KEBUDAYAAN MELAYU

Disediakan oleh :Nama :Mohd Faizal bin Zammeri Nama pensyarah : Encik mohd Asri bin Abdul Razak

Pengaruh Hindu Budha dan Islam dalam masyarakat Melayu

dan Muar. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. . Srivijaya. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam hubungan dagang. dan Ayuthia. · Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. dan Burma. Sg tembeling. Singhasari dan Mataram. Pantai Barat dan Selatan Siam. Data arkeologi Funan wujud 3M bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. Kota Tinggi. Sukhotai. · Hubungan dagang Rom juga wujud buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing. · Sumber Cina: Funan wujud pada 3M yg awal di AT.Thai. Angkor. Chenla. Sungai Klang.SEJARAH KEDATANGAN HINDU y BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA y Pengenalan y y · Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan y y y y y wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. gangga Negara dan Langkasuka. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. Indonesia. Majapahit. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua. · Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. · Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi.

y· Bukti proses tamadun ambil masa 600..y Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai. y· Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M. y· Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim yang berkembang dengan kapal layar dan perahu.tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja. y .700 tahun untuk bentuk kerajaan.

Cara-cara pengaruh hindu budha tersebar ke tanah melayu Dibawa golongan kesyatria atau golongan tenter penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara 4 cara Dibawa pedagang atau vaisya melalui aktiviti perdagagang antara Asia Tenggara dengan India Dibawa golongan Brahmin atau pendeta yang mengetuai pelbagai upacara keagamaan di istana kerajaan awal Pengambilan terus aspekaspek kebudayaan india yang menarik oleh pemerintah dan kemudian disesuaikan dengan budaya tempatan(asimilasi) .

Terbentuk secara evolusi jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. dan Vietnam) 2. dan pemungutan hasil hutan dan sungai. Rempah ratus spt cengkih. Tanaman utama : Padi sawah. tanduk. Kerajaan Sungai Merah. Loas. padi huma. dan pelbagai buahan. . Indonesia. 3. Berasaskan kedudukan y y y y y y geografi dan sosioekonomi. Thailanddan Sg Irrawady. dan sayur-sayuran. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). 5. damar. pisang.. Angkor ( Kemboja ). Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian. dan Sukhotai ( Thailand ).Bentuk kerajaan y Bentuk Kerajaan Awal y y Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. Vietnam. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. · Kerajaan Agraria 1. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng. penternakan. jagung . keledek. gading. kayu cendana. Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati Sungai Menam. Funan dari agraria ke maritim 4. Selain itu dapat juga di pedalaman kaw. kapur barus.

Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur. Menangkap ikan di sawah.Majukan pertanian Angkor.. ikan air tawar. y .y 6. kambing. y 7. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong. kerbau. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan.utk padi. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan.. raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) bina sistem pengairan dan baray tempat takungan air seperti tasik. dan ayam. paya dan sungai. y 9. Ternakan haiwan spt lembu. punca air minum upaya tampung penduduk yg ramai. kulit kurakura. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. y 8.

dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. Chih Tu ( Sungai Kelantan ). y y y y y y Kerajaan Maritim Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. 5. dan hasil laut. Langkasuka. Molo-yu ( Sungai Batang Hari ). Kedah Tua. Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda laluan dagang antarabangsa. Org Melayu terkenal pelaut. timah. lembah sungai. Sumatera Bumi Emas. Bahasa melayu bahasa lingua franca penduduknya: orang tempatan.y · y 1. rotan. 4. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). orang laut dan pedagang luar. Srivijaya ( Sungai Musi ). dan Srivijaya. Emas dan timah. Damar. 3. peneroka punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. jadi pelabuhan entrepot pembekal emas. Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut jadi kampung nelayan ada juga berkembang jadi kaw. Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar.Muda. Disinggahi dapatkan barang spt. Kedah Tua Sg Merbok dan Sg. emas. Kalah ( Sungai Takuapa). . pedagang. Wujud lebihan pengeluaran didagang jadi pusat dagang pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). Emas banyak T Melayu dikenali sbg. 6.Muda ). dan hasil kerajaan persekitarannya. Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh. Tahu juga kaedah bintang di langit.Terletak pesisiran pantai. Tarikan org India dan Yunani. Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). Maju jadi pelabuhan kerajaan spt. timah. 7. hasil hutan. Tiumah di Pulau Tioman. Semenanjung Emas. dan Srivijaya. 2.

Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. Anutan agama Hindu. 2. 3. iii. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka.. ii. Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya.y · y 1. 4. Rakyat terdiri orang laut dan pelbagai golongan lain. y y y y y y y y Kerajaan Maritim Srivijaya Terletak di Sungai Musi. iv. Punyai tentera yg besar.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka. Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. . Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i. Keupayaan membina kala besar. 5. Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka.

gelas. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. sutera. Kerajaan Maritim Kedah Tua Terletak di Sungai Merbok dan Sg. Jadi pelabuhan entrepot. Sri Lanka dan Myanmar. tekstil. terlindung dari angin monsun. y . dan manik. Song. 2. Wujud tempat penyimpanan barang spt. y 2. · Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria Agraria hasilkan beras . Teh.y · y 1. manik dari India. rotan dan timah. Kedudukan strtegik Selat Melaka. Berlaku perdagangan cara tukar barang @ sistem barter. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal guna tukang kayu kerajaan agraria. 3. Damar. y 3. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. Kedah. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan hubungan diplomatik. kaca. Barangan luar yang ada spt. dan Yuan. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. 4. Kerajaan maritim juga perlukan gajah diperoleh dari kerajaan agraria. y y y y y y 1. laluan Timur dan Barat.Muda. y 4. manik dan tembaga. Panduan ke pelabuhan Gunug Jerai.

sungai dan di kepulauan 3. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal y . orang laut. Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. · Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat.y y y y y y y y y y y · y 1. Terletak dipesisiran pantai. 7. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha. Wujud bahasa lingua franca 6. Pelabuhan entrepot 4. y 2. pedagang luar. 5. Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim Pelabuhan Pembekal bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa.

Candi Borobudur. Dalam abad ke y y y y y y y y y y 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India . 2. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera. Pedagang atau vaisya. Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan. Golongan Brahmin atau pendeta. Candi di Angkor. 4. Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut: . kesenian dan kesusasteraan. Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. sistem pemerintahan beraja.y Pengaruh Hindu Buddha y y Amalan masyarakat dalam Zaman Logam Animisme . Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. 3. 1.

Angkor Wat. Prambanam.y§ y y y y Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya. § Amalan kepercayaan agama Buddha dan Hindu . Sumatera dan Jawa Buddha Mahayana. Lembanh Bujang.Rom hentikan perdagangan emas dengan India. . Ketara bila Maharaja Vespian . untuk dapatkan emas. § Sistem beraja § Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. § Candi yang didirikan spt Borobudur. Indonesia Hindu. Kedah Tua Buddha. 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka Hindu. Dieng.

Manakala penderhaka tidak akan diampunkan. Raja juga digambarkan sebagai bayangan tuhan sehingga melahirkan konsep dewa-dewa. . Malah.y Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan Ketua di Asia Tenggara mendapat gelaran raja yang berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan seperti perintah raja menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan oleh rakyat tanpa sebarang bantahan. adat istiadat seperti pertabalan raja diwujudkan untuk mengukuhkan kedaulatan raja berdasarkan konsep itu. unsur mitos dan legenda. Untuk menjadi raja yang terulung mereka mendirikan kompleks kota yang melambangkan konsep alam semesta atau orde kosmos yang membuktikan keagungan mereka seperti Raja Suryavarman II telah membina Angkor Wat.

Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan awal y Gelaran raja kepada ketua y y Menggunakan unsur mitos y y y y y y y y pemerintah Dibawahnya kerabat diraja & pembesar termasuk ahli agama(brahmin)rakyat dan hamba Raja berkuasa mutlak Peritah raja adalah undang2 yg wajib dilaksana Sekiranya melanggar perintah bermakna menderhaka & tidak akan diampunkan Raja perlu adil terhadap gologan yang diperintah Raja dianggap bayangan tuhan y untuk kuatkan kedudukan raja Adat istiadat pertabalan raja oleh golongan brahmin bagi kukuhkan kedaulatan Konsep orde kosmo(alam semesta)cth Raja Suyarvarman II bina Angkor Wat Raja dibantu oleh pembesar(pegawai tentera dan hakim)-setiap daerah terdapat pembesar dan gabenor Golongan brahmin berperanan penting dalam upacara keagamaan .

hikayat pendawa jaya & hikayat Sang Samba .hasil pengaruh sastera india seperti epik ramayana. sutasoma.arjunwiwaha & Kunjarkuna Epik Ramayana melahirkan hikayat Seri Rama Cerita epik Ramayana dan Mahabrata telah mempengaruhi cerita lisan & teater seperti wayang kulit Epik Mahabrata melahirkan nafkah hikayat yang diadun unsur tempatan seperti hikayat pendewa lima.Mahabrata dan Puranas Pengaruh sastera india dalam puisi & prosa jawa seperta nagarakertagama.Pengaruh hindu budha dalam kesusasteraan zaman kerajaan awal asia tenggara Unsur mitos dalam kesusasteraan klasik asia tenggara.

Mahabrata & puranas y y y y y y y y y .Bukti pengaruh hindu Budha dalam kerajaan awal asia tenggara Pemerintah beraja & raja sebagai ketua pemerintah Raja berkuasa mutlak dan rakyat tidak boleh langgar perintah raja Raja dianggap dewa raja wakil tuahan di bumi Adat istiadat tabal raja oleh golongan brahmin Brahmin golongan tertinggi selepas raja & amat berpengaruh Bahasa sanskrit menjadi bahasa komunikasi& ilmu Seni bina candi merupakan pengaruh Hindu Budha Sebuah negara mengambarkan satu alam semesta (orde kosmo) Raja bertanggunjawab atur kesejahteraan negara & rakyat selaras dengan dharma( peraturan alam semesta) y Terdapat istilah pentadbiran menggunakan bahasa sanskrit seperti gelaran.puisi .arahan raja.prosa& hikayat dalam satera klasik hasil pengaruh epik Ramayana.& sistem perundangan y Unsur mitos .

Pengaruh islam dalam masyarakat melayu y Agama Islam mula tersebar di Asia Tenggara pada abad ke-7. negeriChampa mulai menerima Islam pada abad ke-15 tetapi dalam Sejarah China.pernyataan ini tidak mempunyai bukti yang sahih. y Namun begitu. y Walau bagaimanapun. . Islam mula dibawa masuk ke Tanah Melayu khasnya Melaka hanya selepas penghujung abad ke-14. y Pemerintah Melaka yang pertama menganuti Islam ialah Sultan Mahkota Iskandar Syah. Menurut Sejarah Melayu. Islam dikatakan wujud di Sumatera pada abad ke-13.

.y Penerimaan agama Islam oleh masyarakat tradisional bukan sahaja membawa pengaruh kepada akidah. Sultan juga dianggap sebagai Aminul Mukminin iaitu ketua kepada umat Islam.kerajaan-kerajaan lain seperti Kedah. Ciri-ciri kerajaan ini berubah menjadi sama seperti ciri-ciri pentadbiran kerajaan di Timur Tengah seperti Kerajaan Turki Uthmaniyyah. y Konsep dewaraja telah diambil alih oleh konsep Sultan yang menganggap Sultan sebagai zul-illahi-fil-alam iaitu pegangan bahawa Sultan itu adalah amanah Allah s. tetapi ia juga membawa pengaruh terhadap aspek kehidupan yang lain. di muka bumi. Johor dan Terengganu. y Dari segi pentadbiran:y Islam telah mempengaruhi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka.w.t.

ahli-ahli sufi dan ulamaulama juga menjadi penasihat tentang agama Islam kepada raja. agama Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi. Sebagai contoh.y Dalam sektor agama:o Sultan menjadi ketua agama Islam dan baginda bertanggungjawab memerintah dengan adil dan menjagakebajikan rakyat jelatanya. Undangundang 99 Perak dan Undangundang Pahang. . Kini. Selain daripada peranan Sultan. y Dari segi undang-undang :y Perundangan Islam telah menjadi tunjang kepada undang-undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka y Hal ini pula diwarisi oleh negeri-negeri Melayu yang lain pada hari kemudian.

Hindu dan Buddha telah berubah menjadi agama Islam. y Kini.kewajipan mencari ilmu pengetahuan dan sebagainya. Agama Islam telah mengubah cara pemikiran orang Melayu. o Mengikut agama Islam. unsur-unsur metafizik telah terterap ke dalam nilai hidup msyarakat tempatan. Selain itu.y Dari segi kehidupan masyarakat :o kehadiran agama Islam telah mengubah cara hidup mereka. Kepercayaan asal iaitu animisme. masyarakat Melayu mempunyai pandangan dan falsafah hidup yang berkaitan dengan unsur-unsur Islam seperti mencari rezeki yang halal. . ia menyuruh umatnya berfikir untuk menerapkan unsur-unsur rasionalisme dalam pemikiran mereka.

y Mereka haruslah sentiasa beriman dan bersaudara dan menjadikannya sebagai prinsip ke arah perpaduan masyarakat. . y Agama Islam telah menghapuskan sistem nilai sosial yang berasaskan perbezaan taraf atau sistem kasta. semua umat Islam merupakan stu gagasan. Mengikut agama Islam. Masyarakat Melayu telah membuat penyesuaian antara unsur-unsur Hindu dan Islam untuk mengelakkan amalan yang diamalkan pada dahulu kala bertentangan dengan ajaran Islam. Agama Islam membawa sistem nilai sosial yang berbeza dengan sebelumnya.y Islam juga membawa pengaruh kepada adat resam masyarakat tempatan.

y Antara adat resam yang banyak dipengaruhi oleh Islam ialah adat bercukur. contohnya membayar zakat. o dari segi pendidikan masyarakat Melayu :y Pendidikan formal mula wujud sejak Kesultanan Melayu Melaka dengan kedatangan pada pendakwah dan alim ulama agama Islam. pusat kegiatan intelektual dan menjadi tumpuan alim ulama dari negara negara Arab. bergotong-royong dan kekeluargaan. aspek Islam yang baru juga diamalkan. adat perkahwinan dan sebagainya. Selain itu. Istana telah dijadikan pusat pendidikan. bekerjasama. India dan Parsi. .

y Istana juga menjadi khazanah hikayat yang memberipengajaran agama bertemakan kisah para nabi. Mereka mengadakan pendidikan Islam dengan tujuan melahirkan pelajar-pelajar yang tahu tentang agama Islam. mereka akan belajar tentang muqaddam dan al-Quran mengikut tajwid yang betul. contohnya. Pada peringkat kedua. Mereka menghantar anak-anak mereka ke rumah tok guru untuk menerima pelajaran agama. mereka akan belajar tentang fardu ain dan akhlak mulia. Hikayat Abu Samah dan Hikayat Nabi Yusof. memupuk akhlak mulia dan sebagainya. y Pada peringkat pertama. y Para ibu bapa sangat mementingkan pendidikan anakanak mereka. .

mereka akan hafalkannya sahaja. iaituseseorang itu menghadapi kesulitan untuk memahami sesuatu kitab. mereka terus mempelajari tentang alQuran. ubi sebagai membalas budi tok guru. .y Pelajar-pelajar ini tidak dikenakan bayaran tetapi ibu bapa akan memberi penghargaan dengan menghantar padi. mendalami fardu ain pada siang pagi. mereka akan melanjutkan pelajaran ke masjid atau surau untuk melanjutkan pelajaran tentang ilmu agama. beras. Ia merupakan lanjutan daripada sistem pendidikan di masjid dan surau. Kaedah hafalan digunakan dalam pembelajaran. Di sini. y Selain itu. sistem pengajian madrasah juga merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan di Tanah Melayu selepas kedatangan Islam. y Selepas peringkat ini.

y Seterusnya. pelajar boleh melanjutkan pelajarannya di Mekah atau berkhidmat sebagai guru dipondoknya juga sekiranya ia lulus. y Mereka menekankan aspek agama dan matapelajaran seperti saraf. Selepas 10 tahun. sekolah pondok merupakan pusat pengajian tertinggi di Tanah Melayu. . y Sekolah pondok ini amat terkenal di negeri Kelantan sehingga negeri ini digelar sebagai Serambi Mekah . tafsir.Ramai ibu bapa tidak mampu menghantar anak mereka ke sekolah pondok kerana kesempitan wang. wujudiah diajar.

SEKIAN TERIMA KASIH .