KERJA KURSUS PENDEK PENDIDIKAN JASMANI

Name No. IC Matric No Tarikh. Lahir Alamat Pengajian Pensyarah Ambilan No. Tel Email : : : : : : : : : : Zainudin Bin Salim 820617-13-5495 201006106 17 Jun 1982 No. 259 Westwood Garden, Jalan Tabuan, 93100 Kuching, Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (SR) B1 2 Hj Nurani Bin Drahman Jun 2010 013-3750849 zainosuke@yahoo.com

SUKAN RAGAM
DEFINASI SUKAN RAGAM ³Ragam´ secara literalnya merujuk kepada kegiatan yang pelbagai bentuk dan aplikasi. Aktivitinya melibatkan akitiviti berpasukan. Asasnya setiap peserta di dalam pasukan yang bertanding akan menjalani sukan ragam ini secara berganti-ganti dan mendapatkan mata untuk pasukannya mengikut masa yang di berikan. Setiap markah yang di perolehi adalah berasaskan prestasi setiap peserta dalam acara yang tertentu. Pemenang akan ditentukan dengan mengira jumlah total mata yang diperolehi oleh setiap pasukan itu. Sukan ragam begini sangat beguna dalam membina kerjasama berpasukan dan sefahaman diantara satu sama lain.Selain itu setiap mata bagi setiap acara itu biasanya mengambilkira taraf kebolehan murid-murid dalam suatu acara itu. . Sukan ini juga dapat menentukan bahawa setiap orang akan berpeluang memberikan sumbangan dan mengetahui tahap kebolehan fizikal bagi setiap peserta disamping melatih mengurus masa .

Objektif: 

Bagi membena indivudu yang cergas, sihat dan kukuh dari segi fizikal dan mental bersemangat dan berpendirian positif dalam hidup, berdisiplin dan berdikari melalui penyertaan semua acara Sukan ragam juga adalah satu penglibatan pembangunan sosial melalui penyertaan bersama. Mengeratkan lagi semangat persaudaraan dan semangat kesukanan dalam kalangan peserta . 

Menambahkan ilmu pengetahuan, pengalaman dan kemahiran asas dalam aspek teknikal dan mahupun penganjuran sesuatu pertandingan. Memahami tentang peraturan, asas bagi satu-satu pengurusan pertandingan dan cara pengadilan dalam acara sukan ragam Pembentukan sahsiah yang murni, kepercayaan serta bergantung kepada diri sendiri dan pendirian yang baik dan yakin. Penggunaan masa lapang yang bermakna dan bermanfaat, termasuk menerapkan nilai pengurusan masa di kalangan individu dan setiap pasukan. . Persaingan sehat di antara pasukan lain dan mahu memperbaiki diri sendiri dan menerima arahan dari ketua pasukan. Menggalakkan pembinaan kualiti mental seperti semangat berdikari dan berdisiplin;

Permainan dan Kemahiran Sukan Ragam.
1. Permainan : Mengelecek bola Tujuan Permainan : Meguji kebolehan individu mengelecek bola melauli kon mengikut masa yang diberikan Senarai keperluan : Tempat : Kawasan lapang Bahan : Lima 2 biji bola, lima kon Peraturan Permainan : Setiap peserta perlu melalui melusuri kon dari tempat bermula hingga ke hujung dan berpatah balik. Orang yang seterusnya boleh bermula apabila orang yang sebelumnya sudah sampai ke tempat bermula . Peserta yang yang terbanyak membuat rutin ini secara penuh akan mendapat markah terbanyak Cara bermain : 1. ( Pengadil akan membuat demo ) 2. Masa yang di berikan ialah 5 minit bagi setiap pasukan 3. Setiap kumpulan ( 5 orang) 4. Pasukan berbaris di garisan mula dan orang yang pertama akan bermula mengelecek bola apabila wisel dibunyikan oleh pengadil 5. Diikuti dengan rakan seterusnya. 6. Setiap rutin yang berjaya di buat sepenuh akan mendapat markah.

.

Rajah dan Formasi:

2. Permainan : Membaling bola ke arah kon Tujuan Permainan : Meguji kebolehan peserta membaling bola ke arah kon dari jarak tertentu Senarai keperluan : Tempat : Kawasan lapang Bahan : 1 biji bola, satu kon Peraturan Permainan : Setiap peserta perlu beratur di tempat pembalingan dan hanya boleh membuat sekali balingan pada giliran mereka dan diikuti dengan peserta yang lain Peserta yang yang terbanyak menjatuhkan kon tersebut akam mendapat markah . Cara bermain : 1. ( Pengadil akan membuat demo ) 2. Masa yang di berikan ialah 5 minit bagi setiap pasukan 3. Setiap kumpulan ( 5 orang) 4. Pasukan berbaris di garisan mula dan orang yang pertama akan bermula membaling bola apabila wisel dibunyikan oleh pengadil 5. Diikuti dengan ahli seterusnya. 6. Setiap rutin yang berjaya di buat sepenuh akan mendapat markah. . Rajah dan Formasi:

3.Permainan : Membawa air dengan kertas Tujuan Permainan : Meguji kebolehan pelajar memenuhkan air dalam cawan dalam masa yang ditetapkan( 5 minit) menggunakan kertas surat khabar Senarai keperluan : Tempat : Kawasan lapang Bahan : Surat Khabar lama, 5 Cawan Peraturan Permainan : Setiap peserta perlu beratur di tempat permulaan dan membawa air dengan menggunakan kertas surat khabar lama ke tempat cawan dan megisinya. Peserta yang yang mengisi cawan terbanyak dengan air akan mendapat point yang banyak.. Cara bermain : 1. ( Pengadil akan membuat demo ) 2. Masa yang di berikan ialah 5 minit bagi setiap pasukan 3. Setiap kumpulan ( 5 orang) 4. Pasukan berbaris di garisan mula dan orang yang pertama akan bermula apabila wisel dibunyikan oleh pengadil dan membawa air dengan kertas surat khabar ke tempat cawan dan kembali semula ketempat bermula dan diikuti dengan ahli seterusnya. 5. Markah berdasarkan jumlah cawan terbanyak yang di masukan. . Rajah dan Formasi:

4 .Permainan :Belon air
Tujuan Permainan : Meguji kebolehan peserta membaling Senarai keperluan : Tempat : Kawasan lapang Bahan : 30 belon yang berisi air setiap pasukan , 5 biji baldi Peraturan Permainan : Setiap peserta perlu beratur di tempat pembalingan dan hanya boleh membuat sekali balingan pada giliran mereka dan diikuti dengan peserta yang lain Peserta yang yang terbanyak mebaling belon ke dalam baldi mendapat markah terbanyak. Cara bermain : 1. ( Pengadil akan membuat demo ) 2. Masa yang di berikan ialah 5 minit bagi setiap pasukan 3. Setiap kumpulan ( 5 orang) 4. Pasukan berbaris di garisan mula dan orang yang pertama akan bermula membaling belon air ke dalam baldi apabila wisel dibunyikan oleh pengadil 5. Diikuti dengan ahli seterusnya. 6. Setiap rutin yang berjaya di buat sepenuh akan mendapat markah. . Rajah dan Formasi:

5.Permainan : Memukul bola tennis ke dalam pintu gol menggunakan kayu hoki Tujuan Permainan : Meguji kebolehan peserta menggunakan kayu hoki Senarai keperluan : Tempat : Kawasan lapang Bahan : 2 biji bola tennis, dua kon Peraturan Permainan : Setiap peserta perlu beratur di tempat mula dan hanya boleh membuat sekali pukulan pada giliran mereka dan diikuti dengan peserta yang lain Peserta yang yang Berjaya memukul bola ke dalam pintu gol kon tersebut akam mendapat markah .

Cara bermain : ( Pengadil akan membuat demo ) 1. Masa yang di berikan ialah 5 minit bagi setiap pasukan 2. Setiap kumpulan ( 5 orang) 3. Pasukan berbaris di garisan mula dan orang yang pertama akan bermula apabila wisel dibunyikan oleh pengadil 4. Diikuti dengan ahli seterusnya. 5. Setiap rutin yang berjaya membuat sepenuhnya rutin ini akan mendapat markah. . Rajah dan Formasi:

6. Permainan : Bawa bola ping pong dalam sudi sambil berjalan itik Tujuan Permainan : Meguji kebolehan peserta mengimbang Senarai keperluan : Tempat : Kawasan lapang Bahan : 5 biji sudu , 30 biji ping pong ( setiap pasukan) , 1baldi Peraturan Permainan : Setiap peserta perlu beratur di tempat mula dan hanya boleh membuat sekali percubaan membawan pingpong di atas sudu dengan berjalan itik ke arah baldi dan giliran seterusnya akan di berikan jika bola ping pong Berjaya dimasukan ke dalam baldi atau bola terjatuh dari sudu sebelum sampai ke baldi Peserta yang yang terbanyak memasukan bola ping pong akan mendapat point. Cara bermain : ( Pengadil akan membuat demo ) Masa yang di berikan ialah 5 minit bagi setiap pasukan Setiap kumpulan ( 5 orang) Pasukan berbaris di garisan mula dan orang yang pertama akan bermula apabila wisel dibunyikan oleh pengadil Diikuti dengan ahli seterusnya. Setiap rutin yang berjaya di buat sepenuh akan mendapat markah. . Rajah dan Formasi:

BORANG SKOR Contoh: Borang Skor Individu Dalam Kumpulan Nama Peserta Menggelecek Membaling Bola Bola Membawa Air dlm Kertas Nazrie Taira Mc Nazlie Salhan Jumlah 4 2 6 2 8 22 6 10 8 4 4 32 8 4 12 8 2 34 Baling Belon Air dlm baldi 2 2 2 2 2 10 Menjaringkan Bawak bola bola tennis dgn k,hoki 4 2 4 2 6 18 ping pong dgn sudu 8 4 6 2 6 26

Contoh : Borang Skor Setiap Kumpulan Nama kumpulan Menggelecek Membaling Bola Bola Membawa Air dlm Kertas Baling Belon Air dlm baldi Menjaringkan Bawak bola tennis dgn k,hoki bola ping pong dgn sudu Hijau Merah Kuning Biru Puteh 22 28 18 20 22 32 30 18 14 8 34 28 16 18 14 10 22 16 22 8 18 12 14 24 12 26 18 8 22 18 142 138 90 120 82 Total

Rumusan Jestru sukan ragam merupakan aktiviti yang perlu ada dilakukan di setiap sekolah bagi memeriahkan lagi acara tahunan. Ia bukan sahaja acara yang di nanti-nantikan oleh pelajar tapi juga mampu memupuk semangat kerjasama antara guru-guru dan pelajar. Disamping itu juga penglibatan ibu bapa juga haruslah di adakan pada masa yang sama agar hubungan baik dengan kakitangan sekolah dapat dipupuk. Aktiviti seumpama ini bukan saja meriah diadakan bahkan dapat menjana pendapatan di kalanagan penduduk setempat kerana mereka boleh berniaga semasa satu-satu sukan ragam itu di adakan di sekolah.

Sumber Rujukan: http://ms.wikipedia.org http://www.scribd.com