P. 1
KEBUDAYAAN MELAYU

KEBUDAYAAN MELAYU

|Views: 998|Likes:
Published by Well Syazue

More info:

Published by: Well Syazue on Aug 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2013

pdf

text

original

KEBUDAYAAN MELAYU

Disediakan oleh :Nama :Mohd Faizal bin Zammeri Nama pensyarah : Encik mohd Asri bin Abdul Razak

Pengaruh Hindu Budha dan Islam dalam masyarakat Melayu

· Hubungan dagang Rom juga wujud buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing. Angkor. dan Muar. Sukhotai. dan Ayuthia.SEJARAH KEDATANGAN HINDU y BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA y Pengenalan y y · Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan y y y y y wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan. Kota Tinggi. . Indonesia. Pantai Barat dan Selatan Siam. Data arkeologi Funan wujud 3M bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. · Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua. · Sumber Cina: Funan wujud pada 3M yg awal di AT. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. Singhasari dan Mataram. gangga Negara dan Langkasuka. dan Burma. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam hubungan dagang. · Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson.Thai. Majapahit. Srivijaya. Sungai Klang. Sg tembeling. · Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. Chenla.

.tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja. y· Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M.y Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai. y· Bukti proses tamadun ambil masa 600. y· Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim yang berkembang dengan kapal layar dan perahu. y .700 tahun untuk bentuk kerajaan.

Cara-cara pengaruh hindu budha tersebar ke tanah melayu Dibawa golongan kesyatria atau golongan tenter penakluk dari india yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara 4 cara Dibawa pedagang atau vaisya melalui aktiviti perdagagang antara Asia Tenggara dengan India Dibawa golongan Brahmin atau pendeta yang mengetuai pelbagai upacara keagamaan di istana kerajaan awal Pengambilan terus aspekaspek kebudayaan india yang menarik oleh pemerintah dan kemudian disesuaikan dengan budaya tempatan(asimilasi) .

5.Bentuk kerajaan y Bentuk Kerajaan Awal y y Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. Terbentuk secara evolusi jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. Angkor ( Kemboja ). Rempah ratus spt cengkih. Vietnam. padi huma. dan sayur-sayuran. Loas. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati Sungai Menam.. penternakan. dan Vietnam) 2. Berasaskan kedudukan y y y y y y geografi dan sosioekonomi. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng. dan pemungutan hasil hutan dan sungai. kayu cendana. 3. Kerajaan Sungai Merah. Thailanddan Sg Irrawady. kapur barus. jagung . tanduk. dan Sukhotai ( Thailand ). dan pelbagai buahan. Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian. keledek. Indonesia. gading. Funan dari agraria ke maritim 4. pisang. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu. · Kerajaan Agraria 1. . damar. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. Selain itu dapat juga di pedalaman kaw. Tanaman utama : Padi sawah.

dan ayam.Majukan pertanian Angkor. y 8. raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) bina sistem pengairan dan baray tempat takungan air seperti tasik.utk padi. Ternakan haiwan spt lembu. kambing. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong. y 7. Menangkap ikan di sawah.y 6. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. ikan air tawar. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan. kulit kurakura.. punca air minum upaya tampung penduduk yg ramai. y . kerbau. y 9. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan.. Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur. paya dan sungai.

peneroka punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. Kedah Tua Sg Merbok dan Sg. dan Srivijaya. emas. timah. Molo-yu ( Sungai Batang Hari ).Muda.Terletak pesisiran pantai. Kedah Tua. y y y y y y Kerajaan Maritim Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. Maju jadi pelabuhan kerajaan spt. Tarikan org India dan Yunani. Emas banyak T Melayu dikenali sbg. Org Melayu terkenal pelaut. dan hasil laut. Srivijaya ( Sungai Musi ). orang laut dan pedagang luar. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ). Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut jadi kampung nelayan ada juga berkembang jadi kaw. Disinggahi dapatkan barang spt. . Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. Wujud lebihan pengeluaran didagang jadi pusat dagang pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). 7. 4. Kalah ( Sungai Takuapa). Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg. Semenanjung Emas. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda laluan dagang antarabangsa.Muda ).y · y 1. 2. Tahu juga kaedah bintang di langit. Tiumah di Pulau Tioman. hasil hutan. Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar. dan hasil kerajaan persekitarannya. Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. 3. jadi pelabuhan entrepot pembekal emas. lembah sungai. Damar. 6. Chih Tu ( Sungai Kelantan ). Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh. rotan. Langkasuka. dan Srivijaya. pedagang. 5. dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. Bahasa melayu bahasa lingua franca penduduknya: orang tempatan. timah. Sumatera Bumi Emas. Emas dan timah.

Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya. 4. Rakyat terdiri orang laut dan pelbagai golongan lain. 5. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i. Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya. iii. Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. . ii. y y y y y y y y Kerajaan Maritim Srivijaya Terletak di Sungai Musi. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka.y · y 1. 2. Keupayaan membina kala besar. 3. Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. Punyai tentera yg besar. Anutan agama Hindu.. iv.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka.

pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. Kedah. · Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria Agraria hasilkan beras .Muda. y 3. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. 3. Teh. 2. Kerajaan Maritim Kedah Tua Terletak di Sungai Merbok dan Sg. Jadi pelabuhan entrepot. tekstil. terlindung dari angin monsun. Wujud tempat penyimpanan barang spt. Kedudukan strtegik Selat Melaka. dan manik. Barangan luar yang ada spt. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal guna tukang kayu kerajaan agraria. y y y y y y 1.y · y 1. sutera. Panduan ke pelabuhan Gunug Jerai. manik dari India. Kerajaan maritim juga perlukan gajah diperoleh dari kerajaan agraria. y 2. kaca. Damar. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. 4. y 4. gelas. rotan dan timah. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan hubungan diplomatik. y . Sri Lanka dan Myanmar. laluan Timur dan Barat. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. dan Yuan. Song. manik dan tembaga. Berlaku perdagangan cara tukar barang @ sistem barter.

Pelabuhan entrepot 4. pedagang luar. · Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. 5. orang laut. 7. sungai dan di kepulauan 3. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal y . Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. Terletak dipesisiran pantai. Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim Pelabuhan Pembekal bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa. y 2.y y y y y y y y y y y · y 1. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan. Wujud bahasa lingua franca 6. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8.

Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang. Golongan Brahmin atau pendeta. sistem pemerintahan beraja. Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan. 3. Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut: . Candi Borobudur. kesenian dan kesusasteraan. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. Candi di Angkor. 4. Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera. Dalam abad ke y y y y y y y y y y 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India .y Pengaruh Hindu Buddha y y Amalan masyarakat dalam Zaman Logam Animisme . 1. 2. Pedagang atau vaisya.

§ Sistem beraja § Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. . 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka Hindu. Indonesia Hindu. Ketara bila Maharaja Vespian . Prambanam. untuk dapatkan emas. § Candi yang didirikan spt Borobudur. Sumatera dan Jawa Buddha Mahayana.y§ y y y y Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya.Rom hentikan perdagangan emas dengan India. Lembanh Bujang. Kedah Tua Buddha. Dieng. § Amalan kepercayaan agama Buddha dan Hindu . Angkor Wat.

adat istiadat seperti pertabalan raja diwujudkan untuk mengukuhkan kedaulatan raja berdasarkan konsep itu.y Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan Ketua di Asia Tenggara mendapat gelaran raja yang berkuasa mutlak dalam semua aspek pemerintahan seperti perintah raja menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan oleh rakyat tanpa sebarang bantahan. Malah. Untuk menjadi raja yang terulung mereka mendirikan kompleks kota yang melambangkan konsep alam semesta atau orde kosmos yang membuktikan keagungan mereka seperti Raja Suryavarman II telah membina Angkor Wat. . unsur mitos dan legenda. Raja juga digambarkan sebagai bayangan tuhan sehingga melahirkan konsep dewa-dewa. Manakala penderhaka tidak akan diampunkan.

Pengaruh hindu Budha dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran kerajaan awal y Gelaran raja kepada ketua y y Menggunakan unsur mitos y y y y y y y y pemerintah Dibawahnya kerabat diraja & pembesar termasuk ahli agama(brahmin)rakyat dan hamba Raja berkuasa mutlak Peritah raja adalah undang2 yg wajib dilaksana Sekiranya melanggar perintah bermakna menderhaka & tidak akan diampunkan Raja perlu adil terhadap gologan yang diperintah Raja dianggap bayangan tuhan y untuk kuatkan kedudukan raja Adat istiadat pertabalan raja oleh golongan brahmin bagi kukuhkan kedaulatan Konsep orde kosmo(alam semesta)cth Raja Suyarvarman II bina Angkor Wat Raja dibantu oleh pembesar(pegawai tentera dan hakim)-setiap daerah terdapat pembesar dan gabenor Golongan brahmin berperanan penting dalam upacara keagamaan .

hikayat pendawa jaya & hikayat Sang Samba . sutasoma.hasil pengaruh sastera india seperti epik ramayana.Pengaruh hindu budha dalam kesusasteraan zaman kerajaan awal asia tenggara Unsur mitos dalam kesusasteraan klasik asia tenggara.arjunwiwaha & Kunjarkuna Epik Ramayana melahirkan hikayat Seri Rama Cerita epik Ramayana dan Mahabrata telah mempengaruhi cerita lisan & teater seperti wayang kulit Epik Mahabrata melahirkan nafkah hikayat yang diadun unsur tempatan seperti hikayat pendewa lima.Mahabrata dan Puranas Pengaruh sastera india dalam puisi & prosa jawa seperta nagarakertagama.

& sistem perundangan y Unsur mitos .Mahabrata & puranas y y y y y y y y y .arahan raja.prosa& hikayat dalam satera klasik hasil pengaruh epik Ramayana.puisi .Bukti pengaruh hindu Budha dalam kerajaan awal asia tenggara Pemerintah beraja & raja sebagai ketua pemerintah Raja berkuasa mutlak dan rakyat tidak boleh langgar perintah raja Raja dianggap dewa raja wakil tuahan di bumi Adat istiadat tabal raja oleh golongan brahmin Brahmin golongan tertinggi selepas raja & amat berpengaruh Bahasa sanskrit menjadi bahasa komunikasi& ilmu Seni bina candi merupakan pengaruh Hindu Budha Sebuah negara mengambarkan satu alam semesta (orde kosmo) Raja bertanggunjawab atur kesejahteraan negara & rakyat selaras dengan dharma( peraturan alam semesta) y Terdapat istilah pentadbiran menggunakan bahasa sanskrit seperti gelaran.

pernyataan ini tidak mempunyai bukti yang sahih. y Pemerintah Melaka yang pertama menganuti Islam ialah Sultan Mahkota Iskandar Syah. Islam mula dibawa masuk ke Tanah Melayu khasnya Melaka hanya selepas penghujung abad ke-14. y Walau bagaimanapun.Pengaruh islam dalam masyarakat melayu y Agama Islam mula tersebar di Asia Tenggara pada abad ke-7. . Islam dikatakan wujud di Sumatera pada abad ke-13. negeriChampa mulai menerima Islam pada abad ke-15 tetapi dalam Sejarah China. y Namun begitu. Menurut Sejarah Melayu.

tetapi ia juga membawa pengaruh terhadap aspek kehidupan yang lain. y Konsep dewaraja telah diambil alih oleh konsep Sultan yang menganggap Sultan sebagai zul-illahi-fil-alam iaitu pegangan bahawa Sultan itu adalah amanah Allah s.kerajaan-kerajaan lain seperti Kedah. y Dari segi pentadbiran:y Islam telah mempengaruhi pentadbiran Kerajaan Melayu Melaka. di muka bumi. Sultan juga dianggap sebagai Aminul Mukminin iaitu ketua kepada umat Islam.w. Ciri-ciri kerajaan ini berubah menjadi sama seperti ciri-ciri pentadbiran kerajaan di Timur Tengah seperti Kerajaan Turki Uthmaniyyah. . Johor dan Terengganu.y Penerimaan agama Islam oleh masyarakat tradisional bukan sahaja membawa pengaruh kepada akidah.t.

Undangundang 99 Perak dan Undangundang Pahang. Sebagai contoh. ahli-ahli sufi dan ulamaulama juga menjadi penasihat tentang agama Islam kepada raja. Selain daripada peranan Sultan. . agama Islam telah dijadikan sebagai agama rasmi. Kini.y Dalam sektor agama:o Sultan menjadi ketua agama Islam dan baginda bertanggungjawab memerintah dengan adil dan menjagakebajikan rakyat jelatanya. y Dari segi undang-undang :y Perundangan Islam telah menjadi tunjang kepada undang-undang bertulis seperti Hukum Kanun Melaka y Hal ini pula diwarisi oleh negeri-negeri Melayu yang lain pada hari kemudian.

kewajipan mencari ilmu pengetahuan dan sebagainya. Selain itu. Kepercayaan asal iaitu animisme. Agama Islam telah mengubah cara pemikiran orang Melayu. y Kini. masyarakat Melayu mempunyai pandangan dan falsafah hidup yang berkaitan dengan unsur-unsur Islam seperti mencari rezeki yang halal.y Dari segi kehidupan masyarakat :o kehadiran agama Islam telah mengubah cara hidup mereka. Hindu dan Buddha telah berubah menjadi agama Islam. unsur-unsur metafizik telah terterap ke dalam nilai hidup msyarakat tempatan. . o Mengikut agama Islam. ia menyuruh umatnya berfikir untuk menerapkan unsur-unsur rasionalisme dalam pemikiran mereka.

semua umat Islam merupakan stu gagasan. . Agama Islam membawa sistem nilai sosial yang berbeza dengan sebelumnya. y Agama Islam telah menghapuskan sistem nilai sosial yang berasaskan perbezaan taraf atau sistem kasta. Mengikut agama Islam. y Mereka haruslah sentiasa beriman dan bersaudara dan menjadikannya sebagai prinsip ke arah perpaduan masyarakat.y Islam juga membawa pengaruh kepada adat resam masyarakat tempatan. Masyarakat Melayu telah membuat penyesuaian antara unsur-unsur Hindu dan Islam untuk mengelakkan amalan yang diamalkan pada dahulu kala bertentangan dengan ajaran Islam.

o dari segi pendidikan masyarakat Melayu :y Pendidikan formal mula wujud sejak Kesultanan Melayu Melaka dengan kedatangan pada pendakwah dan alim ulama agama Islam. adat perkahwinan dan sebagainya. bekerjasama. Istana telah dijadikan pusat pendidikan. aspek Islam yang baru juga diamalkan. bergotong-royong dan kekeluargaan. contohnya membayar zakat.y Antara adat resam yang banyak dipengaruhi oleh Islam ialah adat bercukur. pusat kegiatan intelektual dan menjadi tumpuan alim ulama dari negara negara Arab. India dan Parsi. Selain itu. .

y Para ibu bapa sangat mementingkan pendidikan anakanak mereka. mereka akan belajar tentang muqaddam dan al-Quran mengikut tajwid yang betul. memupuk akhlak mulia dan sebagainya. y Pada peringkat pertama.y Istana juga menjadi khazanah hikayat yang memberipengajaran agama bertemakan kisah para nabi. contohnya. Hikayat Abu Samah dan Hikayat Nabi Yusof. mereka akan belajar tentang fardu ain dan akhlak mulia. Mereka menghantar anak-anak mereka ke rumah tok guru untuk menerima pelajaran agama. . Mereka mengadakan pendidikan Islam dengan tujuan melahirkan pelajar-pelajar yang tahu tentang agama Islam. Pada peringkat kedua.

Kaedah hafalan digunakan dalam pembelajaran. Di sini. y Selepas peringkat ini. Ia merupakan lanjutan daripada sistem pendidikan di masjid dan surau. mereka akan hafalkannya sahaja. ubi sebagai membalas budi tok guru. y Selain itu.y Pelajar-pelajar ini tidak dikenakan bayaran tetapi ibu bapa akan memberi penghargaan dengan menghantar padi. iaituseseorang itu menghadapi kesulitan untuk memahami sesuatu kitab. mereka terus mempelajari tentang alQuran. beras. mereka akan melanjutkan pelajaran ke masjid atau surau untuk melanjutkan pelajaran tentang ilmu agama. sistem pengajian madrasah juga merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan di Tanah Melayu selepas kedatangan Islam. mendalami fardu ain pada siang pagi. .

y Mereka menekankan aspek agama dan matapelajaran seperti saraf.Ramai ibu bapa tidak mampu menghantar anak mereka ke sekolah pondok kerana kesempitan wang. .y Seterusnya. pelajar boleh melanjutkan pelajarannya di Mekah atau berkhidmat sebagai guru dipondoknya juga sekiranya ia lulus. y Sekolah pondok ini amat terkenal di negeri Kelantan sehingga negeri ini digelar sebagai Serambi Mekah . sekolah pondok merupakan pusat pengajian tertinggi di Tanah Melayu. tafsir. wujudiah diajar. Selepas 10 tahun.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->