KEBUDAYAAN MELAYU

Disediakan oleh :Nama :Mohd Faizal bin Zammeri Nama pensyarah : Encik mohd Asri bin Abdul Razak

Pengaruh Hindu Budha dan Islam dalam masyarakat Melayu

gangga Negara dan Langkasuka. · Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. Sungai Klang. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua.SEJARAH KEDATANGAN HINDU y BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA y Pengenalan y y · Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan y y y y y wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. Angkor. Kota Tinggi. Pantai Barat dan Selatan Siam. Chenla. dan Burma. Singhasari dan Mataram. Sg tembeling. . · Sumber Cina: Funan wujud pada 3M yg awal di AT. Indonesia. dan Ayuthia. Majapahit.Thai. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam hubungan dagang. Srivijaya. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. · Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. · Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. · Hubungan dagang Rom juga wujud buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing. Data arkeologi Funan wujud 3M bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. dan Muar. Sukhotai.

y Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai. y· Bukti proses tamadun ambil masa 600.tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja.700 tahun untuk bentuk kerajaan. y .. y· Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim yang berkembang dengan kapal layar dan perahu. y· Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M.

Cara-cara pengaruh hindu budha tersebar ke tanah melayu Dibawa golongan kesyatria atau golongan tenter penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara 4 cara Dibawa pedagang atau vaisya melalui aktiviti perdagagang antara Asia Tenggara dengan India Dibawa golongan Brahmin atau pendeta yang mengetuai pelbagai upacara keagamaan di istana kerajaan awal Pengambilan terus aspekaspek kebudayaan india yang menarik oleh pemerintah dan kemudian disesuaikan dengan budaya tempatan(asimilasi) .

Indonesia. dan Vietnam) 2. pisang. 3. Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati Sungai Menam. Angkor ( Kemboja ). Thailanddan Sg Irrawady. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. tanduk. Funan dari agraria ke maritim 4. dan pelbagai buahan. Tanaman utama : Padi sawah. dan Sukhotai ( Thailand ). damar. keledek. penternakan. kapur barus. padi huma. Loas. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. dan sayur-sayuran. Terbentuk secara evolusi jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. Berasaskan kedudukan y y y y y y geografi dan sosioekonomi. · Kerajaan Agraria 1. Kerajaan Sungai Merah. Selain itu dapat juga di pedalaman kaw. jagung . 5. gading. kayu cendana. Vietnam. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ).Bentuk kerajaan y Bentuk Kerajaan Awal y y Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. Rempah ratus spt cengkih. . Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian.. dan pemungutan hasil hutan dan sungai.

kerbau. dan ayam. y 7. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong.Majukan pertanian Angkor. paya dan sungai.. y 9. y 8.y 6. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan.utk padi. Menangkap ikan di sawah. kambing.. Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur. punca air minum upaya tampung penduduk yg ramai. ikan air tawar. y . Ternakan haiwan spt lembu. raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) bina sistem pengairan dan baray tempat takungan air seperti tasik. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. kulit kurakura. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan.

Org Melayu terkenal pelaut. Wujud lebihan pengeluaran didagang jadi pusat dagang pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). 3. Bahasa melayu bahasa lingua franca penduduknya: orang tempatan. Sumatera Bumi Emas.Muda. Damar. 5.y · y 1. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. Semenanjung Emas. Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh. dan Srivijaya.Muda ). dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. . Molo-yu ( Sungai Batang Hari ). Disinggahi dapatkan barang spt. Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar. Emas banyak T Melayu dikenali sbg. jadi pelabuhan entrepot pembekal emas. Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut jadi kampung nelayan ada juga berkembang jadi kaw. Srivijaya ( Sungai Musi ). Tahu juga kaedah bintang di langit. Kedah Tua. peneroka punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). 2. timah. orang laut dan pedagang luar. pedagang. hasil hutan. Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda laluan dagang antarabangsa. lembah sungai. timah. dan hasil kerajaan persekitarannya. Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. 4. rotan. Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. 7. Langkasuka. Kalah ( Sungai Takuapa). 6. Kedah Tua Sg Merbok dan Sg. Chih Tu ( Sungai Kelantan ). Tiumah di Pulau Tioman. emas. dan Srivijaya. y y y y y y Kerajaan Maritim Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. Maju jadi pelabuhan kerajaan spt. dan hasil laut.Terletak pesisiran pantai. Emas dan timah. Tarikan org India dan Yunani.

Rakyat terdiri orang laut dan pelbagai golongan lain. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka. iv. 4. iii. 2. Keupayaan membina kala besar. Anutan agama Hindu. 5. y y y y y y y y Kerajaan Maritim Srivijaya Terletak di Sungai Musi. Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya.. 3. Punyai tentera yg besar. Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. . Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka. Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya.y · y 1. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. ii.

· Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria Agraria hasilkan beras . Teh. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan hubungan diplomatik.y · y 1. y 2. Berlaku perdagangan cara tukar barang @ sistem barter. Song. dan manik. terlindung dari angin monsun. Panduan ke pelabuhan Gunug Jerai. Damar. Jadi pelabuhan entrepot. gelas.Muda. Sri Lanka dan Myanmar. sutera. 3. manik dari India. laluan Timur dan Barat. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal guna tukang kayu kerajaan agraria. dan Yuan. tekstil. y 4. Wujud tempat penyimpanan barang spt. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. Barangan luar yang ada spt. Kerajaan Maritim Kedah Tua Terletak di Sungai Merbok dan Sg. Kedah. 4. kaca. y 3. Kerajaan maritim juga perlukan gajah diperoleh dari kerajaan agraria. y y y y y y 1. Kedudukan strtegik Selat Melaka. 2. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. y . rotan dan timah. manik dan tembaga. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya.

Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. · Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan. Wujud bahasa lingua franca 6. Terletak dipesisiran pantai. sungai dan di kepulauan 3. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal y . 5. 7. y 2. pedagang luar.y y y y y y y y y y y · y 1. orang laut. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. Pelabuhan entrepot 4. Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim Pelabuhan Pembekal bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha.

Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut: . Golongan Brahmin atau pendeta.y Pengaruh Hindu Buddha y y Amalan masyarakat dalam Zaman Logam Animisme . Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan. kesenian dan kesusasteraan. Dalam abad ke y y y y y y y y y y 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India . Candi di Angkor. 1. sistem pemerintahan beraja. Candi Borobudur. 3. 2. 4. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. Pedagang atau vaisya. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera.

Rom hentikan perdagangan emas dengan India. § Amalan kepercayaan agama Buddha dan Hindu . Dieng. Sumatera dan Jawa Buddha Mahayana. Lembanh Bujang. § Candi yang didirikan spt Borobudur. Ketara bila Maharaja Vespian . § Sistem beraja § Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. Prambanam. 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka Hindu. untuk dapatkan emas. Angkor Wat. Kedah Tua Buddha. . Indonesia Hindu.y§ y y y y Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya.

. adat istiadat seperti pertabalan raja diwujudkan untuk mengukuhkan kedaulatan raja berdasarkan konsep itu. Malah. Manakala penderhaka tidak akan diampunkan. Untuk menjadi raja yang terulung mereka mendirikan kompleks kota yang melambangkan konsep alam semesta atau orde kosmos yang membuktikan keagungan mereka seperti Raja Suryavarman II telah membina Angkor Wat. Raja juga digambarkan sebagai bayangan tuhan sehingga melahirkan konsep dewa-dewa. unsur mitos dan legenda.y Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan Ketua di Asia Tenggara mendapat gelaran raja yang berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan seperti perintah raja menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan oleh rakyat tanpa sebarang bantahan.

Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan awal y Gelaran raja kepada ketua y y Menggunakan unsur mitos y y y y y y y y pemerintah Dibawahnya kerabat diraja & pembesar termasuk ahli agama(brahmin)rakyat dan hamba Raja berkuasa mutlak Peritah raja adalah undang2 yg wajib dilaksana Sekiranya melanggar perintah bermakna menderhaka & tidak akan diampunkan Raja perlu adil terhadap gologan yang diperintah Raja dianggap bayangan tuhan y untuk kuatkan kedudukan raja Adat istiadat pertabalan raja oleh golongan brahmin bagi kukuhkan kedaulatan Konsep orde kosmo(alam semesta)cth Raja Suyarvarman II bina Angkor Wat Raja dibantu oleh pembesar(pegawai tentera dan hakim)-setiap daerah terdapat pembesar dan gabenor Golongan brahmin berperanan penting dalam upacara keagamaan .

sutasoma.hikayat pendawa jaya & hikayat Sang Samba .hasil pengaruh sastera india seperti epik ramayana.Mahabrata dan Puranas Pengaruh sastera india dalam puisi & prosa jawa seperta nagarakertagama.arjunwiwaha & Kunjarkuna Epik Ramayana melahirkan hikayat Seri Rama Cerita epik Ramayana dan Mahabrata telah mempengaruhi cerita lisan & teater seperti wayang kulit Epik Mahabrata melahirkan nafkah hikayat yang diadun unsur tempatan seperti hikayat pendewa lima.Pengaruh hindu budha dalam kesusasteraan zaman kerajaan awal asia tenggara Unsur mitos dalam kesusasteraan klasik asia tenggara.

Mahabrata & puranas y y y y y y y y y .prosa& hikayat dalam satera klasik hasil pengaruh epik Ramayana.arahan raja.Bukti pengaruh hindu Budha dalam kerajaan awal asia tenggara Pemerintah beraja & raja sebagai ketua pemerintah Raja berkuasa mutlak dan rakyat tidak boleh langgar perintah raja Raja dianggap dewa raja wakil tuahan di bumi Adat istiadat tabal raja oleh golongan brahmin Brahmin golongan tertinggi selepas raja & amat berpengaruh Bahasa sanskrit menjadi bahasa komunikasi& ilmu Seni bina candi merupakan pengaruh Hindu Budha Sebuah negara mengambarkan satu alam semesta (orde kosmo) Raja bertanggunjawab atur kesejahteraan negara & rakyat selaras dengan dharma( peraturan alam semesta) y Terdapat istilah pentadbiran menggunakan bahasa sanskrit seperti gelaran.puisi .& sistem perundangan y Unsur mitos .

y Pemerintah Melaka yang pertama menganuti Islam ialah Sultan Mahkota Iskandar Syah. . Islam mula dibawa masuk ke Tanah Melayu khasnya Melaka hanya selepas penghujung abad ke-14. y Walau bagaimanapun. y Namun begitu. Menurut Sejarah Melayu.pernyataan ini tidak mempunyai bukti yang sahih.Pengaruh islam dalam masyarakat melayu y Agama Islam mula tersebar di Asia Tenggara pada abad ke-7. negeriChampa mulai menerima Islam pada abad ke-15 tetapi dalam Sejarah China. Islam dikatakan wujud di Sumatera pada abad ke-13.

t. Ciri-ciri kerajaan ini berubah menjadi sama seperti ciri-ciri pentadbiran kerajaan di Timur Tengah seperti Kerajaan Turki Uthmaniyyah. tetapi ia juga membawa pengaruh terhadap aspek kehidupan yang lain. .w.kerajaan-kerajaan lain seperti Kedah. di muka bumi. y Dari segi pentadbiran:y Islam telah mempengaruhi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. Johor dan Terengganu. y Konsep dewaraja telah diambil alih oleh konsep Sultan yang menganggap Sultan sebagai zul-illahi-fil-alam iaitu pegangan bahawa Sultan itu adalah amanah Allah s.y Penerimaan agama Islam oleh masyarakat tradisional bukan sahaja membawa pengaruh kepada akidah. Sultan juga dianggap sebagai Aminul Mukminin iaitu ketua kepada umat Islam.

Sebagai contoh. ahli-ahli sufi dan ulamaulama juga menjadi penasihat tentang agama Islam kepada raja. Kini. .y Dalam sektor agama:o Sultan menjadi ketua agama Islam dan baginda bertanggungjawab memerintah dengan adil dan menjagakebajikan rakyat jelatanya. y Dari segi undang-undang :y Perundangan Islam telah menjadi tunjang kepada undang-undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka y Hal ini pula diwarisi oleh negeri-negeri Melayu yang lain pada hari kemudian. Undangundang 99 Perak dan Undangundang Pahang. agama Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi. Selain daripada peranan Sultan.

Agama Islam telah mengubah cara pemikiran orang Melayu. o Mengikut agama Islam.y Dari segi kehidupan masyarakat :o kehadiran agama Islam telah mengubah cara hidup mereka. Kepercayaan asal iaitu animisme. Selain itu. masyarakat Melayu mempunyai pandangan dan falsafah hidup yang berkaitan dengan unsur-unsur Islam seperti mencari rezeki yang halal. unsur-unsur metafizik telah terterap ke dalam nilai hidup msyarakat tempatan. Hindu dan Buddha telah berubah menjadi agama Islam.kewajipan mencari ilmu pengetahuan dan sebagainya. . y Kini. ia menyuruh umatnya berfikir untuk menerapkan unsur-unsur rasionalisme dalam pemikiran mereka.

Mengikut agama Islam. semua umat Islam merupakan stu gagasan. Masyarakat Melayu telah membuat penyesuaian antara unsur-unsur Hindu dan Islam untuk mengelakkan amalan yang diamalkan pada dahulu kala bertentangan dengan ajaran Islam. y Agama Islam telah menghapuskan sistem nilai sosial yang berasaskan perbezaan taraf atau sistem kasta. . Agama Islam membawa sistem nilai sosial yang berbeza dengan sebelumnya. y Mereka haruslah sentiasa beriman dan bersaudara dan menjadikannya sebagai prinsip ke arah perpaduan masyarakat.y Islam juga membawa pengaruh kepada adat resam masyarakat tempatan.

Selain itu. bergotong-royong dan kekeluargaan. Istana telah dijadikan pusat pendidikan. contohnya membayar zakat. o dari segi pendidikan masyarakat Melayu :y Pendidikan formal mula wujud sejak Kesultanan Melayu Melaka dengan kedatangan pada pendakwah dan alim ulama agama Islam. aspek Islam yang baru juga diamalkan. adat perkahwinan dan sebagainya. .y Antara adat resam yang banyak dipengaruhi oleh Islam ialah adat bercukur. bekerjasama. India dan Parsi. pusat kegiatan intelektual dan menjadi tumpuan alim ulama dari negara negara Arab.

. y Para ibu bapa sangat mementingkan pendidikan anakanak mereka. mereka akan belajar tentang fardu ain dan akhlak mulia.y Istana juga menjadi khazanah hikayat yang memberipengajaran agama bertemakan kisah para nabi. mereka akan belajar tentang muqaddam dan al-Quran mengikut tajwid yang betul. Mereka menghantar anak-anak mereka ke rumah tok guru untuk menerima pelajaran agama. memupuk akhlak mulia dan sebagainya. Hikayat Abu Samah dan Hikayat Nabi Yusof. Mereka mengadakan pendidikan Islam dengan tujuan melahirkan pelajar-pelajar yang tahu tentang agama Islam. Pada peringkat kedua. contohnya. y Pada peringkat pertama.

mereka terus mempelajari tentang alQuran. Di sini. . mendalami fardu ain pada siang pagi. ubi sebagai membalas budi tok guru. Ia merupakan lanjutan daripada sistem pendidikan di masjid dan surau. sistem pengajian madrasah juga merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan di Tanah Melayu selepas kedatangan Islam. y Selepas peringkat ini. mereka akan melanjutkan pelajaran ke masjid atau surau untuk melanjutkan pelajaran tentang ilmu agama. y Selain itu. iaituseseorang itu menghadapi kesulitan untuk memahami sesuatu kitab. Kaedah hafalan digunakan dalam pembelajaran.y Pelajar-pelajar ini tidak dikenakan bayaran tetapi ibu bapa akan memberi penghargaan dengan menghantar padi. mereka akan hafalkannya sahaja. beras.

Ramai ibu bapa tidak mampu menghantar anak mereka ke sekolah pondok kerana kesempitan wang. . wujudiah diajar. pelajar boleh melanjutkan pelajarannya di Mekah atau berkhidmat sebagai guru dipondoknya juga sekiranya ia lulus. tafsir. Selepas 10 tahun. sekolah pondok merupakan pusat pengajian tertinggi di Tanah Melayu. y Sekolah pondok ini amat terkenal di negeri Kelantan sehingga negeri ini digelar sebagai Serambi Mekah .y Seterusnya. y Mereka menekankan aspek agama dan matapelajaran seperti saraf.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful