tahan kepada suhu yang tinggi. Kebanyakan pembuat aksesori yang menggunakan bahan ini me. mempunyai tempoh hayat yang lama dan tidak mudah rosak dalam keadaan cuaca yang berubah-ubah suhu ambiennya. • Penebat Kertas Terisitepu Merupakan sejenis bahan yang bekeupayaan meresapkan lembapan cecair. Selain daripada keupayaanya yang tinggi dalam penebatan. Adunan ini menjadikan pvk sebagai bahan penebat yang popular untuk kabel pendawaian. embun. tempat berminyak dan tahan lasak. Jika kabel dipasang pada di luar bangunan.

Penebat pada pengalir. Bilangan pengalir pada sesuatu kabel itu boleh juga digunakan untuk menunjukkan bilangan teras.5 mm2 hingga 4 mm2 dan keupayaan membawa arus sehingga 5 hingga 40 ampiar sahaja. kini menggunakan warna piawai iaitu: . kabel tujuh teras dan pelbagai teras. dua teras. Satu teras Dua teras Tiga teras Tujuh teras Bilanga teras kabel Kord Boleh Lentur Kord boleh lentur boleh didapati dalam pelbagai saiz dan kadaran arusnya. Pengalirnya adalah dari jenis kuprum. sistem tersembunyi. Jenis yang kerap digunakan adalah: • Kord kembar selari tanpa sarung • Kord kembar berpintal • Kord bersarung pvk membulat • Kord teranyam benang membulat • Kord unkinkable • Kord merintang haba Saiz pengalir bagi kord boleh lentur di anatara 0. iaitu di dalam tembok dan dinding bata yang kemudian dilepa dengan simen. Kabel dua tebatan pvk ini biasanya digunakan untuk pemesangan pendawaian. dan setiap lembar bergaris pusat kecil serta halus dengan ini memudahkan kord dilentur serta membentuk bulatan yang berdiameter kecil walaupun lembarnya banyak. Rajah menunjukkan jenis kabel dua tebatan.jenis PCP iaitu polikloroperna atau HOFR yang tahan kepada kepada haba. Tujuannya untuk mengelakkan berlakunya kerosakan pada kabel ketika melakukan pemasangan pendawaian atau pun berlakunya kerosakan kabel oleh punca luaran iaitu secara mekanikal ketika sepanjang penggunaannya. api dan rencatan. minyak. Rajah menunjukkan keratan rentas kabel dengan bilangan terasnya. Kabel kadangkala juaga disebut kabel teras tunggal. Teras Pengalir disebut juaga sebagai teras. Kord mudah lentur ini lazimnya digunakan sebagai: Penyambung dari ros siling ke tamatan lampu Penyambung dari plug/ palam ke peralatan elektrik Kord penyambung Selain itu boleh digunakan untuk pendawaian sementara tetapi dengan jarak yang terhad. Kabel dengan dua tebatan Pengalir disaluti dengan bahan penebat yang disebut sebagai kabel dan kabel ini akan disarungkan oleh satu lapisan pelindung luaran atau disebut pelindung mekanikal. kabel tiga teras.

• • • Warna coklat untuk dawai hidup Warna biru untuk neutral Warna hijau/ kuning untuk bumi Berikut beberapa contoh kord boleh lentur: • Kord kembar selari tidak bersarung 0. 0. 1. 2 dan 3 pengenalan pengalir fasa. 1.5 mm2 digunakan untuk seterika elektrik. Dalam bahagian 5 bab 51 peraturan I. • Kabel berpenebat galian. penggunaan tanda pada tamatan.75 mm2 digunakan untuk lampu meja dan jam elektrik • Kord dua teras bersarung pvk membulat5 dan dua teras beserta bumi. 1. cerek elektrik dan oven.E 514-06-01 menyatakan setiap teras tunggal dan setiap teras kabel tidak boleh lentur bagu kegunaan pendawaian tetap hendaklah boleh dikenalpasti sama ada di tamatan atau di sepanjang lalauan pendawaian melalui kaedahnya yang bersesuaian seperti berikut: • Kabel berpenebat getah atau pvk. • Kord boleh lentur penebat getah serta anyaman benang membulat. penggunaan warna teras mengikut sepertimana jadual atau pun penggunaan pita di tamatan.25 mm2 digunakan untuk pemanas elektrik • Kor boleh lentur unkinkable. sepertimana nombot 1. • Kabel berpenebat kertas. . nombor 0 pengalir neutral dan nombor 4 dan 5 untuk teras khas jika ada. Bagi pengalir tidak berpenebat atau busbar yang digunakan sebagai pengalir pelindung hendaklah diberi tanda pengenalan dengan jalur berwarna kuning dan hijau. 1.5 mm2 digunakan untuk pemanas elektrik dan peredam. • Kord boleh lentur merintang haba. no 0 pengalir neutral. sarung gelang mengikut mana yang terdapat pada jadual.0 mm2 dan 1. • Kabel dengan penebatan ‘termosetting’. penggunaan warna sama juga seperti jadual atau sebaliknya penggunaan teras-teras bernombor mengikut BS5467 dan BS6724 dikhaskan nombor 1.E.E.75 mm2 digunakan untuk lampu pendant dengan mentol 100W hingga 200W. Setiap satu tidak kurang daripada 15 mm dan tidak melebihi 100 mm kelebarannya dengan kedudukan yang berhampiran. sarung gelang dan sebagainya hendaklah bersamaan sepertimana dengan jadual. • Bagi kabel tambahan berpenebat pvk berperisai sebagai gantian kepada kaedah yang dijelaskan pada item (I) penggunaan teras-teras bernombor mengikut BS6346. kombinasi warna hijau dan kuning hanya boleh digunakan untuk kabel pelindung sahaja dan bukan untuk kegunaan lain. Pengalir Dan Kabel Tidak Boleh Lentur Peraturan I.5 mm2 dan 0. 0.E 514-03 pengalir pelindung 512-03-01.5 mm2 dan 0. 2 dan 3 pengenalan kepada pengalir fasa.25 mm2 dan 1.0 mm2 atau 1.75 mm2 digunakan unutk lampu pendant • Kord boleh lentur tiga teras dan satu teras pelindung. penggunaan teras-teras bernombor mengikut BS6480.55 mm2 dan 0.5 mm2 digunakan untuk peralatan elektrik 3 teras dan mesin alat tangan serta alat-alat dua tebatan yang lain.25 mm2 dan 1.

Manakala 514-06-03 menyatakan pengalir tidak bertebat hendaklah ditanda di mana perlu sama ada menggunakan pita. Kabel neutral untuk fasa tunggal dan tiga fasa Kabel R untk tiga fasa Kabel Y untuk tiga fasa Kabel B untuk tiga fasa Kabel positif untuk a. kaedah pemilihan pengalir hendaklah dibuat berdasarkan kepada keperluan dan kriteria litar.t. gelang hendaklah mengikut BS3858 mengikut kesesuaiannya.Segala bentuk pengenalan seperti pengikatan.t. Delam perenggan ini merujuk kepada peratura BS7671 bab 13 yang menyebut keperluan asas untuk keselamatan. Dalam peraturan bilangan 130-02-03 menyatakan saiz pengalir dan kapasiti membawa arus mestilah mencukupi. Dalam peraturan 514-06-02 menyatakan kabel yang berwarna hijau shaja tanpa jalur kuning tidak boleh diguna sebagai kabel pelindung. liatar kabel dua Pengenalan warna Hijau dan kuning Merah Hitam Merah Kuning Biru Merah Hitam Pengenalan warna untuk teras kabel tidak boleh lentur dan pengalir tidak berpenebat bagi kegunaan pendawaian tetap. Memilih Saiz Kabel Dan Pengalir Memilih saiz kabel dan pengalir yang betul pada sesuatu pendawaian adalah penting. Bagi memastikan keperluan peraturan tersebut dapat dilaksanakan. serta mengambil kira jenis kabel dan juga penebatannya. gelang atau dicat mengikut warna di jadual. Manakala peraturan 130-02-04 menyatakan pengalir mestilah berpenebat dan berpelindung. Kabel negatif untuk a. liatar kabel dua Kabel dua tanpa bumi – litar a.u. Keterangan Kebel pelindung litar dan pengalir (pembumian) Kabel fasa bagi fasa tunggal a. kerana ini dapat mengelakkan daripada berlakunya kabel menjadi panas. Terdapat beberapa perkara lain yang boleh mempengaruhi dalam pemilihan saiz kabel untuk sesuatu pendawaian. Bilangan teras 1 2 3 4 atau 5 Fungsi teras Fasa Neutral pelindung Fasa Neutral Fasa Neutral pelindung Fasa Neutral pelindung Warna teras Coklat Biru Hijau dan Kuning Coklat Biru Coklat Biru Hijau dan Kuning Coklat atau Hitam Biru Hijau dan Kuning Pengenalan warna bagi teras kabel boleh lentur dan kord boleh lentur. di antaranya adalah: • Kebolehsediaan . Kemudian disusuli dengan peraturan 130-02-05 memerlukan penyambungan dan tamatan hendaklah dibuat dengan kaedah yang betul.t.

Saiz ini mengambil kira keperluan arus oleh litar beban seperti permintaan maksimum. pendawai seterusnya akan melukis rekabentuk pendawaian. MICC kabel tertutup pengalir tertebat mineral bagi kegunaan keselamatan yang dikhaskan untuk api. Kos Penentuan Saiz Pengalir Keperluan bagi menentukan saiz pengalir dinyatakan pada BS7671 bahagian 5 bab 52 iaitu pembinaan dan pemilihan sistem pendawaian setelah mengenal pasti jenis dan ciriciri bagi kabel yang akan digunakan ini dapat membantu menetukan saiz pengalir. seperti yang dinyatakan dalam bahagia 433 peraturan BS7671 iaitu perlindungan terhadap arus lebih beban. Setelah peranti perlindungan dikenal pasti. XLPE jenis tidak mudah terbakar. pengiraan kapisiti membawa arus dibuat berpandukan data yang terdapat di dalam apendiks 4 peraturan BS7671 yang lazimnya disertakan dengan katalog pembuat peranti. Ci. pemilihan jenis kabel adalah mengikut keperluan dan kegunaanya. Permintaan aksimum Permintaan maksimum terkandung dalam BS7671 peraturan 311-01-01. setelah sagala data dan maklumat bagi sesuatu pendawaian mengikut keperluan pengguna telah diperolehi dan dikumpulkan. Pengiraan Dalam pengiraan asas memerlukan kita mengingati faktor-faktor yang boleh memberi kesan kepada penglir. Gambarajah . contohnya: Kabel berpenebat PVK adalah dari jenis yang mudah terbakar. Kaedah asas bagi pengiraan menentukan saiz kabel adalah mengambil kira faktor seperti lebih beban. Dalam peraturan ini menyatakan kordinasi di anatara pengalir/ kabel dengan peranti pelindungan.• • • • • • • • Jenis bangunan Keadaan persekitaran Keselamatan Jangkahayat pendawaian Kebolehsuaian Kemudahan bahan pendawaian Pengasingan seperti pendawaian talian telefon. XPLE tidak mudah terbakar atau kabel tetapan termanya. seperti Ca. kabel antena televisyan/ radio yang boleh menyebabkan gangguan.. Cg yang berbeza keratan rentas. membuat pengiraan dan menentukan saiz kabel.

Terdapat pelbagai faktor pembetulan iaitu:  Ca = suhu ambien  Cg = kumpulan  Ci = penebatan terma/ haba  Ct = suhu kendalian pengalir Dalam semua keadaan Iz hendaklah tidak kurang daripada Ib dan In juga hendaklah tidak kurang daripada Ib atau Iz ≥ In ≥ Ib. Untuk mencari saiz kabel bagi pembawaan arus Iz. Nilai ini boleh dibandingkan merujuk kepada jadual atau lampiran pembuat bagi memilih saiz kabel yang sesuai. langkah pertama adalah mencari arus Ib. boleh menggunakan rumus tersebut untuk mencari nilai It bagi mendapatkan nilai arus. faktor ini adalah: • Keluasan keratan rentas • Jenis pengalir atau kabel • Kaedah pemasangan • Bilangan pengalir dalam kumpulan (Cg) • Keadaan sekeliling seperti suhu ambien (Ca) • Keadaan sekeliling seperti suhu ambien (Ca) • Berpenutup dalam bahan kalis haba (Ci) . Sepertimana dalam apendiks 4 terdapat jadual-jadual yang menyediakan faktor pembetulan dan kaedah-kaedah rujukan untuk digunakan dalam rumus tersebut. saiz kabel yang dipilih untuk kegunaan dalam pendawaian dipilih mengikut arus It yang tidak boleh kurang daripada nilai arus nominal peranti pelindung dengan rumus berikut: It ≥ In/ CaCi Bagi kumpulan kabel pendawaian di dalam konduit. sesalur yang boleh mengumpul haba rumusnya adalah: It ≥ In/ Cg Manakala rumus bagi gabungan adalah: It ≥ In/ CaCgCi Dengan mengenalpasti nilai In.Kapisiti pembawa arus • In = arus nominal ataua arus yang diset bagi perlindungan litar daripada arus lebih • Iz = kapasiti membawa arus bagi kabel pada litar pendawaian • Ib = arus rekabentuk bagi litar pendawaian • It = nilai aru terjadual dalam apendik ini untuk jenis kabel dan kaedah pemasangan berkaitan untuk litar tunggal pada suhu ambien 30°C • C = adalah faktor pembetulan yang akan digunakan apabila keadaan pemasangan berlainan daripada untuk nilai kapasiti membawa arus terjadual dalam apendik ini.

4 Ampier. Cg = Merujuk kepada jadual 4B1 faktor pembetulan untuk kumpulan litar lebih daripada satu bagi kabel teras tunggal.Bagi kaedah pemasangan adalah diberi dalam jadual 4A dan juga faktor-faktor didapati seperti: Cg = Merujuk pada Jadual 4C1 faktor pembetulan untuk suhu ambien di mana perlindungan terhadap litar pintas dan jadual 4C2 faktor pembetulan untuk suhu ambien di mana peranti pelindung lebih beban adalah berfius separa tetap BS3036. Merujuk kepada jadual 52A iaitu kabel yang dikelilingi oleh penebat termal/ haba. dengan kabel berpenebat PVK selapis di dalam kondiut. Ci = Apabila satu faktor itu bersesuaian dengan pengalir berkenaan dan It dikenalpasti dan rujukan dibuat pada jadual yang berkenaan seperti 4D1A iaitu teras tunggal berpenebat PVK bagi mendapatkan saiz kabel. Litar fasa tunggal. Pendawaia bercadang menggunakan CB sevagai peranti pelindung. Suhu ambien litar adalah 30°C dan kabel tidak terkumpul dengan yang lain. Rumus yang perlu digunakan untuk mengira saiz pengalir adalah: It ≥ In/ CaCgCi Di mana Ca = Cg = Ci = 1 Rajah peranti pelindung . atau kabel pelbagai teras lebih daripada satu. Contoh: Satu litar mengandungi permintaan maksimum (ib) sebanyak 27.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful