PERMAINAN TRADISIONAL

DEFINISI: DEFINISI:
Permainan tradisional merujuk permainan budaya yg sudah d¶amalkn oleh ssuatu masy. dlm 1 tempoh yg trtentu spt dlm kes masy. kita. Permainan tradisional merupakan permainan warisan ketinggalan nenek moyang yg tlh diwarisi sejak berkurun lamanya. 

JENISJENIS-JENIS PERMAINAN TRADISIONAL: Gasing Biji Saga Gusti lengan Sepak bulu ayam Galah panjang Sabung ayam Congkak Dam aji Batu seremban Layang-layang Layang .

permainan tradosional lama-kelamaan lamadiganti dgn aktiviti riadah yg lain.Kurang diminati oleh masyarakat kini -peredaran masa oleh perubahan cara hidup. -gasing dan layang2 diteruskan sbg tarikan pelancong.KENAPA PERMAINAN TRADISIONAL SEMAKIN DILUPAI????? 1. . -permainan knk2 spt polis & pencuri dan guli diabaikan krn lebih mengutamakan permainan keluaran kilang.

. Permainan moden & canggih -permainan elektronik & digital spt Nintendo & playstation pula menjadipilihan mereka. -oleh itu mereka menganggap PT org2 dahulu tiada nilai komersial. -PT dianggap tiada nilai komersial & ditanbah pula dgn pengaruh Barat yg smkin menular sejajar dgn perkembangan ICT yg pesat.2.

3.kurang promosi & kurang pengetahuan masy. . kini tentang PT. hanya segelintir shj yg faham cara membuat & mengendalikannya. . .tiada pertandingan untuk memperkenalkan PT. .hanya dimainkan oleh golongan tua dan dewasa.misalnya permainan gasing. Kurang promosi & pertandingan atau tiada tanggungjawab untuk dilestarikan .

Sikap masyarakat . . .tiada sambutan dlm mempromosikan PT terutamanya dari pihak swasta. .ramai ibu bapa yg x tahu tentang PT menyebabkan mereka sukar untuk membentuk anak2 mereka.4.ibu bapa membekalkan anak2 mereka permainan elektronik yg canggih dan menarik.

PT tiada nilai komersial .tiada pasaran luas dalam mempromosikan PT . .PT kurang memberi nilai komersial .sikap pihak swasta mengaggap PT spt gasing dan guli tiada nilai ekonomi dan tidak menguntungkan.5. .tidak sesuai pada zaman serba moden dan zaman teknologi kini.

KEPENTINGAN:  Menyihatkan badan . permainan wau. . sepak raga. gasing.sesetengah permainan akan melibatkan aktiviti bersenam dan keadaan ini sudah pasti akan menyihatkan tubuh badan. Mengekalkan kebudayaan .Contohnya. . dan sepak raga.Contohnya. congkak.permainan tradisional penting kerana menunjukkan sesuatu kebudayaan.

Tarikan pelancong . .permainan seperti congkak memerlukan kemahiran mengira.melalui permainan tradisional juga akan menarik pelancong asing datang ke negara kita Menguji akal dan kemahiran .Ini sudah pasti melibatkan akal dan pemikiran.

Melalui permainan tradisional yang dimainkan secara berkumpulan. Dapat mengisi masa lapang dengan aktivitiaktivitiaktiviti yang berfaedah dan menjauhkan diri daripada melakukan perkara-perkara yang siaperkarasiasia.KEPENTINGAN PERMAINAN TRADISIONAL:  Melalui permainan tradisional kita dapat memupuk semangat perpaduan. . secara tidak langsung semangat kerjasama antara ahli kumpulan dapat dipupuk. rasa muhibah dan mesra dalam kelompok masyarakat.

Selain itu. Melalui permainan tradisional juga kita dapat mengenali budaya kaum lain kerana permainan tradisional itu sendiri merupakan lambang dan menggambarkan corak kehidupan masyarakat tersebut.  Permainan tradisional juga mempunyai nilai tradisi yang tinggi kerana di dalamnya terkandung pelbagai nilai budaya masyarakat yang memilikinya. . permainan tradisional juga merupakan satu bentuk hiburan masyarakat zaman dahulu.

* bukan itu shja. Peranan pihak kerajaan * kerajaan hendaklah bersedia mengetengahkan PT rakyat khususnya gasing pangkah sbg produk pelancongan baru. * ini adalah untuk tarikan pelancong asing yg domestik ke negara ini. .LANGKAHLANGKAH-LANGKAH: 1. generasi skrang akan dapat berbangga dgn permainan nenek moyang mereka.

Memperkenalkan PT melalui pendidikan * memperkenalkan PT kepada pelajar sekolah * lakukan permainan ini sewaktu m/pelajaran jasmani @ kegiatan ko-kurikulum di luar kobilik darjah. pelajar yg kreatif berpeluang mengembangkan bakat dan daya kreativiti. . * dengan itu.2. * mewujudkan pertandingan di peringkat sekolah. contohnya pertandingan antara pelajar @ antara kelas.

3. * kerjasama badan kerajaan & swasta perlu digiatkan bagi menghidupkan semula PT. Pertunjukan dan pertandingan PT perlu diadakan dari masa ke semasa * menerusi usaha bersepadu ini sudah tentu masyrkt akan mengenali & menjadikan PT sebagai amalan mereka pada masa lapang. . * promosikan PT melalui sukan & permainan pada peringkat kebangsaan.

* stesen radio ria boleh memainkan peranan dgn mengadakan rancangan intelektual dgn pelajar tentang permainan melayu. stesen suria misalnya boleh mengadakan rancangan yg berkaitandgn budaya melayu. lantas secara tidak langsung boleh menyelitkan informasi yg berguna tentang PT. . Peranan media massa * sebagai cnth.4.

Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yg dilalui oleh nenek moyang kita. Oleh yg demikian. PT dikenali sbg. rakyat.permainan rakyat. Suasana pesta di padang permainan tradisional yg dikenali boleh mewujudkan interaksi sosial di antara kpg2 yg mengambil bahagian.KESIMPULAN Permainan tradisional merupakan permainan warisan ketinggalan nenek moyang yang telah diwarisi sejak berkurun lamanya. .

.

.

.

.

.

.

SEKIAN.TERIMA KASIH KERANA MEMBERIKAN TUMPUAN DI ATAS PEMBENTANGAN KAMI. ‡ ‡ DO YOUR BEST STPM 2010!!!! GUD LUCK!!!! . TERIMA KASIH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful