R1001 / UNIT 2/ 1

PERTOLONGAN CEMAS

UNIT 2

PERTOLONGAN CEMAS

OBJEKTIF

Objektif am

:

• • •

Mengetahui punca sesuatu kemalangan Mengetahui rawatan yang perlu diberikan Aplikasi rawatan untuk sesuatu kemalangan atau kecederaan

Objektif khusus

:

Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat :-

menyatakan punca dan rawatan yang perlu bagi sesuatu kecederaan mengenal punca sesuatu kecederaan memberi rawatan kecemasan bagi sesuatu kemalangan

R1001 / UNIT 2/ 2

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.0 PENGENALAN

Pertolongan cemas sepatutnya dipelajari serta diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia. Tugas dalam memberikan perkhidmatan kecemasan tidak semestinya dibebankan pada pihak hospital, doktor-doktor dan ahli pertolongan cemas terlatih sahaja. Malahan ia sepatutnya dipikul oleh setiap lapisan masyarakat. Ini adalah kerana kemalangan dan kecelakaan boleh terjadi pada bila-bila masa samada di dalam rumah, pejabat, sekolah atau di kawasan terbuka.

Apabila berlaku kemalangan atau kecemasan, anda mungkin menjadi orang yang berada di lokasi ataupun orang yang pertama tiba ke lokasi kemalangan atau kecemasan. Oleh itu anda merupakan Responder Pertama atau ahli pertolongan cemas yang berpotensi untuk menyelamatkan nyawa atau untuk mengurangkan kemungkinan kecederaan dari menjadi lebih teruk.

Bagi membolehkan anda menjalankan rawatan kecemasan yang baik, anda mestilah mempunyai pengetahuan ilmu pertolongan cemas yang mahir dan cekap. Di dalam unit ini anda akan didedahkan mengenai ilmu pertolongan cemas agar anda dapat memberikan rawatan pertolongan cemas dengan baik.

R1001 / UNIT 2/ 3

PERTOLONGAN CEMAS

2.1 DEFINISI PERTOLONGAN CEMAS

Definisi – Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan.

Matlamat utama anda sebagai ahli pertolongan cemas adalah:

• untuk menyelamatkan nyawa • mengelakkan kecederaan dari bertambah teruk • mengurangkan kesakitan • sebagai persediaan sebelum diambilalih oleh ambulan atau doktor

2.2 PETUA-PETUA PERTOLONGAN CEMAS

i. ii.

Buat penilaian segera dan menyeluruh pada mangsa dan kawasan Atasi punca kecemasan sekiranya ada atau pindahkan mangsa dari keadaan merbahaya.

iii. iv.

Bertindak dengan waspada dan penuh yakin Cara terbaik untuk memeriksa pesakit ialah mulai dari muka, kemudian badan dan seterusnya anggota. Perhatikan warna kulit dan air muka pesakit. Bibir kebiruan menunjukkan masalah pernafasan disebabkan kekurangan oksigen. Muka pucat dan berkeringat adalah tanda-tanda renjatan.

v. vi.

Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Kawal pendarahan

vii. Tentukan tahap kesedaran mangsa

R1001 / UNIT 2/ 4

PERTOLONGAN CEMAS viii. Jangan cuba beri bantuan berlebih-lebihan. Beri bantuan yang mustahak saja dan elakkan kecederaan bertambah parah. Beri bantuan ikut keparahan. ix. x. Tenangkan dan kendali dengan cermat. Tanggalkan pakaian jika perlu. Beri bantuan / maklumat kepada pihak hospital/ berkenaan

2.3 SISTEM PERNAFASAN DAN PEREDARAN DARAH

Semasa bernafas, kita sebenarnya menyedut dan menghembuskan udara. Udara yang disedut dibawa masuk ke paru-paru dan seterusnya meresapkan oksigen ke dalam darah. Udara yang anda sedut sebenarnya hanya mempunyai 21%

sahaja oksigen dan selebihnya adalah kompisisi gas nitrogen. Badan kita hanya memerlukan sebanyak 5% oksigen untuk melakukan proses respirasi.

Bilangan pernafasan bagi seseorang adalah seperti berikut:

Dewasa Kanak-kanak 6 hingga 10 tahun Bayi

15 hingga 20 kali seminit. 22 hingga 25 kali seminit 35 hingga 40 kali seminit.

Bilangan nadi bagi seseorang pula adalah seperti berikut:

Orang dewasa Kanak-kanak Bayi

70 – 80 seminit 90 – 100 seminit 100 - 140 seminit

Sel-sel otak kita akan mulai mati sekiranya tidak mendapat bekalan oksigen selama tiga minit.

R1001 / UNIT 2/ 5

PERTOLONGAN CEMAS Anda boleh memeriksa nadi anda atau rakan anda di pergelangan tangan (nadi radial) atau di leher (nadi karotid). Jangan gunakan ibu jari untuk memeriksa nadi sebaliknya jugakan hujung jari telunjuk, jari tengah dan jari manis anda.

Nadi radial Nadi karotik Nadi brakial

Rajah 1 : Cara memeriksa nadi Sementara itu, sistem peredaran darah pula adalah berfungsi untuk menyalurkan dan mengagihkan bahan makanan dan oksigen ke segenap sel-sel kita di dalam badan dan juga membawa bahan buangan keluar. Dalam badan seorang dewasa, terdapat sekitar empat hingga enam liter darah dan setiap tujuh kilogram berat badan mengandungi 0.5 liter darah. Fungsi darah adalah seperti berikut:

i. ii. iii. iv. v. vi.

Membawa oksigen dan bahan makanan ke tisu Membawa bahan buangan ke organ pembuangan Melawan penyakit Membawa enzim dan hormon ke organ sasaran Mengawal suhu badan Menghentikan pendarahan

R1001 / UNIT 2/ 6

PERTOLONGAN CEMAS

2.4

RESUSITASI KARDIOPULMONARI ( CPR )

Resusitasi kardiopulmonari atau lebih dikenali dengan nama ringkasnya CPR adalah bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan nadi dan tidak bernafas. Ia merupakan kombinasi teknik pernafasan bantuan mulut ke mulut (atau bantuan pernafasan dengan kaedah lain) dan juga tekanan dada.

Sebelum ini anda telah dimaklumkan bahawa udara yang disedut mempunyai 21% oksigen dan badan hanya memerlukan 5% sahaja oksigen untuk melakukan proses respirasi. Ini bermakna udara hembusan anda masih mempunyai baki oksigen sebanyak 16%. Baki oksigen inilah yang akan dihembus ke dalam badan mangsa kecederaan untuk membantu memperolehi oksigen. Anda harus ingat bahawa mangsa juga hanya memerlukan sebanyak 5% oksigen sahaja dari 16% yang dibekalkan. Tekanan yang dilakukan semasa CPR pula berperanan untuk membantu jantung mengepam udara yang dihembus tadi ke seluruh anggota badan.

Jadi CPR sebenarnya adalah agen untuk membantu mangsa yang tidak bernafas dan tiada nadi untuk melakukan proses respirasi seperti orang sihat.

Secara umumnya terdapat dua sebab utama CPR perlu dilakukan iaitu:

i. ii.

terhenti pernafasan. tiada nadi.

R1001 / UNIT 2/ 7

PERTOLONGAN CEMAS Sementara itu untuk melakukan CPR terdapat tiga prinisip asas yang perlu anda lakukan iaitu ABC:

A B C

- AIRWAY - BREATHING - CIRCULATION

- SALURAN PERNAFASAN - PERNAFASAN - PEREDARAN DARAH

2.4.1

Punca-punca terhenti pernafasan (Asfiksia)

Sebarang gangguan terhadap proses respirasi boleh mengakibatkan terhentinya pernafasan dan akan membawa kepada kematian. Asfiksia (aspyxia) merupakan istilah yang digunakan bagi kes sesak nafas atau terhalang pernafasan hingga menyebabkan kekurangan oksigen pada paruparu.

Asfiksia akan menyebabkan darah beroksigen rendah dalam badan. Kekurangan oksigen ini dikenali sebagai hipoksia. Sekiranya dibiarkan ia akan membawa kepada maut. Anda harus ingat bahawa sel-sel otak mulai mati sekiranya bekalan oksigen tidak diterima dalam masa tiga minit. Oleh itu tindakan segera harus diambil untuk mengatasi keadaan ini.

Tanda-tanda seseorang itu mengalami hipoksia adalah:

1.

pernafasan yang cepat,tercungap-cungap dan seperti menderita kesakitan

2.

rasa terkeliru, mudah meradang dan agresif yang membawa kepada keadaan tidak sedarkan diri.

3. 4.

lazimnya, kulit akan menjadi lebam kebiruan jika tidak dikawal, fungsi jantung akan terhenti.

R1001 / UNIT 2/ 8

PERTOLONGAN CEMAS Antara punca-punca boleh menyebabkan asfiksia adalah:

i.

Lemas a. b. c. Pakaian atau kain menutup muka Lemas di air – tidak mendapat udara Lemas di dalam bilik bergas – tidak mendapat oksigen

ii.

Tercekik a. b. Tersekat benda atau tergantung Terhalang (makanan masuk saluran paru-paru )

iii.

Kejutan b. c. Arus elektrik Kilat

Tanda-tanda am salur udara yang tersumbat adalah:

1. 2. 3. 4.

pernafasan yang berbunyi bising dan tercungap-cungap pergerakan dada akan tersedut ke dalam dan perut menonjol ke luar kulit kelihatan lebam kebiruan lubang hidung menjadi kembang

R1001 / UNIT 2/ 9

PERTOLONGAN CEMAS 2.4.2 Pemeriksaan ABC

A (Airway)

Saluran pernafasan. Ini merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR. Tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka. Anda boleh membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa. Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara. Anda juga perlu membuat pemeriksaan secara visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. Contohnya gigi palsu yang telah pecah. Pernafasan. Selepas saluran pernafasan dibuka, tindakan seterusnya yang perlu anda lakukan adalah memeriksa pernafasan mangsa. Dekatkan telinga anda disisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa. Keadaan tersebut membolehkan anda mendengar bunyi nafas, merasa hembusan nafas dan mata anda memandang tepat kearah dada untuk melihat pergerakkan turun-naik dada. (Kaedah 3M =Mendengar,Merasa,Melihat). Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan. Contohnya mulut ke mulut. Peredaran darah. Langkah ke tiga adalah untuk mengekalkan peredaran darah. Langkah ini perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya perlu meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. Semasa tekanan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus. Gunakan berat bandan anda untuk melakukan tekanan. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati(cuaran xiphoid).

B (Breathing)

C (Circulation)

R1001 / UNIT 2/ 10

PERTOLONGAN CEMAS

2.4.3

Kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut

1.

Siasat kejadian, kenalkan diri, periksa paras kesedaran, goyangkan badan. Dapatkan bantuan.

2. 3. 4. 5.

Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. Buang sebarang benda asing dari mulut. Buka saluran pernafasan. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda.

6. 7.

Tentukan mulutnya terbuka Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan.

8.

Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi.

9.

Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8. Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit.

10. Jika mangsa telah mula bernafas secara normal, letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. (rujuk halaman 16)

Catatan:

1.

Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut pesakit tersumbat dan tidak boleh dibersihkan segera. Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar melalui mulut mangsa.

2.

Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanak-kanak yang kecil. Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mangsa.

R1001 / UNIT 2/ 11

PERTOLONGAN CEMAS 3. Pastikan dada bergerak naik semasa hembusan. Sekiranya dada tidak naik ini menunjukkan bahawa salur udara mungkin terhalang oleh muntah, darah atau sebagainya. Anda mungkin perlu memberi rawatan mangsa yang tercekik.

2.4.4

Rawatan tercekik mangsa tidak sedar

1. 2.

Mangsa tercekik biasanya akan memegang lehernya. Periksa samada mangsa boleh bernafas atau tidak. Lakukan

pemeriksaan ABC. 3. 4. 5. 6. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. Buang sebarang benda asing dari mulut. Buka saluran pernafasan. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. 7. 8. Tentukan mulutnya terbuka Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan. 9. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. 10. Jika tiada reaksi, anda hendaklah berlutut dan membongkok di peha mangsa. Letakkan pangkal tapak tangan di tengah-tengah abdomen mangsa iaitu antara pusat dan penghujung hulu hati. 11. Tekan abdomen dengan tepat dan cepat ke dalam dan ke atas abdomen menuju ke hulu hati sebanyak lima kali. 12. Segera ulangi langkah 4 hingga 11 sekiranya mangsa masih belum bernafas atau masih tercekik. 13. Jika mangsa mula bernafas secara normal, letakkannya dalam kedudukan pemulihan.

R1001 / UNIT 2/ 12

PERTOLONGAN CEMAS 14. Periksa pernafasan dan kadar denyutan nadi setiap 10 minit.

Tekan dengan tepat kedalam dan keatas sebanyak lima kali Condongkan kepala

Rajah 2 : Tekanan bagi rawatan tercekik 2.4.5 Kaedah CPR seorang diri

1.

Siasat kejadian, kenalkan diri, periksa paras kesedaran, goyangkan badan. Dapatkan bantuan.

2.

Terlentangkan mangsa dan lakukan pemeriksaan ABC dan periksa seluruh badan

3. 4.

Jika tidak bernafas, berikan dua hembusan bantuan. Periksa nadi karotik. Jika ada nadi, teruskan bantuan pernafasan pada kadar 12 hembusan seminit.

5.

Jika nadi tiada, segera mulakan tekanan. Beri tekanan sebanyak 15 kali. Caranya adalah seperti berikut: i. ii. iii. iv. letakkan tangan anda di atas dada mangsa. berikan 15 kali tekanan sedalam 1.5 – 2 inci untuk orang dewasa. belepas beri 15 tekanan, beri pula 2 hembusan.(1 pusingan) berikan 15 kali tekanan lagi dan kemudian 2 hembusan (2 pusingan) v. vi. selepas 4 pusingan periksa nadi karotik teruskan CPR (15 tekanan da 2 hembusan ) jika tiada nadi.

R1001 / UNIT 2/ 13

PERTOLONGAN CEMAS vii. lakukan sehingga bantuan pakar tiba. 6. Sekiranya telah ada denyutan jantung (nadi), teruskan dengan bantuan pernafasan. Periksa denyutan nadi selepas 10 kali hembusan. Bersedia untuk melakukan tekanan dada sekiranya nadi tiada. 7. Jika mangsa mulai bernafas tanpa bantuan, letakkan dia dalam kedudukan pemulihan. 8. Periksa semula pernafasan dan nadi setiap tiga minit.

Catatan : 1. Jika mangsa kanak-kanak , lakukan tekanan sedalam 2.5 – 3.5 cm pada kadar 100 kali seminit. Lakukan 5 tekanan : 1 hembusan. Gunakan satu tangan sahaja untuk melakukan tekanan. 2. Jika bayi atau kanak-kanak bawah 2 tahun, lakukan tekanan sedalam 2 – 2.5 cm pada kadar 100 kali seminit. Gunakan dua jari sahaja untuk melakukan tekanan. Periksa nadi dibahagian braktial (lengan atas). 3. Jangan lakukan latihan CPR pada orang yang sihat. Lakuan pada patung (dummy).

Telefon 999 atau 991 untuk mendapatkan bantuan

R1001 / UNIT 2/ 14

PERTOLONGAN CEMAS

a) dewasa

b) wanita mengandung

c) kanak-kanak

d) bayi

Rajah 3 : Rawatan tercekik mangsa sedar

Rajah 4 : Kedudukan tekanan CPR

R1001 / UNIT 2/ 15

PERTOLONGAN CEMAS

Rajah 5: Ringkasan CPR

R1001 / UNIT 2/ 16

PERTOLONGAN CEMAS

2.4.6

Kedudukan pemulihan

Apabila mangsa yang diberi rawatan seperti CPR, terhenti pernafasan atau sebagainya mulai sedar dan hendaklah diletakkan dalam keadaan

pemulihan. Kedudukan ini adalah bertujuan untuk menghalang lidah mangsa daripada menutupi tekak atau salur pernafasan. Oleh kerana kedudukan kepala lebih rendah sedikit daripada badan, ia akan

membenarkan cecair keluar mengalir dari mulut mangsa. Ini akan mengurangkan mangsa dari menyedut kandungan perut. Kepala, leher dan bahagian belakang badan hendaklah diletakkan dalam keadaan yang lurus, manakala anggota-anggota badan yang dibengkokkan seperti kaki akan mengekalkan badan dalam kedudukan yang teguh dan selesa.

Siku dibengkokkan

1
Kaki diluruskan

Saluran udara hendaklah dibuka terlebih dahulu

2

Letakkan bahagian belakang tangan mangsa ke atas pipinya dan biarkan di situ

3
Pegang dengan kemas, kemudian golekkan mangsa kearah anda

Gunakan lutut anda untuk menghalang mangsa daripada tergoleh jauh Sokong dan lindungi muka menggunakan tangan anda

4

Kepala condong ke belakang dengan selesa

Kaki yang bengkok menupang badan ke atas dan menghalang mangsa daripada tergolek kehadapan

Tangan menyokong kepala

Lengan yang bengkok memberi kestabilan

Rajah 6: Kedudukan pemulihan

R1001 / UNIT 2/ 17

PERTOLONGAN CEMAS

AKTIVITI 1a

• •

UJIKAN KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT
SELANJUTNYA…!

SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI
HALAMAN BERIKUTNYA

Jawab soalan-soalan yang berikut:

1.1. Berikan definisi pertolongan cemas. 1.2. Apakah sebab utama CPR perlu dilakukan? 1.3. Berapakah bilangan nadi dan kadar pernafasan bagi orang dewasa? 1.4. Cuba anda periksa nadi radial dan karotid rakan anda. 1.5. Semasa anda hendak melakukan CPR anda dapati mangsa menggunakan gigi palsu. Apakah tindakan anda? 1.6. Apa yang perlu anda buat untuk mengelakkan perut kembung semasa bantuan pernafasan diberikan? 1.7. Berapa lamakah CPR boleh dihentikan bagi memindahkan mangsa ke tempat lain? 1.8. Berapa kalikah hembusan dan tekanan yang perlu diberikan kepada mangsa semasa CPR dilakukan? Bilakah masanya untuk memeriksa nadi?

R1001 / UNIT 2/ 18

PERTOLONGAN CEMAS

MAKLUMBALAS 1a

Jawapan :

2.1. Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan.

2.2. Sebab utama CPR perlu dilakukan apabila mangsa: iii. iv. terhenti pernafasan dan tiada nadi.

2.3. Bilangan nadi adalah 70 hingga 80 kali seminit dan kadar pernafasan adalah 15 hingga 20 kali seminit.

2.4. Nadi karotid di leher dan nadi radial di pergelangan kawan anda.

2.5. Jika boleh jangan tanggalkan gigi palsu tersebut supaya mulut anda dapat menutup rapat ke mulut mangsa. Anda perlu menanggalkannya jika ia longgar supaya tidak menghalang usaha-usaha menyelamat mangsa.

2.6. Perut kembung biasanya terjadi disebabkan oleh pemberian nafas bantuan terlalu kuat atau saluran pernafasan yang separa tersekat. Keadaan ini

R1001 / UNIT 2/ 19

PERTOLONGAN CEMAS dapat dikurangkan dengan mengawal tekanan dan kelajuan pernafasan bantuan. Pastikan anda tidak menghembus dengan paksa jika dada telah mengembang.

2.7. Jangan hentikan CPR melainkan keadaan tempat mengancam nyawa anda atau mangsa.

2.8. 2 hembusan dan 15 kali tekanan. Lakukan sebanyak 4 pusingan. Kemudian baru memeriksa nadi. Jika nadi tiada teruskan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga 4 pusingan. Periksa semula nadi dan begitulah seterusnya. Ini bermakna satu pusingan 8 kali hembusan dan 60 kali tekanan.

R1001 / UNIT 2/ 20

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.5

PENDARAHAN KECIL

Pendarahan secara umumnya terbahagi kepada tiga iaitu:

1.

Pendarahan eksternal ( di bahagian luar) i. ii. iii. iv. Luka terhiris Luka terkoyak Luka berdarah Luka tembus - disebabkan benda tajam seperti pisau - disebabkan cakaran binatang atau dawai - kena pukulan tepat benda tidak tajam - seperti kena tikaman pisau, jarum atau peluru

2.

Pendarahan internal ( di bahagian dalam ) i. ii. iii. iv. v. vi. Perut – muntah berdarah Paru-paru / salur penafasan – batuk berdarah Tali usus – darah pada dubur Rahim – tumpah darah Buah pinggang – kencing berdarah Tengkorak – darah mengalir melalui telinga dan hidung

3.

Pendarahan internal tanpa kesan i. ii. Limpa dan hati pecah Pendarahan dalam otak

a) Luka terhiris

b) Luka terkoyak

c) Lebam

d) Luka tembus

Rajah 7: Jenis-jenis luka

R1001 / UNIT 2/ 21

PERTOLONGAN CEMAS

2.5.1

Rawatan Pendarahan Eksternal secara umum

a)

Luka-luka kecil.

Rawatan bagi luka kecil lazimnya hanya memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja. Biarpun begitu rawatan perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. Langkah–langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. bersihkan tangan dengan sabun. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. ii. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. iii. iv. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang steril. lekatkan pembebat atau plaster mengikut saiz luka. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. v. gunakan pembalut untuk memegang pembebat.

Rajah 8: Balutan luka

R1001 / UNIT 2/ 22

PERTOLONGAN CEMAS

b)

Luka kecil yang ada benda asing.

Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain, anda hendaklah jangan cuba keluarkan objek tersebut. Tindakan anda akan mengakibatkan lebih banyak kerosakkan pada tisu dan pendarahan. Matlamat rawatan anda adalah untuk mencegah pendarahan tanpa menekan atau mencabut objek dan mendapatkan rawatan perubatan. Langkah-langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. bersihkan tangan dengan sabun. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. ii. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. iii. iv. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang telah disteril. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. v. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga anda boleh membalut tanpa menekan objek. vi. bawa mangsa ke hospital.

c)

Jika lebam gunakan tuaman sejuk. Anda juga boleh mengalirkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang tercedera. Tuaman sejuk boleh dibuat dari kiub ais yang dibungkus dengan tuala. Tuam anggota yang cedera selama 20 minit.

R1001 / UNIT 2/ 23

PERTOLONGAN CEMAS

Balut dibahagian atas dan bawah objek

Rajah 9: Balutan luka ada objek 2.5.2 Cara menahan darah

a)

Tekanan tepat – tekan terus pada luka tersebut dengan kain

bersih jika tiada apa-apa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah.

i.

Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterilkan

ii.

Pada keadaan mendesak, tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah.

iii. iv.

Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat. Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 1015 minit.

b)

Tekanan tidak tepat

- tekan pada urat nadi. Gunakan ikatan

penjerut (tourniquet). Jangan biarkan ikatan penjerut lebih dari 15 minit. Komplikasi pengunaan cara ini ialah boleh menyebabkan kecederaan pada otot, saraf dan pembuluh darah jika terlalu ketat. Ikatan yang longgar memburukkan lagi pendarahan. Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong. Gunakan kaedah ini jika anda mahir dengan ikatan tersebut.

R1001 / UNIT 2/ 24

PERTOLONGAN CEMAS

c)

Anggota terputus - Kawal darah dari berterusan keluar. Bahagian

putus hendaklah dibungkus dengan kain kasa yang basah, sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonic yang suci kuman. Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais. Hantar mangsa ke hospital.

2.5.3

Pembebatan dan pembalutan

1.

Pembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka.

2.

Fungsi pembebat dan balutan adalah : i. ii. iii. mencegah jangkitan kuman menyerap kotoran yang keluar seperti nanah dan darah mengawal pendarahan dan melindungi luka

3.

Jenis-jenis pembebatan ialah: i. ii. iii. paraffin – biasanya digunakan untuk luka besar pembebat melekat – plaster , digunakan untuk luka kecil. pembebat berubat – kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman iv. pembebat pembebat biasa – gauze

4.

Peraturan membalut: i. bersihkan tangan dengan sabun. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. ii. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. iii. lekatkan pembebat mengikut saiz luka. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. iv. gunakan pembalut untuk memegang pembebat.

R1001 / UNIT 2/ 25

PERTOLONGAN CEMAS 5. Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah : i. ii. pembalut bergulung – berasal dari kain kasa ,WOW bandage pembalut segi tiga , lebar dan tirus – terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko iii. iv. pembalut cincin – diperbuat dari pembalut tirus pembalut kain krep – biasanya digunakan untuk kes terseliuh.

2.6

TERSELIUH DAN PATAH

1.

Kepatahan (fraktur) merupakan salah satu kecederaan yang sering di alami oleh mangsa kemalangan. Kecederaan tulang, sendi dan otot terjadi disebabkan oleh :

i.

pukulan secara langsung yang tepat dan kuat. Kecederaan berlaku pada tempat yang kena pukulan, misalnya kaki dilanggar kereta.

ii.

pukulan sipi. Kecederaan berlaku jauh dari tempat pukulan, misalnya patah tulang peha kerana jatuh dari tempat tinggi.

iii.

kecederaan otot (strain). Otot telah diregang secara berlebihan. Terjadi kerana menggunakan otot secara mengejut. Sering terjadi pada ahli sukan.

iv.

terseliuh. Kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut. Contoh pergerakan mengejut seperti berpusing secara mengejut semasa berlari.

v.

dislokasi (dislocation). Hujung tulang sendi terkeluar dari kedudukan normal. Sering terjadi pada jari kaki atau tangan.

R1001 / UNIT 2/ 26

PERTOLONGAN CEMAS 2.6.1 Jenis-jenis patah.

Patah boleh diklasifikasikan kepada beberapa kategori :

i. ii. iii.

patah tertutup. Kulit permukaan tidak luka patah terbuka. Terdapat luka yang mendedahkan keretakan tulang. patah berkomplikasi (melarat). Kecederaan melibatkan tulang dan organ lain seperti otak, paru-paru dan lain-lain.

iv. v. vi.

patah ranting muda. Terjadi dikalangan kanak-kanak. patah penghancuran. Tulang patah lebih dari dua. patah simple. Tulang patah dua sahaja.

2.6.2

Tanda-tanda kecederaan tulang.

i. ii. iii. iv. v. vi.

Rasa sakit pada bahagian tulang, sendi atau otot. Mangsa mendengar bunyi atau merasa tulang patah Tidak berupaya menggerakkan anggota cedera. Merasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota cedera. Bunyi atau terasa geselan hujung tulang yang tak normal. Keadaan bengkak atau warna kebiruan pada tulang, sendi atau otot.

vii. Bentuk, kedudukan atau pergerakan sendi tidak normal.

2.6.3

Prinsip rawatan secara am.

Prinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut:

i.

memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam nyawa seperti gangguan pernafasan dan pendarahan yang banyak.

ii.

jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam. Lakukan rawatan ditempat kejadian.

R1001 / UNIT 2/ 27

PERTOLONGAN CEMAS iii. kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera. Jangan cuba meluruskan bahagian yang cedera. iv. sekiranya kulit dibahagian patah terluka, jangan sentuh. Tutup dengan kain yang bersih. v. halang/ampu pergerakan anggota yang patah menggunakan belat (splin), anduh dan pembebat. vi. periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari-jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat.

Rajah di bawah menunjukkan cara-cara ikatan anduh.

a) Andoh besar

b) Andoh tiga segi

c) Patah tulang lengan atas

e) Patah tulang peha

d) Patah tulang dagu

Rajah 10: Andoh atau balutan patah

R1001 / UNIT 2/ 28

PERTOLONGAN CEMAS

AKTIVITI 1b

• •

UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT
SELANJUTNYA…!

SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI
HALAMAN BERIKUTNYA

Jawab soalan-soalan yang berikut:

2.9 2.10

Nyatakan jenis-jenis luka. Semasa anda sedang berkhemah, rakan anda terhiris lengan tangannya dengan parang semasa mencari kayu api. Apakah tindakan yang perlu anda ambil sekiranya anda tidak mempunyai kotak pertolongan cemas.

2.11

Apakah tindakan dan rawatan yang perlu anda lakukan bila berhadapan dengan rakan anda yang mengalami kemalangan motosikal.

R1001 / UNIT 2/ 29

PERTOLONGAN CEMAS

MAKLUMBALAS 1b

Jawapan:

2.9 i.

Jenis-jenis luka adalah: Luka terhiris Luka terkoyak Luka berdarah Luka tembus - disebabkan benda tajam seperti pisau - disebabkan cakaran binatang atau dawai - kena pukulan tepat benda tidak tajam - seperti kena tikam pisau, jarum atau peluru

ii. iii. iv.

2.10 i. ii. iii.

Tindakan yang perlu diambil adalah: Tanggal atau gunting pakaian untuk mendedahkan luka. Bersih seberapa boleh kawasan cedera. Beri tekanan tepat ke atas luka dengan tapak tangan atau jari-jari anda. Jika boleh gunakan kain yang bersih, tetapi jangan buang masa untuk mencari kain pembalut. Beri tekanan sehingga darah berhenti. Biasanya sekitar 10 hingga 15 minit.

iv. v.

Angkat dan ampu anggota cedera atas dari paras jantung kawan anda. Baringkan mangsa. Keadaan ini akan mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan mengurangkan dari risiko renjatan.

vi.

Dapatkan bantuan. Sekiranya telah mempunyai pembalut. Balut dengan kemas kawasan cedera. Jnagan balut terlalu ketat. Jika perdarahan tembus menerusi balutan, bal;utlah selapis lagi.

R1001 / UNIT 2/ 30

PERTOLONGAN CEMAS 2.11 Tindakan yang perlu diambil adalah:

Pastikan keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: • Sekiranya anda membawa kenderaan, Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. • Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. • Jika kemalangan berlaku diwaktu malam, pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit.

Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut:

• Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama bilangan mangsa. • Arahkan orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang lain. • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurangkurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. • Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. • Tutup suis enjin motosikal yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan.

Jika rakan anda tidak sedarkan diri

• Jangan alih rakan anda kecuali jika benar-benar perlu. • Anggap mangsa mengalami kecederaan tulang belakang.

R1001 / UNIT 2/ 31

PERTOLONGAN CEMAS • Jika mangsa perlu dialihkan, anda memerlukan sekurang-kurangnya tiga orang pembantu. Seorang untuk mengampu bahu dan dada, seorang untuk mengampu peha dan seorang untuk memegang kaki. Anda hendaklah sentiasa mengapu kepala rakan anda.

Menanggalkan topi keledar

• Hanya perlu ditanggal jika betul-betul perlu sahaja. Contohnya jika topi keledar menghalang anda dari memberi bantuan pernafasan. • Jika boleh topi keledar ditanggal sendiri oleh mangsa. • Buka topi keledar dengan menolak bahagian tepi keluar supaya kepala bebas dari tekanan. Angkat topi keledar ke atas dan kebelakang. • Sekiranya topi keledar muka penuh, Masukkan jari anda dibahagian bawah rim. Sokong leher dan pegang rahang bawah dengan jari-jari yang terbuka. Minta seseorang untuk menarik topi keledar dari bahagian atas.

Rawatan kecederaan

• Ikuti pemulihan kaedah ABC • Kawal pendarahan yang berlaku • Beri rawatan luka yang besar, selaran dan keretakan atau patah yang teruk • Rawat mangsa akibat renjatan.

R1001 / UNIT 2/ 32

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.7

MELECUR DAN TERBAKAR

Kecederaan melecur dan terbakar adalah disebabkan oleh

haba atau api.

Kecederaan melecur dan terbakar akan memecahkan kulit dan membolehkan kuman memasuki kulit dan mengakibatkan jangkitan.

Kemalangan di rumah merupakan punca utama luka terbakar atau melecur. Punca utama berlakunya luka terbakar adalah kecuaian menggunakan alatan contohnya terpegang seterika panas, terkena tumpahan minyak, tersentuh ekzos kenderaan terutamanya motor, terkena kejutan elektrik dan sebagainya. Rawatan pertolongan cemas biasanya berupaya menyembuhkan luka terbakar dengan baik dan secara semula jadi.

Kecederaan luka terbakar dapat dikelaskan mengikut dua faktor :

i. Klasifikasi terbakar atau kedalaman kecederaan ii. Peratus kawasan permukaan yang terbakar (peraturan sembilan)

R1001 / UNIT 2/ 33

PERTOLONGAN CEMAS 2.7.1 Klasifikasi terbakar

- Terbakar kulit permukaan atas sahaja i. Kecederaan terbakar darjah pertama - Terkena air panas atau benda panas untuk seketika atau pancaran matahari - Proses penyembuhan sekitar 1 minggu jika tiada masalah jangkitan kuman. - Terdapatnya gelembong air (blister) ii. Kecederaan terbakar darjah kedua - Terkena benda panas agak lama atau semburan api seperti gasoline. - Memerlukan 2 hingga 3 minggu untuk sembuh. Kemungkinan berlakunya renjatan. - Melibatkan hingga bahagian otot iii. Kecederaan terbakar darjah ketiga - Bau terbakar dapat dihidu - Tidak ada rasa sakit atau sensasi terhadap cucukan jarum. - Kemungkinan berlakunya renjatan.

2.7.2

Peraturan Sembilan

Secara umumnya kebakaran 15 % (10% jika kanak-kanak) adalah memerlukan rawatan perubatan dengan segera. Kecederaan anggota penting seperti muka, organ seksual (kemaluan atau buah dada) memerlukan rawatan segera walaupun kurang daripada 10%.

Peraturan Sembilan adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti atau mengira peratus kecederaan terbakar yang berlaku pada mangsa. Peraturan Sembilan juga membahagikan kawasan permukaan badan kepada sembilan bahagian . Ia digunakan untuk menghitung kemelaratan kecederaan dan memutuskan tahap rawatan yang perlu

R1001 / UNIT 2/ 34

PERTOLONGAN CEMAS diberikan. Sekiranya kecederan terbakar berlaku pada tangan kanan, mangsa mengalami peratus kebakaran sebanyak sembilan peratus.

sebarang luka terbakar darjah kedua atau melebihi 1% perlu mendapatkan rawatan doktor.

kemelaratan sehingga 9% atau lebih boleh mengakibatkan renjatan. Mangsa perlu dirawat dihospital.

sebarang saiz luka berdarjah ketiga perlu dirawat dihospital.

PERATURAN SEMBILAN Dewasa dan Kanak-kanak (%)
Kepala Dada dan abdomen - Depan - Belakang Kaki dan peha kanan Kaki dan peha kiri Tangan kanan Tangan kiri Kemaluan 9 18 18 18 18 9 9 1

Bayi (%)
18 18 18 14 14 9 9 1

Keseluruhan

100

101

R1001 / UNIT 2/ 35

PERTOLONGAN CEMAS

Kepala 9%

Bahagian hadapan badan 18% Bahagian belakang badan 18% Tangan kiri 9% Kemaluan 1% Bahagian belakang kaki kiri 9%

Bahagian hadapan kaki kiri 9%

Rajah 11: Peraturan Sembilan

2.7.3

Rawatan luka terbakar yang ringan

Luka terbakar yang ringan biasanya terjadi di rumah ataupun kawasan kerja. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan lecuran, mengurangkan kesakitan dan gelembung dan risiko jangkitan.

Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut:

i.

alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. Jika tidak terdapat air paip, sebarang cecair

R1001 / UNIT 2/ 36

PERTOLONGAN CEMAS sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. ii. tanggalkan sebarang barang kemas atau pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung. iii. balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis.

2.7.4

Rawatan luka terbakar yang teruk

Luka terbakar yang teruk boleh terjadi sekiranya berlaku kebakaran rumah atau kemalangan yang membabitkan kebakaran. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan luka terbakar dan melegakan kesakitan, memulihkan pernafasan, merawat kecederaan berkaitan dan mengurangkan risiko jangkitan.

Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut:

i.

baringkan mangsa. Jika boleh elakkan anggota cedera dari terkena tanah.

ii.

dinginkan luka terbakar dengan cecair penyejuk yang secukupnya. Mungkin mengambil masa selama 10 minit atau lebih. Jangan memberi mangsa kedinginan yang berlebihan kerana boleh membawa kepada risiko penurunan suhu badan (hypotermia).

iii.

semasa proses penyejukan periksa saluran pernafasan dan denyutan nadi. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan.

iv.

tanggalkan

sebarang

pakaian

seperti

tali

leher,pinggang,

jam

tangan,cincin, kasut dan baju terbakar sebelum anggota yang cedera menggelembung. Tanggalkan dengan perlahan. v. tutup kecederaan dengan sehelai bahan yang steril. Sejukkan dengan air untuk melegakan kesakitan.

R1001 / UNIT 2/ 37

PERTOLONGAN CEMAS vi. rawat mangsa daripada serangan renjatan. Periksa nadi dan

pernafasan sementara menanti kedatangan ambulans.

2.7.5

Terkejut (Shock) atau Renjatan

Kesakitan yang amat sangat atau kehilangan darah atau cecair dalam badan yang banyak atau terperanjat. Boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal. Punca-punca ialah pendarahan yang banyak, cirit-birit dan muntah yang berterusan, kulit terbakar, kejutan elektrik, serangan jantung, kesakitan yang amat kuat, gangguan emosi, alahan kepada benda asing seperti bias tebuan, penicillin atau makanan, kecederaan urat saraf tunjang.

Tanda-tanda renjatan adalah:

i. ii. iii. iv. v. vi.

muka bibir dan anggota pucat. kulit sejuk dan berpeluh pandangan kabur dan pening nafas cetek dan pantas denyutan nadi lemah dan pantas loya , muntah dan haus

vii. mungkin tidak bergerak atau bercakap

Langkah rawatan adalah seperti berikut:

i.

baring pesakit. Jika kepala tak cedera, angkat kaki 8 - 12 inci tinggi. Jika sakit dada atau sukar bernafas, letak dalam keadaan duduk atau separuh duduk. Jangan biarkan pesakit berdiri. Lakukan pemeriksaan ABC.

ii.

tahan darah dari keluar ( jika berdarah )

R1001 / UNIT 2/ 38

PERTOLONGAN CEMAS iii. longgarkan pakaian dan pastikan suhu badan pesakit terkawal. Pesakit pucat dan kesejukan hendaklah diselimut. iv. jangan bagi pesakit minum kerana pesakit akan merasa loya dan makan/minum akan menyebabkan muntah. Jika hospital jauh, beri pesakit menghisap kain basah untuk kurangkan kekeringan tekak. v. usahakan pesakit dapat udara segar. Jangan biarkan pesakit dapat udara kering. Beri bantuan perubatan.

2.8

LEMAS – AIR DAN SESAK NAFAS

Lemas berlaku apabila udara dihalang daripada memasuki mulut dan hidung. Seseorang yang lemas di sungai atau kolam air mungkin akan mengalami kesejukan dan juga asfiksia. Ia juga mungkin memerlukan rawatan hipotermia. Biasanya air yang masuk ke paru-paru mangsa adalah sedikit berbanding yang masuk ke dalam perut mangsa.

Lemas juga boleh berlaku apabila udara yang memasuki saluran pernafasan dicemari asap yang beracun seperti asap daripada kebakaran plastik, getah dan ekzos kenderaan.

Lemas juga boleh berlaku sekiranya seseorang tertimbus di dalam pasir, leher yang dijerut atau muka ditutup bantal.

Tanda-tanda seseorang ini mengalami lemas adalah:

i. ii. iii.

kesukaran untuk bernafas. mulut berbuih. bibir dan kuku menjadi kebiruan jika puncanya tidak dialihkan sertamerta

iv.

kemungkinan tidak sedarkan diri.

R1001 / UNIT 2/ 39

PERTOLONGAN CEMAS

2.8.1

Rawatan lemas kerana air

1.

Bawa mangsa lemas naik ke darat, dengan kedudukan kepalanya lebih rendah daripada dada. Ini untuk mengurangkan risiko menyedut air dan muntah.

2. 3.

Baringkan mangsa sebaiknya di atas selimut atau sebagainya. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.

4.

Bagi mengelakkan terjadinya hipotermia, gantikan pakaiannya yang basah dan hindari daripada kesejukkan dengan memberi minuman panas.

5.

Bawalah mangsa lemas ke hospital walaupun kelihatan telah pulih sepenuhnya.

2.8.2

Rawatan lemas kerana asap

1.

Bawa atau alihkan mangsa ke tempat udara yang bersih. Walaupun begitu anda jangan cuba masuk ke dalam bilik yang dipenuhi asap tanpa memakai sebarang peralatan keselamatan.

2. 3.

Jika mangsa pengsan, periksalah denyutan nadi dan pernafasannya. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.

4. 5.

Letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan. Jika terdapat alat oksigen, berikanlah kepada mangsa dengan syarat anda telah dilatih menggunakannya.

6.

Tunggu mangsa sehingga bantuan tiba. Periksa nadi dan pernafasan setiap 10 minit.

R1001 / UNIT 2/ 40

PERTOLONGAN CEMAS

2.8.3

Rawatan sesak nafas (kesukaran bernafas)

1.

Hiperventilasi

Keadaan di mana pernafasan udara yang berlebihan. Ia mungkin akan menyebabkan ketakutan dan histeria. Gejala ini mudah menyerang individu yang ketakutan dan terkejut.

Tanda-tanda hiperventilasi

i. ii.

Pernafasan yang cepat, dalam dan tidak normal Mungkin terdapat tabiat yang memerlukan perhatian, pitam,

mengantuk dan mengigil iii. Kejang kaki dan tangan.

Langkah rawatan adalah seperti berikut:

i. ii.

Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya.

iii.

Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. Tetapi jangan terlalu lama. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa

menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Jika ketegangan berterusan, biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut.

R1001 / UNIT 2/ 41

PERTOLONGAN CEMAS 2. Lelah

Pesakit asma biasanya mengetahui cara yang terbaik untuk mengendalikan serangan. Biasanya mereka membawa bersama ubat aerosol dalam bentuk penyedut.

Tanda-tanda lelah:

i. ii. iii.

kesukaran untuk bernafas dengan lepasan nafas yang panjang. nafas yang berbunyi apabila mangsa menghembus nafas. mangsa mungkin sukar untuk bercakap.

Langkah rawatan adalah seperti berikut:

i. ii. iii.

tenangkan dan beri keyakinan pada mangsa. bantu mangsa supaya ia dapat duduk dan berehat. jika mangsa mempunyai ubat beri ia untuk menggunakan ubat tersebut.

iv.

jika ia merupakan serangan pertama dan berterusan, dapatkan bantuan ambulans. Periksa rekod nadi dan pernafasannya.

2.9

TIDAK SEDARKAN DIRI (PENGSAN)

Tidak sedar diri atau pengsan adalah keadaan yang tidak normal dimana ia melumpuhkan tindakan refleks anggota badan. Salur udara bagi seseorang yang pengsan mungkin sempit atau tersekat. Ini terjadi kerana mangsa kehilangan kawalan otot di dalam tekak, mengakibatkan lidah mengendur ke belakang dan menutup tekak. Seseorang yang pengsan hendaklah diberi pertolongan cemas serta-merta.

R1001 / UNIT 2/ 42

PERTOLONGAN CEMAS Rawatan bagi mangsa yang pengsan:

i.

buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. Lakukan pemeriksaan ABC

ii. iii.

periksa nadi dan pernafasan mangsa. bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.

iv.

jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.

v.

periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas.

Kaedah AVPU adalah cara mudah untuk menilai tahap kesedaran : A (alert) V (verbal) P (pain) - Pesakit peka - Pesakit ada respons kepada rangsangan verbal - Pesakit ada respons kepada rangsangan sakit

U (unresponsive)- Pesakit tiada respons kepada semua rangsangan. Cara yang terbaik untuk menimbulkan rangsangan sakit adalah dengan memicit otot

vi.

kawal sebarang pendarahan. Ampu kepatahan. Lihat kecederaan lain yang nyata. Perhatikan tanda amaran perubatan contohnya rantai atau gelang.

vii. letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.

Amaran

i. ii. iii.

jangan cuba memberi sesuatu menerusi mulut mangsa jangan alihkan mangsa tanpa sebarang sebab. jangan tinggalkan mangsa pengsan seorang diri.

R1001 / UNIT 2/ 43

PERTOLONGAN CEMAS

2.10 KEJUTAN ELEKTRIK

Bekalan arus elektrik dirumah, pejabat, bengkel dan kedai boleh menyebabkan kecederaan yang teruk dan membawa maut. Kebanyakan kecederaan adalah disebabkan suis yang rosak, wayar hampir putus dan alatan yang rosak. Air pula merupakan pengalir elektrik yang baik. Sekiranya berlaku kemalangan yang membabitkan arus elektrik, putuskan atau tutup suis utama sebelum bantuan diberikan. Berikan bantuan setelah anda pasti punca elektrik telah diputuskan.

Langkah-langkah rawatan mangsa kejutan elektrik:

i.

jika mangsa tidak sedarkan diri, bukalah salur udara dengan serta merta. Periksa pernafasan dan nadi mangsa. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan dan CPR, jika perlu.

ii.

jika mangsa tidak sedar tetapi masih bernafas, letakkan dalam kedudukan pemulihan.

iii.

sejukkan sebarang luka terbakar dengan air sejuk yang banyak seperti rawatan terbakar.

iv.

rawat mangsa dari serangan renjatan.

R1001 / UNIT 2/ 44

PERTOLONGAN CEMAS

AKTIVITI 1c

• •

UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT
SELANJUTNYA…!

SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI
HALAMAN BERIKUTNYA

Jawab soalan-soalan yang berikut :

Betis rakan anda tersentuh pada ekzos motor yang panas. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? Semasa perbarisan tamat latihan Kawad diadakan rakan anda tibatiba jatuh pensan. Apakah yang perlu anda lakukan untuk membantu rakan anda itu? Rakan anda yang diserang kekejangan kaki dan tangan semasa aktiviti perkhemahan diadakan. Pernafasan rakan anda juga cepat dan tidak teratur. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan?

R1001 / UNIT 2/ 45

PERTOLONGAN CEMAS

MAKLUMBALAS 1c

Jawapan :

2.12

Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut:

i.

Alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. Jika tidak terdapat air paip, sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin.

ii.

Tanggalkan sebarang pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.

iii.

Balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis.

2.13

Rawatan bagi mangsa yang pengsan:

i.

Buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. Lakukan pemeriksaan ABC

ii. iii.

Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.

iv.

Jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.

v.

Periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas.

R1001 / UNIT 2/ 46

PERTOLONGAN CEMAS

2.14

Langkah rawatan adalah seperti berikut:

i. ii.

Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya.

iii.

Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. Tetapi jangan terlalu lama. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Jika ketegangan berterusan, biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut.

R1001 / UNIT 2/ 47

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.11 SENGATAN SERANGGA DAN GIGITAN BINATANG

Kecederaan seperti ini sering terjadi semasa aktiviti kegiatan luar diadakan. Ancaman dari hidupan seperti ular, lipan, tebuan dan sebagainya tidak boleh dipadang ringan. Pengetahuan mengenai rawatan kecemasan adalah perlu agar mangsa tidak terbiar kesakitan seorang diri.

Rajah 12: Corak gigitan ular 2.11.1 Patukan Ular

Terdapat lebih kurang 136 jenis ular di Semenanjung Malaysia. Daripada jumlah tersebut, 104 jenis adalah dari yang tiada bisa. Jenis ular yang berbisa adalah ular kapak, ular katam, ular tedung dan ular laut.

R1001 / UNIT 2/ 48

PERTOLONGAN CEMAS Jika seseorang itu menderita akibat gigitan ular, langkah-langkah berikut adalah disyorkan. Kejayaan cara begini selalunya bergantung kepada masa yang berlaku diantara waktu kena gigit dan masa pertolongan cemas diberikan. Lebih singkat masa lebih berkesan rawatannya.

a.

Seseorang yang kena gigitan ular selalunya terkejut dan menderita kerana takut mati. Pulihkan rasa terkejut dan panaskan tubuh mangsa.

b.

Baringkan pesakit dan jangan biarkan ia bergerak selepas kena gigit. Jangan benarkan pesakit berjalan atau menggunakan tenaga. Tempat yang digigit mestilah jangan digerakkan.

c. d. e.

Letakkan kedudukan gigitan dibawah paras jantung. Cuci sekeliling tempat kena gigit. Kenakan alat penahan darah bagi kes gigitan ular senduk, katam dan ular laut, tetapi tidak bagi ular kapak kerana ini akan menambahkan kelemayuh (gangrene) Alat penahan darah (pengikat tourniquet) boleh dibuat pada bahagian peha atau lengan bergantung pada kedudukan gigitan. Biasanya 10 sentimeter di sebelah atas gigitan. Kekuatan ikatan ini adalah sekadar menutup vena-vena dan tidak terlalu ketat untuk menghalang pengaliran darah di arteri-arteri. Ini boleh dipastikan dengan adanya nadi di arteri selepas ikatan.

f.

Alat penahan darah hendaklah dilonggarkan 60 saat setiap 30 minit dan jangan digunakan lebih dari 8 jam.

g.

Tiub getah adalah alat yang terbaik untuk tujuan ini. Kaedah ini tidak akan berhasil jika dilakukan 30 minit selepas gigitan.

h. i.

Bawa pesakir terus ke hospital. Bunuh ular tersebut dan bawa ke hospital. Ini mungkin mustahak bagi mengenali jenis ular tersebut.

R1001 / UNIT 2/ 49

PERTOLONGAN CEMAS Anda juga boleh menggunakan kaedah dengan menghiris kawasan gigitan ular menggunakan pisau yang disterilkan, kemudian sedut keluar bisa tersebut dan ludah keluar dari mulut anda. Sebagai langkah keselamatan, anda mesti memastikan bahawa tiada pendarah atau kelukaan di dalam mulut anda sebelum melakukan kaedah ini.

2.11.2

Sengatan serangga

Sengatan serangga seperti lebah dan tebuan menyebabkan kesakitan dan kebengkakan pada tempat yang digigit. Ia juga kadangkala menimbulkan perasaan ketakutan kepada mangsa. Jika seseorang itu sensitif pada sengat atau disengat di dalam mulut, ia akan membengkak dengan cepat.

Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut:

i. ii.

Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. Jika sengat masih ada, keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat.

iii.

Sapukan krim antihistamine. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan.

iv.

Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya disengat di dalam mulut, berilah mangsa seketul ais untuk dihisap.

v.

Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit, dapatkan bantuan perubatan.

R1001 / UNIT 2/ 50

PERTOLONGAN CEMAS 2.11.3 Sengatan hidupan laut.

Apabila anda berkelah di tepi laut yang mempunyai ampai-ampai atau oborobor, anda sebenarnya terdedah dengan sengatan obor-obor tersebut. Sengatan ikan sembilang juga menimbulkan kesakitan yang amat sangat berserta kebengkakan.

Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut:

1. 2.

Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. Curahkan alkohol atau sebarang minuman beralkohol atau cuka makanan ke atas luka selama beberapa minit untuk melemahkan selsel penyengat.

3.

Sapukan krim antihistamin. Jika tiada sapukan sodium bicarbonate (serbuk penaik) dan air pada luka.

4.

Taburkan serbuk bedak yang kering ke atas kulit. Serbuk pelembut daging yang digunakan dalam masakan “barbecue” adalah baik kerana ia mempunyai “papain” untuk mematikan bisa.

Bawa pesakit ke hospital sekiranya ia mengalami alahan yang teruk atau berterusan.

2.12 KERACUNAN

Kes keracunan biasanya terjadi dengan tidak disengajakan. Keracunan yang biasa terjadi adalah berpunca daripada makanan yang tercemar, sayuran atau buah-buahan yang beracun. Keracunan juga boleh berlaku melalui resapan pada kulit seperti racun rumpai atau racun serangga.

R1001 / UNIT 2/ 51

PERTOLONGAN CEMAS Keracunan jika tidak diubati boleh menyebabkan kerosakkan sementara atau kekal pada tubuh badan. Racun boleh tertelan, tersedut, tersentuh, terserap dalam kulit, atau termasuk dalam mata.

2.12.1 Keracunan makanan

Tanda-tanda keracunan:

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Biasanya mangsa mengalami loya dan muntah. Sakit perut. Cirit birit. Pening kepala Mungkin merasa deman. Mangsa juga mungkin mengalami renjatan.

Langkah rawatan adalah:

1. 2.

Rehatkan mangsa. Beri mangsa minum air yang banyak. Meminum glukosa “isotonic” dan garam “oral rehydration” adalah ideal. Jus oren merupakan sumber kalium yang amat berguna.

3.

Dapatkan bantuan perubatan

2.12.2 Keracunan umum

Tanda-tanda keracunan umum adalah:

1. 2.

Mangsa merasa sangat mengantuk atau tidak sedar. Mungkin terdapat botol atau bekas yang mengandungi bahan beracun, tablet ubatan atau tumbuh-tumbuhan disamping mangsa

R1001 / UNIT 2/ 52

PERTOLONGAN CEMAS 3. Terdapat tanda-tanda terbakar dan warna keputihan disekeliling bibir, mulut sekiranya mangsa tertelan raun yang mengakis 4. 5. 6. Rasa sakit perut, cirit birit atau muntah. Sakit kepala dan pening Mungkin juga terdapat sesak nafas atau nafas terlalu cepat tetapi cetek dan pendek ataupun nafas menjadi lambat. 7. Kemungkinan berlakunya renjatan

Langkah-langkah rawatan secara am:

1.

Jika mangsa sedar, tanyakan apa yang telah diambilnya. Jika mangsa tidak sedar diri, periksa sekitar mangsa kerana ini mungkin dapat membantu untuk mengesan apa yang diambil mangsa

2. 3.

Segera telefon ambulans Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Bersedia untuk melakukan pemulihan bantuan pernafasan mulut kemulut.

4. 5.

Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan Jika anda pasti pesakit tidak tertelan racun menghakis, tetapi hanya buah atau tablet, muntahkan dengan menggeletek anak lidah.

6.

Cairkan racun dengan memberikan minum air atau susu yang banyak. Beri sedikit demi sedikit agar mangsa tidak muntah.

7.

Jangan muntahkan pesakit yang tertelan racun jenis mengakis seperti bahan peluntur, disinfektan dan pengilap lantai.

8.

Jika terkena bahan kimia, cuci dan bilas sisa bahan kimia pada kulit dengan menggunakan air yang banyak dan mengalir.

9.

Bawa mangsa ke hospital bersama-sama pil, bekas kosong atau buah yang dijumpai berhampiran mangsa.

R1001 / UNIT 2/ 53

PERTOLONGAN CEMAS

AKTIVITI 1d

• •

UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT
SELANJUTNYA…!

SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI
HALAMAN BERIKUTNYA

Jawab soalan-soalan yang berikut:

Rakan anda disengat seekor lebah semasa menjalankan aktiviti merentas hutan. Apakah yang anda perlu lakukan? Tangan rakan anda digigit seekor anjing liar semasa cuba untuk melarikan diri dari anjing liar tersebut. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan.

R1001 / UNIT 2/ 54

PERTOLONGAN CEMAS

MAKLUMBALAS 1d

Jawapan :

2.15

Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah:

vi. vii.

Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. Jika sengat masih ada, keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat.

viii.

Sapukan krim antihistamine. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan.

ix.

Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya disengat di dalam mulut, berilah mangsa seketul ais untuk dihisap.

x.

Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit, dapatkan bantuan perubatan.

R1001 / UNIT 2/ 55

PERTOLONGAN CEMAS 2.16 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah:

i. ii.

Cuci luka dengan bersih mengunakan air dan sabun. Sekiranya luka adalah serius, kawal dan cegah pendarahan dengan menggunakan tekanan secara terus. Angkat bahagian luka agar lebih tinggi dari jantung mangsa.

iii. iv.

Tutup luka dengan pembalut atau pad yang bersih. Bawalah mangsa ke hospital.

R1001 / UNIT 2/ 56

PERTOLONGAN CEMAS

PENILAIAN KENDIRI

Anda telah menghampiri kejayaan . Sila cuba semua soalan dalam penilaian kendiri ini dan semak jawapan anda pada maklumbalas yang disediakan .
Jika ada masalah yang timbul, sila berbincang dengan pensyarah anda. Selamat mencuba semoga berjaya !!!

1.

Kereta A telah melanggar kereta B diatas lebuhraya. Kemalangan menyebabkan kereta B tercampak ke tiang letrik di tepi lebuhraya. Hentaman ini telah menyebabkan talian kuasa jatuh ke atas bumbung kereta B. Kereta A telah terbabas keluar dari jalan. Senaraikan perkara yang anda harus perhatikan semasa penilaian tempat kejadian.

2.

Apakah keperluan yang perlu ada sekiranya anda ingin menyediakan kotak pertolongan cemas untuk kegunaan aktiviti rekreasi anda?

R1001 / UNIT 2/ 57

PERTOLONGAN CEMAS

1

P
3 4

2

A
5 6

S

7

H
10

S
8

I D

9

A

T

MELINTANG 2. Kecederaan terbakar anggota ini perlu diberi perhatian walaupun ianya kurang 10% 5. Bawalah ia bersama untuk membantu masalah cirit-birit 7. Pendarahan akibat benda tajam seperti pisau 8. Ia amat berguna digunakan untuk kes kecederaan lebam 9. Tindakan rawatan yang membabitkan tekanan bahagian dada. Jangan lakukan pada mereka yang sihat 10. Peperiksaan tempat ini menentukan peredaran darah seseorang itu masih beroperasi KE BAWAH 1. Ramai yang menggunakannya untuk mengatasi kebanyakkan rasa tidak selesa. Tetapi ada juga orang yang alah dengannya 3. Ancamannya boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan seawal mungkin 4. Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti nafas berbunyi, kulit lebam,hidung kembang dan pergerakan dada yang tersedut 6. Tindakan ini dilakukan semasa peringkat B dalam melakukan pemeriksaan ABC 7. Sekiranya tiada sebarang alat semasa kawan anda mengalami luka terhiris, anda perlu lakukan tindakan tekanan ini

R1001 / UNIT 2/ 58

PERTOLONGAN CEMAS

MAKLUMBALAS

Adakah anda telah mencuba dahulu ??? Jika “ YA “ , sila semak jawapan anda .

JAWAPAN PENILAIAN KENDIRI

JAWAPAN :

1.

Pastikan keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: • Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. • Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. • Jika kemalangan berlaku diwaktu malam, pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan

maklumkan suasana kejadian terutama keadaan talian kuasa yang jatuh di atas kereta B dan bilangan mangsa. • Arahkan orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang lain. • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurangkurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. • Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian.

R1001 / UNIT 2/ 59

PERTOLONGAN CEMAS • Tutup suis enjin kenderaan A yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. Jangan hampiri kenderaan B sehingga anda diberitahu bahawa bekalan kuasa telah diputuskan. Bahan-bahan seperti kayu kering atau pakaian tidak berupaya melindungi anda daripada arus elektrik bervoltan tinggi. Bekalan kuasa harus diputuskan dan dipisahkan sebelum mangsa dalam kereta B didekati. Faktor ini amat penting terutama apabila talian kuasa elektrik laluan atas. • Pastikan kenderaan dalam keadaan stabil. Jika kenderaan dalam keadaan tegak, tarik brek neutral, atau gunakan penghalang pada tayar. Jika kenderaan terbalik pada sisinya, biarkan sahaja. Cuba halang kenderaan itu daripada terbalik sepenuhnya. • Perhatikan bahaya fizikal yang lain. Adakah sesiapa yang merokok, membawa bahan kimia berbahaya, kerosakan talian bekalan elektrik, telefon bimbit.

2.

KOTAK PERTOLONGAN CEMAS Keperluan pembebatan (dressing) dan balutan (bandages) i. White Open Wove (WOW) bandage - untuk memegang pembebatan pada tempatnya. - 5cm x 5m, 7.5cm x 5m, 91cm x 5m ii. Sterile stretch bandage - untuk memegang pembebatan pada tempatnya. - 7.5 cm x 1.9 m , 11.4 cm x 3.7 m iii. iv. v. vi. Gauze ( kain kasa ) Sterile gauze Kain tiga segi Pembalut crepe - rawatan luka melecur, bisul dsb - rawatan luka melecur, bisul dsb. - membalut anggota cedera - untuk menahan darah keluar - menutup luka kecil. - menetapkan pembebatan dan balutan

vii. Plaster pelbagai saiz viii Roll of surgical tape

R1001 / UNIT 2/ 60

PERTOLONGAN CEMAS ix. Gunting x. Safety pin - memotong pakaian , surgical tape - mengemaskan kedudukan balutan - membersihkan luka dan kotoran.

xi. Kapas

Keperluan untuk rawatan dan mencuci luka Antiseptik cream i. ii. iii. iv. Cecair antiseptik Cecair antiseptik Eusol Hydrogen peroxide - Burnol , salvon - mencuci peralatan perubatan - mencuci kekotoran pada kulit - pencuci luka yang septic dan kudis - mencuci kekotoran seperti pasir pada luka v. vi. Acriflavine lotion Povidone iodine - ubat luka - ubat luka - pencuci luka, kudis dan bisul - mencuci peralatan (basmi kuman)

viii. Normal saline ix. Habitine (5% spirit )

Keperluan ubatan (drug) dan lain-lain

i. ii. iii. iv. v. vi.

PCM (Paracetamol ) Gelusil / actal Minyak LMS Spray kekejangan Spray antiseptik Garam ORS

- analgasic seperti pening - gastrik - minyak gosok - meredakan sakit otot - meredakan luka kecil seperti calar - meredakan sakit cirit-birit

vii. Painkillers ( bawah kawalan) - ubat tahan sakit.

R1001 / UNIT 2/ 61

PERTOLONGAN CEMAS P C M

C

T E P A T

E R

U L A R

K

H

K

A S F I S I A

O R I

R A S A T

S

I I

S D

R

O

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.