Rancangan Pengajaran Mengajar Kerja Kayu dan logam Tarikh: 10/3/2002 Tingkatan: Satu jujur Kehadiran: 20/20 orang Tajuk

: Organisasi makmal dan keselamatan Masa: 70 minit Pengetahuan sedia ada: 1) Pelajar pernah melihat beberapa alatan keselamatan seperti kotak kecemasan dan pemadam api. 2) Pelajar pernah mendengar langkah-langkah keselamatan sebelum ini. Objektif Implisit: Pada akhir pembelajaran ini nanti, pelajar akan dapat: 1) Melakukan rawatan luka ringan seperti yang disyorkan dengan betul 2) Menyimpan 4 jenis alatan ditempat yang sepatutnya dalam bengkel dengan tepat 3) Menyatakan 3 peraturan keselamatan dalam bengkel dengan betul. Alat Bantu Mengajar: kertas, bahan bakar (mancis api), kertas A4 kosong, alatan makmal, makmal, baju makmal, kotak Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan

Mungkin dengan kaki sahaja.pertolongan cemas. Alat pemadam api. Murid jawab: Api terpadam Guru membakar beberapa helaian kertas di atas alas aluminium di hadapan bengkel . lapik daripada aluminium Aktiviti Set Induksi (3 minit) Menarik minat murid Guru bertanya: Apa yang kamu nampak? Sekarang saya hendak kamu bertindak. Murid menghampiri api dan memadamkannya. Guru bertanya: Agaknya apa yang kamu lihat? Murid menjawab: Api.

betul. padamkan api? Murid jawab: Api besar bahayakan Apa salahnya kalau api besar? bengkel.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti murid Catatan Pengenalan tajuk: Organisasi Guru bertanya: Agaknya kenapa Murid menjawab: supaya api tidak makmal dan Keselamatan saya suruh kawan kamu membesar. . Setiap ketua masingkumpulan ada 5 masing. orang ahli. Api besar boleh membakarkan bengkel dan merosakkan barangan dan alatan dalam bengkel. Guru jawab: Ya. nama yang Kumpulan melantik disediakan. mengikut senarai yang disebutkan. Jadi hari ini kita akan membincangkan berkenaan keselamatan dan organisasi bengkel. Guru meminta murid melantik ketua. Langkah 1 Teori: Keselamatan Guru mengarahkan Murid mengikut Kumpulan yang (2 minit) dan organisasi murid membuat arahan guru dan dibentuk mengikut bengkel kumpulan sebanyak berkumpul kepelbagaian 4 kumpulan mengikut nama kepandaian. Bagus.

Murid mula membaca dan melakukan aktiviti yang diarahkan Murid menyusub alatan dan mencatat sebarang alat yang rosak. guru membuat kaedah permainan ‘OSom’ untuk menentukan meja. murid membaca 1) Organisasi setiap arahan dan makmal. Langkah 2 Keselamatan dan Guru mengarahkan (25 minit) organisasi bengkel. perlu menyusun alat dan mencatatkan alat sekiranya ada kerosakan. oleh setiap kumpulan. melakukan apa yang dilakukan oleh Menjaga papan mereka. diberikan. Formen melakukan setiap dan penolong arahan yang formen. Mereka hitam. tingkap. . Menyapu tugasan formen dan lantai. Guru menyediakan arahan yang berbeza bagi meja yang berbeza. Sekiranya rosak mereka akan cuba perbaiki. Bagi pembahagian meja kerja. kipas dan Kemudian lampu. Murid memeriksa papan hitam. Papan hitam perlu Aktiviti Murid Catatan Perlukan permainan keranan tingkatan satu masih lagi bersikap kebudak-budakan.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Guru memanggil setiap ketua untuk Murid melakukan aktiviti mengundi meja yang perlu diambil ‘O-Som’. Tugas:Menyusun Guru mengarahkan dan memeriksa meja 1 membaca alat. Kumpulan yang kalah boleh pilih meja dahulu. Menutup penolong formen.

Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Bagi kumpulan 2 guru Murid meletakkan semula alatan meletakkan gergaji. Aktiviti . di tempat asal. 2) Sistem menyimpan alatan. pakai apron. dalamnya perlu berlebel. tukul. Ubatan di memakai pakaian makmal. pahat. asalnya. Berkasut. Tidak Bagi kumpulan 3. Guru juga menyuruh Murid akan membuat lebel dan Perlu kemas. guru perlu berkunci. sesuai. Kumpulan di minta melebelkan ubatan dan mencuba merawat luka kecil mengikut arahan yang disediakan. pembaris. Perlu teratur Kemudian menyuruh murid Seorang akan mencatat apa 3) Pakaian meletakkan kembali ditempat yang telah mereka lakukan. memakai pakaian makmal. Guru mengkehendaki Murid akan cuba merawat 4) Kotak Pertolongan cemas kumpulan mencatat apa yang tangan salah mereka telah lakukan. meletakkan kotak pertolongan cemas dan ubatannya sekali. sesiku L Dua orang ahli kumpulan akan (2 unit setiap jenis) di atas meja.dibaiki sekiranya rosak. yang betul. Mereka Bahan di dalamnya untuk perlu persembahkan cara merawat luka ringan. gerudi. murid memakai pakaian makmal meletakkan pada ubat yang ada. Guru mengarahkan murid membuat carta tugasan formen.

Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Pada kumpulan 4 pula Murid akan cuba langkah Semasa murid melakukan guru mengarahkan murid demi langkah sehingga aktiviti.Kumpulan ini akan membentangkan cara mereka merawat luka. memadam api sebenar melihat kesungguhan Pelajar perlu tahu di mana sepertimana langkahkumpulan dan membantu alat ini diletakkan. langkah yang dinyatakan. guru memerhati 5) Alat pemadam api. kepada pemegang untuk menyemburkan bahan Aktiviti . pegang tegak Selepas itu mereka akan 3) Muncung di halakan di minta pada api mempersembahkan 4) Tuas rapat di ekan kepada rakan mereka. mencuba mengeluarkan bahan api keluar dan dari jauh dan kadangbahan pemadam dari alat memadamkan api. mereka jika ada masalah. Cara menggunakan: Mereka di minta 1) Pin picu di keluarkan menyenaraikan apa yang 2) Alat pemadam di telah mereka lakukan. kadang menghampiri Kegunaannya untuk pemadam api dan kumpulan murid untuk memadam kebakaran.

Murid menyenaraikan 4 dan lebih peraturan keselamatan . Guru memberi komen sebaik persembahan selesai. Langkah 4 (4 minit) Guru menerangkan sepintas lalu peraturan semasa berada dalam makmal mengikut teori.pemadam Langkah 3 (30 minit) Guru mengarahkan setiap kumpulan mempersembahkan tugasan masing-masing. Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan 3) makmal tanpa kebenaran guru 4) Beg di letakkan di luar atau tempat yang dikhaskan 5) Pastikan pakaian kemas dan sesuai semasa Guru menyoal 4 orang murid dan meminta mereka menyenaraikan 4 peraturan keselamatan bila berada dalam makmal secara lisan. Peraturan keselamatan di makmal 1) Sentiasa mematuhi arahan guru 2) Jangan masuk dan keluar Murid melaksanakan tugasan bergilir-gilir. Murid-murid dikehendaki mencatat perkara utama. Murid mendengar dan mencatat.

bekerja di makmal. 6) Jangan memakai barangan kemas 7) Memberi tumpuan apa yang dibuat dan tidak lalai 8) Bekerja dengan teratur dan bersistematik 9) Jangan bermain atau bergurau ketika dalam makmal 10) Laporkan semua kehilangan. Aktiviti Penilaian (3 minit) Isi Pelajaran Kuiz kumpulan Aktiviti Guru Guru memberi soalan: Aktiviti Murid Murid berbincang dan mencatat Catatan Setiap kumpulan menjawab soalan . 11) Alatan dibersihkan setelah selesai membuat semua kerja 12) Semua alatan di simpan ditempat yang dikhaskan. kerosakan. kemalangan atau kecederaan kepada guru dengan segera.

2) Menyuruh setiap kumpulan mengambil 2 jenis alatan dan diletakkan di tempat asal. pakaian makmal dan keselamatan makmal Guru meminta murid menyatakan apa yang telah dipelajari sebentar tadi. organisasi makmal. Peta minda hantar minggu hadapan. dan keselamatan makmal. organisasi makmal. . kemudian mempamirkan keputusan mereka. alat pemadam api. yang sama dan markah diberikan Aktiviti mencatat dan meletakkan semula alatan. guru menyuruh murid yang kurang baik prestasinya.1) Menyuruh salah seorang murid dalam setiap kumpulan mencatat langkah-langkah yang tepat untuk membuat rawatan luka kecil dengan di bantu oleh rakanrakan. Murid menjawab: belajar berkenaan kotak pertolongan cemas. Murid mengambil 2 jenis alatan dan meletakkan di tempat asal. Guru meminta murid cuba baca tajuk seterusnya dan membuat peta minda topik pelajaran hari ini. Alat pemadam api. (Setiap alatan hanya 2 unit sahaja) Penutup (3 minit) Sub perkara: Kotak pertolongan cemas. Guru membuat kesimpulan pelajaran dengan menyatakan secara ringkas sub perkara yang di ajar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful