P. 1
Rancangan Tahunan Tahun 4 Muzik

Rancangan Tahunan Tahun 4 Muzik

|Views: 9,133|Likes:

More info:

Published by: EnGku AmaLina Engku Yusoff on Aug 18, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

Penyediaan Rancangan Pelajaran Pendidikan Muzik KBSR Tahun 4

Unit Kurikulum Jabatan Pendidikan Johor Darul Takzim
Disediakan oleh:En. Nerwandy B. Yusof Jurulatih Utama Pendidikan Muzik Negeri Johor.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4

Minggu 1

Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4

Cadangan Aktiviti / Catatan

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

2

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui . Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. alat improvisasi. perkusi badan. ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.1  NYANYIAN Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. alat muzik. Bahan improvisasi ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional. bertulis. 4 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. lakaran grafik. Membuat reflekssi tentang . 3 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Mengecam lagu AB dan ABA.Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan . Memberi respon secara gerakan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan atau bersendirian.

1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan ARAS 1 (a) Memainkan dram getar. 4. Latihan memegang dan memainkan dram getar. ARAS 2 Memainkan dram getar. 3 . 3 . 6 PENGALAMAN MUZIKAL 2.1. 5 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 . Skor lengkap:  dua alat perkusi  tiga alat perkusi  empat alat perkusi  . dram tenor dan alat perkusi lain. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar. dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan lagu-lagu yang didengari . 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4. ARAS 3 Memainkan dram getar.2. 4 4 4 4 ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. 4 4 4 3.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel. 4 dengan 4 4 jelas.1 IRAMA 1. ARAS 3 Membanding beza meter 2 . 3 . 4 .2 Meter 2 . dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu.

ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. menulis refleksi. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Melukis. Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi. 8 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. melakar.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. pantun. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. catatan rasa dan fikiran. .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 7 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar.2 IMPROVISASI  Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a)Mengimprovi sasi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter.

la . fa . fa . Cepat . fa . dengan betul. re . re .1 Menyanyi  Solfa – do . do’. la . ti . mi . do’. ARAS 2 Menyanyikan pic do . Membaca dan menulis notasi muzik. so . mi . la . re. 2.1. fa . 11 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1. do’. fa . do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat.2. Sederhana Perubahan tempo – Ansur cepat . fa .2 PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 (a) Menyanyikan pic do . ti . so . la . Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do . ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu yang diperdengar. . re . ti . la . mi .3 Tempo  Lambat . re .4. la . menyanyi dan memainkan melodi mudah.1 Lambang not muzik dan tanda rehat              ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul. mi . ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . do’ secara berpandu dengan tepat. Membaca notasi.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 9 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat. Ansur lambat ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ti . ti . Membuat latihan solfa dengan pic do .  10 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. mi . ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar dengan jelas. ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik. so .1 IRAMA 1. so . mi . so . ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. ti . re . so .

so. mi. Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas.4  SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul. so. so. re la. do 13 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 12 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. . mi. mi la. Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas. re.2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la.

Inang dan Zapin.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac.4 Nilai not dan tanda ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Menulis corak Memadankan nilai not yang diperdengar dengan . Masri. Masri.1 IRAMA 1. Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. Waltz.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi ARAS 1 (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik. tekanan.1.1 IRAMA 1.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. 16 Aspek 1 1. tempo dan dinamik. Inang dan Zapin.3. Menyanyi dan memainkan pelbagai lagu dalam meter 2. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac.1.4. 15 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Waltz.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Menyatakan ciriciri rentak zapin dengan betul. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.

3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Mendengar. irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari. (b) Memainkan corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi.Minggu Aspek PENGHARGAAN ESTETIK rehat Item (a) Hasil Pembelajaran Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. 19 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul. ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.1..3.2 Memainkan alat perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi ARAS 1 ARAS 2 Memainkan corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi.3. Cadangan Aktiviti / Catatan notasi yang dipaparkan.5 Corak irama  Ostinato irama ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul.2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur . menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama.1 IRAMA 1. ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari Tunjuk cara dan latihan teknik. Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan.     17 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. 18 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Pernafasan . . ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul. ARAS 3 Memainkan corak irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi. Membaca dan memainkan corak irama dan ostinato. Penjarian.

21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Penghasilan ton . membunyikan dan memainkan pic tinggi.2 MELODI 1. Mendengar. Penglidahan . Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan.2. rendah.Minggu Aspek Item Embouchure . tertinggi dan terendah. \ ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon  Warna ton  Tekstur  Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik a)Melukis. Cadangan Aktiviti / Catatan 20 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Terendah ARAS 1 (a) Mengenal pasti pic tinggi.1 Pic  Aras pic – Tinggi . tengah. menulis refleksi. Rendah . pantun. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. b)Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu. Tengah . rekoder. melakar. tengah. Tertinggi . Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan. Hasil Pembelajaran betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru. Membuat gerakan berdasarkan aras pic yang dimainkan. catatan rasa dan fikiran. . rendah. dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru.

melompat. .2. 22 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. instrumental yang diperdengar. Mendatar .Minggu Aspek Item instrumental yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar.4 1. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan. Hasil Pembelajaran yang diperdengar. membunyikan. mengecam.1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . Mendengar. memainkan pic menurun menaik. Cadangan Aktiviti / Catatan c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. mendatar dan bertangga.

D’ 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. Membaca notasi . G. G.4. .Minggu 23 Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL Item 2. Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 4.4 secara solo dan berkumpulan.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah. D.3. C’. F. betul dan berekspresi. D  Irama ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan betul. Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan. F#. B.Not C tengah. B.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. D. Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar. F. E. A. C’.3. ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan betul. F#. A. E. Bb .

mendatar dan bertangga.corak irama  Ekspresi dinamik Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 25 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Latihan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat .4 MELODI ARAS 1 ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar.meter 2 . 3 . Mendatar . ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. membunyikan. (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar.Minggu Aspek Item . Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan. Mendengar.2. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi. 1. memainkan pic menurun menaik. Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental. ARAS 2 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor. ARAS 3 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor. mengecam. 4 4 4 4 . (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter . Bertangga 26 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. melompat.3.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal ARAS 1 Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.

2. re. mi la. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. so. mi. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  . so. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2 IMPROVISASI . re la. ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2 MELODI 1. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. do . ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. mi.Inang Cina 28 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3.2 Harmoni ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. so.  Lapisan suara Dron Mendengar.

keseimbangan dan koordinasi suara dan Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. ARAS 2 Mengecam jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2 Harmoni  Lapisan suara – Ostinato Melodi 30 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina 29 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan ARAS 2 Mengawal kesepaduan. Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis . 1.4    Kriteria Persembahan Kesepaduan . menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan ARAS 3 Membanding bezakan jenisjenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. Koordinasi . Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. Mendengar. keseimbangan dan koordinasi suara dan ARAS 3 Mengawal kesepaduan.2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2. ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan. Keseimbangan .

31 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. 32 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa 1. Cadangan Aktiviti / Catatan lagu secara berkumpulan. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentaldeng an bimbingan guru. ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.2 MELODI 1. Nipis ARAS 1 (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian Mendengar.2. Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu. ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.mereka cipta ostinato irama ARAS 1 (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. . bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental.3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal . bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental.3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif .

Memainkan rekoder mengikut frasa. ARAS 2 Membanding beza frasa.2 MELODI 1.Tekstur . Ciri-ciri frasa:     bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang kontur 35 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.1 NYANYIAN  Memberi respon .frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. . dimainkan atau diperdengar. 34 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar.Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau Mengecam lagu AB dan ABA. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul. dan muzik instrumental yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai.2.Minggu Muzik Aspek Item Hasil Pembelajaran instrumental yang diperdengar dengan betul.Tempo . Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan.4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar.

Hasil Pembelajaran diperdengar. 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Minggu Aspek Item lagu yang diperdengar. bertulis. Menandakan seksyenseksyen dalam lagu. lebih yang diperdengar. ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar. menyanyi. .Tekstur ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat Mengecam lagu AB dan ABA. Mendengar .4 Bentuk  Struktur – AB . ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar.1 NYANYIAN  Memberi respon . memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.2. ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. Aspek 3 37 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu. lakaran grafik.2 MELODI 1.

Minggu Aspek Item . catatan rasa dan fikiran. ARAS 3 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. ARAS 2 Menandakan dinamik dengan betul pada skor lagu seperti yang diperdengar. Kuat . Cadangan Aktiviti / Catatan Memberi respon secara gerakan. menulis refleksi. 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. melakar.Bentuk bagi dua buah lagu yang diperdengar. Beransur lembut . dinyanyikan dan dimainkan. buah lagu atau lebih yang diperdengar. 1. Hasil Pembelajaran buah lagu yang diperdengar. pantun.Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza ARAS 2 Membanding beza konsep ARAS 3 Membanding beza konsep Melukis.2  MUZIK INSTRUMENTAL Memberi respon . Beransur kuat Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang didengari.3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis dinamik pada lagu-lagu yang diperdengar dengan betul. Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu. lakaran grafik. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. bertulis. 39 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.3. . Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.1 Dinamik  Lembut .

. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. dinyanyikan dan dimainkan. Cadangan Aktiviti / Catatan Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Takut . ARAS 3 Menyatakan jenis mud lapan buah lagu yang diperdengar dengan betul. 40 Aspek 2 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Bersemangat . Tenang ARAS 1 (a) Menyatakan jenis mud empat buah lagu yang diperdengar dengan betul.Minggu Aspek Item . ARAS 2 Menyatakan jenis mud enam buah lagu yang diperdengar dengan betul.Rentak .3 EKSPRESI 1. Hasil Pembelajaran muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Cemas . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Sedih .Dinamik konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.3. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan mud dalam lagu yang didengari.2 Mud Riang .

4 SISTEM NOTASI 1. Frasa . membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat. Klef trebel ARAS 1 (a) Menyebut tanda isyarat dan istilah muzik. catatan rasa dan fikiran. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. fermata/pause . andante . pantun.2 Tanda Isyarat dan Istilah  piano . allegro . 42 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Harkat .Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar.frasa . dengan betul. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Tanda kromat . Baluk . Hasil Pembelajaran ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Garis bar .Tekstur . Memadankan istilah dengan maksud yang diberi. dengan betul. Mengecam.Minggu 41 Aspek Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.2 Item INSTRUMENTAL  Memberi respon . ARAS 3 Menganalisis skor muzik dengan betul secara berpandu. Menyatakan maksud istilah. ARAS 2 Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik. Kaitan . Garis tamat . melakar. Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: . Cadangan Aktiviti / Catatan Melukis. forte . legato .4. menyalin. Menyebut istilah yang diberi.bilangan bar . Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. menulis refleksi. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar.Warna ton . staccato .

Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Upacara . ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia. Fungsi lagu seperti .Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran - Cadangan Aktiviti / Catatan jenis not dinamik tempo tanda isyarat 43 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti .Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat Malaysia.  jenis lagu  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat .Perayaan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->