TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA TEORI KEDATANGAN ISLAM KE ALAM MELAYU

Sejarah telah melakarkan pelbagai persoalan. Tindak balas daripada persoalan ini telah melahirkan pelbagai teori. Antara teori- teori yang terhasil adalah teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Terdapat tiga teori kedatangan Islam di T.M iaitu kedatangan Islam dari India, China dan Arab. Teori-teori ini banyak dikemukakan oleh sejarawan- sejarawan seperti Pijnappel, Snouck Hugronje, B. Harisson, Thomas Arnold, Morquette, R.O Winstedt, S.Q. Fatimi, Syed Muhammad Nuqaib al-Attas, HAMKA dan sebagainya. Teori-teori mereka ini sama ada berasaskan pada jumpaan sumber sejarah atau rasionalisme sejarawan itu sendiri dalam menyusun kepelbagaian sangkaan sehingga lahir teori-teori kedatangan Islam di Tanah Melayu.

1. ISLAM DATANG DARI TANAH ARAB Di Tanah Melayu terdapat bukti-bukti yang kuat bahawa agama Islam itu dibawa secara langsung dari tanah Arab oleh bangsa Arab. Sebagai contohnya Maharaja Derbar Raja II, raja Kedah telahpun diislamkan pada tahun 531 H/1136 M, oleh Sheikh Abdullah bin Sheikh Ahmad al-Qaumiri al- Yamani seorang ulama berbangsa Arab yang datang dari Yaman. Menurut satu catatan yang ditemui, terdapat sebuah perkampungan Islam di Sumatera Utara yang diberi nama ³Tashih´ telah ditemui pada tahun 650 Masihi bersamaan 30 Hijrah. Perkampungan ini dihuni oleh orang-orang Arab yang datang ke Sumatera pada abad ke-7 Masihi.S.M. Naquib al-Attas menegaskan juga bahawa kandungan persuratan Melayu Islam dengan istilah dan konsep serta tulisan Jawi yang digunakan menunjukkan sumber Arab atau Timur Tengah sebagai puncanya.

PISMP PENDIDIKAN JASMANI A

Page 1

kemenyan dan sebagainya. HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 2 . Pedagang-pedagang Islam yang bertumpu di Yaman turut menjalankan aktiviti perdagangan dengan Asia Tenggara terutama untuk mendapatkan barangan seperti kapur barus.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Hubungan perdagangan telah pun terjalin antaraTanah Melayu dengan Tanah Arab sejak sebelum kelahiran Islam lagi dan ia berterusan selepas kelahirannya. Penyebaran Islam di Tanah Arab telah begitu meluas dan termasuklah di Yaman yang mempunyai pelabuhan perdagangan yang penting.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. Hujah mereka adalah berpandukan kepada persamaan mazhab yang dianuti iaitu mazhab Syafie. Pandangan ini telah disokong oleh Snouck Hugrunje dan Harry Hazzard memandangkan aktiviti perdagangan oleh para pedagang Islam di T. Fatimi.Walau bagaimanapun. Menurut Pijnappel. Harrison berpendapat masyarakat Nusantara memandang ke India bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan dalam hal-hal perniagaan dan kebudayaan. Pertama. Gujerat dan Malabar. sarjana-sarjana tersebut telah bersetuju Islam dibawa ke Pasai melalui perdagangan dan batu nisan itu adalah sebagai buktinya. Sangkaan ini bertitiktolak oleh banyaknya nama kedua-dua wilayah ini dalam sejarah awal T.M. Batu nisan ini didakwa dibawa dari Gujerat berdasarkan persamaan dari segi reka bentuk batu nisan di kedua-dua tempat tersebut. Mereka juga berpendapat ramai pemimpin Abbasiyah dan Umaiyah di Andalus melarikan diri daripada tindakan pihak berkuasa. Pendapat di atas dibuktikan melalui penemuan batu nisan Sultan Malikul Salleh. Bengal Coromandel. Kern dan Snouck Hurgronje berpendapat bandar pelabuhan Gujerat di India memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam melalui perdagangan. Ada teori yang menjelaskan bahawa Islam datang dari India. Morison Harison. Kedua.M dilakukan oleh para pedagang Islam berbangsa Arab yang bermukim di Gujerat dan Malabar. Terdapat dua wilayah di India dipercayai sebagai tempat asal yang membawa Islam ke Tanah Melayu. Menerusi hubungan dua hala itu penduduk Nusantara berminat dengan Islam yang telahpun dianuti oleh pedagang-pedagang India. RA. sebagai pelarian politik dan mendapatkan perlindungan di India dan juga di Tanah Melayu.Q. B.M sama ada sebagai ³orang tengah´ atau pedagang premier yang membawa barang PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 3 . ISLAM DATANG DARI INDIA Para sarjana seperti S. Raja Samudera yang bertarikh 1297 Masihi. kedatangan Islam di T.

Bentuk fizikal kedua-dua batu nisan ini mempunyai ciri persamaan dengan batu nisan di Gujerat.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA dagangan dari wilayah tersebut merentasi Nusantara untuk pergi ke China dan sebagainya. Kebenaran ini dapat disimpulkan oleh sejarawan iaitu Islam sampai ke T. BATU NISAN SULTAN MALIKUL SALLEH PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 4 . Teori kedatangan Islam dari Gujerat dan Malabar ini diperkukuhkan lagi dengan penemuan batu nisan di Pasai(1428 M) dan di Gerisik(1419 M) oleh Morquette.M pada awal kurun ke-15M.

Terdapat beberapa teori yang turut menyokong kedatangan Islam dari China. Emanuel Godinho De Evedia mengatakan Islam datang ke Nusantara dari China melalui Canton dan Hainan pada kurun ke-9 Masihi. ISLAM DATANG DARI CHINA Menurut sejarah. sutera dan tembikar dari China. Mereka membawa barang-barang dagangan seperti mutiara. Menurut laporan orang-orang China Islam. bahawa orang-orang Arab Islam telahpun datang ke negara China semasa zaman pemerintahan Maharaja Tai Tsung dari Dinasti Pang (627-650M). Bukti kedatangan Islam dari China dapat dilihat melalui hubungan perdagangan antara orang-orang Arab dengan China yang dikatakan telah berlaku sejak sebelum kedatangan agama Islam lagi. Terengganu yang terletak di pantai Timur Tanah Melayu. Akibat peristiwa ini telah menyebabkan ramai orang Arab-Islam yang melarikan diri ke Kedah dan Palembang. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 5 . Dalam masa yang sarna catatan Dinasti Sung pula mengatakan bahawa kedatangan Islam ke Tanah Melayu melalui sepanjang pantai Laut China Selatan dan dibawa oleh pedagang-pedagang Islam dari China pada awal 977. realiti masyarakat di Perlak sudah berbudaya dengan budaya muslim. Perdagangan antara Arab dengan China secara tidak langsung mewujudkan hubungan antara China dengan Kepulauan Melayu. Selain itu.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Dalam catatan beliau. Pada tahun 878 Masihi pula telah berlaku pemberontakan di Canton yang menyebabkan seramai 100 000 orang asing terbunuh. Islam telah sampai ke China pada zaman pemerintahan Dinasti Tang iaitu sekitar tahun 650 Masihi dan Canton menjadi kawasan tumpuan utama para pendakwah Islam. Marco Polo dalam Suma Oriental mencatatkan bahawa beliau pernah berhenti singgah di Perlak pada kurun ke-13 M dalam perlayarannya ke China. Pendapat ini terbukti hasil penemuan batu bersurat di Kuala Berang.

seawal kurun ke-8 M. Islam sampai ke China dari jalan darat oleh para pedagang Arab lembah Arabia sendiri sejak zaman Khalifah Uthman al-Affan lagi. malah pada kewujudan Jabatan Kira-Kira yang oleh para pedagang Arab itu sendiri. ada sejarawan lain yang mengemukakan teori kedatangan Islam dari China iaitu. P.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Pendirian oleh Marco Polo ini turut disokong oleh sejarawan lain. Pada fizikal sumber artifak tersebut terukir nama sultan Malik al-Salih. Menurut 2 sejarawan tersebut. pada kurun ke-13M telah berlaku hubungan diplomatik tersebut dapat dilihat apabila pengutusan dua diplomat Pasai iaitu Hasan dan Sulaiman ke negara China tersebut. Gardener dan Emmanuael. De Josselin De Jong. Secara logiknya. kedatangan Islam ke Tanah Melayu pasti lebih awal dari tarikh tersebut. Realiti ini mengalami tahap pertapakan dan perkembangan sejak zaman Bani Umayyah dan Abasiyyah apabila bilangan pedagang-pedagang Arab yang berhijrah ke China dalam angka yang besar. Kewujudan masyarakat Arab tersebut bukan sahaja dapat dilihat pada wujudnya penempatan-penempatan tetap. sudah wujud penempatan masyarakat peranakan Arab di Canton. Menurut Josselin De Jong.E. Pada batu nisan tersebut juga terdapat tarikh meninggal Malik al Salih iaitu pada 1297 M. iaitu nama Sultan Pasai. Peristiwa bersejarah tersebut berlaku pada 1282 M. Asas jumpaan batu nisan ini dilengkapkan dengan catatan sejarah di China sendiri berhubung hubungan diplomatik China-Pasai. Dalam catatan sejarah China. Selain itu. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 6 . Hujah Josselin De Jong bertitik-tolak pada jumpaan batu nisan di wilayah jiran Perlak iaitu Pasai.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN ORANG ARAB PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 7 .

Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang. Pendidikan formal 3. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 8 . Nilai murni diterap melalui cerita lisan seperti cerita binatang dan jenaka yang memberi teladan dan pengajaran. Pengaruh ini dapat dilihat dari lima aspek : 1. Pendidikan tidak formal 2.binatang di dalam hutan. Pantang-larang dan adat dipelajari melalui pergaulan sosial seperti tunduk apabila lalu di hadapan orang tua. peribahasa dan sebagainya.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA PENGARUH KEDATANGAN ISLAM TERHADAP KEBUDAYAAN DI MALAYSIA Pengaruh kedatangan Islam ke Tanah Melayu meninggalkan kesan yang mendalam terhadap kebudayaan di Tanah Melayu khususnya Malaysia. PENDIDIKAN TIDAK FORMAL Pendidikan tidak formal terawal adalah melalui asuhan keluarga. Kanak-kanak mempelajari kemahiran ibu bapa seperti pertanian. adat. sopan santun. penglihatan dan pemerhatian. Kesenian 4. teka teki. Contoh cerita teladan bagi masyarakat di Malaysia : Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. kraftangan. Pendidikan juga dilakukan melalui pantun. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja. Ibu bapa turut mengajar hal agama. Gaya hidup 1. pembelajaran melalui pendengaran. Penekanannya ialah nilai moral. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. perikanan. pertukangan.

apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Kancil berkata didalam hatinya "Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat"."Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buahbuahan tersebut" fikir Sang Kancil. Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. apa khabar kamu pada hari ini?" buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi "Khabar baik sahabatku Sang Kancil" sambung buaya lagi "Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?" jawab Sang Kancil "Aku membawa khabar gembira untuk kamu" mendengar kata-kata Sang Kacil. lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Setelah kepenatannya hilang. Kancil berkata "Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua". Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata "Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan".Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata " Hai sabahatku Sang Buaya. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai. Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Cuaca pada hari tersebut sangat panas. Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 9 . Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.

Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. kami sudah bersedia" Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut "Satu dua tiga lekuk. "Baiklah. Kata Buaya tadi "Sekarang hitunglah. jantan betina aku ketuk" sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah. Sang Kancil berkata "Hai buaya sekelian.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. kamu tunggu di sini. Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata" Hai buaya-buaya sekalian. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman". aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku" kata Sang Buaya. Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 10 . Kata kancil lagi "Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana". aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini".

Pelajar akan belajar sehingga 10 tahun sebelum tamat pengajiannya. hadis. pusat pengajian agama terdapat di istana Melaka. Ilmu politik dan pentadbiran negara juga diajar di istana. Ia diawasi oleh Mudir (Guru Besar) dan diselia oleh sebuah lembaga. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 11 . Wujud juga sistem madrasah yang diperkenalkan oleh Bani Saljuk di Iraq. Pendidikan madrasah ini mengikut tahap iaitu tahap permulaan. orang dewasa pula belajar ilmu fikah. masjid. Ramai ulama menetap di Melaka antaranya orang Arab. Di rumah guru. Pengajian pondok pula menyediakan pelajar yang bakal menjadi guru agama dan berkhidmat kepada masyarakat. Pengajaran buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah turut disimpan di istana Melaka.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. menurut Sejarah Melayu. Sultan Mansur Syah telah menerima pengajaran Islam daripada Maulana Abu Bakar. tasawuf pada tahap lebih tinggi. fikah dan bacaan sembahyang. istana. madrasah dan pondok. pengkhususan. usuludin. Sistem ini berdasarkan sukatan pelajaran dan dilaksanakan secara kelas. Parsi. Manakala di masjid dan surau. PENDIDIKAN SECARA FORMAL Pendidikan formal adalah hal berkaitan keagamaan di rumah. Pondok terkenal terdapat di Kelantan (Pondok Pulau Condong). pendidikan al-Quran diajar melibatkan anak anak berusia 7 hingga 15 tahun. Terengganu (Pondok Pulau Manis) dan Kedah (Pondok Titi Gajah). Kitab alDur al Manzum (kitab Tasawuf) merupakan kitab sangat terkenal di istana Melaka hingga ke istana kerajaan Johor. Manakala di istana. kerana pengaruh pemerintah Melaka. pertengahan. surau. kanak-kanak diajar ilmu tajwid. Gujerat.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR MASJID DAN PONDOK YANG MENJADI TEMPAT MENUNTUT ILMU PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 12 .

Zapin telah PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 13 . Pada zaman Islam wujud seni bina seperti seni bina masjid yang terdapat ciri khas seperti mihrab. Keindahan ini dapat dilihat daripada seni halus. geometri. senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti ³salam´ dan ³assalamualaikum´. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. seni tekstil. nyanyian dipersembahkan dalam majlis perkahwinan. Zapin bermaksud ³gerak kaki´ daripada perkataan µal±Zafn¶. Tarian Zapin bercorak persembahan atau pertunjukkan. KESENIAN Seni bermakna suatu yang indah pada penciptanya. balai istiadat contohnya istana Melaka. Seni khat atau kaligrafi juga digunakan sebagai hiasan di Masjid dan madrasah. Brunei. Gerak tarinya berasaskan langkah kaki penarinya. tarian inang di istana Melaka serta tarian zapin. tembikar atau mata wang. Manakala istana raja pula dilengkapi dengan balairung. bumbung. tempat bersemayam. mimbar. telaga. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. seni rupa.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. kata± kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. tarian zapin yang diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. Sebagai contoh. Seni muzik yang dapat dilihat pula seperti seni dikir diiringi rebana dan kompang. kepulauan Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. Seni persembahan yang merangkumi tarian. seni tampak. Selain itu. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. Masjid terkenal contohnya Masjid Kg. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Laut Kelantan dan Masjid Tengkera Melaka. berkhatan dan upacara bersifat keagamaan. Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab±Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Kebiasaannya. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak zapin sebagai irama tarian. batu nisan. Singapura dan Indonesia. Rumahrumah pula mempunyai seni ukiran tumbuhan. tarian pengaruh Arab seperti tarian dabus di Perak. muzik. Seni epigrafi pula ada pada batu bersurat dan batu nisan.

Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. rebab dan marakas. rebana. Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 14 . Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. gendang. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR TARIAN ZAPIN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 15 .

GAYA HIDUP Aspek terakhir yang dapat dilihat adalah dari aspek gaya hidup. Kanak ± kanak mencium tangan orang yang lebih tua. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 16 . bacaan bismillah dimulakan untuk menjamu makan minum. Perubahan akhlak rakyat. tetamu dilayan dan dihormati dengan hidangan makan minum. Perubahan adat istiadat pemerintah dalam pertabalan raja kandungan bacaan ciri di mansuhkan. apabila orang muda bercakap dengan orang tua suara perlu rendah.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 4. Majlis seperti ini juga menekankan nilai gotong ± royong. panggilan pangkat diberi seperti Pak Long dan Mak Long. kemudian bersalaman. bacaan ikrar diteruskan kerana ia menyerupai baiah. jiran dianggap seperti keluarga. bekerjasama dan perpaduan. perlantikan pengganti sultan sebelum istiadat pemakaman ditiru daripada kerajaan Bani Umaiyah. ibu bapa amat dihormati. Majlis perkahwinan dan berkhatan diadakan mengikut Islam. contohnya. Adab berziarah juga terbentuk seperti seseorang perlu memberi salam dan tuan rumah wajib menjawab salam.

Kita berhak menuntut pemerintah melaksanakan Islam sepenuhnya kerana itu adalah tanggungjawabnya sebagai pemerintah Islam. Membina sikap positif dan membuat kritikan yang membina untuk kepentingan Islam. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 17 . kerana terdapat sikap baik sangka antara satu dengan yang lain. Setiap individu Muslim merasa berkewajipan untuk membangun negara dan umatnya dalam keupayaan masingmasing. Kita dapat hidup dengan harmoni dan dapat berusaha meningkatan produktiviti untuk kepentingan Islam.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA KESIMPULAN Dengan penerimaan negara ini sebagai sebuah negara Islam menimbulkan beberapa implikasi dalam kehidupan Muslim. Menimbulkan tanggungjawab yang lebih kepada Muslim untuk melaksanakan Islam di mana saja dia berada. serta berpatisipasi dalam memenuhi tuntutan Islam di mana saja ada kekurangan. kerana tidak dirasakan ada sesuatu yang bercanggah yang patut dielakkan dalam kehidupannya.

kami telah mengembleng tenaga untuk mencari maklumat dan membahagikan tugas masing-masing mengikut tajuk yang diperuntukkan. sebelum ini kami menganggap tarian zapin merupakan tarian asli masyarakat Melayu tetapi setelah mengkaji mengenai asal usulnya. kami dapat mengetahui mengenai teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Setakat ini sahaja coretan dari kami dan kami berharap agar dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi sewaktu menyiapkan tugasan kami ini. Sebagai contoh. Setelah menyelesaikan tugasan ini. Malahan. kami dapat mengetahui tarian zapin sebenarnya mempunyai pengaruh atau unsur-unsur arab dalam tarian zapin itu sendiri. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 18 .TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA REFLEKSI Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Illahi kerana dapat juga kami menyiapkan tugasan yang diberikan dengan masa yang ditetapkan. perkataan zapin itu diambil dari bahasa arab. Pengetahuan kami tentang kebudayaan di Malaysia juga bertambah dan semakin berkembang. Terima kasih juga diucapkan kepada Ustazah Saidah Bt Haris kerana sudi membantu kami dalam usaha menyiapkan tugasan ini. Dalam usaha menyiapkan tugasan ini. Selain itu kami juga dapat mengkaji tentang pengaruh kedatangan Islam terhadap kebudayaan di Malaysia.