Jago. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin. Mayian. Gurdwara. iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Janj Departure. Doli Departure dan Pani Waar. . Sembilan peringkat itu ialah. Mehndi. Sagan.PENGENALAN € Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Janj Arrival (Milni).

makcik dan bakal kakak iparnya. Tujuan si ibu melangkah 'phati' itu adalah untuk menolak bala dan segala kekotoran yang terdapat pada si anak. Mereka percaya. Proses dimulakan dengan ibu. Dia akan didudukkan di atas sebuah bangku yang dipanggil 'phati'. adik perempuan. Ibu pengantin perempuan akan meletakkan duit syiling di bawah tapak kakinya dan memulakan proses mayian. kakak. dengan demikian. Sebaik sahaja proses ini telah selesai. dan diikuti oleh ahli keluarga perempuan yang lain. bakal pengantin akan membersihkan diri sementara ibunya akan melangkah 'phati' yang diduduki oleh anaknya tadi sambil menjunjung 'chadar' di atas kepala. . si anak akan berkahwin dalam keadaan yang suci tanpa sebarang kekotoran. manakala sehelai kain sari yang dikenali sebagai 'chadar' diapungkan di atas kepalanya.MAYIAN € Dalam majlis Mayian. pengantin perempuan akan ditemani oleh ahli keluarga perempuan seperti ibu.

UPACARA MAYIAN .

seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin perempuan.MEHNDI € Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi. Ia bagi menaikkan seri si bakal pengantin. Proses ini sama seperti malam berinai yang dilakukan oleh kaum Melayu. . sambil diiringi lagu mehndi.

MEHNDI .

seorang perempuan akan membawa 'jago'. Tarian ini. Dalam tarian ini. yang diletakkan di kepala dan dinyalakan lilin di atasnya. . adalah bertujuan untuk menjemput pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan. Tetamu yang hadir akan bersama-sama menarikan tarian ini.JAGO € Majlis ini akan dimeriahkan lagi dengan tarian Boliyan.

Pihak pengantin lelaki akan disambut oleh pihak keluarga perempuan. .JANJ DEPARTURE € Pengantin lelaki yang ditemani oleh pengapitnya akan dipakaikan pakaian yang sesuai sebelum pergi ke rumah pengantin perempuan.

. Ini adalah untuk memesrakan hubungan antara pengantin lelaki dengan ipar-duainya.JANJ ARRIVAL / MILNI € Apa yang menarik dalam majlis ini. kedatangan pengantin lelaki akan disambut oleh ahli keluarga pengantin perempuan dengan gurauan bagi memeriahkan kehadiran pengantin. pengantin lelaki dalam masyarakat Sikh pula akan dikenakan bayaran tol. Jika kedatangan pengantin lelaki dalam masyarakat Melayu lama disambut dengan berbalas pantun. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitnya akan diperkenalkan kepada ahli keluarga pihak perempuan. Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan kekeluargaan antara pihak pengantin lelaki dan perempuan. Adik-beradik pengantin perempuan akan meminta sedikit wang dan meminta pengantin lelaki untuk menggunting reben yang diletakkan di pintu masuk ke rumah pengantin perempuan.

Pasangan pengantin duduk berhadapan dengan Sikhiah (paderi). sahlah pasangan tadi sebagai suami isteri. manakala. Maka dengan ini. .GURDWARA € Seperti masyarakat Melayu. kaum Sikh juga akan diberi penerangan ringkas mengenai tanggungjawab suami isteri dalam sesebuah rumahtangga. Sebaik sahaja selesai memberikan penerangan. ahli keluarga daripada kedua-dua belah pihak akan duduk di belakang pasangan pengantin. pasangan pengantin tadi hendaklah mengelilingi Sikhiah sebanyak tujuh pusingan. Dan majlis akan diteruskan dengan sagan.

ahli keluarga keduadua belah pihak akan berpelukan.DOLI DEPARTURE € Dalam situasi ini. untuk merapatkan lagi ikatan persaudaraan yang baru terbina itu. .

Kemudian. mereka terlebih dahulu meminta restu dari ayah dan ibu mereka. segala yang mereka lakukan adalah adat tradisi kaum mereka sendiri. . Kemudian. walhal. mereka akan duduk dan menyaksikan tarian bhangra. Tiada siapa yang boleh mempersoalkannya. Begitulah secara ringkasnya adat istiadat perkahwinan kaum Sikh yang kelihatan begitu unik dan kelihatan rumit.PANI WAAR € Majlis terakhir dalam adat istiadat perkahwinan kaum Sikh ini adalah pani waar. Kesemua ahli keluarga akan menarikan tarian ini secara berpasang-pasanganan. Sebelum kedua-dua mempelai itu keluar dari rumah perempuan dan masuk ke rumah pengantin lelaki. mereka akan menjamu selera sebelum berangkat ke rumah pengantin lelaki dan seterusnya kediaman mereka sendiri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful