NAMA

:

• MARLINA BT MOHAMED
KELAS :

• 4 CEKAL
NAMA GURU :

• PN. NUR AINOL FARILAH BT

ABDULLAH

BIL

TAJUK

MUKA SURAT

1 2 3 4 5 6 7 8 9

2.1 2.2
2.3

Tajuk Projek Matlamat Projek Objektif Projek Kaedah Pengumpulan Pelaksanaan Projek Hasil Projek Menbuat Refleksi Penghargaan Senarai Lampiran

2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9

prihatin. . d) Menyedarkan akan pentingnya jasa yang telah perajurit Negara mempertahankan Negara demi memerdekakan Malaysia. b) Menyedarkan murid tentang pentingnya semangat patriotik terhadap negara. dan bertanggunggjawab terhadap masyarakat dan Negara. c) Menjadi warganegara yang patriotik.a) Mengaplikasi pengetahuan dan nilai sivik dan kewarganegaraan di luar bilik darjah.

Menanam sikap patriotik balam diri murid. Menghormati tokoh yang pernah berjasa dan berbakti kepada negara.a) b) c) d) e) f) Mengetahui biodata tokoh. Mengetahui cerita patriotik dengan lebih dekat. Mengenal pasti sumbangan kepada masyarakat yang telah diberikan. Mengenal pasti jasa beliau yang telah dicurahkan ke tanah air. .

menulis. . dan beritaberita tertentu. d) Mencatat. majalah.a) Mengkaji bahan-bahan rujukan seperti buku sejarah. c) Menggunakan alat perakam yang bersesuaian semasa sesi temu bual atau perbincangan. b) Membuat perbincangan atau temu bual dengan guru sejarah atau tokoh tempatan yang mempunyai pengetahuan atau pengalaman tentang sejarah berkenaan. dan menaip bahan-bahan yang diperoleh dengan lengkap dan menyerahkan kepada ketua kumpulan untuk tindakan selanjutnya.

Mengarang atau menulis bahan-bahan dalam betuk yang mudah difahami dan sempurna.• • • • Mengatur tugas setiap ahli yang menyertai kumpulan kami. dan bahan-bahan yang berkaitan sebagai lampiran. peta. . Menemu bual guru sivik. Menyediakan gambar.

6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955.Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Sultan Abdul Hamid Halim Shah (31 Ogos 1957 hingga 21 September 1970) "Bapa Kemerdekaan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". Biasanya dikenali sebagai "Tunku". Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. .

Pada tempoh itu. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Tunku berkahwin dengan Violet Coulson. telah pun berumur 30 tahun ketika itu. Sultan Badlishah ibni Sultan Abdul Hamid. seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. kerabat diraja Kedah dilarang berkahwin dengan wanita Inggeris kerana peristiwa penipuan Pulau Pinang oleh Kapten Francis Light. Tunku mengalami nasib yang sama seperti Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union (sila lihat: Sejarah Malaysia) dan Tunku menyertai partinya.Dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. Kedah. Singapura ialah Syed Ahmad al Sagoff. Tunku kemudian berkahwin dengan Sharifah Rodziah Syed Alwi Barakbah. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah Sesyen. Beliau dikurniakan dengan dua cahaya mata. Mariam meninggal dunia pada tahun 1934 kerana menghidapi penyakit malaria di Kuala Nerang. Pada Ogos 1951. seorang Inggeris. Tunku berkahwin dengan Mariam. Sebenarnya. Perkahwinan ini direstui kerana berketurunan Arab yang ternama dan kaya di Kedah (Islam disamakan dengan Arab). Alor Setar. Beliau kemudian meminta perpindahan ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. suatu . seorang wanita kacukan CinaSiam yang merupakan anak perempuan tauke lombong di Alor Star. Dititahkan untuk menceraikan Violet oleh Pemangku Raja Kedah. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Selepas kematian Mariam. seorang pegawai daerah Thailand. Bondanya Cik Menyelara. Oleh sebab perkahwinan ini tidak mendapat seorang anak pun. seorang saudara jauh yang juga merupakan adik Syed Omar Barakbah. Pengganti Sultan Kedah. • KERJAYA POLITIK : Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. Sulaiman dan Mariam. bekas tuan rumahnya di England. mereka mengambil tiga anak angkat iaitu Faridah. rakan sekuliahnya di England. Antara saksi perkahwinannya di Geylang Serai. Kelahiran Tunku disambut secara biasa sahaja kerana beliau bukan bakal pengganti Sultan Kedah. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. Tunku juga telah mengahwini seorang yang berbangsa Cina pada tahun 1963 dengan rahsia dan telah mendapat dua orang cahaya mata perempuan yang diberi nama Tunku Noor Hayati dan Tunku Mastura. iaitu Tunku Ahmad Nerang Putra dan Tunku Khadijah. Sultan Kedah yang ke-24. pada tahun 1939. • KELUARGA : Pada tahun 1933.

Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. beliau berjaya. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. percubaan sulung itu tidak berjaya. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. Bagaimanapun. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Sarawak. • SEBAGAI PERDANA MENTERI : Selepas kemerdekaan. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Pada kali ini. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Pada tahun yang berikut. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat (PAP pada waktu itu. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampir-hampir 40%. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. Bagaimanapun. Pada tahun 1955. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia yang biasa. Pada 16 September 1963. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. Singapura. Sabah. dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 di Singapura. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk . Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". • LALUAN KE KEMERDEKAAN : Pada tahun 1954. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan.krisis di dalam UMNO memaksakan Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden parti dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru.

mencabar kedudukan Lee di sana. Tunku kemudian meletakkan jawatannya sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. Dalam perkataannya. dan pada 22 September 1970. Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. dan MAGERAN. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). Pada 7 Ogos 1965. Tunku menjadi pengerusinya. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. dan pada tahun 1987. sebuah jawatan kuasa darurat. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAPUMNO. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Tun Hussein Onn . Sebahagian pemimpinpemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. pada 8 Ogos 1967. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. • KEHIDUPAN KEMUDIAN : Pada 1977. Pada tahun 1961. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Ruangruangnya. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat. Sebagai gerak balas. Perhimpunan-perhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia.

Pahang. Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. tetapi sewaktu itu. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Allahyarham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (22 September 1970 hingga 14 Januari 1976) "Bapa Pembangunan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 . Alor Star. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. menjadi . Anak sulungnya. Abang ipar Abdul Razak. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Y. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990.A.B. Pekan. Tun Hussein Onn. Dilahirkan di Pulau Keladi. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. Tun Abdul Razak mengahwini Toh Puan Rahah Tan Sri Hj Mohd Noah pada bulan September 1952 dan mempunyai lima orang anak lelaki. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga. kesihatannya telah merosot.menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Dalam tahun-tahun terakhirnya.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Selepas kematiannya. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan".

Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London.B. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. beliau bertemu dengan Tunku Abdul Rahman yang sedang membuat percubaan yang ketiga untuk memperoleh ijazah undang-undangnya. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom (KMUK). Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. Mohamed Nizam. Y. Pada tahun 1939. Tun . Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Y. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles.B. Singapura pada 1940. Beliau juga menganggotai Persatuan Fabian dan Malayan Students Union. Tun Abdul Razak merupakan ahli Parti Buruh British dan pemimpin pelajar Kesatuan Melayu Great Britain yang terkenal. Selain itu. melalui biasiswa Malayan Union. Pada tahun 1947. Bagaimanapun. Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undang-undang.B. Selepas peperangan. Sekembalinya ke tanahair. beliau telah menubuhkan Malayan Forum yang dipengaruhi oleh Parti Buruh British untuk memberi kesedaran politik kepada pelajar-pelajar Malaya. sebuah wadah untuk perbincangan persoalanpersoalan politik negara untuk penuntut-penuntut Malaya. Bersamping itu.B. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Y. Beliau juga merupakan salah seorang "King Scolar".A. Pada tahun 1950.A. Perak. Pada tahun 1950. • PENDIDIKAN : Sejak di sekolah rendah lagi. Tun Abdul Razak telah dilantik menggantikan bapanya yang telah meninggal dunia sebagai Orang Kaya Indera Syahbandar dan pada masa yang sama turut menyertai Perkhidmatan Awam Malaya. Tun Abdul Razak telah menyertai Angkatan 136 (Force 136) yang merupakan gabungan askar yang dilatih oleh Pegawai British untuk mengambil semula Tanah Melayu daripada Jepun. dipilih sebagai setiausaha di bawah Tunku yang dipilih sebagai presiden kesatuan itu.A. • KERJAYA : Y. beliau menerima ijazah undang-undangnya daripada Lincoln's Inn di London.A. Y.A. Sewaktu menuntut di England.B. Tun Abdul Razak melanjutkan pelajarannya dalam bidang undang-undang di Britain. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II.Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009.

Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) telah ditubuhkan dan mengambil alih pentadbiran kerajaan. Y.Abdul Razak juga mula bergiat aktif dalam bidang politik.B. DEB meletakkan dua matlamat asas iaitu untuk mengurangkan dan menghapuskan kemiskinan tanpa mengira kaum dan menyusun semula masyarakat. Beliau telah berjaya menambah bilangan ahli parti dan menjana perpaduan untuk membentuk ketahanan nasional melalui kestabilan politik. Y. Selepas pilihanraya umum 1959. pertahanan dan sosioekonomi. . Tun Abdul Razak juga dikenali sebagai orang yang bertanggungjawab dalam melancarkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1971. DEB merupakan projek pembangunan negara yang dijalankan secara berperingkat melalui Rancanganrancangan Malaysia dari tahun 1970-1990. Maka gelaran "Bapa Pembangunan" yang diberikan kepada beliau amatlah tepat. Pada 13 Mei 1969. Kejayaan yang dicapainya termasuk merangka satu dasar pembangunan yang meliputi setiap aspek keperluan negara. beliau telah dilantik menjadi Ketua Pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). ini diuruskan melalui Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan dan Negeri-negeri. Tun Abdul Razak juga merupakan salah seorang ahli rombongan ke London bagi menuntut kemerdekaan daripada British pada Februari 1956. Parti Perikatan. ketenteraman awam berjaya dipulihkan semula. parlimen dibubarkan dan darurat diistiharkan di seluruh negara. MAGERAN dibubarkan pada tahun 1971 dengan pemulihan Parlimen. Beliau turut menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 untuk menggantikan parti memerintah. beliau menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memikul tugas sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan.A. beliau berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan pada Februari 1955.B. Antara lain.A.B. Beliau seterusnya dilantik menjadi Menteri Pendidikan selepas beliau memenangi pilihan raya umum negara yang pertama pada Julai 1955. Dua tahun kemudian.A. Beliau berusaha dengan gigihnya untuk menjamin supaya petani-petani mendapat pendapatan yang setimpal dengan usaha-usaha mereka. Beliau merupakan seorang pemimpin yang memberi sumbangan besar kepada sistem pendidikan kebangsaan. Ini terbukti apabila pada tahun 1950. Y. Ini dikenali sebagai "Buku Merah" dan dilengkapi pula dengan "Bilik Gerakan" yang mencatit butir-butir rancangan di setiap tempat termasuk segala kemajuan dan kegagalan rancangan-rancangan tersebut. pembangunan infrastruktur. beliau telah dilantik sebagai Pemangku Ketua Menteri Pahang. berlakunya peristiwa 13 Mei dan perlembagaan negara telah digantung. Tun Abdul Razak telah dilantik oleh Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebagai Pengarah MAGERAN dan di bawah MAGERAN.

B. Bagi memperingati segala jasa dan sumbangan Allahyarham kepada negara. Keseluruhan perabut dan bilik tidur Allahyarham masih lagi dikekalkan untuk tatapan generasi sekarang dan akan datang. dokumen-dokumen. Pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar bagi seluruh rakyat Malaysia. kerajaan telah membina Memorial Tun Abdul Razak yang terletak di Jalan Perdana. Momorial ini siap dibina pada bulan Oktober 1961 sebagai kediaman rasmi beliau dan kemudiannya diubahsuai menjadi sebuah memorial pada tahun 1994. kesejahteraan rakyat dan keamanan dunia. Masjid Negara. buku-buku. Memorial ini pada asalnya merupakan bekas kediaman rasmi beliau dan keluarga semasa hayatnya. bahan-bahan pandang dengar. hadiah-hadiah dan anugerah-anugerah kebesaran dan memorabilia kepunyaan dan mengenai Allahyarham Tun Abdul Razak sejak kecil sehingga akhir hayat beliau.A. Penubuhan Memorial Tun Abdul Razak ini dikira sebagai perintis usaha-usaha menghargai dan mengabdikan sumbangan-sumbangan beliau dan juga pembuka jalan kepada kajian lebih mendalam untuk mengenali beliau. Tun Abdul Razak meninggal dunia di London pada 14 Januari 1976 ketika berusia 54 tahun. Tun Abdul Razak semasa hayat beliau telah banyak mencurahkan tenaga dan usianya kepada perjuangan menegakkan kedaulatan negara. Jasanya yang tidak ternilai ini diharapkan dapat dicontohi serta diteladani oleh semua pemimpin-pemimpin dan juga seluruh rakyat Malaysia. pentadbirannya dan pasang surutnya politik. Kuala Lumpur. Kenderaan seperti speedboat dan golf cart yang pernah diguna oleh beliau turut dipamerkan di sini.• KEHIDUPAN KEMUDIAN : Y. Jenazah beliau telah dikebumikan di Makam Pahlawan. Memorial ini menempatkan bahan-bahan pameran seperti gambar potret. Kuala Lumpur. .

Tun Hussein Onn telah dikenang sebagai "Bapa Perpaduan". Johor Bahru. Setahun kemudian. Selepas persekolahannya. Hussein Onn menyertai Pasukan Tentera Johor sebagai kadet pada tahun 1940. Selepas ditauliahkan. Hussein Onn menerima pendidikan awalnya di Telok Kurau School Singapura.Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn (15 Januari 1976 hingga 15 Julai 1981) "Bapa Perpaduan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato' Onn (12 Februari 1922 . beliau menyertai Regimen Hyderabad (Tentera India) dan berkhidmat di Timur Tengah sewaktu peperangan. India. Selepas peperangan. kerajaan British melantik Hussein Onn sebagai pengajar di "Pusat Perekrutan dan Latihan Polis Malaya" di Rawalpindi. Dilahirkan di Johor Bahru. Hussein Onn adalah anakanda kepada Dato' Onn Jaafar yang menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pada tahun 1946. beliau dihantar ke Maktab Tentera Sandhurst di Dehradun. Beliau diperlihatkan sebagai seorang yang amat ikhlas dalam perjuangan untuk mencapai perpaduan kaum dan mempunyai reputasi untuk bertindak keras kepada sesiapa yang mencuba membangkitkan kekacauan perkauman di dalam negara. Bondanya Datin Halimah Hussein. Oleh sebab usahanya dalam pemupukan perpaduan di kalangan masyarakat Malaysia. kini Telok Kurau Primary School (Sekolah Rendah Telok Kurau) dan di English College (kini digelar "Maktab Sultan Abu Bakar"). .29 Mei 1990) merupakan Perdana Menteri Malaysia ketiga yang berkhidmat dari tahun 1976 sehingga 1981.

Apabila Perang Dunia Kedua meletus di rantau Asia. Hussein Onn kemudian ditugaskan untuk bekerja di negeri Selangor. satu pencapaian yang cukup cemerlang bagi seorang bumiputera semasa penjajahan British. India dan setelah ditauliahkan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menyertai Regimen Hyderabad ke 19. di Johor Bahru. Johor. Selama 6 tahun berkhidmat dalam tentera. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya dipinjamkan ke unit pengambilan orang-orang baru dan melatih para pejuang bawah tanah Malaya menentang tentera Jepun yang menawan Malaya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kembali ke Tanah Melayu dan memulakan tugasnya sebagai Pemerintah Polis Depot. Iran dan Iraq. beliau menyertai Perkhidmatan Awam Malaya sebagai Penolong Pegawai Pentadbir di Segamat.Hussein Onn pulang ke Malaysia pada 1945 dan dilantik sebagai Komandan Depot Polis Johor Bahru. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya bersara dari perkhidmatan ketenteraan dengan berpangkat kapten. Pada tahun berikut. Dari Madras Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn merancang dan menggerakkan operasi peperangan gerila terhadap Jepun. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dikenali sebagai seorang yang berdisiplin dan menepati masa. • PENDIDIKAN : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menerima pendidikan awal di English College (kini Maktab Sultan Abu Bakar). Palestine. Apabila Perang Dunia Kedua tamat pada tahun 1945. Bermula tahun 1942 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terlibat secara aktif dalam peperangan di Mesir. India di New Delhi. Malangnya pendidikan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn tidak dapat diteruskan selepas menamatkan Senior Cambridge kerana meletusnya Perang Dunia ke II. Johor Bahr u. Syria. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terus menyertai Pasukan Tentera Johor (Johor Military Forces) dan menjalani latihannya di Maktab Tentera Sandhurst di Dehra Dun. di mana beliau menjadi pegawai daerah untuk Klang dan Kuala Selangor. . Palestin dan Iraq. Perkhidmatan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sebagai Kapten tentera membawa beliau ke Mesir. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn ditempatkan di Cawangan Perisikan Ibu Pejabat Tentera British. Syria.

Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudian menyertai ayahandanya dalam bidang politik apabila ayahandanya menubuhkan Pergerakan Melayu Johor Semenanjung.• KERJAYA : Kemudiannya Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menjadi ahli Perkhidmatan Pentadbiran Melayu. Sekembalinya ke tanah air Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn membuka firma guamannya sendiri di Kuala Lumpur. Pada masa itu beliau telah pun berumah tangga dengan Toh Puan Suhaila binti Tan Sri Hj Mohd Noah dan mempunyai 6 orang anak. Disamping penglibatannya dalam politik. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memasuki Perkhidmatan Pentadbiran Melayu dan berkhidmat di Kuala Selangor dan Kelang sebagai Penolong Pegawai Daerah.Ibarat sireh pulang ke ganggang beliau menyertai UMNO semula atas pelawaan birasnya. Yang DiPertua UMNO . Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya menjadi Setiausaha Agung UMNO dan Allahyaraham Tun Abdul Razak pula mengambil alih sebagai Ketua Pemuda UMNO. Walau bagaimanapun penglibatan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mulai pudar apabila cadangan bapanya untuk membuka pintu UMNO kepada orang bukan Melayu tidak dapat diterima oleh orang Melayu. Pada tahun 1950 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan disamping menduduki Majlis Mesyuarat Perundangan Negeri Johor dan Majlis Kerja Negeri Johor. Apabila Datuk Onn bin Jaafar menarik diri dari UMNO. England dan lulus pada tahun 1958. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya meninggalkan alam politik apabila menukar arah dengan melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang di Lincoln's Inn. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudianya menyertai ayahandanya keluar dari UMNO dan menubuhkan Independent of Malaya Party (IMP) pada tahun 1951 dan kemudiannya Parti Negara. Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Semangat Allahyaraham Datuk Onn b Jaafar menentang Malayan Union turut mengapikan semangat Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn untuk bersama bapanya menentang Malayan Union. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dihantar ke beberapa tempat di Johor dan Selangor sebagai Penolong Pegawai Daerah. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai Penolong Setiausaha Agung UMNO dan kemudiannya sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang pertama pada usia 28 tahun. Apabila UMNO ditubuhkan.

merangkap Menteri Perdagangan dan Perindustrian. Semasa pentadbirannya usaha membenteras pengganas komunis di hutan dan di bandar-bandar semasa tempoh darurat. Ketika menjadi Perdana Menteri Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah meneruskan agenda pembangunan yang telah digariskan oleh Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein khususnya dalam menggerakkan 'Dasar Ekonomi Baru'. Walaupun pada masa itu ekonomi negara terjejas oleh kemelesetan ekonomi dunia. Kepulangan Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein ke Rahmatullah pada 14 Januari 1976 telah mengejutkan seluruh negara. Pada hari Khamis. Pada 1978 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menang tanpa bertanding bagi jawatan Presiden UMNO.pada tahun 1964. Di dalam mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada 8 Ogos 1973 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik menjadi Timbalan Presiden UMNO berikutan kematian Tun Dr. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ketiga di Istana Negara. Apabila Tun Dr Ismail meninggal dunia. • PERANAN DAN SUMBANGAN : Penyertaannya dalam kabinet Malaysia bermula pada September 1970 apabila dilantik menjadi Menteri Pelajaran oleh Perdana Menteri Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Dasar-dasar dan program-program yang diketegahkannya tidak pernah lari dari sasaran Dasar Ekonomi Baru. angkatan bersenjata Malaysia telah diperbesarkan dan dipermodenkan apatah lagi rantau Asia Tenggara ketika itu gempar ekoran jatuhnya Vietnam Selatan ke tangan komunis dan termashyurnya cita-cita 'Teori Domino' komunis. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn . Pada Jun 1969 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai ahli jawatankuasa Kerja UMNO (kini Majlis Kerja Tertinggi UMNO. Di bawah pentadbirannya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn akan sentiasa dikenang sebagai pemimpin yang melayari Malaysia meniti arus pembangunan dengan konsisten tanpa banyak kontroversi. Berikutan itu dalam satu mesyuarat tergempar Majlis Tertinggi pada 17 Januari Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah disahkan sebagai pemangku Presiden UMNO. Sebagai seorang perwira. Kepercayaan ini tidak meleset kerana Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memenangi kerusi Parlimen ini dengan mudah sahaja pada Mei 1969. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri pada 13 Ogos 1973. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn fasih tentang hal ehwal keselamatan. telah diperhebatkan malah golongan yang bersimpati dengan aliran komunis dipulihkan menerusi gerakan-gerakan pengitipan (intelligen) yang berjaya. beliau menjadi salah seorang daripada tiga orang Naib Presiden yang dipilih. 15 Januari 1976. Di bawah pentadbiran Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn. Kementerian Pelajaran terus meningkat maju. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn maju setapak lagi apabila dalam Perhimpunan Agung UMNO tahun 1972. Ismail. tapi UMNO yang mempunyai kepercayaan atas kebolehan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mencalonkannya sebagai calon Perikatan bagi kawasan Parlimen Johor Bahru Timur. Walaupun Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah lama menghilangkan diri dari arena politik.

Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mewarisi kepimpinan UMNO yang pernah disandang oleh ayahandanya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn juga dikenali sebagai 'Bapa Perpaduan' kerana berjaya memupuk semangat perpaduan berbilang kaum yang lebih erat dalam masyarakat Malaysia. Beliau sangat tegas dan berpegang teguh kepada prinsip hidupnya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sentiasa mencuba meningkatkan taraf hidup masyarakat Melayu yang agak ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum lain terutamanya dari segi ekonomi. pada 20 April 1981. Mahathir dalam keadaan yang stabil dan UMNO dalam keadaan yang begitu kukuh. Dalam sejarah. Tetapi beliau masih aktif dalam pertubuhanpertubuhan kebajikan seperti Tabung Mata dan ISIS. mewarisi program pembangunan yang dijana oleh sahabatnya dan melaksanakannya dengan penuh setia. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pulang ke Rahmatullah pada 29 Mei 1990 dalam usia 68 tahun di San Francisco. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terkenal dengan sifat merendah diri serta jujur dan beliau disanjungi oleh masyarakat Malaysia sebagai seorang pemimpin. • KEISTIMEWAAN : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn adalah seorang yang amat berhati-hati apabila membuat keputusan yang melibatkan hal-ehwal negara. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn adalah seorang negarawan yang disegani dan dihormati. Seperti bapanya. Malah Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pula mewariskan kerajaan kepada Dr. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn akan sentiasa dikenang sebagai 'Penyambung Warisan Yang Terbilang'. Sumbangan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn yang terbesar ialah menegakkan tiang keamanan yang kukuh. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menyatakan hasratnya untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO sekaligus mengundurkan diri dari kepimpinan negara. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn melancarkan pula Skim Amanah Saham Nasional (ASN) yang merupakan satu dana amanah bumiputera yang membantu peningkatan ekuiti bumiputera dalam ekonomi negara. Amerika Syarikat kerana serangan sakit jantung. Keamanan negara yang diperkukuhkannya telah menarik pelabur luar menjadikan Malaysia sebuah negara yang stabil politik dan ekonominya. Dengan itu. Pengalaman ketenteraan menjadikan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn seorang yang berdisiplin dan mementingkan ketepatan masa. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn berjaya melancarkan Rancangan Malaysia yang ke 4 pada bulan April 1981. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memberi kebebasan akhbar dan majalah untuk memberi kritikan dan komentar dengan harapan ini akan meningkatkan prestasi pentadbirannya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pernah menjalani rawatan jantung pada awal 1981. Akibat kesihatan beliau yang merosot.berjaya mengawal keadaan dan membantu Malaysia berkembang dari segi ekonomi dan sosial. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 15 Mei 1981 atas sebab kesihatan dan diambil alih oleh Dato' Seri Dr Mahathir bin Mohamad pada 18 Julai 1981. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn disemadikan di Makam Pahlawan .

di Kedah. Pencapaian terbaiknya ialah keupayaannya mengekalkan keamanan dan kedamaian dalam sebuah negara yang berbilang bangsa melalui peningkatan golongan miskin menjadi golongan pertengahan orang Melayu begitu ketara. keluarga Mohamed Iskandar dan Wan Tempawan Wan Hanapi. India) dan ibunya berbangsa Melayu. Beliau merupakan anak bongsu daripada 9 adik-beradik. Tun Dr. adalah berbangsa India. Alor Setar untuk tempoh 2 tahun sebelum menyambung di sekolah kerajaan beraliran inggeris di Alor Setar. beliau sentiasa dikritik atas gaya pemerintahannya yang autokratik dan tidak dapat lari dituduh bersifat kronisme seperti pemerintah-pemerintah lain di dunia.Masjid Negara. Mahathir bin Mohamad juga digelar sebagai "Dr. . beliau menerajui negara ke arah arus kemodenan yang amat pantas dan menyebabkan kemakmuran di segala lapisan masyarakat Malaysia. Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah laki-laki melayu di sebeerang Perak. Mohamad Iskandar. Mahathir bin Mohamad (16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003) "Bapa Pemodenan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Tun Dr. Ayahnya. Beliau adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Walau bagaimanapun. anak kepada seorang Malayalee Muslim (yang berasal dari Kerala. Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003. M" dan nama penanya Che Det) dilahirkan pada 20 Disember 1925. Tun Hussein Onn kini dikenang sebagai Bapa Perpaduan bagi mengenangkan segala jasa dan usahanya dalam memupuk perpaduan di negara ini.

Dr Mahathir telah bertanggungjawab dengan apa yang dipanggil pembangunan projek mega pada zaman pemerintahannya seperti projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC). Kedah. Beliau adalah seorang penganjur gagah nilai-nilai Asia — kapitalisme autokratik yang dianjurkan oleh negeri — sebagai alternatif kepada individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar berkecuali (laissez-faire). Anak-anak beliau ialah : 1. MAHA Klinik yang terletak di Jalan Tunku Ibrahim. Ketika itu. 7. 3. Dr. Klinik ini kemudiannya berpindah ke 1587. beliau ditugaskan sebagai doktor pelatih di Hospital Besar Pulau Pinang. . Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Coridor/MSC). kini Kolej Sultan Abdul Hamid. Sewaktu Perang Dunia Ke-2. Jitra. beliau merupakan anak Melayu pertama yang membuka klinik persendirian di Alor Star yang pada ketika itu terdapat lima buah klinik sahaja. 6. Jalan Sultan Badlishah. beliau berhenti dari perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri. yang akhirnya menjadi lambang kemegahan rakyat dan diterima ramai. Singapura. 4. Beliau seterusnya menuntut di Kolej Perubatan King Edward VII. Malaysia. Alor Setar. 05000 Alor Setar dan kekal sehingga sekarang. Dr. Universiti Malaya. Selepas lulus. Beliau akhirnya lulus Sijil Tinggi Pelajaran (Senior Cambridge) di sekolah tersebut. beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Government English School (GES). Alor Setar. Alor Setar pada tahun 1932. Langkawi dan Perlis sehingga tahun 1957. Mahathir berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Alor Setar. Selepas mendapat ijazah. 5. diikuti dengan membuka kedai kopi dan kemudiannya gerai buah-buahan di Pekan Rabu. Menara Berkembar PETRONAS. dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) pada tahun 1953.Beliau kemudian melangsungkan perkahwinan dengan Dr. • KERJAYA DAN KELUARGA : Pada tahun 1954. Siti Hasmah Mohamad Ali pada 5 Ogos 1956 dan dikurniakan tujuh cahaya mata. Mahathir menghabiskan masanya dengan berniaga cendol. Marina Mahathir Mirzan Mahathir Melinda Mahathir Mokhzani Mahathir Mukhriz Mahathir Maizura Mazhar Pada tahun 1957. iaitu empat lelaki dan tiga perempuan. 2. Mahathir mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seberang Perak.Beliau juga merupakan seorang tokoh politik penting antarabangsa yang suka berterus-terang dan disifatkan kontroversi. • PENDIDIKAN : Dr.

Dr. mengadakan biasiswa dan menubuhkan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM). Mahathir dilantik sebagai Ahli Parlimen. Member Of the University Court and University of Malaya council serta Chairman of the National University Council pada tahun 1974. Dr. Dr. beliau terus menulis esei dan komentar mengenai isu-isu sosio-politik negara di akhbar The Straits Times. Sebagai Menteri Pelajaran. Sepanjang menjadi Menteri Pelajaran. Mahathir dalam pilihanraya umum tahun 1978 telah membolehkan beliau mengekalkan jawatannya di dalam kabinet dan parti. Dr. pada 16 Julai 1981 berikutan perletakan jawatan . mengubah kuota kemasukan. Beliau melepaskan jawatan ini untuk membolehkannya bertanding pada pilihan raya umum tahun 1974 yang mana beliau menang tanpa bertanding. beliau mengekalkan pembaharuan seperti peluang yang lebih kepada anak Melayu melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi. langkah pertama dalam perancangan beliau adalah mengubah polisi pendidikan negara supaya ianya menggambarkan usaha-usaha ke arah menghapuskan kemiskinan dan mewujudkan keadilan untuk semua dan memastikan semua individu diberi peluang membaiki taraf hidup mereka. tetapi menolaknya. Beliau juga adalah Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan Kabinet dimana beliau tidak putus-putus menggalakkan perdagangan dan pelaburan asing. Berikutan kembalinya Tun Abdul Razak ke Rahmatullah dan perlantikan Tun Hussein Onn sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-3 dan Presiden UMNO. Mahathir bergiat semula didalam bidang politik. Kemenangan beliau di dalam pertandingan kerusi Naib Presiden dalam Perhimpunan Agong UMNO (Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu) tahun 1975 telah menyumbang kepada kejayaan politik beliau. Kini semua pusat pengajian tinggi diuruskan di bawah Panduan Kementerian Pendidikan.Penglibatan Dr. Mahathir dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Mahathir di dalam arena politik tidak begitu ketara dalam tahun-tahun 1950an disebabkan beliau masih menuntut di Universiti. Bagaimanapun.Mahathir diberi kepercayaan menjadi calon dan seterusnya berjaya memenangi kerusi Parlimen Kota Setar di atas tiket Parti Perikatan. beliau hilang kerusi pilihan raya umum berikutnya iaitu pada tahun 1969. Akan tetapi sebagai seorang yang berdisplin dan tegas beliau berjaya melenyapkan kritikan terhadap polisi-polisi pendidikan. Bermula dari sinilah beliau menempa nama di kalangan masyarakat dan senario politik negara. Perletakan jawatan sebagai doktor kerajaan pada tahun 1957 telah membolehkan Dr. Ahli Majlis Penasihat Pendidikan Tinggi pada tahun 1972. Mahathir telah dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri dimasa yang sama menjadi Timbalan Presiden Parti. Akhirnya. Beliau juga bertanggungjawab meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti 1975 yang ditentang oleh ahli akademik dan mereka yang terlibat dengan pendidikan. Berikutan daripada pilihanraya itu. Kemenangan Dr. Mahathir dilantik sebagai Senator pada tahun 1974. Kecenderungan dan minatnya yang mendalam dalam bidang pendidikan membolehkan beliau dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pendidikan Tinggi yang pertama tahun 1968. Daripada jawatan Menteri Pendidikan. Dr. Walau bagaimanapun. Semasa pilihanraya umum tahun 1964. Mahathir berpindah ke Kementerian Perdagangan dan Industri dalam tahun 1978. Selepas memenangi pilihan raya umum pada tahun 1964. Beliau telah dipilih untuk bertanding pada pilihanraya negeri tahun 1959. Dr. dan beberapa kriteria kemasukan ke pusat-pusat tersebut.

Penamaan beliau memang tepat kerana ekonomi dunia ketika itu berada dalam kegawatan manakala krisis matawang melanda kebanyakan negara di dunia terutamanya negara-negara di Asia seperti Indonesia. kebergantungan ekonomi negara terhadap bidang perindustrian begitu ketara apabila sektor perkilangan membentuk 30% daripada asas ekonomi negara manakala sektor pertanian menurun kepada 8% sahaja berbanding 23% kira-kira 22 tahun lalu. Mahathir telah dipilih menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri yang ke. Beberapa agensi kerajaan telah diswastakan untuk meringankan bebebanan kewangan dan kerajaan. Sepanjang 22 tahun beliau memegang jawatan pentadbiran tertinggi negara. Mahathir telah mengubah sektor ekonomi asas negara daripada sebuah negara yang berasaskan pertanian kepada sebuah negara berasaskan perindustrian. Dimasa pentadbirannya banyak . timah dan industri petroleum yang masih lagi diusahakan secara kecil-kecilan. harga bahan-bahan komoditi jatuh dengan teruk.4 pada usia 55 tahun. majalah Asiaweek telah menamakan Dr. maka pada awal tahun 1980-an Dr.Perdana Menteri oleh Tun Hussien Onn atas sebab kesihatan. Pengurus Besar IMF. Kini. Thailand dan Filipina. Mahathir telah membuat keputusan untuk mempelbagaikan kegiatan ekonomi negara dan sekaligus mengurangkan pergantungan terhadap bahan komoditi. Dr. Detik-detik awal beliau diamanahkan menjadi Perdana Menteri Malaysia. namun hakikatnya beliau merupakan seorang yang berpandangan jauh dan terkehadapan. Horst Kohler. Hal ini ditambah pula dengan peningkatan harga matawang Yen yang menyebabkan berlaku kegawatan ekonomi selama beberapa tahun. Malaysia adalah satu-satunya negara yang berjaya melepaskan diri daripada belenggu kegawatan tersebut tanpa perlu 'mengikat diri' kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh IMF seperti yang berlaku kepada negara-negara lain di Asia. dimana beliau menduduki tempat kedua dalam senarai yang dikeluarkan oleh majalah tersebut. Malah. Mahathir dalam mengawal matawang negara. Walaupun kadangkala cetusan idea dan wawasan beliau kurang difahami. satu pendekatan yang mendapat kritikan hebat pada mulanya oleh badan kewangan dunia seperti Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF).Mahathir sebagai antara 50 individu yang paling berkuasa di Asia. Mahathir digelar "Bapa Pemodenan Malaysia" dan merupakan pemimpin yang paling lama memegang jawatan sebagai Perdana Menteri. Dr. banyak kemajuan dan pembangunan yang telah beliau rancang dan laksanakan. kelapa sawit. sektor ekonomi negara pada ketika itu banyak bergantung kepada bahan komoditi utama seperti getah. Dr. Kedudukan beliau sebagai Chief Executive Officer (CEO) Malaysia adalah sesuai dan tepat dengan visi yang beliau rancang dan sasarkan. Dr. Mahathir telah memperkenalkan dasar Persyarikatan Malaysia iaitu suatu dasar dimana Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyatnya sebagai pekerja dan pemegang saham. pernah memuji tindakan yang diambil Dr. Terbukti kesannya. Memandangkan komoditi tidak dapat membantu mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan. Keputusan yang beliau ambil adalah tepat kerana pada pertengahan tahun 1980-an. Pada tahun 1997. Dr. Mahathir berjaya mengawal kegawatan ekonomi dengan menambat ringgit kepada dollar Amerika. iaitu dari 16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003. malah lebih jauh daripada pemikiran orang Melayu khususnya.

satu lagi projek besar (mega project) yang beliau cetus ialah Koridor Raya Multimedia atau Multimedia Super Corridor (MSC). Persyarikatan Malaysia telah berjaya meningkatkan prestasi. Antara yang terawal ketika beliau baru memegang jawatan sebagai Perdana Menteri ialah projek pengeluaran kereta proton melalui HICOM (Heavy Industries Corporation of Malaysia). Projekprojek ini secara tidak langsung berjaya meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara sedang membangun yang dikenali dunia. Di antara langkah-langkah lain. Litar Antarabangsa Sepang. Sebagai orang yang memegang tampuk tertinggi pengurusan negara. Formula One dan Menara Berkembar Petronas. dasar ini juga membawa perubahan yang sangat besar terutamanya dalam bidang teknologi kerana pihak-pihak yang terbabit perlu mempunyai kepakaran dalam bidang teknologi untuk memastikan perkhidmatan yang ditawarkan murah tetapi bermutu tinggi. disebabkan terdapat tuduhan berlaku sikap pilih kasih terhadap syarikat yang ditawarkan projek-projek kerajaan. Jabatan Telekom dan sebagainya. Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri menyebabkan negara ini disegani dunia.syarikat-syarikat utiliti seperti Lembaga Letrik Negara. Sepanjang tempoh 22 tahun sebagai Perdana Menteri. ialah peningkatan pembagunan industri berat dan yang penting juga pertukaran teknologi asing kepada teknokrat Malaysia. Selain projek kereta nasional. Mahathir telah sedar akan peri pentingnya teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam dunia perdagangan masa kini dan masa depan. Dasar yang diperkenalkan di penghujung tahun 1980-an ini bertujuan mengurangkan perbelanjaan oleh pihak kerajaan di samping memberi perkhidmatan yang lebih baik. Selain itu. yang menunjukkan kereta-kereta dan motosikal nasional adalah yang terlaris di Malaysia. tempat perlumbaan sukan permotoran berprestij. Persyarikatan juga bertujuan menjana kerjasama dan bekerja sebagai rakan kongsi antara sektor awam. Stadium Nasional Jalil. Malah corak pentadbiran dan ketegasan yang ditunjukkan oleh Dr. telah disenaraikan sebagai korporat awam. Projek ini ilhamkan dan direalisasikan memandangkan Dr. daya pengeluaran serta imej negara. Walau banyak pihak mempersoalkan dasar ini. Dasar penswastaan negara ialah contoh pengurusan kewangan beliau yang agak memberangsangkan walaupun mencetus kontroversi di awal perlaksanaannya. Salah satu kejayaan didalam gerakan ini ialah penubuhan industri otomatif negara. Mahathir telah membawa Malaysia ke persada kecemerlangan. Dr. Walaupun projek beliau ini dianggap agak keterlaluan memandangkan negara ketika itu masih muda dalam projek pembuatan kereta nasional namun negara kita boleh berbangga kerana projek ini begitu berjaya sehingga mampu bersaing dengan pengeluar kereta lain di seluruh dunia. Alor Setar semasa masih berada di alam persekolahan. . Kebijaksanaan Tun Dr. Mahathir dalam mengurus 'perniagaan' sememangnya sesuatu yang semula jadi kerana beliau pernah menjadi usahawan muda di Pekan Rabu. Projek-projek besar yang dibangunkan dan direalisasikan semasa beliau menjadi 'CEO' Malaysia antaranya ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). namun lebih ramai orang dapat menikmati hasil yang lebih baik daripada dasar yang dibuat ini. masalah kewangan sering menjadi perhatian beliau dan antara tugas penting beliau adalah memastikan perbelanjaan kewangan negara berada dalam keadaan terkawal.

beliau tidak dibenarkan melanjutkan kursus kepujian dalam bidang ekonomi dan memilih untuk belajar Pengajian Islam. namun setelah gagal dalam kertas Statistik. Pulau Pinang. Belia dan Sukan. sebuah badan yang berkuasa eksekutif untuk mentadbir negara yang ditubuhkan selepas rusuhan kaum pada Mei 1969. Pada 20 Oktober 2005. Kejayaan Malaysia sebagai negara membangun dan sebuah negara Islam yang unggul di rantau ini telah diiktiraf dunia. Pada tahun 1969. Bayan Lepas. Abdullah kemudiannya dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pengarah Kementerian Kebudayaan. Selepas menerima Sarjana Muda Sastera dalam bidang Pengajian Islam daripada Universiti Malaya pada tahun 1964. Abdullah memulakan kerjayanya sebagai guru. Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (31 Oktober 2003 hingga 2 April 2009) "Bapa Pembangunan Modal Insan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Dilahirkan dalam keluarga yang warak di Kampung Perlis. Abdullah berpindah ke Majlis Gerakan Negara (MAGERAN). Abdullah berkahwin dengan Allahyarhamah Datin Seri Endon binti Dato' Mahmood pada tahun 1965 dan dikurniakan dua orang cahayamata dan empat cucu. Endon Mahmood meninggal dunia selepas bergelut dengan penyakit . sebelum menjadi Timbalan Ketua Setiausaha dalam kementerian yang sama pada tahun 1974. beliau menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai Penolong Setiausaha di Jabatan Perkhidmatan Awam. Beliau pada mulanya ingin belajar Ekonomi di Universiti. beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tinggi Bukit Mertajam dan di Penang Methodist Boys School.Malaysia telah melalui pelbagai pembaharuan fizikal. Mahathir dapat kita lihat berada di mana sahaja. Malaysia mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dikalangan negara-negara maju dunia. Malaysia telah menjadi negara yang disegani dan dihormati di pentas dunia. Pulau Pinang. Warisan pusaka yang ditinggalkan oleh Dr. mental dan sosial.

Sebenarnya. serta anyaman rotan. sebagai Menteri Kewangan. Beliau juga membuat tuduhan rasuah ke atas beberapa tokoh masyarakat dari zaman Mahathir. beliau berkahwin dengan Jeanne Abdullah dan melangsungkan akad nikah pada 9 Jun 2007. Pada 10 September 2004. bagaimanapun. Beliau menghargai hasil seni Malaysia. beliau mungkin bermain golf. Untuk menghilangkan lelah bekerja. • KERJAYA DAN POLITIK : Kerjaya politiknya kembali sempurna dengan perlantikan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri serta Menteri Hal-ehwal Dalam Negeri pada Januari 1999. pentadbirannya menumpukan pemulihan sektor pertanian Malaysia. Abdullah telah berjanji mengetatkan kawalan rasuah dengan memberikan lebih kuasa kepada agensi-agensi pencegah rasuah serta memudahkan rakyat untuk mendedahkan amalan rasuah kepada pihak berkuasa. Sebagai Menteri Hal-ehwal Dalam Negeri. Sejak menjadi Perdana Menteri. Sebagai Presiden Barisan Nasional . Abdullah membatalkan pengharaman Kitab Iban. Abdullah juga gemarkan pertunjukan muzikal – ‘My Fair Lady’ antara yang paling diminatinya – serta seniman klasik seperti Nat King Cole. Selain itu.Abdullah juga terkenal kerana menekankan keselamatan dalam negeri. beliau juga menjadi pengerusi untuk ASEAN. selepas pemecatan Anwar Ibrahim. selepas menyaksikan pertumbuhan amalan rasuah seperti penyogokan dalam pasukan polis. sebelum dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia pada 31 Oktober 2003. Selain itu. Abdullah juga adalah Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. melakukan senaman atau meluangkan masa bersama cucu-cucunya. dan merupakan seorang pengumpul seni ukiran kayu. Abdullah telah menjawat jawatan pengerusi untuk Pergerakan NegaraNegara Berkecuali (NAM) dan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC). satu tindakan yang dipuji oleh orang ramai. Sebagai seseorang yang dibesarkan di Pulau Pinang. Seterusnya. kerajaan Malaysia telah mengeluarkan kenyataan bahawa Abdullah harus tidak dirujuk dengan nama panggilannya dalam dokumen rasmi serta dalam surat khabar. mengemukakan belanjawan sulungnya yang dianggap oleh orang ramai sebagai berorientasi pengukuhan dan penyelenggaraan berbanding dasar pertumbuhan yang ditekankan oleh Dr Mahathir. nama panggilan tersebut masih boleh digunakan secara tidak rasmi. Malangnya beliau tidak banyak berpeluang memandu kereta sendiri atas sebab-sebab keselamatan. Beliau juga sangat berminat dengan kereta. Dikenali dalam lingkungan orang Melayu di Malaysia sebagai Pak Lah (singkatan untuk "Pak Cik Abdullah"). Bermula dari 2005. Dalam tempoh kurang daripada 2 tahun menduda. satu tafsiran Islam yang mengatakan bahawa perkembangan ekonomi dan teknologi adalah secocok dengan ajaran Islam. Sejak menjadi perdana menteri. Abdullah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri pada Januari 1999.barah payu dara sejak 2003. Abdullah sering menggunakan nama panggilan itu untuk merujuk kepada diri sendiri dalam perhimpunan awam. beliau amat gemar mencuba pelbagai jenis makanan. Beliau juga mempunyai alat iPod Nano. Abdullah. Abdullah juga mengemukakan Islam Hadhari.

Oleh itu. Kedah. 1 negara. Anwar Ibrahim. beliau menerima tamparan dan ujian hebat apabila Barisan Nasional yang diketuainya pada Pilihan raya umum Malaysia 2008 telah gagal mempertahankan majoriti 2/3 kerusi Parlimen dan kehilangan kuasa pemerintahan di 4 buah negeri iaitu Selangor. Modal Insan sentiasa mendapat tempat di hati Tun Abdullah Ahmad Badawi sepanjang memegang jawatan sebagai Perdana Menteri. yang telah dikurung oleh bekas Perdana Menteri. Kemenangan ini dianggap secara meluas sebagai tanda berkenan kepada visi Islam yang sederhana berbanding fundamentalisme agama serta sokongan kepada dasar-dasar pencegah rasuahnya. Selepas kecemerlangan besar dalam penggal pertama beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia apabila menyapu banyak kerusi pada Pilihanraya Umum Malaysia 2004.Apabila Tun Dr. Itulah legasi Abdullah kepada Malaysia selepas mengundurkan diri sebagai pemimpin No. Dr Mahathir. sewaktu dilepaskan dari penjara. Ini kerana beliau ingin menyerahkan jawatan tersebut kepada pengganti beliau sebagai Presiden UMNO sekaligus sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6. beliau mencapai kemenangan besar untuk Barisan Nasional. memuji Abdullah di khalayak ramai kerana tidak campur tangan sewaktu mahkamah mengubah keputusan tentang sabitan liwatnya. Mahathir berundur dari arena politik. bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohammad berpendapat bahawa Abdullah harus mempertimbangkan perletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri Malaysia setelah kegagalan besar Barisan Nasional dalam pilihanraya tersebut. bekas Timbalan Perdana Menteri. Ini kerana beliau percaya modal insan merupakan aset terpenting untuk memacu negara ke hadapan. Melepaskan jawatan Perdana Menteri Abdullah tidak menawarkan diri untuk menjadi calon Presiden pada pemilihan Agung UMNO pada 2009. dengan pencapaian 198 daripada 220 kerusi di Parlimen. Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2004 yang merupakan pilihan raya sulung Abdullah sejak menjadi Perdana Menteri. Selain itu pemahaman Islam Hadhari juga menyumbangkan kepada pembangunan modal insan ini. beliau telah dikenali sebagai Bapa Pembangunan Modal Insan. beliau telah menggantikan beliau sebagai pucuk pimpinan parti pemerintah. dan Perak kepada parti pembangkang serta sekali lagi gagal merampas balik kuasa di Kelantan dalam Pilihanraya Umum Malaysia 2008. . Oleh ini. Di Terengganu. Barisan Nasional. partinya menewaskan PAS yang merupakan kerajaan negeri itu serta hampir-hampir menawan kubu PAS di Kelantan. Pada September 2004. parti campurannya. Pulau Pinang.

• POLITIK : Najib mula menceburkan diri dalam arena politik setelah kematian mengejut bapanya.. Beliau juga sepupu kepada Datuk Hishamuddin Tun Hussein. dan kemudian belajar di Kolej Lelaki Malvern di Worchestershire. Pada tahun 1987 beliau bercerai dengan Ku Yie dan berkahwin dengan Datin Seri Rosmah Mansor dan mendapat dua anak lagi: Mohd Norashman Najib dan Nooryana Najwa Najib. Mohd Nazifuddin Najib dan Puteri Norlisa Najib. Pahang. Najib berkahwin dengan Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar dan mendapat tiga anak: Mohd Nizar Najib (lahir 1978). . Kuala Lumpur. England pada tahun 1974. • KEHIDUPAN PERIBADI : Dato' Seri Najib lahirkan di Kuala Lipis. John. Pada tahun 1976. Beliau merupakan anak sulung kepada Tun Abdul Razak Hussein dan Toh Puan Rahah Mohammad Noah. Tun Abdul Razak Hussein di London pada 14 Januari 1976. Beliau menang tanpa bertanding merebut kerusi Parlimen Pekan yang kosong. Najib mendapat pendidikan rendah dan menengah di Institusi St. akibat kematian bapanya. Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri daripada Universiti Nottingham. England.Dato' Seri Mohd Najib bin Haji Tun Abdul Razak (Mulai 3 April 2009) Mengorak Perubahan.

negeri Pahang. Selepas menjawat jawatan perdana menteri Malaysia ke-6 pada 3 April 2009. Telekom dan Pos pada tahun 1978 ketika usia 25 tahun. dan merupakan ahli parlimen termuda yang pernah dipilih ketika itu. Belia & Sukan 1990-1995. 1999-2008 .Beliau memperkenalkan beberapa langkah drastik tetapi populis iaitu dengan menghapuskan dasar (PPSMI) sebagai langkah mendengar keluhan rakyat apabila dasar yang diamalkan sejak 2003 itu mendapat reaksi negatif daripada banyak . Beliau telah bertanding di kawasan parlimen Pekan . Najib menjadi timbalan menteri paling muda apabila dilantik sebagai Timbalan Menteri Tenaga. Beliau menjadi ketua pada 25 Mei 1988 setelah UMNO ditubuhkan semula. beliau diumumkan sebagai Pemangku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO oleh Anwar Ibrahim setelah Anwar didesak bertanding Naib Presiden UMNO. keturunan. Pada tahun 1993 pula. 4. Antara jawatan yang pernah disandang dalam kabinet ialah: 1. 3. 7. 6. Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008. agama dan latar belakang. 1978-1980 . beliau menjadi Menteri Besar paling muda dalam sejarah negara apabila dilantik sebagai Menteri Besar Pahang ketika berumur 29 tahun. Pada 7 Januari 2004. Pada tahun 1982. beliau bertanding jawatan Naib Presiden UMNO. 1996 dan 2000. Dalam UMNO. Calon lawan ialah Khairul Anuar Bin Ahmad Zainudin dari PKR mendapat 9. Beliau terus mempertahankan jawatan Naib Presiden dalam pemilihan parti pada tahun 1993. pada tahun 1982 hingga 1986. sebuah gagasan yang menepati definisi setiap rakyat Malaysia tanpa membezakan warna kulit. ekoran langkah Anwar untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO. Kepimpinan beliau teruji dan terus diberi tanggungjawab oleh pucuk pimpinan negara. Datuk Seri Najib bertanding menggunakan tiket Barisan Nasional . 5.Timbalan Menteri Pendidikan 1981-1982 .798 undi -kalah . Datuk Seri Najib telah menang dengan mendapat undi sebanyak 36262.Timbalan Menteri Tenaga. 2. Kemudian beliau dipilih sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO mulai tahun 1981. Najib dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Kemudian.Menteri Pertahanan 1995-1999 .Menteri Besar Pahang 1986-1987 .Timbalan Menteri Kewangan 1982-1986 . Najib memenangi kerusi Naib Ketua Pemuda UMNO tanpa bertanding setelah Datuk Mokhtar Hashim mengosongkan jawatan itu.ketika berumur 23 tahun. beliau dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pekan dan ahli EXCO Pemuda UMNO pada 1976.Menteri Pendidikan Najib juga pernah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Penternakan (Majuternak) pada tahun 1977-1979. Telekom dan Pos 1980-1981 .Menteri Kebudayaan. beliau telah melancarkan kempen Satu Malaysia. Pada 1987.

Barack Obama dan pemimpin perniagaan dan pengurus dana Amerika bagi memberikan taklimat mengenai Model Ekonomi Baru (MEB). Najib Tun Razak melawat Singapura Pada 24 Mei 2010. Kerjasama dengan Jepun Pada 18 April 2010. Tanah yang dikosongkan akan dimajukan oleh syarikat M-S Pte Ltd.pihak. Syarikat ini hasil usaha sama Malaysia-Singapura 60 % Khazanah Nasional Berhad dan 40 % Temasek Holdings Limited. Di Tokyo. Kemudian bertemu dengan Timbalan Setiausaha Negara Amerika James Steinburg dan pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Antarabangsa Howard Berman. Singapura. • DASAR LUAR ERA NAJIB TUN RAZAK : Kerjasama dengan Amerika Syarikat Malaysia dijemput menghadiri Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear 2010. Keputusan itu diumumkan di Hotel Shangri-La. Najib juga bertemu dengan Naib Presiden Joe Biden di Hotel Four Seasons bersama Datuk Seri Dr Rais Yatim. 271 hektar milik KTMB di Tanjong Pagar. Kemudian menerima ijazah Doktor Kehormat di Universiti Meiji. Sistem transit ini akan mempunyai kemudahan CIQ bersama di Singapura. Amerika Syarikat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda. Terminal penumpang stesen keretapi Tanjong Pagar dan stesen kereta api Bukit Timah di Blackmore Drive akan kekal sebagai warisan sejarah. imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta api turut sama dipindahkan ke WTCP. Pejabat kastam. Beliau melawat pusat kitar semula di Kawasaki. Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah dibangunkan oleh syarikat tersebut.S. stesen KTMB akan dipindahkan dari Woodlands ke Johor pula. tanah itu boleh ditukar dengan tanah di Marina South dan Ophir Rochor. Di sana Datuk Seri Najib sempat mengadakan mesyuarat dua hala dengan Presiden A. Menjelang 2018. rombongan Najib Tun Razak dari Honolulu. . Tokyo. Jika setuju. Najib dan Lee Hsien Loong setuju memindahkan Stesen keretapi Tanjong Pagar milik KTMB di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) mulai 1 Julai 2011. Sistem transit laju antara Tanjung Puteri di Johor Baharu dan Singapura akan dimajukan secara bersama. Najib mengadakan mesyuarat dua hala dengan Perdana Menteri Jepun Yukio Hatoyama. Kemudian mengadap Maharaja Jepun Akihito dan Maharani Michiko di Istana Imperial. dan Biasiswa Nasional di dalam memenuhi keperluan tajaan pendidikan untuk pelajar cemerlang daripada semua kaum.

Tahun 2007. • Mencari maklumat melalui internet.lawatan Presiden Mahmoud Abbas Pada 26 Mei 2010. . • Mengumpulkan cerita / kisah patriotik. (A)Kejayaan Projek • Projek ini berjaya mencapai objektif yang dihasratkan. • Dapat menimba banyak pengajaran yang bermanfaat. (C)Cara Mengatasi Masalah • meminta bantuan daripada guru dan rakan rakan. • Kekurangan rujukan tempatan tentang tokoh-tokoh tertentu. Mahmoud Abbas pernah ke Malaysia menemui bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi. (B)Masalah Projek • mengambil masa yang lama untuk mencari maklumat atau tugasan yang ditetapkan. Presiden Palestin Mahmoud Abbas kali ke2 berunding dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Negara.

w. folio pendidikan sivik & kewarganegaraan ini telah berjaya disiapkan dengan ilham. Tidak lupa juga untuk mengucapkan berbanyak terima kasih kepada rakanrakan yang banyak memberi sokongan dan dorongan disamping idea-idea yang bernas pada masa saya ketandusan idea. saya ingin melahirkan syukur ke hadrat Allah di atas segala petunjuk dan hidayah-Nya. Tanpa tunjuk ajar yang begitu jitu dan padu daripada beliau. Abdullah selaku penyelia folio sivik saya yang terlalu banyak membantu. mana mungkin saya akan dapat menghasilkan satu folio yang baik. Alhamdulillah. membimbing dan juga sebagai pemudahcara saya sepanjang proses menyiapkan folio ini. kurnia dan petunjuk yang telah dianugerahkan oleh-Nya. Terima kasih yang amat terhingga kepada kedua orang tua saya yang telah mendidik dan mengasuh saya dari kecil hinggalah ke hari ini dalam keta'atan kepada Allah s. .Pertama sekali. Seinfiniti perhargaan dan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Cikgu Ainol Farilah bt.t.

Terima kasih sekalung budi. Gambar-gambar Terkumpul: .

google.com.Senarai Bahan Rujukan: a) b) c) http://www.com/ Mahathir Mohamad: an Illustrated Biography .scribd.my/ http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful