P. 1
Adat Istiadat Kaum Sikh

Adat Istiadat Kaum Sikh

|Views: 6,004|Likes:
Published by taziaboy_91
PENGENALAN
€

Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin, iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Sembilan peringkat itu ialah, Mayian, Mehndi, Jago, Janj Departure, Janj Arrival (Milni), Gurdwara, Sagan, Doli Departure dan Pani Waar.

MAYIAN

UPACARA MAYIAN

MEHNDI
€

Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi, seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin
PENGENALAN
€

Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin, iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Sembilan peringkat itu ialah, Mayian, Mehndi, Jago, Janj Departure, Janj Arrival (Milni), Gurdwara, Sagan, Doli Departure dan Pani Waar.

MAYIAN

UPACARA MAYIAN

MEHNDI
€

Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi, seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin

More info:

Published by: taziaboy_91 on Aug 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Mehndi. Janj Departure. Mayian.PENGENALAN € Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin. . Jago. Doli Departure dan Pani Waar. Gurdwara. Sagan. Sembilan peringkat itu ialah. Janj Arrival (Milni).

. pengantin perempuan akan ditemani oleh ahli keluarga perempuan seperti ibu. dengan demikian. si anak akan berkahwin dalam keadaan yang suci tanpa sebarang kekotoran. makcik dan bakal kakak iparnya. bakal pengantin akan membersihkan diri sementara ibunya akan melangkah 'phati' yang diduduki oleh anaknya tadi sambil menjunjung 'chadar' di atas kepala. Ibu pengantin perempuan akan meletakkan duit syiling di bawah tapak kakinya dan memulakan proses mayian. dan diikuti oleh ahli keluarga perempuan yang lain.MAYIAN € Dalam majlis Mayian. manakala sehelai kain sari yang dikenali sebagai 'chadar' diapungkan di atas kepalanya. Proses dimulakan dengan ibu. Dia akan didudukkan di atas sebuah bangku yang dipanggil 'phati'. Mereka percaya. Sebaik sahaja proses ini telah selesai. kakak. Tujuan si ibu melangkah 'phati' itu adalah untuk menolak bala dan segala kekotoran yang terdapat pada si anak. adik perempuan.

UPACARA MAYIAN .

Ia bagi menaikkan seri si bakal pengantin. Proses ini sama seperti malam berinai yang dilakukan oleh kaum Melayu.MEHNDI € Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi. sambil diiringi lagu mehndi. . seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin perempuan.

MEHNDI .

seorang perempuan akan membawa 'jago'. Dalam tarian ini. yang diletakkan di kepala dan dinyalakan lilin di atasnya. .JAGO € Majlis ini akan dimeriahkan lagi dengan tarian Boliyan. Tetamu yang hadir akan bersama-sama menarikan tarian ini. Tarian ini. adalah bertujuan untuk menjemput pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan.

.JANJ DEPARTURE € Pengantin lelaki yang ditemani oleh pengapitnya akan dipakaikan pakaian yang sesuai sebelum pergi ke rumah pengantin perempuan. Pihak pengantin lelaki akan disambut oleh pihak keluarga perempuan.

JANJ ARRIVAL / MILNI € Apa yang menarik dalam majlis ini. Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan kekeluargaan antara pihak pengantin lelaki dan perempuan. . Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitnya akan diperkenalkan kepada ahli keluarga pihak perempuan. pengantin lelaki dalam masyarakat Sikh pula akan dikenakan bayaran tol. Ini adalah untuk memesrakan hubungan antara pengantin lelaki dengan ipar-duainya. kedatangan pengantin lelaki akan disambut oleh ahli keluarga pengantin perempuan dengan gurauan bagi memeriahkan kehadiran pengantin. Adik-beradik pengantin perempuan akan meminta sedikit wang dan meminta pengantin lelaki untuk menggunting reben yang diletakkan di pintu masuk ke rumah pengantin perempuan. Jika kedatangan pengantin lelaki dalam masyarakat Melayu lama disambut dengan berbalas pantun.

kaum Sikh juga akan diberi penerangan ringkas mengenai tanggungjawab suami isteri dalam sesebuah rumahtangga. Dan majlis akan diteruskan dengan sagan.GURDWARA € Seperti masyarakat Melayu. Maka dengan ini. manakala. Pasangan pengantin duduk berhadapan dengan Sikhiah (paderi). ahli keluarga daripada kedua-dua belah pihak akan duduk di belakang pasangan pengantin. Sebaik sahaja selesai memberikan penerangan. sahlah pasangan tadi sebagai suami isteri. . pasangan pengantin tadi hendaklah mengelilingi Sikhiah sebanyak tujuh pusingan.

ahli keluarga keduadua belah pihak akan berpelukan.DOLI DEPARTURE € Dalam situasi ini. untuk merapatkan lagi ikatan persaudaraan yang baru terbina itu. .

walhal. .PANI WAAR € Majlis terakhir dalam adat istiadat perkahwinan kaum Sikh ini adalah pani waar. mereka terlebih dahulu meminta restu dari ayah dan ibu mereka. Sebelum kedua-dua mempelai itu keluar dari rumah perempuan dan masuk ke rumah pengantin lelaki. Kemudian. segala yang mereka lakukan adalah adat tradisi kaum mereka sendiri. mereka akan duduk dan menyaksikan tarian bhangra. mereka akan menjamu selera sebelum berangkat ke rumah pengantin lelaki dan seterusnya kediaman mereka sendiri. Tiada siapa yang boleh mempersoalkannya. Begitulah secara ringkasnya adat istiadat perkahwinan kaum Sikh yang kelihatan begitu unik dan kelihatan rumit. Kesemua ahli keluarga akan menarikan tarian ini secara berpasang-pasanganan. Kemudian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->