DEFINISI

‡ Sebagai lembapan yg terpeluwap & jatuh semula ke permukaan bumi sebagai cecair ataupun pepejal. ‡ Contoh cecair atau pepejal yg jatuh ke permukaan bumi yg di anggap sebagai kerpasan ialah seperti hujan,hujan batu,hujan gerimis & salji. ‡ Sebelum berlakunya kerpasan,mesti berlakunya proses pemeluwapan & pemejalwapan atau kedua-duanya sekali.

‡ Kedua-dua proses ini akan menghasilkan awan,apabila awan tersebut sudah tepu barulah kerpasan akan turun. ‡ Kerpasan merupakan proses terakhir dalam fasa hidrologi di atmosfera. ‡ Dalam atmosfera bintik2 air ini akan terapung-apung sebagai awan.Percantuman bintik2 air ini akan berterusan sehinggalah ianya menjadi berat & tidak dapat lagi mengekalkan daya keapungannya.Pada masa ini keadaan awan tidak lagi stabil & akhirnya turunlah kerpasan sama ada dalam bentuk hujan atau salji.

TEORI PEMBENTUKAN KERPASAN
‡ Teori Bergeron-Findeisen:
Pertumbuhan hablur air tetapi tidak titisan air.

‡ Teori Perlanggaran
Pengumpulan atau penyatuan bintik2 air yg kecil melalui perlanggaran oleh titisan2 air yg jatuh.

Kerpasan terdiri daripada pelbagai bentuk:
a) Hujan.titisan2 air(cecair) yg turun dari awan b) Salji. Hablur2 ais yg terdiri daripada pelbagai bentuk. Terjadi apabila hablur ais tidak sempat cair sebelum tiba di permukaan bumi c) Hujan beku. Hujan + salji d) Hujan batu. Berbentuk ppjal,berat & besar e) Embun beku. Kabut beku trbentuk hasil mendapan kabut tebal apabila objek bersuhu subbeku tersentuh dgn kabut.

MEKANISME PEMBENTUKAN HUJAN DI KAWASAN TROPIKA LEMBAP
HUJAN PEROLAKAN

± Semasa hari panas,udara yg hanpir dgn permukaan bumi akan turut di panaskan & mengambang & seterusnya bergerak ke atas. ± Apabila bungkusan udara yg naik mencecah ketinggian yg tertentu maka suhu di dalamnya akan turun mengikut kadar tukaran adiabatik sehingga ke takat embun 0*C. ± Di peringkat ini brlakulah kondensasi yg mlepaskan haba pndam ( latent heat ) 539cal/g. kondensasi yg brterusan akan membntuk awan & apbla mncapai thap tepu hujan akn dlpaskan oleh awan berkenaanSebab utama berlaku,apabila kepanasan yg tidak sama di permukaan bumi

HUJAN BUKIT @ OROGRAFI
± Hujan orogrfi brlaku apabila angin memksa bungkusan udara mendaki bukit. ± Bungkusan udara yg naik akan mgalami pnyejukan adiabatik sehngga ketakat embun yg memblehkan turunnya hujan. FAKTOR PEMBENTUKAN HUJAN OROGRFI ± Suhu. ± Kelembapan udara yg bergerak melalui cerun gunung. ± Kelajuaan angin. ± Arah tiupan angin

‡ Tahniah kepada Pie dan Farid kerana dapat menyiapkan tugasan ini«« eh«.. Yob jugak««.