P. 1
Kesan Positif Dan Negatif Urbanisasi

Kesan Positif Dan Negatif Urbanisasi

|Views: 7,526|Likes:
Published by Fatimatuzahrah

More info:

Published by: Fatimatuzahrah on Aug 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2013

pdf

text

original

DAN KEMUDAHAN BANDAR  Kawasan bandar besar dan maju mempunyai kemudahan yg cukup Kualiti hidup dan kesejahteraan penduduk semakin meningkat. .€ KEMUDAHAN PRASARANA . € KEPELBAGAIAN KEGIATAN EKONOMI  Wujud pelbagai kegiatan ekonomi yg saling berkaitan antara satu sama lain Contohnya : perindustrian. perkhidmatan dan sektor perniagaan Membuka ruang kepada penduduk bandar utk meningkatkan taraf hidup mereka.

€ TARAF KESIHATAN MENINGKAT Adanya peralatan yg serba canggih € MEMBUKA PELUANG PERKERJAAN Pelbagai sektor perindustrian.kilang.jalan.lain € JARINGAN PENGANGKUTAN Jalan raya dibaik pulih dan diperbesarkan Adanya lebuhraya.perkhidmatan dan lain.jalan baharu dibina utk memudahkan dan mempercepatkan perjalanan .

masalah perbandaran : Pengangguran dan kemiskinan bandar -ekonomi bandar tidak mampu menyerap lebihan penduduk yang terlalu ramai akibat migrasi.Masalah. Perumahan dan fenomena setinggan -tidak mampu memiliki rumah disebabkan pendapatan yang kecil .

€ KESESAKAN LALU LINTAS Pertambahan kenderaan Mengakibatkan kos. masa dan risiko kemalangan meningkat € KUALITI HIDUP PENDUDUK BANDAR TERJEJAS Taraf kesihatan terjejas akibat pencemaran persekitaran Fenomena pulau haba menyebabkan penduduk sentiasa kepanasan Banjir kilat mengakibatkan kerosakan harta benda dan memerlukan kos yang tinggi untuk mengatasinya .

wujudnya setinggan. . Hal ini menyebabkan mereka terpaksa mendirikan petempatan setinggan sebagai tempat kediaman.€ KESAN SOSIAL Gejala sosial semakin berleluasa seperti jenayah pelacuran. penyalahgunaan dadah Masalah kekurangan perumahan kerana kos nilai hartanah tinggi Bagi yg berpendapatan rendah tidak dpt memiliki rumah sendiri.

dan secara tidak langsung meningkatkan ekonomi negara.€  Perubahan landskap pusat pelancongan dan peranginan semakin bertambah Daya tarikan kepada para pelancong. Kemudahan Prasarana Kemudahan semakin bertambah seperti bangunan. Kewujudan bangunan besar seperti KLCC dan Mid Valley mencantikkan lagi landskap bandar yg menjadi daya tarikan pelancong. kemudahan pengangkutan awam yg canggih.bangunan besar. €  . kemudahan pendidikan tinggi. kemudahan hiburan dsbnya. kemudahan riadah dan sukan. kemudahan hospital yg moden. Penyediaan prasarana dan kemudahan yg cukup utk dinikmati oleh penduduk bandar seperti pusat membeli belah.

bangunan konkrit.punca menggalakkan proses pengaliran dan simpanan haba pada siang hari sebagai haba pendam.jalan berturap dan medan letak kereta berturap merupakan punca. jalan. .asap dari kilang perindustrian serta pembakaran secara terbuka Menyebabkan masalah jerebu € KENAIKAN SUHU BUMI Bangunan.€ MASALAH PENCEMARAN UDARA Pencemaran udara berlaku kerana asap.

TANAH RUNTUH.lain berpunca daripada sisa domestik dari penduduk bandar Menjejaskan kualiti air di samping perubahan warna dan bau yang ada di dalam sesuatu sumber air.tanah bandar secara berlebihan bagi menampung keperluan penduduk penduduk yg semakin bertambah. DAN TANAH MENDAP Berpunca daripada eksploitasi terhadap tanah. Contohnya : aktiviti peneresan. pemotongan dan perataan bukit untuk kawasan petempatan dan jaringan pengangkutan € .MASALAH PENCEMARAN AIR Meliputi pencemaran sungai. € HAKISAN TANAH. pelabuhan dan lain.

tanah telah disimen dan diturap.hye. .€ BANJIR KILAT Sistem saliran yang tidak baik Saliran air yg tersumbat Air tidak dapat diserap ke dalam tanah kerana tanah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->