P. 1
KEBUDAYAAN MELAYU

KEBUDAYAAN MELAYU

|Views: 996|Likes:
Published by Well Syazue

More info:

Published by: Well Syazue on Aug 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2013

pdf

text

original

KEBUDAYAAN MELAYU

Disediakan oleh :Nama :Mohd Faizal bin Zammeri Nama pensyarah : Encik mohd Asri bin Abdul Razak

Pengaruh Hindu Budha dan Islam dalam masyarakat Melayu

· Hubungan dagang Rom juga wujud buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing. Pantai Barat dan Selatan Siam. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. gangga Negara dan Langkasuka. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam hubungan dagang. · Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. · Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. · Sumber Cina: Funan wujud pada 3M yg awal di AT. Singhasari dan Mataram. dan Burma. Angkor. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. · Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. Sukhotai. .SEJARAH KEDATANGAN HINDU y BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA y Pengenalan y y · Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan y y y y y wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. dan Ayuthia. Kota Tinggi. Majapahit. Data arkeologi Funan wujud 3M bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. Srivijaya.Thai. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua. Chenla. Sg tembeling. dan Muar. Sungai Klang. Indonesia.

tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja.y Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai. y· Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M. y . y· Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim yang berkembang dengan kapal layar dan perahu..700 tahun untuk bentuk kerajaan. y· Bukti proses tamadun ambil masa 600.

Cara-cara pengaruh hindu budha tersebar ke tanah melayu Dibawa golongan kesyatria atau golongan tenter penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara 4 cara Dibawa pedagang atau vaisya melalui aktiviti perdagagang antara Asia Tenggara dengan India Dibawa golongan Brahmin atau pendeta yang mengetuai pelbagai upacara keagamaan di istana kerajaan awal Pengambilan terus aspekaspek kebudayaan india yang menarik oleh pemerintah dan kemudian disesuaikan dengan budaya tempatan(asimilasi) .

· Kerajaan Agraria 1. gading. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). pisang. Loas. Selain itu dapat juga di pedalaman kaw. tanduk. Funan dari agraria ke maritim 4. kapur barus. keledek. Vietnam. 3. kayu cendana. jagung . Berasaskan kedudukan y y y y y y geografi dan sosioekonomi. dan Vietnam) 2. Thailanddan Sg Irrawady. dan sayur-sayuran.. Kerajaan Sungai Merah. Tanaman utama : Padi sawah. Rempah ratus spt cengkih. Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian. . dan pelbagai buahan. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng. Terbentuk secara evolusi jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati Sungai Menam. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja.Bentuk kerajaan y Bentuk Kerajaan Awal y y Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. penternakan. 5. dan pemungutan hasil hutan dan sungai. dan Sukhotai ( Thailand ). damar. padi huma. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. Angkor ( Kemboja ). Indonesia.

. punca air minum upaya tampung penduduk yg ramai.Majukan pertanian Angkor. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. Ternakan haiwan spt lembu. ikan air tawar. paya dan sungai. dan ayam. y 9. Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur. Menangkap ikan di sawah. y . kambing. y 7. raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) bina sistem pengairan dan baray tempat takungan air seperti tasik.utk padi. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong.y 6.. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan. kerbau. y 8. kulit kurakura.

dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. 3.Terletak pesisiran pantai. pedagang. Org Melayu terkenal pelaut. Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut jadi kampung nelayan ada juga berkembang jadi kaw. Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). Langkasuka. Chih Tu ( Sungai Kelantan ). Damar. peneroka punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. timah. Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. Disinggahi dapatkan barang spt. Kedah Tua. Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. Bahasa melayu bahasa lingua franca penduduknya: orang tempatan. dan hasil laut. rotan.Muda ). 6. lembah sungai. 2. Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh. Tarikan org India dan Yunani. Emas dan timah. . Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). Wujud lebihan pengeluaran didagang jadi pusat dagang pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). Emas banyak T Melayu dikenali sbg. Sumatera Bumi Emas. jadi pelabuhan entrepot pembekal emas. Tahu juga kaedah bintang di langit. 4. Kalah ( Sungai Takuapa). Molo-yu ( Sungai Batang Hari ). Semenanjung Emas. orang laut dan pedagang luar. emas. Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda laluan dagang antarabangsa. dan Srivijaya. Srivijaya ( Sungai Musi ). 7. dan Srivijaya. dan hasil kerajaan persekitarannya. Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar.y · y 1. y y y y y y Kerajaan Maritim Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. Kedah Tua Sg Merbok dan Sg. Tiumah di Pulau Tioman. 5. timah.Muda. Maju jadi pelabuhan kerajaan spt. hasil hutan.

.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. ii. Punyai tentera yg besar. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka.. Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. 4. Rakyat terdiri orang laut dan pelbagai golongan lain. 3. Anutan agama Hindu. Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya. 5. y y y y y y y y Kerajaan Maritim Srivijaya Terletak di Sungai Musi. Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i. Keupayaan membina kala besar. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya. iv. 2.y · y 1. iii.

Kerajaan Maritim Kedah Tua Terletak di Sungai Merbok dan Sg. Berlaku perdagangan cara tukar barang @ sistem barter. y 2. Barangan luar yang ada spt. y y y y y y 1. dan Yuan. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal guna tukang kayu kerajaan agraria. manik dan tembaga. 2. Panduan ke pelabuhan Gunug Jerai. Sri Lanka dan Myanmar. Damar. Teh. laluan Timur dan Barat. Kedah. kaca.Muda. y 3. manik dari India. y 4. Wujud tempat penyimpanan barang spt. dan manik. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. gelas. Kerajaan maritim juga perlukan gajah diperoleh dari kerajaan agraria. Song. · Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria Agraria hasilkan beras . 3. terlindung dari angin monsun. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. Kedudukan strtegik Selat Melaka. 4. Jadi pelabuhan entrepot. tekstil. sutera. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. y .y · y 1. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan hubungan diplomatik. rotan dan timah.

Wujud bahasa lingua franca 6. orang laut. 5. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha.y y y y y y y y y y y · y 1. Pelabuhan entrepot 4. pedagang luar. y 2. sungai dan di kepulauan 3. Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. Terletak dipesisiran pantai. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal y . Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim Pelabuhan Pembekal bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa. · Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. 7. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan.

Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut: . 2. kesenian dan kesusasteraan. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. Dalam abad ke y y y y y y y y y y 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India . 1. 3. Pedagang atau vaisya.y Pengaruh Hindu Buddha y y Amalan masyarakat dalam Zaman Logam Animisme . Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan. Candi Borobudur. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera. Candi di Angkor. 4. Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. Golongan Brahmin atau pendeta. sistem pemerintahan beraja.

§ Sistem beraja § Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. Ketara bila Maharaja Vespian . Prambanam.Rom hentikan perdagangan emas dengan India. 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka Hindu. Kedah Tua Buddha. . § Amalan kepercayaan agama Buddha dan Hindu .y§ y y y y Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya. Angkor Wat. untuk dapatkan emas. Dieng. Lembanh Bujang. § Candi yang didirikan spt Borobudur. Sumatera dan Jawa Buddha Mahayana. Indonesia Hindu.

y Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan Ketua di Asia Tenggara mendapat gelaran raja yang berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan seperti perintah raja menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan oleh rakyat tanpa sebarang bantahan. Malah. Untuk menjadi raja yang terulung mereka mendirikan kompleks kota yang melambangkan konsep alam semesta atau orde kosmos yang membuktikan keagungan mereka seperti Raja Suryavarman II telah membina Angkor Wat. Raja juga digambarkan sebagai bayangan tuhan sehingga melahirkan konsep dewa-dewa. Manakala penderhaka tidak akan diampunkan. unsur mitos dan legenda. adat istiadat seperti pertabalan raja diwujudkan untuk mengukuhkan kedaulatan raja berdasarkan konsep itu. .

Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan awal y Gelaran raja kepada ketua y y Menggunakan unsur mitos y y y y y y y y pemerintah Dibawahnya kerabat diraja & pembesar termasuk ahli agama(brahmin)rakyat dan hamba Raja berkuasa mutlak Peritah raja adalah undang2 yg wajib dilaksana Sekiranya melanggar perintah bermakna menderhaka & tidak akan diampunkan Raja perlu adil terhadap gologan yang diperintah Raja dianggap bayangan tuhan y untuk kuatkan kedudukan raja Adat istiadat pertabalan raja oleh golongan brahmin bagi kukuhkan kedaulatan Konsep orde kosmo(alam semesta)cth Raja Suyarvarman II bina Angkor Wat Raja dibantu oleh pembesar(pegawai tentera dan hakim)-setiap daerah terdapat pembesar dan gabenor Golongan brahmin berperanan penting dalam upacara keagamaan .

sutasoma.Pengaruh hindu budha dalam kesusasteraan zaman kerajaan awal asia tenggara Unsur mitos dalam kesusasteraan klasik asia tenggara.arjunwiwaha & Kunjarkuna Epik Ramayana melahirkan hikayat Seri Rama Cerita epik Ramayana dan Mahabrata telah mempengaruhi cerita lisan & teater seperti wayang kulit Epik Mahabrata melahirkan nafkah hikayat yang diadun unsur tempatan seperti hikayat pendewa lima.hasil pengaruh sastera india seperti epik ramayana.hikayat pendawa jaya & hikayat Sang Samba .Mahabrata dan Puranas Pengaruh sastera india dalam puisi & prosa jawa seperta nagarakertagama.

prosa& hikayat dalam satera klasik hasil pengaruh epik Ramayana.Bukti pengaruh hindu Budha dalam kerajaan awal asia tenggara Pemerintah beraja & raja sebagai ketua pemerintah Raja berkuasa mutlak dan rakyat tidak boleh langgar perintah raja Raja dianggap dewa raja wakil tuahan di bumi Adat istiadat tabal raja oleh golongan brahmin Brahmin golongan tertinggi selepas raja & amat berpengaruh Bahasa sanskrit menjadi bahasa komunikasi& ilmu Seni bina candi merupakan pengaruh Hindu Budha Sebuah negara mengambarkan satu alam semesta (orde kosmo) Raja bertanggunjawab atur kesejahteraan negara & rakyat selaras dengan dharma( peraturan alam semesta) y Terdapat istilah pentadbiran menggunakan bahasa sanskrit seperti gelaran.& sistem perundangan y Unsur mitos .arahan raja.Mahabrata & puranas y y y y y y y y y .puisi .

Islam mula dibawa masuk ke Tanah Melayu khasnya Melaka hanya selepas penghujung abad ke-14.Pengaruh islam dalam masyarakat melayu y Agama Islam mula tersebar di Asia Tenggara pada abad ke-7. y Pemerintah Melaka yang pertama menganuti Islam ialah Sultan Mahkota Iskandar Syah.pernyataan ini tidak mempunyai bukti yang sahih. y Walau bagaimanapun. negeriChampa mulai menerima Islam pada abad ke-15 tetapi dalam Sejarah China. y Namun begitu. . Menurut Sejarah Melayu. Islam dikatakan wujud di Sumatera pada abad ke-13.

tetapi ia juga membawa pengaruh terhadap aspek kehidupan yang lain. di muka bumi.t. y Dari segi pentadbiran:y Islam telah mempengaruhi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. y Konsep dewaraja telah diambil alih oleh konsep Sultan yang menganggap Sultan sebagai zul-illahi-fil-alam iaitu pegangan bahawa Sultan itu adalah amanah Allah s. . Ciri-ciri kerajaan ini berubah menjadi sama seperti ciri-ciri pentadbiran kerajaan di Timur Tengah seperti Kerajaan Turki Uthmaniyyah. Sultan juga dianggap sebagai Aminul Mukminin iaitu ketua kepada umat Islam.kerajaan-kerajaan lain seperti Kedah.y Penerimaan agama Islam oleh masyarakat tradisional bukan sahaja membawa pengaruh kepada akidah.w. Johor dan Terengganu.

Selain daripada peranan Sultan. Kini. Sebagai contoh. .y Dalam sektor agama:o Sultan menjadi ketua agama Islam dan baginda bertanggungjawab memerintah dengan adil dan menjagakebajikan rakyat jelatanya. Undangundang 99 Perak dan Undangundang Pahang. y Dari segi undang-undang :y Perundangan Islam telah menjadi tunjang kepada undang-undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka y Hal ini pula diwarisi oleh negeri-negeri Melayu yang lain pada hari kemudian. agama Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi. ahli-ahli sufi dan ulamaulama juga menjadi penasihat tentang agama Islam kepada raja.

unsur-unsur metafizik telah terterap ke dalam nilai hidup msyarakat tempatan. Agama Islam telah mengubah cara pemikiran orang Melayu.y Dari segi kehidupan masyarakat :o kehadiran agama Islam telah mengubah cara hidup mereka. o Mengikut agama Islam. Selain itu. . Kepercayaan asal iaitu animisme. y Kini. ia menyuruh umatnya berfikir untuk menerapkan unsur-unsur rasionalisme dalam pemikiran mereka. masyarakat Melayu mempunyai pandangan dan falsafah hidup yang berkaitan dengan unsur-unsur Islam seperti mencari rezeki yang halal.kewajipan mencari ilmu pengetahuan dan sebagainya. Hindu dan Buddha telah berubah menjadi agama Islam.

Masyarakat Melayu telah membuat penyesuaian antara unsur-unsur Hindu dan Islam untuk mengelakkan amalan yang diamalkan pada dahulu kala bertentangan dengan ajaran Islam. . y Agama Islam telah menghapuskan sistem nilai sosial yang berasaskan perbezaan taraf atau sistem kasta. semua umat Islam merupakan stu gagasan.y Islam juga membawa pengaruh kepada adat resam masyarakat tempatan. Agama Islam membawa sistem nilai sosial yang berbeza dengan sebelumnya. Mengikut agama Islam. y Mereka haruslah sentiasa beriman dan bersaudara dan menjadikannya sebagai prinsip ke arah perpaduan masyarakat.

o dari segi pendidikan masyarakat Melayu :y Pendidikan formal mula wujud sejak Kesultanan Melayu Melaka dengan kedatangan pada pendakwah dan alim ulama agama Islam.y Antara adat resam yang banyak dipengaruhi oleh Islam ialah adat bercukur. Selain itu. Istana telah dijadikan pusat pendidikan. adat perkahwinan dan sebagainya. contohnya membayar zakat. pusat kegiatan intelektual dan menjadi tumpuan alim ulama dari negara negara Arab. bergotong-royong dan kekeluargaan. aspek Islam yang baru juga diamalkan. India dan Parsi. . bekerjasama.

y Para ibu bapa sangat mementingkan pendidikan anakanak mereka. mereka akan belajar tentang muqaddam dan al-Quran mengikut tajwid yang betul. mereka akan belajar tentang fardu ain dan akhlak mulia. contohnya.y Istana juga menjadi khazanah hikayat yang memberipengajaran agama bertemakan kisah para nabi. Mereka menghantar anak-anak mereka ke rumah tok guru untuk menerima pelajaran agama. memupuk akhlak mulia dan sebagainya. y Pada peringkat pertama. Hikayat Abu Samah dan Hikayat Nabi Yusof. Mereka mengadakan pendidikan Islam dengan tujuan melahirkan pelajar-pelajar yang tahu tentang agama Islam. . Pada peringkat kedua.

Ia merupakan lanjutan daripada sistem pendidikan di masjid dan surau. ubi sebagai membalas budi tok guru. iaituseseorang itu menghadapi kesulitan untuk memahami sesuatu kitab. y Selepas peringkat ini. Kaedah hafalan digunakan dalam pembelajaran. . y Selain itu. beras. mereka akan melanjutkan pelajaran ke masjid atau surau untuk melanjutkan pelajaran tentang ilmu agama. Di sini. mereka terus mempelajari tentang alQuran. mereka akan hafalkannya sahaja. sistem pengajian madrasah juga merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan di Tanah Melayu selepas kedatangan Islam.y Pelajar-pelajar ini tidak dikenakan bayaran tetapi ibu bapa akan memberi penghargaan dengan menghantar padi. mendalami fardu ain pada siang pagi.

Selepas 10 tahun. . tafsir. sekolah pondok merupakan pusat pengajian tertinggi di Tanah Melayu. wujudiah diajar. pelajar boleh melanjutkan pelajarannya di Mekah atau berkhidmat sebagai guru dipondoknya juga sekiranya ia lulus. y Mereka menekankan aspek agama dan matapelajaran seperti saraf.Ramai ibu bapa tidak mampu menghantar anak mereka ke sekolah pondok kerana kesempitan wang. y Sekolah pondok ini amat terkenal di negeri Kelantan sehingga negeri ini digelar sebagai Serambi Mekah .y Seterusnya.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->