KECEDERAAN

Risiko kecederaan berlaku semasa aktivi sukan atau aktiviti harian.Jenis- jenis kecederaan selalunya berlaku di bahagian tisu lembut serta tulang dan bahagian lain.Keadaan yang membawa kepada kecenderungan kecederaan adalah disebabkan oleh keadaan otot, pakaian, alatan atau tempat dan factor-factor lain.Jenis-jenis pertolongan cemas dan rawatan seperti First aid, D.R.A.B.C., T.O.T.A.P.S,E.A.R.,C.P.R, dan mengurut atau Tunia. Jenis kecederaan Luka Melecet Melepuh Kontusi Patah tulang Tanda Berdarah Lebam Bengkak Berdarah Kulit tergesel Gelembung yang mengandungi cecair dikulit Bengkak Lebam Pergerakan terbatas Bengkak Lebam] “crepitation” Bahagian cedera kelihatan tidak normal. Pergerakan terbatas Mangsa dalam kejutan Bengkak dikeliling sendi. Bahagian cedera tidak normal. Bengkak Lebam Bahagian cedera kurang mampu menanggung beban. Bahagian cedera kelihatan tidak normal. Bengkak Lebam Bengkak Kejang otot Keradangan Hilang kekuatan & daya Simptom Sakit di bahagian cedera Sakit di bahagian cedera Sakit di bahagian cedera Sakit di bahagian cedera Sakit di bahagian cedera

Disloksi

Sakit di bahagian cedera

Terseliuh

Sakit di bahagian sendi yang cedera

Salah urat

Sakit apabila bahagian badan tersebut bergerak

Bahagian cedera kelihatan tidak norma.kulit terkoyak oleh benda tajam dan berdarah Melecet. Bengkak Lebam Bengkak Kejang otot Keradangan Hilang kekuatan & daya Sakit di bahagian cedera 5 Patah tulang Disloksi Sakit di bahagian cedera Terseliuh Sakit di bahagian sendi yang cedera Salah urat Sakit apabila bahagian badan tersebut bergerak . Bahagian cedera tidak normal. epidermis dan terluka Melepuh. ligament. Pergerakan terbatas Mangsa dalam kejutan Bengkak dikeliling sendi.salur darah Tisu keras : tulang Kecederaan luaran Kecederaan pada permukaan kulit & tisu di bawah kulit Luka.kulit menggelembung dan ada air Kecederaan dalaman Kecederaan yang mekibatkan tisu-tisu badan ligamen tendon otot tulang Contoh kecederaan dalaman Bengkak Lebam] “crepitation” Bahagian cedera kelihatan tidak normal.tergeris. Bengkak Lebam Bahagian cedera kurang mampu menanggung beban.1 2 3 4 - Klasifikasi kecederaan sukan Kategori mengikut tempoh masaa wujud Acute(baru)-kecederaan berlaku secara tiba-tiba atau baru berlaku Chronic(lama)-kecederaan yang lama(masih sakit lagi Klasifikasi kecederaan sukan Kategori mengikut struktur badan Tisu lembut : otot.saraf.tendon.

pakaian dan peralatan. keadaan psikologi. regangan/ cooloing down Kecederaan individu Kemahiran dan teknik Mengikut peraturan Persekitaran-tempat bermain. saiz anak mata mengecil Pernafasan pendek Muka pucat dan denyutan nadi lemah Bengkak lebam pergerakan terbatas Simptom Sakit di bahagian belakang Loya Sakit bahagian kepala Pening Hilang ingatan Penglihatan kabur Sakit di bahagian cedera Jenis kecederaan Kecederaan tulang belakang Konkusi (bahagian kepala terkena pukulan dengan kuat) Kontusi(pukulan langsung atas suatu bahagian badan.cuaca.tumpuan kepada aktiviti biasa/routin.kebisingan 8 9 - Pencegahan kecederaan Memanaskan badan.6 Jadual Tanda dan Symptom Beberapa Jenis Kecederaan Sukan Tanda Tidak boleh mengawal pergerakan tangan dan kaki.pengadil dan latihan/program pertandingan oleh jurulatih Pencegahan kecederaan penyelarasan pengurusan kecederaan lepas yang betul ais & ais balance competition elakkan aktiviti tenat jika demam atau sakit common sense . ketinggian Prosedur kawalan-kawalan diri pelajar.tumpuan kepada aktiviti baru. pergerakan menjadi lemah dan perlahan Tidak sedar Bingung. kulit dan tisu cedera) 7 - Keadaan yang cenderung kepada kecederaan keadaan otot pakaian alatan/tempat/persekitaran Faktor lain seperti Keadaan fisiologi.

Sekiranya mangsa tidak bernafas.R. sntuh baud dan rasa A (Airway) Lapangkan saluran udara.C D (Danger) Elakkan bahaya kepada mangsa dari persekitaran R (Response) Periksa mangsa samada bertindak balas kepada deria cahaya. Sekiranya tiada denyutan nadi bermakna denyutan jantung telah berhenti. 2 kali hembusan. Kaedah pulih nafas mulut kemulut.A.melihat anak mata Airway Breathing Circulation Prosedur pertolongan cemas D. atlet yang cedera dan lain-lain. Tindakan untuk merangsang semula denyutan jantung melalui kaedah CPR (cardiopulmonary resuscitation). bunyi. Response-boleh dengar saya.B.B. periksa pernafasan. Pastikan pernafasan mangsa tidak tersekatsekat atau berbunyi kuat B (Breathing) Pastikan adanya pernafasan melalui mulut ke mulut Circulation Peedaran darah melalui denyutan nadi-mengesan denyutan jantung melalui denyutan nadi carotid.A.R. segera lakukan cara pulih nafas “Expired Air Resuscitation” (EAR).10 - Faktor HARM Kecederaan jenis tisu lembut.C Danger-memeriksa bahaya kepada : diri sendiri. elakkan dari factor berikut Heat-tambah pendarahan Alcohol-tambah bengkak Running-terlalu awal kecederaan terlalu teruk Massage-dalam 8-78 jam pertam menambahkan pendarahan atau bengkak 11 12 - D. suara. ulang sehingga pulih - - .

S - T (Talk) Bercakap bagi menenangkan mangsa O (Observe) Pemerhatian untuk memastikan tanda-tanda kecederaan dan gerak balas T (Touch) Sentuhan untuk mementukan tahap kesakitan dan bahagian yang cedera A (Active) Pergerakan aktif yang dilakukan oleh mangsa sendiri. P (Passive) Pembantu mula melakukan pergerakan pasif dengan perlahan-lahan pada bahagian yang cedera melalui julat pergerakan yang normal.O.P. Pastikan mangsa dapat melakukan kemahiran yang digunakan dalam permainan.A. sekiranya kesakitan beri rawatan pertolongan cemas. - - - - .T.S Talk observe touch active movement Passive movement Skill test Prosedur pertolongan cemas T. S (Skill test) Menguji kemahiran sebelum dan selepas rawatan.T.13 - T.O.A.P.

Tempoh rawatan terapi ais ini bergantung kepada tahap kecederaan. Keadaan yang sejuk mengecutkan kapilari darah dan memberhentikan pendarahan.E R (Rest) Merehatkan bahagian yang cedera.E o o o o o 15 - Rest Ice Compression Elevation Referral Prosedur pertolongan cemas R.C. Ulang rawatan ais setiap 15-20 minit selama 2-3 jam. - - - .pastikan bahagian yang cedera ditempatkan di paras yang lebih tinggi daripada jantung. I (Ice) Menggunakan ais pada bahagian cedera. buka pembalut dan diikat semula supaya lebih longgar E (Elevation) Meninggikan bahagian yang cedera melebihi paras jantung Ini dapat mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan boleh menyebabkan pembekuan darah disitu Ia juga boleh mengelakkan keadaan tisu bengkak disebabkan pengumpulan cecair tisu yang melambatkan pemulihan. C (Compression) Membalut bahagian yang cedera Balut menggunakan pembalut yang sejuk atau pek ais Sekiranya ada tanda kebiruan atau rasa kebas di tempat yang cedera.14 Rawatan kecederaan ringan R. Kedudukan ini mengurangkan pendarahan dalaman.I.I.C.

ligament dan tendon yang telah pulih dari kecederaan Memulihkan tahap kecergasan atlet kepada asal Meningkatkan julat pergerakan dan kestabilan sendi dan otot Mengembalikan kenyakinan atlet terhadap keupayaannya . Atlet yang cedera perlu menjalankan rawatan pemuliharaan atau rehabilitasi untuk mengembalikan fungsi bahagian yang cedera itu kepad keadaan asal. kemudian menekan lutut kebawah dengan tapak 16 - TERAPI KECEDERAAN SUKAN Rehabilitasi atau pemulihan seorang atlet yang cedera biasanya diuruskan oleh ahli fisioterapi atas arahan pakar perubatan. Ianya disebabkan oleh Kehilangan air yang berlebihan mengakibatkan kekurangan garam dan cecair ndalam tubuh keran berpeluh semasa bersenam. Faktor sumbangan (sekunder) lebihan aktiviti terlalu panas – cuaca terlalu panas terlalu sejuk – tidak cukup warmup.otot tegang luruskan jari dengan cermat luruskan lengan dengan perlahan-lahan Dikaki luruskan lutut dan tekan tapak kakinya Dipaha luruskan paha dan angkat kakinya. antara fungsi rehabilitasi ialah. Kecederaan kronik yang dialami sendi dan otot tidak boleh dipulihkan melalui rehat sahaja. cuaca terlalu sejuk Rawatan untuk cramp Ditangan otot yang lemah.15 - Kejang (Cramp) Kejang adalah suatu yang tidak sengaja yang datang dengan tibatiba dan sakit kerana otot-otot tertarik/ mengucup dengan kuat. a) b) c) d) Menguatkan otot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful