P. 1
Rancangan Pengajaran Mengajar Kerja Kayu Dan Logam

Rancangan Pengajaran Mengajar Kerja Kayu Dan Logam

|Views: 88|Likes:
Published by Noor Azlan Mohamad

More info:

Published by: Noor Azlan Mohamad on Aug 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/14/2013

pdf

text

original

Rancangan Pengajaran Mengajar Kerja Kayu dan logam Tarikh: 10/3/2002 Tingkatan: Satu jujur Kehadiran: 20/20 orang Tajuk

: Organisasi makmal dan keselamatan Masa: 70 minit Pengetahuan sedia ada: 1) Pelajar pernah melihat beberapa alatan keselamatan seperti kotak kecemasan dan pemadam api. 2) Pelajar pernah mendengar langkah-langkah keselamatan sebelum ini. Objektif Implisit: Pada akhir pembelajaran ini nanti, pelajar akan dapat: 1) Melakukan rawatan luka ringan seperti yang disyorkan dengan betul 2) Menyimpan 4 jenis alatan ditempat yang sepatutnya dalam bengkel dengan tepat 3) Menyatakan 3 peraturan keselamatan dalam bengkel dengan betul. Alat Bantu Mengajar: kertas, bahan bakar (mancis api), kertas A4 kosong, alatan makmal, makmal, baju makmal, kotak Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan

Murid menghampiri api dan memadamkannya. Mungkin dengan kaki sahaja. Guru bertanya: Agaknya apa yang kamu lihat? Murid menjawab: Api. Alat pemadam api.pertolongan cemas. lapik daripada aluminium Aktiviti Set Induksi (3 minit) Menarik minat murid Guru bertanya: Apa yang kamu nampak? Sekarang saya hendak kamu bertindak. Murid jawab: Api terpadam Guru membakar beberapa helaian kertas di atas alas aluminium di hadapan bengkel .

betul. Jadi hari ini kita akan membincangkan berkenaan keselamatan dan organisasi bengkel.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti murid Catatan Pengenalan tajuk: Organisasi Guru bertanya: Agaknya kenapa Murid menjawab: supaya api tidak makmal dan Keselamatan saya suruh kawan kamu membesar. Api besar boleh membakarkan bengkel dan merosakkan barangan dan alatan dalam bengkel. Bagus. padamkan api? Murid jawab: Api besar bahayakan Apa salahnya kalau api besar? bengkel. mengikut senarai yang disebutkan. Guru meminta murid melantik ketua. . nama yang Kumpulan melantik disediakan. Guru jawab: Ya. Setiap ketua masingkumpulan ada 5 masing. Langkah 1 Teori: Keselamatan Guru mengarahkan Murid mengikut Kumpulan yang (2 minit) dan organisasi murid membuat arahan guru dan dibentuk mengikut bengkel kumpulan sebanyak berkumpul kepelbagaian 4 kumpulan mengikut nama kepandaian. orang ahli.

diberikan. Sekiranya rosak mereka akan cuba perbaiki. melakukan apa yang dilakukan oleh Menjaga papan mereka. Murid memeriksa papan hitam. Murid mula membaca dan melakukan aktiviti yang diarahkan Murid menyusub alatan dan mencatat sebarang alat yang rosak. Formen melakukan setiap dan penolong arahan yang formen. perlu menyusun alat dan mencatatkan alat sekiranya ada kerosakan. Papan hitam perlu Aktiviti Murid Catatan Perlukan permainan keranan tingkatan satu masih lagi bersikap kebudak-budakan. Menyapu tugasan formen dan lantai. Langkah 2 Keselamatan dan Guru mengarahkan (25 minit) organisasi bengkel. Menutup penolong formen. murid membaca 1) Organisasi setiap arahan dan makmal.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Guru memanggil setiap ketua untuk Murid melakukan aktiviti mengundi meja yang perlu diambil ‘O-Som’. Tugas:Menyusun Guru mengarahkan dan memeriksa meja 1 membaca alat. Guru menyediakan arahan yang berbeza bagi meja yang berbeza. tingkap. kipas dan Kemudian lampu. Bagi pembahagian meja kerja. Mereka hitam. . Kumpulan yang kalah boleh pilih meja dahulu. guru membuat kaedah permainan ‘OSom’ untuk menentukan meja. oleh setiap kumpulan.

di tempat asal. Ubatan di memakai pakaian makmal. Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Bagi kumpulan 2 guru Murid meletakkan semula alatan meletakkan gergaji. pembaris. dalamnya perlu berlebel. 2) Sistem menyimpan alatan. memakai pakaian makmal. meletakkan kotak pertolongan cemas dan ubatannya sekali. Perlu teratur Kemudian menyuruh murid Seorang akan mencatat apa 3) Pakaian meletakkan kembali ditempat yang telah mereka lakukan. tukul. sesiku L Dua orang ahli kumpulan akan (2 unit setiap jenis) di atas meja.dibaiki sekiranya rosak. gerudi. guru perlu berkunci. sesuai. asalnya. Kumpulan di minta melebelkan ubatan dan mencuba merawat luka kecil mengikut arahan yang disediakan. pakai apron. Guru mengkehendaki Murid akan cuba merawat 4) Kotak Pertolongan cemas kumpulan mencatat apa yang tangan salah mereka telah lakukan. murid memakai pakaian makmal meletakkan pada ubat yang ada. Tidak Bagi kumpulan 3. Mereka Bahan di dalamnya untuk perlu persembahkan cara merawat luka ringan. yang betul. pahat. Berkasut. Guru mengarahkan murid membuat carta tugasan formen. Guru juga menyuruh Murid akan membuat lebel dan Perlu kemas. Aktiviti .

pegang tegak Selepas itu mereka akan 3) Muncung di halakan di minta pada api mempersembahkan 4) Tuas rapat di ekan kepada rakan mereka. Cara menggunakan: Mereka di minta 1) Pin picu di keluarkan menyenaraikan apa yang 2) Alat pemadam di telah mereka lakukan. kepada pemegang untuk menyemburkan bahan Aktiviti . guru memerhati 5) Alat pemadam api. langkah yang dinyatakan. kadang menghampiri Kegunaannya untuk pemadam api dan kumpulan murid untuk memadam kebakaran.Kumpulan ini akan membentangkan cara mereka merawat luka. mencuba mengeluarkan bahan api keluar dan dari jauh dan kadangbahan pemadam dari alat memadamkan api. memadam api sebenar melihat kesungguhan Pelajar perlu tahu di mana sepertimana langkahkumpulan dan membantu alat ini diletakkan. mereka jika ada masalah. Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Pada kumpulan 4 pula Murid akan cuba langkah Semasa murid melakukan guru mengarahkan murid demi langkah sehingga aktiviti.

Murid-murid dikehendaki mencatat perkara utama. Peraturan keselamatan di makmal 1) Sentiasa mematuhi arahan guru 2) Jangan masuk dan keluar Murid melaksanakan tugasan bergilir-gilir.pemadam Langkah 3 (30 minit) Guru mengarahkan setiap kumpulan mempersembahkan tugasan masing-masing. Murid mendengar dan mencatat. Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan 3) makmal tanpa kebenaran guru 4) Beg di letakkan di luar atau tempat yang dikhaskan 5) Pastikan pakaian kemas dan sesuai semasa Guru menyoal 4 orang murid dan meminta mereka menyenaraikan 4 peraturan keselamatan bila berada dalam makmal secara lisan. Langkah 4 (4 minit) Guru menerangkan sepintas lalu peraturan semasa berada dalam makmal mengikut teori. Guru memberi komen sebaik persembahan selesai. Murid menyenaraikan 4 dan lebih peraturan keselamatan .

kemalangan atau kecederaan kepada guru dengan segera. 11) Alatan dibersihkan setelah selesai membuat semua kerja 12) Semua alatan di simpan ditempat yang dikhaskan. Aktiviti Penilaian (3 minit) Isi Pelajaran Kuiz kumpulan Aktiviti Guru Guru memberi soalan: Aktiviti Murid Murid berbincang dan mencatat Catatan Setiap kumpulan menjawab soalan . kerosakan. 6) Jangan memakai barangan kemas 7) Memberi tumpuan apa yang dibuat dan tidak lalai 8) Bekerja dengan teratur dan bersistematik 9) Jangan bermain atau bergurau ketika dalam makmal 10) Laporkan semua kehilangan.bekerja di makmal.

organisasi makmal. 2) Menyuruh setiap kumpulan mengambil 2 jenis alatan dan diletakkan di tempat asal. pakaian makmal dan keselamatan makmal Guru meminta murid menyatakan apa yang telah dipelajari sebentar tadi. Murid mengambil 2 jenis alatan dan meletakkan di tempat asal. Peta minda hantar minggu hadapan. Alat pemadam api. (Setiap alatan hanya 2 unit sahaja) Penutup (3 minit) Sub perkara: Kotak pertolongan cemas.1) Menyuruh salah seorang murid dalam setiap kumpulan mencatat langkah-langkah yang tepat untuk membuat rawatan luka kecil dengan di bantu oleh rakanrakan. organisasi makmal. dan keselamatan makmal. yang sama dan markah diberikan Aktiviti mencatat dan meletakkan semula alatan. kemudian mempamirkan keputusan mereka. Murid menjawab: belajar berkenaan kotak pertolongan cemas. . Guru membuat kesimpulan pelajaran dengan menyatakan secara ringkas sub perkara yang di ajar. alat pemadam api. Guru meminta murid cuba baca tajuk seterusnya dan membuat peta minda topik pelajaran hari ini. guru menyuruh murid yang kurang baik prestasinya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->