TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA TEORI KEDATANGAN ISLAM KE ALAM MELAYU

Sejarah telah melakarkan pelbagai persoalan. Tindak balas daripada persoalan ini telah melahirkan pelbagai teori. Antara teori- teori yang terhasil adalah teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Terdapat tiga teori kedatangan Islam di T.M iaitu kedatangan Islam dari India, China dan Arab. Teori-teori ini banyak dikemukakan oleh sejarawan- sejarawan seperti Pijnappel, Snouck Hugronje, B. Harisson, Thomas Arnold, Morquette, R.O Winstedt, S.Q. Fatimi, Syed Muhammad Nuqaib al-Attas, HAMKA dan sebagainya. Teori-teori mereka ini sama ada berasaskan pada jumpaan sumber sejarah atau rasionalisme sejarawan itu sendiri dalam menyusun kepelbagaian sangkaan sehingga lahir teori-teori kedatangan Islam di Tanah Melayu.

1. ISLAM DATANG DARI TANAH ARAB Di Tanah Melayu terdapat bukti-bukti yang kuat bahawa agama Islam itu dibawa secara langsung dari tanah Arab oleh bangsa Arab. Sebagai contohnya Maharaja Derbar Raja II, raja Kedah telahpun diislamkan pada tahun 531 H/1136 M, oleh Sheikh Abdullah bin Sheikh Ahmad al-Qaumiri al- Yamani seorang ulama berbangsa Arab yang datang dari Yaman. Menurut satu catatan yang ditemui, terdapat sebuah perkampungan Islam di Sumatera Utara yang diberi nama ³Tashih´ telah ditemui pada tahun 650 Masihi bersamaan 30 Hijrah. Perkampungan ini dihuni oleh orang-orang Arab yang datang ke Sumatera pada abad ke-7 Masihi.S.M. Naquib al-Attas menegaskan juga bahawa kandungan persuratan Melayu Islam dengan istilah dan konsep serta tulisan Jawi yang digunakan menunjukkan sumber Arab atau Timur Tengah sebagai puncanya.

PISMP PENDIDIKAN JASMANI A

Page 1

Pedagang-pedagang Islam yang bertumpu di Yaman turut menjalankan aktiviti perdagangan dengan Asia Tenggara terutama untuk mendapatkan barangan seperti kapur barus.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Hubungan perdagangan telah pun terjalin antaraTanah Melayu dengan Tanah Arab sejak sebelum kelahiran Islam lagi dan ia berterusan selepas kelahirannya. Penyebaran Islam di Tanah Arab telah begitu meluas dan termasuklah di Yaman yang mempunyai pelabuhan perdagangan yang penting. HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 2 . kemenyan dan sebagainya.

M sama ada sebagai ³orang tengah´ atau pedagang premier yang membawa barang PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 3 . Fatimi. Batu nisan ini didakwa dibawa dari Gujerat berdasarkan persamaan dari segi reka bentuk batu nisan di kedua-dua tempat tersebut.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. Menurut Pijnappel. Pandangan ini telah disokong oleh Snouck Hugrunje dan Harry Hazzard memandangkan aktiviti perdagangan oleh para pedagang Islam di T. Gujerat dan Malabar.M. B. Pertama. sebagai pelarian politik dan mendapatkan perlindungan di India dan juga di Tanah Melayu. RA. Kern dan Snouck Hurgronje berpendapat bandar pelabuhan Gujerat di India memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam melalui perdagangan. Ada teori yang menjelaskan bahawa Islam datang dari India. Mereka juga berpendapat ramai pemimpin Abbasiyah dan Umaiyah di Andalus melarikan diri daripada tindakan pihak berkuasa.M dilakukan oleh para pedagang Islam berbangsa Arab yang bermukim di Gujerat dan Malabar.Walau bagaimanapun. Menerusi hubungan dua hala itu penduduk Nusantara berminat dengan Islam yang telahpun dianuti oleh pedagang-pedagang India. Hujah mereka adalah berpandukan kepada persamaan mazhab yang dianuti iaitu mazhab Syafie. Pendapat di atas dibuktikan melalui penemuan batu nisan Sultan Malikul Salleh. Sangkaan ini bertitiktolak oleh banyaknya nama kedua-dua wilayah ini dalam sejarah awal T. Terdapat dua wilayah di India dipercayai sebagai tempat asal yang membawa Islam ke Tanah Melayu. Morison Harison. Kedua. Harrison berpendapat masyarakat Nusantara memandang ke India bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan dalam hal-hal perniagaan dan kebudayaan.Q. ISLAM DATANG DARI INDIA Para sarjana seperti S. Bengal Coromandel. Raja Samudera yang bertarikh 1297 Masihi. kedatangan Islam di T. sarjana-sarjana tersebut telah bersetuju Islam dibawa ke Pasai melalui perdagangan dan batu nisan itu adalah sebagai buktinya.

BATU NISAN SULTAN MALIKUL SALLEH PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 4 . Kebenaran ini dapat disimpulkan oleh sejarawan iaitu Islam sampai ke T.M pada awal kurun ke-15M.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA dagangan dari wilayah tersebut merentasi Nusantara untuk pergi ke China dan sebagainya. Teori kedatangan Islam dari Gujerat dan Malabar ini diperkukuhkan lagi dengan penemuan batu nisan di Pasai(1428 M) dan di Gerisik(1419 M) oleh Morquette. Bentuk fizikal kedua-dua batu nisan ini mempunyai ciri persamaan dengan batu nisan di Gujerat.

realiti masyarakat di Perlak sudah berbudaya dengan budaya muslim. Marco Polo dalam Suma Oriental mencatatkan bahawa beliau pernah berhenti singgah di Perlak pada kurun ke-13 M dalam perlayarannya ke China. Pendapat ini terbukti hasil penemuan batu bersurat di Kuala Berang. Selain itu. Pada tahun 878 Masihi pula telah berlaku pemberontakan di Canton yang menyebabkan seramai 100 000 orang asing terbunuh. Menurut laporan orang-orang China Islam. Dalam masa yang sarna catatan Dinasti Sung pula mengatakan bahawa kedatangan Islam ke Tanah Melayu melalui sepanjang pantai Laut China Selatan dan dibawa oleh pedagang-pedagang Islam dari China pada awal 977. Emanuel Godinho De Evedia mengatakan Islam datang ke Nusantara dari China melalui Canton dan Hainan pada kurun ke-9 Masihi. bahawa orang-orang Arab Islam telahpun datang ke negara China semasa zaman pemerintahan Maharaja Tai Tsung dari Dinasti Pang (627-650M). Islam telah sampai ke China pada zaman pemerintahan Dinasti Tang iaitu sekitar tahun 650 Masihi dan Canton menjadi kawasan tumpuan utama para pendakwah Islam. Perdagangan antara Arab dengan China secara tidak langsung mewujudkan hubungan antara China dengan Kepulauan Melayu. Akibat peristiwa ini telah menyebabkan ramai orang Arab-Islam yang melarikan diri ke Kedah dan Palembang. Dalam catatan beliau. sutera dan tembikar dari China. Bukti kedatangan Islam dari China dapat dilihat melalui hubungan perdagangan antara orang-orang Arab dengan China yang dikatakan telah berlaku sejak sebelum kedatangan agama Islam lagi. ISLAM DATANG DARI CHINA Menurut sejarah.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Terdapat beberapa teori yang turut menyokong kedatangan Islam dari China. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 5 . Terengganu yang terletak di pantai Timur Tanah Melayu. Mereka membawa barang-barang dagangan seperti mutiara.

PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 6 . Menurut Josselin De Jong. kedatangan Islam ke Tanah Melayu pasti lebih awal dari tarikh tersebut. Peristiwa bersejarah tersebut berlaku pada 1282 M. Dalam catatan sejarah China. malah pada kewujudan Jabatan Kira-Kira yang oleh para pedagang Arab itu sendiri. De Josselin De Jong. Gardener dan Emmanuael. Kewujudan masyarakat Arab tersebut bukan sahaja dapat dilihat pada wujudnya penempatan-penempatan tetap. Hujah Josselin De Jong bertitik-tolak pada jumpaan batu nisan di wilayah jiran Perlak iaitu Pasai.E. seawal kurun ke-8 M. sudah wujud penempatan masyarakat peranakan Arab di Canton. ada sejarawan lain yang mengemukakan teori kedatangan Islam dari China iaitu. Pada batu nisan tersebut juga terdapat tarikh meninggal Malik al Salih iaitu pada 1297 M. Secara logiknya. iaitu nama Sultan Pasai. Islam sampai ke China dari jalan darat oleh para pedagang Arab lembah Arabia sendiri sejak zaman Khalifah Uthman al-Affan lagi. Realiti ini mengalami tahap pertapakan dan perkembangan sejak zaman Bani Umayyah dan Abasiyyah apabila bilangan pedagang-pedagang Arab yang berhijrah ke China dalam angka yang besar. P.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Pendirian oleh Marco Polo ini turut disokong oleh sejarawan lain. pada kurun ke-13M telah berlaku hubungan diplomatik tersebut dapat dilihat apabila pengutusan dua diplomat Pasai iaitu Hasan dan Sulaiman ke negara China tersebut. Menurut 2 sejarawan tersebut. Selain itu. Asas jumpaan batu nisan ini dilengkapkan dengan catatan sejarah di China sendiri berhubung hubungan diplomatik China-Pasai. Pada fizikal sumber artifak tersebut terukir nama sultan Malik al-Salih.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN ORANG ARAB PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 7 .

Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang. pertukangan. Kesenian 4.binatang di dalam hutan. adat. Pendidikan formal 3. PENDIDIKAN TIDAK FORMAL Pendidikan tidak formal terawal adalah melalui asuhan keluarga. Kanak-kanak mempelajari kemahiran ibu bapa seperti pertanian. perikanan. teka teki. Nilai murni diterap melalui cerita lisan seperti cerita binatang dan jenaka yang memberi teladan dan pengajaran. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 8 . Contoh cerita teladan bagi masyarakat di Malaysia : Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Ibu bapa turut mengajar hal agama. penglihatan dan pemerhatian. Penekanannya ialah nilai moral. pembelajaran melalui pendengaran. Pendidikan tidak formal 2. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja. Pantang-larang dan adat dipelajari melalui pergaulan sosial seperti tunduk apabila lalu di hadapan orang tua.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA PENGARUH KEDATANGAN ISLAM TERHADAP KEBUDAYAAN DI MALAYSIA Pengaruh kedatangan Islam ke Tanah Melayu meninggalkan kesan yang mendalam terhadap kebudayaan di Tanah Melayu khususnya Malaysia. peribahasa dan sebagainya. Pendidikan juga dilakukan melalui pantun. Gaya hidup 1. sopan santun. kraftangan. Pengaruh ini dapat dilihat dari lima aspek : 1.

Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata "Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan". menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari."Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buahbuahan tersebut" fikir Sang Kancil. Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Kancil berkata "Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua".TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai. Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya.Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata " Hai sabahatku Sang Buaya. lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. apa khabar kamu pada hari ini?" buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi "Khabar baik sahabatku Sang Kancil" sambung buaya lagi "Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?" jawab Sang Kancil "Aku membawa khabar gembira untuk kamu" mendengar kata-kata Sang Kacil. Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 9 . Setelah kepenatannya hilang. apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Cuaca pada hari tersebut sangat panas. Kancil berkata didalam hatinya "Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat". Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.

jantan betina aku ketuk" sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. kamu tunggu di sini. aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku" kata Sang Buaya. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. "Baiklah. Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata" Hai buaya-buaya sekalian. Kata kancil lagi "Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana". PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 10 . aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini". tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman". Sang Kancil berkata "Hai buaya sekelian. kami sudah bersedia" Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut "Satu dua tiga lekuk. Kata Buaya tadi "Sekarang hitunglah. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini.

Manakala di istana. menurut Sejarah Melayu. pusat pengajian agama terdapat di istana Melaka. tasawuf pada tahap lebih tinggi. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 11 . usuludin. Manakala di masjid dan surau. orang dewasa pula belajar ilmu fikah. Parsi. masjid. Wujud juga sistem madrasah yang diperkenalkan oleh Bani Saljuk di Iraq. Pengajian pondok pula menyediakan pelajar yang bakal menjadi guru agama dan berkhidmat kepada masyarakat. Ia diawasi oleh Mudir (Guru Besar) dan diselia oleh sebuah lembaga. hadis. Gujerat. PENDIDIKAN SECARA FORMAL Pendidikan formal adalah hal berkaitan keagamaan di rumah. Di rumah guru. Sultan Mansur Syah telah menerima pengajaran Islam daripada Maulana Abu Bakar. Terengganu (Pondok Pulau Manis) dan Kedah (Pondok Titi Gajah). Sistem ini berdasarkan sukatan pelajaran dan dilaksanakan secara kelas. madrasah dan pondok. Ramai ulama menetap di Melaka antaranya orang Arab. istana. kerana pengaruh pemerintah Melaka. pertengahan. Pelajar akan belajar sehingga 10 tahun sebelum tamat pengajiannya. kanak-kanak diajar ilmu tajwid. Pendidikan madrasah ini mengikut tahap iaitu tahap permulaan. Pondok terkenal terdapat di Kelantan (Pondok Pulau Condong). Ilmu politik dan pentadbiran negara juga diajar di istana. Kitab alDur al Manzum (kitab Tasawuf) merupakan kitab sangat terkenal di istana Melaka hingga ke istana kerajaan Johor. fikah dan bacaan sembahyang. Pengajaran buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah turut disimpan di istana Melaka.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. pengkhususan. pendidikan al-Quran diajar melibatkan anak anak berusia 7 hingga 15 tahun. surau.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR MASJID DAN PONDOK YANG MENJADI TEMPAT MENUNTUT ILMU PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 12 .

seni tekstil. tarian zapin yang diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. Manakala istana raja pula dilengkapi dengan balairung. muzik. seni tampak. kata± kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. Kebiasaannya. Sebagai contoh. Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab±Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Pada zaman Islam wujud seni bina seperti seni bina masjid yang terdapat ciri khas seperti mihrab. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Keindahan ini dapat dilihat daripada seni halus. Seni persembahan yang merangkumi tarian. nyanyian dipersembahkan dalam majlis perkahwinan. Laut Kelantan dan Masjid Tengkera Melaka. Singapura dan Indonesia. telaga. bumbung. Brunei. Masjid terkenal contohnya Masjid Kg. tarian pengaruh Arab seperti tarian dabus di Perak. Selain itu. Gerak tarinya berasaskan langkah kaki penarinya. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak zapin sebagai irama tarian. kepulauan Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti ³salam´ dan ³assalamualaikum´. Rumahrumah pula mempunyai seni ukiran tumbuhan.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Zapin bermaksud ³gerak kaki´ daripada perkataan µal±Zafn¶. KESENIAN Seni bermakna suatu yang indah pada penciptanya. Seni khat atau kaligrafi juga digunakan sebagai hiasan di Masjid dan madrasah. tarian inang di istana Melaka serta tarian zapin. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. mimbar. Seni muzik yang dapat dilihat pula seperti seni dikir diiringi rebana dan kompang. batu nisan. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. geometri. balai istiadat contohnya istana Melaka. seni rupa. Tarian Zapin bercorak persembahan atau pertunjukkan. tempat bersemayam. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Seni epigrafi pula ada pada batu bersurat dan batu nisan. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. Zapin telah PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 13 . berkhatan dan upacara bersifat keagamaan. tembikar atau mata wang.

rebana. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 14 .TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. rebab dan marakas. gendang. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR TARIAN ZAPIN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 15 .

Kanak ± kanak mencium tangan orang yang lebih tua. ibu bapa amat dihormati. bacaan ikrar diteruskan kerana ia menyerupai baiah. perlantikan pengganti sultan sebelum istiadat pemakaman ditiru daripada kerajaan Bani Umaiyah. Majlis perkahwinan dan berkhatan diadakan mengikut Islam. Majlis seperti ini juga menekankan nilai gotong ± royong. apabila orang muda bercakap dengan orang tua suara perlu rendah. bacaan bismillah dimulakan untuk menjamu makan minum. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 16 . GAYA HIDUP Aspek terakhir yang dapat dilihat adalah dari aspek gaya hidup. Adab berziarah juga terbentuk seperti seseorang perlu memberi salam dan tuan rumah wajib menjawab salam. kemudian bersalaman. tetamu dilayan dan dihormati dengan hidangan makan minum. panggilan pangkat diberi seperti Pak Long dan Mak Long. Perubahan adat istiadat pemerintah dalam pertabalan raja kandungan bacaan ciri di mansuhkan. contohnya.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 4. jiran dianggap seperti keluarga. bekerjasama dan perpaduan. Perubahan akhlak rakyat.

Kita dapat hidup dengan harmoni dan dapat berusaha meningkatan produktiviti untuk kepentingan Islam. kerana tidak dirasakan ada sesuatu yang bercanggah yang patut dielakkan dalam kehidupannya. serta berpatisipasi dalam memenuhi tuntutan Islam di mana saja ada kekurangan. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 17 . Setiap individu Muslim merasa berkewajipan untuk membangun negara dan umatnya dalam keupayaan masingmasing.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA KESIMPULAN Dengan penerimaan negara ini sebagai sebuah negara Islam menimbulkan beberapa implikasi dalam kehidupan Muslim. kerana terdapat sikap baik sangka antara satu dengan yang lain. Membina sikap positif dan membuat kritikan yang membina untuk kepentingan Islam. Menimbulkan tanggungjawab yang lebih kepada Muslim untuk melaksanakan Islam di mana saja dia berada. Kita berhak menuntut pemerintah melaksanakan Islam sepenuhnya kerana itu adalah tanggungjawabnya sebagai pemerintah Islam.

Dalam usaha menyiapkan tugasan ini. perkataan zapin itu diambil dari bahasa arab. kami telah mengembleng tenaga untuk mencari maklumat dan membahagikan tugas masing-masing mengikut tajuk yang diperuntukkan. sebelum ini kami menganggap tarian zapin merupakan tarian asli masyarakat Melayu tetapi setelah mengkaji mengenai asal usulnya. Setelah menyelesaikan tugasan ini. Terima kasih juga diucapkan kepada Ustazah Saidah Bt Haris kerana sudi membantu kami dalam usaha menyiapkan tugasan ini. Pengetahuan kami tentang kebudayaan di Malaysia juga bertambah dan semakin berkembang. Selain itu kami juga dapat mengkaji tentang pengaruh kedatangan Islam terhadap kebudayaan di Malaysia. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 18 .TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA REFLEKSI Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Illahi kerana dapat juga kami menyiapkan tugasan yang diberikan dengan masa yang ditetapkan. kami dapat mengetahui mengenai teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Setakat ini sahaja coretan dari kami dan kami berharap agar dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi sewaktu menyiapkan tugasan kami ini. kami dapat mengetahui tarian zapin sebenarnya mempunyai pengaruh atau unsur-unsur arab dalam tarian zapin itu sendiri. Malahan. Sebagai contoh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful