KEBUDAYAAN MELAYU

Disediakan oleh :Nama :Mohd Faizal bin Zammeri Nama pensyarah : Encik mohd Asri bin Abdul Razak

Pengaruh Hindu Budha dan Islam dalam masyarakat Melayu

gangga Negara dan Langkasuka. dan Ayuthia. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. Pantai Barat dan Selatan Siam. Indonesia. Majapahit. · Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. · Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. Sg tembeling. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. dan Burma. Data arkeologi Funan wujud 3M bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam hubungan dagang. Angkor. Kota Tinggi. . Sukhotai. Sungai Klang. dan Muar. Chenla. Srivijaya.Thai. · Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. · Sumber Cina: Funan wujud pada 3M yg awal di AT. Singhasari dan Mataram. · Hubungan dagang Rom juga wujud buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing.SEJARAH KEDATANGAN HINDU y BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA y Pengenalan y y · Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan y y y y y wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua.

y . y· Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim yang berkembang dengan kapal layar dan perahu.700 tahun untuk bentuk kerajaan.tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja.y Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai. y· Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M. y· Bukti proses tamadun ambil masa 600..

Cara-cara pengaruh hindu budha tersebar ke tanah melayu Dibawa golongan kesyatria atau golongan tenter penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara 4 cara Dibawa pedagang atau vaisya melalui aktiviti perdagagang antara Asia Tenggara dengan India Dibawa golongan Brahmin atau pendeta yang mengetuai pelbagai upacara keagamaan di istana kerajaan awal Pengambilan terus aspekaspek kebudayaan india yang menarik oleh pemerintah dan kemudian disesuaikan dengan budaya tempatan(asimilasi) .

kapur barus. Thailanddan Sg Irrawady. · Kerajaan Agraria 1. Funan dari agraria ke maritim 4. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. dan Sukhotai ( Thailand ). penternakan. Vietnam. padi huma. Rempah ratus spt cengkih. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng. Berasaskan kedudukan y y y y y y geografi dan sosioekonomi. Loas. Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati Sungai Menam.. Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian. . 3. Terbentuk secara evolusi jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. keledek. Tanaman utama : Padi sawah. Selain itu dapat juga di pedalaman kaw. dan pelbagai buahan. gading. dan Vietnam) 2. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). Indonesia. tanduk. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. dan sayur-sayuran. kayu cendana. Angkor ( Kemboja ). jagung . 5. pisang. dan pemungutan hasil hutan dan sungai. damar.Bentuk kerajaan y Bentuk Kerajaan Awal y y Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. Kerajaan Sungai Merah.

y 8. punca air minum upaya tampung penduduk yg ramai.utk padi. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan.Majukan pertanian Angkor. raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) bina sistem pengairan dan baray tempat takungan air seperti tasik. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. Menangkap ikan di sawah. kambing. y . Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur.. y 7. paya dan sungai.y 6. kulit kurakura. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong. kerbau. ikan air tawar. Ternakan haiwan spt lembu.. dan ayam. y 9.

dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. Tarikan org India dan Yunani. Damar. Kedah Tua.Muda. 6. Disinggahi dapatkan barang spt. orang laut dan pedagang luar.Terletak pesisiran pantai. Emas dan timah. Org Melayu terkenal pelaut. timah. 2. 3. dan Srivijaya. Tahu juga kaedah bintang di langit. y y y y y y Kerajaan Maritim Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. dan hasil kerajaan persekitarannya. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). 4.y · y 1. Maju jadi pelabuhan kerajaan spt. Tiumah di Pulau Tioman. lembah sungai. Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. pedagang. Sumatera Bumi Emas. Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar. Kalah ( Sungai Takuapa). Semenanjung Emas. 7. Wujud lebihan pengeluaran didagang jadi pusat dagang pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). rotan. jadi pelabuhan entrepot pembekal emas. timah. Langkasuka. dan hasil laut. hasil hutan. emas. Kedah Tua Sg Merbok dan Sg. Srivijaya ( Sungai Musi ). Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). Bahasa melayu bahasa lingua franca penduduknya: orang tempatan. dan Srivijaya. . Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut jadi kampung nelayan ada juga berkembang jadi kaw.Muda ). Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda laluan dagang antarabangsa. Chih Tu ( Sungai Kelantan ). 5. Molo-yu ( Sungai Batang Hari ). Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh. peneroka punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. Emas banyak T Melayu dikenali sbg. Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman.

Rakyat terdiri orang laut dan pelbagai golongan lain.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka. . iii. y y y y y y y y Kerajaan Maritim Srivijaya Terletak di Sungai Musi. Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. 4. Keupayaan membina kala besar. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. Anutan agama Hindu. Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya. Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i.y · y 1. Punyai tentera yg besar. 5. iv. ii. 2.. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka. 3.

y 4. rotan dan timah. gelas. Panduan ke pelabuhan Gunug Jerai. laluan Timur dan Barat. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. tekstil. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal guna tukang kayu kerajaan agraria. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. sutera. 4.y · y 1. 2. Jadi pelabuhan entrepot. dan Yuan. Kedah. manik dari India. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan hubungan diplomatik. 3. · Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria Agraria hasilkan beras . Damar. Song. Kedudukan strtegik Selat Melaka. Barangan luar yang ada spt. Kerajaan Maritim Kedah Tua Terletak di Sungai Merbok dan Sg. y y y y y y 1. dan manik. y .Muda. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. manik dan tembaga. kaca. terlindung dari angin monsun. Kerajaan maritim juga perlukan gajah diperoleh dari kerajaan agraria. Teh. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. y 3. Wujud tempat penyimpanan barang spt. Berlaku perdagangan cara tukar barang @ sistem barter. y 2. Sri Lanka dan Myanmar.

Pelabuhan entrepot 4. Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. Terletak dipesisiran pantai.y y y y y y y y y y y · y 1. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal y . Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan. y 2. pedagang luar. 5. Wujud bahasa lingua franca 6. · Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim Pelabuhan Pembekal bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa. orang laut. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha. 7. sungai dan di kepulauan 3. Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2.

Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. Golongan Brahmin atau pendeta. Dalam abad ke y y y y y y y y y y 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India .y Pengaruh Hindu Buddha y y Amalan masyarakat dalam Zaman Logam Animisme . Antaranya sistem kepercayaan dan agama. 4. 1. 2. 3. Candi di Angkor. sistem pemerintahan beraja. Pedagang atau vaisya. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera. Candi Borobudur. kesenian dan kesusasteraan. Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut: . Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan.

Lembanh Bujang. Kedah Tua Buddha. 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka Hindu. Dieng. Indonesia Hindu.y§ y y y y Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya. Sumatera dan Jawa Buddha Mahayana. untuk dapatkan emas. Prambanam.Rom hentikan perdagangan emas dengan India. § Sistem beraja § Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. § Candi yang didirikan spt Borobudur. Angkor Wat. Ketara bila Maharaja Vespian . . § Amalan kepercayaan agama Buddha dan Hindu .

y Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan Ketua di Asia Tenggara mendapat gelaran raja yang berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan seperti perintah raja menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan oleh rakyat tanpa sebarang bantahan. adat istiadat seperti pertabalan raja diwujudkan untuk mengukuhkan kedaulatan raja berdasarkan konsep itu. Untuk menjadi raja yang terulung mereka mendirikan kompleks kota yang melambangkan konsep alam semesta atau orde kosmos yang membuktikan keagungan mereka seperti Raja Suryavarman II telah membina Angkor Wat. unsur mitos dan legenda. Malah. . Raja juga digambarkan sebagai bayangan tuhan sehingga melahirkan konsep dewa-dewa. Manakala penderhaka tidak akan diampunkan.

Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan awal y Gelaran raja kepada ketua y y Menggunakan unsur mitos y y y y y y y y pemerintah Dibawahnya kerabat diraja & pembesar termasuk ahli agama(brahmin)rakyat dan hamba Raja berkuasa mutlak Peritah raja adalah undang2 yg wajib dilaksana Sekiranya melanggar perintah bermakna menderhaka & tidak akan diampunkan Raja perlu adil terhadap gologan yang diperintah Raja dianggap bayangan tuhan y untuk kuatkan kedudukan raja Adat istiadat pertabalan raja oleh golongan brahmin bagi kukuhkan kedaulatan Konsep orde kosmo(alam semesta)cth Raja Suyarvarman II bina Angkor Wat Raja dibantu oleh pembesar(pegawai tentera dan hakim)-setiap daerah terdapat pembesar dan gabenor Golongan brahmin berperanan penting dalam upacara keagamaan .

Pengaruh hindu budha dalam kesusasteraan zaman kerajaan awal asia tenggara Unsur mitos dalam kesusasteraan klasik asia tenggara.hikayat pendawa jaya & hikayat Sang Samba . sutasoma.Mahabrata dan Puranas Pengaruh sastera india dalam puisi & prosa jawa seperta nagarakertagama.hasil pengaruh sastera india seperti epik ramayana.arjunwiwaha & Kunjarkuna Epik Ramayana melahirkan hikayat Seri Rama Cerita epik Ramayana dan Mahabrata telah mempengaruhi cerita lisan & teater seperti wayang kulit Epik Mahabrata melahirkan nafkah hikayat yang diadun unsur tempatan seperti hikayat pendewa lima.

& sistem perundangan y Unsur mitos .prosa& hikayat dalam satera klasik hasil pengaruh epik Ramayana.arahan raja.puisi .Bukti pengaruh hindu Budha dalam kerajaan awal asia tenggara Pemerintah beraja & raja sebagai ketua pemerintah Raja berkuasa mutlak dan rakyat tidak boleh langgar perintah raja Raja dianggap dewa raja wakil tuahan di bumi Adat istiadat tabal raja oleh golongan brahmin Brahmin golongan tertinggi selepas raja & amat berpengaruh Bahasa sanskrit menjadi bahasa komunikasi& ilmu Seni bina candi merupakan pengaruh Hindu Budha Sebuah negara mengambarkan satu alam semesta (orde kosmo) Raja bertanggunjawab atur kesejahteraan negara & rakyat selaras dengan dharma( peraturan alam semesta) y Terdapat istilah pentadbiran menggunakan bahasa sanskrit seperti gelaran.Mahabrata & puranas y y y y y y y y y .

y Walau bagaimanapun. y Namun begitu. .Pengaruh islam dalam masyarakat melayu y Agama Islam mula tersebar di Asia Tenggara pada abad ke-7. Islam mula dibawa masuk ke Tanah Melayu khasnya Melaka hanya selepas penghujung abad ke-14.pernyataan ini tidak mempunyai bukti yang sahih. Menurut Sejarah Melayu. y Pemerintah Melaka yang pertama menganuti Islam ialah Sultan Mahkota Iskandar Syah. negeriChampa mulai menerima Islam pada abad ke-15 tetapi dalam Sejarah China. Islam dikatakan wujud di Sumatera pada abad ke-13.

y Penerimaan agama Islam oleh masyarakat tradisional bukan sahaja membawa pengaruh kepada akidah. Ciri-ciri kerajaan ini berubah menjadi sama seperti ciri-ciri pentadbiran kerajaan di Timur Tengah seperti Kerajaan Turki Uthmaniyyah. .w.t. di muka bumi. y Dari segi pentadbiran:y Islam telah mempengaruhi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. y Konsep dewaraja telah diambil alih oleh konsep Sultan yang menganggap Sultan sebagai zul-illahi-fil-alam iaitu pegangan bahawa Sultan itu adalah amanah Allah s. tetapi ia juga membawa pengaruh terhadap aspek kehidupan yang lain. Sultan juga dianggap sebagai Aminul Mukminin iaitu ketua kepada umat Islam.kerajaan-kerajaan lain seperti Kedah. Johor dan Terengganu.

Kini. Sebagai contoh. Selain daripada peranan Sultan. y Dari segi undang-undang :y Perundangan Islam telah menjadi tunjang kepada undang-undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka y Hal ini pula diwarisi oleh negeri-negeri Melayu yang lain pada hari kemudian. ahli-ahli sufi dan ulamaulama juga menjadi penasihat tentang agama Islam kepada raja.y Dalam sektor agama:o Sultan menjadi ketua agama Islam dan baginda bertanggungjawab memerintah dengan adil dan menjagakebajikan rakyat jelatanya. agama Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi. . Undangundang 99 Perak dan Undangundang Pahang.

o Mengikut agama Islam. Kepercayaan asal iaitu animisme.kewajipan mencari ilmu pengetahuan dan sebagainya. unsur-unsur metafizik telah terterap ke dalam nilai hidup msyarakat tempatan. y Kini. masyarakat Melayu mempunyai pandangan dan falsafah hidup yang berkaitan dengan unsur-unsur Islam seperti mencari rezeki yang halal. ia menyuruh umatnya berfikir untuk menerapkan unsur-unsur rasionalisme dalam pemikiran mereka. . Agama Islam telah mengubah cara pemikiran orang Melayu. Hindu dan Buddha telah berubah menjadi agama Islam. Selain itu.y Dari segi kehidupan masyarakat :o kehadiran agama Islam telah mengubah cara hidup mereka.

y Agama Islam telah menghapuskan sistem nilai sosial yang berasaskan perbezaan taraf atau sistem kasta. . y Mereka haruslah sentiasa beriman dan bersaudara dan menjadikannya sebagai prinsip ke arah perpaduan masyarakat. Agama Islam membawa sistem nilai sosial yang berbeza dengan sebelumnya.y Islam juga membawa pengaruh kepada adat resam masyarakat tempatan. semua umat Islam merupakan stu gagasan. Masyarakat Melayu telah membuat penyesuaian antara unsur-unsur Hindu dan Islam untuk mengelakkan amalan yang diamalkan pada dahulu kala bertentangan dengan ajaran Islam. Mengikut agama Islam.

aspek Islam yang baru juga diamalkan. Istana telah dijadikan pusat pendidikan. bergotong-royong dan kekeluargaan.y Antara adat resam yang banyak dipengaruhi oleh Islam ialah adat bercukur. India dan Parsi. bekerjasama. contohnya membayar zakat. adat perkahwinan dan sebagainya. Selain itu. . o dari segi pendidikan masyarakat Melayu :y Pendidikan formal mula wujud sejak Kesultanan Melayu Melaka dengan kedatangan pada pendakwah dan alim ulama agama Islam. pusat kegiatan intelektual dan menjadi tumpuan alim ulama dari negara negara Arab.

Mereka mengadakan pendidikan Islam dengan tujuan melahirkan pelajar-pelajar yang tahu tentang agama Islam. Hikayat Abu Samah dan Hikayat Nabi Yusof. memupuk akhlak mulia dan sebagainya. Mereka menghantar anak-anak mereka ke rumah tok guru untuk menerima pelajaran agama.y Istana juga menjadi khazanah hikayat yang memberipengajaran agama bertemakan kisah para nabi. mereka akan belajar tentang fardu ain dan akhlak mulia. y Pada peringkat pertama. mereka akan belajar tentang muqaddam dan al-Quran mengikut tajwid yang betul. . Pada peringkat kedua. contohnya. y Para ibu bapa sangat mementingkan pendidikan anakanak mereka.

iaituseseorang itu menghadapi kesulitan untuk memahami sesuatu kitab. sistem pengajian madrasah juga merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan di Tanah Melayu selepas kedatangan Islam. mereka akan melanjutkan pelajaran ke masjid atau surau untuk melanjutkan pelajaran tentang ilmu agama. y Selepas peringkat ini. mereka akan hafalkannya sahaja. mendalami fardu ain pada siang pagi. ubi sebagai membalas budi tok guru. y Selain itu.y Pelajar-pelajar ini tidak dikenakan bayaran tetapi ibu bapa akan memberi penghargaan dengan menghantar padi. beras. Kaedah hafalan digunakan dalam pembelajaran. Ia merupakan lanjutan daripada sistem pendidikan di masjid dan surau. . Di sini. mereka terus mempelajari tentang alQuran.

Selepas 10 tahun. wujudiah diajar. y Sekolah pondok ini amat terkenal di negeri Kelantan sehingga negeri ini digelar sebagai Serambi Mekah . pelajar boleh melanjutkan pelajarannya di Mekah atau berkhidmat sebagai guru dipondoknya juga sekiranya ia lulus.Ramai ibu bapa tidak mampu menghantar anak mereka ke sekolah pondok kerana kesempitan wang. tafsir.y Seterusnya. . y Mereka menekankan aspek agama dan matapelajaran seperti saraf. sekolah pondok merupakan pusat pengajian tertinggi di Tanah Melayu.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful