€ KEMUDAHAN PRASARANA . .DAN KEMUDAHAN BANDAR  Kawasan bandar besar dan maju mempunyai kemudahan yg cukup Kualiti hidup dan kesejahteraan penduduk semakin meningkat. perkhidmatan dan sektor perniagaan Membuka ruang kepada penduduk bandar utk meningkatkan taraf hidup mereka. € KEPELBAGAIAN KEGIATAN EKONOMI  Wujud pelbagai kegiatan ekonomi yg saling berkaitan antara satu sama lain Contohnya : perindustrian.

lain € JARINGAN PENGANGKUTAN Jalan raya dibaik pulih dan diperbesarkan Adanya lebuhraya.jalan.kilang.€ TARAF KESIHATAN MENINGKAT Adanya peralatan yg serba canggih € MEMBUKA PELUANG PERKERJAAN Pelbagai sektor perindustrian.perkhidmatan dan lain.jalan baharu dibina utk memudahkan dan mempercepatkan perjalanan .

Perumahan dan fenomena setinggan -tidak mampu memiliki rumah disebabkan pendapatan yang kecil .Masalah.masalah perbandaran : Pengangguran dan kemiskinan bandar -ekonomi bandar tidak mampu menyerap lebihan penduduk yang terlalu ramai akibat migrasi.

€ KESESAKAN LALU LINTAS Pertambahan kenderaan Mengakibatkan kos. masa dan risiko kemalangan meningkat € KUALITI HIDUP PENDUDUK BANDAR TERJEJAS Taraf kesihatan terjejas akibat pencemaran persekitaran Fenomena pulau haba menyebabkan penduduk sentiasa kepanasan Banjir kilat mengakibatkan kerosakan harta benda dan memerlukan kos yang tinggi untuk mengatasinya .

wujudnya setinggan. penyalahgunaan dadah Masalah kekurangan perumahan kerana kos nilai hartanah tinggi Bagi yg berpendapatan rendah tidak dpt memiliki rumah sendiri. . Hal ini menyebabkan mereka terpaksa mendirikan petempatan setinggan sebagai tempat kediaman.€ KESAN SOSIAL Gejala sosial semakin berleluasa seperti jenayah pelacuran.

kemudahan pengangkutan awam yg canggih. dan secara tidak langsung meningkatkan ekonomi negara. Kewujudan bangunan besar seperti KLCC dan Mid Valley mencantikkan lagi landskap bandar yg menjadi daya tarikan pelancong.bangunan besar. kemudahan riadah dan sukan.€  Perubahan landskap pusat pelancongan dan peranginan semakin bertambah Daya tarikan kepada para pelancong. Kemudahan Prasarana Kemudahan semakin bertambah seperti bangunan. €  . kemudahan hospital yg moden. kemudahan pendidikan tinggi. kemudahan hiburan dsbnya. Penyediaan prasarana dan kemudahan yg cukup utk dinikmati oleh penduduk bandar seperti pusat membeli belah.

.€ MASALAH PENCEMARAN UDARA Pencemaran udara berlaku kerana asap.bangunan konkrit.asap dari kilang perindustrian serta pembakaran secara terbuka Menyebabkan masalah jerebu € KENAIKAN SUHU BUMI Bangunan.punca menggalakkan proses pengaliran dan simpanan haba pada siang hari sebagai haba pendam. jalan.jalan berturap dan medan letak kereta berturap merupakan punca.

€ HAKISAN TANAH. Contohnya : aktiviti peneresan. pelabuhan dan lain. DAN TANAH MENDAP Berpunca daripada eksploitasi terhadap tanah.lain berpunca daripada sisa domestik dari penduduk bandar Menjejaskan kualiti air di samping perubahan warna dan bau yang ada di dalam sesuatu sumber air.MASALAH PENCEMARAN AIR Meliputi pencemaran sungai.tanah bandar secara berlebihan bagi menampung keperluan penduduk penduduk yg semakin bertambah. pemotongan dan perataan bukit untuk kawasan petempatan dan jaringan pengangkutan € . TANAH RUNTUH.

tanah telah disimen dan diturap. .€ BANJIR KILAT Sistem saliran yang tidak baik Saliran air yg tersumbat Air tidak dapat diserap ke dalam tanah kerana tanah.hye.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful