KEBUDAYAAN MELAYU

Disediakan oleh :Nama :Mohd Faizal bin Zammeri Nama pensyarah : Encik mohd Asri bin Abdul Razak

Pengaruh Hindu Budha dan Islam dalam masyarakat Melayu

Kota Tinggi. Pantai Barat dan Selatan Siam. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam hubungan dagang. Srivijaya. Chenla. gangga Negara dan Langkasuka. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. dan Ayuthia. . · Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. Majapahit. Sukhotai.SEJARAH KEDATANGAN HINDU y BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA y Pengenalan y y · Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan y y y y y wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. Indonesia. dan Muar. Angkor. · Hubungan dagang Rom juga wujud buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing.Thai. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua. · Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. Sungai Klang. Sg tembeling. dan Burma. Data arkeologi Funan wujud 3M bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. · Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. · Sumber Cina: Funan wujud pada 3M yg awal di AT. Singhasari dan Mataram.

. y· Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M. y . y· Bukti proses tamadun ambil masa 600.y Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai.tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja.700 tahun untuk bentuk kerajaan. y· Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim yang berkembang dengan kapal layar dan perahu.

Cara-cara pengaruh hindu budha tersebar ke tanah melayu Dibawa golongan kesyatria atau golongan tenter penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara 4 cara Dibawa pedagang atau vaisya melalui aktiviti perdagagang antara Asia Tenggara dengan India Dibawa golongan Brahmin atau pendeta yang mengetuai pelbagai upacara keagamaan di istana kerajaan awal Pengambilan terus aspekaspek kebudayaan india yang menarik oleh pemerintah dan kemudian disesuaikan dengan budaya tempatan(asimilasi) .

Terbentuk secara evolusi jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. kapur barus. . gading. Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati Sungai Menam. Vietnam. Rempah ratus spt cengkih. Angkor ( Kemboja ). tanduk. 5. dan sayur-sayuran. keledek. kayu cendana. dan pemungutan hasil hutan dan sungai. dan Sukhotai ( Thailand ).Bentuk kerajaan y Bentuk Kerajaan Awal y y Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. penternakan. Indonesia. Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian. dan pelbagai buahan. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. Tanaman utama : Padi sawah. Kerajaan Sungai Merah. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng. Selain itu dapat juga di pedalaman kaw. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. pisang. Thailanddan Sg Irrawady. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). Funan dari agraria ke maritim 4. Loas. jagung .. · Kerajaan Agraria 1. Berasaskan kedudukan y y y y y y geografi dan sosioekonomi. dan Vietnam) 2. 3. padi huma. damar.

utk padi. raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) bina sistem pengairan dan baray tempat takungan air seperti tasik.y 6. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong. y 8. y . kambing. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan.. kerbau. kulit kurakura. paya dan sungai. y 7.Majukan pertanian Angkor. Menangkap ikan di sawah. dan ayam. Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur. ikan air tawar. punca air minum upaya tampung penduduk yg ramai. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan.. Ternakan haiwan spt lembu. y 9.

Chih Tu ( Sungai Kelantan ).y · y 1. Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut jadi kampung nelayan ada juga berkembang jadi kaw. Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. Emas dan timah. Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). Emas banyak T Melayu dikenali sbg. Wujud lebihan pengeluaran didagang jadi pusat dagang pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. Tahu juga kaedah bintang di langit. dan Srivijaya. Molo-yu ( Sungai Batang Hari ). timah. Sumatera Bumi Emas. 7. Disinggahi dapatkan barang spt. Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar. Srivijaya ( Sungai Musi ). 3. dan hasil laut. . dan Srivijaya. 2. Kedah Tua Sg Merbok dan Sg. timah. 5. lembah sungai.Terletak pesisiran pantai.Muda ). Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). dan hasil kerajaan persekitarannya. peneroka punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. Maju jadi pelabuhan kerajaan spt. orang laut dan pedagang luar. y y y y y y Kerajaan Maritim Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. Kedah Tua. pedagang. emas. Org Melayu terkenal pelaut. Kalah ( Sungai Takuapa). Langkasuka. Bahasa melayu bahasa lingua franca penduduknya: orang tempatan. hasil hutan.Muda. 4. Tarikan org India dan Yunani. 6. Damar. rotan. jadi pelabuhan entrepot pembekal emas. Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda laluan dagang antarabangsa. Tiumah di Pulau Tioman. Semenanjung Emas.

Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i. 3.. Rakyat terdiri orang laut dan pelbagai golongan lain.y · y 1. Keupayaan membina kala besar. Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka. Anutan agama Hindu. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. 4. 5. iv. 2. ii. Punyai tentera yg besar. . Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. iii. Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. y y y y y y y y Kerajaan Maritim Srivijaya Terletak di Sungai Musi.

Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal guna tukang kayu kerajaan agraria. Barangan luar yang ada spt. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. kaca. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. Panduan ke pelabuhan Gunug Jerai. 3. Kedudukan strtegik Selat Melaka. Kedah. y y y y y y 1. manik dan tembaga. y . y 3. Wujud tempat penyimpanan barang spt. Kerajaan Maritim Kedah Tua Terletak di Sungai Merbok dan Sg. manik dari India. Berlaku perdagangan cara tukar barang @ sistem barter. dan manik. Damar. · Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria Agraria hasilkan beras . sutera. rotan dan timah. dan Yuan. Song. Teh. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. laluan Timur dan Barat. terlindung dari angin monsun. gelas.Muda. y 2. 2. 4. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. Jadi pelabuhan entrepot. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan hubungan diplomatik. Sri Lanka dan Myanmar. tekstil. y 4. Kerajaan maritim juga perlukan gajah diperoleh dari kerajaan agraria.y · y 1.

5. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan. pedagang luar. 7. Pelabuhan entrepot 4.y y y y y y y y y y y · y 1. y 2. orang laut. Wujud bahasa lingua franca 6. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha. Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal y . Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. sungai dan di kepulauan 3. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. · Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Terletak dipesisiran pantai. Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim Pelabuhan Pembekal bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa.

4.y Pengaruh Hindu Buddha y y Amalan masyarakat dalam Zaman Logam Animisme . Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut: . Dalam abad ke y y y y y y y y y y 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India . Golongan Brahmin atau pendeta. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. sistem pemerintahan beraja. Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. Pedagang atau vaisya. 3. Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan. 2. kesenian dan kesusasteraan. Candi Borobudur. 1. Candi di Angkor.

Rom hentikan perdagangan emas dengan India. § Sistem beraja § Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. Angkor Wat. .y§ y y y y Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya. Sumatera dan Jawa Buddha Mahayana. § Amalan kepercayaan agama Buddha dan Hindu . Ketara bila Maharaja Vespian . Indonesia Hindu. Dieng. § Candi yang didirikan spt Borobudur. Lembanh Bujang. Prambanam. untuk dapatkan emas. Kedah Tua Buddha. 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka Hindu.

. adat istiadat seperti pertabalan raja diwujudkan untuk mengukuhkan kedaulatan raja berdasarkan konsep itu. Raja juga digambarkan sebagai bayangan tuhan sehingga melahirkan konsep dewa-dewa. Manakala penderhaka tidak akan diampunkan. Malah.y Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan Ketua di Asia Tenggara mendapat gelaran raja yang berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan seperti perintah raja menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan oleh rakyat tanpa sebarang bantahan. Untuk menjadi raja yang terulung mereka mendirikan kompleks kota yang melambangkan konsep alam semesta atau orde kosmos yang membuktikan keagungan mereka seperti Raja Suryavarman II telah membina Angkor Wat. unsur mitos dan legenda.

Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan awal y Gelaran raja kepada ketua y y Menggunakan unsur mitos y y y y y y y y pemerintah Dibawahnya kerabat diraja & pembesar termasuk ahli agama(brahmin)rakyat dan hamba Raja berkuasa mutlak Peritah raja adalah undang2 yg wajib dilaksana Sekiranya melanggar perintah bermakna menderhaka & tidak akan diampunkan Raja perlu adil terhadap gologan yang diperintah Raja dianggap bayangan tuhan y untuk kuatkan kedudukan raja Adat istiadat pertabalan raja oleh golongan brahmin bagi kukuhkan kedaulatan Konsep orde kosmo(alam semesta)cth Raja Suyarvarman II bina Angkor Wat Raja dibantu oleh pembesar(pegawai tentera dan hakim)-setiap daerah terdapat pembesar dan gabenor Golongan brahmin berperanan penting dalam upacara keagamaan .

Mahabrata dan Puranas Pengaruh sastera india dalam puisi & prosa jawa seperta nagarakertagama. sutasoma.hikayat pendawa jaya & hikayat Sang Samba .arjunwiwaha & Kunjarkuna Epik Ramayana melahirkan hikayat Seri Rama Cerita epik Ramayana dan Mahabrata telah mempengaruhi cerita lisan & teater seperti wayang kulit Epik Mahabrata melahirkan nafkah hikayat yang diadun unsur tempatan seperti hikayat pendewa lima.Pengaruh hindu budha dalam kesusasteraan zaman kerajaan awal asia tenggara Unsur mitos dalam kesusasteraan klasik asia tenggara.hasil pengaruh sastera india seperti epik ramayana.

puisi .prosa& hikayat dalam satera klasik hasil pengaruh epik Ramayana.& sistem perundangan y Unsur mitos .arahan raja.Bukti pengaruh hindu Budha dalam kerajaan awal asia tenggara Pemerintah beraja & raja sebagai ketua pemerintah Raja berkuasa mutlak dan rakyat tidak boleh langgar perintah raja Raja dianggap dewa raja wakil tuahan di bumi Adat istiadat tabal raja oleh golongan brahmin Brahmin golongan tertinggi selepas raja & amat berpengaruh Bahasa sanskrit menjadi bahasa komunikasi& ilmu Seni bina candi merupakan pengaruh Hindu Budha Sebuah negara mengambarkan satu alam semesta (orde kosmo) Raja bertanggunjawab atur kesejahteraan negara & rakyat selaras dengan dharma( peraturan alam semesta) y Terdapat istilah pentadbiran menggunakan bahasa sanskrit seperti gelaran.Mahabrata & puranas y y y y y y y y y .

negeriChampa mulai menerima Islam pada abad ke-15 tetapi dalam Sejarah China. y Pemerintah Melaka yang pertama menganuti Islam ialah Sultan Mahkota Iskandar Syah.pernyataan ini tidak mempunyai bukti yang sahih. Islam dikatakan wujud di Sumatera pada abad ke-13. Islam mula dibawa masuk ke Tanah Melayu khasnya Melaka hanya selepas penghujung abad ke-14. Menurut Sejarah Melayu.Pengaruh islam dalam masyarakat melayu y Agama Islam mula tersebar di Asia Tenggara pada abad ke-7. y Walau bagaimanapun. y Namun begitu. .

. y Dari segi pentadbiran:y Islam telah mempengaruhi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. y Konsep dewaraja telah diambil alih oleh konsep Sultan yang menganggap Sultan sebagai zul-illahi-fil-alam iaitu pegangan bahawa Sultan itu adalah amanah Allah s.t. Johor dan Terengganu. di muka bumi. Sultan juga dianggap sebagai Aminul Mukminin iaitu ketua kepada umat Islam.y Penerimaan agama Islam oleh masyarakat tradisional bukan sahaja membawa pengaruh kepada akidah. tetapi ia juga membawa pengaruh terhadap aspek kehidupan yang lain.w.kerajaan-kerajaan lain seperti Kedah. Ciri-ciri kerajaan ini berubah menjadi sama seperti ciri-ciri pentadbiran kerajaan di Timur Tengah seperti Kerajaan Turki Uthmaniyyah.

y Dari segi undang-undang :y Perundangan Islam telah menjadi tunjang kepada undang-undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka y Hal ini pula diwarisi oleh negeri-negeri Melayu yang lain pada hari kemudian. Selain daripada peranan Sultan. . Sebagai contoh. agama Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi. ahli-ahli sufi dan ulamaulama juga menjadi penasihat tentang agama Islam kepada raja.y Dalam sektor agama:o Sultan menjadi ketua agama Islam dan baginda bertanggungjawab memerintah dengan adil dan menjagakebajikan rakyat jelatanya. Kini. Undangundang 99 Perak dan Undangundang Pahang.

unsur-unsur metafizik telah terterap ke dalam nilai hidup msyarakat tempatan. ia menyuruh umatnya berfikir untuk menerapkan unsur-unsur rasionalisme dalam pemikiran mereka. masyarakat Melayu mempunyai pandangan dan falsafah hidup yang berkaitan dengan unsur-unsur Islam seperti mencari rezeki yang halal. Hindu dan Buddha telah berubah menjadi agama Islam. y Kini. Agama Islam telah mengubah cara pemikiran orang Melayu. Kepercayaan asal iaitu animisme.kewajipan mencari ilmu pengetahuan dan sebagainya. Selain itu. .y Dari segi kehidupan masyarakat :o kehadiran agama Islam telah mengubah cara hidup mereka. o Mengikut agama Islam.

. Masyarakat Melayu telah membuat penyesuaian antara unsur-unsur Hindu dan Islam untuk mengelakkan amalan yang diamalkan pada dahulu kala bertentangan dengan ajaran Islam.y Islam juga membawa pengaruh kepada adat resam masyarakat tempatan. y Agama Islam telah menghapuskan sistem nilai sosial yang berasaskan perbezaan taraf atau sistem kasta. Agama Islam membawa sistem nilai sosial yang berbeza dengan sebelumnya. y Mereka haruslah sentiasa beriman dan bersaudara dan menjadikannya sebagai prinsip ke arah perpaduan masyarakat. semua umat Islam merupakan stu gagasan. Mengikut agama Islam.

aspek Islam yang baru juga diamalkan. . pusat kegiatan intelektual dan menjadi tumpuan alim ulama dari negara negara Arab. Istana telah dijadikan pusat pendidikan. contohnya membayar zakat. bekerjasama. Selain itu. bergotong-royong dan kekeluargaan. adat perkahwinan dan sebagainya. India dan Parsi.y Antara adat resam yang banyak dipengaruhi oleh Islam ialah adat bercukur. o dari segi pendidikan masyarakat Melayu :y Pendidikan formal mula wujud sejak Kesultanan Melayu Melaka dengan kedatangan pada pendakwah dan alim ulama agama Islam.

y Istana juga menjadi khazanah hikayat yang memberipengajaran agama bertemakan kisah para nabi. mereka akan belajar tentang fardu ain dan akhlak mulia. y Para ibu bapa sangat mementingkan pendidikan anakanak mereka. mereka akan belajar tentang muqaddam dan al-Quran mengikut tajwid yang betul. Hikayat Abu Samah dan Hikayat Nabi Yusof. Mereka mengadakan pendidikan Islam dengan tujuan melahirkan pelajar-pelajar yang tahu tentang agama Islam. Pada peringkat kedua. memupuk akhlak mulia dan sebagainya. y Pada peringkat pertama. Mereka menghantar anak-anak mereka ke rumah tok guru untuk menerima pelajaran agama. contohnya. .

Ia merupakan lanjutan daripada sistem pendidikan di masjid dan surau. iaituseseorang itu menghadapi kesulitan untuk memahami sesuatu kitab. mendalami fardu ain pada siang pagi. mereka akan hafalkannya sahaja. mereka akan melanjutkan pelajaran ke masjid atau surau untuk melanjutkan pelajaran tentang ilmu agama. ubi sebagai membalas budi tok guru. Di sini. Kaedah hafalan digunakan dalam pembelajaran.y Pelajar-pelajar ini tidak dikenakan bayaran tetapi ibu bapa akan memberi penghargaan dengan menghantar padi. y Selain itu. beras. sistem pengajian madrasah juga merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan di Tanah Melayu selepas kedatangan Islam. mereka terus mempelajari tentang alQuran. y Selepas peringkat ini. .

y Seterusnya. wujudiah diajar.Ramai ibu bapa tidak mampu menghantar anak mereka ke sekolah pondok kerana kesempitan wang. y Sekolah pondok ini amat terkenal di negeri Kelantan sehingga negeri ini digelar sebagai Serambi Mekah . Selepas 10 tahun. tafsir. . pelajar boleh melanjutkan pelajarannya di Mekah atau berkhidmat sebagai guru dipondoknya juga sekiranya ia lulus. y Mereka menekankan aspek agama dan matapelajaran seperti saraf. sekolah pondok merupakan pusat pengajian tertinggi di Tanah Melayu.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful