KEBUDAYAAN MELAYU

Disediakan oleh :Nama :Mohd Faizal bin Zammeri Nama pensyarah : Encik mohd Asri bin Abdul Razak

Pengaruh Hindu Budha dan Islam dalam masyarakat Melayu

Sukhotai. Sg tembeling. Srivijaya. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. gangga Negara dan Langkasuka. · Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. Kota Tinggi. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. · Hubungan dagang Rom juga wujud buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing. Singhasari dan Mataram. dan Burma. dan Muar. · Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. Majapahit. Pantai Barat dan Selatan Siam. Sungai Klang. Indonesia.SEJARAH KEDATANGAN HINDU y BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA y Pengenalan y y · Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan y y y y y wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. Chenla. · Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. Data arkeologi Funan wujud 3M bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam hubungan dagang. · Sumber Cina: Funan wujud pada 3M yg awal di AT. . Angkor.Thai. dan Ayuthia. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua.

y· Bukti proses tamadun ambil masa 600. y· Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim yang berkembang dengan kapal layar dan perahu.y Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai.. y . y· Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M.700 tahun untuk bentuk kerajaan.tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja.

Cara-cara pengaruh hindu budha tersebar ke tanah melayu Dibawa golongan kesyatria atau golongan tenter penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara 4 cara Dibawa pedagang atau vaisya melalui aktiviti perdagagang antara Asia Tenggara dengan India Dibawa golongan Brahmin atau pendeta yang mengetuai pelbagai upacara keagamaan di istana kerajaan awal Pengambilan terus aspekaspek kebudayaan india yang menarik oleh pemerintah dan kemudian disesuaikan dengan budaya tempatan(asimilasi) .

. dan pelbagai buahan. Indonesia. dan Vietnam) 2. Rempah ratus spt cengkih. Tanaman utama : Padi sawah.Bentuk kerajaan y Bentuk Kerajaan Awal y y Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. Angkor ( Kemboja ). . Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati Sungai Menam. padi huma. Terbentuk secara evolusi jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. tanduk. gading. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. Kerajaan Sungai Merah. penternakan. damar. Selain itu dapat juga di pedalaman kaw. dan sayur-sayuran. jagung . kayu cendana. dan Sukhotai ( Thailand ). dan pemungutan hasil hutan dan sungai. 5. keledek. Funan dari agraria ke maritim 4. · Kerajaan Agraria 1. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). 3. Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian. pisang. kapur barus. Vietnam. Berasaskan kedudukan y y y y y y geografi dan sosioekonomi. Loas. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng. Thailanddan Sg Irrawady.

Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur. kambing.utk padi. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. y 9. y 8. y . Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan. Ternakan haiwan spt lembu. raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) bina sistem pengairan dan baray tempat takungan air seperti tasik.. Menangkap ikan di sawah. punca air minum upaya tampung penduduk yg ramai.Majukan pertanian Angkor. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong.. paya dan sungai. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan. y 7. kulit kurakura. ikan air tawar.y 6. dan ayam. kerbau.

timah. emas. peneroka punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. Kedah Tua. Emas banyak T Melayu dikenali sbg. jadi pelabuhan entrepot pembekal emas.y · y 1.Muda ). Disinggahi dapatkan barang spt. Org Melayu terkenal pelaut. Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut jadi kampung nelayan ada juga berkembang jadi kaw. Maju jadi pelabuhan kerajaan spt. y y y y y y Kerajaan Maritim Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. 2. hasil hutan. orang laut dan pedagang luar. Sumatera Bumi Emas. Tiumah di Pulau Tioman. Wujud lebihan pengeluaran didagang jadi pusat dagang pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). Chih Tu ( Sungai Kelantan ). Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. 3. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). 4. Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar. . Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. Srivijaya ( Sungai Musi ). Semenanjung Emas. Kalah ( Sungai Takuapa). Kedah Tua Sg Merbok dan Sg. dan Srivijaya. dan hasil kerajaan persekitarannya. Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda laluan dagang antarabangsa.Terletak pesisiran pantai. pedagang. Tahu juga kaedah bintang di langit. timah. lembah sungai. Langkasuka. 6. Molo-yu ( Sungai Batang Hari ). 5. Tarikan org India dan Yunani. 7. Bahasa melayu bahasa lingua franca penduduknya: orang tempatan. rotan. dan hasil laut. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). dan Srivijaya.Muda. Damar. Emas dan timah. Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh.

. Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya. Anutan agama Hindu.. iii. y y y y y y y y Kerajaan Maritim Srivijaya Terletak di Sungai Musi. ii. Rakyat terdiri orang laut dan pelbagai golongan lain. Keupayaan membina kala besar. 2.y · y 1. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. 3.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka. Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. Punyai tentera yg besar. 5. 4. Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. iv. Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka.

y · y 1. Panduan ke pelabuhan Gunug Jerai. tekstil. gelas. Song. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal guna tukang kayu kerajaan agraria. 4. y 3. terlindung dari angin monsun. rotan dan timah. dan Yuan. Kerajaan maritim juga perlukan gajah diperoleh dari kerajaan agraria. · Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria Agraria hasilkan beras . dan manik. Wujud tempat penyimpanan barang spt.Muda. 2. Kedudukan strtegik Selat Melaka. manik dan tembaga. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan hubungan diplomatik. sutera. Sri Lanka dan Myanmar. Damar. Teh. 3. Jadi pelabuhan entrepot. kaca. y 2. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. y . Kerajaan Maritim Kedah Tua Terletak di Sungai Merbok dan Sg. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. laluan Timur dan Barat. Kedah. y y y y y y 1. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. Barangan luar yang ada spt. y 4. manik dari India. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. Berlaku perdagangan cara tukar barang @ sistem barter.

orang laut. Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim Pelabuhan Pembekal bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa. Pelabuhan entrepot 4. pedagang luar. 7. Terletak dipesisiran pantai. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. y 2. · Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal y . Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. Wujud bahasa lingua franca 6. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan. 5.y y y y y y y y y y y · y 1. Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. sungai dan di kepulauan 3. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha.

Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. Dalam abad ke y y y y y y y y y y 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India . Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan.y Pengaruh Hindu Buddha y y Amalan masyarakat dalam Zaman Logam Animisme . Golongan Brahmin atau pendeta. Candi di Angkor. 1. 3. Pedagang atau vaisya. 4. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. kesenian dan kesusasteraan. 2. Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut: . Candi Borobudur. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera. sistem pemerintahan beraja.

Prambanam.y§ y y y y Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya. Lembanh Bujang. § Sistem beraja § Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. Ketara bila Maharaja Vespian . untuk dapatkan emas. Kedah Tua Buddha. Dieng. § Amalan kepercayaan agama Buddha dan Hindu . 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka Hindu. .Rom hentikan perdagangan emas dengan India. § Candi yang didirikan spt Borobudur. Angkor Wat. Sumatera dan Jawa Buddha Mahayana. Indonesia Hindu.

adat istiadat seperti pertabalan raja diwujudkan untuk mengukuhkan kedaulatan raja berdasarkan konsep itu. Malah. . Manakala penderhaka tidak akan diampunkan. Raja juga digambarkan sebagai bayangan tuhan sehingga melahirkan konsep dewa-dewa. Untuk menjadi raja yang terulung mereka mendirikan kompleks kota yang melambangkan konsep alam semesta atau orde kosmos yang membuktikan keagungan mereka seperti Raja Suryavarman II telah membina Angkor Wat. unsur mitos dan legenda.y Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan Ketua di Asia Tenggara mendapat gelaran raja yang berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan seperti perintah raja menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan oleh rakyat tanpa sebarang bantahan.

Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan awal y Gelaran raja kepada ketua y y Menggunakan unsur mitos y y y y y y y y pemerintah Dibawahnya kerabat diraja & pembesar termasuk ahli agama(brahmin)rakyat dan hamba Raja berkuasa mutlak Peritah raja adalah undang2 yg wajib dilaksana Sekiranya melanggar perintah bermakna menderhaka & tidak akan diampunkan Raja perlu adil terhadap gologan yang diperintah Raja dianggap bayangan tuhan y untuk kuatkan kedudukan raja Adat istiadat pertabalan raja oleh golongan brahmin bagi kukuhkan kedaulatan Konsep orde kosmo(alam semesta)cth Raja Suyarvarman II bina Angkor Wat Raja dibantu oleh pembesar(pegawai tentera dan hakim)-setiap daerah terdapat pembesar dan gabenor Golongan brahmin berperanan penting dalam upacara keagamaan .

arjunwiwaha & Kunjarkuna Epik Ramayana melahirkan hikayat Seri Rama Cerita epik Ramayana dan Mahabrata telah mempengaruhi cerita lisan & teater seperti wayang kulit Epik Mahabrata melahirkan nafkah hikayat yang diadun unsur tempatan seperti hikayat pendewa lima.Pengaruh hindu budha dalam kesusasteraan zaman kerajaan awal asia tenggara Unsur mitos dalam kesusasteraan klasik asia tenggara.Mahabrata dan Puranas Pengaruh sastera india dalam puisi & prosa jawa seperta nagarakertagama.hikayat pendawa jaya & hikayat Sang Samba .hasil pengaruh sastera india seperti epik ramayana. sutasoma.

Bukti pengaruh hindu Budha dalam kerajaan awal asia tenggara Pemerintah beraja & raja sebagai ketua pemerintah Raja berkuasa mutlak dan rakyat tidak boleh langgar perintah raja Raja dianggap dewa raja wakil tuahan di bumi Adat istiadat tabal raja oleh golongan brahmin Brahmin golongan tertinggi selepas raja & amat berpengaruh Bahasa sanskrit menjadi bahasa komunikasi& ilmu Seni bina candi merupakan pengaruh Hindu Budha Sebuah negara mengambarkan satu alam semesta (orde kosmo) Raja bertanggunjawab atur kesejahteraan negara & rakyat selaras dengan dharma( peraturan alam semesta) y Terdapat istilah pentadbiran menggunakan bahasa sanskrit seperti gelaran.prosa& hikayat dalam satera klasik hasil pengaruh epik Ramayana.& sistem perundangan y Unsur mitos .puisi .arahan raja.Mahabrata & puranas y y y y y y y y y .

y Namun begitu. Islam dikatakan wujud di Sumatera pada abad ke-13. negeriChampa mulai menerima Islam pada abad ke-15 tetapi dalam Sejarah China. Menurut Sejarah Melayu.pernyataan ini tidak mempunyai bukti yang sahih. . y Walau bagaimanapun. y Pemerintah Melaka yang pertama menganuti Islam ialah Sultan Mahkota Iskandar Syah.Pengaruh islam dalam masyarakat melayu y Agama Islam mula tersebar di Asia Tenggara pada abad ke-7. Islam mula dibawa masuk ke Tanah Melayu khasnya Melaka hanya selepas penghujung abad ke-14.

t. Johor dan Terengganu. Sultan juga dianggap sebagai Aminul Mukminin iaitu ketua kepada umat Islam. . y Konsep dewaraja telah diambil alih oleh konsep Sultan yang menganggap Sultan sebagai zul-illahi-fil-alam iaitu pegangan bahawa Sultan itu adalah amanah Allah s. di muka bumi.y Penerimaan agama Islam oleh masyarakat tradisional bukan sahaja membawa pengaruh kepada akidah. Ciri-ciri kerajaan ini berubah menjadi sama seperti ciri-ciri pentadbiran kerajaan di Timur Tengah seperti Kerajaan Turki Uthmaniyyah. y Dari segi pentadbiran:y Islam telah mempengaruhi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka.w. tetapi ia juga membawa pengaruh terhadap aspek kehidupan yang lain.kerajaan-kerajaan lain seperti Kedah.

Undangundang 99 Perak dan Undangundang Pahang. . Kini. Sebagai contoh. Selain daripada peranan Sultan. ahli-ahli sufi dan ulamaulama juga menjadi penasihat tentang agama Islam kepada raja. y Dari segi undang-undang :y Perundangan Islam telah menjadi tunjang kepada undang-undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka y Hal ini pula diwarisi oleh negeri-negeri Melayu yang lain pada hari kemudian.y Dalam sektor agama:o Sultan menjadi ketua agama Islam dan baginda bertanggungjawab memerintah dengan adil dan menjagakebajikan rakyat jelatanya. agama Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi.

masyarakat Melayu mempunyai pandangan dan falsafah hidup yang berkaitan dengan unsur-unsur Islam seperti mencari rezeki yang halal. Hindu dan Buddha telah berubah menjadi agama Islam.kewajipan mencari ilmu pengetahuan dan sebagainya. ia menyuruh umatnya berfikir untuk menerapkan unsur-unsur rasionalisme dalam pemikiran mereka. y Kini. Selain itu. . unsur-unsur metafizik telah terterap ke dalam nilai hidup msyarakat tempatan. Kepercayaan asal iaitu animisme. Agama Islam telah mengubah cara pemikiran orang Melayu. o Mengikut agama Islam.y Dari segi kehidupan masyarakat :o kehadiran agama Islam telah mengubah cara hidup mereka.

y Mereka haruslah sentiasa beriman dan bersaudara dan menjadikannya sebagai prinsip ke arah perpaduan masyarakat. semua umat Islam merupakan stu gagasan.y Islam juga membawa pengaruh kepada adat resam masyarakat tempatan. Masyarakat Melayu telah membuat penyesuaian antara unsur-unsur Hindu dan Islam untuk mengelakkan amalan yang diamalkan pada dahulu kala bertentangan dengan ajaran Islam. Agama Islam membawa sistem nilai sosial yang berbeza dengan sebelumnya. Mengikut agama Islam. y Agama Islam telah menghapuskan sistem nilai sosial yang berasaskan perbezaan taraf atau sistem kasta. .

contohnya membayar zakat. adat perkahwinan dan sebagainya. India dan Parsi.y Antara adat resam yang banyak dipengaruhi oleh Islam ialah adat bercukur. bergotong-royong dan kekeluargaan. pusat kegiatan intelektual dan menjadi tumpuan alim ulama dari negara negara Arab. bekerjasama. . Selain itu. o dari segi pendidikan masyarakat Melayu :y Pendidikan formal mula wujud sejak Kesultanan Melayu Melaka dengan kedatangan pada pendakwah dan alim ulama agama Islam. aspek Islam yang baru juga diamalkan. Istana telah dijadikan pusat pendidikan.

y Istana juga menjadi khazanah hikayat yang memberipengajaran agama bertemakan kisah para nabi. Mereka mengadakan pendidikan Islam dengan tujuan melahirkan pelajar-pelajar yang tahu tentang agama Islam. Hikayat Abu Samah dan Hikayat Nabi Yusof. Mereka menghantar anak-anak mereka ke rumah tok guru untuk menerima pelajaran agama. mereka akan belajar tentang fardu ain dan akhlak mulia. y Para ibu bapa sangat mementingkan pendidikan anakanak mereka. y Pada peringkat pertama. . memupuk akhlak mulia dan sebagainya. contohnya. mereka akan belajar tentang muqaddam dan al-Quran mengikut tajwid yang betul. Pada peringkat kedua.

ubi sebagai membalas budi tok guru. Di sini.y Pelajar-pelajar ini tidak dikenakan bayaran tetapi ibu bapa akan memberi penghargaan dengan menghantar padi. mereka terus mempelajari tentang alQuran. Ia merupakan lanjutan daripada sistem pendidikan di masjid dan surau. mendalami fardu ain pada siang pagi. y Selepas peringkat ini. . beras. Kaedah hafalan digunakan dalam pembelajaran. iaituseseorang itu menghadapi kesulitan untuk memahami sesuatu kitab. y Selain itu. sistem pengajian madrasah juga merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan di Tanah Melayu selepas kedatangan Islam. mereka akan melanjutkan pelajaran ke masjid atau surau untuk melanjutkan pelajaran tentang ilmu agama. mereka akan hafalkannya sahaja.

Selepas 10 tahun. pelajar boleh melanjutkan pelajarannya di Mekah atau berkhidmat sebagai guru dipondoknya juga sekiranya ia lulus. tafsir.y Seterusnya. sekolah pondok merupakan pusat pengajian tertinggi di Tanah Melayu. y Sekolah pondok ini amat terkenal di negeri Kelantan sehingga negeri ini digelar sebagai Serambi Mekah .Ramai ibu bapa tidak mampu menghantar anak mereka ke sekolah pondok kerana kesempitan wang. y Mereka menekankan aspek agama dan matapelajaran seperti saraf. . wujudiah diajar.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful