P. 1
SEJARAH OLAHRAGA DUNIA

SEJARAH OLAHRAGA DUNIA

|Views: 6,657|Likes:
Published by Tan Eng Sheng

More info:

Published by: Tan Eng Sheng on Aug 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2014

pdf

text

original

PENGENALAN

Olahraga trek dan padang biasanya dikenali sebagai olahraga atau trek dan padang adalah satu koleksi acara sukan yang melibatkan larian, balingan dan lompatan. Nama "olahraga" berasal daripada perkataan Greek " athlos", bermaksud "bertanding".

SEJARAH OLAHRAGA DUNIA

Olahraga merupakan acara sukan asli pertama yang diadakan dalam Sukan Olimpik pada tahun 776 SM. Ketika itu, olahraga hanya meliputi acara "lumba trek stadium" atau stade. Semasa era klasik Eropah, terdapat beberapa pertandingan suk an yang telah diklasifikasikan dalam sukan olahraga seperti berikut: 1. Sukan Panhellenico Sukan Pythian (diasaskan pada 527 SM) di Delphi yang diadakan setiap 4 tahun. 2. Sukan Nemean (diasaskan pada 516 SM) di Argolid yang diadakan setiap 2 tahun. 3. Sukan Isthmian (diasaskan pada 523 SM) di Corinth Isthmus setiap 2 tahun. 4. Sukan Rom - acara olahraga khusus kepada lumba kaki, melontar, lumba kuda, bergusti dan pertempuran gladiator. Bangsa Celt, Teuton dan Goths yang berjaya menerajui empayar Rom juga meminati sukan olahraga. Namun begitu, ini kerap dikaitkan dengan latihan pertempuran dan tidak dikelolakan dengan baik.

satu organisasi formai pertandingan Olahraga ditubuhkan. Terdapat satu musim tertutup. Amateur Athletic Union dan USA Track & Field. beberapa pertubuhan atau organisasi olahraga telah ditubuhakan dengan giat di Amerika Syarikat. Namun begitu. . Kebanyakan trek dalam dewan adalah 200 meter dan mempunyai empat hingga 8 lorong. OLAHRAGA TERTUTUP Terdapat dua musim untuk acara trek dan padang. Ini termasuk kerjasama antara pertubuhan sukan dan sekolah. Shropshire pada tahun 1840 oleh Sekolah Diraja Shrewbury Hunt. dan lain-lain sekecil 120 meter juga pernah digunakan. tiada sebarang bukti yang kukuh yang dapat menyatakan tentang penubuhan organisasi formal olahraga. Wanita hanya dibenarkan untuk menyertai acara trek dan padang pada tahun 1928. Olahraga mula disertakan dalam pertandingan Olimpik pertama pada tahun 1896 dan masih diteruskan sehingga kini. Sehingga kini. Kebiasaannya.Pada pertengahan abad ke -19. diadakan semasa musim bunga. diadakan semasa musim sejuk dan satu musim luar. trek sebegini telah diubahsuai untuk megelakkan ukur an trek berlainan yang disebabkan pusing selekoh ketat. Kolej Tentera Diraja Sandhurst membuat pertikaian bahawa mereka merupakan kolej pertama yang menubuhkan organisasi olahraga pada 1812 dan 1825 tanpa sebarang bukti . Terdapat juga sesetengah trek dalam dewan 150 meter. mesyuarat pertama organisasi olahraga yang dicatat diadakan di Shrewsbury . Sejak itu. Ini termasuk International Association of Athletics Federations.

000 m berlari yang biasanya diadakan untuk tahap kol ej dan elit berbanding 10.000 m. Acara tertutup juga mempunyai tambahan 3. acara ini mengambil tempat di kawasan dekat. 5. kejohanan trek tertutup hanya mempertandingkan lompat tinggi. trek lebih lama adalah diliputi sinder. atlet mempertandingkan acara balapan sama dengan kejohanan luar kecuali untuk acara 100 m. dalam lilitan trek.Dalam kejohanan trek tertutup. lompat kijang. lompat galah. walaupun terdapat situasi di mana jarak lebih panjang pernah dipertandingkan. Kebanyakan trek adalah berbentuk bujur 400 meter dalam lilitan. oleh sebab biasanya tiada ruang yang mencukupi dalam stadium tertutup untuk menempatkan acara tersebut.000 m lari berhalangan. Akibat ruang yang terhad.2 km). atau 55 m pecut dan berpagar dalam peringkat sekolah tinggi).000 m adalah acara terpanjang biasanya diadakan dalam dewan. Untuk acara padang. terdapat satu siri "perang tanding" perlumbaan di tr ek tertutup Madison Square Garden. . OLAHRAGA LUAR Musim acara trek dan padang luar biasanya bermula pada musim bunga dan berakhir pada musim panas. 10. Dalam pertengahan abad ke -20. 110 m/100 m berpagar (digantikan dengan 55 atau 60 m pecut dan 55 atau 60 m be rpagar dalam kebanyakan peringkat. Merejam lembing. "Trek tartan" moden atau "trek mondo" yang lebih bar u diperbuat dengan satu permukaan diturap dengan getah. sebahagian yang mempertandingkan larian maraton dua lelaki (42. dan lontar peluru (lemparan berat). lompat jauh.000 m jalan kaki dan 3. 400 m berpagar. tukul dan cakera adalah ditambah hanya untuk kejohanan luar.

sebahagian infields adalah digunakan khas untuk acara ini. alat -alat itu boleh merosakkan kawasan dekat. Padang dalaman ini lazimnya dikenali sebagai kawasan dekat (infield) dan mempunyai permukaan sama ada rumput atau rumput tiruan. dan melintas apabila tiada atlet melalui. Bagaimanap un rejam lembing. Bagaimanapun. perlumbaan berdasarkan jarak imperial adalah jarang sekali diadakan di trek lagi selepas kebanyakan trek telah bertukar daripada sesuku batu (402.Trek biasanya terdiri daripada 6-10 buah lorong (sehingga 12 lorong di 'front' straight) dan kebanyakan termasuk satu lorong halangan lumba kuda dengan lubang air pada satu daripada selekoh. Bagaimanapun. seorang atlet mungkin mempunyai run -up lebih panjang dengan memulakan ia pada sebelah landasan yang lain.3 m) ke 400 m. dan untuk rejam lembing. Ia adalah biasa untuk trek mengelilingi satu padang permainan digunakan untuk bola sepak Amerika. bola sepak. Segala acara padang boleh dipertandingkan di kawasan dekat. untuk membuat satu selekoh lebih ketat atau selekoh lebih luas. ACARA Terdapat variasi lain selain yang disenaraikan di bawah tetapi perlumbaan jarak luar biasa (contoh 300 m) adalah kurang kerap dijalankan. Perlumbaan luar biasa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh trek tertutup lebih pendek 200 m. Pit halangan lumba kuda ini boleh ditempatkan sama ada di dalam atau luar trek. dan alat tersebut mungkin berkesudahan mendarat pada trek. semua penyimpanan rekod untuk jarak imperia l telah ditamatkan. atau permainan bola lakros. membaling tukul besi dan melempar cakera kadangkala merupakan diadakan pada padang luar daripada stadium trek kerana mereka memerlukan ruang yang besar. buku rekod IAAF masih termasuk rekod dunia batu (kini . Dengan pengecualian larian batu (mile run).

walaupun mereka mungkin kadangkala berlari dalam perlumbaan sama kerana kekurangan masa dalam kejohanan sekolah tinggi. 1000 meter (jarang). memberi baton besi diantaranya. Acara biasa dipertandingkan adalah: 60 meter lari berpagar (tertutup sahaja). Acara jarak jauh adalah acara melebihi 3000 meter. Acara jarak sederhana adalah acara yang lebih jauh berbanding pecut dan sehingga 3000 meter. One mile. 400 meter. 55 meter (tertutup sahaja). Acara lari berpagar memerlukan pelari untuk melepasi halangan -halangan yang dijarakkan dengan sama ra ta semasa perlumbaan. ACARA LARIAN DAN LUMBA JALAN KAKI Pecut adalah acara sehingga dan termasuk 400 meter. 200 meter. Acara biasa dipertandingkan . Acara biasa dipertandingkan adalah 800 meter. 100 meter lari berpagar (wanita). Lelaki dan wanita tidak bersaing antara satu sama lain. Acara biasa dipertandingkan adalah 5000 meter. 1500 meter. Lari berganti-ganti adalah acara di mana empat atlet menyertai sebagai sebuah pasukan. 60 meter (tertutup sahaja). 100 meter.dipegang oleh Hicham El Guerrouj dari Maghribi untuk lelaki dan Svetlana Masterkova dari Rusia untuk wanita) disebabkan oleh kepentingan bersejarahnya di seluruh dunia. 10000 meter. Wanita pada umumnya berlari jarak sama seperti lelaki walaupun pagar dan halangan-halangan lumba kuda adalah lebih rendah dan pemberat cakera. 3000 meter berhalangan. Acara biasa dipertandingkan adalah: 50 meter (tertutup sahaja). lembing dan tukul adalah lebih ringan. 3000 meter. 110 meter lari berpagar (lelaki) dan 400 meter lari berpagar.

4 x 200 meter lari berganti-ganti (sekolah tinggi dan kolej). Maraton ini adalah larian jarak perlumbaan-jalan biasa dalam kejohanan olahraga antarabangsa utama seperti Olimpik.0975 km). Maraton (42. 20 km. Lumba jalan kaki mungkin dipertandingkan sama ada di trek atau di jalan terbuka. 20 km dan 50 km.adalah: 4 x 100 meter lari berganti -ganti. Acara biasa dipertandingkan adalah: 10 km. 4 x 400 meter lari berganti-ganti dan 4 x 800 meter lari berganti-ganti. kadangkala berakhir di trek. ACARA PADANG DAN ACARA MELEMPAR y y y y Lempar cakera Baling tukul besi Rejam lembing Lontar peluru ACARA MELOMPAT y y y y Lompat tinggi Lompat galah Lompat jauh Lompat kijang PERTANDINGAN PELBAGAI ACARA .195 km). Acara biasa dipertandingkan adalah: 10 km. Lumba lari jalan adalah acara dikendalikan di jalan terbuka. Half marathon (21.

Ia masih dipertandingkan dalam kebanyakan tempat di serata dunia. Decathlon termasuk sepuluh acara berikut: 100 meter. rejam lembing dan 1500 meter. lompat galah. lompat jauh. 100 meter untuk wanita) . lontar peluru. 110 meter lari berpagar. Heptathlon termasuk tujuh acara di luar (biasanya hanya wanita): 100 meter lari berpagar.Pertandingan pelbagai acara termasuk acar a daripada kedua-dua trek (berlari) dan acara padang. 400 meter. Pentathon juga dipertandingkan di beberapa Sukan Olimpik awal. . lempat cakera. lompat jauh. satu larian statia kira-kira 180 meter. 800 meter untuk wanita) . lompat tinggi. 200 meter. rejam lembing dan 800 meter. lompat galah dan 1000 meter. rejam lembing. lompat jauh. terutamanya dalam Olimpik 1912 yang telah dimenangi oleh Jim Thorpe. lontar peluru. lompat tinggi. rejam lembing. Ia terdiri daripada lompat jauh. Acara meniru Sukan Olimpik Greek asal. lempar cakera dan 1500 meter. di mana Pentathlon adalah pertandingan pertama. lompat tinggi. Pentathlon tertutup termasuk lima acara berikut: lari berpagar (110 meter untuk lelaki. tetapi jarang sekali sebagai acara kejohana n. Pentathlon luar adalah satu acara kejohanan kebangsaan di Amerika Syarikat sehingga 1978. 60 meter lari berpagar. 200 meter. lontar peluru. dan gusti gaya Greco -Rom. lompat jauh. lontar peluru. lempar cakera. Manakala yang tertutup (biasanya hanya lelaki): 60 meter. Misalnya Pentathlon atau Pentathlon luar termasuk lima acara berikut: lompat jauh. lompat tinggi dan jarak sederhana (1500 meter untuk lelaki. yang turut memenangi Decathlon.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->