P. 1
Tajuk 2 ( Sosiologi Sukan ) Stpm

Tajuk 2 ( Sosiologi Sukan ) Stpm

1.0

|Views: 3,468|Likes:
Published by mvpdina

More info:

Published by: mvpdina on Aug 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2014

pdf

text

original

SOSIOLOGI SUKAN

birokratik. Definisi : Kajian saintifik tentang struktur dan proses sosial dalam masyarakat. komersialisasi. Makro pula kumpulan pelajar atau satu unit pasukan. SOSIOLOGI SUKAN 2. konflik.empirikal. Proses : interaksi yang berlaku antara individu dan kumpulan dalam masyarakat dalam bentuk komunikasi. Saintifik : sesuatu yang teratur. sosialisasi. sistematik serta mengambil kira isu berkaitan validiti dan reliabiliti kaedah kajian yang digunakan Struktur : suatu organisasi yang wujud dalam masyarakat mikro dan makro seperti individu.proses mengistitutsikan dan yang lain berkaitan. seorang pelajar.1 Pengenalan sosiologi sukan a.2 . seorang atlit dan seorang guru. .

.B. Sukan : Merujuk cara atau gaya tindakan dalam sukan. Konsep asas kesukanan Main : Menyatukan dugaan dan harapan seseorang melalui tindakannya semasa sukan. Kedua-duanya merupakan pengalaman yang diperoleh semasa bersukan walaupun mungkin satu daripadanya lebih dirasai daripada satu lagi. strategi. Permainan : Merujuk reka bentuk struktur. Komponen-komponen ini meliputi peraturan. dan format sesuatu aktiviti sukan. Bermain menggambarkan keadaan dalam fikiran dan perasaan hasil daripada penglibatan dalam sukan. Koperatif (saling bekerjasama) dan kompetitif (sifat pertandingan) merupakan tingkah laku asas manusia yang biasa timbul semasa mereka berinteraksi. kemudahan dan peralatan sukan.

Budaya Budaya bersukan Masyarakat sihat dan cergas 4. Impak ekonomi Perniagaan yang memberi keuntungan Penganjuran 3. Integrasi kaum Sukan untuk semua Sukan prestasi tinggi dan sukan Massa . Penglibatan penonton dan penyertaan Penyokong Sumber pendapatan 2.1.

Nilai sukan dalam masyarakat berdasarkan Kaum Negara Serantau Global . Konsep budaya dan nilai Budaya sebagaib cermin masyarakat Nilai sebagai idea atau pegangan sesuatu masyarakat b.a.

Penglibatan dalam sukan akan menyediakan ruang yang luas hingga berlakunya proses sosialisasi ini. dorongan serta impak agen-agen sosialisasi sukan. toleransi.Konsep sosialisasi sukan : Merupakan satu proses yang memerlukan manusia mempelajari mengenai nilai dan budaya. nilai dan perlakuan yang diperlukan dalam sukan yang diceburi. Pengaruh agen-agen sosialisasi ini membantu membentuk sikap. Sosialisasi menerusi sukan Sukan menjadi alat kepada proses sosialisasi. Elemen-elemen dalam sukan seperti sikap bekerjasama. . 2. Sosialisasi ke dalam sukan Individu memilih untuk melibatkan diri ke dalam sukan kesan dari pengaruh. nilai dan perlakuan individu tersebut.seperti satu pasukan. berdisiplin serta menghormati individu lain dan peraturan membantu dalam proses pembentukan sikap. Ia akan mewujudkan satu bentuk integrasi yang sentiasa berjaya menyatupadukan individu daripada pelbagai latar belakang untuk berkongsi satu entiti yang umum.

sukan juga menyedia dan menekankan pembentukan struktur terhadap ketidaksamaan sosial. ‡Minat dalam sukan boleh mengatasi kelas @ status & batasan sosial.(egalitarian) ‡Mereka yang berbakat tanpa mengambil kira latar belakang sosial (meritocratic) ‡Boleh mempunyai satu keadaan susun lapis masyarakat yang sangat tinggi spt. Institusi lain. .‡Boleh dianggap sebagai hubungan antara kelas sosial dan bangsa.

Kumpulan etnik adalah kategori manusia yang mempunyai sifat yang jelas di mana mereka berkongsi hidup yang digabungkan dgn. Etnik adalah berasaskan kepada warisan budaya dalam sekumpulan manusia yang berkait rapat dengan budaya dan latar belakang budayanya. A. Konsep integrasi kaum dalam sukan Peringkat sekolah Peringkat Pengajian Tinggi Peringkat Daerah dan Negeri Peringkat Kebangsaan Peringkat Antarabangsa Sukan untuk semua Sukan Prestasi Tinggi .Perbezaan warna kulit dan warisan budaya mempengaruhi penglibatan individu dalam sukan yang diceburinya. Latar belakang budaya yang sama. Kaum adalah kumpulan manusia yang mempunyai fahaman idea yang dipercayai bersama masyarakat tersebut.

Polarisasi kaum Punca Kesan C.B. Sukan dominan berdasarkan kaum Punca Contoh Implikasi Langkah mengatasi .

a. konflik peranan dan persamaan taraf Tiada masa Masalah pengangkutan Bimbang untuk berada diluar rumah apabila malam Kekurangan duit sendiri Halangan budaya kerana kerja Kurang yakin pada diri sendiri Imej diri Kepercayaan negatif terhadap diri Kurang mendapat dorongan Pakaian dan peralatan yang diperlukan Kawalan sosial Hal-hal agama dan bangsa . Peranan gender dalam masyarakat 1.1 Isu gender.

Sumbangan wanita dalam perkembangan sukan negara Penyokong Atlet Pegawai Jurulatih Pemasaran perniagaan kerjaya .b. Perkembangan penyertaan wanita dalam sukan Sekolah Kebangsaan Antarbangsa c.

Peranan sukan dalam peningkatan ekonomi Penganjuran acara sukan Pelancongan Tajaan Hak siaran Sportbiz Penghasilan produk sukan .

Bincangkan sukan dominan berdasarkan kaum boleh memberikan implikasi yang negatif dan bagaimana cara mengatasinya. 7. Sukan 2. Bezakan asas kesukanan berikut : i. Jelaskan isu wanita dan sukan memberikan konflik peranan dan bagaimana persamaan taraf dapat dipupuk dalam masyarakat. Berikan sumbangan wanita dalam perkembangan sukan di negara ini. 4. main ii. 6. Bagaimanakah penganjuran acara sukan dapat mempertingkatkan dan menjana ekonomi negara.Soalan Latihan 1. Nyatakan bagaimana peranan sukan dapat menggalakkkan integrasi antara kaum . 3. Jelaskan perbezaan konsep sosialisasi ke dalam sukan dan sosialisasi menerusi sukan serta berikan contoh yang relevan. Permainan iii. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->