KEBUDAYAAN MELAYU

Disediakan oleh :Nama :Mohd Faizal bin Zammeri Nama pensyarah : Encik mohd Asri bin Abdul Razak

Pengaruh Hindu Budha dan Islam dalam masyarakat Melayu

Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua. · Sumber Cina: Funan wujud pada 3M yg awal di AT. gangga Negara dan Langkasuka. Sg tembeling. · Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. · Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. dan Muar. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. Chenla. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam hubungan dagang. Data arkeologi Funan wujud 3M bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. dan Burma. Sukhotai.Thai. · Hubungan dagang Rom juga wujud buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing. Majapahit. · Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. Singhasari dan Mataram. Srivijaya.SEJARAH KEDATANGAN HINDU y BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA y Pengenalan y y · Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan y y y y y wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. Kota Tinggi. . dan Ayuthia. Indonesia. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. Pantai Barat dan Selatan Siam. Sungai Klang. Angkor.

tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja. y· Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim yang berkembang dengan kapal layar dan perahu.700 tahun untuk bentuk kerajaan. y· Bukti proses tamadun ambil masa 600.y Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai.. y· Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M. y .

Cara-cara pengaruh hindu budha tersebar ke tanah melayu Dibawa golongan kesyatria atau golongan tenter penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara 4 cara Dibawa pedagang atau vaisya melalui aktiviti perdagagang antara Asia Tenggara dengan India Dibawa golongan Brahmin atau pendeta yang mengetuai pelbagai upacara keagamaan di istana kerajaan awal Pengambilan terus aspekaspek kebudayaan india yang menarik oleh pemerintah dan kemudian disesuaikan dengan budaya tempatan(asimilasi) .

dan Vietnam) 2. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). kapur barus. penternakan. gading. tanduk. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. Thailanddan Sg Irrawady. Berasaskan kedudukan y y y y y y geografi dan sosioekonomi. dan sayur-sayuran. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng. jagung .Bentuk kerajaan y Bentuk Kerajaan Awal y y Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati Sungai Menam. 5.. Kerajaan Sungai Merah. · Kerajaan Agraria 1. . dan pelbagai buahan. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. 3. Tanaman utama : Padi sawah. Selain itu dapat juga di pedalaman kaw. padi huma. Indonesia. Vietnam. Loas. Rempah ratus spt cengkih. dan pemungutan hasil hutan dan sungai. keledek. pisang. Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian. damar. kayu cendana. dan Sukhotai ( Thailand ). Terbentuk secara evolusi jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. Funan dari agraria ke maritim 4. Angkor ( Kemboja ).

ikan air tawar. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan.y 6. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan. y 9.utk padi. y 7. dan ayam.. punca air minum upaya tampung penduduk yg ramai.. Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur. kerbau. raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) bina sistem pengairan dan baray tempat takungan air seperti tasik.Majukan pertanian Angkor. kulit kurakura. paya dan sungai. y . kambing. Ternakan haiwan spt lembu. y 8. Menangkap ikan di sawah. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap.

dan Srivijaya.Terletak pesisiran pantai. lembah sungai. Kedah Tua Sg Merbok dan Sg. Langkasuka. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar. 7. Tahu juga kaedah bintang di langit. Tarikan org India dan Yunani. peneroka punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. orang laut dan pedagang luar. Tiumah di Pulau Tioman. pedagang.Muda ). Emas dan timah. timah. y y y y y y Kerajaan Maritim Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. 4. Damar. Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. Semenanjung Emas. Kedah Tua. hasil hutan. dan hasil kerajaan persekitarannya. Molo-yu ( Sungai Batang Hari ).y · y 1. Kalah ( Sungai Takuapa). Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda laluan dagang antarabangsa. Maju jadi pelabuhan kerajaan spt. Disinggahi dapatkan barang spt. dan hasil laut. rotan. 6. . emas. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). 5. Srivijaya ( Sungai Musi ). 2. Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh.Muda. Bahasa melayu bahasa lingua franca penduduknya: orang tempatan. dan Srivijaya. jadi pelabuhan entrepot pembekal emas. dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. Org Melayu terkenal pelaut. Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut jadi kampung nelayan ada juga berkembang jadi kaw. Wujud lebihan pengeluaran didagang jadi pusat dagang pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). timah. Emas banyak T Melayu dikenali sbg. Chih Tu ( Sungai Kelantan ). 3. Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. Sumatera Bumi Emas.

Keupayaan membina kala besar. 3. Anutan agama Hindu. 5. 2. y y y y y y y y Kerajaan Maritim Srivijaya Terletak di Sungai Musi. Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka. 4. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing.. Punyai tentera yg besar.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka.y · y 1. iv. Rakyat terdiri orang laut dan pelbagai golongan lain. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. iii. Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya. ii. . Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i.

Teh. rotan dan timah. sutera. y y y y y y 1. laluan Timur dan Barat. gelas. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. Sri Lanka dan Myanmar. Kedah. terlindung dari angin monsun. 2. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. dan manik. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. manik dan tembaga. · Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria Agraria hasilkan beras . Kedudukan strtegik Selat Melaka. tekstil.Muda. kaca. Damar. y 4. Jadi pelabuhan entrepot. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan hubungan diplomatik. Wujud tempat penyimpanan barang spt. y 3.y · y 1. Barangan luar yang ada spt. 3. manik dari India. dan Yuan. 4. Kerajaan maritim juga perlukan gajah diperoleh dari kerajaan agraria. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal guna tukang kayu kerajaan agraria. Song. Panduan ke pelabuhan Gunug Jerai. y . Berlaku perdagangan cara tukar barang @ sistem barter. Kerajaan Maritim Kedah Tua Terletak di Sungai Merbok dan Sg. y 2.

y y y y y y y y y y y · y 1. sungai dan di kepulauan 3. y 2. Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim Pelabuhan Pembekal bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa. 5. Terletak dipesisiran pantai. Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal y . 7. Wujud bahasa lingua franca 6. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan. pedagang luar. orang laut. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha. Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. · Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. Pelabuhan entrepot 4.

Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut: . Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan. Candi di Angkor. 3. Pedagang atau vaisya. 4. kesenian dan kesusasteraan. sistem pemerintahan beraja. Candi Borobudur. Dalam abad ke y y y y y y y y y y 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India . 1. Golongan Brahmin atau pendeta. 2.y Pengaruh Hindu Buddha y y Amalan masyarakat dalam Zaman Logam Animisme . Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera.

Indonesia Hindu. . 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka Hindu.y§ y y y y Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya. § Amalan kepercayaan agama Buddha dan Hindu . untuk dapatkan emas.Rom hentikan perdagangan emas dengan India. § Candi yang didirikan spt Borobudur. Prambanam. Kedah Tua Buddha. § Sistem beraja § Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. Ketara bila Maharaja Vespian . Lembanh Bujang. Sumatera dan Jawa Buddha Mahayana. Dieng. Angkor Wat.

Manakala penderhaka tidak akan diampunkan. unsur mitos dan legenda. adat istiadat seperti pertabalan raja diwujudkan untuk mengukuhkan kedaulatan raja berdasarkan konsep itu. Malah. .y Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan Ketua di Asia Tenggara mendapat gelaran raja yang berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan seperti perintah raja menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan oleh rakyat tanpa sebarang bantahan. Untuk menjadi raja yang terulung mereka mendirikan kompleks kota yang melambangkan konsep alam semesta atau orde kosmos yang membuktikan keagungan mereka seperti Raja Suryavarman II telah membina Angkor Wat. Raja juga digambarkan sebagai bayangan tuhan sehingga melahirkan konsep dewa-dewa.

Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan awal y Gelaran raja kepada ketua y y Menggunakan unsur mitos y y y y y y y y pemerintah Dibawahnya kerabat diraja & pembesar termasuk ahli agama(brahmin)rakyat dan hamba Raja berkuasa mutlak Peritah raja adalah undang2 yg wajib dilaksana Sekiranya melanggar perintah bermakna menderhaka & tidak akan diampunkan Raja perlu adil terhadap gologan yang diperintah Raja dianggap bayangan tuhan y untuk kuatkan kedudukan raja Adat istiadat pertabalan raja oleh golongan brahmin bagi kukuhkan kedaulatan Konsep orde kosmo(alam semesta)cth Raja Suyarvarman II bina Angkor Wat Raja dibantu oleh pembesar(pegawai tentera dan hakim)-setiap daerah terdapat pembesar dan gabenor Golongan brahmin berperanan penting dalam upacara keagamaan .

Mahabrata dan Puranas Pengaruh sastera india dalam puisi & prosa jawa seperta nagarakertagama.Pengaruh hindu budha dalam kesusasteraan zaman kerajaan awal asia tenggara Unsur mitos dalam kesusasteraan klasik asia tenggara.hikayat pendawa jaya & hikayat Sang Samba . sutasoma.hasil pengaruh sastera india seperti epik ramayana.arjunwiwaha & Kunjarkuna Epik Ramayana melahirkan hikayat Seri Rama Cerita epik Ramayana dan Mahabrata telah mempengaruhi cerita lisan & teater seperti wayang kulit Epik Mahabrata melahirkan nafkah hikayat yang diadun unsur tempatan seperti hikayat pendewa lima.

prosa& hikayat dalam satera klasik hasil pengaruh epik Ramayana.arahan raja.Bukti pengaruh hindu Budha dalam kerajaan awal asia tenggara Pemerintah beraja & raja sebagai ketua pemerintah Raja berkuasa mutlak dan rakyat tidak boleh langgar perintah raja Raja dianggap dewa raja wakil tuahan di bumi Adat istiadat tabal raja oleh golongan brahmin Brahmin golongan tertinggi selepas raja & amat berpengaruh Bahasa sanskrit menjadi bahasa komunikasi& ilmu Seni bina candi merupakan pengaruh Hindu Budha Sebuah negara mengambarkan satu alam semesta (orde kosmo) Raja bertanggunjawab atur kesejahteraan negara & rakyat selaras dengan dharma( peraturan alam semesta) y Terdapat istilah pentadbiran menggunakan bahasa sanskrit seperti gelaran.Mahabrata & puranas y y y y y y y y y .puisi .& sistem perundangan y Unsur mitos .

Pengaruh islam dalam masyarakat melayu y Agama Islam mula tersebar di Asia Tenggara pada abad ke-7. y Walau bagaimanapun. y Pemerintah Melaka yang pertama menganuti Islam ialah Sultan Mahkota Iskandar Syah. negeriChampa mulai menerima Islam pada abad ke-15 tetapi dalam Sejarah China.pernyataan ini tidak mempunyai bukti yang sahih. Islam mula dibawa masuk ke Tanah Melayu khasnya Melaka hanya selepas penghujung abad ke-14. Menurut Sejarah Melayu. . y Namun begitu. Islam dikatakan wujud di Sumatera pada abad ke-13.

y Konsep dewaraja telah diambil alih oleh konsep Sultan yang menganggap Sultan sebagai zul-illahi-fil-alam iaitu pegangan bahawa Sultan itu adalah amanah Allah s.t. tetapi ia juga membawa pengaruh terhadap aspek kehidupan yang lain. . y Dari segi pentadbiran:y Islam telah mempengaruhi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka.w.y Penerimaan agama Islam oleh masyarakat tradisional bukan sahaja membawa pengaruh kepada akidah.kerajaan-kerajaan lain seperti Kedah. Ciri-ciri kerajaan ini berubah menjadi sama seperti ciri-ciri pentadbiran kerajaan di Timur Tengah seperti Kerajaan Turki Uthmaniyyah. Sultan juga dianggap sebagai Aminul Mukminin iaitu ketua kepada umat Islam. di muka bumi. Johor dan Terengganu.

Sebagai contoh. .y Dalam sektor agama:o Sultan menjadi ketua agama Islam dan baginda bertanggungjawab memerintah dengan adil dan menjagakebajikan rakyat jelatanya. y Dari segi undang-undang :y Perundangan Islam telah menjadi tunjang kepada undang-undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka y Hal ini pula diwarisi oleh negeri-negeri Melayu yang lain pada hari kemudian. Selain daripada peranan Sultan. agama Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi. Kini. Undangundang 99 Perak dan Undangundang Pahang. ahli-ahli sufi dan ulamaulama juga menjadi penasihat tentang agama Islam kepada raja.

y Kini. unsur-unsur metafizik telah terterap ke dalam nilai hidup msyarakat tempatan. Selain itu.kewajipan mencari ilmu pengetahuan dan sebagainya. o Mengikut agama Islam.y Dari segi kehidupan masyarakat :o kehadiran agama Islam telah mengubah cara hidup mereka. . masyarakat Melayu mempunyai pandangan dan falsafah hidup yang berkaitan dengan unsur-unsur Islam seperti mencari rezeki yang halal. ia menyuruh umatnya berfikir untuk menerapkan unsur-unsur rasionalisme dalam pemikiran mereka. Kepercayaan asal iaitu animisme. Agama Islam telah mengubah cara pemikiran orang Melayu. Hindu dan Buddha telah berubah menjadi agama Islam.

.y Islam juga membawa pengaruh kepada adat resam masyarakat tempatan. Mengikut agama Islam. Masyarakat Melayu telah membuat penyesuaian antara unsur-unsur Hindu dan Islam untuk mengelakkan amalan yang diamalkan pada dahulu kala bertentangan dengan ajaran Islam. Agama Islam membawa sistem nilai sosial yang berbeza dengan sebelumnya. semua umat Islam merupakan stu gagasan. y Agama Islam telah menghapuskan sistem nilai sosial yang berasaskan perbezaan taraf atau sistem kasta. y Mereka haruslah sentiasa beriman dan bersaudara dan menjadikannya sebagai prinsip ke arah perpaduan masyarakat.

Istana telah dijadikan pusat pendidikan. adat perkahwinan dan sebagainya. contohnya membayar zakat. India dan Parsi. pusat kegiatan intelektual dan menjadi tumpuan alim ulama dari negara negara Arab. bekerjasama. aspek Islam yang baru juga diamalkan. Selain itu. bergotong-royong dan kekeluargaan.y Antara adat resam yang banyak dipengaruhi oleh Islam ialah adat bercukur. o dari segi pendidikan masyarakat Melayu :y Pendidikan formal mula wujud sejak Kesultanan Melayu Melaka dengan kedatangan pada pendakwah dan alim ulama agama Islam. .

memupuk akhlak mulia dan sebagainya.y Istana juga menjadi khazanah hikayat yang memberipengajaran agama bertemakan kisah para nabi. contohnya. mereka akan belajar tentang muqaddam dan al-Quran mengikut tajwid yang betul. y Pada peringkat pertama. Mereka menghantar anak-anak mereka ke rumah tok guru untuk menerima pelajaran agama. . Pada peringkat kedua. y Para ibu bapa sangat mementingkan pendidikan anakanak mereka. Hikayat Abu Samah dan Hikayat Nabi Yusof. mereka akan belajar tentang fardu ain dan akhlak mulia. Mereka mengadakan pendidikan Islam dengan tujuan melahirkan pelajar-pelajar yang tahu tentang agama Islam.

mereka akan melanjutkan pelajaran ke masjid atau surau untuk melanjutkan pelajaran tentang ilmu agama. iaituseseorang itu menghadapi kesulitan untuk memahami sesuatu kitab. . ubi sebagai membalas budi tok guru. mereka terus mempelajari tentang alQuran. y Selain itu. Ia merupakan lanjutan daripada sistem pendidikan di masjid dan surau. y Selepas peringkat ini. mendalami fardu ain pada siang pagi. sistem pengajian madrasah juga merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan di Tanah Melayu selepas kedatangan Islam. Kaedah hafalan digunakan dalam pembelajaran. mereka akan hafalkannya sahaja. Di sini. beras.y Pelajar-pelajar ini tidak dikenakan bayaran tetapi ibu bapa akan memberi penghargaan dengan menghantar padi.

Ramai ibu bapa tidak mampu menghantar anak mereka ke sekolah pondok kerana kesempitan wang. .y Seterusnya. y Sekolah pondok ini amat terkenal di negeri Kelantan sehingga negeri ini digelar sebagai Serambi Mekah . wujudiah diajar. tafsir. Selepas 10 tahun. y Mereka menekankan aspek agama dan matapelajaran seperti saraf. pelajar boleh melanjutkan pelajarannya di Mekah atau berkhidmat sebagai guru dipondoknya juga sekiranya ia lulus. sekolah pondok merupakan pusat pengajian tertinggi di Tanah Melayu.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful