PENGENALAN € Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Doli Departure dan Pani Waar. Sagan. Mehndi. iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Janj Departure. Janj Arrival (Milni). Sembilan peringkat itu ialah. Jago. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin. . Gurdwara. Mayian.

manakala sehelai kain sari yang dikenali sebagai 'chadar' diapungkan di atas kepalanya. . pengantin perempuan akan ditemani oleh ahli keluarga perempuan seperti ibu. makcik dan bakal kakak iparnya. Sebaik sahaja proses ini telah selesai. si anak akan berkahwin dalam keadaan yang suci tanpa sebarang kekotoran. Mereka percaya. Ibu pengantin perempuan akan meletakkan duit syiling di bawah tapak kakinya dan memulakan proses mayian. bakal pengantin akan membersihkan diri sementara ibunya akan melangkah 'phati' yang diduduki oleh anaknya tadi sambil menjunjung 'chadar' di atas kepala. Proses dimulakan dengan ibu. kakak. dengan demikian. dan diikuti oleh ahli keluarga perempuan yang lain. Dia akan didudukkan di atas sebuah bangku yang dipanggil 'phati'. adik perempuan.MAYIAN € Dalam majlis Mayian. Tujuan si ibu melangkah 'phati' itu adalah untuk menolak bala dan segala kekotoran yang terdapat pada si anak.

UPACARA MAYIAN .

MEHNDI € Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi. seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin perempuan. sambil diiringi lagu mehndi. Proses ini sama seperti malam berinai yang dilakukan oleh kaum Melayu. Ia bagi menaikkan seri si bakal pengantin. .

MEHNDI .

. Tetamu yang hadir akan bersama-sama menarikan tarian ini. yang diletakkan di kepala dan dinyalakan lilin di atasnya. adalah bertujuan untuk menjemput pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan. seorang perempuan akan membawa 'jago'. Dalam tarian ini. Tarian ini.JAGO € Majlis ini akan dimeriahkan lagi dengan tarian Boliyan.

Pihak pengantin lelaki akan disambut oleh pihak keluarga perempuan. .JANJ DEPARTURE € Pengantin lelaki yang ditemani oleh pengapitnya akan dipakaikan pakaian yang sesuai sebelum pergi ke rumah pengantin perempuan.

JANJ ARRIVAL / MILNI € Apa yang menarik dalam majlis ini. kedatangan pengantin lelaki akan disambut oleh ahli keluarga pengantin perempuan dengan gurauan bagi memeriahkan kehadiran pengantin. Adik-beradik pengantin perempuan akan meminta sedikit wang dan meminta pengantin lelaki untuk menggunting reben yang diletakkan di pintu masuk ke rumah pengantin perempuan. Ini adalah untuk memesrakan hubungan antara pengantin lelaki dengan ipar-duainya. pengantin lelaki dalam masyarakat Sikh pula akan dikenakan bayaran tol. Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan kekeluargaan antara pihak pengantin lelaki dan perempuan. . Jika kedatangan pengantin lelaki dalam masyarakat Melayu lama disambut dengan berbalas pantun. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitnya akan diperkenalkan kepada ahli keluarga pihak perempuan.

. manakala. sahlah pasangan tadi sebagai suami isteri. Pasangan pengantin duduk berhadapan dengan Sikhiah (paderi).GURDWARA € Seperti masyarakat Melayu. Dan majlis akan diteruskan dengan sagan. Sebaik sahaja selesai memberikan penerangan. ahli keluarga daripada kedua-dua belah pihak akan duduk di belakang pasangan pengantin. kaum Sikh juga akan diberi penerangan ringkas mengenai tanggungjawab suami isteri dalam sesebuah rumahtangga. pasangan pengantin tadi hendaklah mengelilingi Sikhiah sebanyak tujuh pusingan. Maka dengan ini.

DOLI DEPARTURE € Dalam situasi ini. untuk merapatkan lagi ikatan persaudaraan yang baru terbina itu. . ahli keluarga keduadua belah pihak akan berpelukan.

mereka akan duduk dan menyaksikan tarian bhangra.PANI WAAR € Majlis terakhir dalam adat istiadat perkahwinan kaum Sikh ini adalah pani waar. . segala yang mereka lakukan adalah adat tradisi kaum mereka sendiri. Kemudian. mereka terlebih dahulu meminta restu dari ayah dan ibu mereka. mereka akan menjamu selera sebelum berangkat ke rumah pengantin lelaki dan seterusnya kediaman mereka sendiri. Sebelum kedua-dua mempelai itu keluar dari rumah perempuan dan masuk ke rumah pengantin lelaki. Kesemua ahli keluarga akan menarikan tarian ini secara berpasang-pasanganan. walhal. Tiada siapa yang boleh mempersoalkannya. Kemudian. Begitulah secara ringkasnya adat istiadat perkahwinan kaum Sikh yang kelihatan begitu unik dan kelihatan rumit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful