Doli Departure dan Pani Waar. iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Janj Arrival (Milni).PENGENALAN € Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin. Mayian. Gurdwara. . Janj Departure. Mehndi. Jago. Sagan. Sembilan peringkat itu ialah.

manakala sehelai kain sari yang dikenali sebagai 'chadar' diapungkan di atas kepalanya. Mereka percaya. . pengantin perempuan akan ditemani oleh ahli keluarga perempuan seperti ibu. Proses dimulakan dengan ibu. Dia akan didudukkan di atas sebuah bangku yang dipanggil 'phati'.MAYIAN € Dalam majlis Mayian. adik perempuan. si anak akan berkahwin dalam keadaan yang suci tanpa sebarang kekotoran. dan diikuti oleh ahli keluarga perempuan yang lain. Tujuan si ibu melangkah 'phati' itu adalah untuk menolak bala dan segala kekotoran yang terdapat pada si anak. dengan demikian. Ibu pengantin perempuan akan meletakkan duit syiling di bawah tapak kakinya dan memulakan proses mayian. makcik dan bakal kakak iparnya. Sebaik sahaja proses ini telah selesai. kakak. bakal pengantin akan membersihkan diri sementara ibunya akan melangkah 'phati' yang diduduki oleh anaknya tadi sambil menjunjung 'chadar' di atas kepala.

UPACARA MAYIAN .

Proses ini sama seperti malam berinai yang dilakukan oleh kaum Melayu. seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin perempuan. .MEHNDI € Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi. Ia bagi menaikkan seri si bakal pengantin. sambil diiringi lagu mehndi.

MEHNDI .

Dalam tarian ini. adalah bertujuan untuk menjemput pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan.JAGO € Majlis ini akan dimeriahkan lagi dengan tarian Boliyan. Tetamu yang hadir akan bersama-sama menarikan tarian ini. . Tarian ini. yang diletakkan di kepala dan dinyalakan lilin di atasnya. seorang perempuan akan membawa 'jago'.

. Pihak pengantin lelaki akan disambut oleh pihak keluarga perempuan.JANJ DEPARTURE € Pengantin lelaki yang ditemani oleh pengapitnya akan dipakaikan pakaian yang sesuai sebelum pergi ke rumah pengantin perempuan.

Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitnya akan diperkenalkan kepada ahli keluarga pihak perempuan. Ini adalah untuk memesrakan hubungan antara pengantin lelaki dengan ipar-duainya. kedatangan pengantin lelaki akan disambut oleh ahli keluarga pengantin perempuan dengan gurauan bagi memeriahkan kehadiran pengantin. Adik-beradik pengantin perempuan akan meminta sedikit wang dan meminta pengantin lelaki untuk menggunting reben yang diletakkan di pintu masuk ke rumah pengantin perempuan. pengantin lelaki dalam masyarakat Sikh pula akan dikenakan bayaran tol.JANJ ARRIVAL / MILNI € Apa yang menarik dalam majlis ini. . Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan kekeluargaan antara pihak pengantin lelaki dan perempuan. Jika kedatangan pengantin lelaki dalam masyarakat Melayu lama disambut dengan berbalas pantun.

GURDWARA € Seperti masyarakat Melayu. Dan majlis akan diteruskan dengan sagan. Maka dengan ini. . manakala. Sebaik sahaja selesai memberikan penerangan. kaum Sikh juga akan diberi penerangan ringkas mengenai tanggungjawab suami isteri dalam sesebuah rumahtangga. pasangan pengantin tadi hendaklah mengelilingi Sikhiah sebanyak tujuh pusingan. sahlah pasangan tadi sebagai suami isteri. ahli keluarga daripada kedua-dua belah pihak akan duduk di belakang pasangan pengantin. Pasangan pengantin duduk berhadapan dengan Sikhiah (paderi).

ahli keluarga keduadua belah pihak akan berpelukan. .DOLI DEPARTURE € Dalam situasi ini. untuk merapatkan lagi ikatan persaudaraan yang baru terbina itu.

Kesemua ahli keluarga akan menarikan tarian ini secara berpasang-pasanganan. Begitulah secara ringkasnya adat istiadat perkahwinan kaum Sikh yang kelihatan begitu unik dan kelihatan rumit. mereka akan duduk dan menyaksikan tarian bhangra. segala yang mereka lakukan adalah adat tradisi kaum mereka sendiri. walhal. . Tiada siapa yang boleh mempersoalkannya. mereka terlebih dahulu meminta restu dari ayah dan ibu mereka.PANI WAAR € Majlis terakhir dalam adat istiadat perkahwinan kaum Sikh ini adalah pani waar. mereka akan menjamu selera sebelum berangkat ke rumah pengantin lelaki dan seterusnya kediaman mereka sendiri. Kemudian. Kemudian. Sebelum kedua-dua mempelai itu keluar dari rumah perempuan dan masuk ke rumah pengantin lelaki.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful