P. 1
permainan tradisional

permainan tradisional

|Views: 1,410|Likes:
Published by rangkai

More info:

Published by: rangkai on Aug 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

PERMAINAN TRADISIONAL

DEFINISI: DEFINISI:
Permainan tradisional merujuk permainan budaya yg sudah d¶amalkn oleh ssuatu masy. dlm 1 tempoh yg trtentu spt dlm kes masy. kita. Permainan tradisional merupakan permainan warisan ketinggalan nenek moyang yg tlh diwarisi sejak berkurun lamanya. 

JENISJENIS-JENIS PERMAINAN TRADISIONAL: Gasing Biji Saga Gusti lengan Sepak bulu ayam Galah panjang Sabung ayam Congkak Dam aji Batu seremban Layang-layang Layang .

permainan tradosional lama-kelamaan lamadiganti dgn aktiviti riadah yg lain.KENAPA PERMAINAN TRADISIONAL SEMAKIN DILUPAI????? 1. -permainan knk2 spt polis & pencuri dan guli diabaikan krn lebih mengutamakan permainan keluaran kilang.Kurang diminati oleh masyarakat kini -peredaran masa oleh perubahan cara hidup. -gasing dan layang2 diteruskan sbg tarikan pelancong. .

2. Permainan moden & canggih -permainan elektronik & digital spt Nintendo & playstation pula menjadipilihan mereka. -PT dianggap tiada nilai komersial & ditanbah pula dgn pengaruh Barat yg smkin menular sejajar dgn perkembangan ICT yg pesat. . -oleh itu mereka menganggap PT org2 dahulu tiada nilai komersial.

.misalnya permainan gasing. .kurang promosi & kurang pengetahuan masy.3.hanya dimainkan oleh golongan tua dan dewasa. kini tentang PT. Kurang promosi & pertandingan atau tiada tanggungjawab untuk dilestarikan . . .tiada pertandingan untuk memperkenalkan PT. hanya segelintir shj yg faham cara membuat & mengendalikannya.

.ramai ibu bapa yg x tahu tentang PT menyebabkan mereka sukar untuk membentuk anak2 mereka.4. .ibu bapa membekalkan anak2 mereka permainan elektronik yg canggih dan menarik. Sikap masyarakat .tiada sambutan dlm mempromosikan PT terutamanya dari pihak swasta. .

5.sikap pihak swasta mengaggap PT spt gasing dan guli tiada nilai ekonomi dan tidak menguntungkan. . PT tiada nilai komersial .tiada pasaran luas dalam mempromosikan PT . .tidak sesuai pada zaman serba moden dan zaman teknologi kini.PT kurang memberi nilai komersial .

congkak. dan sepak raga. .Contohnya.Contohnya. Mengekalkan kebudayaan . .sesetengah permainan akan melibatkan aktiviti bersenam dan keadaan ini sudah pasti akan menyihatkan tubuh badan.permainan tradisional penting kerana menunjukkan sesuatu kebudayaan.KEPENTINGAN:  Menyihatkan badan . sepak raga. gasing. permainan wau.

Ini sudah pasti melibatkan akal dan pemikiran.Tarikan pelancong . .permainan seperti congkak memerlukan kemahiran mengira.melalui permainan tradisional juga akan menarik pelancong asing datang ke negara kita Menguji akal dan kemahiran .

secara tidak langsung semangat kerjasama antara ahli kumpulan dapat dipupuk. rasa muhibah dan mesra dalam kelompok masyarakat. Dapat mengisi masa lapang dengan aktivitiaktivitiaktiviti yang berfaedah dan menjauhkan diri daripada melakukan perkara-perkara yang siaperkarasiasia. Melalui permainan tradisional yang dimainkan secara berkumpulan. .KEPENTINGAN PERMAINAN TRADISIONAL:  Melalui permainan tradisional kita dapat memupuk semangat perpaduan.

permainan tradisional juga merupakan satu bentuk hiburan masyarakat zaman dahulu. Melalui permainan tradisional juga kita dapat mengenali budaya kaum lain kerana permainan tradisional itu sendiri merupakan lambang dan menggambarkan corak kehidupan masyarakat tersebut. Selain itu. .  Permainan tradisional juga mempunyai nilai tradisi yang tinggi kerana di dalamnya terkandung pelbagai nilai budaya masyarakat yang memilikinya.

LANGKAHLANGKAH-LANGKAH: 1. Peranan pihak kerajaan * kerajaan hendaklah bersedia mengetengahkan PT rakyat khususnya gasing pangkah sbg produk pelancongan baru. generasi skrang akan dapat berbangga dgn permainan nenek moyang mereka. * ini adalah untuk tarikan pelancong asing yg domestik ke negara ini. * bukan itu shja. .

* dengan itu.2. pelajar yg kreatif berpeluang mengembangkan bakat dan daya kreativiti. contohnya pertandingan antara pelajar @ antara kelas. * mewujudkan pertandingan di peringkat sekolah. . Memperkenalkan PT melalui pendidikan * memperkenalkan PT kepada pelajar sekolah * lakukan permainan ini sewaktu m/pelajaran jasmani @ kegiatan ko-kurikulum di luar kobilik darjah.

Pertunjukan dan pertandingan PT perlu diadakan dari masa ke semasa * menerusi usaha bersepadu ini sudah tentu masyrkt akan mengenali & menjadikan PT sebagai amalan mereka pada masa lapang. * promosikan PT melalui sukan & permainan pada peringkat kebangsaan. * kerjasama badan kerajaan & swasta perlu digiatkan bagi menghidupkan semula PT.3. .

* stesen radio ria boleh memainkan peranan dgn mengadakan rancangan intelektual dgn pelajar tentang permainan melayu. stesen suria misalnya boleh mengadakan rancangan yg berkaitandgn budaya melayu. Peranan media massa * sebagai cnth. . lantas secara tidak langsung boleh menyelitkan informasi yg berguna tentang PT.4.

permainan rakyat. Suasana pesta di padang permainan tradisional yg dikenali boleh mewujudkan interaksi sosial di antara kpg2 yg mengambil bahagian. rakyat. Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yg dilalui oleh nenek moyang kita.KESIMPULAN Permainan tradisional merupakan permainan warisan ketinggalan nenek moyang yang telah diwarisi sejak berkurun lamanya. . Oleh yg demikian. PT dikenali sbg.

.

.

.

.

.

.

TERIMA KASIH. SEKIAN.TERIMA KASIH KERANA MEMBERIKAN TUMPUAN DI ATAS PEMBENTANGAN KAMI. ‡ ‡ DO YOUR BEST STPM 2010!!!! GUD LUCK!!!! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->