Rancangan Pengajaran Mengajar Kerja Kayu dan logam Tarikh: 10/3/2002 Tingkatan: Satu jujur Kehadiran: 20/20 orang Tajuk

: Organisasi makmal dan keselamatan Masa: 70 minit Pengetahuan sedia ada: 1) Pelajar pernah melihat beberapa alatan keselamatan seperti kotak kecemasan dan pemadam api. 2) Pelajar pernah mendengar langkah-langkah keselamatan sebelum ini. Objektif Implisit: Pada akhir pembelajaran ini nanti, pelajar akan dapat: 1) Melakukan rawatan luka ringan seperti yang disyorkan dengan betul 2) Menyimpan 4 jenis alatan ditempat yang sepatutnya dalam bengkel dengan tepat 3) Menyatakan 3 peraturan keselamatan dalam bengkel dengan betul. Alat Bantu Mengajar: kertas, bahan bakar (mancis api), kertas A4 kosong, alatan makmal, makmal, baju makmal, kotak Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan

Murid menghampiri api dan memadamkannya. Murid jawab: Api terpadam Guru membakar beberapa helaian kertas di atas alas aluminium di hadapan bengkel . Alat pemadam api. lapik daripada aluminium Aktiviti Set Induksi (3 minit) Menarik minat murid Guru bertanya: Apa yang kamu nampak? Sekarang saya hendak kamu bertindak.pertolongan cemas. Guru bertanya: Agaknya apa yang kamu lihat? Murid menjawab: Api. Mungkin dengan kaki sahaja.

nama yang Kumpulan melantik disediakan. Setiap ketua masingkumpulan ada 5 masing. padamkan api? Murid jawab: Api besar bahayakan Apa salahnya kalau api besar? bengkel. . Bagus.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti murid Catatan Pengenalan tajuk: Organisasi Guru bertanya: Agaknya kenapa Murid menjawab: supaya api tidak makmal dan Keselamatan saya suruh kawan kamu membesar. mengikut senarai yang disebutkan. betul. Jadi hari ini kita akan membincangkan berkenaan keselamatan dan organisasi bengkel. Guru meminta murid melantik ketua. Langkah 1 Teori: Keselamatan Guru mengarahkan Murid mengikut Kumpulan yang (2 minit) dan organisasi murid membuat arahan guru dan dibentuk mengikut bengkel kumpulan sebanyak berkumpul kepelbagaian 4 kumpulan mengikut nama kepandaian. orang ahli. Guru jawab: Ya. Api besar boleh membakarkan bengkel dan merosakkan barangan dan alatan dalam bengkel.

Murid mula membaca dan melakukan aktiviti yang diarahkan Murid menyusub alatan dan mencatat sebarang alat yang rosak. oleh setiap kumpulan. diberikan. Murid memeriksa papan hitam. Bagi pembahagian meja kerja. kipas dan Kemudian lampu. Langkah 2 Keselamatan dan Guru mengarahkan (25 minit) organisasi bengkel. Papan hitam perlu Aktiviti Murid Catatan Perlukan permainan keranan tingkatan satu masih lagi bersikap kebudak-budakan. Mereka hitam. tingkap. murid membaca 1) Organisasi setiap arahan dan makmal.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Guru memanggil setiap ketua untuk Murid melakukan aktiviti mengundi meja yang perlu diambil ‘O-Som’. Sekiranya rosak mereka akan cuba perbaiki. guru membuat kaedah permainan ‘OSom’ untuk menentukan meja. perlu menyusun alat dan mencatatkan alat sekiranya ada kerosakan. Menutup penolong formen. Formen melakukan setiap dan penolong arahan yang formen. Menyapu tugasan formen dan lantai. melakukan apa yang dilakukan oleh Menjaga papan mereka. Guru menyediakan arahan yang berbeza bagi meja yang berbeza. Kumpulan yang kalah boleh pilih meja dahulu. Tugas:Menyusun Guru mengarahkan dan memeriksa meja 1 membaca alat. .

tukul. Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Bagi kumpulan 2 guru Murid meletakkan semula alatan meletakkan gergaji. Guru mengkehendaki Murid akan cuba merawat 4) Kotak Pertolongan cemas kumpulan mencatat apa yang tangan salah mereka telah lakukan. Perlu teratur Kemudian menyuruh murid Seorang akan mencatat apa 3) Pakaian meletakkan kembali ditempat yang telah mereka lakukan. pembaris. di tempat asal. Ubatan di memakai pakaian makmal. Guru juga menyuruh Murid akan membuat lebel dan Perlu kemas. Tidak Bagi kumpulan 3. pakai apron.dibaiki sekiranya rosak. gerudi. yang betul. meletakkan kotak pertolongan cemas dan ubatannya sekali. pahat. Kumpulan di minta melebelkan ubatan dan mencuba merawat luka kecil mengikut arahan yang disediakan. Mereka Bahan di dalamnya untuk perlu persembahkan cara merawat luka ringan. asalnya. Berkasut. murid memakai pakaian makmal meletakkan pada ubat yang ada. Aktiviti . 2) Sistem menyimpan alatan. memakai pakaian makmal. sesuai. guru perlu berkunci. sesiku L Dua orang ahli kumpulan akan (2 unit setiap jenis) di atas meja. dalamnya perlu berlebel. Guru mengarahkan murid membuat carta tugasan formen.

kadang menghampiri Kegunaannya untuk pemadam api dan kumpulan murid untuk memadam kebakaran. guru memerhati 5) Alat pemadam api. pegang tegak Selepas itu mereka akan 3) Muncung di halakan di minta pada api mempersembahkan 4) Tuas rapat di ekan kepada rakan mereka. mencuba mengeluarkan bahan api keluar dan dari jauh dan kadangbahan pemadam dari alat memadamkan api. kepada pemegang untuk menyemburkan bahan Aktiviti .Kumpulan ini akan membentangkan cara mereka merawat luka. memadam api sebenar melihat kesungguhan Pelajar perlu tahu di mana sepertimana langkahkumpulan dan membantu alat ini diletakkan. langkah yang dinyatakan. Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Pada kumpulan 4 pula Murid akan cuba langkah Semasa murid melakukan guru mengarahkan murid demi langkah sehingga aktiviti. Cara menggunakan: Mereka di minta 1) Pin picu di keluarkan menyenaraikan apa yang 2) Alat pemadam di telah mereka lakukan. mereka jika ada masalah.

Murid mendengar dan mencatat.pemadam Langkah 3 (30 minit) Guru mengarahkan setiap kumpulan mempersembahkan tugasan masing-masing. Guru memberi komen sebaik persembahan selesai. Langkah 4 (4 minit) Guru menerangkan sepintas lalu peraturan semasa berada dalam makmal mengikut teori. Murid-murid dikehendaki mencatat perkara utama. Peraturan keselamatan di makmal 1) Sentiasa mematuhi arahan guru 2) Jangan masuk dan keluar Murid melaksanakan tugasan bergilir-gilir. Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan 3) makmal tanpa kebenaran guru 4) Beg di letakkan di luar atau tempat yang dikhaskan 5) Pastikan pakaian kemas dan sesuai semasa Guru menyoal 4 orang murid dan meminta mereka menyenaraikan 4 peraturan keselamatan bila berada dalam makmal secara lisan. Murid menyenaraikan 4 dan lebih peraturan keselamatan .

kerosakan. kemalangan atau kecederaan kepada guru dengan segera.bekerja di makmal. Aktiviti Penilaian (3 minit) Isi Pelajaran Kuiz kumpulan Aktiviti Guru Guru memberi soalan: Aktiviti Murid Murid berbincang dan mencatat Catatan Setiap kumpulan menjawab soalan . 11) Alatan dibersihkan setelah selesai membuat semua kerja 12) Semua alatan di simpan ditempat yang dikhaskan. 6) Jangan memakai barangan kemas 7) Memberi tumpuan apa yang dibuat dan tidak lalai 8) Bekerja dengan teratur dan bersistematik 9) Jangan bermain atau bergurau ketika dalam makmal 10) Laporkan semua kehilangan.

guru menyuruh murid yang kurang baik prestasinya. Guru meminta murid cuba baca tajuk seterusnya dan membuat peta minda topik pelajaran hari ini. (Setiap alatan hanya 2 unit sahaja) Penutup (3 minit) Sub perkara: Kotak pertolongan cemas.1) Menyuruh salah seorang murid dalam setiap kumpulan mencatat langkah-langkah yang tepat untuk membuat rawatan luka kecil dengan di bantu oleh rakanrakan. kemudian mempamirkan keputusan mereka. organisasi makmal. Peta minda hantar minggu hadapan. . Murid mengambil 2 jenis alatan dan meletakkan di tempat asal. Guru membuat kesimpulan pelajaran dengan menyatakan secara ringkas sub perkara yang di ajar. organisasi makmal. dan keselamatan makmal. yang sama dan markah diberikan Aktiviti mencatat dan meletakkan semula alatan. 2) Menyuruh setiap kumpulan mengambil 2 jenis alatan dan diletakkan di tempat asal. pakaian makmal dan keselamatan makmal Guru meminta murid menyatakan apa yang telah dipelajari sebentar tadi. alat pemadam api. Murid menjawab: belajar berkenaan kotak pertolongan cemas. Alat pemadam api.