Rancangan Pengajaran Mengajar Kerja Kayu dan logam Tarikh: 10/3/2002 Tingkatan: Satu jujur Kehadiran: 20/20 orang Tajuk

: Organisasi makmal dan keselamatan Masa: 70 minit Pengetahuan sedia ada: 1) Pelajar pernah melihat beberapa alatan keselamatan seperti kotak kecemasan dan pemadam api. 2) Pelajar pernah mendengar langkah-langkah keselamatan sebelum ini. Objektif Implisit: Pada akhir pembelajaran ini nanti, pelajar akan dapat: 1) Melakukan rawatan luka ringan seperti yang disyorkan dengan betul 2) Menyimpan 4 jenis alatan ditempat yang sepatutnya dalam bengkel dengan tepat 3) Menyatakan 3 peraturan keselamatan dalam bengkel dengan betul. Alat Bantu Mengajar: kertas, bahan bakar (mancis api), kertas A4 kosong, alatan makmal, makmal, baju makmal, kotak Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan

Murid menghampiri api dan memadamkannya.pertolongan cemas. Mungkin dengan kaki sahaja. lapik daripada aluminium Aktiviti Set Induksi (3 minit) Menarik minat murid Guru bertanya: Apa yang kamu nampak? Sekarang saya hendak kamu bertindak. Murid jawab: Api terpadam Guru membakar beberapa helaian kertas di atas alas aluminium di hadapan bengkel . Alat pemadam api. Guru bertanya: Agaknya apa yang kamu lihat? Murid menjawab: Api.

Bagus. Setiap ketua masingkumpulan ada 5 masing. betul. Api besar boleh membakarkan bengkel dan merosakkan barangan dan alatan dalam bengkel.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti murid Catatan Pengenalan tajuk: Organisasi Guru bertanya: Agaknya kenapa Murid menjawab: supaya api tidak makmal dan Keselamatan saya suruh kawan kamu membesar. Jadi hari ini kita akan membincangkan berkenaan keselamatan dan organisasi bengkel. mengikut senarai yang disebutkan. Langkah 1 Teori: Keselamatan Guru mengarahkan Murid mengikut Kumpulan yang (2 minit) dan organisasi murid membuat arahan guru dan dibentuk mengikut bengkel kumpulan sebanyak berkumpul kepelbagaian 4 kumpulan mengikut nama kepandaian. Guru jawab: Ya. . padamkan api? Murid jawab: Api besar bahayakan Apa salahnya kalau api besar? bengkel. orang ahli. Guru meminta murid melantik ketua. nama yang Kumpulan melantik disediakan.

Papan hitam perlu Aktiviti Murid Catatan Perlukan permainan keranan tingkatan satu masih lagi bersikap kebudak-budakan. . murid membaca 1) Organisasi setiap arahan dan makmal. Menutup penolong formen. Murid mula membaca dan melakukan aktiviti yang diarahkan Murid menyusub alatan dan mencatat sebarang alat yang rosak. melakukan apa yang dilakukan oleh Menjaga papan mereka. Menyapu tugasan formen dan lantai. Murid memeriksa papan hitam. Kumpulan yang kalah boleh pilih meja dahulu. Tugas:Menyusun Guru mengarahkan dan memeriksa meja 1 membaca alat. Guru menyediakan arahan yang berbeza bagi meja yang berbeza. Mereka hitam. oleh setiap kumpulan. Formen melakukan setiap dan penolong arahan yang formen. guru membuat kaedah permainan ‘OSom’ untuk menentukan meja. kipas dan Kemudian lampu. diberikan. Sekiranya rosak mereka akan cuba perbaiki. tingkap. perlu menyusun alat dan mencatatkan alat sekiranya ada kerosakan. Langkah 2 Keselamatan dan Guru mengarahkan (25 minit) organisasi bengkel. Bagi pembahagian meja kerja.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Guru memanggil setiap ketua untuk Murid melakukan aktiviti mengundi meja yang perlu diambil ‘O-Som’.

tukul. yang betul. sesuai. di tempat asal. sesiku L Dua orang ahli kumpulan akan (2 unit setiap jenis) di atas meja. Perlu teratur Kemudian menyuruh murid Seorang akan mencatat apa 3) Pakaian meletakkan kembali ditempat yang telah mereka lakukan. 2) Sistem menyimpan alatan. Kumpulan di minta melebelkan ubatan dan mencuba merawat luka kecil mengikut arahan yang disediakan. murid memakai pakaian makmal meletakkan pada ubat yang ada. pakai apron. Mereka Bahan di dalamnya untuk perlu persembahkan cara merawat luka ringan. guru perlu berkunci. Guru mengkehendaki Murid akan cuba merawat 4) Kotak Pertolongan cemas kumpulan mencatat apa yang tangan salah mereka telah lakukan. memakai pakaian makmal. Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Bagi kumpulan 2 guru Murid meletakkan semula alatan meletakkan gergaji. Tidak Bagi kumpulan 3. dalamnya perlu berlebel. pembaris. Aktiviti . asalnya. Guru juga menyuruh Murid akan membuat lebel dan Perlu kemas. pahat.dibaiki sekiranya rosak. Ubatan di memakai pakaian makmal. meletakkan kotak pertolongan cemas dan ubatannya sekali. gerudi. Guru mengarahkan murid membuat carta tugasan formen. Berkasut.

pegang tegak Selepas itu mereka akan 3) Muncung di halakan di minta pada api mempersembahkan 4) Tuas rapat di ekan kepada rakan mereka. Cara menggunakan: Mereka di minta 1) Pin picu di keluarkan menyenaraikan apa yang 2) Alat pemadam di telah mereka lakukan. Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Pada kumpulan 4 pula Murid akan cuba langkah Semasa murid melakukan guru mengarahkan murid demi langkah sehingga aktiviti. guru memerhati 5) Alat pemadam api. kadang menghampiri Kegunaannya untuk pemadam api dan kumpulan murid untuk memadam kebakaran. langkah yang dinyatakan. kepada pemegang untuk menyemburkan bahan Aktiviti . mereka jika ada masalah.Kumpulan ini akan membentangkan cara mereka merawat luka. memadam api sebenar melihat kesungguhan Pelajar perlu tahu di mana sepertimana langkahkumpulan dan membantu alat ini diletakkan. mencuba mengeluarkan bahan api keluar dan dari jauh dan kadangbahan pemadam dari alat memadamkan api.

pemadam Langkah 3 (30 minit) Guru mengarahkan setiap kumpulan mempersembahkan tugasan masing-masing. Langkah 4 (4 minit) Guru menerangkan sepintas lalu peraturan semasa berada dalam makmal mengikut teori. Murid menyenaraikan 4 dan lebih peraturan keselamatan . Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan 3) makmal tanpa kebenaran guru 4) Beg di letakkan di luar atau tempat yang dikhaskan 5) Pastikan pakaian kemas dan sesuai semasa Guru menyoal 4 orang murid dan meminta mereka menyenaraikan 4 peraturan keselamatan bila berada dalam makmal secara lisan. Murid mendengar dan mencatat. Guru memberi komen sebaik persembahan selesai. Peraturan keselamatan di makmal 1) Sentiasa mematuhi arahan guru 2) Jangan masuk dan keluar Murid melaksanakan tugasan bergilir-gilir. Murid-murid dikehendaki mencatat perkara utama.

kemalangan atau kecederaan kepada guru dengan segera. 11) Alatan dibersihkan setelah selesai membuat semua kerja 12) Semua alatan di simpan ditempat yang dikhaskan. 6) Jangan memakai barangan kemas 7) Memberi tumpuan apa yang dibuat dan tidak lalai 8) Bekerja dengan teratur dan bersistematik 9) Jangan bermain atau bergurau ketika dalam makmal 10) Laporkan semua kehilangan. Aktiviti Penilaian (3 minit) Isi Pelajaran Kuiz kumpulan Aktiviti Guru Guru memberi soalan: Aktiviti Murid Murid berbincang dan mencatat Catatan Setiap kumpulan menjawab soalan .bekerja di makmal. kerosakan.

kemudian mempamirkan keputusan mereka. pakaian makmal dan keselamatan makmal Guru meminta murid menyatakan apa yang telah dipelajari sebentar tadi. Guru meminta murid cuba baca tajuk seterusnya dan membuat peta minda topik pelajaran hari ini. 2) Menyuruh setiap kumpulan mengambil 2 jenis alatan dan diletakkan di tempat asal. Murid mengambil 2 jenis alatan dan meletakkan di tempat asal. . dan keselamatan makmal. Guru membuat kesimpulan pelajaran dengan menyatakan secara ringkas sub perkara yang di ajar. guru menyuruh murid yang kurang baik prestasinya. (Setiap alatan hanya 2 unit sahaja) Penutup (3 minit) Sub perkara: Kotak pertolongan cemas. Peta minda hantar minggu hadapan.1) Menyuruh salah seorang murid dalam setiap kumpulan mencatat langkah-langkah yang tepat untuk membuat rawatan luka kecil dengan di bantu oleh rakanrakan. yang sama dan markah diberikan Aktiviti mencatat dan meletakkan semula alatan. Murid menjawab: belajar berkenaan kotak pertolongan cemas. organisasi makmal. Alat pemadam api. organisasi makmal. alat pemadam api.