Kesan Positif Dan Negatif Urbanisasi

€ KEMUDAHAN PRASARANA .DAN KEMUDAHAN BANDAR  Kawasan bandar besar dan maju mempunyai kemudahan yg cukup Kualiti hidup dan kesejahteraan penduduk semakin meningkat. perkhidmatan dan sektor perniagaan Membuka ruang kepada penduduk bandar utk meningkatkan taraf hidup mereka. € KEPELBAGAIAN KEGIATAN EKONOMI  Wujud pelbagai kegiatan ekonomi yg saling berkaitan antara satu sama lain Contohnya : perindustrian. .

jalan baharu dibina utk memudahkan dan mempercepatkan perjalanan .jalan.perkhidmatan dan lain.kilang.€ TARAF KESIHATAN MENINGKAT Adanya peralatan yg serba canggih € MEMBUKA PELUANG PERKERJAAN Pelbagai sektor perindustrian.lain € JARINGAN PENGANGKUTAN Jalan raya dibaik pulih dan diperbesarkan Adanya lebuhraya.

Perumahan dan fenomena setinggan -tidak mampu memiliki rumah disebabkan pendapatan yang kecil .Masalah.masalah perbandaran : Pengangguran dan kemiskinan bandar -ekonomi bandar tidak mampu menyerap lebihan penduduk yang terlalu ramai akibat migrasi.

masa dan risiko kemalangan meningkat € KUALITI HIDUP PENDUDUK BANDAR TERJEJAS Taraf kesihatan terjejas akibat pencemaran persekitaran Fenomena pulau haba menyebabkan penduduk sentiasa kepanasan Banjir kilat mengakibatkan kerosakan harta benda dan memerlukan kos yang tinggi untuk mengatasinya .€ KESESAKAN LALU LINTAS Pertambahan kenderaan Mengakibatkan kos.

wujudnya setinggan. penyalahgunaan dadah Masalah kekurangan perumahan kerana kos nilai hartanah tinggi Bagi yg berpendapatan rendah tidak dpt memiliki rumah sendiri. .€ KESAN SOSIAL Gejala sosial semakin berleluasa seperti jenayah pelacuran. Hal ini menyebabkan mereka terpaksa mendirikan petempatan setinggan sebagai tempat kediaman.

Kemudahan Prasarana Kemudahan semakin bertambah seperti bangunan. kemudahan pendidikan tinggi. €  . Penyediaan prasarana dan kemudahan yg cukup utk dinikmati oleh penduduk bandar seperti pusat membeli belah. kemudahan pengangkutan awam yg canggih.€  Perubahan landskap pusat pelancongan dan peranginan semakin bertambah Daya tarikan kepada para pelancong. kemudahan hospital yg moden. Kewujudan bangunan besar seperti KLCC dan Mid Valley mencantikkan lagi landskap bandar yg menjadi daya tarikan pelancong.bangunan besar. kemudahan hiburan dsbnya. kemudahan riadah dan sukan. dan secara tidak langsung meningkatkan ekonomi negara.

jalan berturap dan medan letak kereta berturap merupakan punca.€ MASALAH PENCEMARAN UDARA Pencemaran udara berlaku kerana asap.punca menggalakkan proses pengaliran dan simpanan haba pada siang hari sebagai haba pendam.asap dari kilang perindustrian serta pembakaran secara terbuka Menyebabkan masalah jerebu € KENAIKAN SUHU BUMI Bangunan. . jalan.bangunan konkrit.

pemotongan dan perataan bukit untuk kawasan petempatan dan jaringan pengangkutan € . DAN TANAH MENDAP Berpunca daripada eksploitasi terhadap tanah. TANAH RUNTUH. Contohnya : aktiviti peneresan. pelabuhan dan lain.MASALAH PENCEMARAN AIR Meliputi pencemaran sungai. € HAKISAN TANAH.tanah bandar secara berlebihan bagi menampung keperluan penduduk penduduk yg semakin bertambah.lain berpunca daripada sisa domestik dari penduduk bandar Menjejaskan kualiti air di samping perubahan warna dan bau yang ada di dalam sesuatu sumber air.

hye. .€ BANJIR KILAT Sistem saliran yang tidak baik Saliran air yg tersumbat Air tidak dapat diserap ke dalam tanah kerana tanah.tanah telah disimen dan diturap.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful