membunuh.pengenalan Masalah salah laku pelajar semakin serius dan membimbangkan kebelakangan ini. € Namun sejak akhir ini tingkah laku mereka semakin berani. membakar sekolah kerap dipaparkan di akhbar-akbar. menyerang. € Kejadian salah laku pelajar seperti bergaduh. iaitu lari dari rumah € .

.Remaja lari dari rumah Definisi remaja yang meninggalkan rumah tanpa restu daripada ibu bapa menuju ke satu tempat yang biasanya tidak diketahuinya oleh ahli keluarganya.

‡Golongan dewasa juga boleh terpengaruh dengan pujukan rakan sebaya.Faktor-faktor Pengaruh rakan sebaya ‡remaja tidak cukup matang mudah terpengaruh dengan pujukan negatif rakan sebaya. .

.Kurang pegangan agama € remaja kurang didedahkan dengan pengetahuan agama yang meminta penganutnya supaya bersikap baik.

9 peratus orang hilang demi cinta buta ialah perempuan. Kes lari bersama teman lelaki sering berlaku di kalangan golongan remaja yang berusia 12 hingga 15 tahun. Kesemua kes melibatkan Bumiputera dan bukan Islam. namun ada juga lelaki yang lari dari rumah kerana mengikut kekasih. .Mengikut kekasih Paling menarik. 99.

penderaan seksual) . ditampar.Keganasan rumah tangga remaja melarikan diri dari rumah akibat seksa dengan keganasan(dipukul.

remaja Melayu paling ramai terlibat iaitu sebanyak 10489 kes berbanding dengan bangsa lain. *Bagi remaja Melayu faktor utama yang menyebabkan remaja lari dari rumah disebabkan oleh pengaruh rakan manakala remaja Cina disebabkan oleh masalah keluarga.*Statistik polis mendedahkan sebanyak 2. 1857 terpengaruh dengan rakan. . 1592 lari kerana masalah keluarga dan 1371 lari kerana mahukan kebebasan.540 lari bersama teman lelaki. *Daripada jumlah tersebut.

Kesan-kesan Tidak dapat menanggung kos perbelanjaan harian ‡Si gadis menjual tubuh dan bekerja sabagai pelacur ‡Remaja tempatan dipaksa dan dijual ke sindiket pelacuran. .

Masa depan remaja hancur Remaja tidak berpeluang mendapat kerja yang bergaji lumayan kerana berpendidikan rendah akibat tidak fokus dalam pelajaran Tunggak negara berkurangan Remaja yang bermasalah tidak dapat memikul tanggungjawab sebagai pemimpim negara .

.Berkomunikasi. pemakanan dan perihal anak-anak. menghargai dan kasih sayang dapat membantu masalh sosial anak-anak.Langkah penyelesaian Kasih sayang ibu bapa € Ibu bapa jangan asyik mengejar kekayaan sehingga lupa kesihatan.

. Mendedahkan impak lari dari rumah kepada pelajar Sekolah mengadakan ceramah untuk menyedarkan remaja tentang pelbagai kesusahan yang akan dialami akibat lari dari rumah.Mengadakan program untuk menerapkan disiplin Kerajaan mengadakan PLKN untuk menerapkan pelbagai nilai murni dalam kalangan peserta.

Sekian. terima kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful