P. 1
Jenis-jenis Server (Server Management)

Jenis-jenis Server (Server Management)

|Views: 1,184|Likes:
Published by epy90
Enterprise Server
Distributed Server
Network Super Server
Network Computer Server
Web-based Application
Enterprise Server
Distributed Server
Network Super Server
Network Computer Server
Web-based Application

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: epy90 on Aug 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

Server Management

Klasifikasikan jenis-jenis server berikut :

F4220

i.

Enterprise Server
Pengenalan Enterprise Server adalah satu server yang melaksanakan tugas ±tugas penting dalam organisasi yang besar. Kegunaan Kegunaan Enterprise Server adalah seperti web server, server untuk mencetak dan juga seperti pangkalan data untuk syarikat. Operasi Perisian server mempunyai kebolehan untuk meminta status data dalam sesuatu peranti yang tertentu dalam masa yang diberikan . Antara muka yang mengandungi control commands yang dipasang pada enterprise server bagi membolehkan pelanggan memulakan pengubahsuaian untuk antara muka konfigurasi-konfigurasi semasa operasi enterprise server. Enterprise server mengandungi control commands yang membolehkan pelanggan melakukan pengubahsuian untuk perisian aplikasi untuk server semasa operasi enterprise server. Keupayaan y y y y Enterprise server berupaya untuk melakukan lebih dari satu tugas. Enterprise server berupaya untuk melakukan aplikasi jenis OLTP (online transaction processing). Enterprise server berupaya untuk melakukan pelbagai aplikasi seperti OLTP,batch,Java dan lain-lain lagi . Enterprise server adalah efisyen kerana ia boleh menjalankan banyak aplikasi dengan sistem arkitektur yang mudah dikenali berbanding sistem sistem lain yang didekasikan untuk hanya satu applikasi.

ii.

Network Super Server Pengenalan Ia juga dikenali dengan service dispatcher dan adalah sejenis daemon yang biasanya dilarikan dalam sistem seperti Unix. Kegunaan Ia menghidupkan server lain apabila diperlukan.biasanya dengan akses kepada server itu melalui tcpd.ia menggunakan sumber yang amat sedikit apabila ia dalam keadaan leka.Ia sesuai untuk workstation untuk pembangunan local web, pembangunan client/server atau trafik rendah daemon dengan penggunaan yang jarang-jarang seperti ident atau SSH.

1

mesej akan dihantar dari pc a kepada fail server. pentadbir rangkaian secara mudah dapat menambahbaik aplikasi yang disimpan dalam server fail.fail disimpan di dalam fail server pc berkelajuan tinggi yang utama . daripada menghabiskan masa pergi ke setiap pc pelanggan untuk menambahbaikkannya. Keupayaan network segment yang tidak efisyen dapat diperbaik dengan dan menjadikannya lebih pantas.ia mestilah melalui fail server. meramalkan connection yang akan datang. seperti hpa tftpd. Beberapa server.untuk disediakan kepada PC pengguna.sebelum ia dihantar kepada pc B itu.Di dalam persekitaran clientserver seperti window NT dan Novell NetWare. Keupayaan F4220 Terdapat sedikit kelewatan dalam penyambungan. yang mana menambahbaik perisian aplikasi lebih mudah.kemudian fail server akan memeriksa destinasi mesej itu. satu setup ' super server¶ mungkin tidak begitu pantas dalam percubaan tindak balas penyambungan. 2 .dan aktiviti pengguna dapat diperhati secara dekat.Server Management Operasi Sebuah server yang mengawal server-server lain yang terdiri daripada setiap server yang mempunyai berlainan fungsi . Kegunaan Hampir semua network service seperti printing dan email adalah melalui fail server yang mana membenarkan tugas-tugas network boleh dijejaki. Jika pc A hendak berhubung dengan pc B.di mana ia akan dilarikan daripada pc pelanggan. iii. terutama apabila di bawah muatan yang besar. oleh akan mengambil alih soket dan mendengar pada diri sendiri bagi tempoh masa tertentu. oleh itu apabila dibandingkan dengan anak pelayan-pelayan. Distributed Server Pengenalan Distributed Server juga dikenali sebagai Client-Server Networks. Publik data dan aplikasi disimpan dalam server fail. Operasi.

Sumber tersebut dihantar secara terus tanpa memerlukan server-server lain bagi bertindak sebagai perantaraan. Web-Based Application Server Pengenalan 1. Kegunaan Boleh berkongsi sumber Boleh menukar sumber±sumber individu kepada sumber yang boleh dikongsi bersama Operasi Setiap computer boleh bertindak sebagai server dan client bagi mencapai sesuatu sumber. dan membalas semula HTTP respons dan juga kandungan data. Sebuah program komputer yang bertanggungjawab menerima permintaan HTTP dari client (seperti browser web). Sebuah komputer yang melaksanakan program seperti di atas.yang mana biasanya ialah halaman web seperti dokumen HTML dan objek yang mempunya talian seperti gambar 2.Server Management iv. Network Computer Server Pengenalan F4220 Peer to peer membolehkan pengguna untuk menyambungkan dua atau lebih computer untuk berkongsi sumber. cakera keras. Kegunaan Ia boleh digunakan sebagai satu tapak bagi pengguna untuk membangunkan laman web yang membolehkan pengguna lain mendapat capaian keatasnya 3 . Sumber sumber individu seperti CD rom. scanner dan pencetak ditukarkan menjadi sumber yang boleh dikongsi bersama-sama dalam satu rangkaian . Keupayaan: y y y y Tidak memerlukan pengendali rangkaian Rangkaian yang laju dan tidak mahal untuk dikendalikan Setiap komputer boleh melakukan backup copy sendiri untuk tujuan sekuriti Peer to peer adalah rangkaian paling mudah dibina untuk kegunaan rumah ataupun pejabat v.

Setelah perhubungan telah dilakukan. Contohnya. 4 .kod pengaturcaraan bagi membangunkan satu website.Server Management Operasi Path translation: Web server mampu halakan komponen URL kepada : y y sumber fail sistem local (untuk permintaan statik) nama program dalaman atau luaran (untuk permintaan dinamik) F4220 Keupayaan Web server dapat menyimpan segala fail fail penting yang terdapat pada sesuatu laman web. Browser itu akan menukar format daripada bahasa mesin ke bahasa yang difahami untuk dipaparkan ke browser tersebut. browser akan meminta data daripada web server. menggunakan HTTP. server itu akan menghantar kembali data kepada browser tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->