P. 1
Adat Istiadat Kaum Sikh

Adat Istiadat Kaum Sikh

|Views: 6,094|Likes:
Published by taziaboy_91
PENGENALAN
€

Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin, iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Sembilan peringkat itu ialah, Mayian, Mehndi, Jago, Janj Departure, Janj Arrival (Milni), Gurdwara, Sagan, Doli Departure dan Pani Waar.

MAYIAN

UPACARA MAYIAN

MEHNDI
€

Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi, seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin
PENGENALAN
€

Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin, iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Sembilan peringkat itu ialah, Mayian, Mehndi, Jago, Janj Departure, Janj Arrival (Milni), Gurdwara, Sagan, Doli Departure dan Pani Waar.

MAYIAN

UPACARA MAYIAN

MEHNDI
€

Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi, seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin

More info:

Published by: taziaboy_91 on Aug 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

. Doli Departure dan Pani Waar. Sembilan peringkat itu ialah. Sagan. Jago. Mayian. Janj Arrival (Milni). Janj Departure. iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan.PENGENALAN € Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Gurdwara. Mehndi. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin.

. Mereka percaya. adik perempuan. manakala sehelai kain sari yang dikenali sebagai 'chadar' diapungkan di atas kepalanya. kakak. pengantin perempuan akan ditemani oleh ahli keluarga perempuan seperti ibu. bakal pengantin akan membersihkan diri sementara ibunya akan melangkah 'phati' yang diduduki oleh anaknya tadi sambil menjunjung 'chadar' di atas kepala. Ibu pengantin perempuan akan meletakkan duit syiling di bawah tapak kakinya dan memulakan proses mayian.MAYIAN € Dalam majlis Mayian. si anak akan berkahwin dalam keadaan yang suci tanpa sebarang kekotoran. dan diikuti oleh ahli keluarga perempuan yang lain. Proses dimulakan dengan ibu. Sebaik sahaja proses ini telah selesai. dengan demikian. Dia akan didudukkan di atas sebuah bangku yang dipanggil 'phati'. Tujuan si ibu melangkah 'phati' itu adalah untuk menolak bala dan segala kekotoran yang terdapat pada si anak. makcik dan bakal kakak iparnya.

UPACARA MAYIAN .

sambil diiringi lagu mehndi.MEHNDI € Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi. Ia bagi menaikkan seri si bakal pengantin. seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin perempuan. . Proses ini sama seperti malam berinai yang dilakukan oleh kaum Melayu.

MEHNDI .

seorang perempuan akan membawa 'jago'. adalah bertujuan untuk menjemput pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan. yang diletakkan di kepala dan dinyalakan lilin di atasnya. Tetamu yang hadir akan bersama-sama menarikan tarian ini. Dalam tarian ini. .JAGO € Majlis ini akan dimeriahkan lagi dengan tarian Boliyan. Tarian ini.

JANJ DEPARTURE € Pengantin lelaki yang ditemani oleh pengapitnya akan dipakaikan pakaian yang sesuai sebelum pergi ke rumah pengantin perempuan. Pihak pengantin lelaki akan disambut oleh pihak keluarga perempuan. .

Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan kekeluargaan antara pihak pengantin lelaki dan perempuan. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitnya akan diperkenalkan kepada ahli keluarga pihak perempuan. Adik-beradik pengantin perempuan akan meminta sedikit wang dan meminta pengantin lelaki untuk menggunting reben yang diletakkan di pintu masuk ke rumah pengantin perempuan. Ini adalah untuk memesrakan hubungan antara pengantin lelaki dengan ipar-duainya. . pengantin lelaki dalam masyarakat Sikh pula akan dikenakan bayaran tol. Jika kedatangan pengantin lelaki dalam masyarakat Melayu lama disambut dengan berbalas pantun.JANJ ARRIVAL / MILNI € Apa yang menarik dalam majlis ini. kedatangan pengantin lelaki akan disambut oleh ahli keluarga pengantin perempuan dengan gurauan bagi memeriahkan kehadiran pengantin.

GURDWARA € Seperti masyarakat Melayu. Pasangan pengantin duduk berhadapan dengan Sikhiah (paderi). pasangan pengantin tadi hendaklah mengelilingi Sikhiah sebanyak tujuh pusingan. ahli keluarga daripada kedua-dua belah pihak akan duduk di belakang pasangan pengantin. kaum Sikh juga akan diberi penerangan ringkas mengenai tanggungjawab suami isteri dalam sesebuah rumahtangga. sahlah pasangan tadi sebagai suami isteri. . Maka dengan ini. manakala. Sebaik sahaja selesai memberikan penerangan. Dan majlis akan diteruskan dengan sagan.

untuk merapatkan lagi ikatan persaudaraan yang baru terbina itu. ahli keluarga keduadua belah pihak akan berpelukan.DOLI DEPARTURE € Dalam situasi ini. .

segala yang mereka lakukan adalah adat tradisi kaum mereka sendiri. . mereka akan duduk dan menyaksikan tarian bhangra. Kemudian. Kesemua ahli keluarga akan menarikan tarian ini secara berpasang-pasanganan. Kemudian. Tiada siapa yang boleh mempersoalkannya. mereka terlebih dahulu meminta restu dari ayah dan ibu mereka. Sebelum kedua-dua mempelai itu keluar dari rumah perempuan dan masuk ke rumah pengantin lelaki. walhal. mereka akan menjamu selera sebelum berangkat ke rumah pengantin lelaki dan seterusnya kediaman mereka sendiri. Begitulah secara ringkasnya adat istiadat perkahwinan kaum Sikh yang kelihatan begitu unik dan kelihatan rumit.PANI WAAR € Majlis terakhir dalam adat istiadat perkahwinan kaum Sikh ini adalah pani waar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->