P. 1
Sejarah Permainan Bola Baling Di Malaysia

Sejarah Permainan Bola Baling Di Malaysia

|Views: 2,145|Likes:
Published by j-bond

More info:

Published by: j-bond on Aug 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

Sejarah Permainan Bola Baling di Malaysia

Bola baling mempunyai asal usul sampai sejauh zaman kuno: urania dalam Yunani kuno, harpaston dalam Rom kuno, fangballspiel dalam zaman pertengahan Jerman, dan sebagainya. Terdapat juga merakamkan bola baling seperti permainan -permainan dalam zaman pertengahan Perancis, dan di kalangan Inuit dalam Greenland, dalam Zaman Pertengahan, dan dalam Ancient Africa, terutamanya Mesir. Ketika abad ke-19, di sana wujud permainan-permainan serupa haandbold daripada Denmark, hazena dalam Bohemia dan Slovakia, gandbol dalam Ukraine, torball dalam Jerman, serta versi-versi dalam Ireland dan Uruguay.

Bola baling pasukan permainan yang kita tahu masa kini telah dibentuk pada akhir abad ke-19 di utara Eropah, terutamanya Denmark, Jerman, Norway dan Sweden. Orang Denmark Holger Nielsen tiba peraturan peraturan untuk bola baling moden ( håndbold) dalam 1898 (dan bercetak mereka dalam 1906), dan RN Ernst adakah sesuatu yang serupa dalam 1897.

Kumpulan pasukan bagi peraturan-peraturan bola baling adalah diterbitkan tentang29 Oktober1917 Max Yang Dekat Heiser, Karl Schelenz Dan Erich Konigh Daripada Jerman. Selepas 1919 peraturan-peraturan ini telah selanjutnya diperbaiki oleh Karl Schelenz. Permainan -permainan antarabangsa pertama adalah dimainkan di bawah peraturan ini, antara Jerman dan Belgium untuk lelaki dalam 1925 dan antara Jerman dan Austria untuk wanita dalam 1930. Pada1926, Congress International Amateur Athletics Federation dicadangkan sebuah jawatankuasa bagi berhenti untuk lapangan peraturan antarabangsa bola baling. International Amateur Handball Federation adalah dibentuk dalam 1928. International Handball Federation telah dibentuk kemudian dalam 1946.

Men membariskan bola baling adalah main -main 1936 Summer Olimpik dalam Berlin di permohonan khas Adolf Hitler. Ia telah dipindahkan daripada senarai sukan, untuk kembali sebagai bola baling pasukan dalam 1972 untuk 1972 Summer Olimpik dalam Munich. Wanita berpasukan bola baling telah ditambah serupa satu Olympic mentertibkan di 1976 Summer Olimpik.

Persekutuan Bola Baling Antarabangsa terancangKejohananDunia Men dalam 1938 dansetiapempat (ataukadangkalatigatahun) daripadaPerangDuniaKedua UNTUK 1995. Sejak 1995 kejohanan dunia dalam Iceland, pertandingan itu telah diputuskan setiap dua tahun. KejohananDunia Women telahbermainsemenjak 1957. IHF jugamenganjurkan Women dan Men Junior World Championships.

SehinggabulanFebruari ahlipersekutuan pegawaidanmengadili. buahpasukandansatujumlah

2007, 31

senarai -senarai mewakilikira -kira juta orang

IHF pemain,

159

orang

yang

1,130,000 jurulatih,

olahraga. gimnastik irama. dan Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan semasa beraktiviti dalam suasana yang riang dan menggembirakan. kekuatan. Mengurus stor alatan sukan serta dapat mengklasifikasi jenis -jenis alatan sukan. gimnastik artistik. . kelenturan. dan kelajuan. gimnastik pendidikan. Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan dalam semua aktiviti bagi menjaga keselamatan.Objektif Am Bola Baling Mengetahui maksud komponen -komponen kecergasan seperti daya tahan kardiovaskular. Melibatkan diri dan mengamalkan etika sukan yang baik. kuasa. Mengaplikasikan kemahiran asas dalam permainan. daya tahan otot. Melibatkan diri dan mengambil bahagian dalam aktiviti fizikal untuk membina kemahiran motor dan kecergasan fizikal. dan pergerakan kreatif dengan betul dan selamat.

P u U -U P m i l li Kawasan Permainan .

Maksimum 7 orang pemain yang dibenarkan berada di dalam gelanggang. Untuk wanita dan ramaja lelaki. dan bahagian kulitnya hendaklah berwarna putih. dia tidak dianggap sebagai neninggalkan gelanggang. Pemain pengganti dibenarkan meneruskan permainan tanpa memberi tahu penjaga masa.Hanya bola yang ditandakan dengan logo IHF sahaja boleh digunakan untuk pertandingan -pertandingan di peringkat antarabangsa. berat bola hendaklah tidak melebihi 400 gram dan tidak kurang daripada 325 gram. Jika seseorang pemain didapati semasa dalam permainan menyeberangi atau melangkah salah satu daripada garisan garisan sempadan atau kawasan. Pemain pemain Sesebuah pasukan mengandungi 12 orang pemain yang terdiri daripada 10 orang pemain gelanggang dan dua orang penjaga gol. Lilitan bulatan bola hendaklah tidak melebihi 60 cm dan tidak kurang daripada 58cm. tetapi dengan serta merta memasuki semula ke dalam gelenggang maka. yang terdiri daripada 6 pemain gelanggang dan seorang penjaga gol.Bola Bola baling hendaklah berbentuk bulat keseluruhannya dan hendaklah tidak terlalu keras. untuk bahagian lelaki dan belia lelaki hendaklah tidak melebihi 475gram dan tidak kurang daripada 425 gram. Pemain yang digantikan hendaklah meninggalkan gelanggang dahulu sebelum penggantinya masuk. Jika kesalahan penggantian berlaku pada masa permainan berhenti. Berat bola yang diukur pada permulaan permainan. . Lilitan bulatannya tid ak melebihi 56cm dan tidak kurang daripada 54cm. pemain berkenaan akan digantung selama dua minit dan permainan akan dimulakan dengan balingan percuma. Kesalahan penggantian pemain akan digantung selama dua minit dan dihukum dengan bilangan percuma dan bilangan ini diambil dari tempat pemain itu melakukan kesalahan.

Untuk peringkat lain. Memainkan bola Pemain dibenarkan menahan. Di hadapan kedua -dua ketua pasukan. Dalam pertandingan. menangkap. kecuali penjaga gol di kawasan gol sendiri. Pemain tidak dibenarkan menjatuhkan diri untuk menangkap bola yang sedang bergolek atau berada di tanah. 10 minit dalam setiap separuh masa tanpa masa rehat. paha dan lutut. . Untuk remaja lelaki. Pemain dibenarkan menepis bola ke tanah dan menyambutnya balik dengan sebelah atau dua belah tangan. Pemain tidak dibenarkan senjaga melintas garisan tepi atau garisan gol di luar gol dengan bola. Pemain dibenarkan mengambil tiga langkah maksimum sewaktu memegang bola. duduk atau berbaring di t anah. pengadil akan melakukan undian dengan menggunakan duit syiling bagi menentukan pasukan yang akan memulakan permainan atau memilih gelanggang. pemain atau kedua -duanya. Pemain dibenarkan menahan bola dengan kedudukan berlutut. Sebagai peraturan.Pemain tidak dibenarkan menggerak bola dengan bahagian kaki di bawah lutut atau dengan kaki. Pemain tidak dibenarkan menyentuh bola lebih daripada sekali kecuali bola telah terkena tanah. dalam pertandingan bola baling. dua tempoh dengan 30 minit setiap tempoh dan 10 minit masa rehat di antaranya. masa terdiri daripada dua tempoh d engan 25 minit setiap tempoh dan 10 minit rehat di antaranya. masa permainan terdiri daripada dua tempoh dengan 20 minit setiap tempoh dan 10 minit rehat di antaran ya.Masa Permainan Untuk lelaki. melantun atau memukul bola dengan apa cara sahaja dengan tangan. 10 minit dalam setiap separuh masa tanpa rehat. Pemian dibenarkan memegang bola selama tiga saat sahaja. kepala. Balingan mula hendaklah dilakukan dalam tempoh tiga saat di tengah -tengah gelanggang apabila pengadil memulakan permainan dengan meniupkan wisel. termasuk ketika bola berada di atas tanah. membaling. Dalam pertandingan. 15 minit setiap separuh masa tanpa masa rehat diberikan. lengan.

Untuk memainkan bola daripada pemain lawan diri semua arah hendaklah menggunakan tapak tangan. .Menentang pemain lawan Pemain menggunakan tangan dan lengan untuk mendapatkan bola. Jika seorang pemain terjatuh dengan keadaan bola terperangkap di bawah badannya. Tindakan yang membahayakan penjaga gol tidak dibenarkan. lengan atau kaki tanpa bola. kecuali menghukum salah satu daripada pasukan itu. Pengadil akan memberhetikan permainan dam memulakan semula dengan balingan pengadil. balingan penalti diberikan. Untuk kesalahan -kesalahan berat dalam peraturan -peraturan dilakukan di mana-mana bahagian gelanggang dengan peluang menjaringkan gol yang baik dimusnahkan. Pemain tidak dibenarkan sama ada sebelah atau dua belah tangan meragut atau memukul bola daripada tangan pemain lawan. Pemain tidak dibenarkan menghalang pemain lawan dengan tangan. Pemain tid ak dibenarkan membaling bola dengan sengaja kepada pemian lawan atau mengacah bola dengan keadaan berbahaya. dan ini akan melambatkan permainan. Pemain dibenarkan me nghalang pihak lawan dengan badan.

Bilangan percuma jika pemain gelanggang memasuki kawasan gol tanpa bola tetapi mendapatkan kelebihan dengan memasuki kawasan gol. Balingan penalti. . Hukuman kerana memasuki kawasan gol adalah seperti berikut: 1.Kawasan gol Hanya penjaga gol dibenarkan memasuki atau berada di dalam kawasan gol. 3. hukuman berikut dikenakan: 1. Dikira gol. 3. 2. jika bola telah memasuki gol. Balingan percuma dalam keadaan yang lain. 2. jika penjaga gol Manahan dan bola tidak dapat memasuki gol. Balingan penalti jika pemai n gelanggang dari pihak pertahan an dengan senjaga memasuki kawasan gol. kecuali merugikan lawan. walaupun bertujuan untuk mempertahankan pasukannya. Jika pemain dengan sengaja memainkan bola ke kawasan golnya sendiri dan bola itu tidak keluar. Seorang pemain gelanggang memasuki kawasan gol sesudah memainkan bola tidak akan dihukum. Bilangan percuma jika pemain gelanggang memasuki kawasan gol dengan bola.

Penjaga gol tidak dibenarkan meninggalkan kawasan gol bersama bola. dari kawasan gol. permainan hendaklah dimulakan dengan balingan dari tengah gelanggang oleh pemain daripada pasukan yang menerima gol. Penjaga gol tidak dibenarkan memegang bola sama ada bola itu bergolek atau terletak di kawasan gelanggang permainan di luar garisan kawasan gol. jaringan itu tidak dikira. Jika pengadil atau pen jaga masa telah meniup wisel sebelum keseluruhan bola melintas garisan gol.Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh bola dengan tapak kaki atau bawah lutut masa bola itu sedang mara ke kawasan permainan atau apabila terhenti di dalam kawasan gol. kecuali telah dimainkan atau terkena salah seorang pemain lain. kecuali jika memasuki kawasan gol. menggunakan kaki dan bestinya.Penjaga gol dibenarkan meninggalkan kaw asan gol tanpa bola.Apabila penjaga gol telah membalingkan bola ke g elanggang permainan.Selepas jaringan dibuat. Penjaga gol boleh bergerak ke mana -mana arah dengan bola tanpa mengira langkah dan had masa di dalam kawasan gol. Di dalam gelanggang dia harus mematuhi peraturan sebagai pemain gelanggang yang lain. dia tidak boleh memegang bola itu lagi. Menjaringkan gol Jaringan gol dilakukan apabila seluru h bola telah melepasi garisan gol lawan di antara kedua-dua tiang dan di bawah palangan gol.Penjaga gol Penjaga gol dibenar menggunakan sebarang cara menjaga pintu golnya. .

. Balingan perm laan Balingan permulaan diambil oleh pasukan yang menang dalam undian dan telan memilih untuk memulakan permainan atau pasukan lain setelah pasukan yang menang itu memilih tempat. pemain lawan mestilah berada sekurang -kurangnya tiga meter dari pembaling.Balingan ke dalam Jika seluruh bahagian bola melepas garisan tepi di atas tanah atau di udara permainan hendaklah dimulakan dengan balingan ke dalam.Balingan ke dal am diberikan jika pemain gelanggang daripada pasukan bertahan terakhir menyentuh bola sebelum bola itu melintasi garisan gol di luar pintu gol. Selepas menjaringkan gol.Balingan ke dalam hendaklah dibuat di tempat bola keluar dari garisan tepi oleh pemain daripada pasukan lawan.Semua pemain hendaklah berada di kawasan permianan masing masing semasa balingan permulaan dilakukan dan pemian lawan mesti berdiri tidak kurang tiga meter dari pembaling. Jika penjaga gol merupakan pemain terakhir menyentuh bola sebelum bola itu melainatsi garisan gol di luar pintu gol. permainan dimulakan dengan balingan permulaan daripada pasukan yang menjaringkan gol.Balingan permulaan diambil dari tengah kawasan permainan ke mana -mana arah yang dikehandaki. balingan gol diberi kepada pihak bertahan dan bukan balingan ke dalam.Semasa balingan ke dalam diambil.

telah disentuh kali terakhir oleh pemain penyerang atau penjaga gol bertahan di kawasan golnya. Balingan pec ma Balingan percuma diberi kepada pasukan dibuat yang tidak melakukan pengadil kesalahan.Balingan percuma hendaklah serta -merta tanpa meniupkan wisel. serta tidak menyentuh garisan kawasan balingan percuma sebelum g ol dibuat oleh penjaga gol . Balingan gol hendaklah dibuat oleh penjaga gol dari kawasan golnya ke dalam gelanggang. Penjaga gol tidak menyentuh bola selepas melakukan balinan gol sehingga bola disentuh oleh seorang pemain lain. Balingan gol boleh dibuat dengan apa -apa cara sekali pun oleh penjaga gol asalkan bola dilepaskan setelah melinatsi garisan kawasan gol.Balingan gol Balingan gol akan diberi jika seluruh bahagian bola melepasi garisan gol di sebelah luar gol sama ada do udara atau di atas tanah. . Pemain-pemain daripada pasukan lawan tidak dibenarkan memasuki kawasn di antara garisan balingan percuma dengan garisan kawasan gol. di tempat berlakunya kesalahan itu. Bola mesti diletakkan deng an serta-merta oleh pemain yang memegang bola sekiranya balingan percuma diberi terhadap pasukannya.

Pengadil gelanggang akan membaling bola menegak ke atas. . tanpa tiupan wisel di tempat bola berada semasa permianan terganggu. Baling pengadil Permainan bola baling biasanya bermula dengan balingan pengadil. semua pemain kecuali seorang dar ipada tiap-tiap pasukan mestilah berada tiga meter dari pengadil.Balingan penalti Balingan penalty diberi kepada pasukan yang tidak melakukan kesalahan yang serius. Pencatat dan penjaga masa Pencatat hendaklah menyimpan rekod permainann dan bersama -sama dengan penjaga masa mengawal pemain -pemain yang memasuki gelanggang. Sekiranya semasa balingan penalty dibuat. penjaga gol melintasi garisan gol sebelum bola dilepaskan oleh pembaling. Apabila pengadil membaling bola. Pemain yang akan membuat penalty mestilah tidak menyentuh atau melintasi garisan balingan penalty sebelum bola dilepaskan. balingan penalty akan dibuat sekali lagi sekiranya bola tidak dijaringkan.

Pengadil akan meniup wisel dalam keadaan berikut: a. serta seorang penjaga masa dan seorang pencatat mata. Apabilapermainantamat j.Pengadil Sesuatu permainan hendaklah dikendalikan oleh dua orang pengadil. Apabilabalinganpermulaandibuat l. n. Apabilasesuatukesalahandilakukan d. Sebelumbalinganpengadil i. Memulakan permainan (tiupan pendek tetapi terang) b. Apabilabilangan penalty dibuat m. Pengadil bertanggungjawab mengelolakan permainan daripada pemain -pemain mula memasuki gelanggang hingga mereka meninggalkan gelanggang. Apabila jaringan telah dibuat (tiupan panjang) c. f. Apabila bola telah melintasi garisan -garisan sempadan. atauuntukbalingan penalty. . Apabila semua balingan lain dibuat. Selepasgangguanmasapermainan. Apabila gangguan melambatkan permainan dengan sengaja. h. Memulakansemulapermainan. e. Apabila permainan dilambat -lambatkan dengan sengaja. Apabilabalinganpercumadiberi g. k.

g. pengadilakanmemberitahudengancaramenunjukkankadkuning. 2.aim diberikan hukuman penggantungan dua minit kali ketiga. Sekiranya bola diletak dengan serta -merta oleh pemain yang memegang bola apabila balingan persuma diberi terhadap pasukannya. Untukkesalahanpenggantinya. Bagi kelakuan tidak bersika p kesukanan yang berat. Berlakunya kekasaran di luar gelanggang permainan f. amaran atau penyingkiran.Hukuman hukuman Apabilapemainataupegawaidiberikanamaran. Jumlahbilanganpemainberkurangan. 5. dikenakan laporan bertulis. . Jika pemain yang tidak berhak bermain memasuki gelanggang. b. 4. Untuk kesalahan serius bersabit dengan menentang lawan. Unruk kesalahan yang berulang -ulang bersabit dengan menentang lawan. e. Jika pe. Penyingkiran akan dilakukan dalam keadaan berikut: a. Sikap tidak kesukanan berkali-kali. d. Selepas permainan. Kesalahan dan sikap tidak sopan yang serius akan dihukum dengan penggantungan walaupun pemain itu tidak diberi amaran terdahulunya. Hukuman dengan penggantungan boleh diberikan pada keadaan berikut: 1. Untukkesalahan yang berulang -ulangsemasalawanmembuatbalingan. Semasa rehat saparuh masa. malah ke atas pengawai pasukan juga. c. 3.

Kol iG m .

.

Teknik B l i j Perm inan li j l l i l l i tl l t ola li l aling E t j l t l j t t t t t i li li . P l i i li l i i l li i i i . l t i t t i ti j t l l i l i j l . i iji ti l .P .

.

.

.

.

.

arahan dan bimbingan Perlakuan aktiviti Disiplin murid ¡        .Permainan a) Bola baling (i) Kemahiran : Hantaran Menangkap Menggelecek Melantun Mengacan Menghadang Menjaring Menjaga gol Undang-undang dan peraturan (ii) Aspek-Aspek Keselamatan : Latihan yang bersistematik Mengenal pasti kemampuan tahap dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti Kesesuaian pakaian Persekitaran atau tempat beraktiviti Penyelia.Kemahiran Aktiviti-Aktiviti D l m Bol B li g 1.

 Mengenal pasti otot utama yang digunakan dalam permainan bola baling. Aras 3 Mengenal pasti tindakan berbahaya dalam situasi permainan. Menamakan otot utama yang digunakan dalam permainan bola baling. Menyatakan sekurang-kurangnya empat kesalahan teknik lakuan dalam permainan bola baling. Membincangkan undang-undang dan peraturan asas dalam permainan bola baling. Melakukan kemahiran dan strategi asas dalam permainan bola baling. Merancang strategi asas dalam permainan bola baling. .Objektif Aras 1 Melakuan langkah-langkah keselamatan dalam melaksanakan aktiviti kemahiran bola baling. Melakukan sekurang-kurangnya enam kemahiran asas dalam permainan bola baling. Membincangkan tindakan berbahaya dalam situasi permainan. Aras 2 Mengaplikasi undang-undang dan peraturan asas dalam permainan bola baling. Membincangkan kesalahan-kesalahan teknik lakuan dalam permainan bola baling.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->