P. 1
Rancangan Tahunan Tahun 4 Muzik

Rancangan Tahunan Tahun 4 Muzik

|Views: 9,100|Likes:

More info:

Published by: EnGku AmaLina Engku Yusoff on Aug 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

Penyediaan Rancangan Pelajaran Pendidikan Muzik KBSR Tahun 4

Unit Kurikulum Jabatan Pendidikan Johor Darul Takzim
Disediakan oleh:En. Nerwandy B. Yusof Jurulatih Utama Pendidikan Muzik Negeri Johor.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4

Minggu 1

Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4

Cadangan Aktiviti / Catatan

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

2

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

1  NYANYIAN Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara. 3 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Memberi respon secara gerakan. alat improvisasi. perkusi badan. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Mengecam lagu AB dan ABA.Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan . bertulis. Membuat reflekssi tentang .1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui . Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Bahan improvisasi ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan. lakaran grafik. 4 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. alat muzik.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional.

4. dram tenor dan alat perkusi lain. ARAS 2 Memainkan dram getar. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel. ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4. 3 . ARAS 3 Memainkan dram getar.1.2. 4 dengan 4 4 jelas. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar. Skor lengkap:  dua alat perkusi  tiga alat perkusi  empat alat perkusi  .1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan lagu-lagu yang didengari . 4 4 4 3. ARAS 3 Membanding beza meter 2 . Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu. 6 PENGALAMAN MUZIKAL 2.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. 4 4 4 4 ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. 4 .2 Meter 2 . 3 . 3 . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar.1 IRAMA 1. 5 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. 4 dengan 4 4 jelas. Latihan memegang dan memainkan dram getar.

Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. pantun. . ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 7 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. melakar. menulis refleksi.2 IMPROVISASI  Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a)Mengimprovi sasi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi. catatan rasa dan fikiran. Melukis.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. 8 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar.

so . so . ti . do’. Membaca dan menulis notasi muzik. 11 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1.1 IRAMA 1. re . la . . re .1 Menyanyi  Solfa – do . mi . la . do’ secara berpandu dengan tepat. ti . 2. ti . ARAS 2 Menyanyikan pic do . so . mi . dengan betul.1 Lambang not muzik dan tanda rehat              ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul.2 PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 (a) Menyanyikan pic do . do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat. ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu yang diperdengar. la .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 9 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. fa . ti . ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. mi . Membuat latihan solfa dengan pic do . re . Cepat . fa . menyanyi dan memainkan melodi mudah. Sederhana Perubahan tempo – Ansur cepat . la . ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . re . fa . so . do’. ti . mi . mi . Ansur lambat ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. fa . ti . re . so .3 Tempo  Lambat . mi .1.4. ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik. la . fa . re. fa . so .2. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar dengan jelas. Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do . Membaca notasi. do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat. do’. la .  10 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.

. mi la.2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas. re la. so. Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. do 13 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. so. re. Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk. Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan.4  SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul. mi. so.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 12 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. mi. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

4.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan.1.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1. Waltz. 16 Aspek 1 1. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul. Inang dan Zapin. Inang dan Zapin. Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak zapin dengan betul.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi ARAS 1 (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik. tekanan. 15 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.3.1 IRAMA 1. Masri.4 Nilai not dan tanda ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Menulis corak Memadankan nilai not yang diperdengar dengan . Masri.1 IRAMA 1. Waltz. Menyanyi dan memainkan pelbagai lagu dalam meter 2.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. tempo dan dinamik. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac.

. (b) Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi. ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan.2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur .3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. 18 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Pernafasan .5 Corak irama  Ostinato irama ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul.. ARAS 3 Memainkan corak irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi.Minggu Aspek PENGHARGAAN ESTETIK rehat Item (a) Hasil Pembelajaran Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. Penjarian.3. ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari Tunjuk cara dan latihan teknik. menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama. Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi ARAS 1 ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi.1 IRAMA 1. irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Mendengar. Cadangan Aktiviti / Catatan notasi yang dipaparkan. 19 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.1. Membaca dan memainkan corak irama dan ostinato.3.     17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi.

Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan.2. Tertinggi . tengah. tengah. Penglidahan . rendah. Cadangan Aktiviti / Catatan 20 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. b)Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 MELODI 1. melakar. Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan. pantun. membunyikan dan memainkan pic tinggi. rendah. .2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik a)Melukis. rekoder. menulis refleksi. Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan.Minggu Aspek Item Embouchure . catatan rasa dan fikiran. Hasil Pembelajaran betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru. Tengah . dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu. Mendengar. \ ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat. Penghasilan ton . Rendah . Terendah ARAS 1 (a) Mengenal pasti pic tinggi. tertinggi dan terendah.1 Pic  Aras pic – Tinggi .

d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental.Minggu Aspek Item instrumental yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. .4 1. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.2. memainkan pic menurun menaik. Mendengar. mendatar dan bertangga. mengecam. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. Mendatar . Cadangan Aktiviti / Catatan c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . membunyikan. instrumental yang diperdengar. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. Hasil Pembelajaran yang diperdengar. melompat. 22 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.

F.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah. Membaca notasi . Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. betul dan berekspresi. G. G. Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan. D’ 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.3. F#. ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar.3.4. F. A.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul. D.Not C tengah. Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 4. C’.4 secara solo dan berkumpulan. A. ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan betul. C’. Bb . B.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. D  Irama ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul. F#. Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. E.Minggu 23 Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. D. B. . E.

Minggu Aspek Item .4 MELODI ARAS 1 ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. Bertangga 26 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul.meter 2 . Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat . mengecam.corak irama  Ekspresi dinamik Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 25 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. 1. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. membunyikan. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi. mendatar dan bertangga. Mendatar . ARAS 2 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor.2. (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. Mendengar. 3 .2 Bermain Rekoder Secara Muzikal ARAS 1 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru. 4 4 4 4 . (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter .3. Latihan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa. memainkan pic menurun menaik. melompat. ARAS 3 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor.

do .Inang Cina 28 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3.  Lapisan suara Dron Mendengar. mi. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  .2. so.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. so. so. re la. mi la.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. mi.2 IMPROVISASI .2 MELODI 1. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.2 Harmoni ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. re. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.

2. 1. Keseimbangan . Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. Mendengar. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina 29 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2 Harmoni  Lapisan suara – Ostinato Melodi 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan. keseimbangan dan koordinasi suara dan ARAS 3 Mengawal kesepaduan. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.4    Kriteria Persembahan Kesepaduan . keseimbangan dan koordinasi suara dan Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis . Koordinasi . keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan ARAS 2 Mengawal kesepaduan.

mereka cipta ostinato irama ARAS 1 (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. Nipis ARAS 1 (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian Mendengar. ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.2.3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentaldeng an bimbingan guru.2 MELODI 1. .3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif . ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental. Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu. 31 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. 32 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa 1. bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental. Cadangan Aktiviti / Catatan lagu secara berkumpulan. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.

Tekstur .Minggu Muzik Aspek Item Hasil Pembelajaran instrumental yang diperdengar dengan betul.Tempo . dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.2 MELODI 1. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. .2. dimainkan atau diperdengar. dan muzik instrumental yang diperdengar. Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan.1 NYANYIAN  Memberi respon .4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Membanding beza frasa. Ciri-ciri frasa:     bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang kontur 35 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau Mengecam lagu AB dan ABA.frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. 34 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. Memainkan rekoder mengikut frasa.

Hasil Pembelajaran diperdengar. menyanyi. Mendengar .2 MELODI 1. ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar.Minggu Aspek Item lagu yang diperdengar. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Menandakan seksyenseksyen dalam lagu.4 Bentuk  Struktur – AB . Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu.1 NYANYIAN  Memberi respon . memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA. ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar. Aspek 3 37 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. bertulis. lakaran grafik. 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar.Tekstur ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat Mengecam lagu AB dan ABA.2. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. . lebih yang diperdengar.

catatan rasa dan fikiran. 39 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. dinyanyikan dan dimainkan. buah lagu atau lebih yang diperdengar. melakar. lakaran grafik. pantun.3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis dinamik pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul.2  MUZIK INSTRUMENTAL Memberi respon .Minggu Aspek Item . 1. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. Hasil Pembelajaran buah lagu yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai.1 Dinamik  Lembut . Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder.Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza ARAS 2 Membanding beza konsep ARAS 3 Membanding beza konsep Melukis. . bertulis. Beransur lembut .Bentuk bagi dua buah lagu yang diperdengar. Kuat . menulis refleksi. 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu.3. ARAS 2 Menandakan dinamik dengan betul pada skor lagu seperti yang diperdengar. Beransur kuat Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang didengari.

Cadangan Aktiviti / Catatan Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik.Dinamik konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar.3. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu yang didengari. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. 40 Aspek 2 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental.Minggu Aspek Item . Sedih .Rentak . ARAS 2 Menyatakan jenis mud enam buah lagu yang diperdengar dengan betul.3 EKSPRESI 1. Cemas . . Hasil Pembelajaran muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Tenang ARAS 1 (a) Menyatakan jenis mud empat buah lagu yang diperdengar dengan betul. Takut . ARAS 3 Menyatakan jenis mud lapan buah lagu yang diperdengar dengan betul.2 Mud Riang . dinyanyikan dan dimainkan. muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Bersemangat .

membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat.4 SISTEM NOTASI 1. dengan betul. Menyebut istilah yang diberi. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Tanda kromat . Memadankan istilah dengan maksud yang diberi. menyalin.2 Item INSTRUMENTAL  Memberi respon . Harkat . Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. staccato . menulis refleksi. Frasa . legato . dengan betul.Minggu 41 Aspek Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 Tanda Isyarat dan Istilah  piano .frasa .Tekstur . Kaitan . Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: .bilangan bar . 42 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Mengecam. Baluk . ARAS 2 Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik.Warna ton . ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Garis tamat . Cadangan Aktiviti / Catatan Melukis. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. forte . pantun. allegro . ARAS 3 Menganalisis skor muzik dengan betul secara berpandu. Klef trebel ARAS 1 (a) Menyebut tanda isyarat dan istilah muzik. fermata/pause . andante . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental.Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Garis bar .4. Menyatakan maksud istilah. melakar. catatan rasa dan fikiran.

Perayaan .  jenis lagu  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat .Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran - Cadangan Aktiviti / Catatan jenis not dinamik tempo tanda isyarat 43 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti . ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Upacara . Fungsi lagu seperti . ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat Malaysia. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->