P. 1
SEJARAH OLAHRAGA DUNIA

SEJARAH OLAHRAGA DUNIA

|Views: 6,597|Likes:
Published by Tan Eng Sheng

More info:

Published by: Tan Eng Sheng on Aug 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2014

pdf

text

original

PENGENALAN

Olahraga trek dan padang biasanya dikenali sebagai olahraga atau trek dan padang adalah satu koleksi acara sukan yang melibatkan larian, balingan dan lompatan. Nama "olahraga" berasal daripada perkataan Greek " athlos", bermaksud "bertanding".

SEJARAH OLAHRAGA DUNIA

Olahraga merupakan acara sukan asli pertama yang diadakan dalam Sukan Olimpik pada tahun 776 SM. Ketika itu, olahraga hanya meliputi acara "lumba trek stadium" atau stade. Semasa era klasik Eropah, terdapat beberapa pertandingan suk an yang telah diklasifikasikan dalam sukan olahraga seperti berikut: 1. Sukan Panhellenico Sukan Pythian (diasaskan pada 527 SM) di Delphi yang diadakan setiap 4 tahun. 2. Sukan Nemean (diasaskan pada 516 SM) di Argolid yang diadakan setiap 2 tahun. 3. Sukan Isthmian (diasaskan pada 523 SM) di Corinth Isthmus setiap 2 tahun. 4. Sukan Rom - acara olahraga khusus kepada lumba kaki, melontar, lumba kuda, bergusti dan pertempuran gladiator. Bangsa Celt, Teuton dan Goths yang berjaya menerajui empayar Rom juga meminati sukan olahraga. Namun begitu, ini kerap dikaitkan dengan latihan pertempuran dan tidak dikelolakan dengan baik.

trek sebegini telah diubahsuai untuk megelakkan ukur an trek berlainan yang disebabkan pusing selekoh ketat. Namun begitu.Pada pertengahan abad ke -19. Wanita hanya dibenarkan untuk menyertai acara trek dan padang pada tahun 1928. Terdapat satu musim tertutup. Kebiasaannya. Terdapat juga sesetengah trek dalam dewan 150 meter. diadakan semasa musim bunga. Sehingga kini. Kolej Tentera Diraja Sandhurst membuat pertikaian bahawa mereka merupakan kolej pertama yang menubuhkan organisasi olahraga pada 1812 dan 1825 tanpa sebarang bukti . diadakan semasa musim sejuk dan satu musim luar. satu organisasi formai pertandingan Olahraga ditubuhkan. Ini termasuk kerjasama antara pertubuhan sukan dan sekolah. Kebanyakan trek dalam dewan adalah 200 meter dan mempunyai empat hingga 8 lorong. Ini termasuk International Association of Athletics Federations. . dan lain-lain sekecil 120 meter juga pernah digunakan. Sejak itu. beberapa pertubuhan atau organisasi olahraga telah ditubuhakan dengan giat di Amerika Syarikat. tiada sebarang bukti yang kukuh yang dapat menyatakan tentang penubuhan organisasi formal olahraga. Amateur Athletic Union dan USA Track & Field. Olahraga mula disertakan dalam pertandingan Olimpik pertama pada tahun 1896 dan masih diteruskan sehingga kini. mesyuarat pertama organisasi olahraga yang dicatat diadakan di Shrewsbury . OLAHRAGA TERTUTUP Terdapat dua musim untuk acara trek dan padang. Shropshire pada tahun 1840 oleh Sekolah Diraja Shrewbury Hunt.

tukul dan cakera adalah ditambah hanya untuk kejohanan luar. Untuk acara padang. Dalam pertengahan abad ke -20. Kebanyakan trek adalah berbentuk bujur 400 meter dalam lilitan. "Trek tartan" moden atau "trek mondo" yang lebih bar u diperbuat dengan satu permukaan diturap dengan getah. dalam lilitan trek. sebahagian yang mempertandingkan larian maraton dua lelaki (42.2 km). terdapat satu siri "perang tanding" perlumbaan di tr ek tertutup Madison Square Garden. 5. Akibat ruang yang terhad. atau 55 m pecut dan berpagar dalam peringkat sekolah tinggi). acara ini mengambil tempat di kawasan dekat. Acara tertutup juga mempunyai tambahan 3. lompat galah. lompat jauh. dan lontar peluru (lemparan berat). lompat kijang. 400 m berpagar. walaupun terdapat situasi di mana jarak lebih panjang pernah dipertandingkan. . oleh sebab biasanya tiada ruang yang mencukupi dalam stadium tertutup untuk menempatkan acara tersebut. kejohanan trek tertutup hanya mempertandingkan lompat tinggi.000 m jalan kaki dan 3. atlet mempertandingkan acara balapan sama dengan kejohanan luar kecuali untuk acara 100 m.Dalam kejohanan trek tertutup. trek lebih lama adalah diliputi sinder.000 m adalah acara terpanjang biasanya diadakan dalam dewan. Merejam lembing.000 m lari berhalangan.000 m. OLAHRAGA LUAR Musim acara trek dan padang luar biasanya bermula pada musim bunga dan berakhir pada musim panas. 110 m/100 m berpagar (digantikan dengan 55 atau 60 m pecut dan 55 atau 60 m be rpagar dalam kebanyakan peringkat. 10.000 m berlari yang biasanya diadakan untuk tahap kol ej dan elit berbanding 10.

sebahagian infields adalah digunakan khas untuk acara ini. membaling tukul besi dan melempar cakera kadangkala merupakan diadakan pada padang luar daripada stadium trek kerana mereka memerlukan ruang yang besar. buku rekod IAAF masih termasuk rekod dunia batu (kini . semua penyimpanan rekod untuk jarak imperia l telah ditamatkan. Pit halangan lumba kuda ini boleh ditempatkan sama ada di dalam atau luar trek. atau permainan bola lakros. dan melintas apabila tiada atlet melalui. perlumbaan berdasarkan jarak imperial adalah jarang sekali diadakan di trek lagi selepas kebanyakan trek telah bertukar daripada sesuku batu (402.3 m) ke 400 m. Dengan pengecualian larian batu (mile run). bola sepak. Segala acara padang boleh dipertandingkan di kawasan dekat. dan alat tersebut mungkin berkesudahan mendarat pada trek. Ia adalah biasa untuk trek mengelilingi satu padang permainan digunakan untuk bola sepak Amerika. Bagaimanap un rejam lembing. untuk membuat satu selekoh lebih ketat atau selekoh lebih luas. seorang atlet mungkin mempunyai run -up lebih panjang dengan memulakan ia pada sebelah landasan yang lain. Bagaimanapun. Perlumbaan luar biasa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh trek tertutup lebih pendek 200 m. alat -alat itu boleh merosakkan kawasan dekat. Bagaimanapun. dan untuk rejam lembing.Trek biasanya terdiri daripada 6-10 buah lorong (sehingga 12 lorong di 'front' straight) dan kebanyakan termasuk satu lorong halangan lumba kuda dengan lubang air pada satu daripada selekoh. ACARA Terdapat variasi lain selain yang disenaraikan di bawah tetapi perlumbaan jarak luar biasa (contoh 300 m) adalah kurang kerap dijalankan. Padang dalaman ini lazimnya dikenali sebagai kawasan dekat (infield) dan mempunyai permukaan sama ada rumput atau rumput tiruan.

100 meter. 200 meter. Acara biasa dipertandingkan adalah: 50 meter (tertutup sahaja). 55 meter (tertutup sahaja). 3000 meter. Acara biasa dipertandingkan adalah: 60 meter lari berpagar (tertutup sahaja). 10000 meter. Lari berganti-ganti adalah acara di mana empat atlet menyertai sebagai sebuah pasukan. Wanita pada umumnya berlari jarak sama seperti lelaki walaupun pagar dan halangan-halangan lumba kuda adalah lebih rendah dan pemberat cakera.dipegang oleh Hicham El Guerrouj dari Maghribi untuk lelaki dan Svetlana Masterkova dari Rusia untuk wanita) disebabkan oleh kepentingan bersejarahnya di seluruh dunia. walaupun mereka mungkin kadangkala berlari dalam perlumbaan sama kerana kekurangan masa dalam kejohanan sekolah tinggi. Acara lari berpagar memerlukan pelari untuk melepasi halangan -halangan yang dijarakkan dengan sama ra ta semasa perlumbaan. Acara biasa dipertandingkan adalah 5000 meter. 3000 meter berhalangan. One mile. 400 meter. Acara biasa dipertandingkan adalah 800 meter. ACARA LARIAN DAN LUMBA JALAN KAKI Pecut adalah acara sehingga dan termasuk 400 meter. 1500 meter. 100 meter lari berpagar (wanita). lembing dan tukul adalah lebih ringan. Acara jarak sederhana adalah acara yang lebih jauh berbanding pecut dan sehingga 3000 meter. memberi baton besi diantaranya. Acara biasa dipertandingkan . Acara jarak jauh adalah acara melebihi 3000 meter. 1000 meter (jarang). 110 meter lari berpagar (lelaki) dan 400 meter lari berpagar. Lelaki dan wanita tidak bersaing antara satu sama lain. 60 meter (tertutup sahaja).

adalah: 4 x 100 meter lari berganti -ganti.195 km). ACARA PADANG DAN ACARA MELEMPAR y y y y Lempar cakera Baling tukul besi Rejam lembing Lontar peluru ACARA MELOMPAT y y y y Lompat tinggi Lompat galah Lompat jauh Lompat kijang PERTANDINGAN PELBAGAI ACARA . Lumba lari jalan adalah acara dikendalikan di jalan terbuka. Half marathon (21. 4 x 400 meter lari berganti-ganti dan 4 x 800 meter lari berganti-ganti. Acara biasa dipertandingkan adalah: 10 km.0975 km). Acara biasa dipertandingkan adalah: 10 km. kadangkala berakhir di trek. Maraton (42. Lumba jalan kaki mungkin dipertandingkan sama ada di trek atau di jalan terbuka. 20 km dan 50 km. 4 x 200 meter lari berganti-ganti (sekolah tinggi dan kolej). 20 km. Maraton ini adalah larian jarak perlumbaan-jalan biasa dalam kejohanan olahraga antarabangsa utama seperti Olimpik.

lontar peluru. lompat jauh. lontar peluru. lompat jauh. 200 meter. lompat tinggi. rejam lembing dan 1500 meter. lompat tinggi. . lempar cakera. Decathlon termasuk sepuluh acara berikut: 100 meter. yang turut memenangi Decathlon. rejam lembing. 110 meter lari berpagar. lompat tinggi. lompat jauh. Manakala yang tertutup (biasanya hanya lelaki): 60 meter. Ia terdiri daripada lompat jauh. Pentathlon luar adalah satu acara kejohanan kebangsaan di Amerika Syarikat sehingga 1978. terutamanya dalam Olimpik 1912 yang telah dimenangi oleh Jim Thorpe. Heptathlon termasuk tujuh acara di luar (biasanya hanya wanita): 100 meter lari berpagar. 400 meter. tetapi jarang sekali sebagai acara kejohana n. lompat tinggi dan jarak sederhana (1500 meter untuk lelaki. Pentathlon tertutup termasuk lima acara berikut: lari berpagar (110 meter untuk lelaki. lompat galah. Ia masih dipertandingkan dalam kebanyakan tempat di serata dunia. rejam lembing dan 800 meter. 800 meter untuk wanita) . satu larian statia kira-kira 180 meter. Acara meniru Sukan Olimpik Greek asal. 60 meter lari berpagar. lempar cakera dan 1500 meter. lompat jauh. Pentathon juga dipertandingkan di beberapa Sukan Olimpik awal. 200 meter. lompat galah dan 1000 meter. Misalnya Pentathlon atau Pentathlon luar termasuk lima acara berikut: lompat jauh. 100 meter untuk wanita) . dan gusti gaya Greco -Rom.Pertandingan pelbagai acara termasuk acar a daripada kedua-dua trek (berlari) dan acara padang. lontar peluru. lontar peluru. lempat cakera. di mana Pentathlon adalah pertandingan pertama. rejam lembing.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->