Doli Departure dan Pani Waar. Janj Departure. .PENGENALAN € Adat perkahwinan kaum Sikh boleh dikatakan agak rumit dan agak berbeza. Jago. Mayian. Sagan. iaitu sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Sembilan peringkat itu ialah. Mehndi. Terdapat sembilan peringkat yang perlu dilalui oleh bakal pengantin. Gurdwara. Janj Arrival (Milni).

. Sebaik sahaja proses ini telah selesai. dan diikuti oleh ahli keluarga perempuan yang lain. pengantin perempuan akan ditemani oleh ahli keluarga perempuan seperti ibu. manakala sehelai kain sari yang dikenali sebagai 'chadar' diapungkan di atas kepalanya. bakal pengantin akan membersihkan diri sementara ibunya akan melangkah 'phati' yang diduduki oleh anaknya tadi sambil menjunjung 'chadar' di atas kepala. Ibu pengantin perempuan akan meletakkan duit syiling di bawah tapak kakinya dan memulakan proses mayian. Proses dimulakan dengan ibu. dengan demikian. kakak. Dia akan didudukkan di atas sebuah bangku yang dipanggil 'phati'. Mereka percaya. si anak akan berkahwin dalam keadaan yang suci tanpa sebarang kekotoran. adik perempuan.MAYIAN € Dalam majlis Mayian. Tujuan si ibu melangkah 'phati' itu adalah untuk menolak bala dan segala kekotoran yang terdapat pada si anak. makcik dan bakal kakak iparnya.

UPACARA MAYIAN .

. Ia bagi menaikkan seri si bakal pengantin.MEHNDI € Sebaik sahaja selesai majlis mayian tadi. seorang ahli keluarga perempuan akan melukiskan 'henna' di tapak tangan pengantin perempuan. sambil diiringi lagu mehndi. Proses ini sama seperti malam berinai yang dilakukan oleh kaum Melayu.

MEHNDI .

Dalam tarian ini. seorang perempuan akan membawa 'jago'. . Tetamu yang hadir akan bersama-sama menarikan tarian ini. yang diletakkan di kepala dan dinyalakan lilin di atasnya.JAGO € Majlis ini akan dimeriahkan lagi dengan tarian Boliyan. Tarian ini. adalah bertujuan untuk menjemput pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan.

Pihak pengantin lelaki akan disambut oleh pihak keluarga perempuan. .JANJ DEPARTURE € Pengantin lelaki yang ditemani oleh pengapitnya akan dipakaikan pakaian yang sesuai sebelum pergi ke rumah pengantin perempuan.

. Pengantin lelaki yang diiringi oleh pengapitnya akan diperkenalkan kepada ahli keluarga pihak perempuan.JANJ ARRIVAL / MILNI € Apa yang menarik dalam majlis ini. pengantin lelaki dalam masyarakat Sikh pula akan dikenakan bayaran tol. Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan kekeluargaan antara pihak pengantin lelaki dan perempuan. Ini adalah untuk memesrakan hubungan antara pengantin lelaki dengan ipar-duainya. Adik-beradik pengantin perempuan akan meminta sedikit wang dan meminta pengantin lelaki untuk menggunting reben yang diletakkan di pintu masuk ke rumah pengantin perempuan. Jika kedatangan pengantin lelaki dalam masyarakat Melayu lama disambut dengan berbalas pantun. kedatangan pengantin lelaki akan disambut oleh ahli keluarga pengantin perempuan dengan gurauan bagi memeriahkan kehadiran pengantin.

ahli keluarga daripada kedua-dua belah pihak akan duduk di belakang pasangan pengantin. kaum Sikh juga akan diberi penerangan ringkas mengenai tanggungjawab suami isteri dalam sesebuah rumahtangga. Dan majlis akan diteruskan dengan sagan. pasangan pengantin tadi hendaklah mengelilingi Sikhiah sebanyak tujuh pusingan. Maka dengan ini. sahlah pasangan tadi sebagai suami isteri.GURDWARA € Seperti masyarakat Melayu. . manakala. Pasangan pengantin duduk berhadapan dengan Sikhiah (paderi). Sebaik sahaja selesai memberikan penerangan.

ahli keluarga keduadua belah pihak akan berpelukan. .DOLI DEPARTURE € Dalam situasi ini. untuk merapatkan lagi ikatan persaudaraan yang baru terbina itu.

segala yang mereka lakukan adalah adat tradisi kaum mereka sendiri. walhal. Kesemua ahli keluarga akan menarikan tarian ini secara berpasang-pasanganan. mereka akan duduk dan menyaksikan tarian bhangra. Tiada siapa yang boleh mempersoalkannya. Begitulah secara ringkasnya adat istiadat perkahwinan kaum Sikh yang kelihatan begitu unik dan kelihatan rumit. mereka akan menjamu selera sebelum berangkat ke rumah pengantin lelaki dan seterusnya kediaman mereka sendiri. Sebelum kedua-dua mempelai itu keluar dari rumah perempuan dan masuk ke rumah pengantin lelaki.PANI WAAR € Majlis terakhir dalam adat istiadat perkahwinan kaum Sikh ini adalah pani waar. Kemudian. mereka terlebih dahulu meminta restu dari ayah dan ibu mereka. . Kemudian.