Penyediaan Rancangan Pelajaran Pendidikan Muzik KBSR Tahun 4

Unit Kurikulum Jabatan Pendidikan Johor Darul Takzim
Disediakan oleh:En. Nerwandy B. Yusof Jurulatih Utama Pendidikan Muzik Negeri Johor.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4

Minggu 1

Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4

Cadangan Aktiviti / Catatan

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

2

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. lakaran grafik.1  NYANYIAN Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. alat muzik.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui . Memberi respon secara gerakan. perkusi badan. Mengecam lagu AB dan ABA. bertulis. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. alat improvisasi.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian.Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan . Memainkan alat muzik secara tidak konvensional. 3 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. 4 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Membuat reflekssi tentang . Bahan improvisasi ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan. Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara.

Skor lengkap:  dua alat perkusi  tiga alat perkusi  empat alat perkusi  .2 Meter 2 .1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar. 4 4 4 3. 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 2 Memainkan dram getar. 4 dengan 4 4 jelas. 4 4 4 4 ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Membanding beza meter 2 . Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 . 3 .1. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu.2. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar. 3 . 3 . Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan lagu-lagu yang didengari . 4 . Latihan memegang dan memainkan dram getar. 4. ARAS 3 Memainkan dram getar. 6 PENGALAMAN MUZIKAL 2. dram tenor dan alat perkusi lain. 5 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4.1 IRAMA 1.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.

Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi. Melukis.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 7 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. 8 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.2 IMPROVISASI  Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a)Mengimprovi sasi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. . melakar. menulis refleksi. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. pantun. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. catatan rasa dan fikiran.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.

re . do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat. do’.1 Lambang not muzik dan tanda rehat              ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul. fa . Membaca dan menulis notasi muzik. mi . ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik. mi .  10 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. la . ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu yang diperdengar.1 IRAMA 1. ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar dengan jelas. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. ARAS 2 Menyanyikan pic do . re . menyanyi dan memainkan melodi mudah.2 PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 (a) Menyanyikan pic do . la . re . fa . ti . la . Cepat . ti . la .4. do’ secara berpandu dengan tepat. so . mi . fa .1. fa .3 Tempo  Lambat . Ansur lambat ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. re. la . so . mi . fa . do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat. ti . ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . dengan betul. re . fa .2. ti .1 Menyanyi  Solfa – do .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 9 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. la . . ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. Membaca notasi. so . Membuat latihan solfa dengan pic do . so . 11 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1. ti . ti . Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do . mi . Sederhana Perubahan tempo – Ansur cepat . re . so . so . do’. do’. mi . 2.

Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas. mi. . do 13 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.4  SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul. mi la.2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. so. re. so. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. re la. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 12 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. so. Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas. Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk. Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan. mi.

3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan. Inang dan Zapin. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. Waltz.1 IRAMA 1. Waltz. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul.4. Masri. tempo dan dinamik. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. Masri.1. ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak zapin dengan betul. Inang dan Zapin.1 IRAMA 1. 16 Aspek 1 1. tekanan.3.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. Menyanyi dan memainkan pelbagai lagu dalam meter 2.1. 15 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi ARAS 1 (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik.4 Nilai not dan tanda ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Menulis corak Memadankan nilai not yang diperdengar dengan .

3.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.     17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. 18 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Memainkan corak irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi.5 Corak irama  Ostinato irama ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul. 19 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Penjarian.Minggu Aspek PENGHARGAAN ESTETIK rehat Item (a) Hasil Pembelajaran Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur . Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi.. menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama. Pernafasan .2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi ARAS 1 ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan.1. ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul. (b) Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi. ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari Tunjuk cara dan latihan teknik. irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari. Membaca dan memainkan corak irama dan ostinato. .3. Mendengar. Cadangan Aktiviti / Catatan notasi yang dipaparkan.1 IRAMA 1. Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul.

\ ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat. Rendah . catatan rasa dan fikiran. tengah. Cadangan Aktiviti / Catatan 20 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Tengah . tertinggi dan terendah.2. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan. Penglidahan . Mendengar. 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. membunyikan dan memainkan pic tinggi. melakar. dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru. Hasil Pembelajaran betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru. Terendah ARAS 1 (a) Mengenal pasti pic tinggi.1 Pic  Aras pic – Tinggi . ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu. tengah. Penghasilan ton . b)Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. rendah.2 MELODI 1. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul.Minggu Aspek Item Embouchure . Tertinggi . Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan. rekoder. rendah.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik a)Melukis. pantun. Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan. menulis refleksi. .

Mendatar . 22 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Hasil Pembelajaran yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. instrumental yang diperdengar. . mendatar dan bertangga. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.Minggu Aspek Item instrumental yang diperdengar. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. membunyikan. d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. melompat. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar.1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . memainkan pic menurun menaik.2.4 1. mengecam. Mendengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul.

D. G. F. B. A. C’. Membaca notasi . F#.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar. Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. betul dan berekspresi. G. . D  Irama ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul.4 secara solo dan berkumpulan.3.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul. Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah. F. Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. C’. D’ 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Not C tengah. A. F#.Minggu 23 Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.4. Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 4. B. Bb . E.3. ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan betul. D. E.

3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter . Latihan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat . 1. melompat.3. mengecam.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal ARAS 1 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru.meter 2 . Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.Minggu Aspek Item . ARAS 2 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor. 4 4 4 4 . membunyikan.corak irama  Ekspresi dinamik Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 25 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2.4 MELODI ARAS 1 ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. Mendatar . ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi. mendatar dan bertangga. memainkan pic menurun menaik. 3 . Bertangga 26 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Mendengar. ARAS 3 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor.

Inang Cina 28 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. re la. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.  Lapisan suara Dron Mendengar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. so. ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. mi. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  . Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. mi la.2 MELODI 1. re. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. do . so. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.2 IMPROVISASI . mi. so.2.2 Harmoni ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.

keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan ARAS 2 Mengawal kesepaduan. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina 29 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2 Harmoni  Lapisan suara – Ostinato Melodi 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Keseimbangan . 1. Koordinasi . keseimbangan dan koordinasi suara dan ARAS 3 Mengawal kesepaduan. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Mendengar. ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis .2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. keseimbangan dan koordinasi suara dan Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan.4    Kriteria Persembahan Kesepaduan . Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2.

3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif .3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal . . bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental. Nipis ARAS 1 (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian Mendengar. Cadangan Aktiviti / Catatan lagu secara berkumpulan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentaldeng an bimbingan guru. 32 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa 1.mereka cipta ostinato irama ARAS 1 (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. 31 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu.2 MELODI 1.2.

Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. dimainkan atau diperdengar.Tekstur . dan muzik instrumental yang diperdengar.2.Tempo .4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. Memainkan rekoder mengikut frasa.2 MELODI 1. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar.frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. . ARAS 2 Membanding beza frasa. Ciri-ciri frasa:     bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang kontur 35 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. 34 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan.Minggu Muzik Aspek Item Hasil Pembelajaran instrumental yang diperdengar dengan betul.1 NYANYIAN  Memberi respon .Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau Mengecam lagu AB dan ABA.

ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar. Mendengar .4 Bentuk  Struktur – AB .2. memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA. ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. Menandakan seksyenseksyen dalam lagu. Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu. menyanyi. lebih yang diperdengar.Minggu Aspek Item lagu yang diperdengar. Hasil Pembelajaran diperdengar. Aspek 3 37 PENGHARGAAN ESTETIK 4. ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar.Tekstur ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat Mengecam lagu AB dan ABA. .2 MELODI 1. lakaran grafik. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.1 NYANYIAN  Memberi respon . 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. bertulis.

Beransur lembut .Bentuk bagi dua buah lagu yang diperdengar.3. bertulis. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. Kuat . .3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis dinamik pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. catatan rasa dan fikiran. lakaran grafik. Beransur kuat Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang didengari. 39 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. menulis refleksi. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. Hasil Pembelajaran buah lagu yang diperdengar. buah lagu atau lebih yang diperdengar.Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza ARAS 2 Membanding beza konsep ARAS 3 Membanding beza konsep Melukis. dinyanyikan dan dimainkan. ARAS 3 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. pantun. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. melakar.Minggu Aspek Item . Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu. 1. ARAS 2 Menandakan dinamik dengan betul pada skor lagu seperti yang diperdengar.1 Dinamik  Lembut .2  MUZIK INSTRUMENTAL Memberi respon .

2 Mud Riang . Sedih . Hasil Pembelajaran muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan jenis mud lapan buah lagu yang diperdengar dengan betul.3. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.Rentak .Dinamik konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Tenang ARAS 1 (a) Menyatakan jenis mud empat buah lagu yang diperdengar dengan betul. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.Minggu Aspek Item . Takut .3 EKSPRESI 1. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Cadangan Aktiviti / Catatan Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Bersemangat . muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu yang didengari. ARAS 2 Menyatakan jenis mud enam buah lagu yang diperdengar dengan betul. Cemas . 40 Aspek 2 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. dinyanyikan dan dimainkan. .

bilangan bar .4. Menyebut istilah yang diberi. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. pantun. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.2 Item INSTRUMENTAL  Memberi respon . staccato . Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: .2 Tanda Isyarat dan Istilah  piano . menulis refleksi. Cadangan Aktiviti / Catatan Melukis. Memadankan istilah dengan maksud yang diberi.Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. forte . andante . legato .frasa . melakar. Harkat .Tekstur . membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat. Klef trebel ARAS 1 (a) Menyebut tanda isyarat dan istilah muzik. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 3 Menganalisis skor muzik dengan betul secara berpandu. Garis tamat .Warna ton . dengan betul. Baluk . catatan rasa dan fikiran.Minggu 41 Aspek Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. allegro . Garis bar . Mengecam. Menyatakan maksud istilah. 42 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Tanda kromat . Kaitan . menyalin. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar.4 SISTEM NOTASI 1. Frasa . fermata/pause . dengan betul. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. ARAS 2 Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik.

 jenis lagu  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat . ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Upacara .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran - Cadangan Aktiviti / Catatan jenis not dinamik tempo tanda isyarat 43 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti . Fungsi lagu seperti . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia.Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat Malaysia.Perayaan . ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful