P. 1
Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan

Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan

|Views: 764|Likes:
Published by Zahirah Joe

More info:

Published by: Zahirah Joe on Aug 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

AKTIVITI PENYERAPAN PEMULIHAN MEMBACA DAN MENULIS DALAM MATA PELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

SITI NUR

NUR AFIQAH BT MOHAMAD NARASHID SHAZWANI BT HAMZAH ZAHIRAH BT JOHARI 

LIYANA

dan pembangunan sikap-sikap positif terhadap aktiviti fizikal. . memperoleh pengetahuan.MAKSUD PENDIDIKAN JASMANI Pendidikan Jasmani merupakan suatu proses yang bertujuan meningkatkan prestasi manusia melalui aktiviti fizikal yang berkait rapat dengan pemilikan dan penghalusan kemahiran-kemahiran motor. pembangunan dan pemeliharaan kecergasan untuk kesihatan optimum dan keadaan baik.

MAKSUD PERGERAKAN LOKOMOTOR Pergerakan lokomotor bermaksud pergerakan yang menyebabkan seluruh badan berubah kedudukan. Kemahiran ini memerlukan individu bergerak melalui ruang iaitu dari satu tempat ke satu tempat yang lain .

MAKSUD PERGERAKAN BUKAN LOKOMOTOR Pergerakan bukan lokomotor ialah pergerakan yang tidak mengubah kedudukan disebut bergerak tanpa beredar. .

pelajar dibenarkan untuk meminta bantuan rakan untuk membentuk huruf tersebut. Jika huruf yang ingin dibentuk memerlukan dua orang pelajar. . Pelajar berkenaan di kehendaki membentuk huruf-huruf yang telah di tetapkan dengan menggunakan anggota badan.AKTIVITI 1 : PERMAINAN MEMBENTUK HURUF Beberapa orang pelajar dipanggil ke hadapan kelas.

. Beberapa orang pelajar dari setiap kumpulan ditugaskan untuk membentuk perkataan-perkataan yang telah dibekalkan oleh pembentang.AKTIVITI 2 : PERMAINAN MEMBENTUK PERKATAAN Pelajar dibahagikan kepada dua kumpulan. Ahli kumpulan yang selebihnya perlu meneka perkataan yang dibentuk oleh ahli kumpulan mereka. Masa dimulakan apabila perkataan pertama dibentuk. Masa diberhentukan apabila kesemua perkataan yang dibekalkan dapat dijawan oleh ahli kumpulan yang meneka.

. Kumpulan yang berjaya menyiapkan teka silang kata terlebih dahulu di isytiharkan sebagai pemenang.AKTIVITI 3 : TEKA SILANG KATA Pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan. Pelajar dibawa ke trek permainan. Teka silang kata dilukis di papan putih dan pelajar dikehendaki memenuhkan teka silang kata tersebut setelah merentasi laluan yang telah disediakan.

Apabila muzik dimainkan. pelajar hendaklah duduk di atas kerusi. Bagi pelajar yang tidak berjaya (tiada kerusi kosong). Apabila muzik diberhentikan. Kerusi diatur dalam bentuk bulatan dan bilangan kerusi hendaklah kurang satu daripada jumlah pelajar lelaki atau perempuan yang ada. pelajar tersebut akan didenda. . pelajar akan mengelilingi kerusi.AKTIVITI 4 : KERUSI BERIRAMA Pelajar lelaki dan perempuan di asingkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->