P. 1
Teori Kedatangan Islam Ke Alam Melayu

Teori Kedatangan Islam Ke Alam Melayu

3.0

|Views: 8,124|Likes:
Published by loqued

More info:

Published by: loqued on Aug 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA TEORI KEDATANGAN ISLAM KE ALAM MELAYU

Sejarah telah melakarkan pelbagai persoalan. Tindak balas daripada persoalan ini telah melahirkan pelbagai teori. Antara teori- teori yang terhasil adalah teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Terdapat tiga teori kedatangan Islam di T.M iaitu kedatangan Islam dari India, China dan Arab. Teori-teori ini banyak dikemukakan oleh sejarawan- sejarawan seperti Pijnappel, Snouck Hugronje, B. Harisson, Thomas Arnold, Morquette, R.O Winstedt, S.Q. Fatimi, Syed Muhammad Nuqaib al-Attas, HAMKA dan sebagainya. Teori-teori mereka ini sama ada berasaskan pada jumpaan sumber sejarah atau rasionalisme sejarawan itu sendiri dalam menyusun kepelbagaian sangkaan sehingga lahir teori-teori kedatangan Islam di Tanah Melayu.

1. ISLAM DATANG DARI TANAH ARAB Di Tanah Melayu terdapat bukti-bukti yang kuat bahawa agama Islam itu dibawa secara langsung dari tanah Arab oleh bangsa Arab. Sebagai contohnya Maharaja Derbar Raja II, raja Kedah telahpun diislamkan pada tahun 531 H/1136 M, oleh Sheikh Abdullah bin Sheikh Ahmad al-Qaumiri al- Yamani seorang ulama berbangsa Arab yang datang dari Yaman. Menurut satu catatan yang ditemui, terdapat sebuah perkampungan Islam di Sumatera Utara yang diberi nama ³Tashih´ telah ditemui pada tahun 650 Masihi bersamaan 30 Hijrah. Perkampungan ini dihuni oleh orang-orang Arab yang datang ke Sumatera pada abad ke-7 Masihi.S.M. Naquib al-Attas menegaskan juga bahawa kandungan persuratan Melayu Islam dengan istilah dan konsep serta tulisan Jawi yang digunakan menunjukkan sumber Arab atau Timur Tengah sebagai puncanya.

PISMP PENDIDIKAN JASMANI A

Page 1

Penyebaran Islam di Tanah Arab telah begitu meluas dan termasuklah di Yaman yang mempunyai pelabuhan perdagangan yang penting. Pedagang-pedagang Islam yang bertumpu di Yaman turut menjalankan aktiviti perdagangan dengan Asia Tenggara terutama untuk mendapatkan barangan seperti kapur barus. kemenyan dan sebagainya. HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 2 .TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Hubungan perdagangan telah pun terjalin antaraTanah Melayu dengan Tanah Arab sejak sebelum kelahiran Islam lagi dan ia berterusan selepas kelahirannya.

Q. Pertama.Walau bagaimanapun. Batu nisan ini didakwa dibawa dari Gujerat berdasarkan persamaan dari segi reka bentuk batu nisan di kedua-dua tempat tersebut.M dilakukan oleh para pedagang Islam berbangsa Arab yang bermukim di Gujerat dan Malabar. Pandangan ini telah disokong oleh Snouck Hugrunje dan Harry Hazzard memandangkan aktiviti perdagangan oleh para pedagang Islam di T. ISLAM DATANG DARI INDIA Para sarjana seperti S.M sama ada sebagai ³orang tengah´ atau pedagang premier yang membawa barang PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 3 . Ada teori yang menjelaskan bahawa Islam datang dari India. RA. sarjana-sarjana tersebut telah bersetuju Islam dibawa ke Pasai melalui perdagangan dan batu nisan itu adalah sebagai buktinya. Gujerat dan Malabar. Harrison berpendapat masyarakat Nusantara memandang ke India bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan dalam hal-hal perniagaan dan kebudayaan.M. kedatangan Islam di T. Kern dan Snouck Hurgronje berpendapat bandar pelabuhan Gujerat di India memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam melalui perdagangan. Bengal Coromandel. Morison Harison. B. sebagai pelarian politik dan mendapatkan perlindungan di India dan juga di Tanah Melayu. Fatimi. Kedua. Pendapat di atas dibuktikan melalui penemuan batu nisan Sultan Malikul Salleh. Mereka juga berpendapat ramai pemimpin Abbasiyah dan Umaiyah di Andalus melarikan diri daripada tindakan pihak berkuasa. Sangkaan ini bertitiktolak oleh banyaknya nama kedua-dua wilayah ini dalam sejarah awal T. Terdapat dua wilayah di India dipercayai sebagai tempat asal yang membawa Islam ke Tanah Melayu. Raja Samudera yang bertarikh 1297 Masihi. Menerusi hubungan dua hala itu penduduk Nusantara berminat dengan Islam yang telahpun dianuti oleh pedagang-pedagang India. Menurut Pijnappel. Hujah mereka adalah berpandukan kepada persamaan mazhab yang dianuti iaitu mazhab Syafie.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2.

Kebenaran ini dapat disimpulkan oleh sejarawan iaitu Islam sampai ke T.M pada awal kurun ke-15M. BATU NISAN SULTAN MALIKUL SALLEH PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 4 . Bentuk fizikal kedua-dua batu nisan ini mempunyai ciri persamaan dengan batu nisan di Gujerat.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA dagangan dari wilayah tersebut merentasi Nusantara untuk pergi ke China dan sebagainya. Teori kedatangan Islam dari Gujerat dan Malabar ini diperkukuhkan lagi dengan penemuan batu nisan di Pasai(1428 M) dan di Gerisik(1419 M) oleh Morquette.

Dalam masa yang sarna catatan Dinasti Sung pula mengatakan bahawa kedatangan Islam ke Tanah Melayu melalui sepanjang pantai Laut China Selatan dan dibawa oleh pedagang-pedagang Islam dari China pada awal 977. realiti masyarakat di Perlak sudah berbudaya dengan budaya muslim. Terdapat beberapa teori yang turut menyokong kedatangan Islam dari China. Dalam catatan beliau. Selain itu. ISLAM DATANG DARI CHINA Menurut sejarah. Bukti kedatangan Islam dari China dapat dilihat melalui hubungan perdagangan antara orang-orang Arab dengan China yang dikatakan telah berlaku sejak sebelum kedatangan agama Islam lagi. bahawa orang-orang Arab Islam telahpun datang ke negara China semasa zaman pemerintahan Maharaja Tai Tsung dari Dinasti Pang (627-650M). sutera dan tembikar dari China. Menurut laporan orang-orang China Islam. Marco Polo dalam Suma Oriental mencatatkan bahawa beliau pernah berhenti singgah di Perlak pada kurun ke-13 M dalam perlayarannya ke China. Pendapat ini terbukti hasil penemuan batu bersurat di Kuala Berang. Akibat peristiwa ini telah menyebabkan ramai orang Arab-Islam yang melarikan diri ke Kedah dan Palembang. Pada tahun 878 Masihi pula telah berlaku pemberontakan di Canton yang menyebabkan seramai 100 000 orang asing terbunuh.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Emanuel Godinho De Evedia mengatakan Islam datang ke Nusantara dari China melalui Canton dan Hainan pada kurun ke-9 Masihi. Islam telah sampai ke China pada zaman pemerintahan Dinasti Tang iaitu sekitar tahun 650 Masihi dan Canton menjadi kawasan tumpuan utama para pendakwah Islam. Mereka membawa barang-barang dagangan seperti mutiara. Perdagangan antara Arab dengan China secara tidak langsung mewujudkan hubungan antara China dengan Kepulauan Melayu. Terengganu yang terletak di pantai Timur Tanah Melayu. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 5 .

Selain itu. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 6 . Kewujudan masyarakat Arab tersebut bukan sahaja dapat dilihat pada wujudnya penempatan-penempatan tetap. kedatangan Islam ke Tanah Melayu pasti lebih awal dari tarikh tersebut. P. Asas jumpaan batu nisan ini dilengkapkan dengan catatan sejarah di China sendiri berhubung hubungan diplomatik China-Pasai. seawal kurun ke-8 M. ada sejarawan lain yang mengemukakan teori kedatangan Islam dari China iaitu. malah pada kewujudan Jabatan Kira-Kira yang oleh para pedagang Arab itu sendiri.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Pendirian oleh Marco Polo ini turut disokong oleh sejarawan lain. Pada fizikal sumber artifak tersebut terukir nama sultan Malik al-Salih. Secara logiknya. sudah wujud penempatan masyarakat peranakan Arab di Canton. iaitu nama Sultan Pasai. pada kurun ke-13M telah berlaku hubungan diplomatik tersebut dapat dilihat apabila pengutusan dua diplomat Pasai iaitu Hasan dan Sulaiman ke negara China tersebut. Peristiwa bersejarah tersebut berlaku pada 1282 M.E. Menurut Josselin De Jong. Gardener dan Emmanuael. Dalam catatan sejarah China. Islam sampai ke China dari jalan darat oleh para pedagang Arab lembah Arabia sendiri sejak zaman Khalifah Uthman al-Affan lagi. Hujah Josselin De Jong bertitik-tolak pada jumpaan batu nisan di wilayah jiran Perlak iaitu Pasai. Menurut 2 sejarawan tersebut. Pada batu nisan tersebut juga terdapat tarikh meninggal Malik al Salih iaitu pada 1297 M. Realiti ini mengalami tahap pertapakan dan perkembangan sejak zaman Bani Umayyah dan Abasiyyah apabila bilangan pedagang-pedagang Arab yang berhijrah ke China dalam angka yang besar. De Josselin De Jong.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN ORANG ARAB PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 7 .

Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Pendidikan tidak formal 2. Kanak-kanak mempelajari kemahiran ibu bapa seperti pertanian. Gaya hidup 1. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 8 . Pantang-larang dan adat dipelajari melalui pergaulan sosial seperti tunduk apabila lalu di hadapan orang tua. peribahasa dan sebagainya. perikanan.binatang di dalam hutan. Kesenian 4. adat.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA PENGARUH KEDATANGAN ISLAM TERHADAP KEBUDAYAAN DI MALAYSIA Pengaruh kedatangan Islam ke Tanah Melayu meninggalkan kesan yang mendalam terhadap kebudayaan di Tanah Melayu khususnya Malaysia. Ibu bapa turut mengajar hal agama. kraftangan. Pendidikan juga dilakukan melalui pantun. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja. pertukangan. Penekanannya ialah nilai moral. Pendidikan formal 3. Contoh cerita teladan bagi masyarakat di Malaysia : Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. sopan santun. penglihatan dan pemerhatian. Nilai murni diterap melalui cerita lisan seperti cerita binatang dan jenaka yang memberi teladan dan pengajaran. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang. PENDIDIKAN TIDAK FORMAL Pendidikan tidak formal terawal adalah melalui asuhan keluarga. teka teki. pembelajaran melalui pendengaran. Pengaruh ini dapat dilihat dari lima aspek : 1.

Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai. apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan."Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buahbuahan tersebut" fikir Sang Kancil. lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Kancil berkata "Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua". Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata "Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan". Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 9 . Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Setelah kepenatannya hilang. Cuaca pada hari tersebut sangat panas.Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata " Hai sabahatku Sang Buaya. Kancil berkata didalam hatinya "Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat". apa khabar kamu pada hari ini?" buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi "Khabar baik sahabatku Sang Kancil" sambung buaya lagi "Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?" jawab Sang Kancil "Aku membawa khabar gembira untuk kamu" mendengar kata-kata Sang Kacil.

kami sudah bersedia" Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut "Satu dua tiga lekuk.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. Sang Kancil berkata "Hai buaya sekelian. jantan betina aku ketuk" sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku" kata Sang Buaya. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini". Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman". Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata" Hai buaya-buaya sekalian. Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. Kata kancil lagi "Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana". "Baiklah. kamu tunggu di sini. Kata Buaya tadi "Sekarang hitunglah. Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 10 . Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang.

Parsi.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. hadis. masjid. pusat pengajian agama terdapat di istana Melaka. Pendidikan madrasah ini mengikut tahap iaitu tahap permulaan. kanak-kanak diajar ilmu tajwid. Sultan Mansur Syah telah menerima pengajaran Islam daripada Maulana Abu Bakar. Pelajar akan belajar sehingga 10 tahun sebelum tamat pengajiannya. istana. pengkhususan. orang dewasa pula belajar ilmu fikah. Kitab alDur al Manzum (kitab Tasawuf) merupakan kitab sangat terkenal di istana Melaka hingga ke istana kerajaan Johor. tasawuf pada tahap lebih tinggi. madrasah dan pondok. menurut Sejarah Melayu. Wujud juga sistem madrasah yang diperkenalkan oleh Bani Saljuk di Iraq. Sistem ini berdasarkan sukatan pelajaran dan dilaksanakan secara kelas. Pengajaran buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah turut disimpan di istana Melaka. kerana pengaruh pemerintah Melaka. Ramai ulama menetap di Melaka antaranya orang Arab. Ilmu politik dan pentadbiran negara juga diajar di istana. surau. fikah dan bacaan sembahyang. Terengganu (Pondok Pulau Manis) dan Kedah (Pondok Titi Gajah). PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 11 . usuludin. Gujerat. Di rumah guru. Pengajian pondok pula menyediakan pelajar yang bakal menjadi guru agama dan berkhidmat kepada masyarakat. Pondok terkenal terdapat di Kelantan (Pondok Pulau Condong). PENDIDIKAN SECARA FORMAL Pendidikan formal adalah hal berkaitan keagamaan di rumah. Manakala di istana. pendidikan al-Quran diajar melibatkan anak anak berusia 7 hingga 15 tahun. pertengahan. Manakala di masjid dan surau. Ia diawasi oleh Mudir (Guru Besar) dan diselia oleh sebuah lembaga.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR MASJID DAN PONDOK YANG MENJADI TEMPAT MENUNTUT ILMU PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 12 .

Masjid terkenal contohnya Masjid Kg. Zapin telah PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 13 . Manakala istana raja pula dilengkapi dengan balairung. kepulauan Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. Singapura dan Indonesia. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. bumbung. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti ³salam´ dan ³assalamualaikum´. seni tekstil. Kebiasaannya. seni tampak. kata± kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. tarian zapin yang diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. telaga. Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab±Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. Rumahrumah pula mempunyai seni ukiran tumbuhan. muzik. tempat bersemayam. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak zapin sebagai irama tarian. Sebagai contoh. Pada zaman Islam wujud seni bina seperti seni bina masjid yang terdapat ciri khas seperti mihrab. Selain itu. Gerak tarinya berasaskan langkah kaki penarinya. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. balai istiadat contohnya istana Melaka. mimbar. KESENIAN Seni bermakna suatu yang indah pada penciptanya. batu nisan. Seni khat atau kaligrafi juga digunakan sebagai hiasan di Masjid dan madrasah. Seni persembahan yang merangkumi tarian. seni rupa. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. Laut Kelantan dan Masjid Tengkera Melaka. tarian pengaruh Arab seperti tarian dabus di Perak. tembikar atau mata wang. nyanyian dipersembahkan dalam majlis perkahwinan. Seni epigrafi pula ada pada batu bersurat dan batu nisan. tarian inang di istana Melaka serta tarian zapin. Seni muzik yang dapat dilihat pula seperti seni dikir diiringi rebana dan kompang. geometri. Brunei. Keindahan ini dapat dilihat daripada seni halus. Zapin bermaksud ³gerak kaki´ daripada perkataan µal±Zafn¶. berkhatan dan upacara bersifat keagamaan. Tarian Zapin bercorak persembahan atau pertunjukkan. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah.

HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 14 . gendang. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. rebab dan marakas.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. rebana. Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR TARIAN ZAPIN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 15 .

panggilan pangkat diberi seperti Pak Long dan Mak Long. jiran dianggap seperti keluarga. bacaan ikrar diteruskan kerana ia menyerupai baiah. Perubahan adat istiadat pemerintah dalam pertabalan raja kandungan bacaan ciri di mansuhkan. Majlis perkahwinan dan berkhatan diadakan mengikut Islam. GAYA HIDUP Aspek terakhir yang dapat dilihat adalah dari aspek gaya hidup. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 16 . tetamu dilayan dan dihormati dengan hidangan makan minum. kemudian bersalaman. bekerjasama dan perpaduan. ibu bapa amat dihormati.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 4. Perubahan akhlak rakyat. Adab berziarah juga terbentuk seperti seseorang perlu memberi salam dan tuan rumah wajib menjawab salam. perlantikan pengganti sultan sebelum istiadat pemakaman ditiru daripada kerajaan Bani Umaiyah. contohnya. Kanak ± kanak mencium tangan orang yang lebih tua. apabila orang muda bercakap dengan orang tua suara perlu rendah. bacaan bismillah dimulakan untuk menjamu makan minum. Majlis seperti ini juga menekankan nilai gotong ± royong.

Menimbulkan tanggungjawab yang lebih kepada Muslim untuk melaksanakan Islam di mana saja dia berada. kerana terdapat sikap baik sangka antara satu dengan yang lain. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 17 . kerana tidak dirasakan ada sesuatu yang bercanggah yang patut dielakkan dalam kehidupannya. serta berpatisipasi dalam memenuhi tuntutan Islam di mana saja ada kekurangan.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA KESIMPULAN Dengan penerimaan negara ini sebagai sebuah negara Islam menimbulkan beberapa implikasi dalam kehidupan Muslim. Kita berhak menuntut pemerintah melaksanakan Islam sepenuhnya kerana itu adalah tanggungjawabnya sebagai pemerintah Islam. Setiap individu Muslim merasa berkewajipan untuk membangun negara dan umatnya dalam keupayaan masingmasing. Kita dapat hidup dengan harmoni dan dapat berusaha meningkatan produktiviti untuk kepentingan Islam. Membina sikap positif dan membuat kritikan yang membina untuk kepentingan Islam.

perkataan zapin itu diambil dari bahasa arab. Selain itu kami juga dapat mengkaji tentang pengaruh kedatangan Islam terhadap kebudayaan di Malaysia. kami telah mengembleng tenaga untuk mencari maklumat dan membahagikan tugas masing-masing mengikut tajuk yang diperuntukkan. Dalam usaha menyiapkan tugasan ini. kami dapat mengetahui tarian zapin sebenarnya mempunyai pengaruh atau unsur-unsur arab dalam tarian zapin itu sendiri. sebelum ini kami menganggap tarian zapin merupakan tarian asli masyarakat Melayu tetapi setelah mengkaji mengenai asal usulnya. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 18 . Pengetahuan kami tentang kebudayaan di Malaysia juga bertambah dan semakin berkembang.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA REFLEKSI Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Illahi kerana dapat juga kami menyiapkan tugasan yang diberikan dengan masa yang ditetapkan. Setelah menyelesaikan tugasan ini. Malahan. Sebagai contoh. Setakat ini sahaja coretan dari kami dan kami berharap agar dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi sewaktu menyiapkan tugasan kami ini. Terima kasih juga diucapkan kepada Ustazah Saidah Bt Haris kerana sudi membantu kami dalam usaha menyiapkan tugasan ini. kami dapat mengetahui mengenai teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->