Penyediaan Rancangan Pelajaran Pendidikan Muzik KBSR Tahun 4

Unit Kurikulum Jabatan Pendidikan Johor Darul Takzim
Disediakan oleh:En. Nerwandy B. Yusof Jurulatih Utama Pendidikan Muzik Negeri Johor.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4

Minggu 1

Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4

Cadangan Aktiviti / Catatan

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

2

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

3 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. Membuat reflekssi tentang . perkusi badan.1  NYANYIAN Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui . lakaran grafik. Memberi respon secara gerakan. 4 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. Mengecam lagu AB dan ABA.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional. alat improvisasi.Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan . bertulis. Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara. alat muzik. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Bahan improvisasi ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan.

4 . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar. 3 . 3 . 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 3 Memainkan dram getar. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan lagu-lagu yang didengari .1. 4 4 4 3. 6 PENGALAMAN MUZIKAL 2. dram tenor dan alat perkusi lain. 3 . 5 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Skor lengkap:  dua alat perkusi  tiga alat perkusi  empat alat perkusi  .2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu. 4 4 4 4 ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 .2 Meter 2 .1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar.2.1 IRAMA 1. 4. ARAS 3 Membanding beza meter 2 . 4 dengan 4 4 jelas. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel. Latihan memegang dan memainkan dram getar. ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4. ARAS 2 Memainkan dram getar.

Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. catatan rasa dan fikiran. melakar. menulis refleksi. Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi. Melukis. pantun. 8 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 7 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.2 IMPROVISASI  Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a)Mengimprovi sasi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter. ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. .

mi . so .2 PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 (a) Menyanyikan pic do . la . so . do’. so .1. mi . do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat. ARAS 2 Menyanyikan pic do . fa . la . Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do . re. re . la . mi . dengan betul.3 Tempo  Lambat .  10 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Sederhana Perubahan tempo – Ansur cepat . 2. Ansur lambat ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ti . Membaca dan menulis notasi muzik. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. Membuat latihan solfa dengan pic do .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 9 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. fa . ti . re . mi . re . la . . ti . Membaca notasi. ti . do’. so . fa .1 Lambang not muzik dan tanda rehat              ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul. la .1 Menyanyi  Solfa – do . fa . so . do’ secara berpandu dengan tepat. fa . ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . re . menyanyi dan memainkan melodi mudah. so . 11 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1.2. ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar dengan jelas. re .4. mi . mi . ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu yang diperdengar. do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat. Cepat . ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. do’. ti . fa .1 IRAMA 1. ti . la . ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik.

Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk.2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. do 13 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. re la. mi. re. . Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan. mi la. Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas.4  SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul. Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 12 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. so. so. so. mi.

1.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan. ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak zapin dengan betul. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul.1 IRAMA 1.4.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. tekanan. Waltz. Inang dan Zapin. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. 16 Aspek 1 1.1 IRAMA 1.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Menyanyi dan memainkan pelbagai lagu dalam meter 2. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. Inang dan Zapin. Waltz.1. Masri.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi ARAS 1 (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik. Masri.3. 15 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.4 Nilai not dan tanda ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Menulis corak Memadankan nilai not yang diperdengar dengan . tempo dan dinamik.

Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul. Pernafasan . Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi. (b) Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi.3. menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama.1 IRAMA 1. Penjarian. irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari.3. ARAS 3 Memainkan corak irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi ARAS 1 ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi. 18 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan.Minggu Aspek PENGHARGAAN ESTETIK rehat Item (a) Hasil Pembelajaran Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. . ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari Tunjuk cara dan latihan teknik.2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur . Cadangan Aktiviti / Catatan notasi yang dipaparkan. Membaca dan memainkan corak irama dan ostinato. Mendengar..3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.1. 19 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.5 Corak irama  Ostinato irama ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.     17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.

2.1 Pic  Aras pic – Tinggi . rendah. rendah. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. rekoder.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik a)Melukis. Penglidahan . menulis refleksi. tengah. Tertinggi . Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan. Penghasilan ton . b)Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Terendah ARAS 1 (a) Mengenal pasti pic tinggi. melakar. Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan. Hasil Pembelajaran betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru. \ ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan. ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu. Rendah .2 MELODI 1. . pantun. Cadangan Aktiviti / Catatan 20 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Tengah . catatan rasa dan fikiran. dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru. tengah. Mendengar. membunyikan dan memainkan pic tinggi.Minggu Aspek Item Embouchure . tertinggi dan terendah.

. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan. Mendengar. Hasil Pembelajaran yang diperdengar.1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . membunyikan. memainkan pic menurun menaik.4 1. mendatar dan bertangga. instrumental yang diperdengar. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar.2. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. melompat. d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Mendatar . 22 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. mengecam.Minggu Aspek Item instrumental yang diperdengar.

Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan. ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan betul. B.4. A. B. F. betul dan berekspresi. D. D  Irama ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul. C’. F#. E.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul. D.Not C tengah.3. A. F. G.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.Minggu 23 Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. D’ 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.3. ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar. Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 4. . F#.4 secara solo dan berkumpulan. Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. Membaca notasi . Bb . C’.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah. E.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. G.

ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi. Latihan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal ARAS 1 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru. memainkan pic menurun menaik.2.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat . melompat.meter 2 . 3 . (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar.4 MELODI ARAS 1 ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter . 1. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan. membunyikan. ARAS 2 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor. 4 4 4 4 . mengecam. Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. Mendengar.Minggu Aspek Item . ARAS 3 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor.3. mendatar dan bertangga. Bertangga 26 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.corak irama  Ekspresi dinamik Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 25 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Mendatar .3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.

ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.Inang Cina 28 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3.2 Harmoni ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. re. mi. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  . ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la.2.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. so. so.  Lapisan suara Dron Mendengar. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.2 IMPROVISASI . do . re la. mi. mi la. so.2 MELODI 1. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.

2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis . ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. 1. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan ARAS 2 Mengawal kesepaduan. Mendengar.2 Harmoni  Lapisan suara – Ostinato Melodi 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.2. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. Keseimbangan . keseimbangan dan koordinasi suara dan Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan. Koordinasi . keseimbangan dan koordinasi suara dan ARAS 3 Mengawal kesepaduan.4    Kriteria Persembahan Kesepaduan . Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina 29 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.

3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal .2. .2 MELODI 1. 32 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa 1. Nipis ARAS 1 (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian Mendengar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentaldeng an bimbingan guru. Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. 31 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Cadangan Aktiviti / Catatan lagu secara berkumpulan.3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif . bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental. bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental.mereka cipta ostinato irama ARAS 1 (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.

. dan muzik instrumental yang diperdengar.2. ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau Mengecam lagu AB dan ABA.4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 2 Membanding beza frasa. Memainkan rekoder mengikut frasa. dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul.1 NYANYIAN  Memberi respon . Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan.Minggu Muzik Aspek Item Hasil Pembelajaran instrumental yang diperdengar dengan betul.Tekstur . Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Ciri-ciri frasa:     bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang kontur 35 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 MELODI 1. 34 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar.frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul.Tempo . dimainkan atau diperdengar.

ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar.4 Bentuk  Struktur – AB . menyanyi.2. Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu. ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar. Hasil Pembelajaran diperdengar. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Menandakan seksyenseksyen dalam lagu. 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Aspek 3 37 PENGHARGAAN ESTETIK 4. lakaran grafik.Tekstur ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat Mengecam lagu AB dan ABA. lebih yang diperdengar.2 MELODI 1. memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA.Minggu Aspek Item lagu yang diperdengar.1 NYANYIAN  Memberi respon . . bertulis. Mendengar .

Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. ARAS 3 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. bertulis. 39 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.Minggu Aspek Item . 1. Kuat . . Hasil Pembelajaran buah lagu yang diperdengar. Beransur kuat Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang didengari. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. ARAS 2 Menandakan dinamik dengan betul pada skor lagu seperti yang diperdengar.Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza ARAS 2 Membanding beza konsep ARAS 3 Membanding beza konsep Melukis. dinyanyikan dan dimainkan. menulis refleksi.Bentuk bagi dua buah lagu yang diperdengar. lakaran grafik. 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. buah lagu atau lebih yang diperdengar.2  MUZIK INSTRUMENTAL Memberi respon . melakar.1 Dinamik  Lembut .3.3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis dinamik pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. catatan rasa dan fikiran. pantun. Beransur lembut . Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu.

3. muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu yang didengari. Takut .2 Mud Riang . Cadangan Aktiviti / Catatan Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 3 Menyatakan jenis mud lapan buah lagu yang diperdengar dengan betul.Rentak .Dinamik konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Bersemangat . . Hasil Pembelajaran muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Cemas . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Tenang ARAS 1 (a) Menyatakan jenis mud empat buah lagu yang diperdengar dengan betul. 40 Aspek 2 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Sedih .3 EKSPRESI 1.Minggu Aspek Item . ARAS 2 Menyatakan jenis mud enam buah lagu yang diperdengar dengan betul. dinyanyikan dan dimainkan. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.

Garis tamat . Cadangan Aktiviti / Catatan Melukis. ARAS 2 Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik. membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat.Tekstur . Kaitan . Memadankan istilah dengan maksud yang diberi.Minggu 41 Aspek Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.Warna ton . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Mengecam. Menyebut istilah yang diberi. fermata/pause . legato . menyalin. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. 42 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Menyatakan maksud istilah. melakar.Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Klef trebel ARAS 1 (a) Menyebut tanda isyarat dan istilah muzik.frasa .2 Tanda Isyarat dan Istilah  piano .4. menulis refleksi. andante . dengan betul. Tanda kromat . catatan rasa dan fikiran. Harkat . Garis bar .2 Item INSTRUMENTAL  Memberi respon . dengan betul.4 SISTEM NOTASI 1. staccato . Frasa . Hasil Pembelajaran ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Baluk .bilangan bar . Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: . Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. forte . ARAS 3 Menganalisis skor muzik dengan betul secara berpandu. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. pantun. allegro .

 jenis lagu  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran - Cadangan Aktiviti / Catatan jenis not dinamik tempo tanda isyarat 43 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti . ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat Malaysia.Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Fungsi lagu seperti . ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Perayaan .Upacara . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful