Sagan. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin. . Gurdwara. Janj Arrival (Milni). Doli Departure dan Pani Waar. Mayian.PENGENALAN € Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Mehndi. Jago. Janj Departure. iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Sembilan peringkat itu ialah.

manakala sehelai kain sari yang dikenali sebagai 'chadar' diapungkan di atas kepalanya. kakak. bakal pengantin akan membersihkan diri sementara ibunya akan melangkah 'phati' yang diduduki oleh anaknya tadi sambil menjunjung 'chadar' di atas kepala. si anak akan berkahwin dalam keadaan yang suci tanpa sebarang kekotoran. Mereka percaya. pengantin perempuan akan ditemani oleh ahli keluarga perempuan seperti ibu.MAYIAN € Dalam majlis Mayian. dan diikuti oleh ahli keluarga perempuan yang lain. Tujuan si ibu melangkah 'phati' itu adalah untuk menolak bala dan segala kekotoran yang terdapat pada si anak. dengan demikian. Proses dimulakan dengan ibu. Dia akan didudukkan di atas sebuah bangku yang dipanggil 'phati'. Sebaik sahaja proses ini telah selesai. adik perempuan. Ibu pengantin perempuan akan meletakkan duit syiling di bawah tapak kakinya dan memulakan proses mayian. . makcik dan bakal kakak iparnya.

UPACARA MAYIAN .

sambil diiringi lagu mehndi. seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin perempuan. . Ia bagi menaikkan seri si bakal pengantin.MEHNDI € Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi. Proses ini sama seperti malam berinai yang dilakukan oleh kaum Melayu.

MEHNDI .

. seorang perempuan akan membawa 'jago'. yang diletakkan di kepala dan dinyalakan lilin di atasnya. Dalam tarian ini. adalah bertujuan untuk menjemput pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan. Tarian ini.JAGO € Majlis ini akan dimeriahkan lagi dengan tarian Boliyan. Tetamu yang hadir akan bersama-sama menarikan tarian ini.

Pihak pengantin lelaki akan disambut oleh pihak keluarga perempuan.JANJ DEPARTURE € Pengantin lelaki yang ditemani oleh pengapitnya akan dipakaikan pakaian yang sesuai sebelum pergi ke rumah pengantin perempuan. .

Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan kekeluargaan antara pihak pengantin lelaki dan perempuan. Ini adalah untuk memesrakan hubungan antara pengantin lelaki dengan ipar-duainya.JANJ ARRIVAL / MILNI € Apa yang menarik dalam majlis ini. kedatangan pengantin lelaki akan disambut oleh ahli keluarga pengantin perempuan dengan gurauan bagi memeriahkan kehadiran pengantin. pengantin lelaki dalam masyarakat Sikh pula akan dikenakan bayaran tol. . Adik-beradik pengantin perempuan akan meminta sedikit wang dan meminta pengantin lelaki untuk menggunting reben yang diletakkan di pintu masuk ke rumah pengantin perempuan. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitnya akan diperkenalkan kepada ahli keluarga pihak perempuan. Jika kedatangan pengantin lelaki dalam masyarakat Melayu lama disambut dengan berbalas pantun.

ahli keluarga daripada kedua-dua belah pihak akan duduk di belakang pasangan pengantin. Dan majlis akan diteruskan dengan sagan. kaum Sikh juga akan diberi penerangan ringkas mengenai tanggungjawab suami isteri dalam sesebuah rumahtangga. . manakala. Pasangan pengantin duduk berhadapan dengan Sikhiah (paderi). pasangan pengantin tadi hendaklah mengelilingi Sikhiah sebanyak tujuh pusingan. Maka dengan ini. sahlah pasangan tadi sebagai suami isteri. Sebaik sahaja selesai memberikan penerangan.GURDWARA € Seperti masyarakat Melayu.

untuk merapatkan lagi ikatan persaudaraan yang baru terbina itu.DOLI DEPARTURE € Dalam situasi ini. ahli keluarga keduadua belah pihak akan berpelukan. .

mereka akan menjamu selera sebelum berangkat ke rumah pengantin lelaki dan seterusnya kediaman mereka sendiri. mereka terlebih dahulu meminta restu dari ayah dan ibu mereka.PANI WAAR € Majlis terakhir dalam adat istiadat perkahwinan kaum Sikh ini adalah pani waar. segala yang mereka lakukan adalah adat tradisi kaum mereka sendiri. mereka akan duduk dan menyaksikan tarian bhangra. . Kemudian. Tiada siapa yang boleh mempersoalkannya. walhal. Kesemua ahli keluarga akan menarikan tarian ini secara berpasang-pasanganan. Kemudian. Begitulah secara ringkasnya adat istiadat perkahwinan kaum Sikh yang kelihatan begitu unik dan kelihatan rumit. Sebelum kedua-dua mempelai itu keluar dari rumah perempuan dan masuk ke rumah pengantin lelaki.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful