KECEDERAAN

Risiko kecederaan berlaku semasa aktivi sukan atau aktiviti harian.Jenis- jenis kecederaan selalunya berlaku di bahagian tisu lembut serta tulang dan bahagian lain.Keadaan yang membawa kepada kecenderungan kecederaan adalah disebabkan oleh keadaan otot, pakaian, alatan atau tempat dan factor-factor lain.Jenis-jenis pertolongan cemas dan rawatan seperti First aid, D.R.A.B.C., T.O.T.A.P.S,E.A.R.,C.P.R, dan mengurut atau Tunia. Jenis kecederaan Luka Melecet Melepuh Kontusi Patah tulang Tanda Berdarah Lebam Bengkak Berdarah Kulit tergesel Gelembung yang mengandungi cecair dikulit Bengkak Lebam Pergerakan terbatas Bengkak Lebam] “crepitation” Bahagian cedera kelihatan tidak normal. Pergerakan terbatas Mangsa dalam kejutan Bengkak dikeliling sendi. Bahagian cedera tidak normal. Bengkak Lebam Bahagian cedera kurang mampu menanggung beban. Bahagian cedera kelihatan tidak normal. Bengkak Lebam Bengkak Kejang otot Keradangan Hilang kekuatan & daya Simptom Sakit di bahagian cedera Sakit di bahagian cedera Sakit di bahagian cedera Sakit di bahagian cedera Sakit di bahagian cedera

Disloksi

Sakit di bahagian cedera

Terseliuh

Sakit di bahagian sendi yang cedera

Salah urat

Sakit apabila bahagian badan tersebut bergerak

tendon. Bengkak Lebam Bahagian cedera kurang mampu menanggung beban.kulit terkoyak oleh benda tajam dan berdarah Melecet. Bengkak Lebam Bengkak Kejang otot Keradangan Hilang kekuatan & daya Sakit di bahagian cedera 5 Patah tulang Disloksi Sakit di bahagian cedera Terseliuh Sakit di bahagian sendi yang cedera Salah urat Sakit apabila bahagian badan tersebut bergerak .saraf.kulit menggelembung dan ada air Kecederaan dalaman Kecederaan yang mekibatkan tisu-tisu badan ligamen tendon otot tulang Contoh kecederaan dalaman Bengkak Lebam] “crepitation” Bahagian cedera kelihatan tidak normal. ligament. Bahagian cedera kelihatan tidak norma.salur darah Tisu keras : tulang Kecederaan luaran Kecederaan pada permukaan kulit & tisu di bawah kulit Luka. Pergerakan terbatas Mangsa dalam kejutan Bengkak dikeliling sendi. Bahagian cedera tidak normal. epidermis dan terluka Melepuh.tergeris.1 2 3 4 - Klasifikasi kecederaan sukan Kategori mengikut tempoh masaa wujud Acute(baru)-kecederaan berlaku secara tiba-tiba atau baru berlaku Chronic(lama)-kecederaan yang lama(masih sakit lagi Klasifikasi kecederaan sukan Kategori mengikut struktur badan Tisu lembut : otot.

tumpuan kepada aktiviti biasa/routin.6 Jadual Tanda dan Symptom Beberapa Jenis Kecederaan Sukan Tanda Tidak boleh mengawal pergerakan tangan dan kaki. kulit dan tisu cedera) 7 - Keadaan yang cenderung kepada kecederaan keadaan otot pakaian alatan/tempat/persekitaran Faktor lain seperti Keadaan fisiologi. regangan/ cooloing down Kecederaan individu Kemahiran dan teknik Mengikut peraturan Persekitaran-tempat bermain.tumpuan kepada aktiviti baru. pergerakan menjadi lemah dan perlahan Tidak sedar Bingung.cuaca.kebisingan 8 9 - Pencegahan kecederaan Memanaskan badan. ketinggian Prosedur kawalan-kawalan diri pelajar. saiz anak mata mengecil Pernafasan pendek Muka pucat dan denyutan nadi lemah Bengkak lebam pergerakan terbatas Simptom Sakit di bahagian belakang Loya Sakit bahagian kepala Pening Hilang ingatan Penglihatan kabur Sakit di bahagian cedera Jenis kecederaan Kecederaan tulang belakang Konkusi (bahagian kepala terkena pukulan dengan kuat) Kontusi(pukulan langsung atas suatu bahagian badan. keadaan psikologi. pakaian dan peralatan.pengadil dan latihan/program pertandingan oleh jurulatih Pencegahan kecederaan penyelarasan pengurusan kecederaan lepas yang betul ais & ais balance competition elakkan aktiviti tenat jika demam atau sakit common sense .

suara. Response-boleh dengar saya.R.A. bunyi. 2 kali hembusan. ulang sehingga pulih - - . segera lakukan cara pulih nafas “Expired Air Resuscitation” (EAR). sntuh baud dan rasa A (Airway) Lapangkan saluran udara.C Danger-memeriksa bahaya kepada : diri sendiri.A. atlet yang cedera dan lain-lain. Sekiranya mangsa tidak bernafas.B. periksa pernafasan. Kaedah pulih nafas mulut kemulut.melihat anak mata Airway Breathing Circulation Prosedur pertolongan cemas D. elakkan dari factor berikut Heat-tambah pendarahan Alcohol-tambah bengkak Running-terlalu awal kecederaan terlalu teruk Massage-dalam 8-78 jam pertam menambahkan pendarahan atau bengkak 11 12 - D.B. Pastikan pernafasan mangsa tidak tersekatsekat atau berbunyi kuat B (Breathing) Pastikan adanya pernafasan melalui mulut ke mulut Circulation Peedaran darah melalui denyutan nadi-mengesan denyutan jantung melalui denyutan nadi carotid. Tindakan untuk merangsang semula denyutan jantung melalui kaedah CPR (cardiopulmonary resuscitation). Sekiranya tiada denyutan nadi bermakna denyutan jantung telah berhenti.R.C D (Danger) Elakkan bahaya kepada mangsa dari persekitaran R (Response) Periksa mangsa samada bertindak balas kepada deria cahaya.10 - Faktor HARM Kecederaan jenis tisu lembut.

P.O.A. Pastikan mangsa dapat melakukan kemahiran yang digunakan dalam permainan. P (Passive) Pembantu mula melakukan pergerakan pasif dengan perlahan-lahan pada bahagian yang cedera melalui julat pergerakan yang normal.T.S Talk observe touch active movement Passive movement Skill test Prosedur pertolongan cemas T. - - - - .P.13 - T.T.A. S (Skill test) Menguji kemahiran sebelum dan selepas rawatan.S - T (Talk) Bercakap bagi menenangkan mangsa O (Observe) Pemerhatian untuk memastikan tanda-tanda kecederaan dan gerak balas T (Touch) Sentuhan untuk mementukan tahap kesakitan dan bahagian yang cedera A (Active) Pergerakan aktif yang dilakukan oleh mangsa sendiri.O. sekiranya kesakitan beri rawatan pertolongan cemas.

buka pembalut dan diikat semula supaya lebih longgar E (Elevation) Meninggikan bahagian yang cedera melebihi paras jantung Ini dapat mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan boleh menyebabkan pembekuan darah disitu Ia juga boleh mengelakkan keadaan tisu bengkak disebabkan pengumpulan cecair tisu yang melambatkan pemulihan. Tempoh rawatan terapi ais ini bergantung kepada tahap kecederaan.E o o o o o 15 - Rest Ice Compression Elevation Referral Prosedur pertolongan cemas R. Ulang rawatan ais setiap 15-20 minit selama 2-3 jam. I (Ice) Menggunakan ais pada bahagian cedera.C.I.C. Keadaan yang sejuk mengecutkan kapilari darah dan memberhentikan pendarahan. - - - .14 Rawatan kecederaan ringan R.I.E R (Rest) Merehatkan bahagian yang cedera. C (Compression) Membalut bahagian yang cedera Balut menggunakan pembalut yang sejuk atau pek ais Sekiranya ada tanda kebiruan atau rasa kebas di tempat yang cedera. Kedudukan ini mengurangkan pendarahan dalaman.pastikan bahagian yang cedera ditempatkan di paras yang lebih tinggi daripada jantung.

15 - Kejang (Cramp) Kejang adalah suatu yang tidak sengaja yang datang dengan tibatiba dan sakit kerana otot-otot tertarik/ mengucup dengan kuat. Ianya disebabkan oleh Kehilangan air yang berlebihan mengakibatkan kekurangan garam dan cecair ndalam tubuh keran berpeluh semasa bersenam. antara fungsi rehabilitasi ialah. Kecederaan kronik yang dialami sendi dan otot tidak boleh dipulihkan melalui rehat sahaja. a) b) c) d) Menguatkan otot. Atlet yang cedera perlu menjalankan rawatan pemuliharaan atau rehabilitasi untuk mengembalikan fungsi bahagian yang cedera itu kepad keadaan asal. ligament dan tendon yang telah pulih dari kecederaan Memulihkan tahap kecergasan atlet kepada asal Meningkatkan julat pergerakan dan kestabilan sendi dan otot Mengembalikan kenyakinan atlet terhadap keupayaannya . Faktor sumbangan (sekunder) lebihan aktiviti terlalu panas – cuaca terlalu panas terlalu sejuk – tidak cukup warmup. kemudian menekan lutut kebawah dengan tapak 16 - TERAPI KECEDERAAN SUKAN Rehabilitasi atau pemulihan seorang atlet yang cedera biasanya diuruskan oleh ahli fisioterapi atas arahan pakar perubatan.otot tegang luruskan jari dengan cermat luruskan lengan dengan perlahan-lahan Dikaki luruskan lutut dan tekan tapak kakinya Dipaha luruskan paha dan angkat kakinya. cuaca terlalu sejuk Rawatan untuk cramp Ditangan otot yang lemah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful