Penyediaan Rancangan Pelajaran Pendidikan Muzik KBSR Tahun 4

Unit Kurikulum Jabatan Pendidikan Johor Darul Takzim
Disediakan oleh:En. Nerwandy B. Yusof Jurulatih Utama Pendidikan Muzik Negeri Johor.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4

Minggu 1

Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4

Cadangan Aktiviti / Catatan

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

2

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

alat improvisasi. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru. bertulis.1  NYANYIAN Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. alat muzik. Membuat reflekssi tentang . ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. Mengecam lagu AB dan ABA. lakaran grafik. Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara. perkusi badan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional. Bahan improvisasi ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan. 3 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3.Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan .1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui . 4 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Memberi respon secara gerakan.

dram tenor dan alat perkusi lain. 4 4 4 4 ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. Skor lengkap:  dua alat perkusi  tiga alat perkusi  empat alat perkusi  . ARAS 3 Memainkan dram getar.2 Meter 2 . 3 .2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.1 IRAMA 1.1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar. 6 PENGALAMAN MUZIKAL 2. 4 4 4 3. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 . Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel. ARAS 3 Membanding beza meter 2 . Latihan memegang dan memainkan dram getar. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu.2.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan lagu-lagu yang didengari . 4 dengan 4 4 jelas. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar. 4 dengan 4 4 jelas. 3 . ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4. 3 . 5 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1. ARAS 2 Memainkan dram getar. 4. 4 .

8 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar.2 IMPROVISASI  Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a)Mengimprovi sasi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. pantun. melakar. Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi. catatan rasa dan fikiran. . ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 7 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. menulis refleksi. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Melukis.

fa . do’. ti . so . mi . ti . 11 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1.1 IRAMA 1. Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 9 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.  10 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. fa .1 Lambang not muzik dan tanda rehat              ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul.4. dengan betul. 2. re . re. fa . . do’. la . Membaca notasi. re . mi . la . ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . menyanyi dan memainkan melodi mudah. ti . re . fa . ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar dengan jelas. Sederhana Perubahan tempo – Ansur cepat . mi . Cepat . re . ti . mi . so . la . do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat. fa . ARAS 2 Menyanyikan pic do . ti . ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. so . do’. mi .3 Tempo  Lambat . do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat.1 Menyanyi  Solfa – do .2 PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 (a) Menyanyikan pic do . la .1. Membuat latihan solfa dengan pic do . Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu yang diperdengar. Membaca dan menulis notasi muzik. mi . so . so . ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik. re . do’ secara berpandu dengan tepat.2. la . so . fa . Ansur lambat ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ti . la .

Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 12 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. mi. . Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan.2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. do 13 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. so. Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas.4  SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul. mi. Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas. mi la. so. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. re la. re. so.

1 IRAMA 1. 16 Aspek 1 1. ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak zapin dengan betul.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan. Waltz. Inang dan Zapin.4.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. tempo dan dinamik. Waltz. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi ARAS 1 (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik. Menyanyi dan memainkan pelbagai lagu dalam meter 2.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Masri.4 Nilai not dan tanda ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Menulis corak Memadankan nilai not yang diperdengar dengan . Inang dan Zapin. 15 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.1. tekanan.3.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Masri.1 IRAMA 1. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac.1.

Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari Tunjuk cara dan latihan teknik.3. Pernafasan .2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur . irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari. menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama. 19 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. .3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. ARAS 3 Memainkan corak irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi. 18 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.     17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Minggu Aspek PENGHARGAAN ESTETIK rehat Item (a) Hasil Pembelajaran Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. (b) Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi. Membaca dan memainkan corak irama dan ostinato.1. ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.. Penjarian.3. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi ARAS 1 ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi. ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul. Cadangan Aktiviti / Catatan notasi yang dipaparkan. Mendengar. Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi.1 IRAMA 1.5 Corak irama  Ostinato irama ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul.

. Penglidahan . Hasil Pembelajaran betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. pantun. tertinggi dan terendah. rekoder. tengah. b)Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. rendah. Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan. Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik a)Melukis. melakar. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan. tengah.2.1 Pic  Aras pic – Tinggi . ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu. membunyikan dan memainkan pic tinggi. menulis refleksi. \ ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat. Terendah ARAS 1 (a) Mengenal pasti pic tinggi.Minggu Aspek Item Embouchure . Mendengar. Tengah .2 MELODI 1. Tertinggi . Rendah . Cadangan Aktiviti / Catatan 20 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Penghasilan ton . rendah. dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru. catatan rasa dan fikiran.

22 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. memainkan pic menurun menaik.4 1. membunyikan. Cadangan Aktiviti / Catatan c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.2.1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . Mendengar. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. melompat. Mendatar . d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan. Hasil Pembelajaran yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. mendatar dan bertangga. mengecam.Minggu Aspek Item instrumental yang diperdengar. instrumental yang diperdengar. .

Bb . F#.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul. G. Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. A.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Membaca notasi . Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. D’ 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. betul dan berekspresi. Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 4.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.3.4 secara solo dan berkumpulan. D  Irama ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul.Minggu 23 Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. C’. G. ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan betul. F. F#. B. F. D.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah. B. . C’.3. ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar.4. Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan. E. A. D.Not C tengah. E.

memainkan pic menurun menaik. membunyikan. Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. 3 .3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.corak irama  Ekspresi dinamik Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 25 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. mendatar dan bertangga. (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter .2 Bermain Rekoder Secara Muzikal ARAS 1 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru. 4 4 4 4 . Bertangga 26 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. 1. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.2.Minggu Aspek Item . mengecam.3. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor. melompat. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi. (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat . Mendengar. Mendatar .4 MELODI ARAS 1 ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar.meter 2 . ARAS 3 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor. Latihan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa.

2 Harmoni ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2 MELODI 1. mi. ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.2. mi. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Inang Cina 28 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. re la.2 IMPROVISASI . Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. so. re. so. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  .  Lapisan suara Dron Mendengar. mi la. so. do .

2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2 Harmoni  Lapisan suara – Ostinato Melodi 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. keseimbangan dan koordinasi suara dan Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. Keseimbangan . Koordinasi . Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis . Mendengar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina 29 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.4    Kriteria Persembahan Kesepaduan . keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan ARAS 2 Mengawal kesepaduan. 1. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. keseimbangan dan koordinasi suara dan ARAS 3 Mengawal kesepaduan. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.2. ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.

bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental. 31 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentaldeng an bimbingan guru.3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal . menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu. . 32 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa 1. Nipis ARAS 1 (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian Mendengar. ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.2.3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif . Cadangan Aktiviti / Catatan lagu secara berkumpulan. bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental.mereka cipta ostinato irama ARAS 1 (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.2 MELODI 1.

Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau Mengecam lagu AB dan ABA. Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan.frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. . Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. Memainkan rekoder mengikut frasa. ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai.Tekstur .Minggu Muzik Aspek Item Hasil Pembelajaran instrumental yang diperdengar dengan betul.1 NYANYIAN  Memberi respon . Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul. dan muzik instrumental yang diperdengar. Ciri-ciri frasa:     bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang kontur 35 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. dimainkan atau diperdengar. 34 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Tempo .2 MELODI 1. ARAS 2 Membanding beza frasa. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar.4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul.2.

2 MELODI 1.Tekstur ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat Mengecam lagu AB dan ABA. lebih yang diperdengar. ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar. ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar.4 Bentuk  Struktur – AB . ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar. Menandakan seksyenseksyen dalam lagu. menyanyi.1 NYANYIAN  Memberi respon . Mendengar . Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.Minggu Aspek Item lagu yang diperdengar. memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA. Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. lakaran grafik. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. Hasil Pembelajaran diperdengar.2. . bertulis. Aspek 3 37 PENGHARGAAN ESTETIK 4.

lakaran grafik.1 Dinamik  Lembut .2  MUZIK INSTRUMENTAL Memberi respon . bertulis. .Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza ARAS 2 Membanding beza konsep ARAS 3 Membanding beza konsep Melukis. ARAS 3 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. ARAS 2 Menandakan dinamik dengan betul pada skor lagu seperti yang diperdengar.3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis dinamik pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. buah lagu atau lebih yang diperdengar. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. pantun.3. melakar. dinyanyikan dan dimainkan. Beransur lembut . Hasil Pembelajaran buah lagu yang diperdengar. 1. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Kuat .Minggu Aspek Item . catatan rasa dan fikiran. menulis refleksi. Beransur kuat Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang didengari. 39 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.Bentuk bagi dua buah lagu yang diperdengar.

. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental.2 Mud Riang . Takut . Tenang ARAS 1 (a) Menyatakan jenis mud empat buah lagu yang diperdengar dengan betul. Bersemangat . Sedih . Cemas .Rentak . Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu yang didengari. Hasil Pembelajaran muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 3 Menyatakan jenis mud lapan buah lagu yang diperdengar dengan betul. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.3 EKSPRESI 1. ARAS 2 Menyatakan jenis mud enam buah lagu yang diperdengar dengan betul. dinyanyikan dan dimainkan.Minggu Aspek Item . muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar.3. 40 Aspek 2 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Dinamik konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.

Klef trebel ARAS 1 (a) Menyebut tanda isyarat dan istilah muzik.Minggu 41 Aspek Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 Tanda Isyarat dan Istilah  piano . ARAS 2 Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik. andante . Cadangan Aktiviti / Catatan Melukis. Menyatakan maksud istilah. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. 42 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. melakar. fermata/pause . Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Tanda kromat . Kaitan . ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. pantun. Memadankan istilah dengan maksud yang diberi. Mengecam. Frasa . ARAS 3 Menganalisis skor muzik dengan betul secara berpandu. legato . Harkat .Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: .frasa . Garis bar .Warna ton .4. Baluk .2 Item INSTRUMENTAL  Memberi respon . dengan betul. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. menyalin. menulis refleksi. allegro .bilangan bar . Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. forte . staccato . dengan betul.4 SISTEM NOTASI 1. Garis tamat .Tekstur . catatan rasa dan fikiran. Menyebut istilah yang diberi. membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat.

 jenis lagu  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran - Cadangan Aktiviti / Catatan jenis not dinamik tempo tanda isyarat 43 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti .Upacara . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia.Perayaan .Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat Malaysia. Fungsi lagu seperti .Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful