P. 1
Folio Sivik Tingkatan 4

Folio Sivik Tingkatan 4

2.0

|Views: 26,659|Likes:
Published by Marl_Mohamed_4441

More info:

Published by: Marl_Mohamed_4441 on Aug 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/25/2014

pdf

text

original

NAMA

:

• MARLINA BT MOHAMED
KELAS :

• 4 CEKAL
NAMA GURU :

• PN. NUR AINOL FARILAH BT

ABDULLAH

BIL

TAJUK

MUKA SURAT

1 2 3 4 5 6 7 8 9

2.1 2.2
2.3

Tajuk Projek Matlamat Projek Objektif Projek Kaedah Pengumpulan Pelaksanaan Projek Hasil Projek Menbuat Refleksi Penghargaan Senarai Lampiran

2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9

c) Menjadi warganegara yang patriotik. b) Menyedarkan murid tentang pentingnya semangat patriotik terhadap negara. d) Menyedarkan akan pentingnya jasa yang telah perajurit Negara mempertahankan Negara demi memerdekakan Malaysia. prihatin. .a) Mengaplikasi pengetahuan dan nilai sivik dan kewarganegaraan di luar bilik darjah. dan bertanggunggjawab terhadap masyarakat dan Negara.

. Mengenal pasti sumbangan kepada masyarakat yang telah diberikan.a) b) c) d) e) f) Mengetahui biodata tokoh. Mengenal pasti jasa beliau yang telah dicurahkan ke tanah air. Menghormati tokoh yang pernah berjasa dan berbakti kepada negara. Menanam sikap patriotik balam diri murid. Mengetahui cerita patriotik dengan lebih dekat.

majalah. menulis. d) Mencatat.a) Mengkaji bahan-bahan rujukan seperti buku sejarah. c) Menggunakan alat perakam yang bersesuaian semasa sesi temu bual atau perbincangan. b) Membuat perbincangan atau temu bual dengan guru sejarah atau tokoh tempatan yang mempunyai pengetahuan atau pengalaman tentang sejarah berkenaan. dan menaip bahan-bahan yang diperoleh dengan lengkap dan menyerahkan kepada ketua kumpulan untuk tindakan selanjutnya. dan beritaberita tertentu. .

. peta. Menyediakan gambar. dan bahan-bahan yang berkaitan sebagai lampiran. Menemu bual guru sivik. Mengarang atau menulis bahan-bahan dalam betuk yang mudah difahami dan sempurna.• • • • Mengatur tugas setiap ahli yang menyertai kumpulan kami.

. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970.Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Sultan Abdul Hamid Halim Shah (31 Ogos 1957 hingga 21 September 1970) "Bapa Kemerdekaan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 .6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. Biasanya dikenali sebagai "Tunku".

Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Sebenarnya. Selepas kematian Mariam. Tunku mengalami nasib yang sama seperti Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Sultan Kedah yang ke-24. seorang pegawai daerah Thailand. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union (sila lihat: Sejarah Malaysia) dan Tunku menyertai partinya. Pengganti Sultan Kedah. iaitu Tunku Ahmad Nerang Putra dan Tunku Khadijah. Oleh sebab perkahwinan ini tidak mendapat seorang anak pun. Antara saksi perkahwinannya di Geylang Serai. suatu . Beliau dikurniakan dengan dua cahaya mata. Tunku berkahwin dengan Violet Coulson. Tunku kemudian berkahwin dengan Sharifah Rodziah Syed Alwi Barakbah. Sulaiman dan Mariam. rakan sekuliahnya di England. Pada tempoh itu. mereka mengambil tiga anak angkat iaitu Faridah.Dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. Perkahwinan ini direstui kerana berketurunan Arab yang ternama dan kaya di Kedah (Islam disamakan dengan Arab). bekas tuan rumahnya di England. Dititahkan untuk menceraikan Violet oleh Pemangku Raja Kedah. Kedah. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah Sesyen. • KELUARGA : Pada tahun 1933. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. Kelahiran Tunku disambut secara biasa sahaja kerana beliau bukan bakal pengganti Sultan Kedah. Alor Setar. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. seorang wanita kacukan CinaSiam yang merupakan anak perempuan tauke lombong di Alor Star. Sultan Badlishah ibni Sultan Abdul Hamid. Tunku juga telah mengahwini seorang yang berbangsa Cina pada tahun 1963 dengan rahsia dan telah mendapat dua orang cahaya mata perempuan yang diberi nama Tunku Noor Hayati dan Tunku Mastura. seorang Inggeris. Pada Ogos 1951. Mariam meninggal dunia pada tahun 1934 kerana menghidapi penyakit malaria di Kuala Nerang. Bondanya Cik Menyelara. • KERJAYA POLITIK : Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. kerabat diraja Kedah dilarang berkahwin dengan wanita Inggeris kerana peristiwa penipuan Pulau Pinang oleh Kapten Francis Light. telah pun berumur 30 tahun ketika itu. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). seorang saudara jauh yang juga merupakan adik Syed Omar Barakbah. pada tahun 1939. Beliau kemudian meminta perpindahan ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Singapura ialah Syed Ahmad al Sagoff. Tunku berkahwin dengan Mariam.

faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampir-hampir 40%. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat (PAP pada waktu itu. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. • SEBAGAI PERDANA MENTERI : Selepas kemerdekaan. Pada 16 September 1963. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama.krisis di dalam UMNO memaksakan Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden parti dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. Pada tahun 1955. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Sabah. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia yang biasa. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. Pada tahun yang berikut. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 di Singapura. percubaan sulung itu tidak berjaya. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. Sarawak. Singapura. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. Pada kali ini. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk . diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. • LALUAN KE KEMERDEKAAN : Pada tahun 1954. beliau berjaya. beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Bagaimanapun. Bagaimanapun.

dan pada 22 September 1970. sebuah jawatan kuasa darurat. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Tunku menjadi pengerusinya. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. Sebagai gerak balas. • KEHIDUPAN KEMUDIAN : Pada 1977. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. pada 8 Ogos 1967. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. Pada tahun 1961. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. Tunku kemudian meletakkan jawatannya sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Sebahagian pemimpinpemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. dan MAGERAN. Ruangruangnya. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. Dalam perkataannya. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. dan pada tahun 1987. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. Dalam Pilihan Raya Umum 1969.mencabar kedudukan Lee di sana. Pada 7 Ogos 1965. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAPUMNO. Tun Hussein Onn . beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. Perhimpunan-perhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur.

Abang ipar Abdul Razak. menjadi . Tun Hussein Onn. Pekan. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah.menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Alor Star. Allahyarham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (22 September 1970 hingga 14 Januari 1976) "Bapa Pembangunan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. tetapi sewaktu itu. kesihatannya telah merosot. Pahang.A. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Y. Selepas kematiannya. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Tun Abdul Razak mengahwini Toh Puan Rahah Tan Sri Hj Mohd Noah pada bulan September 1952 dan mempunyai lima orang anak lelaki. Dilahirkan di Pulau Keladi. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga.B. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan".14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Anak sulungnya. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru.

dipilih sebagai setiausaha di bawah Tunku yang dipilih sebagai presiden kesatuan itu. Tun Abdul Razak telah menyertai Angkatan 136 (Force 136) yang merupakan gabungan askar yang dilatih oleh Pegawai British untuk mengambil semula Tanah Melayu daripada Jepun. Y. Tun Abdul Razak merupakan ahli Parti Buruh British dan pemimpin pelajar Kesatuan Melayu Great Britain yang terkenal.Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. Sekembalinya ke tanahair.B. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. Beliau juga merupakan salah seorang "King Scolar". Selepas peperangan.B. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undang-undang. Tun Abdul Razak melanjutkan pelajarannya dalam bidang undang-undang di Britain. Sewaktu menuntut di England. Singapura pada 1940.A. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Bagaimanapun. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. Pada tahun 1939.A. Y. melalui biasiswa Malayan Union. Y. Selain itu. beliau menerima ijazah undang-undangnya daripada Lincoln's Inn di London.B. Mohamed Nizam. Tun . Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom (KMUK). Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu.B. • PENDIDIKAN : Sejak di sekolah rendah lagi. Y. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. Pada tahun 1950.A. Pada tahun 1947. beliau bertemu dengan Tunku Abdul Rahman yang sedang membuat percubaan yang ketiga untuk memperoleh ijazah undang-undangnya.A. beliau telah menubuhkan Malayan Forum yang dipengaruhi oleh Parti Buruh British untuk memberi kesedaran politik kepada pelajar-pelajar Malaya. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. Bersamping itu. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar.A. Pada tahun 1950. Beliau juga menganggotai Persatuan Fabian dan Malayan Students Union. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Tun Abdul Razak telah dilantik menggantikan bapanya yang telah meninggal dunia sebagai Orang Kaya Indera Syahbandar dan pada masa yang sama turut menyertai Perkhidmatan Awam Malaya. Perak. • KERJAYA : Y. sebuah wadah untuk perbincangan persoalanpersoalan politik negara untuk penuntut-penuntut Malaya.B.

Beliau telah berjaya menambah bilangan ahli parti dan menjana perpaduan untuk membentuk ketahanan nasional melalui kestabilan politik.A. Y. beliau telah dilantik menjadi Ketua Pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). . ini diuruskan melalui Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan dan Negeri-negeri.B. Antara lain. DEB meletakkan dua matlamat asas iaitu untuk mengurangkan dan menghapuskan kemiskinan tanpa mengira kaum dan menyusun semula masyarakat. Beliau turut menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 untuk menggantikan parti memerintah. Tun Abdul Razak telah dilantik oleh Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebagai Pengarah MAGERAN dan di bawah MAGERAN. Dua tahun kemudian. Ini terbukti apabila pada tahun 1950.Abdul Razak juga mula bergiat aktif dalam bidang politik.A. berlakunya peristiwa 13 Mei dan perlembagaan negara telah digantung. Beliau merupakan seorang pemimpin yang memberi sumbangan besar kepada sistem pendidikan kebangsaan.B. Kejayaan yang dicapainya termasuk merangka satu dasar pembangunan yang meliputi setiap aspek keperluan negara. Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) telah ditubuhkan dan mengambil alih pentadbiran kerajaan. parlimen dibubarkan dan darurat diistiharkan di seluruh negara. Maka gelaran "Bapa Pembangunan" yang diberikan kepada beliau amatlah tepat. Tun Abdul Razak juga dikenali sebagai orang yang bertanggungjawab dalam melancarkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1971. Parti Perikatan.A. pembangunan infrastruktur. Ini dikenali sebagai "Buku Merah" dan dilengkapi pula dengan "Bilik Gerakan" yang mencatit butir-butir rancangan di setiap tempat termasuk segala kemajuan dan kegagalan rancangan-rancangan tersebut. ketenteraman awam berjaya dipulihkan semula. Y. Beliau berusaha dengan gigihnya untuk menjamin supaya petani-petani mendapat pendapatan yang setimpal dengan usaha-usaha mereka. Beliau seterusnya dilantik menjadi Menteri Pendidikan selepas beliau memenangi pilihan raya umum negara yang pertama pada Julai 1955. pertahanan dan sosioekonomi.B. beliau menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memikul tugas sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan. MAGERAN dibubarkan pada tahun 1971 dengan pemulihan Parlimen. Selepas pilihanraya umum 1959. Pada 13 Mei 1969. Tun Abdul Razak juga merupakan salah seorang ahli rombongan ke London bagi menuntut kemerdekaan daripada British pada Februari 1956. beliau telah dilantik sebagai Pemangku Ketua Menteri Pahang. DEB merupakan projek pembangunan negara yang dijalankan secara berperingkat melalui Rancanganrancangan Malaysia dari tahun 1970-1990. beliau berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan pada Februari 1955. Y.

pentadbirannya dan pasang surutnya politik. Tun Abdul Razak semasa hayat beliau telah banyak mencurahkan tenaga dan usianya kepada perjuangan menegakkan kedaulatan negara.B. Memorial ini menempatkan bahan-bahan pameran seperti gambar potret. Kenderaan seperti speedboat dan golf cart yang pernah diguna oleh beliau turut dipamerkan di sini. Memorial ini pada asalnya merupakan bekas kediaman rasmi beliau dan keluarga semasa hayatnya. Jenazah beliau telah dikebumikan di Makam Pahlawan.A. Pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar bagi seluruh rakyat Malaysia. kesejahteraan rakyat dan keamanan dunia. Momorial ini siap dibina pada bulan Oktober 1961 sebagai kediaman rasmi beliau dan kemudiannya diubahsuai menjadi sebuah memorial pada tahun 1994. kerajaan telah membina Memorial Tun Abdul Razak yang terletak di Jalan Perdana. Jasanya yang tidak ternilai ini diharapkan dapat dicontohi serta diteladani oleh semua pemimpin-pemimpin dan juga seluruh rakyat Malaysia. . Tun Abdul Razak meninggal dunia di London pada 14 Januari 1976 ketika berusia 54 tahun. Keseluruhan perabut dan bilik tidur Allahyarham masih lagi dikekalkan untuk tatapan generasi sekarang dan akan datang. Kuala Lumpur. bahan-bahan pandang dengar. buku-buku. Bagi memperingati segala jasa dan sumbangan Allahyarham kepada negara. hadiah-hadiah dan anugerah-anugerah kebesaran dan memorabilia kepunyaan dan mengenai Allahyarham Tun Abdul Razak sejak kecil sehingga akhir hayat beliau.• KEHIDUPAN KEMUDIAN : Y. dokumen-dokumen. Penubuhan Memorial Tun Abdul Razak ini dikira sebagai perintis usaha-usaha menghargai dan mengabdikan sumbangan-sumbangan beliau dan juga pembuka jalan kepada kajian lebih mendalam untuk mengenali beliau. Kuala Lumpur. Masjid Negara.

Tun Hussein Onn telah dikenang sebagai "Bapa Perpaduan". Selepas ditauliahkan. beliau dihantar ke Maktab Tentera Sandhurst di Dehradun. kini Telok Kurau Primary School (Sekolah Rendah Telok Kurau) dan di English College (kini digelar "Maktab Sultan Abu Bakar"). Beliau diperlihatkan sebagai seorang yang amat ikhlas dalam perjuangan untuk mencapai perpaduan kaum dan mempunyai reputasi untuk bertindak keras kepada sesiapa yang mencuba membangkitkan kekacauan perkauman di dalam negara. Setahun kemudian.29 Mei 1990) merupakan Perdana Menteri Malaysia ketiga yang berkhidmat dari tahun 1976 sehingga 1981. Hussein Onn menerima pendidikan awalnya di Telok Kurau School Singapura. Dilahirkan di Johor Bahru. Hussein Onn menyertai Pasukan Tentera Johor sebagai kadet pada tahun 1940. Selepas persekolahannya. beliau menyertai Regimen Hyderabad (Tentera India) dan berkhidmat di Timur Tengah sewaktu peperangan. kerajaan British melantik Hussein Onn sebagai pengajar di "Pusat Perekrutan dan Latihan Polis Malaya" di Rawalpindi.Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn (15 Januari 1976 hingga 15 Julai 1981) "Bapa Perpaduan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato' Onn (12 Februari 1922 . Selepas peperangan. . Oleh sebab usahanya dalam pemupukan perpaduan di kalangan masyarakat Malaysia. India. Hussein Onn adalah anakanda kepada Dato' Onn Jaafar yang menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pada tahun 1946. Johor Bahru. Bondanya Datin Halimah Hussein.

Dari Madras Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn merancang dan menggerakkan operasi peperangan gerila terhadap Jepun. . Pada tahun berikut. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya bersara dari perkhidmatan ketenteraan dengan berpangkat kapten. Johor. India dan setelah ditauliahkan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menyertai Regimen Hyderabad ke 19. Iran dan Iraq. Palestine. di mana beliau menjadi pegawai daerah untuk Klang dan Kuala Selangor. Syria. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya dipinjamkan ke unit pengambilan orang-orang baru dan melatih para pejuang bawah tanah Malaya menentang tentera Jepun yang menawan Malaya. di Johor Bahru. Apabila Perang Dunia Kedua meletus di rantau Asia. Hussein Onn kemudian ditugaskan untuk bekerja di negeri Selangor. Perkhidmatan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sebagai Kapten tentera membawa beliau ke Mesir. India di New Delhi. • PENDIDIKAN : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menerima pendidikan awal di English College (kini Maktab Sultan Abu Bakar). Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn ditempatkan di Cawangan Perisikan Ibu Pejabat Tentera British. Malangnya pendidikan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn tidak dapat diteruskan selepas menamatkan Senior Cambridge kerana meletusnya Perang Dunia ke II. Palestin dan Iraq. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terus menyertai Pasukan Tentera Johor (Johor Military Forces) dan menjalani latihannya di Maktab Tentera Sandhurst di Dehra Dun. Syria. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dikenali sebagai seorang yang berdisiplin dan menepati masa. Bermula tahun 1942 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terlibat secara aktif dalam peperangan di Mesir.Hussein Onn pulang ke Malaysia pada 1945 dan dilantik sebagai Komandan Depot Polis Johor Bahru. Selama 6 tahun berkhidmat dalam tentera. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kembali ke Tanah Melayu dan memulakan tugasnya sebagai Pemerintah Polis Depot. satu pencapaian yang cukup cemerlang bagi seorang bumiputera semasa penjajahan British. Johor Bahr u. beliau menyertai Perkhidmatan Awam Malaya sebagai Penolong Pegawai Pentadbir di Segamat. Apabila Perang Dunia Kedua tamat pada tahun 1945.

Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dihantar ke beberapa tempat di Johor dan Selangor sebagai Penolong Pegawai Daerah.Ibarat sireh pulang ke ganggang beliau menyertai UMNO semula atas pelawaan birasnya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memasuki Perkhidmatan Pentadbiran Melayu dan berkhidmat di Kuala Selangor dan Kelang sebagai Penolong Pegawai Daerah. England dan lulus pada tahun 1958. Apabila UMNO ditubuhkan. Disamping penglibatannya dalam politik. Semangat Allahyaraham Datuk Onn b Jaafar menentang Malayan Union turut mengapikan semangat Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn untuk bersama bapanya menentang Malayan Union. Pada tahun 1950 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan disamping menduduki Majlis Mesyuarat Perundangan Negeri Johor dan Majlis Kerja Negeri Johor. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudian menyertai ayahandanya dalam bidang politik apabila ayahandanya menubuhkan Pergerakan Melayu Johor Semenanjung. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudianya menyertai ayahandanya keluar dari UMNO dan menubuhkan Independent of Malaya Party (IMP) pada tahun 1951 dan kemudiannya Parti Negara. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya menjadi Setiausaha Agung UMNO dan Allahyaraham Tun Abdul Razak pula mengambil alih sebagai Ketua Pemuda UMNO.• KERJAYA : Kemudiannya Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menjadi ahli Perkhidmatan Pentadbiran Melayu. Sekembalinya ke tanah air Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn membuka firma guamannya sendiri di Kuala Lumpur. Walau bagaimanapun penglibatan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mulai pudar apabila cadangan bapanya untuk membuka pintu UMNO kepada orang bukan Melayu tidak dapat diterima oleh orang Melayu. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya meninggalkan alam politik apabila menukar arah dengan melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang di Lincoln's Inn. Yang DiPertua UMNO . Pada masa itu beliau telah pun berumah tangga dengan Toh Puan Suhaila binti Tan Sri Hj Mohd Noah dan mempunyai 6 orang anak. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai Penolong Setiausaha Agung UMNO dan kemudiannya sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang pertama pada usia 28 tahun. Apabila Datuk Onn bin Jaafar menarik diri dari UMNO. Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein.

• PERANAN DAN SUMBANGAN : Penyertaannya dalam kabinet Malaysia bermula pada September 1970 apabila dilantik menjadi Menteri Pelajaran oleh Perdana Menteri Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ketiga di Istana Negara. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri pada 13 Ogos 1973. merangkap Menteri Perdagangan dan Perindustrian. Pada 1978 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menang tanpa bertanding bagi jawatan Presiden UMNO. 15 Januari 1976. Dasar-dasar dan program-program yang diketegahkannya tidak pernah lari dari sasaran Dasar Ekonomi Baru. Sebagai seorang perwira. tapi UMNO yang mempunyai kepercayaan atas kebolehan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mencalonkannya sebagai calon Perikatan bagi kawasan Parlimen Johor Bahru Timur. Walaupun pada masa itu ekonomi negara terjejas oleh kemelesetan ekonomi dunia. Di bawah pentadbirannya. Ismail. beliau menjadi salah seorang daripada tiga orang Naib Presiden yang dipilih. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn . Kepercayaan ini tidak meleset kerana Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memenangi kerusi Parlimen ini dengan mudah sahaja pada Mei 1969. Semasa pentadbirannya usaha membenteras pengganas komunis di hutan dan di bandar-bandar semasa tempoh darurat.pada tahun 1964. Walaupun Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah lama menghilangkan diri dari arena politik. Ketika menjadi Perdana Menteri Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah meneruskan agenda pembangunan yang telah digariskan oleh Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein khususnya dalam menggerakkan 'Dasar Ekonomi Baru'. Kementerian Pelajaran terus meningkat maju. Apabila Tun Dr Ismail meninggal dunia. Di bawah pentadbiran Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn akan sentiasa dikenang sebagai pemimpin yang melayari Malaysia meniti arus pembangunan dengan konsisten tanpa banyak kontroversi. Di dalam mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada 8 Ogos 1973 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik menjadi Timbalan Presiden UMNO berikutan kematian Tun Dr. Pada Jun 1969 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai ahli jawatankuasa Kerja UMNO (kini Majlis Kerja Tertinggi UMNO. telah diperhebatkan malah golongan yang bersimpati dengan aliran komunis dipulihkan menerusi gerakan-gerakan pengitipan (intelligen) yang berjaya. angkatan bersenjata Malaysia telah diperbesarkan dan dipermodenkan apatah lagi rantau Asia Tenggara ketika itu gempar ekoran jatuhnya Vietnam Selatan ke tangan komunis dan termashyurnya cita-cita 'Teori Domino' komunis. Pada hari Khamis. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn fasih tentang hal ehwal keselamatan. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn maju setapak lagi apabila dalam Perhimpunan Agung UMNO tahun 1972. Kepulangan Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein ke Rahmatullah pada 14 Januari 1976 telah mengejutkan seluruh negara. Berikutan itu dalam satu mesyuarat tergempar Majlis Tertinggi pada 17 Januari Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah disahkan sebagai pemangku Presiden UMNO.

Sumbangan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn yang terbesar ialah menegakkan tiang keamanan yang kukuh. Dengan itu. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn akan sentiasa dikenang sebagai 'Penyambung Warisan Yang Terbilang'. Pengalaman ketenteraan menjadikan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn seorang yang berdisiplin dan mementingkan ketepatan masa. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pulang ke Rahmatullah pada 29 Mei 1990 dalam usia 68 tahun di San Francisco. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn adalah seorang negarawan yang disegani dan dihormati. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn juga dikenali sebagai 'Bapa Perpaduan' kerana berjaya memupuk semangat perpaduan berbilang kaum yang lebih erat dalam masyarakat Malaysia. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mewarisi kepimpinan UMNO yang pernah disandang oleh ayahandanya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn disemadikan di Makam Pahlawan . pada 20 April 1981. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sentiasa mencuba meningkatkan taraf hidup masyarakat Melayu yang agak ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum lain terutamanya dari segi ekonomi. Dalam sejarah. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terkenal dengan sifat merendah diri serta jujur dan beliau disanjungi oleh masyarakat Malaysia sebagai seorang pemimpin. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn melancarkan pula Skim Amanah Saham Nasional (ASN) yang merupakan satu dana amanah bumiputera yang membantu peningkatan ekuiti bumiputera dalam ekonomi negara. Beliau sangat tegas dan berpegang teguh kepada prinsip hidupnya.berjaya mengawal keadaan dan membantu Malaysia berkembang dari segi ekonomi dan sosial. mewarisi program pembangunan yang dijana oleh sahabatnya dan melaksanakannya dengan penuh setia. Mahathir dalam keadaan yang stabil dan UMNO dalam keadaan yang begitu kukuh. • KEISTIMEWAAN : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn adalah seorang yang amat berhati-hati apabila membuat keputusan yang melibatkan hal-ehwal negara. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pernah menjalani rawatan jantung pada awal 1981. Malah Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pula mewariskan kerajaan kepada Dr. Akibat kesihatan beliau yang merosot. Keamanan negara yang diperkukuhkannya telah menarik pelabur luar menjadikan Malaysia sebuah negara yang stabil politik dan ekonominya. Amerika Syarikat kerana serangan sakit jantung. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn berjaya melancarkan Rancangan Malaysia yang ke 4 pada bulan April 1981. Tetapi beliau masih aktif dalam pertubuhanpertubuhan kebajikan seperti Tabung Mata dan ISIS. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 15 Mei 1981 atas sebab kesihatan dan diambil alih oleh Dato' Seri Dr Mahathir bin Mohamad pada 18 Julai 1981. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menyatakan hasratnya untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO sekaligus mengundurkan diri dari kepimpinan negara. Seperti bapanya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memberi kebebasan akhbar dan majalah untuk memberi kritikan dan komentar dengan harapan ini akan meningkatkan prestasi pentadbirannya.

beliau menerajui negara ke arah arus kemodenan yang amat pantas dan menyebabkan kemakmuran di segala lapisan masyarakat Malaysia. beliau sentiasa dikritik atas gaya pemerintahannya yang autokratik dan tidak dapat lari dituduh bersifat kronisme seperti pemerintah-pemerintah lain di dunia. Mohamad Iskandar. Beliau adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Mahathir bin Mohamad juga digelar sebagai "Dr. Mahathir bin Mohamad (16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003) "Bapa Pemodenan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Tun Dr. Tun Dr. keluarga Mohamed Iskandar dan Wan Tempawan Wan Hanapi. di Kedah. Beliau merupakan anak bongsu daripada 9 adik-beradik. Alor Setar untuk tempoh 2 tahun sebelum menyambung di sekolah kerajaan beraliran inggeris di Alor Setar. adalah berbangsa India. Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003. anak kepada seorang Malayalee Muslim (yang berasal dari Kerala. Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah laki-laki melayu di sebeerang Perak. Pencapaian terbaiknya ialah keupayaannya mengekalkan keamanan dan kedamaian dalam sebuah negara yang berbilang bangsa melalui peningkatan golongan miskin menjadi golongan pertengahan orang Melayu begitu ketara. Ayahnya. . Tun Hussein Onn kini dikenang sebagai Bapa Perpaduan bagi mengenangkan segala jasa dan usahanya dalam memupuk perpaduan di negara ini.Masjid Negara. M" dan nama penanya Che Det) dilahirkan pada 20 Disember 1925. Walau bagaimanapun. India) dan ibunya berbangsa Melayu.

• KERJAYA DAN KELUARGA : Pada tahun 1954. Alor Setar. iaitu empat lelaki dan tiga perempuan. Mahathir menghabiskan masanya dengan berniaga cendol. Kedah. Beliau seterusnya menuntut di Kolej Perubatan King Edward VII. diikuti dengan membuka kedai kopi dan kemudiannya gerai buah-buahan di Pekan Rabu. 6. Dr. • PENDIDIKAN : Dr. Jitra. dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) pada tahun 1953. . Selepas lulus. 5. kini Kolej Sultan Abdul Hamid. beliau ditugaskan sebagai doktor pelatih di Hospital Besar Pulau Pinang. 05000 Alor Setar dan kekal sehingga sekarang. Ketika itu. Anak-anak beliau ialah : 1. Alor Setar. 3. Siti Hasmah Mohamad Ali pada 5 Ogos 1956 dan dikurniakan tujuh cahaya mata. Sewaktu Perang Dunia Ke-2. 7. Alor Setar pada tahun 1932. Mahathir mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seberang Perak.Beliau kemudian melangsungkan perkahwinan dengan Dr. Jalan Sultan Badlishah. yang akhirnya menjadi lambang kemegahan rakyat dan diterima ramai. Dr. Beliau adalah seorang penganjur gagah nilai-nilai Asia — kapitalisme autokratik yang dianjurkan oleh negeri — sebagai alternatif kepada individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar berkecuali (laissez-faire). Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Coridor/MSC). Malaysia. Dr Mahathir telah bertanggungjawab dengan apa yang dipanggil pembangunan projek mega pada zaman pemerintahannya seperti projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC). Singapura. Universiti Malaya. Beliau akhirnya lulus Sijil Tinggi Pelajaran (Senior Cambridge) di sekolah tersebut. Menara Berkembar PETRONAS. beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Government English School (GES). Selepas mendapat ijazah.Beliau juga merupakan seorang tokoh politik penting antarabangsa yang suka berterus-terang dan disifatkan kontroversi. Mahathir berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Alor Setar. Klinik ini kemudiannya berpindah ke 1587. 2. 4. beliau berhenti dari perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri. beliau merupakan anak Melayu pertama yang membuka klinik persendirian di Alor Star yang pada ketika itu terdapat lima buah klinik sahaja. Marina Mahathir Mirzan Mahathir Melinda Mahathir Mokhzani Mahathir Mukhriz Mahathir Maizura Mazhar Pada tahun 1957. MAHA Klinik yang terletak di Jalan Tunku Ibrahim. Langkawi dan Perlis sehingga tahun 1957.

Sebagai Menteri Pelajaran. Selepas memenangi pilihan raya umum pada tahun 1964. Dr. beliau mengekalkan pembaharuan seperti peluang yang lebih kepada anak Melayu melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi. beliau terus menulis esei dan komentar mengenai isu-isu sosio-politik negara di akhbar The Straits Times. beliau hilang kerusi pilihan raya umum berikutnya iaitu pada tahun 1969. dan beberapa kriteria kemasukan ke pusat-pusat tersebut. mengubah kuota kemasukan. Mahathir dilantik sebagai Senator pada tahun 1974. Mahathir bergiat semula didalam bidang politik. Dr. Ahli Majlis Penasihat Pendidikan Tinggi pada tahun 1972. Mahathir dilantik sebagai Menteri Pelajaran.Mahathir diberi kepercayaan menjadi calon dan seterusnya berjaya memenangi kerusi Parlimen Kota Setar di atas tiket Parti Perikatan. tetapi menolaknya. Berikutan daripada pilihanraya itu. Kemenangan beliau di dalam pertandingan kerusi Naib Presiden dalam Perhimpunan Agong UMNO (Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu) tahun 1975 telah menyumbang kepada kejayaan politik beliau. Daripada jawatan Menteri Pendidikan. Walau bagaimanapun. Bermula dari sinilah beliau menempa nama di kalangan masyarakat dan senario politik negara. langkah pertama dalam perancangan beliau adalah mengubah polisi pendidikan negara supaya ianya menggambarkan usaha-usaha ke arah menghapuskan kemiskinan dan mewujudkan keadilan untuk semua dan memastikan semua individu diberi peluang membaiki taraf hidup mereka. Mahathir di dalam arena politik tidak begitu ketara dalam tahun-tahun 1950an disebabkan beliau masih menuntut di Universiti. Berikutan kembalinya Tun Abdul Razak ke Rahmatullah dan perlantikan Tun Hussein Onn sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-3 dan Presiden UMNO. Member Of the University Court and University of Malaya council serta Chairman of the National University Council pada tahun 1974. Beliau telah dipilih untuk bertanding pada pilihanraya negeri tahun 1959. pada 16 Julai 1981 berikutan perletakan jawatan . Kemenangan Dr. Dr. Bagaimanapun. Beliau melepaskan jawatan ini untuk membolehkannya bertanding pada pilihan raya umum tahun 1974 yang mana beliau menang tanpa bertanding.Penglibatan Dr. Dr. Kecenderungan dan minatnya yang mendalam dalam bidang pendidikan membolehkan beliau dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pendidikan Tinggi yang pertama tahun 1968. Semasa pilihanraya umum tahun 1964. Sepanjang menjadi Menteri Pelajaran. Akhirnya. Akan tetapi sebagai seorang yang berdisplin dan tegas beliau berjaya melenyapkan kritikan terhadap polisi-polisi pendidikan. Mahathir dalam pilihanraya umum tahun 1978 telah membolehkan beliau mengekalkan jawatannya di dalam kabinet dan parti. Dr. Mahathir telah dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri dimasa yang sama menjadi Timbalan Presiden Parti. Dr. Mahathir dilantik sebagai Ahli Parlimen. Kini semua pusat pengajian tinggi diuruskan di bawah Panduan Kementerian Pendidikan. mengadakan biasiswa dan menubuhkan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM). Mahathir berpindah ke Kementerian Perdagangan dan Industri dalam tahun 1978. Beliau juga adalah Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan Kabinet dimana beliau tidak putus-putus menggalakkan perdagangan dan pelaburan asing. Beliau juga bertanggungjawab meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti 1975 yang ditentang oleh ahli akademik dan mereka yang terlibat dengan pendidikan. Perletakan jawatan sebagai doktor kerajaan pada tahun 1957 telah membolehkan Dr.

sektor ekonomi negara pada ketika itu banyak bergantung kepada bahan komoditi utama seperti getah. Hal ini ditambah pula dengan peningkatan harga matawang Yen yang menyebabkan berlaku kegawatan ekonomi selama beberapa tahun. Pengurus Besar IMF. Sepanjang 22 tahun beliau memegang jawatan pentadbiran tertinggi negara. Walaupun kadangkala cetusan idea dan wawasan beliau kurang difahami. dimana beliau menduduki tempat kedua dalam senarai yang dikeluarkan oleh majalah tersebut. Beberapa agensi kerajaan telah diswastakan untuk meringankan bebebanan kewangan dan kerajaan. Detik-detik awal beliau diamanahkan menjadi Perdana Menteri Malaysia.4 pada usia 55 tahun. maka pada awal tahun 1980-an Dr. Dimasa pentadbirannya banyak . iaitu dari 16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003. timah dan industri petroleum yang masih lagi diusahakan secara kecil-kecilan. Mahathir berjaya mengawal kegawatan ekonomi dengan menambat ringgit kepada dollar Amerika. Kini. namun hakikatnya beliau merupakan seorang yang berpandangan jauh dan terkehadapan. Penamaan beliau memang tepat kerana ekonomi dunia ketika itu berada dalam kegawatan manakala krisis matawang melanda kebanyakan negara di dunia terutamanya negara-negara di Asia seperti Indonesia. majalah Asiaweek telah menamakan Dr. harga bahan-bahan komoditi jatuh dengan teruk. Kedudukan beliau sebagai Chief Executive Officer (CEO) Malaysia adalah sesuai dan tepat dengan visi yang beliau rancang dan sasarkan. Dr. pernah memuji tindakan yang diambil Dr. kebergantungan ekonomi negara terhadap bidang perindustrian begitu ketara apabila sektor perkilangan membentuk 30% daripada asas ekonomi negara manakala sektor pertanian menurun kepada 8% sahaja berbanding 23% kira-kira 22 tahun lalu. Mahathir telah mengubah sektor ekonomi asas negara daripada sebuah negara yang berasaskan pertanian kepada sebuah negara berasaskan perindustrian. kelapa sawit. Keputusan yang beliau ambil adalah tepat kerana pada pertengahan tahun 1980-an. Mahathir telah dipilih menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri yang ke. malah lebih jauh daripada pemikiran orang Melayu khususnya. Dr. Mahathir telah membuat keputusan untuk mempelbagaikan kegiatan ekonomi negara dan sekaligus mengurangkan pergantungan terhadap bahan komoditi. Mahathir dalam mengawal matawang negara. satu pendekatan yang mendapat kritikan hebat pada mulanya oleh badan kewangan dunia seperti Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF). Dr. banyak kemajuan dan pembangunan yang telah beliau rancang dan laksanakan.Mahathir sebagai antara 50 individu yang paling berkuasa di Asia. Pada tahun 1997. Malah. Mahathir digelar "Bapa Pemodenan Malaysia" dan merupakan pemimpin yang paling lama memegang jawatan sebagai Perdana Menteri. Terbukti kesannya. Dr. Memandangkan komoditi tidak dapat membantu mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan. Malaysia adalah satu-satunya negara yang berjaya melepaskan diri daripada belenggu kegawatan tersebut tanpa perlu 'mengikat diri' kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh IMF seperti yang berlaku kepada negara-negara lain di Asia. Mahathir telah memperkenalkan dasar Persyarikatan Malaysia iaitu suatu dasar dimana Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyatnya sebagai pekerja dan pemegang saham.Perdana Menteri oleh Tun Hussien Onn atas sebab kesihatan. Dr. Horst Kohler. Thailand dan Filipina.

Projekprojek ini secara tidak langsung berjaya meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara sedang membangun yang dikenali dunia. Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri menyebabkan negara ini disegani dunia. dasar ini juga membawa perubahan yang sangat besar terutamanya dalam bidang teknologi kerana pihak-pihak yang terbabit perlu mempunyai kepakaran dalam bidang teknologi untuk memastikan perkhidmatan yang ditawarkan murah tetapi bermutu tinggi. telah disenaraikan sebagai korporat awam. Mahathir telah sedar akan peri pentingnya teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam dunia perdagangan masa kini dan masa depan. Di antara langkah-langkah lain. Selain projek kereta nasional. Selain itu. Dasar yang diperkenalkan di penghujung tahun 1980-an ini bertujuan mengurangkan perbelanjaan oleh pihak kerajaan di samping memberi perkhidmatan yang lebih baik. Salah satu kejayaan didalam gerakan ini ialah penubuhan industri otomatif negara. Dr. Walaupun projek beliau ini dianggap agak keterlaluan memandangkan negara ketika itu masih muda dalam projek pembuatan kereta nasional namun negara kita boleh berbangga kerana projek ini begitu berjaya sehingga mampu bersaing dengan pengeluar kereta lain di seluruh dunia.syarikat-syarikat utiliti seperti Lembaga Letrik Negara. Sebagai orang yang memegang tampuk tertinggi pengurusan negara. masalah kewangan sering menjadi perhatian beliau dan antara tugas penting beliau adalah memastikan perbelanjaan kewangan negara berada dalam keadaan terkawal. Persyarikatan juga bertujuan menjana kerjasama dan bekerja sebagai rakan kongsi antara sektor awam. tempat perlumbaan sukan permotoran berprestij. Litar Antarabangsa Sepang. Sepanjang tempoh 22 tahun sebagai Perdana Menteri. Stadium Nasional Jalil. ialah peningkatan pembagunan industri berat dan yang penting juga pertukaran teknologi asing kepada teknokrat Malaysia. Alor Setar semasa masih berada di alam persekolahan. Formula One dan Menara Berkembar Petronas. Walau banyak pihak mempersoalkan dasar ini. Mahathir telah membawa Malaysia ke persada kecemerlangan. Projek-projek besar yang dibangunkan dan direalisasikan semasa beliau menjadi 'CEO' Malaysia antaranya ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Malah corak pentadbiran dan ketegasan yang ditunjukkan oleh Dr. Persyarikatan Malaysia telah berjaya meningkatkan prestasi. satu lagi projek besar (mega project) yang beliau cetus ialah Koridor Raya Multimedia atau Multimedia Super Corridor (MSC). yang menunjukkan kereta-kereta dan motosikal nasional adalah yang terlaris di Malaysia. Dasar penswastaan negara ialah contoh pengurusan kewangan beliau yang agak memberangsangkan walaupun mencetus kontroversi di awal perlaksanaannya. namun lebih ramai orang dapat menikmati hasil yang lebih baik daripada dasar yang dibuat ini. Kebijaksanaan Tun Dr. Jabatan Telekom dan sebagainya. Projek ini ilhamkan dan direalisasikan memandangkan Dr. disebabkan terdapat tuduhan berlaku sikap pilih kasih terhadap syarikat yang ditawarkan projek-projek kerajaan. . Mahathir dalam mengurus 'perniagaan' sememangnya sesuatu yang semula jadi kerana beliau pernah menjadi usahawan muda di Pekan Rabu. Antara yang terawal ketika beliau baru memegang jawatan sebagai Perdana Menteri ialah projek pengeluaran kereta proton melalui HICOM (Heavy Industries Corporation of Malaysia). daya pengeluaran serta imej negara.

beliau tidak dibenarkan melanjutkan kursus kepujian dalam bidang ekonomi dan memilih untuk belajar Pengajian Islam. sebuah badan yang berkuasa eksekutif untuk mentadbir negara yang ditubuhkan selepas rusuhan kaum pada Mei 1969. Abdullah berkahwin dengan Allahyarhamah Datin Seri Endon binti Dato' Mahmood pada tahun 1965 dan dikurniakan dua orang cahayamata dan empat cucu. Malaysia mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dikalangan negara-negara maju dunia. Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (31 Oktober 2003 hingga 2 April 2009) "Bapa Pembangunan Modal Insan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Dilahirkan dalam keluarga yang warak di Kampung Perlis. beliau menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai Penolong Setiausaha di Jabatan Perkhidmatan Awam. Abdullah berpindah ke Majlis Gerakan Negara (MAGERAN). namun setelah gagal dalam kertas Statistik. Pulau Pinang. Pada 20 Oktober 2005. Bayan Lepas. beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tinggi Bukit Mertajam dan di Penang Methodist Boys School. Malaysia telah menjadi negara yang disegani dan dihormati di pentas dunia. sebelum menjadi Timbalan Ketua Setiausaha dalam kementerian yang sama pada tahun 1974. Endon Mahmood meninggal dunia selepas bergelut dengan penyakit . Pulau Pinang. Selepas menerima Sarjana Muda Sastera dalam bidang Pengajian Islam daripada Universiti Malaya pada tahun 1964. Mahathir dapat kita lihat berada di mana sahaja. Abdullah memulakan kerjayanya sebagai guru. Abdullah kemudiannya dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pengarah Kementerian Kebudayaan. Pada tahun 1969. mental dan sosial.Malaysia telah melalui pelbagai pembaharuan fizikal. Belia dan Sukan. Warisan pusaka yang ditinggalkan oleh Dr. Beliau pada mulanya ingin belajar Ekonomi di Universiti. Kejayaan Malaysia sebagai negara membangun dan sebuah negara Islam yang unggul di rantau ini telah diiktiraf dunia.

Sebagai Presiden Barisan Nasional . Selain itu. Sejak menjadi Perdana Menteri. sebelum dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia pada 31 Oktober 2003. Dalam tempoh kurang daripada 2 tahun menduda. beliau amat gemar mencuba pelbagai jenis makanan. melakukan senaman atau meluangkan masa bersama cucu-cucunya. beliau mungkin bermain golf. Sejak menjadi perdana menteri. selepas menyaksikan pertumbuhan amalan rasuah seperti penyogokan dalam pasukan polis. Abdullah juga mengemukakan Islam Hadhari. Sebenarnya. Beliau juga mempunyai alat iPod Nano. Sebagai seseorang yang dibesarkan di Pulau Pinang. Abdullah. Abdullah sering menggunakan nama panggilan itu untuk merujuk kepada diri sendiri dalam perhimpunan awam. Beliau juga membuat tuduhan rasuah ke atas beberapa tokoh masyarakat dari zaman Mahathir. Abdullah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri pada Januari 1999. bagaimanapun. pentadbirannya menumpukan pemulihan sektor pertanian Malaysia. Abdullah telah menjawat jawatan pengerusi untuk Pergerakan NegaraNegara Berkecuali (NAM) dan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC). Dikenali dalam lingkungan orang Melayu di Malaysia sebagai Pak Lah (singkatan untuk "Pak Cik Abdullah"). Seterusnya. kerajaan Malaysia telah mengeluarkan kenyataan bahawa Abdullah harus tidak dirujuk dengan nama panggilannya dalam dokumen rasmi serta dalam surat khabar. Untuk menghilangkan lelah bekerja. beliau juga menjadi pengerusi untuk ASEAN. Beliau menghargai hasil seni Malaysia. satu tindakan yang dipuji oleh orang ramai. beliau berkahwin dengan Jeanne Abdullah dan melangsungkan akad nikah pada 9 Jun 2007. Abdullah juga adalah Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. Pada 10 September 2004. Bermula dari 2005. Abdullah membatalkan pengharaman Kitab Iban. satu tafsiran Islam yang mengatakan bahawa perkembangan ekonomi dan teknologi adalah secocok dengan ajaran Islam. Sebagai Menteri Hal-ehwal Dalam Negeri. mengemukakan belanjawan sulungnya yang dianggap oleh orang ramai sebagai berorientasi pengukuhan dan penyelenggaraan berbanding dasar pertumbuhan yang ditekankan oleh Dr Mahathir. Malangnya beliau tidak banyak berpeluang memandu kereta sendiri atas sebab-sebab keselamatan. Abdullah telah berjanji mengetatkan kawalan rasuah dengan memberikan lebih kuasa kepada agensi-agensi pencegah rasuah serta memudahkan rakyat untuk mendedahkan amalan rasuah kepada pihak berkuasa. Abdullah juga gemarkan pertunjukan muzikal – ‘My Fair Lady’ antara yang paling diminatinya – serta seniman klasik seperti Nat King Cole. selepas pemecatan Anwar Ibrahim.barah payu dara sejak 2003. serta anyaman rotan. • KERJAYA DAN POLITIK : Kerjaya politiknya kembali sempurna dengan perlantikan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri serta Menteri Hal-ehwal Dalam Negeri pada Januari 1999.Abdullah juga terkenal kerana menekankan keselamatan dalam negeri. Beliau juga sangat berminat dengan kereta. Selain itu. dan merupakan seorang pengumpul seni ukiran kayu. nama panggilan tersebut masih boleh digunakan secara tidak rasmi. sebagai Menteri Kewangan.

Selepas kecemerlangan besar dalam penggal pertama beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia apabila menyapu banyak kerusi pada Pilihanraya Umum Malaysia 2004.Apabila Tun Dr. beliau telah dikenali sebagai Bapa Pembangunan Modal Insan. parti campurannya. Barisan Nasional. Oleh itu. Selain itu pemahaman Islam Hadhari juga menyumbangkan kepada pembangunan modal insan ini. bekas Timbalan Perdana Menteri. Melepaskan jawatan Perdana Menteri Abdullah tidak menawarkan diri untuk menjadi calon Presiden pada pemilihan Agung UMNO pada 2009. sewaktu dilepaskan dari penjara. Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2004 yang merupakan pilihan raya sulung Abdullah sejak menjadi Perdana Menteri. Itulah legasi Abdullah kepada Malaysia selepas mengundurkan diri sebagai pemimpin No. Pulau Pinang. Modal Insan sentiasa mendapat tempat di hati Tun Abdullah Ahmad Badawi sepanjang memegang jawatan sebagai Perdana Menteri. bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohammad berpendapat bahawa Abdullah harus mempertimbangkan perletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri Malaysia setelah kegagalan besar Barisan Nasional dalam pilihanraya tersebut. Kedah. Oleh ini. . yang telah dikurung oleh bekas Perdana Menteri. beliau menerima tamparan dan ujian hebat apabila Barisan Nasional yang diketuainya pada Pilihan raya umum Malaysia 2008 telah gagal mempertahankan majoriti 2/3 kerusi Parlimen dan kehilangan kuasa pemerintahan di 4 buah negeri iaitu Selangor. memuji Abdullah di khalayak ramai kerana tidak campur tangan sewaktu mahkamah mengubah keputusan tentang sabitan liwatnya. Kemenangan ini dianggap secara meluas sebagai tanda berkenan kepada visi Islam yang sederhana berbanding fundamentalisme agama serta sokongan kepada dasar-dasar pencegah rasuahnya. Dr Mahathir. 1 negara. dan Perak kepada parti pembangkang serta sekali lagi gagal merampas balik kuasa di Kelantan dalam Pilihanraya Umum Malaysia 2008. Ini kerana beliau ingin menyerahkan jawatan tersebut kepada pengganti beliau sebagai Presiden UMNO sekaligus sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6. partinya menewaskan PAS yang merupakan kerajaan negeri itu serta hampir-hampir menawan kubu PAS di Kelantan. beliau mencapai kemenangan besar untuk Barisan Nasional. beliau telah menggantikan beliau sebagai pucuk pimpinan parti pemerintah. Ini kerana beliau percaya modal insan merupakan aset terpenting untuk memacu negara ke hadapan. dengan pencapaian 198 daripada 220 kerusi di Parlimen. Mahathir berundur dari arena politik. Anwar Ibrahim. Pada September 2004. Di Terengganu.

dan kemudian belajar di Kolej Lelaki Malvern di Worchestershire. Pada tahun 1987 beliau bercerai dengan Ku Yie dan berkahwin dengan Datin Seri Rosmah Mansor dan mendapat dua anak lagi: Mohd Norashman Najib dan Nooryana Najwa Najib. akibat kematian bapanya. Pahang.Dato' Seri Mohd Najib bin Haji Tun Abdul Razak (Mulai 3 April 2009) Mengorak Perubahan. Tun Abdul Razak Hussein di London pada 14 Januari 1976. • KEHIDUPAN PERIBADI : Dato' Seri Najib lahirkan di Kuala Lipis. Beliau juga sepupu kepada Datuk Hishamuddin Tun Hussein. Beliau merupakan anak sulung kepada Tun Abdul Razak Hussein dan Toh Puan Rahah Mohammad Noah. Najib mendapat pendidikan rendah dan menengah di Institusi St. Beliau menang tanpa bertanding merebut kerusi Parlimen Pekan yang kosong. England. • POLITIK : Najib mula menceburkan diri dalam arena politik setelah kematian mengejut bapanya. Kuala Lumpur. Mohd Nazifuddin Najib dan Puteri Norlisa Najib. Najib berkahwin dengan Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar dan mendapat tiga anak: Mohd Nizar Najib (lahir 1978). Pada tahun 1976. England pada tahun 1974. John. . Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri daripada Universiti Nottingham..

beliau bertanding jawatan Naib Presiden UMNO. Telekom dan Pos pada tahun 1978 ketika usia 25 tahun. Najib dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. 1978-1980 .ketika berumur 23 tahun. Calon lawan ialah Khairul Anuar Bin Ahmad Zainudin dari PKR mendapat 9. beliau telah melancarkan kempen Satu Malaysia. 1996 dan 2000. keturunan. 4. 3. 7. ekoran langkah Anwar untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO. negeri Pahang. Pada 7 Januari 2004.Menteri Pertahanan 1995-1999 . Kemudian beliau dipilih sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO mulai tahun 1981. Dalam UMNO. Beliau terus mempertahankan jawatan Naib Presiden dalam pemilihan parti pada tahun 1993. Pada tahun 1982. Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008. Datuk Seri Najib telah menang dengan mendapat undi sebanyak 36262. sebuah gagasan yang menepati definisi setiap rakyat Malaysia tanpa membezakan warna kulit. Beliau menjadi ketua pada 25 Mei 1988 setelah UMNO ditubuhkan semula. Datuk Seri Najib bertanding menggunakan tiket Barisan Nasional . pada tahun 1982 hingga 1986. Antara jawatan yang pernah disandang dalam kabinet ialah: 1. Kemudian. Pada tahun 1993 pula. Belia & Sukan 1990-1995.Menteri Besar Pahang 1986-1987 . 2. dan merupakan ahli parlimen termuda yang pernah dipilih ketika itu.798 undi -kalah .Menteri Pendidikan Najib juga pernah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Penternakan (Majuternak) pada tahun 1977-1979. 1999-2008 .Timbalan Menteri Pendidikan 1981-1982 .Menteri Kebudayaan. Beliau telah bertanding di kawasan parlimen Pekan .Timbalan Menteri Tenaga. Kepimpinan beliau teruji dan terus diberi tanggungjawab oleh pucuk pimpinan negara. 5. Najib memenangi kerusi Naib Ketua Pemuda UMNO tanpa bertanding setelah Datuk Mokhtar Hashim mengosongkan jawatan itu. beliau menjadi Menteri Besar paling muda dalam sejarah negara apabila dilantik sebagai Menteri Besar Pahang ketika berumur 29 tahun. 6.Timbalan Menteri Kewangan 1982-1986 . beliau diumumkan sebagai Pemangku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO oleh Anwar Ibrahim setelah Anwar didesak bertanding Naib Presiden UMNO.Beliau memperkenalkan beberapa langkah drastik tetapi populis iaitu dengan menghapuskan dasar (PPSMI) sebagai langkah mendengar keluhan rakyat apabila dasar yang diamalkan sejak 2003 itu mendapat reaksi negatif daripada banyak . Selepas menjawat jawatan perdana menteri Malaysia ke-6 pada 3 April 2009. beliau dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pekan dan ahli EXCO Pemuda UMNO pada 1976. Pada 1987. Najib menjadi timbalan menteri paling muda apabila dilantik sebagai Timbalan Menteri Tenaga. Telekom dan Pos 1980-1981 . agama dan latar belakang.

Kerjasama dengan Jepun Pada 18 April 2010. dan Biasiswa Nasional di dalam memenuhi keperluan tajaan pendidikan untuk pelajar cemerlang daripada semua kaum. Keputusan itu diumumkan di Hotel Shangri-La. .S. Di Tokyo. Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah dibangunkan oleh syarikat tersebut. stesen KTMB akan dipindahkan dari Woodlands ke Johor pula. tanah itu boleh ditukar dengan tanah di Marina South dan Ophir Rochor. Syarikat ini hasil usaha sama Malaysia-Singapura 60 % Khazanah Nasional Berhad dan 40 % Temasek Holdings Limited. Najib juga bertemu dengan Naib Presiden Joe Biden di Hotel Four Seasons bersama Datuk Seri Dr Rais Yatim. Pejabat kastam. Di sana Datuk Seri Najib sempat mengadakan mesyuarat dua hala dengan Presiden A. imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta api turut sama dipindahkan ke WTCP. Tokyo. Terminal penumpang stesen keretapi Tanjong Pagar dan stesen kereta api Bukit Timah di Blackmore Drive akan kekal sebagai warisan sejarah. Beliau melawat pusat kitar semula di Kawasaki. • DASAR LUAR ERA NAJIB TUN RAZAK : Kerjasama dengan Amerika Syarikat Malaysia dijemput menghadiri Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear 2010. Najib dan Lee Hsien Loong setuju memindahkan Stesen keretapi Tanjong Pagar milik KTMB di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) mulai 1 Julai 2011. Menjelang 2018. Kemudian bertemu dengan Timbalan Setiausaha Negara Amerika James Steinburg dan pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Antarabangsa Howard Berman. Amerika Syarikat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda. Kemudian mengadap Maharaja Jepun Akihito dan Maharani Michiko di Istana Imperial. Najib mengadakan mesyuarat dua hala dengan Perdana Menteri Jepun Yukio Hatoyama. Kemudian menerima ijazah Doktor Kehormat di Universiti Meiji. Sistem transit ini akan mempunyai kemudahan CIQ bersama di Singapura.pihak. Singapura. Najib Tun Razak melawat Singapura Pada 24 Mei 2010. 271 hektar milik KTMB di Tanjong Pagar. rombongan Najib Tun Razak dari Honolulu. Sistem transit laju antara Tanjung Puteri di Johor Baharu dan Singapura akan dimajukan secara bersama. Barack Obama dan pemimpin perniagaan dan pengurus dana Amerika bagi memberikan taklimat mengenai Model Ekonomi Baru (MEB). Jika setuju. Tanah yang dikosongkan akan dimajukan oleh syarikat M-S Pte Ltd.

• Kekurangan rujukan tempatan tentang tokoh-tokoh tertentu. • Dapat menimba banyak pengajaran yang bermanfaat. Tahun 2007. • Mengumpulkan cerita / kisah patriotik.lawatan Presiden Mahmoud Abbas Pada 26 Mei 2010. (A)Kejayaan Projek • Projek ini berjaya mencapai objektif yang dihasratkan. (C)Cara Mengatasi Masalah • meminta bantuan daripada guru dan rakan rakan. (B)Masalah Projek • mengambil masa yang lama untuk mencari maklumat atau tugasan yang ditetapkan. • Mencari maklumat melalui internet. . Presiden Palestin Mahmoud Abbas kali ke2 berunding dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Negara. Mahmoud Abbas pernah ke Malaysia menemui bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

kurnia dan petunjuk yang telah dianugerahkan oleh-Nya.Pertama sekali. membimbing dan juga sebagai pemudahcara saya sepanjang proses menyiapkan folio ini.t.w. saya ingin melahirkan syukur ke hadrat Allah di atas segala petunjuk dan hidayah-Nya. Tanpa tunjuk ajar yang begitu jitu dan padu daripada beliau. Terima kasih yang amat terhingga kepada kedua orang tua saya yang telah mendidik dan mengasuh saya dari kecil hinggalah ke hari ini dalam keta'atan kepada Allah s. . folio pendidikan sivik & kewarganegaraan ini telah berjaya disiapkan dengan ilham. Seinfiniti perhargaan dan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Cikgu Ainol Farilah bt. mana mungkin saya akan dapat menghasilkan satu folio yang baik. Alhamdulillah. Abdullah selaku penyelia folio sivik saya yang terlalu banyak membantu. Tidak lupa juga untuk mengucapkan berbanyak terima kasih kepada rakanrakan yang banyak memberi sokongan dan dorongan disamping idea-idea yang bernas pada masa saya ketandusan idea.

Gambar-gambar Terkumpul: .Terima kasih sekalung budi.

Senarai Bahan Rujukan: a) b) c) http://www.com/ Mahathir Mohamad: an Illustrated Biography .scribd.my/ http://www.google.com.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->