NAMA

:

• MARLINA BT MOHAMED
KELAS :

• 4 CEKAL
NAMA GURU :

• PN. NUR AINOL FARILAH BT

ABDULLAH

BIL

TAJUK

MUKA SURAT

1 2 3 4 5 6 7 8 9

2.1 2.2
2.3

Tajuk Projek Matlamat Projek Objektif Projek Kaedah Pengumpulan Pelaksanaan Projek Hasil Projek Menbuat Refleksi Penghargaan Senarai Lampiran

2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9

b) Menyedarkan murid tentang pentingnya semangat patriotik terhadap negara. prihatin. c) Menjadi warganegara yang patriotik. d) Menyedarkan akan pentingnya jasa yang telah perajurit Negara mempertahankan Negara demi memerdekakan Malaysia. . dan bertanggunggjawab terhadap masyarakat dan Negara.a) Mengaplikasi pengetahuan dan nilai sivik dan kewarganegaraan di luar bilik darjah.

. Mengetahui cerita patriotik dengan lebih dekat. Menghormati tokoh yang pernah berjasa dan berbakti kepada negara. Mengenal pasti jasa beliau yang telah dicurahkan ke tanah air. Menanam sikap patriotik balam diri murid.a) b) c) d) e) f) Mengetahui biodata tokoh. Mengenal pasti sumbangan kepada masyarakat yang telah diberikan.

menulis. b) Membuat perbincangan atau temu bual dengan guru sejarah atau tokoh tempatan yang mempunyai pengetahuan atau pengalaman tentang sejarah berkenaan. dan beritaberita tertentu. dan menaip bahan-bahan yang diperoleh dengan lengkap dan menyerahkan kepada ketua kumpulan untuk tindakan selanjutnya. majalah. d) Mencatat. c) Menggunakan alat perakam yang bersesuaian semasa sesi temu bual atau perbincangan.a) Mengkaji bahan-bahan rujukan seperti buku sejarah. .

• • • • Mengatur tugas setiap ahli yang menyertai kumpulan kami. dan bahan-bahan yang berkaitan sebagai lampiran. peta. . Mengarang atau menulis bahan-bahan dalam betuk yang mudah difahami dan sempurna. Menyediakan gambar. Menemu bual guru sivik.

dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Biasanya dikenali sebagai "Tunku". . Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung.6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia".Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Sultan Abdul Hamid Halim Shah (31 Ogos 1957 hingga 21 September 1970) "Bapa Kemerdekaan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 .

bekas tuan rumahnya di England. telah pun berumur 30 tahun ketika itu. Kedah. Tunku juga telah mengahwini seorang yang berbangsa Cina pada tahun 1963 dengan rahsia dan telah mendapat dua orang cahaya mata perempuan yang diberi nama Tunku Noor Hayati dan Tunku Mastura. Bondanya Cik Menyelara. Tunku berkahwin dengan Violet Coulson. • KELUARGA : Pada tahun 1933. Perkahwinan ini direstui kerana berketurunan Arab yang ternama dan kaya di Kedah (Islam disamakan dengan Arab). Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union (sila lihat: Sejarah Malaysia) dan Tunku menyertai partinya. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. Sultan Badlishah ibni Sultan Abdul Hamid. Beliau dikurniakan dengan dua cahaya mata. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. seorang saudara jauh yang juga merupakan adik Syed Omar Barakbah. Singapura ialah Syed Ahmad al Sagoff.Dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. mereka mengambil tiga anak angkat iaitu Faridah. Sulaiman dan Mariam. Antara saksi perkahwinannya di Geylang Serai. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah Sesyen. Oleh sebab perkahwinan ini tidak mendapat seorang anak pun. Tunku berkahwin dengan Mariam. Kelahiran Tunku disambut secara biasa sahaja kerana beliau bukan bakal pengganti Sultan Kedah. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. Pada Ogos 1951. Dititahkan untuk menceraikan Violet oleh Pemangku Raja Kedah. pada tahun 1939. seorang wanita kacukan CinaSiam yang merupakan anak perempuan tauke lombong di Alor Star. iaitu Tunku Ahmad Nerang Putra dan Tunku Khadijah. Beliau kemudian meminta perpindahan ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Sultan Kedah yang ke-24. seorang pegawai daerah Thailand. suatu . Sebenarnya. Tunku mengalami nasib yang sama seperti Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). Pada tempoh itu. Selepas kematian Mariam. Mariam meninggal dunia pada tahun 1934 kerana menghidapi penyakit malaria di Kuala Nerang. kerabat diraja Kedah dilarang berkahwin dengan wanita Inggeris kerana peristiwa penipuan Pulau Pinang oleh Kapten Francis Light. Pengganti Sultan Kedah. • KERJAYA POLITIK : Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. rakan sekuliahnya di England. seorang Inggeris. Tunku kemudian berkahwin dengan Sharifah Rodziah Syed Alwi Barakbah. Alor Setar.

Pada tahun yang berikut. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung.krisis di dalam UMNO memaksakan Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden parti dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampir-hampir 40%. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Sarawak. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. Pada 16 September 1963. Sabah. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 di Singapura. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. Bagaimanapun. Pada kali ini. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat (PAP pada waktu itu. Pada tahun 1955. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia yang biasa. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. percubaan sulung itu tidak berjaya. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk . Bagaimanapun. Untuk mengatasi kebimbangan itu. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. • SEBAGAI PERDANA MENTERI : Selepas kemerdekaan. Singapura. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. beliau berjaya. beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. • LALUAN KE KEMERDEKAAN : Pada tahun 1954.

mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Tunku menjadi pengerusinya. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Ruangruangnya. Tunku kemudian meletakkan jawatannya sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. sebuah jawatan kuasa darurat. Sebahagian pemimpinpemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAPUMNO. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. dan pada tahun 1987. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan.mencabar kedudukan Lee di sana. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Tun Hussein Onn . Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. dan MAGERAN. Pada tahun 1961. dan pada 22 September 1970. pada 8 Ogos 1967. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. • KEHIDUPAN KEMUDIAN : Pada 1977. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. Perhimpunan-perhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. Dalam perkataannya. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. Pada 7 Ogos 1965. Sebagai gerak balas.

Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan". kesihatannya telah merosot. Selepas kematiannya. Anak sulungnya. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976.menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Pahang.B. menjadi . Y. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Pekan. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Tun Abdul Razak mengahwini Toh Puan Rahah Tan Sri Hj Mohd Noah pada bulan September 1952 dan mempunyai lima orang anak lelaki. Dilahirkan di Pulau Keladi. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Allahyarham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (22 September 1970 hingga 14 Januari 1976) "Bapa Pembangunan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Alor Star. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Tun Hussein Onn. Abang ipar Abdul Razak. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum.A. tetapi sewaktu itu.

Y. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undang-undang. Selepas peperangan. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. dipilih sebagai setiausaha di bawah Tunku yang dipilih sebagai presiden kesatuan itu. Beliau juga merupakan salah seorang "King Scolar".Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. beliau menerima ijazah undang-undangnya daripada Lincoln's Inn di London.A. Pada tahun 1947.A.B. Bagaimanapun. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". Tun Abdul Razak melanjutkan pelajarannya dalam bidang undang-undang di Britain. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Y. Tun Abdul Razak telah menyertai Angkatan 136 (Force 136) yang merupakan gabungan askar yang dilatih oleh Pegawai British untuk mengambil semula Tanah Melayu daripada Jepun. Bersamping itu. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu.B.B. Perak. Pada tahun 1950.B.A. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom (KMUK). Sekembalinya ke tanahair. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles.A. • KERJAYA : Y. sebuah wadah untuk perbincangan persoalanpersoalan politik negara untuk penuntut-penuntut Malaya. Sewaktu menuntut di England.B. Pada tahun 1950. beliau telah menubuhkan Malayan Forum yang dipengaruhi oleh Parti Buruh British untuk memberi kesedaran politik kepada pelajar-pelajar Malaya. Singapura pada 1940. • PENDIDIKAN : Sejak di sekolah rendah lagi. Beliau juga menganggotai Persatuan Fabian dan Malayan Students Union. Mohamed Nizam. Selain itu. Tun Abdul Razak telah dilantik menggantikan bapanya yang telah meninggal dunia sebagai Orang Kaya Indera Syahbandar dan pada masa yang sama turut menyertai Perkhidmatan Awam Malaya. melalui biasiswa Malayan Union. Tun Abdul Razak merupakan ahli Parti Buruh British dan pemimpin pelajar Kesatuan Melayu Great Britain yang terkenal. Pada tahun 1939. beliau bertemu dengan Tunku Abdul Rahman yang sedang membuat percubaan yang ketiga untuk memperoleh ijazah undang-undangnya. Tun . Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Y.A. Y. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak.

B. Beliau seterusnya dilantik menjadi Menteri Pendidikan selepas beliau memenangi pilihan raya umum negara yang pertama pada Julai 1955. beliau telah dilantik menjadi Ketua Pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). Ini dikenali sebagai "Buku Merah" dan dilengkapi pula dengan "Bilik Gerakan" yang mencatit butir-butir rancangan di setiap tempat termasuk segala kemajuan dan kegagalan rancangan-rancangan tersebut. Beliau berusaha dengan gigihnya untuk menjamin supaya petani-petani mendapat pendapatan yang setimpal dengan usaha-usaha mereka. Beliau merupakan seorang pemimpin yang memberi sumbangan besar kepada sistem pendidikan kebangsaan. beliau berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan pada Februari 1955. Kejayaan yang dicapainya termasuk merangka satu dasar pembangunan yang meliputi setiap aspek keperluan negara. pertahanan dan sosioekonomi. Selepas pilihanraya umum 1959. beliau telah dilantik sebagai Pemangku Ketua Menteri Pahang. Tun Abdul Razak juga merupakan salah seorang ahli rombongan ke London bagi menuntut kemerdekaan daripada British pada Februari 1956. Dua tahun kemudian. Tun Abdul Razak telah dilantik oleh Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebagai Pengarah MAGERAN dan di bawah MAGERAN. DEB meletakkan dua matlamat asas iaitu untuk mengurangkan dan menghapuskan kemiskinan tanpa mengira kaum dan menyusun semula masyarakat. Ini terbukti apabila pada tahun 1950. Y.A. Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) telah ditubuhkan dan mengambil alih pentadbiran kerajaan.B. Parti Perikatan. berlakunya peristiwa 13 Mei dan perlembagaan negara telah digantung. Beliau turut menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 untuk menggantikan parti memerintah. MAGERAN dibubarkan pada tahun 1971 dengan pemulihan Parlimen.B. Y. Maka gelaran "Bapa Pembangunan" yang diberikan kepada beliau amatlah tepat.A. Tun Abdul Razak juga dikenali sebagai orang yang bertanggungjawab dalam melancarkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1971.Abdul Razak juga mula bergiat aktif dalam bidang politik. Beliau telah berjaya menambah bilangan ahli parti dan menjana perpaduan untuk membentuk ketahanan nasional melalui kestabilan politik. ini diuruskan melalui Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan dan Negeri-negeri. parlimen dibubarkan dan darurat diistiharkan di seluruh negara. . Y. Antara lain. beliau menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memikul tugas sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan. pembangunan infrastruktur. DEB merupakan projek pembangunan negara yang dijalankan secara berperingkat melalui Rancanganrancangan Malaysia dari tahun 1970-1990. ketenteraman awam berjaya dipulihkan semula. Pada 13 Mei 1969.A.

. Memorial ini menempatkan bahan-bahan pameran seperti gambar potret. Tun Abdul Razak meninggal dunia di London pada 14 Januari 1976 ketika berusia 54 tahun. Jenazah beliau telah dikebumikan di Makam Pahlawan. Penubuhan Memorial Tun Abdul Razak ini dikira sebagai perintis usaha-usaha menghargai dan mengabdikan sumbangan-sumbangan beliau dan juga pembuka jalan kepada kajian lebih mendalam untuk mengenali beliau. Momorial ini siap dibina pada bulan Oktober 1961 sebagai kediaman rasmi beliau dan kemudiannya diubahsuai menjadi sebuah memorial pada tahun 1994. bahan-bahan pandang dengar. Kuala Lumpur.A.• KEHIDUPAN KEMUDIAN : Y. Bagi memperingati segala jasa dan sumbangan Allahyarham kepada negara. Pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar bagi seluruh rakyat Malaysia. dokumen-dokumen. hadiah-hadiah dan anugerah-anugerah kebesaran dan memorabilia kepunyaan dan mengenai Allahyarham Tun Abdul Razak sejak kecil sehingga akhir hayat beliau. kesejahteraan rakyat dan keamanan dunia. Keseluruhan perabut dan bilik tidur Allahyarham masih lagi dikekalkan untuk tatapan generasi sekarang dan akan datang.B. Masjid Negara. Kuala Lumpur. Tun Abdul Razak semasa hayat beliau telah banyak mencurahkan tenaga dan usianya kepada perjuangan menegakkan kedaulatan negara. Memorial ini pada asalnya merupakan bekas kediaman rasmi beliau dan keluarga semasa hayatnya. buku-buku. pentadbirannya dan pasang surutnya politik. Jasanya yang tidak ternilai ini diharapkan dapat dicontohi serta diteladani oleh semua pemimpin-pemimpin dan juga seluruh rakyat Malaysia. Kenderaan seperti speedboat dan golf cart yang pernah diguna oleh beliau turut dipamerkan di sini. kerajaan telah membina Memorial Tun Abdul Razak yang terletak di Jalan Perdana.

Setahun kemudian. Hussein Onn menyertai Pasukan Tentera Johor sebagai kadet pada tahun 1940. Beliau diperlihatkan sebagai seorang yang amat ikhlas dalam perjuangan untuk mencapai perpaduan kaum dan mempunyai reputasi untuk bertindak keras kepada sesiapa yang mencuba membangkitkan kekacauan perkauman di dalam negara. Selepas persekolahannya. Dilahirkan di Johor Bahru. Selepas ditauliahkan. Johor Bahru.29 Mei 1990) merupakan Perdana Menteri Malaysia ketiga yang berkhidmat dari tahun 1976 sehingga 1981. Hussein Onn menerima pendidikan awalnya di Telok Kurau School Singapura. kini Telok Kurau Primary School (Sekolah Rendah Telok Kurau) dan di English College (kini digelar "Maktab Sultan Abu Bakar"). Bondanya Datin Halimah Hussein. beliau menyertai Regimen Hyderabad (Tentera India) dan berkhidmat di Timur Tengah sewaktu peperangan. Oleh sebab usahanya dalam pemupukan perpaduan di kalangan masyarakat Malaysia. kerajaan British melantik Hussein Onn sebagai pengajar di "Pusat Perekrutan dan Latihan Polis Malaya" di Rawalpindi.Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn (15 Januari 1976 hingga 15 Julai 1981) "Bapa Perpaduan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato' Onn (12 Februari 1922 . Selepas peperangan. Hussein Onn adalah anakanda kepada Dato' Onn Jaafar yang menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pada tahun 1946. beliau dihantar ke Maktab Tentera Sandhurst di Dehradun. . India. Tun Hussein Onn telah dikenang sebagai "Bapa Perpaduan".

• PENDIDIKAN : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menerima pendidikan awal di English College (kini Maktab Sultan Abu Bakar). Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dikenali sebagai seorang yang berdisiplin dan menepati masa. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terus menyertai Pasukan Tentera Johor (Johor Military Forces) dan menjalani latihannya di Maktab Tentera Sandhurst di Dehra Dun. Apabila Perang Dunia Kedua tamat pada tahun 1945. Perkhidmatan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sebagai Kapten tentera membawa beliau ke Mesir. di Johor Bahru. Iran dan Iraq. satu pencapaian yang cukup cemerlang bagi seorang bumiputera semasa penjajahan British. .Hussein Onn pulang ke Malaysia pada 1945 dan dilantik sebagai Komandan Depot Polis Johor Bahru. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya bersara dari perkhidmatan ketenteraan dengan berpangkat kapten. India dan setelah ditauliahkan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menyertai Regimen Hyderabad ke 19. Syria. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn ditempatkan di Cawangan Perisikan Ibu Pejabat Tentera British. Dari Madras Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn merancang dan menggerakkan operasi peperangan gerila terhadap Jepun. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya dipinjamkan ke unit pengambilan orang-orang baru dan melatih para pejuang bawah tanah Malaya menentang tentera Jepun yang menawan Malaya. Palestine. Malangnya pendidikan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn tidak dapat diteruskan selepas menamatkan Senior Cambridge kerana meletusnya Perang Dunia ke II. Syria. Hussein Onn kemudian ditugaskan untuk bekerja di negeri Selangor. Apabila Perang Dunia Kedua meletus di rantau Asia. Palestin dan Iraq. Bermula tahun 1942 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terlibat secara aktif dalam peperangan di Mesir. Selama 6 tahun berkhidmat dalam tentera. Johor. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kembali ke Tanah Melayu dan memulakan tugasnya sebagai Pemerintah Polis Depot. India di New Delhi. Pada tahun berikut. Johor Bahr u. beliau menyertai Perkhidmatan Awam Malaya sebagai Penolong Pegawai Pentadbir di Segamat. di mana beliau menjadi pegawai daerah untuk Klang dan Kuala Selangor.

Walau bagaimanapun penglibatan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mulai pudar apabila cadangan bapanya untuk membuka pintu UMNO kepada orang bukan Melayu tidak dapat diterima oleh orang Melayu. Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudianya menyertai ayahandanya keluar dari UMNO dan menubuhkan Independent of Malaya Party (IMP) pada tahun 1951 dan kemudiannya Parti Negara. Semangat Allahyaraham Datuk Onn b Jaafar menentang Malayan Union turut mengapikan semangat Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn untuk bersama bapanya menentang Malayan Union. Apabila UMNO ditubuhkan. Yang DiPertua UMNO . Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memasuki Perkhidmatan Pentadbiran Melayu dan berkhidmat di Kuala Selangor dan Kelang sebagai Penolong Pegawai Daerah. Pada tahun 1950 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan disamping menduduki Majlis Mesyuarat Perundangan Negeri Johor dan Majlis Kerja Negeri Johor. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dihantar ke beberapa tempat di Johor dan Selangor sebagai Penolong Pegawai Daerah.Ibarat sireh pulang ke ganggang beliau menyertai UMNO semula atas pelawaan birasnya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudian menyertai ayahandanya dalam bidang politik apabila ayahandanya menubuhkan Pergerakan Melayu Johor Semenanjung. Sekembalinya ke tanah air Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn membuka firma guamannya sendiri di Kuala Lumpur. England dan lulus pada tahun 1958.• KERJAYA : Kemudiannya Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menjadi ahli Perkhidmatan Pentadbiran Melayu. Apabila Datuk Onn bin Jaafar menarik diri dari UMNO. Pada masa itu beliau telah pun berumah tangga dengan Toh Puan Suhaila binti Tan Sri Hj Mohd Noah dan mempunyai 6 orang anak. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya meninggalkan alam politik apabila menukar arah dengan melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang di Lincoln's Inn. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai Penolong Setiausaha Agung UMNO dan kemudiannya sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang pertama pada usia 28 tahun. Disamping penglibatannya dalam politik. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya menjadi Setiausaha Agung UMNO dan Allahyaraham Tun Abdul Razak pula mengambil alih sebagai Ketua Pemuda UMNO.

Apabila Tun Dr Ismail meninggal dunia. Kepercayaan ini tidak meleset kerana Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memenangi kerusi Parlimen ini dengan mudah sahaja pada Mei 1969. Semasa pentadbirannya usaha membenteras pengganas komunis di hutan dan di bandar-bandar semasa tempoh darurat. Kepulangan Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein ke Rahmatullah pada 14 Januari 1976 telah mengejutkan seluruh negara. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn maju setapak lagi apabila dalam Perhimpunan Agung UMNO tahun 1972. angkatan bersenjata Malaysia telah diperbesarkan dan dipermodenkan apatah lagi rantau Asia Tenggara ketika itu gempar ekoran jatuhnya Vietnam Selatan ke tangan komunis dan termashyurnya cita-cita 'Teori Domino' komunis. Kementerian Pelajaran terus meningkat maju. tapi UMNO yang mempunyai kepercayaan atas kebolehan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mencalonkannya sebagai calon Perikatan bagi kawasan Parlimen Johor Bahru Timur. Pada 1978 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menang tanpa bertanding bagi jawatan Presiden UMNO. merangkap Menteri Perdagangan dan Perindustrian. Ketika menjadi Perdana Menteri Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah meneruskan agenda pembangunan yang telah digariskan oleh Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein khususnya dalam menggerakkan 'Dasar Ekonomi Baru'. Sebagai seorang perwira. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ketiga di Istana Negara.pada tahun 1964. Walaupun Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah lama menghilangkan diri dari arena politik. Di dalam mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada 8 Ogos 1973 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik menjadi Timbalan Presiden UMNO berikutan kematian Tun Dr. Walaupun pada masa itu ekonomi negara terjejas oleh kemelesetan ekonomi dunia. Di bawah pentadbiran Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn. Di bawah pentadbirannya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn . telah diperhebatkan malah golongan yang bersimpati dengan aliran komunis dipulihkan menerusi gerakan-gerakan pengitipan (intelligen) yang berjaya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn akan sentiasa dikenang sebagai pemimpin yang melayari Malaysia meniti arus pembangunan dengan konsisten tanpa banyak kontroversi. Ismail. beliau menjadi salah seorang daripada tiga orang Naib Presiden yang dipilih. Pada hari Khamis. Pada Jun 1969 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai ahli jawatankuasa Kerja UMNO (kini Majlis Kerja Tertinggi UMNO. Berikutan itu dalam satu mesyuarat tergempar Majlis Tertinggi pada 17 Januari Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah disahkan sebagai pemangku Presiden UMNO. Dasar-dasar dan program-program yang diketegahkannya tidak pernah lari dari sasaran Dasar Ekonomi Baru. 15 Januari 1976. • PERANAN DAN SUMBANGAN : Penyertaannya dalam kabinet Malaysia bermula pada September 1970 apabila dilantik menjadi Menteri Pelajaran oleh Perdana Menteri Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn fasih tentang hal ehwal keselamatan. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri pada 13 Ogos 1973.

Dalam sejarah. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn berjaya melancarkan Rancangan Malaysia yang ke 4 pada bulan April 1981. Keamanan negara yang diperkukuhkannya telah menarik pelabur luar menjadikan Malaysia sebuah negara yang stabil politik dan ekonominya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 15 Mei 1981 atas sebab kesihatan dan diambil alih oleh Dato' Seri Dr Mahathir bin Mohamad pada 18 Julai 1981. Malah Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pula mewariskan kerajaan kepada Dr. pada 20 April 1981. • KEISTIMEWAAN : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn adalah seorang yang amat berhati-hati apabila membuat keputusan yang melibatkan hal-ehwal negara. Akibat kesihatan beliau yang merosot. Amerika Syarikat kerana serangan sakit jantung. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pernah menjalani rawatan jantung pada awal 1981.berjaya mengawal keadaan dan membantu Malaysia berkembang dari segi ekonomi dan sosial. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memberi kebebasan akhbar dan majalah untuk memberi kritikan dan komentar dengan harapan ini akan meningkatkan prestasi pentadbirannya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pulang ke Rahmatullah pada 29 Mei 1990 dalam usia 68 tahun di San Francisco. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn akan sentiasa dikenang sebagai 'Penyambung Warisan Yang Terbilang'. Dengan itu. Tetapi beliau masih aktif dalam pertubuhanpertubuhan kebajikan seperti Tabung Mata dan ISIS. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn disemadikan di Makam Pahlawan . Sumbangan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn yang terbesar ialah menegakkan tiang keamanan yang kukuh. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mewarisi kepimpinan UMNO yang pernah disandang oleh ayahandanya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn adalah seorang negarawan yang disegani dan dihormati. Seperti bapanya. Pengalaman ketenteraan menjadikan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn seorang yang berdisiplin dan mementingkan ketepatan masa. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn juga dikenali sebagai 'Bapa Perpaduan' kerana berjaya memupuk semangat perpaduan berbilang kaum yang lebih erat dalam masyarakat Malaysia. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn melancarkan pula Skim Amanah Saham Nasional (ASN) yang merupakan satu dana amanah bumiputera yang membantu peningkatan ekuiti bumiputera dalam ekonomi negara. Beliau sangat tegas dan berpegang teguh kepada prinsip hidupnya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menyatakan hasratnya untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO sekaligus mengundurkan diri dari kepimpinan negara. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terkenal dengan sifat merendah diri serta jujur dan beliau disanjungi oleh masyarakat Malaysia sebagai seorang pemimpin. mewarisi program pembangunan yang dijana oleh sahabatnya dan melaksanakannya dengan penuh setia. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sentiasa mencuba meningkatkan taraf hidup masyarakat Melayu yang agak ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum lain terutamanya dari segi ekonomi. Mahathir dalam keadaan yang stabil dan UMNO dalam keadaan yang begitu kukuh.

Masjid Negara. Beliau adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Pencapaian terbaiknya ialah keupayaannya mengekalkan keamanan dan kedamaian dalam sebuah negara yang berbilang bangsa melalui peningkatan golongan miskin menjadi golongan pertengahan orang Melayu begitu ketara. Alor Setar untuk tempoh 2 tahun sebelum menyambung di sekolah kerajaan beraliran inggeris di Alor Setar. beliau menerajui negara ke arah arus kemodenan yang amat pantas dan menyebabkan kemakmuran di segala lapisan masyarakat Malaysia. keluarga Mohamed Iskandar dan Wan Tempawan Wan Hanapi. M" dan nama penanya Che Det) dilahirkan pada 20 Disember 1925. di Kedah. Mohamad Iskandar. beliau sentiasa dikritik atas gaya pemerintahannya yang autokratik dan tidak dapat lari dituduh bersifat kronisme seperti pemerintah-pemerintah lain di dunia. India) dan ibunya berbangsa Melayu. Tun Hussein Onn kini dikenang sebagai Bapa Perpaduan bagi mengenangkan segala jasa dan usahanya dalam memupuk perpaduan di negara ini. Ayahnya. Mahathir bin Mohamad (16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003) "Bapa Pemodenan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Tun Dr. Walau bagaimanapun. anak kepada seorang Malayalee Muslim (yang berasal dari Kerala. Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah laki-laki melayu di sebeerang Perak. adalah berbangsa India. Mahathir bin Mohamad juga digelar sebagai "Dr. Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003. Tun Dr. Beliau merupakan anak bongsu daripada 9 adik-beradik. .

yang akhirnya menjadi lambang kemegahan rakyat dan diterima ramai.Beliau kemudian melangsungkan perkahwinan dengan Dr. MAHA Klinik yang terletak di Jalan Tunku Ibrahim. Mahathir berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Alor Setar. 05000 Alor Setar dan kekal sehingga sekarang. beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Government English School (GES). Alor Setar pada tahun 1932. beliau berhenti dari perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri. Universiti Malaya. Alor Setar. Beliau seterusnya menuntut di Kolej Perubatan King Edward VII. Kedah. Selepas mendapat ijazah. Alor Setar. Beliau akhirnya lulus Sijil Tinggi Pelajaran (Senior Cambridge) di sekolah tersebut. 7. kini Kolej Sultan Abdul Hamid. Ketika itu. Sewaktu Perang Dunia Ke-2. Dr. Selepas lulus. Menara Berkembar PETRONAS. beliau ditugaskan sebagai doktor pelatih di Hospital Besar Pulau Pinang. 4. 6. Langkawi dan Perlis sehingga tahun 1957. diikuti dengan membuka kedai kopi dan kemudiannya gerai buah-buahan di Pekan Rabu. iaitu empat lelaki dan tiga perempuan. Mahathir mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seberang Perak.Beliau juga merupakan seorang tokoh politik penting antarabangsa yang suka berterus-terang dan disifatkan kontroversi. 5. Klinik ini kemudiannya berpindah ke 1587. 2. Singapura. beliau merupakan anak Melayu pertama yang membuka klinik persendirian di Alor Star yang pada ketika itu terdapat lima buah klinik sahaja. Malaysia. Beliau adalah seorang penganjur gagah nilai-nilai Asia — kapitalisme autokratik yang dianjurkan oleh negeri — sebagai alternatif kepada individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar berkecuali (laissez-faire). • KERJAYA DAN KELUARGA : Pada tahun 1954. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Coridor/MSC). Dr Mahathir telah bertanggungjawab dengan apa yang dipanggil pembangunan projek mega pada zaman pemerintahannya seperti projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC). Anak-anak beliau ialah : 1. dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) pada tahun 1953. Jitra. Dr. . • PENDIDIKAN : Dr. Mahathir menghabiskan masanya dengan berniaga cendol. Jalan Sultan Badlishah. 3. Siti Hasmah Mohamad Ali pada 5 Ogos 1956 dan dikurniakan tujuh cahaya mata. Marina Mahathir Mirzan Mahathir Melinda Mahathir Mokhzani Mahathir Mukhriz Mahathir Maizura Mazhar Pada tahun 1957.

Mahathir dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Semasa pilihanraya umum tahun 1964. tetapi menolaknya. Mahathir berpindah ke Kementerian Perdagangan dan Industri dalam tahun 1978. Mahathir dalam pilihanraya umum tahun 1978 telah membolehkan beliau mengekalkan jawatannya di dalam kabinet dan parti. pada 16 Julai 1981 berikutan perletakan jawatan . beliau mengekalkan pembaharuan seperti peluang yang lebih kepada anak Melayu melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi. Sebagai Menteri Pelajaran. Beliau juga adalah Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan Kabinet dimana beliau tidak putus-putus menggalakkan perdagangan dan pelaburan asing. Dr. Mahathir dilantik sebagai Ahli Parlimen. Mahathir di dalam arena politik tidak begitu ketara dalam tahun-tahun 1950an disebabkan beliau masih menuntut di Universiti. Dr. Berikutan kembalinya Tun Abdul Razak ke Rahmatullah dan perlantikan Tun Hussein Onn sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-3 dan Presiden UMNO. Mahathir telah dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri dimasa yang sama menjadi Timbalan Presiden Parti. dan beberapa kriteria kemasukan ke pusat-pusat tersebut. Perletakan jawatan sebagai doktor kerajaan pada tahun 1957 telah membolehkan Dr. mengubah kuota kemasukan. Ahli Majlis Penasihat Pendidikan Tinggi pada tahun 1972. Kemenangan Dr. langkah pertama dalam perancangan beliau adalah mengubah polisi pendidikan negara supaya ianya menggambarkan usaha-usaha ke arah menghapuskan kemiskinan dan mewujudkan keadilan untuk semua dan memastikan semua individu diberi peluang membaiki taraf hidup mereka. Mahathir bergiat semula didalam bidang politik. Beliau juga bertanggungjawab meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti 1975 yang ditentang oleh ahli akademik dan mereka yang terlibat dengan pendidikan. Walau bagaimanapun. Akhirnya. Bermula dari sinilah beliau menempa nama di kalangan masyarakat dan senario politik negara. Kemenangan beliau di dalam pertandingan kerusi Naib Presiden dalam Perhimpunan Agong UMNO (Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu) tahun 1975 telah menyumbang kepada kejayaan politik beliau. Member Of the University Court and University of Malaya council serta Chairman of the National University Council pada tahun 1974. Beliau melepaskan jawatan ini untuk membolehkannya bertanding pada pilihan raya umum tahun 1974 yang mana beliau menang tanpa bertanding. Mahathir dilantik sebagai Senator pada tahun 1974. Sepanjang menjadi Menteri Pelajaran.Penglibatan Dr. Dr. beliau terus menulis esei dan komentar mengenai isu-isu sosio-politik negara di akhbar The Straits Times.Mahathir diberi kepercayaan menjadi calon dan seterusnya berjaya memenangi kerusi Parlimen Kota Setar di atas tiket Parti Perikatan. Bagaimanapun. Berikutan daripada pilihanraya itu. Kini semua pusat pengajian tinggi diuruskan di bawah Panduan Kementerian Pendidikan. Selepas memenangi pilihan raya umum pada tahun 1964. Dr. Beliau telah dipilih untuk bertanding pada pilihanraya negeri tahun 1959. beliau hilang kerusi pilihan raya umum berikutnya iaitu pada tahun 1969. Kecenderungan dan minatnya yang mendalam dalam bidang pendidikan membolehkan beliau dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pendidikan Tinggi yang pertama tahun 1968. Daripada jawatan Menteri Pendidikan. mengadakan biasiswa dan menubuhkan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM). Dr. Akan tetapi sebagai seorang yang berdisplin dan tegas beliau berjaya melenyapkan kritikan terhadap polisi-polisi pendidikan. Dr.

Malah. Dr. Dr. Mahathir berjaya mengawal kegawatan ekonomi dengan menambat ringgit kepada dollar Amerika.4 pada usia 55 tahun. Memandangkan komoditi tidak dapat membantu mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan. banyak kemajuan dan pembangunan yang telah beliau rancang dan laksanakan. satu pendekatan yang mendapat kritikan hebat pada mulanya oleh badan kewangan dunia seperti Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF). Walaupun kadangkala cetusan idea dan wawasan beliau kurang difahami. Hal ini ditambah pula dengan peningkatan harga matawang Yen yang menyebabkan berlaku kegawatan ekonomi selama beberapa tahun. Thailand dan Filipina. dimana beliau menduduki tempat kedua dalam senarai yang dikeluarkan oleh majalah tersebut. majalah Asiaweek telah menamakan Dr. Kedudukan beliau sebagai Chief Executive Officer (CEO) Malaysia adalah sesuai dan tepat dengan visi yang beliau rancang dan sasarkan. Mahathir telah membuat keputusan untuk mempelbagaikan kegiatan ekonomi negara dan sekaligus mengurangkan pergantungan terhadap bahan komoditi. Pengurus Besar IMF. Mahathir telah memperkenalkan dasar Persyarikatan Malaysia iaitu suatu dasar dimana Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyatnya sebagai pekerja dan pemegang saham. Mahathir telah dipilih menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri yang ke. Terbukti kesannya. Dr. Dimasa pentadbirannya banyak .Mahathir sebagai antara 50 individu yang paling berkuasa di Asia. Dr. Kini. timah dan industri petroleum yang masih lagi diusahakan secara kecil-kecilan. sektor ekonomi negara pada ketika itu banyak bergantung kepada bahan komoditi utama seperti getah. namun hakikatnya beliau merupakan seorang yang berpandangan jauh dan terkehadapan. Horst Kohler. Mahathir dalam mengawal matawang negara. Beberapa agensi kerajaan telah diswastakan untuk meringankan bebebanan kewangan dan kerajaan. kebergantungan ekonomi negara terhadap bidang perindustrian begitu ketara apabila sektor perkilangan membentuk 30% daripada asas ekonomi negara manakala sektor pertanian menurun kepada 8% sahaja berbanding 23% kira-kira 22 tahun lalu. Pada tahun 1997. malah lebih jauh daripada pemikiran orang Melayu khususnya. Penamaan beliau memang tepat kerana ekonomi dunia ketika itu berada dalam kegawatan manakala krisis matawang melanda kebanyakan negara di dunia terutamanya negara-negara di Asia seperti Indonesia. Mahathir telah mengubah sektor ekonomi asas negara daripada sebuah negara yang berasaskan pertanian kepada sebuah negara berasaskan perindustrian. iaitu dari 16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003. Malaysia adalah satu-satunya negara yang berjaya melepaskan diri daripada belenggu kegawatan tersebut tanpa perlu 'mengikat diri' kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh IMF seperti yang berlaku kepada negara-negara lain di Asia. Keputusan yang beliau ambil adalah tepat kerana pada pertengahan tahun 1980-an. Sepanjang 22 tahun beliau memegang jawatan pentadbiran tertinggi negara.Perdana Menteri oleh Tun Hussien Onn atas sebab kesihatan. Detik-detik awal beliau diamanahkan menjadi Perdana Menteri Malaysia. maka pada awal tahun 1980-an Dr. pernah memuji tindakan yang diambil Dr. Mahathir digelar "Bapa Pemodenan Malaysia" dan merupakan pemimpin yang paling lama memegang jawatan sebagai Perdana Menteri. Dr. harga bahan-bahan komoditi jatuh dengan teruk. kelapa sawit.

. Litar Antarabangsa Sepang. disebabkan terdapat tuduhan berlaku sikap pilih kasih terhadap syarikat yang ditawarkan projek-projek kerajaan. Mahathir telah sedar akan peri pentingnya teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam dunia perdagangan masa kini dan masa depan. Stadium Nasional Jalil. Jabatan Telekom dan sebagainya. Selain itu. Projek ini ilhamkan dan direalisasikan memandangkan Dr. Salah satu kejayaan didalam gerakan ini ialah penubuhan industri otomatif negara. tempat perlumbaan sukan permotoran berprestij. Kebijaksanaan Tun Dr. Persyarikatan juga bertujuan menjana kerjasama dan bekerja sebagai rakan kongsi antara sektor awam. Projek-projek besar yang dibangunkan dan direalisasikan semasa beliau menjadi 'CEO' Malaysia antaranya ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). dasar ini juga membawa perubahan yang sangat besar terutamanya dalam bidang teknologi kerana pihak-pihak yang terbabit perlu mempunyai kepakaran dalam bidang teknologi untuk memastikan perkhidmatan yang ditawarkan murah tetapi bermutu tinggi. satu lagi projek besar (mega project) yang beliau cetus ialah Koridor Raya Multimedia atau Multimedia Super Corridor (MSC). namun lebih ramai orang dapat menikmati hasil yang lebih baik daripada dasar yang dibuat ini. yang menunjukkan kereta-kereta dan motosikal nasional adalah yang terlaris di Malaysia. Dr. Mahathir telah membawa Malaysia ke persada kecemerlangan. Selain projek kereta nasional. Projekprojek ini secara tidak langsung berjaya meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara sedang membangun yang dikenali dunia. Dasar yang diperkenalkan di penghujung tahun 1980-an ini bertujuan mengurangkan perbelanjaan oleh pihak kerajaan di samping memberi perkhidmatan yang lebih baik.syarikat-syarikat utiliti seperti Lembaga Letrik Negara. Dasar penswastaan negara ialah contoh pengurusan kewangan beliau yang agak memberangsangkan walaupun mencetus kontroversi di awal perlaksanaannya. Walaupun projek beliau ini dianggap agak keterlaluan memandangkan negara ketika itu masih muda dalam projek pembuatan kereta nasional namun negara kita boleh berbangga kerana projek ini begitu berjaya sehingga mampu bersaing dengan pengeluar kereta lain di seluruh dunia. masalah kewangan sering menjadi perhatian beliau dan antara tugas penting beliau adalah memastikan perbelanjaan kewangan negara berada dalam keadaan terkawal. Persyarikatan Malaysia telah berjaya meningkatkan prestasi. Sebagai orang yang memegang tampuk tertinggi pengurusan negara. Formula One dan Menara Berkembar Petronas. ialah peningkatan pembagunan industri berat dan yang penting juga pertukaran teknologi asing kepada teknokrat Malaysia. Sepanjang tempoh 22 tahun sebagai Perdana Menteri. Antara yang terawal ketika beliau baru memegang jawatan sebagai Perdana Menteri ialah projek pengeluaran kereta proton melalui HICOM (Heavy Industries Corporation of Malaysia). Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri menyebabkan negara ini disegani dunia. Malah corak pentadbiran dan ketegasan yang ditunjukkan oleh Dr. telah disenaraikan sebagai korporat awam. Mahathir dalam mengurus 'perniagaan' sememangnya sesuatu yang semula jadi kerana beliau pernah menjadi usahawan muda di Pekan Rabu. Walau banyak pihak mempersoalkan dasar ini. Di antara langkah-langkah lain. daya pengeluaran serta imej negara. Alor Setar semasa masih berada di alam persekolahan.

Pulau Pinang. sebuah badan yang berkuasa eksekutif untuk mentadbir negara yang ditubuhkan selepas rusuhan kaum pada Mei 1969. Malaysia telah menjadi negara yang disegani dan dihormati di pentas dunia. Pulau Pinang. Pada tahun 1969.Malaysia telah melalui pelbagai pembaharuan fizikal. Warisan pusaka yang ditinggalkan oleh Dr. beliau tidak dibenarkan melanjutkan kursus kepujian dalam bidang ekonomi dan memilih untuk belajar Pengajian Islam. Abdullah berpindah ke Majlis Gerakan Negara (MAGERAN). mental dan sosial. Bayan Lepas. beliau menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai Penolong Setiausaha di Jabatan Perkhidmatan Awam. Beliau pada mulanya ingin belajar Ekonomi di Universiti. Mahathir dapat kita lihat berada di mana sahaja. beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tinggi Bukit Mertajam dan di Penang Methodist Boys School. Kejayaan Malaysia sebagai negara membangun dan sebuah negara Islam yang unggul di rantau ini telah diiktiraf dunia. Abdullah kemudiannya dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pengarah Kementerian Kebudayaan. Abdullah berkahwin dengan Allahyarhamah Datin Seri Endon binti Dato' Mahmood pada tahun 1965 dan dikurniakan dua orang cahayamata dan empat cucu. Pada 20 Oktober 2005. namun setelah gagal dalam kertas Statistik. Abdullah memulakan kerjayanya sebagai guru. Selepas menerima Sarjana Muda Sastera dalam bidang Pengajian Islam daripada Universiti Malaya pada tahun 1964. Endon Mahmood meninggal dunia selepas bergelut dengan penyakit . Malaysia mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dikalangan negara-negara maju dunia. Belia dan Sukan. sebelum menjadi Timbalan Ketua Setiausaha dalam kementerian yang sama pada tahun 1974. Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (31 Oktober 2003 hingga 2 April 2009) "Bapa Pembangunan Modal Insan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Dilahirkan dalam keluarga yang warak di Kampung Perlis.

kerajaan Malaysia telah mengeluarkan kenyataan bahawa Abdullah harus tidak dirujuk dengan nama panggilannya dalam dokumen rasmi serta dalam surat khabar.barah payu dara sejak 2003. Beliau juga mempunyai alat iPod Nano. Abdullah membatalkan pengharaman Kitab Iban. nama panggilan tersebut masih boleh digunakan secara tidak rasmi. Seterusnya. Abdullah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri pada Januari 1999. Malangnya beliau tidak banyak berpeluang memandu kereta sendiri atas sebab-sebab keselamatan.Abdullah juga terkenal kerana menekankan keselamatan dalam negeri. Sebagai Presiden Barisan Nasional . sebagai Menteri Kewangan. Bermula dari 2005. Dikenali dalam lingkungan orang Melayu di Malaysia sebagai Pak Lah (singkatan untuk "Pak Cik Abdullah"). Beliau menghargai hasil seni Malaysia. Beliau juga membuat tuduhan rasuah ke atas beberapa tokoh masyarakat dari zaman Mahathir. beliau mungkin bermain golf. Abdullah juga mengemukakan Islam Hadhari. Sebenarnya. Sebagai Menteri Hal-ehwal Dalam Negeri. Sejak menjadi perdana menteri. satu tindakan yang dipuji oleh orang ramai. serta anyaman rotan. Abdullah sering menggunakan nama panggilan itu untuk merujuk kepada diri sendiri dalam perhimpunan awam. dan merupakan seorang pengumpul seni ukiran kayu. Selain itu. Sejak menjadi Perdana Menteri. • KERJAYA DAN POLITIK : Kerjaya politiknya kembali sempurna dengan perlantikan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri serta Menteri Hal-ehwal Dalam Negeri pada Januari 1999. pentadbirannya menumpukan pemulihan sektor pertanian Malaysia. Sebagai seseorang yang dibesarkan di Pulau Pinang. Pada 10 September 2004. melakukan senaman atau meluangkan masa bersama cucu-cucunya. Selain itu. beliau berkahwin dengan Jeanne Abdullah dan melangsungkan akad nikah pada 9 Jun 2007. bagaimanapun. selepas pemecatan Anwar Ibrahim. beliau amat gemar mencuba pelbagai jenis makanan. Abdullah. Abdullah juga adalah Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. Abdullah telah berjanji mengetatkan kawalan rasuah dengan memberikan lebih kuasa kepada agensi-agensi pencegah rasuah serta memudahkan rakyat untuk mendedahkan amalan rasuah kepada pihak berkuasa. Beliau juga sangat berminat dengan kereta. beliau juga menjadi pengerusi untuk ASEAN. satu tafsiran Islam yang mengatakan bahawa perkembangan ekonomi dan teknologi adalah secocok dengan ajaran Islam. Untuk menghilangkan lelah bekerja. Abdullah juga gemarkan pertunjukan muzikal – ‘My Fair Lady’ antara yang paling diminatinya – serta seniman klasik seperti Nat King Cole. sebelum dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia pada 31 Oktober 2003. mengemukakan belanjawan sulungnya yang dianggap oleh orang ramai sebagai berorientasi pengukuhan dan penyelenggaraan berbanding dasar pertumbuhan yang ditekankan oleh Dr Mahathir. Abdullah telah menjawat jawatan pengerusi untuk Pergerakan NegaraNegara Berkecuali (NAM) dan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC). Dalam tempoh kurang daripada 2 tahun menduda. selepas menyaksikan pertumbuhan amalan rasuah seperti penyogokan dalam pasukan polis.

1 negara. beliau telah menggantikan beliau sebagai pucuk pimpinan parti pemerintah. Kedah. partinya menewaskan PAS yang merupakan kerajaan negeri itu serta hampir-hampir menawan kubu PAS di Kelantan. Dr Mahathir. Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2004 yang merupakan pilihan raya sulung Abdullah sejak menjadi Perdana Menteri. Kemenangan ini dianggap secara meluas sebagai tanda berkenan kepada visi Islam yang sederhana berbanding fundamentalisme agama serta sokongan kepada dasar-dasar pencegah rasuahnya. dengan pencapaian 198 daripada 220 kerusi di Parlimen. Modal Insan sentiasa mendapat tempat di hati Tun Abdullah Ahmad Badawi sepanjang memegang jawatan sebagai Perdana Menteri. dan Perak kepada parti pembangkang serta sekali lagi gagal merampas balik kuasa di Kelantan dalam Pilihanraya Umum Malaysia 2008. beliau telah dikenali sebagai Bapa Pembangunan Modal Insan. parti campurannya.Apabila Tun Dr. yang telah dikurung oleh bekas Perdana Menteri. Anwar Ibrahim. Pada September 2004. Oleh itu. Barisan Nasional. Ini kerana beliau ingin menyerahkan jawatan tersebut kepada pengganti beliau sebagai Presiden UMNO sekaligus sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6. bekas Timbalan Perdana Menteri. Pulau Pinang. Di Terengganu. Selepas kecemerlangan besar dalam penggal pertama beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia apabila menyapu banyak kerusi pada Pilihanraya Umum Malaysia 2004. bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohammad berpendapat bahawa Abdullah harus mempertimbangkan perletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri Malaysia setelah kegagalan besar Barisan Nasional dalam pilihanraya tersebut. Ini kerana beliau percaya modal insan merupakan aset terpenting untuk memacu negara ke hadapan. Melepaskan jawatan Perdana Menteri Abdullah tidak menawarkan diri untuk menjadi calon Presiden pada pemilihan Agung UMNO pada 2009. Oleh ini. memuji Abdullah di khalayak ramai kerana tidak campur tangan sewaktu mahkamah mengubah keputusan tentang sabitan liwatnya. beliau menerima tamparan dan ujian hebat apabila Barisan Nasional yang diketuainya pada Pilihan raya umum Malaysia 2008 telah gagal mempertahankan majoriti 2/3 kerusi Parlimen dan kehilangan kuasa pemerintahan di 4 buah negeri iaitu Selangor. beliau mencapai kemenangan besar untuk Barisan Nasional. Itulah legasi Abdullah kepada Malaysia selepas mengundurkan diri sebagai pemimpin No. Selain itu pemahaman Islam Hadhari juga menyumbangkan kepada pembangunan modal insan ini. . sewaktu dilepaskan dari penjara. Mahathir berundur dari arena politik.

• POLITIK : Najib mula menceburkan diri dalam arena politik setelah kematian mengejut bapanya. England pada tahun 1974. Beliau merupakan anak sulung kepada Tun Abdul Razak Hussein dan Toh Puan Rahah Mohammad Noah. . Beliau menang tanpa bertanding merebut kerusi Parlimen Pekan yang kosong. Pada tahun 1976.. Pahang. Beliau juga sepupu kepada Datuk Hishamuddin Tun Hussein. Kuala Lumpur. John. Najib mendapat pendidikan rendah dan menengah di Institusi St. dan kemudian belajar di Kolej Lelaki Malvern di Worchestershire. akibat kematian bapanya. Najib berkahwin dengan Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar dan mendapat tiga anak: Mohd Nizar Najib (lahir 1978). Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri daripada Universiti Nottingham. Mohd Nazifuddin Najib dan Puteri Norlisa Najib. Pada tahun 1987 beliau bercerai dengan Ku Yie dan berkahwin dengan Datin Seri Rosmah Mansor dan mendapat dua anak lagi: Mohd Norashman Najib dan Nooryana Najwa Najib. England. • KEHIDUPAN PERIBADI : Dato' Seri Najib lahirkan di Kuala Lipis.Dato' Seri Mohd Najib bin Haji Tun Abdul Razak (Mulai 3 April 2009) Mengorak Perubahan. Tun Abdul Razak Hussein di London pada 14 Januari 1976.

Calon lawan ialah Khairul Anuar Bin Ahmad Zainudin dari PKR mendapat 9. Pada tahun 1993 pula. ekoran langkah Anwar untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO. Pada 7 Januari 2004. Datuk Seri Najib telah menang dengan mendapat undi sebanyak 36262.Timbalan Menteri Kewangan 1982-1986 . sebuah gagasan yang menepati definisi setiap rakyat Malaysia tanpa membezakan warna kulit. 4. Kemudian. Najib menjadi timbalan menteri paling muda apabila dilantik sebagai Timbalan Menteri Tenaga. Kepimpinan beliau teruji dan terus diberi tanggungjawab oleh pucuk pimpinan negara. beliau telah melancarkan kempen Satu Malaysia. 2. agama dan latar belakang. beliau menjadi Menteri Besar paling muda dalam sejarah negara apabila dilantik sebagai Menteri Besar Pahang ketika berumur 29 tahun. negeri Pahang. beliau bertanding jawatan Naib Presiden UMNO. Kemudian beliau dipilih sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO mulai tahun 1981. Telekom dan Pos 1980-1981 . Dalam UMNO.Menteri Pertahanan 1995-1999 .Timbalan Menteri Tenaga. 7.798 undi -kalah .Menteri Kebudayaan. Selepas menjawat jawatan perdana menteri Malaysia ke-6 pada 3 April 2009. Antara jawatan yang pernah disandang dalam kabinet ialah: 1. Beliau telah bertanding di kawasan parlimen Pekan . pada tahun 1982 hingga 1986. Najib memenangi kerusi Naib Ketua Pemuda UMNO tanpa bertanding setelah Datuk Mokhtar Hashim mengosongkan jawatan itu.ketika berumur 23 tahun. 3.Beliau memperkenalkan beberapa langkah drastik tetapi populis iaitu dengan menghapuskan dasar (PPSMI) sebagai langkah mendengar keluhan rakyat apabila dasar yang diamalkan sejak 2003 itu mendapat reaksi negatif daripada banyak . 5.Timbalan Menteri Pendidikan 1981-1982 . dan merupakan ahli parlimen termuda yang pernah dipilih ketika itu. Beliau menjadi ketua pada 25 Mei 1988 setelah UMNO ditubuhkan semula. Pada 1987.Menteri Besar Pahang 1986-1987 . 1996 dan 2000. 1999-2008 . Najib dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008. 1978-1980 . 6. Belia & Sukan 1990-1995. keturunan. Datuk Seri Najib bertanding menggunakan tiket Barisan Nasional . Pada tahun 1982.Menteri Pendidikan Najib juga pernah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Penternakan (Majuternak) pada tahun 1977-1979. beliau diumumkan sebagai Pemangku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO oleh Anwar Ibrahim setelah Anwar didesak bertanding Naib Presiden UMNO. Beliau terus mempertahankan jawatan Naib Presiden dalam pemilihan parti pada tahun 1993. beliau dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pekan dan ahli EXCO Pemuda UMNO pada 1976. Telekom dan Pos pada tahun 1978 ketika usia 25 tahun.

Kerjasama dengan Jepun Pada 18 April 2010. . Najib juga bertemu dengan Naib Presiden Joe Biden di Hotel Four Seasons bersama Datuk Seri Dr Rais Yatim. Najib dan Lee Hsien Loong setuju memindahkan Stesen keretapi Tanjong Pagar milik KTMB di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) mulai 1 Julai 2011. Najib Tun Razak melawat Singapura Pada 24 Mei 2010. Tokyo. Barack Obama dan pemimpin perniagaan dan pengurus dana Amerika bagi memberikan taklimat mengenai Model Ekonomi Baru (MEB). tanah itu boleh ditukar dengan tanah di Marina South dan Ophir Rochor. Singapura. Jika setuju. Di sana Datuk Seri Najib sempat mengadakan mesyuarat dua hala dengan Presiden A. Menjelang 2018.pihak. Kemudian bertemu dengan Timbalan Setiausaha Negara Amerika James Steinburg dan pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Antarabangsa Howard Berman. Beliau melawat pusat kitar semula di Kawasaki. Di Tokyo. Kemudian mengadap Maharaja Jepun Akihito dan Maharani Michiko di Istana Imperial. Keputusan itu diumumkan di Hotel Shangri-La. dan Biasiswa Nasional di dalam memenuhi keperluan tajaan pendidikan untuk pelajar cemerlang daripada semua kaum. Syarikat ini hasil usaha sama Malaysia-Singapura 60 % Khazanah Nasional Berhad dan 40 % Temasek Holdings Limited. 271 hektar milik KTMB di Tanjong Pagar. Sistem transit laju antara Tanjung Puteri di Johor Baharu dan Singapura akan dimajukan secara bersama. Tanah yang dikosongkan akan dimajukan oleh syarikat M-S Pte Ltd. Sistem transit ini akan mempunyai kemudahan CIQ bersama di Singapura. imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta api turut sama dipindahkan ke WTCP. Kemudian menerima ijazah Doktor Kehormat di Universiti Meiji. Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah dibangunkan oleh syarikat tersebut. Najib mengadakan mesyuarat dua hala dengan Perdana Menteri Jepun Yukio Hatoyama. Terminal penumpang stesen keretapi Tanjong Pagar dan stesen kereta api Bukit Timah di Blackmore Drive akan kekal sebagai warisan sejarah. rombongan Najib Tun Razak dari Honolulu. • DASAR LUAR ERA NAJIB TUN RAZAK : Kerjasama dengan Amerika Syarikat Malaysia dijemput menghadiri Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear 2010. Amerika Syarikat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda. Pejabat kastam. stesen KTMB akan dipindahkan dari Woodlands ke Johor pula.S.

• Mencari maklumat melalui internet. Presiden Palestin Mahmoud Abbas kali ke2 berunding dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Negara. (C)Cara Mengatasi Masalah • meminta bantuan daripada guru dan rakan rakan. . (B)Masalah Projek • mengambil masa yang lama untuk mencari maklumat atau tugasan yang ditetapkan. • Kekurangan rujukan tempatan tentang tokoh-tokoh tertentu. Mahmoud Abbas pernah ke Malaysia menemui bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi. • Mengumpulkan cerita / kisah patriotik. Tahun 2007. (A)Kejayaan Projek • Projek ini berjaya mencapai objektif yang dihasratkan.lawatan Presiden Mahmoud Abbas Pada 26 Mei 2010. • Dapat menimba banyak pengajaran yang bermanfaat.

Abdullah selaku penyelia folio sivik saya yang terlalu banyak membantu. Terima kasih yang amat terhingga kepada kedua orang tua saya yang telah mendidik dan mengasuh saya dari kecil hinggalah ke hari ini dalam keta'atan kepada Allah s. membimbing dan juga sebagai pemudahcara saya sepanjang proses menyiapkan folio ini. kurnia dan petunjuk yang telah dianugerahkan oleh-Nya. Tidak lupa juga untuk mengucapkan berbanyak terima kasih kepada rakanrakan yang banyak memberi sokongan dan dorongan disamping idea-idea yang bernas pada masa saya ketandusan idea. folio pendidikan sivik & kewarganegaraan ini telah berjaya disiapkan dengan ilham.Pertama sekali. Alhamdulillah.w. saya ingin melahirkan syukur ke hadrat Allah di atas segala petunjuk dan hidayah-Nya.t. Seinfiniti perhargaan dan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Cikgu Ainol Farilah bt. . Tanpa tunjuk ajar yang begitu jitu dan padu daripada beliau. mana mungkin saya akan dapat menghasilkan satu folio yang baik.

Gambar-gambar Terkumpul: .Terima kasih sekalung budi.

scribd.my/ http://www.google.Senarai Bahan Rujukan: a) b) c) http://www.com.com/ Mahathir Mohamad: an Illustrated Biography .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful