Rancangan Pengajaran Mengajar Kerja Kayu Dan Logam

Rancangan Pengajaran Mengajar Kerja Kayu dan logam Tarikh: 10/3/2002 Tingkatan: Satu jujur Kehadiran: 20/20 orang Tajuk

: Organisasi makmal dan keselamatan Masa: 70 minit Pengetahuan sedia ada: 1) Pelajar pernah melihat beberapa alatan keselamatan seperti kotak kecemasan dan pemadam api. 2) Pelajar pernah mendengar langkah-langkah keselamatan sebelum ini. Objektif Implisit: Pada akhir pembelajaran ini nanti, pelajar akan dapat: 1) Melakukan rawatan luka ringan seperti yang disyorkan dengan betul 2) Menyimpan 4 jenis alatan ditempat yang sepatutnya dalam bengkel dengan tepat 3) Menyatakan 3 peraturan keselamatan dalam bengkel dengan betul. Alat Bantu Mengajar: kertas, bahan bakar (mancis api), kertas A4 kosong, alatan makmal, makmal, baju makmal, kotak Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan

Alat pemadam api. lapik daripada aluminium Aktiviti Set Induksi (3 minit) Menarik minat murid Guru bertanya: Apa yang kamu nampak? Sekarang saya hendak kamu bertindak. Guru bertanya: Agaknya apa yang kamu lihat? Murid menjawab: Api. Mungkin dengan kaki sahaja. Murid jawab: Api terpadam Guru membakar beberapa helaian kertas di atas alas aluminium di hadapan bengkel . Murid menghampiri api dan memadamkannya.pertolongan cemas.

padamkan api? Murid jawab: Api besar bahayakan Apa salahnya kalau api besar? bengkel. betul.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti murid Catatan Pengenalan tajuk: Organisasi Guru bertanya: Agaknya kenapa Murid menjawab: supaya api tidak makmal dan Keselamatan saya suruh kawan kamu membesar. Bagus. Setiap ketua masingkumpulan ada 5 masing. Guru meminta murid melantik ketua. Langkah 1 Teori: Keselamatan Guru mengarahkan Murid mengikut Kumpulan yang (2 minit) dan organisasi murid membuat arahan guru dan dibentuk mengikut bengkel kumpulan sebanyak berkumpul kepelbagaian 4 kumpulan mengikut nama kepandaian. mengikut senarai yang disebutkan. . nama yang Kumpulan melantik disediakan. Guru jawab: Ya. orang ahli. Api besar boleh membakarkan bengkel dan merosakkan barangan dan alatan dalam bengkel. Jadi hari ini kita akan membincangkan berkenaan keselamatan dan organisasi bengkel.

Murid mula membaca dan melakukan aktiviti yang diarahkan Murid menyusub alatan dan mencatat sebarang alat yang rosak. Tugas:Menyusun Guru mengarahkan dan memeriksa meja 1 membaca alat. Sekiranya rosak mereka akan cuba perbaiki. . oleh setiap kumpulan. tingkap. guru membuat kaedah permainan ‘OSom’ untuk menentukan meja. diberikan. Murid memeriksa papan hitam. Menutup penolong formen. Kumpulan yang kalah boleh pilih meja dahulu. Guru menyediakan arahan yang berbeza bagi meja yang berbeza. perlu menyusun alat dan mencatatkan alat sekiranya ada kerosakan. Papan hitam perlu Aktiviti Murid Catatan Perlukan permainan keranan tingkatan satu masih lagi bersikap kebudak-budakan. melakukan apa yang dilakukan oleh Menjaga papan mereka.Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Guru memanggil setiap ketua untuk Murid melakukan aktiviti mengundi meja yang perlu diambil ‘O-Som’. Mereka hitam. Formen melakukan setiap dan penolong arahan yang formen. Bagi pembahagian meja kerja. murid membaca 1) Organisasi setiap arahan dan makmal. Langkah 2 Keselamatan dan Guru mengarahkan (25 minit) organisasi bengkel. Menyapu tugasan formen dan lantai. kipas dan Kemudian lampu.

gerudi. asalnya. 2) Sistem menyimpan alatan.dibaiki sekiranya rosak. Ubatan di memakai pakaian makmal. murid memakai pakaian makmal meletakkan pada ubat yang ada. memakai pakaian makmal. pahat. Perlu teratur Kemudian menyuruh murid Seorang akan mencatat apa 3) Pakaian meletakkan kembali ditempat yang telah mereka lakukan. meletakkan kotak pertolongan cemas dan ubatannya sekali. sesuai. Guru juga menyuruh Murid akan membuat lebel dan Perlu kemas. dalamnya perlu berlebel. Kumpulan di minta melebelkan ubatan dan mencuba merawat luka kecil mengikut arahan yang disediakan. Mereka Bahan di dalamnya untuk perlu persembahkan cara merawat luka ringan. di tempat asal. pembaris. sesiku L Dua orang ahli kumpulan akan (2 unit setiap jenis) di atas meja. Berkasut. Guru mengkehendaki Murid akan cuba merawat 4) Kotak Pertolongan cemas kumpulan mencatat apa yang tangan salah mereka telah lakukan. tukul. Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Bagi kumpulan 2 guru Murid meletakkan semula alatan meletakkan gergaji. guru perlu berkunci. Guru mengarahkan murid membuat carta tugasan formen. Tidak Bagi kumpulan 3. pakai apron. Aktiviti . yang betul.

Kumpulan ini akan membentangkan cara mereka merawat luka. guru memerhati 5) Alat pemadam api. mencuba mengeluarkan bahan api keluar dan dari jauh dan kadangbahan pemadam dari alat memadamkan api. mereka jika ada masalah. Cara menggunakan: Mereka di minta 1) Pin picu di keluarkan menyenaraikan apa yang 2) Alat pemadam di telah mereka lakukan. Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan Pada kumpulan 4 pula Murid akan cuba langkah Semasa murid melakukan guru mengarahkan murid demi langkah sehingga aktiviti. memadam api sebenar melihat kesungguhan Pelajar perlu tahu di mana sepertimana langkahkumpulan dan membantu alat ini diletakkan. kadang menghampiri Kegunaannya untuk pemadam api dan kumpulan murid untuk memadam kebakaran. kepada pemegang untuk menyemburkan bahan Aktiviti . pegang tegak Selepas itu mereka akan 3) Muncung di halakan di minta pada api mempersembahkan 4) Tuas rapat di ekan kepada rakan mereka. langkah yang dinyatakan.

pemadam Langkah 3 (30 minit) Guru mengarahkan setiap kumpulan mempersembahkan tugasan masing-masing. Aktiviti Isi Pelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid Catatan 3) makmal tanpa kebenaran guru 4) Beg di letakkan di luar atau tempat yang dikhaskan 5) Pastikan pakaian kemas dan sesuai semasa Guru menyoal 4 orang murid dan meminta mereka menyenaraikan 4 peraturan keselamatan bila berada dalam makmal secara lisan. Murid-murid dikehendaki mencatat perkara utama. Murid mendengar dan mencatat. Guru memberi komen sebaik persembahan selesai. Peraturan keselamatan di makmal 1) Sentiasa mematuhi arahan guru 2) Jangan masuk dan keluar Murid melaksanakan tugasan bergilir-gilir. Murid menyenaraikan 4 dan lebih peraturan keselamatan . Langkah 4 (4 minit) Guru menerangkan sepintas lalu peraturan semasa berada dalam makmal mengikut teori.

11) Alatan dibersihkan setelah selesai membuat semua kerja 12) Semua alatan di simpan ditempat yang dikhaskan. 6) Jangan memakai barangan kemas 7) Memberi tumpuan apa yang dibuat dan tidak lalai 8) Bekerja dengan teratur dan bersistematik 9) Jangan bermain atau bergurau ketika dalam makmal 10) Laporkan semua kehilangan.bekerja di makmal. Aktiviti Penilaian (3 minit) Isi Pelajaran Kuiz kumpulan Aktiviti Guru Guru memberi soalan: Aktiviti Murid Murid berbincang dan mencatat Catatan Setiap kumpulan menjawab soalan . kerosakan. kemalangan atau kecederaan kepada guru dengan segera.

Alat pemadam api. guru menyuruh murid yang kurang baik prestasinya. Guru membuat kesimpulan pelajaran dengan menyatakan secara ringkas sub perkara yang di ajar. Guru meminta murid cuba baca tajuk seterusnya dan membuat peta minda topik pelajaran hari ini. . organisasi makmal. alat pemadam api.1) Menyuruh salah seorang murid dalam setiap kumpulan mencatat langkah-langkah yang tepat untuk membuat rawatan luka kecil dengan di bantu oleh rakanrakan. kemudian mempamirkan keputusan mereka. (Setiap alatan hanya 2 unit sahaja) Penutup (3 minit) Sub perkara: Kotak pertolongan cemas. pakaian makmal dan keselamatan makmal Guru meminta murid menyatakan apa yang telah dipelajari sebentar tadi. Peta minda hantar minggu hadapan. Murid mengambil 2 jenis alatan dan meletakkan di tempat asal. dan keselamatan makmal. yang sama dan markah diberikan Aktiviti mencatat dan meletakkan semula alatan. 2) Menyuruh setiap kumpulan mengambil 2 jenis alatan dan diletakkan di tempat asal. Murid menjawab: belajar berkenaan kotak pertolongan cemas. organisasi makmal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful