TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA TEORI KEDATANGAN ISLAM KE ALAM MELAYU

Sejarah telah melakarkan pelbagai persoalan. Tindak balas daripada persoalan ini telah melahirkan pelbagai teori. Antara teori- teori yang terhasil adalah teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Terdapat tiga teori kedatangan Islam di T.M iaitu kedatangan Islam dari India, China dan Arab. Teori-teori ini banyak dikemukakan oleh sejarawan- sejarawan seperti Pijnappel, Snouck Hugronje, B. Harisson, Thomas Arnold, Morquette, R.O Winstedt, S.Q. Fatimi, Syed Muhammad Nuqaib al-Attas, HAMKA dan sebagainya. Teori-teori mereka ini sama ada berasaskan pada jumpaan sumber sejarah atau rasionalisme sejarawan itu sendiri dalam menyusun kepelbagaian sangkaan sehingga lahir teori-teori kedatangan Islam di Tanah Melayu.

1. ISLAM DATANG DARI TANAH ARAB Di Tanah Melayu terdapat bukti-bukti yang kuat bahawa agama Islam itu dibawa secara langsung dari tanah Arab oleh bangsa Arab. Sebagai contohnya Maharaja Derbar Raja II, raja Kedah telahpun diislamkan pada tahun 531 H/1136 M, oleh Sheikh Abdullah bin Sheikh Ahmad al-Qaumiri al- Yamani seorang ulama berbangsa Arab yang datang dari Yaman. Menurut satu catatan yang ditemui, terdapat sebuah perkampungan Islam di Sumatera Utara yang diberi nama ³Tashih´ telah ditemui pada tahun 650 Masihi bersamaan 30 Hijrah. Perkampungan ini dihuni oleh orang-orang Arab yang datang ke Sumatera pada abad ke-7 Masihi.S.M. Naquib al-Attas menegaskan juga bahawa kandungan persuratan Melayu Islam dengan istilah dan konsep serta tulisan Jawi yang digunakan menunjukkan sumber Arab atau Timur Tengah sebagai puncanya.

PISMP PENDIDIKAN JASMANI A

Page 1

HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 2 .TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Hubungan perdagangan telah pun terjalin antaraTanah Melayu dengan Tanah Arab sejak sebelum kelahiran Islam lagi dan ia berterusan selepas kelahirannya. Penyebaran Islam di Tanah Arab telah begitu meluas dan termasuklah di Yaman yang mempunyai pelabuhan perdagangan yang penting. kemenyan dan sebagainya. Pedagang-pedagang Islam yang bertumpu di Yaman turut menjalankan aktiviti perdagangan dengan Asia Tenggara terutama untuk mendapatkan barangan seperti kapur barus.

Morison Harison. Batu nisan ini didakwa dibawa dari Gujerat berdasarkan persamaan dari segi reka bentuk batu nisan di kedua-dua tempat tersebut. Gujerat dan Malabar.Q. Pandangan ini telah disokong oleh Snouck Hugrunje dan Harry Hazzard memandangkan aktiviti perdagangan oleh para pedagang Islam di T. Pendapat di atas dibuktikan melalui penemuan batu nisan Sultan Malikul Salleh. kedatangan Islam di T. Mereka juga berpendapat ramai pemimpin Abbasiyah dan Umaiyah di Andalus melarikan diri daripada tindakan pihak berkuasa.M. Fatimi. Kedua. Menerusi hubungan dua hala itu penduduk Nusantara berminat dengan Islam yang telahpun dianuti oleh pedagang-pedagang India. Kern dan Snouck Hurgronje berpendapat bandar pelabuhan Gujerat di India memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam melalui perdagangan. Harrison berpendapat masyarakat Nusantara memandang ke India bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan dalam hal-hal perniagaan dan kebudayaan.M dilakukan oleh para pedagang Islam berbangsa Arab yang bermukim di Gujerat dan Malabar. Pertama. Bengal Coromandel. ISLAM DATANG DARI INDIA Para sarjana seperti S.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. sebagai pelarian politik dan mendapatkan perlindungan di India dan juga di Tanah Melayu. sarjana-sarjana tersebut telah bersetuju Islam dibawa ke Pasai melalui perdagangan dan batu nisan itu adalah sebagai buktinya. B. RA. Terdapat dua wilayah di India dipercayai sebagai tempat asal yang membawa Islam ke Tanah Melayu.M sama ada sebagai ³orang tengah´ atau pedagang premier yang membawa barang PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 3 . Raja Samudera yang bertarikh 1297 Masihi. Menurut Pijnappel. Hujah mereka adalah berpandukan kepada persamaan mazhab yang dianuti iaitu mazhab Syafie. Ada teori yang menjelaskan bahawa Islam datang dari India.Walau bagaimanapun. Sangkaan ini bertitiktolak oleh banyaknya nama kedua-dua wilayah ini dalam sejarah awal T.

BATU NISAN SULTAN MALIKUL SALLEH PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 4 . Kebenaran ini dapat disimpulkan oleh sejarawan iaitu Islam sampai ke T. Teori kedatangan Islam dari Gujerat dan Malabar ini diperkukuhkan lagi dengan penemuan batu nisan di Pasai(1428 M) dan di Gerisik(1419 M) oleh Morquette. Bentuk fizikal kedua-dua batu nisan ini mempunyai ciri persamaan dengan batu nisan di Gujerat.M pada awal kurun ke-15M.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA dagangan dari wilayah tersebut merentasi Nusantara untuk pergi ke China dan sebagainya.

Pendapat ini terbukti hasil penemuan batu bersurat di Kuala Berang. Emanuel Godinho De Evedia mengatakan Islam datang ke Nusantara dari China melalui Canton dan Hainan pada kurun ke-9 Masihi. Dalam catatan beliau.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. bahawa orang-orang Arab Islam telahpun datang ke negara China semasa zaman pemerintahan Maharaja Tai Tsung dari Dinasti Pang (627-650M). Mereka membawa barang-barang dagangan seperti mutiara. Terengganu yang terletak di pantai Timur Tanah Melayu. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 5 . sutera dan tembikar dari China. Menurut laporan orang-orang China Islam. Perdagangan antara Arab dengan China secara tidak langsung mewujudkan hubungan antara China dengan Kepulauan Melayu. ISLAM DATANG DARI CHINA Menurut sejarah. Marco Polo dalam Suma Oriental mencatatkan bahawa beliau pernah berhenti singgah di Perlak pada kurun ke-13 M dalam perlayarannya ke China. realiti masyarakat di Perlak sudah berbudaya dengan budaya muslim. Akibat peristiwa ini telah menyebabkan ramai orang Arab-Islam yang melarikan diri ke Kedah dan Palembang. Pada tahun 878 Masihi pula telah berlaku pemberontakan di Canton yang menyebabkan seramai 100 000 orang asing terbunuh. Dalam masa yang sarna catatan Dinasti Sung pula mengatakan bahawa kedatangan Islam ke Tanah Melayu melalui sepanjang pantai Laut China Selatan dan dibawa oleh pedagang-pedagang Islam dari China pada awal 977. Selain itu. Terdapat beberapa teori yang turut menyokong kedatangan Islam dari China. Bukti kedatangan Islam dari China dapat dilihat melalui hubungan perdagangan antara orang-orang Arab dengan China yang dikatakan telah berlaku sejak sebelum kedatangan agama Islam lagi. Islam telah sampai ke China pada zaman pemerintahan Dinasti Tang iaitu sekitar tahun 650 Masihi dan Canton menjadi kawasan tumpuan utama para pendakwah Islam.

kedatangan Islam ke Tanah Melayu pasti lebih awal dari tarikh tersebut. Peristiwa bersejarah tersebut berlaku pada 1282 M. Islam sampai ke China dari jalan darat oleh para pedagang Arab lembah Arabia sendiri sejak zaman Khalifah Uthman al-Affan lagi. seawal kurun ke-8 M. sudah wujud penempatan masyarakat peranakan Arab di Canton. Menurut 2 sejarawan tersebut. Menurut Josselin De Jong. Pada batu nisan tersebut juga terdapat tarikh meninggal Malik al Salih iaitu pada 1297 M. De Josselin De Jong. Realiti ini mengalami tahap pertapakan dan perkembangan sejak zaman Bani Umayyah dan Abasiyyah apabila bilangan pedagang-pedagang Arab yang berhijrah ke China dalam angka yang besar. pada kurun ke-13M telah berlaku hubungan diplomatik tersebut dapat dilihat apabila pengutusan dua diplomat Pasai iaitu Hasan dan Sulaiman ke negara China tersebut. ada sejarawan lain yang mengemukakan teori kedatangan Islam dari China iaitu. iaitu nama Sultan Pasai.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Pendirian oleh Marco Polo ini turut disokong oleh sejarawan lain. Dalam catatan sejarah China. Hujah Josselin De Jong bertitik-tolak pada jumpaan batu nisan di wilayah jiran Perlak iaitu Pasai. malah pada kewujudan Jabatan Kira-Kira yang oleh para pedagang Arab itu sendiri. Gardener dan Emmanuael. P. Pada fizikal sumber artifak tersebut terukir nama sultan Malik al-Salih. Secara logiknya. Asas jumpaan batu nisan ini dilengkapkan dengan catatan sejarah di China sendiri berhubung hubungan diplomatik China-Pasai.E. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 6 . Kewujudan masyarakat Arab tersebut bukan sahaja dapat dilihat pada wujudnya penempatan-penempatan tetap. Selain itu.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN CONTOH-CONTOH BARANG DAGANGAN ORANG ARAB PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 7 .

Pantang-larang dan adat dipelajari melalui pergaulan sosial seperti tunduk apabila lalu di hadapan orang tua.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA PENGARUH KEDATANGAN ISLAM TERHADAP KEBUDAYAAN DI MALAYSIA Pengaruh kedatangan Islam ke Tanah Melayu meninggalkan kesan yang mendalam terhadap kebudayaan di Tanah Melayu khususnya Malaysia. kraftangan. Penekanannya ialah nilai moral. Pengaruh ini dapat dilihat dari lima aspek : 1. Nilai murni diterap melalui cerita lisan seperti cerita binatang dan jenaka yang memberi teladan dan pengajaran. Gaya hidup 1. Kesenian 4. adat. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 8 . Pendidikan formal 3. Kanak-kanak mempelajari kemahiran ibu bapa seperti pertanian. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. pembelajaran melalui pendengaran. peribahasa dan sebagainya. Pendidikan juga dilakukan melalui pantun. penglihatan dan pemerhatian. pertukangan. tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja. sopan santun. teka teki. perikanan. PENDIDIKAN TIDAK FORMAL Pendidikan tidak formal terawal adalah melalui asuhan keluarga. Ibu bapa turut mengajar hal agama. Contoh cerita teladan bagi masyarakat di Malaysia : Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Pendidikan tidak formal 2.binatang di dalam hutan. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang.

Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai. Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan. apa khabar kamu pada hari ini?" buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi "Khabar baik sahabatku Sang Kancil" sambung buaya lagi "Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?" jawab Sang Kancil "Aku membawa khabar gembira untuk kamu" mendengar kata-kata Sang Kacil. Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai. Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari. Kancil berkata didalam hatinya "Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat". Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 9 . lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Setelah kepenatannya hilang. Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata "Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan". Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Cuaca pada hari tersebut sangat panas.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. Kancil berkata "Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua"."Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buahbuahan tersebut" fikir Sang Kancil. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata " Hai sabahatku Sang Buaya.

jantan betina aku ketuk" sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman". aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini". Kata kancil lagi "Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana". kami sudah bersedia" Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut "Satu dua tiga lekuk. Kata Buaya tadi "Sekarang hitunglah. Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu. Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata" Hai buaya-buaya sekalian. "Baiklah. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 10 . Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. kamu tunggu di sini.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang. aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku" kata Sang Buaya. Sang Kancil berkata "Hai buaya sekelian.

kerana pengaruh pemerintah Melaka. pendidikan al-Quran diajar melibatkan anak anak berusia 7 hingga 15 tahun. Kitab alDur al Manzum (kitab Tasawuf) merupakan kitab sangat terkenal di istana Melaka hingga ke istana kerajaan Johor. masjid. Gujerat. Manakala di istana. Pengajaran buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah turut disimpan di istana Melaka.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 2. Ia diawasi oleh Mudir (Guru Besar) dan diselia oleh sebuah lembaga. usuludin. Pengajian pondok pula menyediakan pelajar yang bakal menjadi guru agama dan berkhidmat kepada masyarakat. pusat pengajian agama terdapat di istana Melaka. Manakala di masjid dan surau. fikah dan bacaan sembahyang. Ilmu politik dan pentadbiran negara juga diajar di istana. Sultan Mansur Syah telah menerima pengajaran Islam daripada Maulana Abu Bakar. Sistem ini berdasarkan sukatan pelajaran dan dilaksanakan secara kelas. Parsi. surau. orang dewasa pula belajar ilmu fikah. Wujud juga sistem madrasah yang diperkenalkan oleh Bani Saljuk di Iraq. Terengganu (Pondok Pulau Manis) dan Kedah (Pondok Titi Gajah). kanak-kanak diajar ilmu tajwid. istana. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 11 . Pondok terkenal terdapat di Kelantan (Pondok Pulau Condong). Pelajar akan belajar sehingga 10 tahun sebelum tamat pengajiannya. madrasah dan pondok. menurut Sejarah Melayu. Pendidikan madrasah ini mengikut tahap iaitu tahap permulaan. Di rumah guru. Ramai ulama menetap di Melaka antaranya orang Arab. pengkhususan. pertengahan. PENDIDIKAN SECARA FORMAL Pendidikan formal adalah hal berkaitan keagamaan di rumah. hadis. tasawuf pada tahap lebih tinggi.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR MASJID DAN PONDOK YANG MENJADI TEMPAT MENUNTUT ILMU PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 12 .

Sebagai contoh. Zapin merupakan tarian Melayu yang berasaskan kesenian Arab±Parsi yang telah disesuaikan dengan kesenian Melayu. Pada zaman Islam wujud seni bina seperti seni bina masjid yang terdapat ciri khas seperti mihrab. Banyak tarian Melayu ciptaan baru mengambil rentak zapin sebagai irama tarian. Laut Kelantan dan Masjid Tengkera Melaka. KESENIAN Seni bermakna suatu yang indah pada penciptanya. tembikar atau mata wang. Seni khat atau kaligrafi juga digunakan sebagai hiasan di Masjid dan madrasah. seni rupa. Kebanyakan posisi badan selalu bergerak seperti ombak mengalun. seni tekstil. batu nisan. geometri. tarian pengaruh Arab seperti tarian dabus di Perak. seni tampak.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 3. Tarian zapin telah menular luas di kalangan penggemar seni tari di nusantara iaitu di Semanjung Tanah Melayu. tarian inang di istana Melaka serta tarian zapin. Selain itu. Posisi tangan tidak diperlihatkan secara jelas misalnya motif memetik bunga. Singapura dan Indonesia. kepulauan Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia. Gerak tarinya berasaskan langkah kaki penarinya. Zapin menumpukan pada langkahan kaki dengan posisi kaki selalu tertutup dan tidak merendah. Rumahrumah pula mempunyai seni ukiran tumbuhan. tarian zapin yang diilhamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. Seni persembahan yang merangkumi tarian. Tarian Zapin bercorak persembahan atau pertunjukkan. kata± kata nasihat dan pujian kepada kebesaran agama dan kesempurnaan budi pekerti. muzik. Seni muzik yang dapat dilihat pula seperti seni dikir diiringi rebana dan kompang. Manakala istana raja pula dilengkapi dengan balairung. tangan kanan mahupun kiri berada di bawah bahu. Zapin bermaksud ³gerak kaki´ daripada perkataan µal±Zafn¶. Brunei. Seni epigrafi pula ada pada batu bersurat dan batu nisan. Zapin telah PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 13 . senikata yang dinyanyikan dalam lagu untuk tarian ini diselitkan dengan kalimat berunsur keagamaan seperti ³salam´ dan ³assalamualaikum´. tempat bersemayam. mimbar. bumbung. Masjid terkenal contohnya Masjid Kg. nyanyian dipersembahkan dalam majlis perkahwinan. balai istiadat contohnya istana Melaka. Keindahan ini dapat dilihat daripada seni halus. berkhatan dan upacara bersifat keagamaan. telaga. Kebiasaannya.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 14 . Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu. Ini disebabkan muzik yang dihasilkan rebab mempunyai persamaan dengan gesekan biola. rebana. gendang. Antara peralatan muzik yang mengiringi tarian Zapin adalah gambus. Biola tidak tergolong sebagai sejenis alat muzik tarian Zapin namun terdapat anggapan salah dalam kalangan rakyat. rebab dan marakas.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA HIASAN HIASAN CONTOH-CONTOH GAMBAR TARIAN ZAPIN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 15 .

Perubahan akhlak rakyat. bacaan ikrar diteruskan kerana ia menyerupai baiah. Perubahan adat istiadat pemerintah dalam pertabalan raja kandungan bacaan ciri di mansuhkan. tetamu dilayan dan dihormati dengan hidangan makan minum. GAYA HIDUP Aspek terakhir yang dapat dilihat adalah dari aspek gaya hidup. bekerjasama dan perpaduan. apabila orang muda bercakap dengan orang tua suara perlu rendah. Kanak ± kanak mencium tangan orang yang lebih tua. contohnya.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA 4. perlantikan pengganti sultan sebelum istiadat pemakaman ditiru daripada kerajaan Bani Umaiyah. HIASAN PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 16 . kemudian bersalaman. jiran dianggap seperti keluarga. panggilan pangkat diberi seperti Pak Long dan Mak Long. Majlis seperti ini juga menekankan nilai gotong ± royong. Adab berziarah juga terbentuk seperti seseorang perlu memberi salam dan tuan rumah wajib menjawab salam. Majlis perkahwinan dan berkhatan diadakan mengikut Islam. bacaan bismillah dimulakan untuk menjamu makan minum. ibu bapa amat dihormati.

TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA KESIMPULAN Dengan penerimaan negara ini sebagai sebuah negara Islam menimbulkan beberapa implikasi dalam kehidupan Muslim. Kita berhak menuntut pemerintah melaksanakan Islam sepenuhnya kerana itu adalah tanggungjawabnya sebagai pemerintah Islam. serta berpatisipasi dalam memenuhi tuntutan Islam di mana saja ada kekurangan. Kita dapat hidup dengan harmoni dan dapat berusaha meningkatan produktiviti untuk kepentingan Islam. kerana terdapat sikap baik sangka antara satu dengan yang lain. Membina sikap positif dan membuat kritikan yang membina untuk kepentingan Islam. Setiap individu Muslim merasa berkewajipan untuk membangun negara dan umatnya dalam keupayaan masingmasing. Menimbulkan tanggungjawab yang lebih kepada Muslim untuk melaksanakan Islam di mana saja dia berada. kerana tidak dirasakan ada sesuatu yang bercanggah yang patut dielakkan dalam kehidupannya. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 17 .

Pengetahuan kami tentang kebudayaan di Malaysia juga bertambah dan semakin berkembang. Setelah menyelesaikan tugasan ini. kami dapat mengetahui tarian zapin sebenarnya mempunyai pengaruh atau unsur-unsur arab dalam tarian zapin itu sendiri. Dalam usaha menyiapkan tugasan ini. Setakat ini sahaja coretan dari kami dan kami berharap agar dapat memanfaatkan ilmu yang diperolehi sewaktu menyiapkan tugasan kami ini. Selain itu kami juga dapat mengkaji tentang pengaruh kedatangan Islam terhadap kebudayaan di Malaysia.TAMADUN ISLAM DAN TAMDUN ASIA REFLEKSI Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Illahi kerana dapat juga kami menyiapkan tugasan yang diberikan dengan masa yang ditetapkan. perkataan zapin itu diambil dari bahasa arab. PISMP PENDIDIKAN JASMANI A Page 18 . kami telah mengembleng tenaga untuk mencari maklumat dan membahagikan tugas masing-masing mengikut tajuk yang diperuntukkan. sebelum ini kami menganggap tarian zapin merupakan tarian asli masyarakat Melayu tetapi setelah mengkaji mengenai asal usulnya. Terima kasih juga diucapkan kepada Ustazah Saidah Bt Haris kerana sudi membantu kami dalam usaha menyiapkan tugasan ini. Malahan. kami dapat mengetahui mengenai teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Sebagai contoh.