PENDAHULUAN Islam merupakan al-Din yang lengkap dan paling sempurna mengatasi agamaagama samawi yang lain, dan

ia mendapat pengiktirafan daripada Allah secara langsung dan diturunkan melalui Kitab Al-Qur’an kepada Nabi Muhammad S.A.W sebagai agama samawi yang terakhir. Barang siapa mengenal dirinya, maka dia akan mengenal Tuhannya. Agar kita boleh mengenal lebih dekat kepada Allah, kita harus lebih dahulu mengenal diri kita sebagai manusia. Bagaimana manusia diciptakan? Untuk apa manusia diciptakan? Dan kemana kelak dia akan kembali dan meneruskan ’perjalanan’nya? Manusia adalah makhluk ciptaan Allah. Manusia memiliki jasmani atau jasad yang terlihat, manusia juga memiliki dimensi rohani yang berasal dari roh yang Allah tiupkan dalam proses awal penciptaannya. Manusia juga dilengkapi dengan akal yang membezakannya dari makhluk yang lain, dan memiliki hati. Gambaran proses kejadian manusia bermula dari Nabi Adam dan kejadian manusia selepasnya telah dijelaskan oleh Allah di dalam Al-Quran 1400 tahun yang lalu sebelum adanya pakar saintis yang menggunakan segala kemajuan teknologi dalam penyelidikan seperti yang ada sekarang ini. Gambaran yang sebenar dalam mengetahui hakikat kejadian manusia perlu kerana dengan mengetahui gambaran yang salah akan menyebabkan penolakan keimanan terhadap Al-Quran itu sendiri dan secara langsung akan menyebabkan kekufuran terhadap Allah. Apa yang jelas, Al-Quran bukanlah sebuah kitab sains, Namun, semua fakta yang dinyatakan dengan jelas dan tepat, yang amat mustahil untuk diketahui di saat Al-Quran diwahyukan, hanya berjaya didedahkan melalui kecanggihan teknologi mutakhir abad 20 dan 21 ini. Fakta ini jelas sebagai bukti bahawa Al-Quran hakikatnya adalah Kalamullah dan ia adalah mukjizat Rasulullah hingga akhir zaman.

1

1.0

DEFINISI

Proses Kejadian Manusia Menurut Al-quran, menurut Kamus dewan edisi keempat pengertian bagi setiap perkataan adalah seperti berikut: Proses ialah perubahan (peristiwa dll) yang berlaku berturut-turut atau beruntun-runtun dgn sendirinya: ~ perkembangan jiwa; ~ penghadaman makanan. Kejadian adalah kata terbitan perkataan dasar jadi. Bersinonim dengan peristiwa: hal, perkara, keadaan, insiden, kelahiran: kewujudan, kemunculan. Manusia, makhluk yg mempunyai akal budi, insan, orang: ada pun jenis yg tinggi sekali antara segala haiwan ialah ~; (Kamus Dewan : Edisi Keempat) Manusia dapat diertikan berbeza-beza menurut biologi, rohani, dan istilah kebudayaan, atau secara campuran. Secara biologi, manusia dikelaskan sebagai Homo sapiens (Bahasa Latin untuk manusia bijak), sebuah spesies primat dari golongan mamalia yang dilengkapi otak berkemampuan tinggi. Dalam hal kerohanian, manusia dijelaskan menggunakan konsep jiwa yang bervariasi di mana, dalam agama, dikaikan dalam hubungannya dengan kekuatan ketuhanan atau makhluk hidup; dalam mitos, manusia juga seringkali dibandingkan dengan bangsa lain. Dalam antropologi kebudayaan, manusia dijelaskan berdasarkan penggunaan bahasanya, organisasi manusia dalam masyarakat majmuk serta perkembangan teknologinya, dan terutama berdasarkan kemampuannya untuk membentuk kelompok dan lembaga untuk dokongan satu sama lain serta pertolongan. AL-QURAN adalah kalam Allah yang mukjiz, diturunkan ke atas Nabi Muhammad saw, yang ditulis dalam mashaf-mashaf, yang diturunkan secara tawatur dan pembacaannya menjadi satu ibadat. (Haron Din, Dato’ Prof, Tasawwur Islam (1992) Halaman 93)

2

0 2. Pada peringkat ini Allah S.W. Dari aspek lain dipaparkan juga adalah kebesaran Allah S. Proses ini bertujuan untuk mendapatkan saripati tanah yang bersih dan amat sesuai untuk dijadikan bahan sebagai salah satu unsur daripada penciptaan manusia.W. lalu dijadikannya (mempunyai) titisan baka dan penalian keluarga 3 . Pertama:Peringkat Saripati Tanah( ‫طين‬ Firman Allah : ‫) سللة من‬        Dan Sesungguhnya kami Telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah.1 SEJARAH PENCIPTAAN MANUSIA SEJARAH PENCIPTAAN NABI ADAM Terdapat banyak surah di dalam al-Quran yang menghuraikan tentang penciptaan manusia. Ini amat bersesuaian dengan kemuliaan yang diberikan oleh Allah S.T kepada manusia.            dan Dia lah Tuhan Yang menciptakan manusia dari air.T melakukan beberapa penyaringan debu tanah. Oleh itu beliau melihat saripati tanah yang dikemukakan di atas hendaklah dirujuk bersama pelbagai kompenen lain yang merangkumi saripati tanah dan saripati air yang menjadi elemen terpenting dalam penciptaan manusia.T dalam penciptaan makhluqnya dan Dia sebagai Khāliqnya. Maurice Bucaille menghuraikan dengan merujuk kepada Surah al-Furqan: 54 bahawa keturunan manusia juga berasal daripada air iaitu saripati sperma atau yang dipanggil secara sciencetific sebagai spermatozoon .W. Ini menunjukkan bahawa tanah yang digunakan ini telah melalui proses penyaringan dan bukan daripada tanah biasa sebagaimana yang manausia pada hari ini fikirkan. Manakala Dr. Proses kejadian manusia ini melalui beberapa peringkat dengan merujuk kepada beberapa ayat yang bersesuaian.2. Kebanyakan ayat menerangkan bahawa kejadian manusia adalah daripada tanah ( turab ).

Ketiga: Peringkat Tanah Berbau (‫مسنون‬ Firman Allah: ‫)حماء‬          Dan Sesungguhnya kami Telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk. Selain itu tempuh ia berada dalam keadaan ini adalah selama empat puluh tahun sehingga sifat fizikalnya berubah menjadi keras dan kering . Kedua: Peringkat Tanah Melekat (‫لزب‬ Firman Allah: ‫طين‬ )             Maka tanyakanlah kepada mereka (musyrik Mekah): "Apakah mereka yang lebih kukuh kejadiannya ataukah apa yang Telah kami ciptakan itu?" Sesungguhnya kami Telah menciptakan mereka dari tanah liat. Mengikut tafsiran Dr. Manalaka selepas itu tanah ini akan menjadi tanah yang keras . Maurice Bucaille ‫حماء مسنون‬ diertikan sebagai lumpur atau tanah berorganik dan tidak tertumpu kepada pengertian lain seperti 4 . Sebagaimana diketahui tanah liat pada dasarnya mempunyai sifat melekat.Pada peringkat ini Al-Qurtubiyy juga menerangkan di dalam tafsirnya bahawa manusia pertama iaitu yang dikaitkan dengan Adam dikatakan kekal sebagai satu lembaga yang berbentuk tanah liat. Al-Qurtubiyy menghuraikan bahawa pada peringkat ini keadaan tanah melakat atau menempel di antara satu sama lain. dan sememangnya Tuhanmu berkuasa (menciptakan apa jua Yang dikehendakiNya).(persemendaan). Pada peringkat ini dikenali sebagai peringkat tanah melekat.

Kelima: Peringkat Peniupan Roh Peringkat yang kelima ini menunjukkan proses penciptaan manusia pertama(Adam) dari aspek spiritual. Pada peringkat ini menunjukkan bahawa masa untuk Adam menjadi lembaga manusia yang lengkap sudah tiba.lumpur yang berubah-ubah yang berwarna hitam serta mempunyai bau tersendiri . Firman Allah:       Dia menciptakan manusia dari tanah kering seperti tembikar. ia dapat mengeluarkan dentingan bunyi yang gemerincing serta berulang-ulang di udara seperti suara besi yang dipukul angin . Pada peringkat ini juga ianya dilihat sebagai peringkat terakhir penciptaan manusia dari aspek fizikalnya termasuk tiga peringkat yang terawal sebagaimana yang diterangkan sebelum ini. Perkataan ‫صلصال‬ tidak sempurna jika perumpamaannya tidak dijelaskan bersama iaitu ‫ كاالفخار‬yang membawa erti seperti tembikar. Maka jelas bahawa pada peringkat ini dari aspek fizikalnya manusia yang ingin diciptakan oleh Allah S. Dikatakan 5 . setelah aspek fizikalnya telah lengkap hingga ke tahap menjadi satu lembaga. Keempat: Peringkat Tanah Keras ( ‫)الصلصال‬ Firman Allah:          Dan Sesungguhnya kami Telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk. Di dalam kitab Qisās al-Ambiyā’ penerangan tentang proses penciptaan manusia yang seterusnya dipaparkan dengan amat jelas. Abū Hasan al-Tibrisī menerangkan bahawa dengan fizikal yang keras. Ini adalah disebabkan proses penyebatian di anatara tanah dan air telah berlaku.T berada dalam keadaan yang keras.W.

. maka Adam segera ingin menjankau buah tersebut. Apabila roh memasuki bahagian matanya.w.W. dan sebengkuk-bengkuk tulang rusuk yang sebelah atas. sebelah kiri. Persoalan kedua adalah berkenaan dengan sikap gopoh Adam dam proses penyempurnaan penciptaannya.a. Selepas itu apabila sampai roh ke bahagi kerongkong Adam ingin makan. Pertama. Ini adalah bertepatan dengan pendapat yang menyatakan Adam dicipta di syurga Ma’wa iaitu tempat kediaman kepada orang-orang sāleh sepertimana yang dihuraikan di dalam kitab Hayāt Ādam .s. 2.T meniup roh ke dalam diri Adam melalui kepala dan selepas itu malaikat dengan perintah Allah telah mengajar Adam untuk memuji Allah iaitu (‫لله‬ ‫) الحمد‬ lalu dia menyebut. sekira kamu biarkannya ia akan membengkok.s. jika merujuk kepada huraian di atas bahawa proses peniupan roh ke dalam jasad Adam berlaku di dalam syurga maka boleh dibuat kesimpulan bahawa tempat penciptaan manusia pertama (Adam) adalah berlaku di dalam syurga.3 SEJARAH PENCIPTAAN NABI ISA Kehamilan Maryam 6 . Maka dengan berakhir proses peniupan roh ini sempurnalah kejadian Adam iaitu sebagai manusia pertama yang diciptakan oleh Allah S. yang bermaksud: "Wanita dijadikan daripada tulang rusuk Nabi Adam a.2 SEJARAH PENCIPTAAN HAWA Mengikut Muhktasar Tafsir Ibnu Kathir mula surat 354 menceritakan bahawa Hawa diciptakan daripada tulang rusuk Nabi Adam a. Di sini terdapat dua persoalan yang dapat dijelaskan.T. Ia dapat dilihat dalam sikap manusia pada hari ini yang suka melaksanakan sesuatu perkara dalam keadaan yang tergesa-gesa atau inginkan sesuatu itu dalam kadar yang segera. Dalam pentafsiran tersebut dikemukakan Hadis Sahih yang di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim bahawa Rasulullah s. Jika dilihat dengan teliti proses penciptaan manusia pertama yang dipaparkan di dalam al-Quran amat teliti dan huraiannya adalah bersifat kronologi.Allah S.W. Oleh itu hendaklah kamu membetulkannya dengan lembut dan nasihat yang baik serta penuh kesabaran" 2. Sekiranya kamu membetulnya dengan kasar ia akan patah. Adam telah dapat melihat denga jelas buah-buah yang terdapat di dalam syurga. Dan sebelum roh sampai kebahagian kaki.

mengapa dengan tiba-tiba dia dikhabarkan oleh Jibril akan kelahiran seorang anak lelaki? Bagaimanakah perkara ini harus berlaku? Sedangkan dia tidak pernah disentuh oleh seorang lelaki pun. telah mengutuskan Malaikat Jibril untuk memberi khabar gembira kepada Maryam bahawa beliau akan melahirkan seorang anak lelaki.:           “Jibril berkata: ‘Sesungguhnya aku ini hanyalah utusan Tuhanmu untuk memberitahu kepadamu tentang seorang anak lelaki yang suci.w.” (Surah Maryam: 21) 7 .t. Kisah tersebut telah dipaparkan di dalam Surah Maryam melalui uslub dialog di antara Maryam dan Jibril. Firman Allah s.w.Allah s.t. 20) Lalu Jibril menjawab bagi merungkaikan ikatan keserabutan yang menyalanyala di dalam kepala Maryam dan sekaligus menjadikan Maryam sebagai manusia pilihan yang mendapat rahmat:                   “Jibril berkata: ‘Demikianlah Tuhanmu berfirman: Perkara tersebut amatlah mudah bagi-Ku dan agar dapat Kami jadikan suatu tanda bagi manusia dan sebagai rahmat daripada Kami dan hal itu adalah suatu perkara yang telah diputuskan.’”(Surah Maryam:19) Maryam yang merupakan seorang wanita yang solehah merasa hairan dan kebingungan. apatah lagi untuk melakukan perbuatanperbuatan keji yang lain? Lalu Maryam brtanya bagi memecahkan kebuntuan yang berada dalam fikirannya:             “Maryam berkata: ‘Bagaimana aku dapat melahirkan seorang anak lelaki sedangkan tidak pernah seorang manusiapun menyentuh aku dan aku bukannya seorang pezina’” (Surah Maryam.

nescaya pohon tersebut akan menggugurkan buah yang mekar kepadamu. sesungguhnya Tuhanmu menjadikan anak sungai di bawahmu dan goyangkanlah pangkal pohon kurma itu ke arahmu.t. sudah tentu proses kematiannya juga adalah lain daripada manusia yang lain. Kejadian Nabi ‘Isa a.s. tidak mungkin sekali buah kurma yang mekar seperti ayat di atas sebagai “ruthab” boleh gugur dengan digoncang.w.w.s.” (Surah Maryam:24-25) Suatu hakikat yang telah disempurnakan! Kalau diikutkan kepada logik akal. dia berkata: ‘Aduhai! Alangkah baiknya aku mati sebelum ini dan aku menjadi barang yang tidak bererti lagi dilupakan’. sehingga dia merasakan lebih baik mati sahaja daripada menanggung derita melahirkan kandungan tersebut tetapi keresahan itu telah ditenteramkan oleh Jibril a. sedangkan kalau dibiar buahnya masak ranum pun ia tidak akan gugur.:             “Maka (Maryam) merasa sakit untuk melahirkan anak memaksa ia bersandar pada pangkal pohon kurma.s. Dia dilahirkan tanpa bapa dan oleh kerana proses kejadiannya lain daripada manusia yang lain.Kelahiran ‘Isa a.t.” (Surah Maryam: 23) Maryam merasa sakit yang amat sangat ketika hendak melahirkan Isa a. Firman Allah s. yang menyeru dari jauh. adalah berbeza dengan kejadian segala manusia yang ada di atas dunia.:                     “Maka Jibril menyeru ke arahnya dari tempat yang rendah: ‘Jangan kamu bermuram durja.s. Ini adalah suatu hikmat yang dikurniakan oleh Allah kepada 8 . Firman Allah s.

melalui proses kehamilan dalam kandungan seorang ibu. sains moden telah membuktikan banyak binatang dan kehidupan lain yang dilahirkan dan membiak tanpa adanya pihak jantan (‘bapa’) di dalam kelompok mereka.w. iaitu hasil hubungan biologis antara seorang ayah dan ibu. 2. Sedangkan telur yang disenyawakan oleh lebah jantan pula akan lahir sebagai lebah betina. Dan di dalam sepotong ayat yang lain pula. telah berfirman:                     “Maka makan dan minumlah serta bersenang hatilah kamu. lebah jantan lahir daripada telur yang tidak disenyawakan oleh pihak jantan.” (Surah Maryam: 26) Allah yang berkuasa mencipta Nabi Adam alaihissalam tanpa bapa mahupun ibu sudah tentu berkuasa pula menicpta Nabi Isa ‘alaihissalam tanpa bapa. maka aku tidak akan berbicara dengan seorang manusia pun pada hari ini. jika kamu melihat seorang manusia maka katakanlah: ‘Sesungguhnya aku telah bernazar berpuasa untuk Tuhan Yang Maha Pemurah. Maknanya lebah jantan dilahirkan daripada telur lebah permaisuri tanpa disenyawakan oleh lebah jantan. Bila ditanya megapa mereka masih meneruskan kontroversi itu. Contohnya. Hari ini. Dalil Quran Firman Allah: 9 . mereka menegaskan bahawa mereka tidak pernah melihat seseorang yang dicipta tanpa bapa dan tanpa ibu. kita mempunyai peralatan sains untuk mensenyawakan telur (dari pihak betina) beberapa mahkluk supaya telur itu berkembang tanpa persenyawaan dari pihak jantan. Walaupun dengan bukti sedemikian. buah kurma yang mekar boleh memudahkan si ibu melahirkan anak dengan baik.4 SEJARAH PENCIPTAAN MANUSIA (ZURIAT ADAM) Penciptaan manusia setelah Adam dan Hawa adalah melalui proses reproduksi sebagaimana yang dikenal dan terjadi hingga sekarang ini. orang-orang Kristian masih terus bertelagah walaupun Allah subhanahu wata ‘ala telah menunjukkan pelbagai bukti. Bersalahan dengan pendapat itu.t.Maryam dan mengikut pakar perubatan. Allah s.

setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk Dia menjadi makhluk Yang lain sifat keadaannya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. (bukan Yang lebih keturunan atau bangsanya). dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak. lagi Maha mendalam pengetahuannya (akan keadaan dan amalan kamu). kemudian Kami balut tulang-tulang itu Dengan daging. supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu Dengan Yang lain). kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang. maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang Yang lebih taqwanya di antara kamu. (Al-Hujurat: 13) Firman Allah:                        Ertinya: kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku. Al(Mukminun: 14) Dalil Hadis: 10 .                       Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan. lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging.

ajalnya. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda.a.:) إن أحلدكم يجمع خلقه فللي‬ ‫بطن أمله أربعيلن يوملا نطفله ، ثلم يكلون علقلة مثلل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ، ‫ذلك ، ثم يكون مضغة مثل ذلك ، ثم يرسل إليه الملك‬ ، ‫له‬ ‫لب رزقل‬ ‫فينفخ فيه الروح ، ويؤمر بأربع كلمات : بكتل‬ ‫واجله ، وعمله ، وشقي أم سعيد ؛ فوالله الللذي ل إلله‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫غيره إن أحدكم ليعمل بعمل أهل الجنه حتى لا لون‬ ‫مل يكل‬ ‫بينه وبينها إل ذراع فيسبق عليه الكتاب فيعللمل بعملل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫أهل النار فيدخلها . amalannya dan adakah dia celaka atau bahagia. lalu dia didahului oleh ketentuan tulisan kitab lantas dia mengerjakan amalan ahli syurga lalu dia memasuki syurga. sehingga jarak antaranya dengan neraka tidak lebih dari sehasta. kemudian menjadi segumpal darah selama tempoh yang sama. kemudian menjadi seketul daging selama tempoh yang sama. lalu dia didahului oleh ketentuan tulisan kitab lantas dia mengerjakan amalan ahli neraka lalu dia memasuki neraka.‫عن أبي عبد الرحمن عبد الله ب لن مسعل لود رض لي الل له‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫ل‬ – ‫عنه ، قال : حدثنا رسول الله صلي الله عليلله وسلللم‬ ‫وهو الصادق المصدوق . kemudian dikirimkan kepadanya seorang malaikat lalu dia menghembuskan padanya ruh dan dia diperintahkan dengan 4 kalimat. iaitu supaya menulis rezekinya. sehingga jarak antaranya dan syurga tidak lebih dari sehasta. Demi Allah Yang tiada Tuhan melainkanNya. وإن أحدكم ليعمل بعمل أهل الن لار‬ ‫ل‬ ‫حتي ما يكون بينه وبينها إل ذراع فيسبق علي له الكت لاب‬ ‫ل‬ ‫ل‬ ‫فيعمل بعمل أهل الجنة فيدخلها ( رواه البخاري‬ Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah ibn Mas'uud r. Dan sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli neraka. Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari 11 . sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli syurga. dan Baginda adalah seorang yang benar lagi dibenarkan (iaitu dipercayai): Sesungguhnya setiap orang di kalangan kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa air mani.

Firman Allah : 12 . Daripada nutfah inilah Allah menciptakan anggota-anggota yang berlainan .0 PROSES KEJADIAN MANUSIA MENURUT AL-QURAN Al-Quran menceritakan pada kita secara terpeinci kronologi kejadian manusia seperti berikut: 3. Ianya bermula setelah berlakunya percampuran air mani Maksud firman Allah            " Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan). kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat " (surah al-Insan : 2) Menurut Ibn Jurair al-Tabari. asal perkataan nutfah ialah nutf ertinya air yang sedikit yang terdapat di dalam sesuatu bekas samada telaga. 3.2 PERINGKAT KEDUA ALAQAH : Peringkat pembentukan alaqah ialah pada hujung minggu pertama / hari ketujuh . tingkahlaku yang berbeza serta menjadikan lelaki dan perempuan. Daripada nutfah lelaki akan terbentunya saraf. Sementara perkataan amsyaj berasal daripada perkataan masyj yang bererti percampuran.1 PERINGKAT PERTAMA NUTFAH : iaitu peringkat pertama bermula selepas persenyawaan atau minggu pertama. tabung dan sebagainya. tulang dan fakulti .Kesimpulan 3. manakala dari nutfah perempuan akan terbentuknya darah dan daging. Berasaskan kepada makna perkataan tersebut maksud ayat di atas ialah sesungguhnya Kami (Allah) menciptakan manusia daripada air mani lelaki dan air mani perempuan. Pada hari yang ketujuh telor yang sudah disenyawakan itu akan tertanam di dinding rahim (qarar makin).

Selain itu alaqah mempunyai beberapa maksud : sesuatu yang bergantung atau melekat.    " Kemudian Kami mengubah nutfah menjadi alaqah" (Al-Mukminun : 14) Kebanyakan ahli tafsir menafsirkan alaqah dengan makna segumpal darah.3 PERINGKAT KETIGA MUDGHAH : Pembentukan mudghah dikatakan berlaku pada minggu keempat. Ini mungkin dibuat berasaskan pandangan mata kasar. Alaqah sebenarnya suatu benda yang amat seni yang diliputi oleh darah. 3. kemudian 13 . maka (perhatilah kepada tingkatan kejadian manusia) kerana sebenarnya Kami telah menciptakan kamu dari tanah. pacat atau lintah. suatu buku atau ketulan darah. sekiranya kamu menaruh syak (ragu-ragu) tentang kebangkitan makhluk (hidup semula pada hari kiamat). Perkataan mudghah disebut sebanyak dua kali di dalam al-Quran iaitu surah al-Hajj ayat 5 dan surah al-Mukminun ayat 14 Firman Allah :    "lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging" (Al-Mukminun : 14)                           Wahai umat manusia. Peringkat alaqah adalah peringkat pada minggu pertama hingga minggu ketiga didalam rahim.

telinga dan anggota-anggota yang lain. darah mula mengalir dengan lebih banyak lagi kesitu bagi membekalkan oksigen dan pemakanan yang secukupnya.Vilus yang tertanam di dalam otot-otot ibu kini mempunyai saluran darahnya sendiri. Kaki dan tangan juga mula tumbuh. Untuk perkembangan seterusnya.dari setitik air benih. Begitu juga dengan organ pembiakan. otak dan tulang belakang mula terbentuk. kemudian dari seketul daging Yang disempurnakan kejadiannya dan Yang tidak disempurnakan. (Kami jadikan secara Yang demikian) kerana Kami hendak menerangkan kepada kamu (kekuasaan kami). otot-otot akan membungkus rangka tersebut. buah penggang. Pada minggu kelapan semuanya telah sempurna dan lengkap. (al-Hajj:5) Diperingkat ini sudah berlaku pembentukan otak.5 PERINGKAT KELIMA 14 .4 PERINGKAT KEEMPAT IZAM DAN LAHM : Pada peringkat ini iaitu minggu kelima. Serentak dengan itu sistem pernafasan dan saluran pernafasan dari mulut ke hidung dan juga ke pau-paru mula kelihatan. 3. Pada tahap ini perut dan usus . keenam dan ketujuh ialah peringkat pembentukan tulang yang mendahului pembentukan oto-otot. Jantung bayi pula mula berdengup. saraf tunjang. 3. Menjelang tujuh minggu sistem pernafasan bayi mula berfungsi sendiri. Apabila tulang belulang telah dibentuk. seluruh saraf. kalenjar. Begitu juga mata. telinga dan mulut semakin sempurna. Selain itu sistem pernafasan bayi sudah terbentuk. Firman Allah:       "Lalu Kami mengubahkan pula mudghah itu menjadi izam da kemudiannya Kami membalutkan Izam dengan daging" (al-Mukminun : 14) Kemudian pada minggu ketujuh terbentuk pula satu sistem yang kompleks. pundi air kencing dan lain-lain terbentuk dengan lebih sempurna lagi. hati. kemudian dari sebuku darah beku.

          Maka apabila Telah Kusempurnakan kejadiannya dan Kutiupkan kepadanya roh (ciptaan)Ku. Maka hendaklah kamu tersungkur dengan bersujud kepadanya". Perubahan pada tahap ini bukan lagi embrio tetapi sudah masuk ke peringkat janin. semua tulang janin telah terbentuk dengan sempurnanya Kuku-kukunya pun mula tumbuh. 15 . pembentukan uri menjadi cukup lengkap menyebabkan baki pranatel bayi dalam kandungan hanya untuk menyempurnakan semua anggota yang sudah wujud. beberapa perubahan lagi berlaku. (al-Mukminun : 14) Pada bulan ketiga.6 PERINGKAT KE ENAM NAFKHUR-RUH : Iaitu peringkat peniupan roh.w. Nilai kehidupan mereka telah pun bermula sejak di alam rahim lagi. Ketika di alam rahim perkembangan mereka bukanlah proses perkembangan fizikal semata-mata tetapi telahpun mempunyai hubungan dengan Allah s. Firman Allah :           setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk Dia menjadi makhluk Yang lain sifat keadaannya.NASY'AH KHALQAN AKHAR : Pada peringkat ini iaitu menjelang minggu kelapan . Walaupun perubahan tetap berlaku tetapi perubahannya hanya pada ukuran bayi sahaja.t melalui ikatan kesaksian sebagaimana yang disebutkan oleh Allah di dalam al-Quran surah al-A'raf : 172. maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta. Para ulamak Islam menyatakan bilakah roh ditiupkan ke dalam jasad yang sedang berkembang? Mereka hanya sepakat mengatakan peniupan roh ini berlaku selepas empat puluh hari dan selepas terbentuknya organ-organ tubuh termasuklah organ seks. 3. Pada bulan keempat.

Bermula dari persoalan pokok inilah ia telah menolak kewujudan seorang Al-Khaled (Pencipta). dan ketika mempelajari sains mereka berusaha untuk meneroka cakerawala yang Allah ciptakan dan memahami undang-undang-Nya dan segala maklumat di dalam ciptaanNya.t 4. Copernicus. Falsafah ini adalah "materialisme". pengasas sains botani dan zoologi. yang dirujuk sebagai "seorang saintis terhebat pernah hidup". mereka semua telah mengkaji sains dan mempercayai tidak hanya kepada kewujudan Allah 16 .0 4. Teori evolusi ini telah menjadi tulang belakang kepada banyak falsafah-falsafah pagan yang tidak beragama. yang mengandungi kepalsuan tentang bagaimana kita datang (asal kejadian). Bapa Paleontologi.2 SEJARAH RINGKAS TEORI EVOLUSI Asal usul kepercayaan evolusi ini adalah seiring dengan kepercayaan yang menolak kewujudan ciptaan (Allah). Meletakkan segalanya pada status benda. anggapan ini menjadikan manusia satu makhluk yang hanya mengambil berat tentang kebendaan dan mengetepikan segala jenis nilai-nilai moral. Sebahagian besar daripada ahli-ahli falsafah yang tidak beragama di Greece purba telah mempertahankan idea evolusi ini. iaitu Allah. Matlamat utama materialisme tiada yang lain melainkan kebendaan dan kebendaan itu adalah intipati segalanya. falsafah-falsafah purba ini tidak membantu perkembangan sains moden. malah teori evolusi adalah suatu penyelewengan falsafah yang telah mempengaruhi ramai orang. Cuveir. dan Isaac Newton. Linnaeus. Ahli-ahli falak (astronomer) seperti Leonardo da Vinci.Dengan ini entiti roh dan jasad saling bantu membantu untuk meningkatkan martabat dan kejadian insan disisi Allah s. Kebanyakan pengasas-pengasas sains moden mempercayai kewujudan Allah.1 KEBENARAN AL-QURAN MENOLAK TEORI EVOLUSI BARAT TEORI EVOLUSI Teori Evolusi atau Darwinisme tidak hanya sebagai konsep biologi sahaja dan tidak mempunyai apa-apa kepentingan di dalam kehidupan. Bagaimanapun. 4. Galileo.w. Keppler. sebaliknya keimanan kepada Allahlah yang memainkan peranan yang memberangsangkan dalam melahirkan dan mempertingkatkan sains moden.

telah muncul tanpa suatu gerakan daripada ciptaan tetapi hanyalah hasil daripada sebuah kebetulan yang kemudiannya tersusun mengikut keadaan. amat tertarik dengan berbagai spesies hidupan. Teori evolusi adalah hasil daripada falsafah materialis yang dibayangi oleh falsafah-falsafah materialistik purba dan mula tersebar dengan meluasnya pada kurun ke-19. 4.tetapi mereka juga percaya bahawa seluruh cakerawala ini muncul sebagai suatu hasil daripada ciptaanNya. terutamanya burung-burung ciak yang dilihatnya di Kepulauan Galapagos. Menurut Darwin. Minda manusia bagaimanapun. Minat beliau terhadap subjek ini telah mendorong beliau menjadi sukarelawan sebuah ekspedisi di atas sebuah kapal bernama. samada yang hidup atau tidak. yang bertentangan dengan kriteria asas pemikiran manusia ini telah menghasilkan "teori evolusi" pada pertengahan abad ke 19. Darwin tidak pernah mendapat pendidikan biologi secara formal. maka ia mendakwa bahawa setiap benda. tetapi sebaliknya datang daripada satu moyang dan kemudiannya menjadi berbeza di antara satu sama lain disebabkan oleh keadaankeadaan semulajadi. Memandangkan ia telah menolak ciptaan (Allah) sejak awal lagi. H. 17 . adalah amat teratur untuk memahami kewujudan suatu kehendak yang tersusun apabila ia mendapat arahan.S Beagle yang dirancangkan di England pada tahun 1832 dan mengembara mengelilingi berbagai kawasan-kawasan yang berbeza di seluruh dunia selama lima tahun. Falsafah materialisme mencari penjelasan semulajadi melalui faktor-faktor material sepenuhnya. Beliau hanya meminati subjek alam semulajadi dan benda-benda hidup.M. Charles Robert Darwin. Falsafah materialistik. Darwin yang masih muda pada masa itu. Dia menyangkakan bahawa variasi pada paruh burung tersebut adalah disebabkan oleh adaptasi (penyesuaian) mereka terhadap habitat mereka.3 KHAYALAN DARWIN Individu yang mengemukakan teori evolusi ini ialah seorang naturalis amatur. Dengan meletakkan idea ini di dalam mindanya. spesies-spesies hidupan yang berbeza ini bukannya diciptakan oleh Allah. beliau menyangka bahawa asal hidupan dan spesies adalah berlandaskan kepada konsep "adaptasi kepada persekitaran".

By Means of Natural Selection" pada tahun 1859. iaitu: asal suatu spesies ialah spesies yang lain. Menurut Darwin. Halaman 90) 18 . Beliau mengakuinya sendiri di dalam buku tersebut di dalam bab "Difficulties of the Theory" (Kesukaran-kesukaran Teori Ini). tetapi ini semua tidak menyekatnya untuk mengeluarkan sejumlah penjelasan yang berbagai. manusia merupakan hasil termaju mekanisme ini. Beliau mengeluarkan pandangan ini di dalam bukunya bertajuk "The Origin of Species. Darwin berharap supaya kesukaran-kesukaran ini akan dapat diselesaikan oleh penemuan-penemuan terbaru. dan naluri benda-benda hidup ini. (Harun Yahya. Beliau menyangkakan bahawa dia telah menemui asal usul hidupan. bagaimanapun beliau kemudiannya telah menukarkan teori ini menjadi sebuah teori yang berpengaruh hasil sokongan dan galakan yang diterimanya daripada ahli-ahli biologi materialis yang terkenal pada masa itu. Idea tersebut ialah individu-individu yang telah menyesuaikan diri dengan habitat sebagai suatu cara terbaik memindahkan kualiti mereka kepada generasi-generasi mendatang. Darwin menggelar proses ini sebagai "evolusi oleh pilihan semulajadi".Hipotesis Darwin ini tidak berdasarkan kepada mana-mana penemuan atau eksperimen sains. Keajaiban Al-Quran (2003). c) Rekod Fosil mendedahkan gambaran yang bertentangan terhadap andaian teori. Kesukaran-kesukaran ini secara dasarnya berkaitan dengan rekod-rekod fosil dan organ-organ hidupan yang kompleks yang tidak dapat dijelaskan sebagai suatu kebetulan (seperti mata). Darwin menyedari teorinya ini akan menghadapi banyak masalah. kualiti berguna (advantageous qualities) ini telah berkumpul di dalam satu masa dan merubah individu tersebut kepada suatu spesies yang berlainan sama sekali dengan moyangnya. (Asal kepada "kualiti-kualiti berguna" ini belum diketahui pada zaman tersebut). Kekalahan Darwinisme dalam menghadapi sains dapat dilihat dalam tiga asas berikut: a) b) Teori adalah tidak rasional untuk menjelaskan hidupan tunggal pertama timbul di atas muka bumi Tidak terdapat bukti saintifik yang menunjukkan bahawa “mekanisme bersifat evolusi” yang dikemukakan oleh teori memiliki kesan mampu menghasilkan fenomena evolusi.

Inilah yang telah berlaku setakat ini. tidak lama lagi penganjur evolusi yang fanatik ini tidak akan dapat menonjolkan muka mereka lagi (kerana malu). Tarikan ini kadang kala melampaui batas untuk membuatkan orang lain percaya tesis evolusi yang salah ini. Darwin sendiri tidak yakin dengan apa yang dikatakannya di dalam The Origin of Species seperti yang sering ditonjolkannya. Lipson membuat komentar berikut tentang kesukaran-kesukaran Darwin ini:Individu yang mengemukakan teori evolusi ini ialah seorang naturalis amatur. Apabila wajah sebenar teori evolusi ini makin terserlah dan apabila masyarakat umum mula melihat kebenarannya. Sebaliknya. Makin banyak struktur dan fungsi-fungsi hidupan ditemui. sebuah bab bertajuk "Difficulities of the Theory" sebagai contoh. 4.5 HALANGAN TERBESAR KEPADA EVOLUSI: JIWA Terdapat banyak spesies di dunia yang menyerupai antara satu sama lain. menolak fakta ciptaan dan meletakkan asas asal hidupan kepada kebetulan sepenuhnya. Sedangkan persamaan 19 . samada sains dapat membuktikan sebuah teori yang keseluruhannya tidak berasas dan tidak logik tidak perlu dibicarakan walau berapa lama masa berlalu. Persamaanpersamaan ini tidak memeranjatkan sesiapa pun. 4. Bagaimana pun. terdapat banyak hidupan yang menyamai seekor kuda dan seekor kucing dan banyak serangga kelihatan hampir sama dengan yang lain. peningkatan sains hanya mendedahkan dengan lebih jelas ketidaklogikan dakwaan evolusionis ini. Dengan situasi ini sendiri menjadi bukti. seperti yang diramalkan berlaku mengikut kefahaman biologi yang primitif pada zaman Darwin. menunjukkan keraguan yang nyata. makin jelas bahawa sel bukan satu sebatian yang ringkas dan terbentuk secara rawak. hanya akan menjadi suatu sumber yang memalukan. Charles Robert Darwin. Sebagai contoh.Seorang ahli fizik Amerika. Persamaan-persamaan dasar di antara manusia dan beruk bagaimana pun mendapat lebih perhatian. dan kemudian mempertahankan dakwaan-dakwaan ini dengan paksaan. evolusionis hanya dapat menghiburkan hati mereka dengan berangan-angan bahawa sains akan dapat menyelesaikan dilema-dilema ini kemudian.4 EVOLUSI TIDAK AKAN DAPAT DIBUKTIKAN DI MASA HADAPAN Oleh itu.

beruk tidak dapat dikatakan lebih mirip kepada manusia daripada haiwan-haiwan lain. sedangkan seekor adalah serangga dan seekor lagi adalah mamalia. dan membuat pertimbangan. Selain daripada persamaan luaran ini. Sedangkan manusia hidupan yang berkesedaran. memilih. Sebenarnya. mempunyai keinginan yang kuat dan boleh berfikir. Semua sifatsifat ini adalah fungsi jiwa yang dimiliki oleh manusia. Beruk adalah seekor haiwan dan ia tidak berbeza dengan seekor kuda atau anjing berdasarkan kepada peringkat kesedaran. Semulajadinya. Jiwa adalah perbezaan terbesar yang melebarkan jurang perbezaan di antara manusia dan hidupan lain. boleh dikatakan lebih mirip kepada manusia.luaran di antara manusia dan beruk tidak membuktikan apa-apa. Mereka lebih unggul di dalam beberapa aspek. sekiranya aspek kebijaksanaan diperhitungkan. bercakap. maka lebah madu yang membina struktur geometri yang menakjubkan dan labah-labah yang membina jaring dengan kejuteraan yang mengagumkan. Kumbang tanduk dan badak sumbu juga berkongsi persamaan luaran yang sama tetapi adalah melucukan untuk mencari rantai evolusi di antara kedua jenis makhluk ini berdasarkan persamaan ini. Terdapat satu perbezaan terbesar di antara manusia dan beruk yang mengetepikan persamaan luaran. 20 . memahami. satu-satunya benda hidup yang mempunyai jiwa ialah manusia.

KESIMPULAN Manusia merupakan salah satu makhluk ciptaan untuk melengkapi kehidupan di muka bumi ini. Tetapi manusialah yang sanggup menerima bebenan itu. seterusnya menjadi dalil bahawa hanya Dialah Tuhan yang berhak disembah. mereka akan menciptanya sendiri. sebagaimana mereka membohongi dunia seluruhnya dengan kerjasama daripada media. Kejadian manusia yang unik menunjukkan kekuasaan Allah SWT mencipta makhlukNya. Bagaimana pun. Kejadian manusia mesti menjadi renungan manusia yang berakal. Makhluk lain diciptakan dan dijadikan Allah untuk keperluan dan kegunaan manusia. Kenyataan yang akan mereka hadapi sekiranya teori ini ditolak ialah. Dalam mencari kebenaran asal kejadian manusia. maka ciptaan adalah satu konsep yang tidak dapat diterima oleh evolusionis. Tidak ada makhluk lain yang sanggup menerima beban sebagai khalifah di bumi ini sekalipun malaikat. sama ada di dalam bentuk lukisan-lukisan imaginasi atau model-model khayalan. dan kebenaran Al-Quran telah dibuktikan oleh para saintis secara saintifik. kebenaran telah pun terbukti: Manusia tidak muncul melalui proses evolusi. sehingga mencetuskan perbagai konflik dan mengetepikan berbagai bukti-bukti yang mereka temui? Jawapannya ialah kerana mereka takut terhadap fakta yang terpaksa mereka hadapi sekiranya mereka menolak teori evolusi ini. Sekiranya mereka tidak menemui fosil yang dikehendaki. mereka cuba meyakinkan bahawa fosil-fosil ini sebenarnya wujud. Walau segigih mana pun mereka mencuba. maka mereka mendustai diri mereka sendiri. Allah telah menerangkan setiap proses kejadian tersebut di dalam Al-Quran. Manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri berbanding kehidupan lain kerana manusia dikurniakan dengan akal fikiran untuk berfikir dan bertanggungjawab untuk mentadbir alam ini. Apa yang menyebabkan ramai para saintis masih terus mempertahankan dogma ini? Mengapa mereka bekerja keras untuk mengekalkan teori ini. Oleh itu Allah mengurniakan akal untuk mengkaji sesuatu untuk keperluannya di dunia dan di akhirat. Kerana itu. bahawa manusia telah diciptakan oleh ALLAH. dengan mengambil kira kemungkinan yang akan berlaku dan falsafah materialis yang mereka anuti. tetapi ia telah diciptakan oleh Allah. Kemudian. kerana 21 .

Proses kejadian manusia yang berperingkat-peringkat ini telah diceritakan oleh lslam melalui al-Qur'an dan hadis Nabi semenjak 14 kurun lampau.manusia tidak mampu mencipta manusia atau robot bernyawa dan berakal fikiran. Dia jugalah yang Maha mengetahui rahsia kejadian mereka. lni adalah bukti yang jelas bahawa Allah SWT yang mencipta makhluk ini.kejadiannya yang teramat indah dan unik ini tiada tolok bandingnya . 22 . tetapi manusia baru benar-benar arif tentang proses ini di zaman kemajuan sains.

(1992) Tasawwur Islam. Dato’ Prof.com http://. Kuala Lumpur : Penerbitan Hizbi Harun Din. (1996) Manusia dan Islam.harunyahya. (2003) Keajaiban Al-Quran. Dato’ Prof.my http://permai1. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa Dan Pustaka Harun Yahya.RUJUKAN Harun Din. Johor Bahru : Perniagaan Jahabersa Kamus Dewan.com 23 . Edisi Keempat (2007) Kuala Lumpur : Dewan Bahasa Dan Pustaka Rujukan Laman Sesawang http://www.tripod.mindamadani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful