TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA TEORI KEDATANGAN ISLAM KE ALAM MELAYU

Sejarah telah melakarkan pelbagai persoalan. Tindak balas daripada persoalan ini telah melahirkan pelbagai teori. Antara teori- teori yang terhasil adalah teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Terdapat tiga teori kedatangan Islam di T.M iaitu kedatangan Islam dari India, China dan Arab. Teori-teori ini banyak dikemukakan oleh sejarawan- sejarawan seperti Pijnappel, Snouck Hugronje, B. Harisson, Thomas Arnold, Morquette, R.O Winstedt, S.Q. Fatimi, Syed Muhammad Nuqaib al-Attas, HAMKA dan sebagainya. Teori-teori mereka ini sama ada berasaskan pada jumpaan sumber sejarah atau rasionalisme sejarawan itu sendiri dalam menyusun kepelbagaian sangkaan sehingga lahir teori-teori kedatangan Islam di Tanah Melayu.

1. ISLAM DATANG DARI TANAH ARAB Di Tanah Melayu terdapat bukti-bukti yang kuat bahawa agama Islam itu dibawa secara langsung dari tanah Arab oleh bangsa Arab. Sebagai contohnya Maharaja Derbar Raja II, raja Kedah telahpun diislamkan pada tahun 531 H/1136 M, oleh Sheikh Abdullah bin Sheikh Ahmad al-Qaumiri al- Yamani seorang ulama berbangsa Arab yang datang dari Yaman. Menurut satu catatan yang ditemui, terdapat sebuah perkampungan Islam di Sumatera Utara yang diberi nama ³Tashih´ telah ditemui pada tahun 650 Masihi bersamaan 30 Hijrah. Perkampungan ini dihuni oleh orang-orang Arab yang datang ke Sumatera pada abad ke-7 Masihi.S.M. Naquib al-Attas menegaskan juga bahawa kandungan persuratan Melayu Islam dengan istilah dan konsep serta tulisan Jawi yang digunakan menunjukkan sumber Arab atau Timur Tengah sebagai puncanya.

PISMP PENDIDIKAN JASMANI A

Page 1

Pedagang-pedagang Islam yang bertumpu di Yaman turut menjalankan aktiviti perdagangan dengan Asia Tenggara terutama untuk mendapatkan barangan seperti kapur barus.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Hubungan perdagangan telah pun terjalin antaraTanah Melayu dengan Tanah Arab sejak sebelum kelahiran Islam lagi dan ia berterusan selepas kelahirannya. kemenyan dan sebagainya. HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 2 . Penyebaran Islam di Tanah Arab telah begitu meluas dan termasuklah di Yaman yang mempunyai pelabuhan perdagangan yang penting.

Kedua. sebagai pelarian politik dan mendapatkan perlindungan di India dan juga di Tanah Melayu. Hujah mereka adalah berpandukan kepada persamaan mazhab yang dianuti iaitu mazhab Syafie. kedatangan Islam di T. Terdapat dua wilayah di India dipercayai sebagai tempat asal yang membawa Islam ke Tanah Melayu. Raja Samudera yang bertarikh 1297 Masihi.M dilakukan oleh para pedagang Islam berbangsa Arab yang bermukim di Gujerat dan Malabar. Pertama.Q. Sangkaan ini bertitiktolak oleh banyaknya nama kedua-dua wilayah ini dalam sejarah awal T. B.M sama ada sebagai ³orang tengah´ atau pedagang premier yang membawa barang PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 3 . Fatimi. Ada teori yang menjelaskan bahawa Islam datang dari India. Gujerat dan Malabar. Menurut Pijnappel. RA. Mereka juga berpendapat ramai pemimpin Abbasiyah dan Umaiyah di Andalus melarikan diri daripada tindakan pihak berkuasa. Kern dan Snouck Hurgronje berpendapat bandar pelabuhan Gujerat di India memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam melalui perdagangan.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2.Walau bagaimanapun. Pandangan ini telah disokong oleh Snouck Hugrunje dan Harry Hazzard memandangkan aktiviti perdagangan oleh para pedagang Islam di T. Harrison berpendapat masyarakat Nusantara memandang ke India bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan dalam hal-hal perniagaan dan kebudayaan. ISLAM DATANG DARI INDIA Para sarjana seperti S. Batu nisan ini didakwa dibawa dari Gujerat berdasarkan persamaan dari segi reka bentuk batu nisan di kedua-dua tempat tersebut. Morison Harison. Bengal Coromandel. Pendapat di atas dibuktikan melalui penemuan batu nisan Sultan Malikul Salleh. Menerusi hubungan dua hala itu penduduk Nusantara berminat dengan Islam yang telahpun dianuti oleh pedagang-pedagang India.M. sarjana-sarjana tersebut telah bersetuju Islam dibawa ke Pasai melalui perdagangan dan batu nisan itu adalah sebagai buktinya.

BATU NISAN SULTAN MALIKUL SALLEH PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 4 . Kebenaran ini dapat disimpulkan oleh sejarawan iaitu Islam sampai ke T.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA dagangan dari wilayah tersebut merentasi Nusantara untuk pergi ke China dan sebagainya. Bentuk fizikal kedua-dua batu nisan ini mempunyai ciri persamaan dengan batu nisan di Gujerat.M pada awal kurun ke-15M. Teori kedatangan Islam dari Gujerat dan Malabar ini diperkukuhkan lagi dengan penemuan batu nisan di Pasai(1428 M) dan di Gerisik(1419 M) oleh Morquette.

Dalam masa yang sarna catatan Dinasti Sung pula mengatakan bahawa kedatangan Islam ke Tanah Melayu melalui sepanjang pantai Laut China Selatan dan dibawa oleh pedagang-pedagang Islam dari China pada awal 977. sutera dan tembikar dari China. Selain itu. Dalam catatan beliau. bahawa orang-orang Arab Islam telahpun datang ke negara China semasa zaman pemerintahan Maharaja Tai Tsung dari Dinasti Pang (627-650M). PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 5 . Perdagangan antara Arab dengan China secara tidak langsung mewujudkan hubungan antara China dengan Kepulauan Melayu. Pendapat ini terbukti hasil penemuan batu bersurat di Kuala Berang. Mereka membawa barang-barang dagangan seperti mutiara. Pada tahun 878 Masihi pula telah berlaku pemberontakan di Canton yang menyebabkan seramai 100 000 orang asing terbunuh. Menurut laporan orang-orang China Islam. ISLAM DATANG DARI CHINA Menurut sejarah. Terengganu yang terletak di pantai Timur Tanah Melayu. Islam telah sampai ke China pada zaman pemerintahan Dinasti Tang iaitu sekitar tahun 650 Masihi dan Canton menjadi kawasan tumpuan utama para pendakwah Islam. realiti masyarakat di Perlak sudah berbudaya dengan budaya muslim. Akibat peristiwa ini telah menyebabkan ramai orang Arab-Islam yang melarikan diri ke Kedah dan Palembang. Terdapat beberapa teori yang turut menyokong kedatangan Islam dari China. Emanuel Godinho De Evedia mengatakan Islam datang ke Nusantara dari China melalui Canton dan Hainan pada kurun ke-9 Masihi. Bukti kedatangan Islam dari China dapat dilihat melalui hubungan perdagangan antara orang-orang Arab dengan China yang dikatakan telah berlaku sejak sebelum kedatangan agama Islam lagi.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Marco Polo dalam Suma Oriental mencatatkan bahawa beliau pernah berhenti singgah di Perlak pada kurun ke-13 M dalam perlayarannya ke China.

Islam sampai ke China dari jalan darat oleh para pedagang Arab lembah Arabia sendiri sejak zaman Khalifah Uthman al-Affan lagi.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Pendirian oleh Marco Polo ini turut disokong oleh sejarawan lain. Menurut 2 sejarawan tersebut. P. Pada fizikal sumber artifak tersebut terukir nama sultan Malik al-Salih. Realiti ini mengalami tahap pertapakan dan perkembangan sejak zaman Bani Umayyah dan Abasiyyah apabila bilangan pedagang-pedagang Arab yang berhijrah ke China dalam angka yang besar. Dalam catatan sejarah China.E. Menurut Josselin De Jong. Secara logiknya. ada sejarawan lain yang mengemukakan teori kedatangan Islam dari China iaitu. kedatangan Islam ke Tanah Melayu pasti lebih awal dari tarikh tersebut. Gardener dan Emmanuael. sudah wujud penempatan masyarakat peranakan Arab di Canton. pada kurun ke-13M telah berlaku hubungan diplomatik tersebut dapat dilihat apabila pengutusan dua diplomat Pasai iaitu Hasan dan Sulaiman ke negara China tersebut. Peristiwa bersejarah tersebut berlaku pada 1282 M. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 6 . iaitu nama Sultan Pasai. seawal kurun ke-8 M. Asas jumpaan batu nisan ini dilengkapkan dengan catatan sejarah di China sendiri berhubung hubungan diplomatik China-Pasai. De Josselin De Jong. Pada batu nisan tersebut juga terdapat tarikh meninggal Malik al Salih iaitu pada 1297 M. malah pada kewujudan Jabatan Kira-Kira yang oleh para pedagang Arab itu sendiri. Hujah Josselin De Jong bertitik-tolak pada jumpaan batu nisan di wilayah jiran Perlak iaitu Pasai. Selain itu. Kewujudan masyarakat Arab tersebut bukan sahaja dapat dilihat pada wujudnya penempatan-penempatan tetap.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN ORANG ARAB PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 7 .

perikanan. Gaya hidup 1. adat. Nilai murni diterap melalui cerita lisan seperti cerita binatang dan jenaka yang memberi teladan dan pengajaran.binatang di dalam hutan. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 8 . Pengaruh ini dapat dilihat dari lima aspek : 1. PENDIDIKAN TIDAK FORMAL Pendidikan tidak formal terawal adalah melalui asuhan keluarga. Contoh cerita teladan bagi masyarakat di Malaysia : Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. teka teki. Kesenian 4. Kanak-kanak mempelajari kemahiran ibu bapa seperti pertanian. Pendidikan tidak formal 2. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang. Ibu bapa turut mengajar hal agama. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja. pertukangan. Penekanannya ialah nilai moral. Pantang-larang dan adat dipelajari melalui pergaulan sosial seperti tunduk apabila lalu di hadapan orang tua. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. pembelajaran melalui pendengaran. kraftangan. penglihatan dan pemerhatian. Pendidikan juga dilakukan melalui pantun. Pendidikan formal 3. sopan santun.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA PENGARUH KEDATANGAN ISLAM TERHADAP KEBUDAYAAN DI MALAYSIA Pengaruh kedatangan Islam ke Tanah Melayu meninggalkan kesan yang mendalam terhadap kebudayaan di Tanah Melayu khususnya Malaysia. peribahasa dan sebagainya.

apa khabar kamu pada hari ini?" buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi "Khabar baik sahabatku Sang Kancil" sambung buaya lagi "Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?" jawab Sang Kancil "Aku membawa khabar gembira untuk kamu" mendengar kata-kata Sang Kacil. lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan.Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata " Hai sabahatku Sang Buaya. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. Kancil berkata didalam hatinya "Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat". Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 9 . Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai."Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buahbuahan tersebut" fikir Sang Kancil. Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata "Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan". Setelah kepenatannya hilang. Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Cuaca pada hari tersebut sangat panas. menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. Kancil berkata "Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua". Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil. Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai.

aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku" kata Sang Buaya. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman". "Baiklah. Kata kancil lagi "Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana". Sang Kancil berkata "Hai buaya sekelian. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. Kata Buaya tadi "Sekarang hitunglah. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. jantan betina aku ketuk" sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. kamu tunggu di sini. kami sudah bersedia" Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut "Satu dua tiga lekuk. aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini". Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata" Hai buaya-buaya sekalian. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 10 . Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan.

tasawuf pada tahap lebih tinggi. Sultan Mansur Syah telah menerima pengajaran Islam daripada Maulana Abu Bakar. istana. Ia diawasi oleh Mudir (Guru Besar) dan diselia oleh sebuah lembaga. madrasah dan pondok. Manakala di masjid dan surau. usuludin. hadis. Pondok terkenal terdapat di Kelantan (Pondok Pulau Condong). Ilmu politik dan pentadbiran negara juga diajar di istana. PENDIDIKAN SECARA FORMAL Pendidikan formal adalah hal berkaitan keagamaan di rumah. Terengganu (Pondok Pulau Manis) dan Kedah (Pondok Titi Gajah). Gujerat. Pendidikan madrasah ini mengikut tahap iaitu tahap permulaan. fikah dan bacaan sembahyang. Ramai ulama menetap di Melaka antaranya orang Arab. Pengajian pondok pula menyediakan pelajar yang bakal menjadi guru agama dan berkhidmat kepada masyarakat. Wujud juga sistem madrasah yang diperkenalkan oleh Bani Saljuk di Iraq. Di rumah guru. pengkhususan. pusat pengajian agama terdapat di istana Melaka. masjid. kanak-kanak diajar ilmu tajwid. Manakala di istana. Pelajar akan belajar sehingga 10 tahun sebelum tamat pengajiannya. menurut Sejarah Melayu. surau. orang dewasa pula belajar ilmu fikah.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. Kitab alDur al Manzum (kitab Tasawuf) merupakan kitab sangat terkenal di istana Melaka hingga ke istana kerajaan Johor. Parsi. kerana pengaruh pemerintah Melaka. pertengahan. pendidikan al-Quran diajar melibatkan anak anak berusia 7 hingga 15 tahun. Pengajaran buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah turut disimpan di istana Melaka. Sistem ini berdasarkan sukatan pelajaran dan dilaksanakan secara kelas. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 11 .

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR MASJID DAN PONDOK YANG MENJADI TEMPAT MENUNTUT ILMU PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 12 .

tarian zapin yang diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Gerak tarinya berasaskan langkah kaki penarinya. Zapin telah PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 13 . Masjid terkenal contohnya Masjid Kg. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. Kebiasaannya. Seni persembahan yang merangkumi tarian. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Seni khat atau kaligrafi juga digunakan sebagai hiasan di Masjid dan madrasah. bumbung. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. Rumahrumah pula mempunyai seni ukiran tumbuhan. Sebagai contoh. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. tarian pengaruh Arab seperti tarian dabus di Perak. Laut Kelantan dan Masjid Tengkera Melaka. KESENIAN Seni bermakna suatu yang indah pada penciptanya. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak zapin sebagai irama tarian. Tarian Zapin bercorak persembahan atau pertunjukkan. Selain itu. seni tampak. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Brunei. Zapin bermaksud ³gerak kaki´ daripada perkataan µal±Zafn¶. seni tekstil. Pada zaman Islam wujud seni bina seperti seni bina masjid yang terdapat ciri khas seperti mihrab. berkhatan dan upacara bersifat keagamaan. telaga. batu nisan. Manakala istana raja pula dilengkapi dengan balairung. seni rupa. Seni epigrafi pula ada pada batu bersurat dan batu nisan. balai istiadat contohnya istana Melaka. Seni muzik yang dapat dilihat pula seperti seni dikir diiringi rebana dan kompang. kepulauan Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. nyanyian dipersembahkan dalam majlis perkahwinan. Singapura dan Indonesia. tempat bersemayam. geometri. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti ³salam´ dan ³assalamualaikum´. Keindahan ini dapat dilihat daripada seni halus. tarian inang di istana Melaka serta tarian zapin. tembikar atau mata wang. Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab±Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. mimbar. muzik. kata± kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti.

HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 14 . Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. rebab dan marakas. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. rebana.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. gendang.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR TARIAN ZAPIN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 15 .

bacaan ikrar diteruskan kerana ia menyerupai baiah. bekerjasama dan perpaduan. Perubahan akhlak rakyat. perlantikan pengganti sultan sebelum istiadat pemakaman ditiru daripada kerajaan Bani Umaiyah. apabila orang muda bercakap dengan orang tua suara perlu rendah. panggilan pangkat diberi seperti Pak Long dan Mak Long. tetamu dilayan dan dihormati dengan hidangan makan minum. Perubahan adat istiadat pemerintah dalam pertabalan raja kandungan bacaan ciri di mansuhkan. jiran dianggap seperti keluarga. Kanak ± kanak mencium tangan orang yang lebih tua. Majlis seperti ini juga menekankan nilai gotong ± royong. bacaan bismillah dimulakan untuk menjamu makan minum. kemudian bersalaman. GAYA HIDUP Aspek terakhir yang dapat dilihat adalah dari aspek gaya hidup.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 4. ibu bapa amat dihormati. Adab berziarah juga terbentuk seperti seseorang perlu memberi salam dan tuan rumah wajib menjawab salam. Majlis perkahwinan dan berkhatan diadakan mengikut Islam. contohnya. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 16 .

Menimbulkan tanggungjawab yang lebih kepada Muslim untuk melaksanakan Islam di mana saja dia berada.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA KESIMPULAN Dengan penerimaan negara ini sebagai sebuah negara Islam menimbulkan beberapa implikasi dalam kehidupan Muslim. Setiap individu Muslim merasa berkewajipan untuk membangun negara dan umatnya dalam keupayaan masingmasing. kerana tidak dirasakan ada sesuatu yang bercanggah yang patut dielakkan dalam kehidupannya. Kita dapat hidup dengan harmoni dan dapat berusaha meningkatan produktiviti untuk kepentingan Islam. kerana terdapat sikap baik sangka antara satu dengan yang lain. Membina sikap positif dan membuat kritikan yang membina untuk kepentingan Islam. Kita berhak menuntut pemerintah melaksanakan Islam sepenuhnya kerana itu adalah tanggungjawabnya sebagai pemerintah Islam. serta berpatisipasi dalam memenuhi tuntutan Islam di mana saja ada kekurangan. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 17 .

Pengetahuan kami tentang kebudayaan di Malaysia juga bertambah dan semakin berkembang. kami telah mengembleng tenaga untuk mencari maklumat dan membahagikan tugas masing-masing mengikut tajuk yang diperuntukkan.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA REFLEKSI Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Illahi kerana dapat juga kami menyiapkan tugasan yang diberikan dengan masa yang ditetapkan. perkataan zapin itu diambil dari bahasa arab. kami dapat mengetahui mengenai teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. kami dapat mengetahui tarian zapin sebenarnya mempunyai pengaruh atau unsur-unsur arab dalam tarian zapin itu sendiri. Malahan. Setakat ini sahaja coretan dari kami dan kami berharap agar dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi sewaktu menyiapkan tugasan kami ini. Terima kasih juga diucapkan kepada Ustazah Saidah Bt Haris kerana sudi membantu kami dalam usaha menyiapkan tugasan ini. sebelum ini kami menganggap tarian zapin merupakan tarian asli masyarakat Melayu tetapi setelah mengkaji mengenai asal usulnya. Setelah menyelesaikan tugasan ini. Sebagai contoh. Selain itu kami juga dapat mengkaji tentang pengaruh kedatangan Islam terhadap kebudayaan di Malaysia. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 18 . Dalam usaha menyiapkan tugasan ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful