TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA TEORI KEDATANGAN ISLAM KE ALAM MELAYU

Sejarah telah melakarkan pelbagai persoalan. Tindak balas daripada persoalan ini telah melahirkan pelbagai teori. Antara teori- teori yang terhasil adalah teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Terdapat tiga teori kedatangan Islam di T.M iaitu kedatangan Islam dari India, China dan Arab. Teori-teori ini banyak dikemukakan oleh sejarawan- sejarawan seperti Pijnappel, Snouck Hugronje, B. Harisson, Thomas Arnold, Morquette, R.O Winstedt, S.Q. Fatimi, Syed Muhammad Nuqaib al-Attas, HAMKA dan sebagainya. Teori-teori mereka ini sama ada berasaskan pada jumpaan sumber sejarah atau rasionalisme sejarawan itu sendiri dalam menyusun kepelbagaian sangkaan sehingga lahir teori-teori kedatangan Islam di Tanah Melayu.

1. ISLAM DATANG DARI TANAH ARAB Di Tanah Melayu terdapat bukti-bukti yang kuat bahawa agama Islam itu dibawa secara langsung dari tanah Arab oleh bangsa Arab. Sebagai contohnya Maharaja Derbar Raja II, raja Kedah telahpun diislamkan pada tahun 531 H/1136 M, oleh Sheikh Abdullah bin Sheikh Ahmad al-Qaumiri al- Yamani seorang ulama berbangsa Arab yang datang dari Yaman. Menurut satu catatan yang ditemui, terdapat sebuah perkampungan Islam di Sumatera Utara yang diberi nama ³Tashih´ telah ditemui pada tahun 650 Masihi bersamaan 30 Hijrah. Perkampungan ini dihuni oleh orang-orang Arab yang datang ke Sumatera pada abad ke-7 Masihi.S.M. Naquib al-Attas menegaskan juga bahawa kandungan persuratan Melayu Islam dengan istilah dan konsep serta tulisan Jawi yang digunakan menunjukkan sumber Arab atau Timur Tengah sebagai puncanya.

PISMP PENDIDIKAN JASMANI A

Page 1

kemenyan dan sebagainya. Penyebaran Islam di Tanah Arab telah begitu meluas dan termasuklah di Yaman yang mempunyai pelabuhan perdagangan yang penting.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Hubungan perdagangan telah pun terjalin antaraTanah Melayu dengan Tanah Arab sejak sebelum kelahiran Islam lagi dan ia berterusan selepas kelahirannya. Pedagang-pedagang Islam yang bertumpu di Yaman turut menjalankan aktiviti perdagangan dengan Asia Tenggara terutama untuk mendapatkan barangan seperti kapur barus. HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 2 .

Kern dan Snouck Hurgronje berpendapat bandar pelabuhan Gujerat di India memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam melalui perdagangan. RA. Terdapat dua wilayah di India dipercayai sebagai tempat asal yang membawa Islam ke Tanah Melayu. kedatangan Islam di T. Raja Samudera yang bertarikh 1297 Masihi. Pandangan ini telah disokong oleh Snouck Hugrunje dan Harry Hazzard memandangkan aktiviti perdagangan oleh para pedagang Islam di T. ISLAM DATANG DARI INDIA Para sarjana seperti S. Mereka juga berpendapat ramai pemimpin Abbasiyah dan Umaiyah di Andalus melarikan diri daripada tindakan pihak berkuasa.M. Bengal Coromandel. Harrison berpendapat masyarakat Nusantara memandang ke India bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan dalam hal-hal perniagaan dan kebudayaan. Hujah mereka adalah berpandukan kepada persamaan mazhab yang dianuti iaitu mazhab Syafie. sebagai pelarian politik dan mendapatkan perlindungan di India dan juga di Tanah Melayu. Sangkaan ini bertitiktolak oleh banyaknya nama kedua-dua wilayah ini dalam sejarah awal T.M dilakukan oleh para pedagang Islam berbangsa Arab yang bermukim di Gujerat dan Malabar.M sama ada sebagai ³orang tengah´ atau pedagang premier yang membawa barang PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 3 . Fatimi. Morison Harison. Menurut Pijnappel. Pertama. Ada teori yang menjelaskan bahawa Islam datang dari India. Menerusi hubungan dua hala itu penduduk Nusantara berminat dengan Islam yang telahpun dianuti oleh pedagang-pedagang India. Kedua. Gujerat dan Malabar.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. B.Q.Walau bagaimanapun. sarjana-sarjana tersebut telah bersetuju Islam dibawa ke Pasai melalui perdagangan dan batu nisan itu adalah sebagai buktinya. Batu nisan ini didakwa dibawa dari Gujerat berdasarkan persamaan dari segi reka bentuk batu nisan di kedua-dua tempat tersebut. Pendapat di atas dibuktikan melalui penemuan batu nisan Sultan Malikul Salleh.

Kebenaran ini dapat disimpulkan oleh sejarawan iaitu Islam sampai ke T.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA dagangan dari wilayah tersebut merentasi Nusantara untuk pergi ke China dan sebagainya. Teori kedatangan Islam dari Gujerat dan Malabar ini diperkukuhkan lagi dengan penemuan batu nisan di Pasai(1428 M) dan di Gerisik(1419 M) oleh Morquette. Bentuk fizikal kedua-dua batu nisan ini mempunyai ciri persamaan dengan batu nisan di Gujerat.M pada awal kurun ke-15M. BATU NISAN SULTAN MALIKUL SALLEH PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 4 .

ISLAM DATANG DARI CHINA Menurut sejarah. realiti masyarakat di Perlak sudah berbudaya dengan budaya muslim. sutera dan tembikar dari China.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Mereka membawa barang-barang dagangan seperti mutiara. Pendapat ini terbukti hasil penemuan batu bersurat di Kuala Berang. Selain itu. bahawa orang-orang Arab Islam telahpun datang ke negara China semasa zaman pemerintahan Maharaja Tai Tsung dari Dinasti Pang (627-650M). Islam telah sampai ke China pada zaman pemerintahan Dinasti Tang iaitu sekitar tahun 650 Masihi dan Canton menjadi kawasan tumpuan utama para pendakwah Islam. Terdapat beberapa teori yang turut menyokong kedatangan Islam dari China. Menurut laporan orang-orang China Islam. Dalam masa yang sarna catatan Dinasti Sung pula mengatakan bahawa kedatangan Islam ke Tanah Melayu melalui sepanjang pantai Laut China Selatan dan dibawa oleh pedagang-pedagang Islam dari China pada awal 977. Marco Polo dalam Suma Oriental mencatatkan bahawa beliau pernah berhenti singgah di Perlak pada kurun ke-13 M dalam perlayarannya ke China. Bukti kedatangan Islam dari China dapat dilihat melalui hubungan perdagangan antara orang-orang Arab dengan China yang dikatakan telah berlaku sejak sebelum kedatangan agama Islam lagi. Terengganu yang terletak di pantai Timur Tanah Melayu. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 5 . Emanuel Godinho De Evedia mengatakan Islam datang ke Nusantara dari China melalui Canton dan Hainan pada kurun ke-9 Masihi. Perdagangan antara Arab dengan China secara tidak langsung mewujudkan hubungan antara China dengan Kepulauan Melayu. Dalam catatan beliau. Akibat peristiwa ini telah menyebabkan ramai orang Arab-Islam yang melarikan diri ke Kedah dan Palembang. Pada tahun 878 Masihi pula telah berlaku pemberontakan di Canton yang menyebabkan seramai 100 000 orang asing terbunuh.

Asas jumpaan batu nisan ini dilengkapkan dengan catatan sejarah di China sendiri berhubung hubungan diplomatik China-Pasai. Gardener dan Emmanuael. Islam sampai ke China dari jalan darat oleh para pedagang Arab lembah Arabia sendiri sejak zaman Khalifah Uthman al-Affan lagi. Peristiwa bersejarah tersebut berlaku pada 1282 M. Menurut Josselin De Jong. Selain itu. P. De Josselin De Jong. Kewujudan masyarakat Arab tersebut bukan sahaja dapat dilihat pada wujudnya penempatan-penempatan tetap. Pada fizikal sumber artifak tersebut terukir nama sultan Malik al-Salih. Realiti ini mengalami tahap pertapakan dan perkembangan sejak zaman Bani Umayyah dan Abasiyyah apabila bilangan pedagang-pedagang Arab yang berhijrah ke China dalam angka yang besar. seawal kurun ke-8 M.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Pendirian oleh Marco Polo ini turut disokong oleh sejarawan lain. sudah wujud penempatan masyarakat peranakan Arab di Canton.E. Secara logiknya. Hujah Josselin De Jong bertitik-tolak pada jumpaan batu nisan di wilayah jiran Perlak iaitu Pasai. Menurut 2 sejarawan tersebut. Pada batu nisan tersebut juga terdapat tarikh meninggal Malik al Salih iaitu pada 1297 M. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 6 . kedatangan Islam ke Tanah Melayu pasti lebih awal dari tarikh tersebut. ada sejarawan lain yang mengemukakan teori kedatangan Islam dari China iaitu. Dalam catatan sejarah China. iaitu nama Sultan Pasai. malah pada kewujudan Jabatan Kira-Kira yang oleh para pedagang Arab itu sendiri. pada kurun ke-13M telah berlaku hubungan diplomatik tersebut dapat dilihat apabila pengutusan dua diplomat Pasai iaitu Hasan dan Sulaiman ke negara China tersebut.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN ORANG ARAB PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 7 .

Pantang-larang dan adat dipelajari melalui pergaulan sosial seperti tunduk apabila lalu di hadapan orang tua.binatang di dalam hutan. Pengaruh ini dapat dilihat dari lima aspek : 1. Gaya hidup 1. kraftangan. pembelajaran melalui pendengaran. Kesenian 4. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Kanak-kanak mempelajari kemahiran ibu bapa seperti pertanian. teka teki. perikanan. peribahasa dan sebagainya. Contoh cerita teladan bagi masyarakat di Malaysia : Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Pendidikan juga dilakukan melalui pantun. penglihatan dan pemerhatian. adat.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA PENGARUH KEDATANGAN ISLAM TERHADAP KEBUDAYAAN DI MALAYSIA Pengaruh kedatangan Islam ke Tanah Melayu meninggalkan kesan yang mendalam terhadap kebudayaan di Tanah Melayu khususnya Malaysia. Penekanannya ialah nilai moral. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 8 . Pendidikan tidak formal 2. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja. Pendidikan formal 3. pertukangan. Ibu bapa turut mengajar hal agama. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang. sopan santun. Nilai murni diterap melalui cerita lisan seperti cerita binatang dan jenaka yang memberi teladan dan pengajaran. PENDIDIKAN TIDAK FORMAL Pendidikan tidak formal terawal adalah melalui asuhan keluarga.

"Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buahbuahan tersebut" fikir Sang Kancil. apa khabar kamu pada hari ini?" buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi "Khabar baik sahabatku Sang Kancil" sambung buaya lagi "Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?" jawab Sang Kancil "Aku membawa khabar gembira untuk kamu" mendengar kata-kata Sang Kacil. apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Setelah kepenatannya hilang.Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata " Hai sabahatku Sang Buaya. Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 9 .TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Kancil berkata "Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua". Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang. Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. Cuaca pada hari tersebut sangat panas. menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. Kancil berkata didalam hatinya "Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat". Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata "Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan". Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai.

Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. Kata kancil lagi "Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana". aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku" kata Sang Buaya.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini". Sang Kancil berkata "Hai buaya sekelian. Kata Buaya tadi "Sekarang hitunglah. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata" Hai buaya-buaya sekalian. jantan betina aku ketuk" sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. kami sudah bersedia" Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut "Satu dua tiga lekuk. Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah. "Baiklah. Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman". PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 10 . kamu tunggu di sini.

Pendidikan madrasah ini mengikut tahap iaitu tahap permulaan. hadis. Sultan Mansur Syah telah menerima pengajaran Islam daripada Maulana Abu Bakar. Ilmu politik dan pentadbiran negara juga diajar di istana. PENDIDIKAN SECARA FORMAL Pendidikan formal adalah hal berkaitan keagamaan di rumah. pengkhususan. Ia diawasi oleh Mudir (Guru Besar) dan diselia oleh sebuah lembaga. Kitab alDur al Manzum (kitab Tasawuf) merupakan kitab sangat terkenal di istana Melaka hingga ke istana kerajaan Johor. Sistem ini berdasarkan sukatan pelajaran dan dilaksanakan secara kelas. pertengahan. masjid. Pengajaran buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah turut disimpan di istana Melaka. Terengganu (Pondok Pulau Manis) dan Kedah (Pondok Titi Gajah). Gujerat. istana. Pondok terkenal terdapat di Kelantan (Pondok Pulau Condong). Pengajian pondok pula menyediakan pelajar yang bakal menjadi guru agama dan berkhidmat kepada masyarakat. Pelajar akan belajar sehingga 10 tahun sebelum tamat pengajiannya.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. Wujud juga sistem madrasah yang diperkenalkan oleh Bani Saljuk di Iraq. Parsi. kanak-kanak diajar ilmu tajwid. Manakala di masjid dan surau. kerana pengaruh pemerintah Melaka. surau. Manakala di istana. fikah dan bacaan sembahyang. pusat pengajian agama terdapat di istana Melaka. madrasah dan pondok. Di rumah guru. usuludin. tasawuf pada tahap lebih tinggi. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 11 . orang dewasa pula belajar ilmu fikah. menurut Sejarah Melayu. Ramai ulama menetap di Melaka antaranya orang Arab. pendidikan al-Quran diajar melibatkan anak anak berusia 7 hingga 15 tahun.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR MASJID DAN PONDOK YANG MENJADI TEMPAT MENUNTUT ILMU PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 12 .

tarian inang di istana Melaka serta tarian zapin. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak zapin sebagai irama tarian. Keindahan ini dapat dilihat daripada seni halus. KESENIAN Seni bermakna suatu yang indah pada penciptanya. seni rupa. kepulauan Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. Laut Kelantan dan Masjid Tengkera Melaka. Zapin telah PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 13 . Seni persembahan yang merangkumi tarian. tembikar atau mata wang. tempat bersemayam. nyanyian dipersembahkan dalam majlis perkahwinan. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. Rumahrumah pula mempunyai seni ukiran tumbuhan. telaga. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. seni tekstil. batu nisan. Sebagai contoh. Pada zaman Islam wujud seni bina seperti seni bina masjid yang terdapat ciri khas seperti mihrab. Seni khat atau kaligrafi juga digunakan sebagai hiasan di Masjid dan madrasah. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti ³salam´ dan ³assalamualaikum´. balai istiadat contohnya istana Melaka. Seni epigrafi pula ada pada batu bersurat dan batu nisan. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. seni tampak. tarian zapin yang diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. Singapura dan Indonesia. Brunei. tarian pengaruh Arab seperti tarian dabus di Perak.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Seni muzik yang dapat dilihat pula seperti seni dikir diiringi rebana dan kompang. muzik. Gerak tarinya berasaskan langkah kaki penarinya. mimbar. Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab±Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Tarian Zapin bercorak persembahan atau pertunjukkan. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Selain itu. geometri. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Manakala istana raja pula dilengkapi dengan balairung. Zapin bermaksud ³gerak kaki´ daripada perkataan µal±Zafn¶. berkhatan dan upacara bersifat keagamaan. Masjid terkenal contohnya Masjid Kg. kata± kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. Kebiasaannya. bumbung.

rebab dan marakas. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 14 .TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. gendang. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. rebana. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR TARIAN ZAPIN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 15 .

perlantikan pengganti sultan sebelum istiadat pemakaman ditiru daripada kerajaan Bani Umaiyah. bekerjasama dan perpaduan. ibu bapa amat dihormati. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 16 . GAYA HIDUP Aspek terakhir yang dapat dilihat adalah dari aspek gaya hidup. tetamu dilayan dan dihormati dengan hidangan makan minum. bacaan bismillah dimulakan untuk menjamu makan minum. kemudian bersalaman. contohnya. apabila orang muda bercakap dengan orang tua suara perlu rendah. Majlis seperti ini juga menekankan nilai gotong ± royong. Perubahan adat istiadat pemerintah dalam pertabalan raja kandungan bacaan ciri di mansuhkan. panggilan pangkat diberi seperti Pak Long dan Mak Long. Kanak ± kanak mencium tangan orang yang lebih tua. Majlis perkahwinan dan berkhatan diadakan mengikut Islam. bacaan ikrar diteruskan kerana ia menyerupai baiah. jiran dianggap seperti keluarga. Perubahan akhlak rakyat.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 4. Adab berziarah juga terbentuk seperti seseorang perlu memberi salam dan tuan rumah wajib menjawab salam.

Kita dapat hidup dengan harmoni dan dapat berusaha meningkatan produktiviti untuk kepentingan Islam. Menimbulkan tanggungjawab yang lebih kepada Muslim untuk melaksanakan Islam di mana saja dia berada. serta berpatisipasi dalam memenuhi tuntutan Islam di mana saja ada kekurangan. Setiap individu Muslim merasa berkewajipan untuk membangun negara dan umatnya dalam keupayaan masingmasing. Kita berhak menuntut pemerintah melaksanakan Islam sepenuhnya kerana itu adalah tanggungjawabnya sebagai pemerintah Islam. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 17 . Membina sikap positif dan membuat kritikan yang membina untuk kepentingan Islam.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA KESIMPULAN Dengan penerimaan negara ini sebagai sebuah negara Islam menimbulkan beberapa implikasi dalam kehidupan Muslim. kerana terdapat sikap baik sangka antara satu dengan yang lain. kerana tidak dirasakan ada sesuatu yang bercanggah yang patut dielakkan dalam kehidupannya.

Sebagai contoh. perkataan zapin itu diambil dari bahasa arab. Dalam usaha menyiapkan tugasan ini. Setakat ini sahaja coretan dari kami dan kami berharap agar dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi sewaktu menyiapkan tugasan kami ini. kami telah mengembleng tenaga untuk mencari maklumat dan membahagikan tugas masing-masing mengikut tajuk yang diperuntukkan. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 18 . Setelah menyelesaikan tugasan ini. Terima kasih juga diucapkan kepada Ustazah Saidah Bt Haris kerana sudi membantu kami dalam usaha menyiapkan tugasan ini. kami dapat mengetahui mengenai teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Pengetahuan kami tentang kebudayaan di Malaysia juga bertambah dan semakin berkembang. kami dapat mengetahui tarian zapin sebenarnya mempunyai pengaruh atau unsur-unsur arab dalam tarian zapin itu sendiri. sebelum ini kami menganggap tarian zapin merupakan tarian asli masyarakat Melayu tetapi setelah mengkaji mengenai asal usulnya. Selain itu kami juga dapat mengkaji tentang pengaruh kedatangan Islam terhadap kebudayaan di Malaysia. Malahan.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA REFLEKSI Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Illahi kerana dapat juga kami menyiapkan tugasan yang diberikan dengan masa yang ditetapkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful