P. 1
Kesan Positif Dan Negatif Urbanisasi

Kesan Positif Dan Negatif Urbanisasi

|Views: 7,423|Likes:
Published by Fatimatuzahrah

More info:

Published by: Fatimatuzahrah on Aug 19, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2013

pdf

text

original

. perkhidmatan dan sektor perniagaan Membuka ruang kepada penduduk bandar utk meningkatkan taraf hidup mereka.€ KEMUDAHAN PRASARANA .DAN KEMUDAHAN BANDAR  Kawasan bandar besar dan maju mempunyai kemudahan yg cukup Kualiti hidup dan kesejahteraan penduduk semakin meningkat. € KEPELBAGAIAN KEGIATAN EKONOMI  Wujud pelbagai kegiatan ekonomi yg saling berkaitan antara satu sama lain Contohnya : perindustrian.

lain € JARINGAN PENGANGKUTAN Jalan raya dibaik pulih dan diperbesarkan Adanya lebuhraya.perkhidmatan dan lain.jalan baharu dibina utk memudahkan dan mempercepatkan perjalanan .€ TARAF KESIHATAN MENINGKAT Adanya peralatan yg serba canggih € MEMBUKA PELUANG PERKERJAAN Pelbagai sektor perindustrian.kilang.jalan.

masalah perbandaran : Pengangguran dan kemiskinan bandar -ekonomi bandar tidak mampu menyerap lebihan penduduk yang terlalu ramai akibat migrasi. Perumahan dan fenomena setinggan -tidak mampu memiliki rumah disebabkan pendapatan yang kecil .Masalah.

masa dan risiko kemalangan meningkat € KUALITI HIDUP PENDUDUK BANDAR TERJEJAS Taraf kesihatan terjejas akibat pencemaran persekitaran Fenomena pulau haba menyebabkan penduduk sentiasa kepanasan Banjir kilat mengakibatkan kerosakan harta benda dan memerlukan kos yang tinggi untuk mengatasinya .€ KESESAKAN LALU LINTAS Pertambahan kenderaan Mengakibatkan kos.

€ KESAN SOSIAL Gejala sosial semakin berleluasa seperti jenayah pelacuran.wujudnya setinggan. Hal ini menyebabkan mereka terpaksa mendirikan petempatan setinggan sebagai tempat kediaman. penyalahgunaan dadah Masalah kekurangan perumahan kerana kos nilai hartanah tinggi Bagi yg berpendapatan rendah tidak dpt memiliki rumah sendiri. .

€  Perubahan landskap pusat pelancongan dan peranginan semakin bertambah Daya tarikan kepada para pelancong. Penyediaan prasarana dan kemudahan yg cukup utk dinikmati oleh penduduk bandar seperti pusat membeli belah. Kemudahan Prasarana Kemudahan semakin bertambah seperti bangunan. kemudahan hiburan dsbnya.bangunan besar. kemudahan pengangkutan awam yg canggih. Kewujudan bangunan besar seperti KLCC dan Mid Valley mencantikkan lagi landskap bandar yg menjadi daya tarikan pelancong. dan secara tidak langsung meningkatkan ekonomi negara. kemudahan pendidikan tinggi. €  . kemudahan riadah dan sukan. kemudahan hospital yg moden.

punca menggalakkan proses pengaliran dan simpanan haba pada siang hari sebagai haba pendam.bangunan konkrit.asap dari kilang perindustrian serta pembakaran secara terbuka Menyebabkan masalah jerebu € KENAIKAN SUHU BUMI Bangunan. . jalan.€ MASALAH PENCEMARAN UDARA Pencemaran udara berlaku kerana asap.jalan berturap dan medan letak kereta berturap merupakan punca.

TANAH RUNTUH. pemotongan dan perataan bukit untuk kawasan petempatan dan jaringan pengangkutan € . € HAKISAN TANAH. DAN TANAH MENDAP Berpunca daripada eksploitasi terhadap tanah.MASALAH PENCEMARAN AIR Meliputi pencemaran sungai.lain berpunca daripada sisa domestik dari penduduk bandar Menjejaskan kualiti air di samping perubahan warna dan bau yang ada di dalam sesuatu sumber air. Contohnya : aktiviti peneresan.tanah bandar secara berlebihan bagi menampung keperluan penduduk penduduk yg semakin bertambah. pelabuhan dan lain.

hye.tanah telah disimen dan diturap.€ BANJIR KILAT Sistem saliran yang tidak baik Saliran air yg tersumbat Air tidak dapat diserap ke dalam tanah kerana tanah. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->