NAMA

:

• MARLINA BT MOHAMED
KELAS :

• 4 CEKAL
NAMA GURU :

• PN. NUR AINOL FARILAH BT

ABDULLAH

BIL

TAJUK

MUKA SURAT

1 2 3 4 5 6 7 8 9

2.1 2.2
2.3

Tajuk Projek Matlamat Projek Objektif Projek Kaedah Pengumpulan Pelaksanaan Projek Hasil Projek Menbuat Refleksi Penghargaan Senarai Lampiran

2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9

dan bertanggunggjawab terhadap masyarakat dan Negara. b) Menyedarkan murid tentang pentingnya semangat patriotik terhadap negara. .a) Mengaplikasi pengetahuan dan nilai sivik dan kewarganegaraan di luar bilik darjah. d) Menyedarkan akan pentingnya jasa yang telah perajurit Negara mempertahankan Negara demi memerdekakan Malaysia. c) Menjadi warganegara yang patriotik. prihatin.

Mengenal pasti jasa beliau yang telah dicurahkan ke tanah air. Mengenal pasti sumbangan kepada masyarakat yang telah diberikan.a) b) c) d) e) f) Mengetahui biodata tokoh. . Menanam sikap patriotik balam diri murid. Mengetahui cerita patriotik dengan lebih dekat. Menghormati tokoh yang pernah berjasa dan berbakti kepada negara.

b) Membuat perbincangan atau temu bual dengan guru sejarah atau tokoh tempatan yang mempunyai pengetahuan atau pengalaman tentang sejarah berkenaan. c) Menggunakan alat perakam yang bersesuaian semasa sesi temu bual atau perbincangan. menulis. dan beritaberita tertentu. dan menaip bahan-bahan yang diperoleh dengan lengkap dan menyerahkan kepada ketua kumpulan untuk tindakan selanjutnya.a) Mengkaji bahan-bahan rujukan seperti buku sejarah. . majalah. d) Mencatat.

dan bahan-bahan yang berkaitan sebagai lampiran. peta. Menyediakan gambar. Mengarang atau menulis bahan-bahan dalam betuk yang mudah difahami dan sempurna. Menemu bual guru sivik. .• • • • Mengatur tugas setiap ahli yang menyertai kumpulan kami.

6 Disember 1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. Biasanya dikenali sebagai "Tunku". Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". .Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Sultan Abdul Hamid Halim Shah (31 Ogos 1957 hingga 21 September 1970) "Bapa Kemerdekaan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (8 Februari 1903 . dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970.

Sultan Kedah yang ke-24. seorang pegawai daerah Thailand. kerabat diraja Kedah dilarang berkahwin dengan wanita Inggeris kerana peristiwa penipuan Pulau Pinang oleh Kapten Francis Light. Kelahiran Tunku disambut secara biasa sahaja kerana beliau bukan bakal pengganti Sultan Kedah. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. telah pun berumur 30 tahun ketika itu. bekas tuan rumahnya di England. iaitu Tunku Ahmad Nerang Putra dan Tunku Khadijah. Sulaiman dan Mariam. Alor Setar. Pada tempoh itu. Selepas kematian Mariam. pada tahun 1939. Dititahkan untuk menceraikan Violet oleh Pemangku Raja Kedah. Antara saksi perkahwinannya di Geylang Serai. Singapura ialah Syed Ahmad al Sagoff. • KERJAYA POLITIK : Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. Beliau kemudian meminta perpindahan ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. Bondanya Cik Menyelara. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Perkahwinan ini direstui kerana berketurunan Arab yang ternama dan kaya di Kedah (Islam disamakan dengan Arab). seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara. ialah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb). Mariam meninggal dunia pada tahun 1934 kerana menghidapi penyakit malaria di Kuala Nerang. Tunku mengalami nasib yang sama seperti Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. Pengganti Sultan Kedah. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union (sila lihat: Sejarah Malaysia) dan Tunku menyertai partinya. Tunku berkahwin dengan Mariam. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. suatu . Pada Ogos 1951. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah Sesyen. Tunku kemudian berkahwin dengan Sharifah Rodziah Syed Alwi Barakbah. mereka mengambil tiga anak angkat iaitu Faridah. seorang saudara jauh yang juga merupakan adik Syed Omar Barakbah. Oleh sebab perkahwinan ini tidak mendapat seorang anak pun. seorang wanita kacukan CinaSiam yang merupakan anak perempuan tauke lombong di Alor Star. Tunku berkahwin dengan Violet Coulson. Sebenarnya. • KELUARGA : Pada tahun 1933. rakan sekuliahnya di England. Beliau dikurniakan dengan dua cahaya mata. Tunku juga telah mengahwini seorang yang berbangsa Cina pada tahun 1963 dengan rahsia dan telah mendapat dua orang cahaya mata perempuan yang diberi nama Tunku Noor Hayati dan Tunku Mastura. seorang Inggeris. Sultan Badlishah ibni Sultan Abdul Hamid. Kedah.Dilahirkan di Istana Tiga Tingkat.

Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik.krisis di dalam UMNO memaksakan Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden parti dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. • LALUAN KE KEMERDEKAAN : Pada tahun 1954. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. Singapura. Pada 16 September 1963. Sarawak. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. Pada tahun 1955. Pada kali ini. Tunku pertama sekali mencadangkan sebuah persekutuan Malaya. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. Sabah. Kedua-dua UMNO dan MCA berasa tegang terhadap daya tarikan Parti Tindakan Rakyat (PAP pada waktu itu. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". dan Brunei dalam ucapannya kepada "Persatuan Wartawan Asing Asia Tenggara" pada tahun 1961 di Singapura. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia yang biasa. Bagaimanapun. • SEBAGAI PERDANA MENTERI : Selepas kemerdekaan. beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. beliau berjaya. percubaan sulung itu tidak berjaya. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Bagaimanapun. Pada tahun yang berikut. dengan persekutuan negeri-negeri tersebut kecuali Brunei. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. diperlihatkan sebagai sebuah parti sosialis yang radikal) Lee Kwan Yew kepada pengundi-pengundi di Malaya. Untuk mengatasi kebimbangan itu. Parti Perikatan mencuba membentukkan sebuah parti di Singapura untuk . faktor-faktor perkauman bertambah buruk dengan pemasukan Singapura yang menaikkan bahagian kaum Cina sehingga hampir-hampir 40%. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan.

Parliamen harus memilih untuk "memutuskan semua pertalian dengan sebuah Kerajaan Negeri yang tidak mempertunjukkan sebarang kesetiaan kepada Kerajaan Pusat" berbanding kaedah yang tidak diingini untuk menindas tindakan PAP. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. • KEHIDUPAN KEMUDIAN : Pada 1977. dengan Tunku dan bekas Perdana Menteri. Perhimpunan-perhimpunan tunjuk perasaan yang mengikuti pilihan raya itu mencetuskan rusuhan kaum pada 13 Mei di Kuala Lumpur. pada 8 Ogos 1967. sebuah jawatan kuasa darurat. Dalam Pilihan Raya Umum 1969. Tunku kemudian meletakkan jawatannya sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Lee mengancam bahawa PAP akan menyertai Pilihan Raya Persekutuan 1964 di Malaya. dan pada 22 September 1970. "Mengenang kembali" ("Looking Back") dan "Sebagaimana yang Saya Perlihatkan" ("As I See It") kritis kepada kerajaan. Pada tahun 1961. Ruangruangnya. sebuah syarikat surat khabar yang berasaskan di Pulau Pinang. Pemisahan dan kemerdekaan Singapura menjadi rasmi pada 9 Ogos 1965. Thailand dan Filipina Perkumpulan ini kemudian digantikan dengan perkumpulan yang lebih besar. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. mengambil alih kuasa dan mengisytiharkan keadaan darurat.mencabar kedudukan Lee di sana. Tunku menjadi pengerusinya. Dalam perkataannya. setelah memperolehi sebahagian besar hak milik The Star. Pada 7 Ogos 1965. Perdana Menteri Dr Mahathir mengharamkan surat khabar itu. dan pada tahun 1987. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. Tunku menubuhkan Pertubuhan Asia Tenggara (ASA) yang memperkumpulkan Malaya. iaitu Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN). Ini menyebabkan perpecahan di dalam UMNO. Ini membangkitkan kemarahan Tunku yang mendesak supaya Singapura meninggalkan Malaysia. dan MAGERAN. Sebagai gerak balas. walaupun terdapatnya perjanjian awal bahawa beliau tidak akan berbuat demikian (sila lihat Hubungan PAPUMNO. Tun Hussein Onn . Tunku mengumumkan kepada Parlimen Malaysia di Kuala Lumpur bahawa Parliamen haruslah mengundi untuk menyokong peninggalan Singapura daripada Persekutuan. majoriti Parti Perikatan dikurangkan dengan hebat. Sebahagian pemimpinpemimpin UMNO yang diketuai oleh Tun Abdul Razak kritis terhadap cara pengendalian krisis itu oleh Tunku.

Allahyaraham Tun Abdul Razak merupakan anak sulung kepada Dato' Hussein bin Mohd Taib dan Hajah Teh Fatimah bt Daud. Y. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Abang ipar Abdul Razak. Alor Star. Dalam tahun-tahun terakhirnya. Tun Abdul Razak mengahwini Toh Puan Rahah Tan Sri Hj Mohd Noah pada bulan September 1952 dan mempunyai lima orang anak lelaki. Selepas kematiannya. Tunku kemudian menyokong Semangat 46 yang merupakan kumpulan serpihan UMNO yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Dato' Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak. ialah penggantinya sebagai Perdana Menteri ketiga.A. Beliau termasyhur dalam pelancaran Dasar Ekonomi Baru (1971) (NEP) yang bertujuan untuk mengatasi masalah ketidaksamaan ekonomi dan sosial yang telah membangkitkan antagonisme perkauman dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum. Beliau berkempen dengan cergas untuk Semangat 46 dalam Pilihan Raya Umum 1990. Allahyarham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (22 September 1970 hingga 14 Januari 1976) "Bapa Pembangunan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Allahyaraham Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein (11 Mac 1922 .B. Dilahirkan di Pulau Keladi. tetapi pendaftarannya dibatalkan oleh Dr Mahathir yang menubuhkan UMNO Baru. tetapi sewaktu itu.menubuhkan sebuah parti baru yang digelar "UMNO Malaysia". dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. Tun Hussein Onn. menjadi . kesihatannya telah merosot. Anak sulungnya. Pekan.14 Januari 1976) merupakan Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari tahun 1970 sehingga 1976. Pahang. Beliau keturunan bangsawan Bugis yang telah lama merupakan ketua-ketua suku kaum Pahang. Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. beliau telah dikenang sebagai "Bapa Pembangunan".

A. sebuah wadah untuk perbincangan persoalanpersoalan politik negara untuk penuntut-penuntut Malaya. beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut di Kolej Raffles. pendidikannya terpaksa ditamatkan sewaktu pencetusan Perang Dunia II. Y. Selepas pendidikannya tamat di Kolej Melayu Kuala Kangsar.A.B. Abdul Razak pergi ke Britain pada tahun 1947 untuk belajar jurusan undang-undang. Bersamping itu. Anak-anaknya yang lain ialah Datuk Ahmad Johari Razak. Y. melalui biasiswa Malayan Union. Mohamed Nazim dan Mohamed Nazir. • PENDIDIKAN : Sejak di sekolah rendah lagi. Y. beliau telah menubuhkan Malayan Forum yang dipengaruhi oleh Parti Buruh British untuk memberi kesedaran politik kepada pelajar-pelajar Malaya.Perdana Menteri Malaysia keenam menggantikan Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi pada tahun 2009. Pada tahun 1950. Abdul Razak menerima ijazahnya daripada Lincoln's Inn di London. beliau menerima ijazah undang-undangnya daripada Lincoln's Inn di London. dipilih sebagai setiausaha di bawah Tunku yang dipilih sebagai presiden kesatuan itu.A. • KERJAYA : Y. Bagaimanapun. Beliau juga merupakan salah seorang "King Scolar". Y.B.B.B. Tun Abdul Razak melanjutkan pelajarannya dalam bidang undang-undang di Britain. Singapura pada 1940. Abdul Razak menjadi ahli Parti Buruh British dan sebagai ahli Kesatuan Melayu United Kingdom (KMUK). Abdul Razak bertugas dengan Perkhidmatan Pentadbiran Tanah Melayu. Tun Abdul Razak telah menyertai Angkatan 136 (Force 136) yang merupakan gabungan askar yang dilatih oleh Pegawai British untuk mengambil semula Tanah Melayu daripada Jepun. Selain itu. Sekembalinya ke tanahair. Abdul Razak telah menunjukkan kepintaran dan kecemerlangan dalam bidang pelajaran dan sukan. Selepas peperangan. Abdul Razak juga menubuhkan "Forum Malaya". Mohamed Nizam. Pada tahun 1950. Perak. Beliau juga menganggotai Persatuan Fabian dan Malayan Students Union. Tun .A.B. Pada tahun 1947. beliau bertemu dengan Tunku Abdul Rahman yang sedang membuat percubaan yang ketiga untuk memperoleh ijazah undang-undangnya. Sewaktu menuntut di England. Beliau kemudian dipilih untuk menyambung pelajaran di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Pada tahun 1939. Tun Abdul Razak merupakan ahli Parti Buruh British dan pemimpin pelajar Kesatuan Melayu Great Britain yang terkenal. Tun Abdul Razak telah dilantik menggantikan bapanya yang telah meninggal dunia sebagai Orang Kaya Indera Syahbandar dan pada masa yang sama turut menyertai Perkhidmatan Awam Malaya.A.

beliau menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar di samping memikul tugas sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan.A. . Tun Abdul Razak juga merupakan salah seorang ahli rombongan ke London bagi menuntut kemerdekaan daripada British pada Februari 1956. Beliau berusaha dengan gigihnya untuk menjamin supaya petani-petani mendapat pendapatan yang setimpal dengan usaha-usaha mereka.B.A. beliau telah dilantik sebagai Pemangku Ketua Menteri Pahang. Tun Abdul Razak juga dikenali sebagai orang yang bertanggungjawab dalam melancarkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1971. Maka gelaran "Bapa Pembangunan" yang diberikan kepada beliau amatlah tepat. Beliau merupakan seorang pemimpin yang memberi sumbangan besar kepada sistem pendidikan kebangsaan. DEB meletakkan dua matlamat asas iaitu untuk mengurangkan dan menghapuskan kemiskinan tanpa mengira kaum dan menyusun semula masyarakat. Ini dikenali sebagai "Buku Merah" dan dilengkapi pula dengan "Bilik Gerakan" yang mencatit butir-butir rancangan di setiap tempat termasuk segala kemajuan dan kegagalan rancangan-rancangan tersebut. Tun Abdul Razak telah dilantik oleh Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj sebagai Pengarah MAGERAN dan di bawah MAGERAN. Beliau seterusnya dilantik menjadi Menteri Pendidikan selepas beliau memenangi pilihan raya umum negara yang pertama pada Julai 1955.B. ini diuruskan melalui Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan dan Negeri-negeri. Y. MAGERAN dibubarkan pada tahun 1971 dengan pemulihan Parlimen. Beliau telah berjaya menambah bilangan ahli parti dan menjana perpaduan untuk membentuk ketahanan nasional melalui kestabilan politik.A. Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) telah ditubuhkan dan mengambil alih pentadbiran kerajaan.Abdul Razak juga mula bergiat aktif dalam bidang politik. Y. parlimen dibubarkan dan darurat diistiharkan di seluruh negara. beliau berkhidmat sebagai Penolong Setiausaha Negeri Pahang dan pada Februari 1955. berlakunya peristiwa 13 Mei dan perlembagaan negara telah digantung. pertahanan dan sosioekonomi. beliau telah dilantik menjadi Ketua Pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). Antara lain. DEB merupakan projek pembangunan negara yang dijalankan secara berperingkat melalui Rancanganrancangan Malaysia dari tahun 1970-1990. Selepas pilihanraya umum 1959. Dua tahun kemudian. pembangunan infrastruktur.B. Y. Parti Perikatan. Beliau turut menubuhkan Barisan Nasional pada 1 Januari 1973 untuk menggantikan parti memerintah. Pada 13 Mei 1969. Kejayaan yang dicapainya termasuk merangka satu dasar pembangunan yang meliputi setiap aspek keperluan negara. Ini terbukti apabila pada tahun 1950. ketenteraman awam berjaya dipulihkan semula.

B. Keseluruhan perabut dan bilik tidur Allahyarham masih lagi dikekalkan untuk tatapan generasi sekarang dan akan datang. Tun Abdul Razak semasa hayat beliau telah banyak mencurahkan tenaga dan usianya kepada perjuangan menegakkan kedaulatan negara. Penubuhan Memorial Tun Abdul Razak ini dikira sebagai perintis usaha-usaha menghargai dan mengabdikan sumbangan-sumbangan beliau dan juga pembuka jalan kepada kajian lebih mendalam untuk mengenali beliau. Memorial ini menempatkan bahan-bahan pameran seperti gambar potret. hadiah-hadiah dan anugerah-anugerah kebesaran dan memorabilia kepunyaan dan mengenai Allahyarham Tun Abdul Razak sejak kecil sehingga akhir hayat beliau. Tun Abdul Razak meninggal dunia di London pada 14 Januari 1976 ketika berusia 54 tahun. bahan-bahan pandang dengar. dokumen-dokumen. Bagi memperingati segala jasa dan sumbangan Allahyarham kepada negara. Kuala Lumpur. pentadbirannya dan pasang surutnya politik. .A. Memorial ini pada asalnya merupakan bekas kediaman rasmi beliau dan keluarga semasa hayatnya. Kuala Lumpur. Masjid Negara. kerajaan telah membina Memorial Tun Abdul Razak yang terletak di Jalan Perdana.• KEHIDUPAN KEMUDIAN : Y. Pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar bagi seluruh rakyat Malaysia. Jenazah beliau telah dikebumikan di Makam Pahlawan. Kenderaan seperti speedboat dan golf cart yang pernah diguna oleh beliau turut dipamerkan di sini. Jasanya yang tidak ternilai ini diharapkan dapat dicontohi serta diteladani oleh semua pemimpin-pemimpin dan juga seluruh rakyat Malaysia. buku-buku. Momorial ini siap dibina pada bulan Oktober 1961 sebagai kediaman rasmi beliau dan kemudiannya diubahsuai menjadi sebuah memorial pada tahun 1994. kesejahteraan rakyat dan keamanan dunia.

kini Telok Kurau Primary School (Sekolah Rendah Telok Kurau) dan di English College (kini digelar "Maktab Sultan Abu Bakar"). India. Oleh sebab usahanya dalam pemupukan perpaduan di kalangan masyarakat Malaysia. Selepas persekolahannya.29 Mei 1990) merupakan Perdana Menteri Malaysia ketiga yang berkhidmat dari tahun 1976 sehingga 1981. Hussein Onn menerima pendidikan awalnya di Telok Kurau School Singapura. Dilahirkan di Johor Bahru. Beliau diperlihatkan sebagai seorang yang amat ikhlas dalam perjuangan untuk mencapai perpaduan kaum dan mempunyai reputasi untuk bertindak keras kepada sesiapa yang mencuba membangkitkan kekacauan perkauman di dalam negara. Setahun kemudian.Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn (15 Januari 1976 hingga 15 Julai 1981) "Bapa Perpaduan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato' Onn (12 Februari 1922 . beliau dihantar ke Maktab Tentera Sandhurst di Dehradun. kerajaan British melantik Hussein Onn sebagai pengajar di "Pusat Perekrutan dan Latihan Polis Malaya" di Rawalpindi. Hussein Onn menyertai Pasukan Tentera Johor sebagai kadet pada tahun 1940. Selepas ditauliahkan. Tun Hussein Onn telah dikenang sebagai "Bapa Perpaduan". . Johor Bahru. Hussein Onn adalah anakanda kepada Dato' Onn Jaafar yang menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pada tahun 1946. beliau menyertai Regimen Hyderabad (Tentera India) dan berkhidmat di Timur Tengah sewaktu peperangan. Selepas peperangan. Bondanya Datin Halimah Hussein.

satu pencapaian yang cukup cemerlang bagi seorang bumiputera semasa penjajahan British. Apabila Perang Dunia Kedua tamat pada tahun 1945. Johor Bahr u. • PENDIDIKAN : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menerima pendidikan awal di English College (kini Maktab Sultan Abu Bakar). Bermula tahun 1942 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terlibat secara aktif dalam peperangan di Mesir. . Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya dipinjamkan ke unit pengambilan orang-orang baru dan melatih para pejuang bawah tanah Malaya menentang tentera Jepun yang menawan Malaya. Malangnya pendidikan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn tidak dapat diteruskan selepas menamatkan Senior Cambridge kerana meletusnya Perang Dunia ke II. India dan setelah ditauliahkan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menyertai Regimen Hyderabad ke 19. Hussein Onn kemudian ditugaskan untuk bekerja di negeri Selangor. Selama 6 tahun berkhidmat dalam tentera. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terus menyertai Pasukan Tentera Johor (Johor Military Forces) dan menjalani latihannya di Maktab Tentera Sandhurst di Dehra Dun. beliau menyertai Perkhidmatan Awam Malaya sebagai Penolong Pegawai Pentadbir di Segamat. India di New Delhi. Palestine. Perkhidmatan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sebagai Kapten tentera membawa beliau ke Mesir. Palestin dan Iraq. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dikenali sebagai seorang yang berdisiplin dan menepati masa. Pada tahun berikut. Johor. Syria. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn ditempatkan di Cawangan Perisikan Ibu Pejabat Tentera British. di mana beliau menjadi pegawai daerah untuk Klang dan Kuala Selangor. Apabila Perang Dunia Kedua meletus di rantau Asia. Syria. Dari Madras Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn merancang dan menggerakkan operasi peperangan gerila terhadap Jepun. di Johor Bahru. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya bersara dari perkhidmatan ketenteraan dengan berpangkat kapten. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kembali ke Tanah Melayu dan memulakan tugasnya sebagai Pemerintah Polis Depot.Hussein Onn pulang ke Malaysia pada 1945 dan dilantik sebagai Komandan Depot Polis Johor Bahru. Iran dan Iraq.

Disamping penglibatannya dalam politik. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudian menyertai ayahandanya dalam bidang politik apabila ayahandanya menubuhkan Pergerakan Melayu Johor Semenanjung. Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Pada masa itu beliau telah pun berumah tangga dengan Toh Puan Suhaila binti Tan Sri Hj Mohd Noah dan mempunyai 6 orang anak. England dan lulus pada tahun 1958. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya meninggalkan alam politik apabila menukar arah dengan melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang di Lincoln's Inn. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai Penolong Setiausaha Agung UMNO dan kemudiannya sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang pertama pada usia 28 tahun. Apabila Datuk Onn bin Jaafar menarik diri dari UMNO. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memasuki Perkhidmatan Pentadbiran Melayu dan berkhidmat di Kuala Selangor dan Kelang sebagai Penolong Pegawai Daerah.Ibarat sireh pulang ke ganggang beliau menyertai UMNO semula atas pelawaan birasnya. Pada tahun 1950 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan disamping menduduki Majlis Mesyuarat Perundangan Negeri Johor dan Majlis Kerja Negeri Johor. Walau bagaimanapun penglibatan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mulai pudar apabila cadangan bapanya untuk membuka pintu UMNO kepada orang bukan Melayu tidak dapat diterima oleh orang Melayu.• KERJAYA : Kemudiannya Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menjadi ahli Perkhidmatan Pentadbiran Melayu. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dihantar ke beberapa tempat di Johor dan Selangor sebagai Penolong Pegawai Daerah. Apabila UMNO ditubuhkan. Semangat Allahyaraham Datuk Onn b Jaafar menentang Malayan Union turut mengapikan semangat Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn untuk bersama bapanya menentang Malayan Union. Yang DiPertua UMNO . Sekembalinya ke tanah air Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn membuka firma guamannya sendiri di Kuala Lumpur. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudiannya menjadi Setiausaha Agung UMNO dan Allahyaraham Tun Abdul Razak pula mengambil alih sebagai Ketua Pemuda UMNO. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn kemudianya menyertai ayahandanya keluar dari UMNO dan menubuhkan Independent of Malaya Party (IMP) pada tahun 1951 dan kemudiannya Parti Negara.

Ketika menjadi Perdana Menteri Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah meneruskan agenda pembangunan yang telah digariskan oleh Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein khususnya dalam menggerakkan 'Dasar Ekonomi Baru'. Pada Jun 1969 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik sebagai ahli jawatankuasa Kerja UMNO (kini Majlis Kerja Tertinggi UMNO. 15 Januari 1976. Ismail. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn maju setapak lagi apabila dalam Perhimpunan Agung UMNO tahun 1972. Apabila Tun Dr Ismail meninggal dunia. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri pada 13 Ogos 1973. Walaupun Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah lama menghilangkan diri dari arena politik. Walaupun pada masa itu ekonomi negara terjejas oleh kemelesetan ekonomi dunia. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn fasih tentang hal ehwal keselamatan. Kementerian Pelajaran terus meningkat maju.pada tahun 1964. telah diperhebatkan malah golongan yang bersimpati dengan aliran komunis dipulihkan menerusi gerakan-gerakan pengitipan (intelligen) yang berjaya. • PERANAN DAN SUMBANGAN : Penyertaannya dalam kabinet Malaysia bermula pada September 1970 apabila dilantik menjadi Menteri Pelajaran oleh Perdana Menteri Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Sebagai seorang perwira. Kepulangan Allahyaraham Tun Abdul Razak Dato' Hussein ke Rahmatullah pada 14 Januari 1976 telah mengejutkan seluruh negara. tapi UMNO yang mempunyai kepercayaan atas kebolehan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mencalonkannya sebagai calon Perikatan bagi kawasan Parlimen Johor Bahru Timur. Di bawah pentadbirannya. merangkap Menteri Perdagangan dan Perindustrian. Dasar-dasar dan program-program yang diketegahkannya tidak pernah lari dari sasaran Dasar Ekonomi Baru. Di dalam mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada 8 Ogos 1973 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn dilantik menjadi Timbalan Presiden UMNO berikutan kematian Tun Dr. Di bawah pentadbiran Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn akan sentiasa dikenang sebagai pemimpin yang melayari Malaysia meniti arus pembangunan dengan konsisten tanpa banyak kontroversi. Semasa pentadbirannya usaha membenteras pengganas komunis di hutan dan di bandar-bandar semasa tempoh darurat. beliau menjadi salah seorang daripada tiga orang Naib Presiden yang dipilih. Pada 1978 Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menang tanpa bertanding bagi jawatan Presiden UMNO. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn . Berikutan itu dalam satu mesyuarat tergempar Majlis Tertinggi pada 17 Januari Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn telah disahkan sebagai pemangku Presiden UMNO. Kepercayaan ini tidak meleset kerana Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memenangi kerusi Parlimen ini dengan mudah sahaja pada Mei 1969. Pada hari Khamis. angkatan bersenjata Malaysia telah diperbesarkan dan dipermodenkan apatah lagi rantau Asia Tenggara ketika itu gempar ekoran jatuhnya Vietnam Selatan ke tangan komunis dan termashyurnya cita-cita 'Teori Domino' komunis. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ketiga di Istana Negara.

Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn melancarkan pula Skim Amanah Saham Nasional (ASN) yang merupakan satu dana amanah bumiputera yang membantu peningkatan ekuiti bumiputera dalam ekonomi negara. Dalam sejarah. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn akan sentiasa dikenang sebagai 'Penyambung Warisan Yang Terbilang'. Pengalaman ketenteraan menjadikan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn seorang yang berdisiplin dan mementingkan ketepatan masa. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn menyatakan hasratnya untuk tidak mempertahankan jawatan Presiden UMNO sekaligus mengundurkan diri dari kepimpinan negara. mewarisi program pembangunan yang dijana oleh sahabatnya dan melaksanakannya dengan penuh setia. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn memberi kebebasan akhbar dan majalah untuk memberi kritikan dan komentar dengan harapan ini akan meningkatkan prestasi pentadbirannya. Malah Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pula mewariskan kerajaan kepada Dr. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn disemadikan di Makam Pahlawan . Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn adalah seorang negarawan yang disegani dan dihormati. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn berjaya melancarkan Rancangan Malaysia yang ke 4 pada bulan April 1981. Seperti bapanya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn sentiasa mencuba meningkatkan taraf hidup masyarakat Melayu yang agak ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum lain terutamanya dari segi ekonomi. Akibat kesihatan beliau yang merosot. Amerika Syarikat kerana serangan sakit jantung.berjaya mengawal keadaan dan membantu Malaysia berkembang dari segi ekonomi dan sosial. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pernah menjalani rawatan jantung pada awal 1981. Mahathir dalam keadaan yang stabil dan UMNO dalam keadaan yang begitu kukuh. Dengan itu. Sumbangan Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn yang terbesar ialah menegakkan tiang keamanan yang kukuh. pada 20 April 1981. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn mewarisi kepimpinan UMNO yang pernah disandang oleh ayahandanya. Tetapi beliau masih aktif dalam pertubuhanpertubuhan kebajikan seperti Tabung Mata dan ISIS. Beliau sangat tegas dan berpegang teguh kepada prinsip hidupnya. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn terkenal dengan sifat merendah diri serta jujur dan beliau disanjungi oleh masyarakat Malaysia sebagai seorang pemimpin. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn pulang ke Rahmatullah pada 29 Mei 1990 dalam usia 68 tahun di San Francisco. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn juga dikenali sebagai 'Bapa Perpaduan' kerana berjaya memupuk semangat perpaduan berbilang kaum yang lebih erat dalam masyarakat Malaysia. Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 15 Mei 1981 atas sebab kesihatan dan diambil alih oleh Dato' Seri Dr Mahathir bin Mohamad pada 18 Julai 1981. • KEISTIMEWAAN : Allahyaraham Tun Hussein bin Dato'Onn adalah seorang yang amat berhati-hati apabila membuat keputusan yang melibatkan hal-ehwal negara. Keamanan negara yang diperkukuhkannya telah menarik pelabur luar menjadikan Malaysia sebuah negara yang stabil politik dan ekonominya.

Masjid Negara. M" dan nama penanya Che Det) dilahirkan pada 20 Disember 1925. Beliau merupakan anak bongsu daripada 9 adik-beradik. beliau menerajui negara ke arah arus kemodenan yang amat pantas dan menyebabkan kemakmuran di segala lapisan masyarakat Malaysia. Mahathir bin Mohamad juga digelar sebagai "Dr. . Tun Hussein Onn kini dikenang sebagai Bapa Perpaduan bagi mengenangkan segala jasa dan usahanya dalam memupuk perpaduan di negara ini. Ayahnya. Mohamad Iskandar. di Kedah. Pencapaian terbaiknya ialah keupayaannya mengekalkan keamanan dan kedamaian dalam sebuah negara yang berbilang bangsa melalui peningkatan golongan miskin menjadi golongan pertengahan orang Melayu begitu ketara. Alor Setar untuk tempoh 2 tahun sebelum menyambung di sekolah kerajaan beraliran inggeris di Alor Setar. anak kepada seorang Malayalee Muslim (yang berasal dari Kerala. adalah berbangsa India. keluarga Mohamed Iskandar dan Wan Tempawan Wan Hanapi. Beliau adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat. beliau sentiasa dikritik atas gaya pemerintahannya yang autokratik dan tidak dapat lari dituduh bersifat kronisme seperti pemerintah-pemerintah lain di dunia. Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah laki-laki melayu di sebeerang Perak. India) dan ibunya berbangsa Melayu. Mahathir bin Mohamad (16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003) "Bapa Pemodenan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Tun Dr. Tun Dr. Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003. Walau bagaimanapun.

Ketika itu. Mahathir mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seberang Perak. Jalan Sultan Badlishah. Beliau akhirnya lulus Sijil Tinggi Pelajaran (Senior Cambridge) di sekolah tersebut. 5. Marina Mahathir Mirzan Mahathir Melinda Mahathir Mokhzani Mahathir Mukhriz Mahathir Maizura Mazhar Pada tahun 1957. 7. Jitra. Langkawi dan Perlis sehingga tahun 1957. Dr Mahathir telah bertanggungjawab dengan apa yang dipanggil pembangunan projek mega pada zaman pemerintahannya seperti projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC). 6. dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) pada tahun 1953. Siti Hasmah Mohamad Ali pada 5 Ogos 1956 dan dikurniakan tujuh cahaya mata. Klinik ini kemudiannya berpindah ke 1587. Beliau adalah seorang penganjur gagah nilai-nilai Asia — kapitalisme autokratik yang dianjurkan oleh negeri — sebagai alternatif kepada individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar berkecuali (laissez-faire). beliau ditugaskan sebagai doktor pelatih di Hospital Besar Pulau Pinang. Malaysia. Anak-anak beliau ialah : 1. 2. iaitu empat lelaki dan tiga perempuan. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Coridor/MSC). beliau berhenti dari perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri. Selepas mendapat ijazah. 05000 Alor Setar dan kekal sehingga sekarang. MAHA Klinik yang terletak di Jalan Tunku Ibrahim. Dr.Beliau kemudian melangsungkan perkahwinan dengan Dr. 4. Alor Setar pada tahun 1932. Selepas lulus. beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Government English School (GES). Sewaktu Perang Dunia Ke-2. Mahathir berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Alor Setar. . Singapura. Menara Berkembar PETRONAS. • KERJAYA DAN KELUARGA : Pada tahun 1954. Universiti Malaya. diikuti dengan membuka kedai kopi dan kemudiannya gerai buah-buahan di Pekan Rabu. yang akhirnya menjadi lambang kemegahan rakyat dan diterima ramai. Dr. kini Kolej Sultan Abdul Hamid. • PENDIDIKAN : Dr. beliau merupakan anak Melayu pertama yang membuka klinik persendirian di Alor Star yang pada ketika itu terdapat lima buah klinik sahaja. Alor Setar.Beliau juga merupakan seorang tokoh politik penting antarabangsa yang suka berterus-terang dan disifatkan kontroversi. 3. Mahathir menghabiskan masanya dengan berniaga cendol. Beliau seterusnya menuntut di Kolej Perubatan King Edward VII. Alor Setar. Kedah.

Ahli Majlis Penasihat Pendidikan Tinggi pada tahun 1972. Mahathir di dalam arena politik tidak begitu ketara dalam tahun-tahun 1950an disebabkan beliau masih menuntut di Universiti. Dr. mengubah kuota kemasukan. beliau hilang kerusi pilihan raya umum berikutnya iaitu pada tahun 1969. Mahathir berpindah ke Kementerian Perdagangan dan Industri dalam tahun 1978.Penglibatan Dr. Mahathir bergiat semula didalam bidang politik. pada 16 Julai 1981 berikutan perletakan jawatan . Selepas memenangi pilihan raya umum pada tahun 1964. beliau terus menulis esei dan komentar mengenai isu-isu sosio-politik negara di akhbar The Straits Times. Dr. beliau mengekalkan pembaharuan seperti peluang yang lebih kepada anak Melayu melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi. Bermula dari sinilah beliau menempa nama di kalangan masyarakat dan senario politik negara. Perletakan jawatan sebagai doktor kerajaan pada tahun 1957 telah membolehkan Dr. Beliau melepaskan jawatan ini untuk membolehkannya bertanding pada pilihan raya umum tahun 1974 yang mana beliau menang tanpa bertanding. Sebagai Menteri Pelajaran. Sepanjang menjadi Menteri Pelajaran. langkah pertama dalam perancangan beliau adalah mengubah polisi pendidikan negara supaya ianya menggambarkan usaha-usaha ke arah menghapuskan kemiskinan dan mewujudkan keadilan untuk semua dan memastikan semua individu diberi peluang membaiki taraf hidup mereka. Walau bagaimanapun. Mahathir dalam pilihanraya umum tahun 1978 telah membolehkan beliau mengekalkan jawatannya di dalam kabinet dan parti. tetapi menolaknya. Berikutan daripada pilihanraya itu. Semasa pilihanraya umum tahun 1964. Member Of the University Court and University of Malaya council serta Chairman of the National University Council pada tahun 1974. Mahathir dilantik sebagai Ahli Parlimen. Beliau juga adalah Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan Kabinet dimana beliau tidak putus-putus menggalakkan perdagangan dan pelaburan asing.Mahathir diberi kepercayaan menjadi calon dan seterusnya berjaya memenangi kerusi Parlimen Kota Setar di atas tiket Parti Perikatan. Beliau juga bertanggungjawab meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti 1975 yang ditentang oleh ahli akademik dan mereka yang terlibat dengan pendidikan. Beliau telah dipilih untuk bertanding pada pilihanraya negeri tahun 1959. Kemenangan beliau di dalam pertandingan kerusi Naib Presiden dalam Perhimpunan Agong UMNO (Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu) tahun 1975 telah menyumbang kepada kejayaan politik beliau. Berikutan kembalinya Tun Abdul Razak ke Rahmatullah dan perlantikan Tun Hussein Onn sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-3 dan Presiden UMNO. Dr. Mahathir telah dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri dimasa yang sama menjadi Timbalan Presiden Parti. Akhirnya. dan beberapa kriteria kemasukan ke pusat-pusat tersebut. Bagaimanapun. Dr. Dr. Daripada jawatan Menteri Pendidikan. Mahathir dilantik sebagai Senator pada tahun 1974. Kemenangan Dr. Akan tetapi sebagai seorang yang berdisplin dan tegas beliau berjaya melenyapkan kritikan terhadap polisi-polisi pendidikan. mengadakan biasiswa dan menubuhkan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM). Kecenderungan dan minatnya yang mendalam dalam bidang pendidikan membolehkan beliau dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pendidikan Tinggi yang pertama tahun 1968. Dr. Mahathir dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Kini semua pusat pengajian tinggi diuruskan di bawah Panduan Kementerian Pendidikan.

Beberapa agensi kerajaan telah diswastakan untuk meringankan bebebanan kewangan dan kerajaan. Pada tahun 1997. Terbukti kesannya. Mahathir telah memperkenalkan dasar Persyarikatan Malaysia iaitu suatu dasar dimana Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyatnya sebagai pekerja dan pemegang saham. malah lebih jauh daripada pemikiran orang Melayu khususnya. maka pada awal tahun 1980-an Dr. Kini. Mahathir telah mengubah sektor ekonomi asas negara daripada sebuah negara yang berasaskan pertanian kepada sebuah negara berasaskan perindustrian. namun hakikatnya beliau merupakan seorang yang berpandangan jauh dan terkehadapan. Dr. Detik-detik awal beliau diamanahkan menjadi Perdana Menteri Malaysia. Thailand dan Filipina. pernah memuji tindakan yang diambil Dr. sektor ekonomi negara pada ketika itu banyak bergantung kepada bahan komoditi utama seperti getah. Mahathir berjaya mengawal kegawatan ekonomi dengan menambat ringgit kepada dollar Amerika. Mahathir digelar "Bapa Pemodenan Malaysia" dan merupakan pemimpin yang paling lama memegang jawatan sebagai Perdana Menteri. Sepanjang 22 tahun beliau memegang jawatan pentadbiran tertinggi negara. Horst Kohler. kebergantungan ekonomi negara terhadap bidang perindustrian begitu ketara apabila sektor perkilangan membentuk 30% daripada asas ekonomi negara manakala sektor pertanian menurun kepada 8% sahaja berbanding 23% kira-kira 22 tahun lalu. majalah Asiaweek telah menamakan Dr. Mahathir dalam mengawal matawang negara.Perdana Menteri oleh Tun Hussien Onn atas sebab kesihatan. Walaupun kadangkala cetusan idea dan wawasan beliau kurang difahami. timah dan industri petroleum yang masih lagi diusahakan secara kecil-kecilan. Dr. satu pendekatan yang mendapat kritikan hebat pada mulanya oleh badan kewangan dunia seperti Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF). dimana beliau menduduki tempat kedua dalam senarai yang dikeluarkan oleh majalah tersebut. iaitu dari 16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003. Penamaan beliau memang tepat kerana ekonomi dunia ketika itu berada dalam kegawatan manakala krisis matawang melanda kebanyakan negara di dunia terutamanya negara-negara di Asia seperti Indonesia. Dr. Mahathir telah membuat keputusan untuk mempelbagaikan kegiatan ekonomi negara dan sekaligus mengurangkan pergantungan terhadap bahan komoditi. kelapa sawit. Malaysia adalah satu-satunya negara yang berjaya melepaskan diri daripada belenggu kegawatan tersebut tanpa perlu 'mengikat diri' kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh IMF seperti yang berlaku kepada negara-negara lain di Asia. banyak kemajuan dan pembangunan yang telah beliau rancang dan laksanakan. Dr. Hal ini ditambah pula dengan peningkatan harga matawang Yen yang menyebabkan berlaku kegawatan ekonomi selama beberapa tahun. harga bahan-bahan komoditi jatuh dengan teruk. Keputusan yang beliau ambil adalah tepat kerana pada pertengahan tahun 1980-an. Malah. Kedudukan beliau sebagai Chief Executive Officer (CEO) Malaysia adalah sesuai dan tepat dengan visi yang beliau rancang dan sasarkan. Dimasa pentadbirannya banyak .Mahathir sebagai antara 50 individu yang paling berkuasa di Asia.4 pada usia 55 tahun. Mahathir telah dipilih menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri yang ke. Memandangkan komoditi tidak dapat membantu mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan. Pengurus Besar IMF. Dr.

Selain itu. Malah corak pentadbiran dan ketegasan yang ditunjukkan oleh Dr. Litar Antarabangsa Sepang. dasar ini juga membawa perubahan yang sangat besar terutamanya dalam bidang teknologi kerana pihak-pihak yang terbabit perlu mempunyai kepakaran dalam bidang teknologi untuk memastikan perkhidmatan yang ditawarkan murah tetapi bermutu tinggi. Projek ini ilhamkan dan direalisasikan memandangkan Dr. Jabatan Telekom dan sebagainya. Antara yang terawal ketika beliau baru memegang jawatan sebagai Perdana Menteri ialah projek pengeluaran kereta proton melalui HICOM (Heavy Industries Corporation of Malaysia). Persyarikatan Malaysia telah berjaya meningkatkan prestasi. namun lebih ramai orang dapat menikmati hasil yang lebih baik daripada dasar yang dibuat ini. disebabkan terdapat tuduhan berlaku sikap pilih kasih terhadap syarikat yang ditawarkan projek-projek kerajaan. yang menunjukkan kereta-kereta dan motosikal nasional adalah yang terlaris di Malaysia.syarikat-syarikat utiliti seperti Lembaga Letrik Negara. Projekprojek ini secara tidak langsung berjaya meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara sedang membangun yang dikenali dunia. ialah peningkatan pembagunan industri berat dan yang penting juga pertukaran teknologi asing kepada teknokrat Malaysia. Di antara langkah-langkah lain. Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri menyebabkan negara ini disegani dunia. Dasar penswastaan negara ialah contoh pengurusan kewangan beliau yang agak memberangsangkan walaupun mencetus kontroversi di awal perlaksanaannya. Persyarikatan juga bertujuan menjana kerjasama dan bekerja sebagai rakan kongsi antara sektor awam. Selain projek kereta nasional. Mahathir telah membawa Malaysia ke persada kecemerlangan. tempat perlumbaan sukan permotoran berprestij. Sepanjang tempoh 22 tahun sebagai Perdana Menteri. Salah satu kejayaan didalam gerakan ini ialah penubuhan industri otomatif negara. Walaupun projek beliau ini dianggap agak keterlaluan memandangkan negara ketika itu masih muda dalam projek pembuatan kereta nasional namun negara kita boleh berbangga kerana projek ini begitu berjaya sehingga mampu bersaing dengan pengeluar kereta lain di seluruh dunia. daya pengeluaran serta imej negara. masalah kewangan sering menjadi perhatian beliau dan antara tugas penting beliau adalah memastikan perbelanjaan kewangan negara berada dalam keadaan terkawal. Kebijaksanaan Tun Dr. satu lagi projek besar (mega project) yang beliau cetus ialah Koridor Raya Multimedia atau Multimedia Super Corridor (MSC). Dr. Mahathir dalam mengurus 'perniagaan' sememangnya sesuatu yang semula jadi kerana beliau pernah menjadi usahawan muda di Pekan Rabu. Sebagai orang yang memegang tampuk tertinggi pengurusan negara. Dasar yang diperkenalkan di penghujung tahun 1980-an ini bertujuan mengurangkan perbelanjaan oleh pihak kerajaan di samping memberi perkhidmatan yang lebih baik. telah disenaraikan sebagai korporat awam. Formula One dan Menara Berkembar Petronas. Projek-projek besar yang dibangunkan dan direalisasikan semasa beliau menjadi 'CEO' Malaysia antaranya ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Walau banyak pihak mempersoalkan dasar ini. Alor Setar semasa masih berada di alam persekolahan. . Mahathir telah sedar akan peri pentingnya teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam dunia perdagangan masa kini dan masa depan. Stadium Nasional Jalil.

Selepas menerima Sarjana Muda Sastera dalam bidang Pengajian Islam daripada Universiti Malaya pada tahun 1964. Kejayaan Malaysia sebagai negara membangun dan sebuah negara Islam yang unggul di rantau ini telah diiktiraf dunia. Abdullah berkahwin dengan Allahyarhamah Datin Seri Endon binti Dato' Mahmood pada tahun 1965 dan dikurniakan dua orang cahayamata dan empat cucu. Abdullah berpindah ke Majlis Gerakan Negara (MAGERAN). Malaysia mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dikalangan negara-negara maju dunia. beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tinggi Bukit Mertajam dan di Penang Methodist Boys School. Pulau Pinang. beliau tidak dibenarkan melanjutkan kursus kepujian dalam bidang ekonomi dan memilih untuk belajar Pengajian Islam. Abdullah kemudiannya dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pengarah Kementerian Kebudayaan. Mahathir dapat kita lihat berada di mana sahaja. Pulau Pinang.Malaysia telah melalui pelbagai pembaharuan fizikal. Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (31 Oktober 2003 hingga 2 April 2009) "Bapa Pembangunan Modal Insan" • KEHIDUPAN PERIBADI : Dilahirkan dalam keluarga yang warak di Kampung Perlis. Beliau pada mulanya ingin belajar Ekonomi di Universiti. Pada 20 Oktober 2005. Warisan pusaka yang ditinggalkan oleh Dr. beliau menyertai sektor perkhidmatan awam sebagai Penolong Setiausaha di Jabatan Perkhidmatan Awam. sebelum menjadi Timbalan Ketua Setiausaha dalam kementerian yang sama pada tahun 1974. Bayan Lepas. Malaysia telah menjadi negara yang disegani dan dihormati di pentas dunia. Endon Mahmood meninggal dunia selepas bergelut dengan penyakit . Belia dan Sukan. mental dan sosial. Pada tahun 1969. sebuah badan yang berkuasa eksekutif untuk mentadbir negara yang ditubuhkan selepas rusuhan kaum pada Mei 1969. Abdullah memulakan kerjayanya sebagai guru. namun setelah gagal dalam kertas Statistik.

Bermula dari 2005. Sebenarnya. Dikenali dalam lingkungan orang Melayu di Malaysia sebagai Pak Lah (singkatan untuk "Pak Cik Abdullah"). beliau mungkin bermain golf. Abdullah telah berjanji mengetatkan kawalan rasuah dengan memberikan lebih kuasa kepada agensi-agensi pencegah rasuah serta memudahkan rakyat untuk mendedahkan amalan rasuah kepada pihak berkuasa. sebagai Menteri Kewangan. Abdullah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri pada Januari 1999. Abdullah juga gemarkan pertunjukan muzikal – ‘My Fair Lady’ antara yang paling diminatinya – serta seniman klasik seperti Nat King Cole. Sebagai Presiden Barisan Nasional . satu tafsiran Islam yang mengatakan bahawa perkembangan ekonomi dan teknologi adalah secocok dengan ajaran Islam.Abdullah juga terkenal kerana menekankan keselamatan dalam negeri.barah payu dara sejak 2003. selepas pemecatan Anwar Ibrahim. beliau amat gemar mencuba pelbagai jenis makanan. Beliau juga sangat berminat dengan kereta. Beliau menghargai hasil seni Malaysia. Sebagai seseorang yang dibesarkan di Pulau Pinang. melakukan senaman atau meluangkan masa bersama cucu-cucunya. Beliau juga mempunyai alat iPod Nano. • KERJAYA DAN POLITIK : Kerjaya politiknya kembali sempurna dengan perlantikan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri serta Menteri Hal-ehwal Dalam Negeri pada Januari 1999. Beliau juga membuat tuduhan rasuah ke atas beberapa tokoh masyarakat dari zaman Mahathir. Pada 10 September 2004. Selain itu. Sejak menjadi Perdana Menteri. Malangnya beliau tidak banyak berpeluang memandu kereta sendiri atas sebab-sebab keselamatan. pentadbirannya menumpukan pemulihan sektor pertanian Malaysia. Abdullah membatalkan pengharaman Kitab Iban. Abdullah telah menjawat jawatan pengerusi untuk Pergerakan NegaraNegara Berkecuali (NAM) dan Pertubuhan Persidangan Islam (OIC). Abdullah sering menggunakan nama panggilan itu untuk merujuk kepada diri sendiri dalam perhimpunan awam. kerajaan Malaysia telah mengeluarkan kenyataan bahawa Abdullah harus tidak dirujuk dengan nama panggilannya dalam dokumen rasmi serta dalam surat khabar. dan merupakan seorang pengumpul seni ukiran kayu. Selain itu. bagaimanapun. Sebagai Menteri Hal-ehwal Dalam Negeri. nama panggilan tersebut masih boleh digunakan secara tidak rasmi. Untuk menghilangkan lelah bekerja. serta anyaman rotan. beliau juga menjadi pengerusi untuk ASEAN. beliau berkahwin dengan Jeanne Abdullah dan melangsungkan akad nikah pada 9 Jun 2007. Abdullah. Abdullah juga mengemukakan Islam Hadhari. Sejak menjadi perdana menteri. Abdullah juga adalah Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. sebelum dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia pada 31 Oktober 2003. Seterusnya. Dalam tempoh kurang daripada 2 tahun menduda. mengemukakan belanjawan sulungnya yang dianggap oleh orang ramai sebagai berorientasi pengukuhan dan penyelenggaraan berbanding dasar pertumbuhan yang ditekankan oleh Dr Mahathir. selepas menyaksikan pertumbuhan amalan rasuah seperti penyogokan dalam pasukan polis. satu tindakan yang dipuji oleh orang ramai.

Anwar Ibrahim. Barisan Nasional. memuji Abdullah di khalayak ramai kerana tidak campur tangan sewaktu mahkamah mengubah keputusan tentang sabitan liwatnya. beliau mencapai kemenangan besar untuk Barisan Nasional. beliau telah dikenali sebagai Bapa Pembangunan Modal Insan. dan Perak kepada parti pembangkang serta sekali lagi gagal merampas balik kuasa di Kelantan dalam Pilihanraya Umum Malaysia 2008. Dr Mahathir. Selain itu pemahaman Islam Hadhari juga menyumbangkan kepada pembangunan modal insan ini. yang telah dikurung oleh bekas Perdana Menteri. Pulau Pinang. . Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2004 yang merupakan pilihan raya sulung Abdullah sejak menjadi Perdana Menteri. Ini kerana beliau ingin menyerahkan jawatan tersebut kepada pengganti beliau sebagai Presiden UMNO sekaligus sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6. Oleh itu. Kedah. sewaktu dilepaskan dari penjara. Selepas kecemerlangan besar dalam penggal pertama beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia apabila menyapu banyak kerusi pada Pilihanraya Umum Malaysia 2004. Ini kerana beliau percaya modal insan merupakan aset terpenting untuk memacu negara ke hadapan. Kemenangan ini dianggap secara meluas sebagai tanda berkenan kepada visi Islam yang sederhana berbanding fundamentalisme agama serta sokongan kepada dasar-dasar pencegah rasuahnya. partinya menewaskan PAS yang merupakan kerajaan negeri itu serta hampir-hampir menawan kubu PAS di Kelantan. Itulah legasi Abdullah kepada Malaysia selepas mengundurkan diri sebagai pemimpin No. 1 negara. bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohammad berpendapat bahawa Abdullah harus mempertimbangkan perletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri Malaysia setelah kegagalan besar Barisan Nasional dalam pilihanraya tersebut. dengan pencapaian 198 daripada 220 kerusi di Parlimen. bekas Timbalan Perdana Menteri. Modal Insan sentiasa mendapat tempat di hati Tun Abdullah Ahmad Badawi sepanjang memegang jawatan sebagai Perdana Menteri. Mahathir berundur dari arena politik. Pada September 2004. parti campurannya. Oleh ini. Di Terengganu. beliau telah menggantikan beliau sebagai pucuk pimpinan parti pemerintah.Apabila Tun Dr. beliau menerima tamparan dan ujian hebat apabila Barisan Nasional yang diketuainya pada Pilihan raya umum Malaysia 2008 telah gagal mempertahankan majoriti 2/3 kerusi Parlimen dan kehilangan kuasa pemerintahan di 4 buah negeri iaitu Selangor. Melepaskan jawatan Perdana Menteri Abdullah tidak menawarkan diri untuk menjadi calon Presiden pada pemilihan Agung UMNO pada 2009.

Pahang. akibat kematian bapanya.. Beliau menang tanpa bertanding merebut kerusi Parlimen Pekan yang kosong. Pada tahun 1987 beliau bercerai dengan Ku Yie dan berkahwin dengan Datin Seri Rosmah Mansor dan mendapat dua anak lagi: Mohd Norashman Najib dan Nooryana Najwa Najib. Pada tahun 1976. • POLITIK : Najib mula menceburkan diri dalam arena politik setelah kematian mengejut bapanya. England.Dato' Seri Mohd Najib bin Haji Tun Abdul Razak (Mulai 3 April 2009) Mengorak Perubahan. Najib mendapat pendidikan rendah dan menengah di Institusi St. • KEHIDUPAN PERIBADI : Dato' Seri Najib lahirkan di Kuala Lipis. Kuala Lumpur. John. England pada tahun 1974. . Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Ekonomi Industri daripada Universiti Nottingham. Mohd Nazifuddin Najib dan Puteri Norlisa Najib. Najib berkahwin dengan Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar dan mendapat tiga anak: Mohd Nizar Najib (lahir 1978). Beliau juga sepupu kepada Datuk Hishamuddin Tun Hussein. Tun Abdul Razak Hussein di London pada 14 Januari 1976. dan kemudian belajar di Kolej Lelaki Malvern di Worchestershire. Beliau merupakan anak sulung kepada Tun Abdul Razak Hussein dan Toh Puan Rahah Mohammad Noah.

Kepimpinan beliau teruji dan terus diberi tanggungjawab oleh pucuk pimpinan negara.Timbalan Menteri Pendidikan 1981-1982 .Timbalan Menteri Tenaga. beliau menjadi Menteri Besar paling muda dalam sejarah negara apabila dilantik sebagai Menteri Besar Pahang ketika berumur 29 tahun.798 undi -kalah . ekoran langkah Anwar untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO. Pada tahun 1982. beliau dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pekan dan ahli EXCO Pemuda UMNO pada 1976. beliau bertanding jawatan Naib Presiden UMNO. 2. Telekom dan Pos 1980-1981 .Timbalan Menteri Kewangan 1982-1986 . Pada 1987. 1999-2008 . Beliau menjadi ketua pada 25 Mei 1988 setelah UMNO ditubuhkan semula.Beliau memperkenalkan beberapa langkah drastik tetapi populis iaitu dengan menghapuskan dasar (PPSMI) sebagai langkah mendengar keluhan rakyat apabila dasar yang diamalkan sejak 2003 itu mendapat reaksi negatif daripada banyak . Beliau telah bertanding di kawasan parlimen Pekan . 1978-1980 . 3. Belia & Sukan 1990-1995. sebuah gagasan yang menepati definisi setiap rakyat Malaysia tanpa membezakan warna kulit.ketika berumur 23 tahun. Telekom dan Pos pada tahun 1978 ketika usia 25 tahun. Kemudian beliau dipilih sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO mulai tahun 1981. pada tahun 1982 hingga 1986. agama dan latar belakang. Calon lawan ialah Khairul Anuar Bin Ahmad Zainudin dari PKR mendapat 9. 4. Dalam UMNO. Beliau terus mempertahankan jawatan Naib Presiden dalam pemilihan parti pada tahun 1993. 1996 dan 2000. Selepas menjawat jawatan perdana menteri Malaysia ke-6 pada 3 April 2009. Najib memenangi kerusi Naib Ketua Pemuda UMNO tanpa bertanding setelah Datuk Mokhtar Hashim mengosongkan jawatan itu. beliau telah melancarkan kempen Satu Malaysia.Menteri Kebudayaan.Menteri Pertahanan 1995-1999 . Kemudian.Menteri Pendidikan Najib juga pernah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Penternakan (Majuternak) pada tahun 1977-1979. Antara jawatan yang pernah disandang dalam kabinet ialah: 1. Najib dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Datuk Seri Najib bertanding menggunakan tiket Barisan Nasional . 5. beliau diumumkan sebagai Pemangku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO oleh Anwar Ibrahim setelah Anwar didesak bertanding Naib Presiden UMNO. Pada tahun 1993 pula.Menteri Besar Pahang 1986-1987 . 6. Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008. keturunan. Najib menjadi timbalan menteri paling muda apabila dilantik sebagai Timbalan Menteri Tenaga. dan merupakan ahli parlimen termuda yang pernah dipilih ketika itu. negeri Pahang. 7. Pada 7 Januari 2004. Datuk Seri Najib telah menang dengan mendapat undi sebanyak 36262.

Di Tokyo. Beliau melawat pusat kitar semula di Kawasaki. Sistem transit ini akan mempunyai kemudahan CIQ bersama di Singapura. Najib Tun Razak melawat Singapura Pada 24 Mei 2010. .pihak. 271 hektar milik KTMB di Tanjong Pagar.S. Jika setuju. Pejabat kastam. • DASAR LUAR ERA NAJIB TUN RAZAK : Kerjasama dengan Amerika Syarikat Malaysia dijemput menghadiri Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear 2010. Di sana Datuk Seri Najib sempat mengadakan mesyuarat dua hala dengan Presiden A. Kemudian menerima ijazah Doktor Kehormat di Universiti Meiji. Syarikat ini hasil usaha sama Malaysia-Singapura 60 % Khazanah Nasional Berhad dan 40 % Temasek Holdings Limited. Keputusan itu diumumkan di Hotel Shangri-La. Tokyo. dan Biasiswa Nasional di dalam memenuhi keperluan tajaan pendidikan untuk pelajar cemerlang daripada semua kaum. Najib dan Lee Hsien Loong setuju memindahkan Stesen keretapi Tanjong Pagar milik KTMB di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) mulai 1 Julai 2011. Tanah yang dikosongkan akan dimajukan oleh syarikat M-S Pte Ltd. stesen KTMB akan dipindahkan dari Woodlands ke Johor pula. Kemudian mengadap Maharaja Jepun Akihito dan Maharani Michiko di Istana Imperial. Barack Obama dan pemimpin perniagaan dan pengurus dana Amerika bagi memberikan taklimat mengenai Model Ekonomi Baru (MEB). imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta api turut sama dipindahkan ke WTCP. Terminal penumpang stesen keretapi Tanjong Pagar dan stesen kereta api Bukit Timah di Blackmore Drive akan kekal sebagai warisan sejarah. tanah itu boleh ditukar dengan tanah di Marina South dan Ophir Rochor. Singapura. rombongan Najib Tun Razak dari Honolulu. Amerika Syarikat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Haneda. Menjelang 2018. Najib juga bertemu dengan Naib Presiden Joe Biden di Hotel Four Seasons bersama Datuk Seri Dr Rais Yatim. Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah dibangunkan oleh syarikat tersebut. Sistem transit laju antara Tanjung Puteri di Johor Baharu dan Singapura akan dimajukan secara bersama. Kemudian bertemu dengan Timbalan Setiausaha Negara Amerika James Steinburg dan pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Antarabangsa Howard Berman. Kerjasama dengan Jepun Pada 18 April 2010. Najib mengadakan mesyuarat dua hala dengan Perdana Menteri Jepun Yukio Hatoyama.

(A)Kejayaan Projek • Projek ini berjaya mencapai objektif yang dihasratkan.lawatan Presiden Mahmoud Abbas Pada 26 Mei 2010. • Mencari maklumat melalui internet. Mahmoud Abbas pernah ke Malaysia menemui bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi. . • Kekurangan rujukan tempatan tentang tokoh-tokoh tertentu. • Mengumpulkan cerita / kisah patriotik. (B)Masalah Projek • mengambil masa yang lama untuk mencari maklumat atau tugasan yang ditetapkan. (C)Cara Mengatasi Masalah • meminta bantuan daripada guru dan rakan rakan. Presiden Palestin Mahmoud Abbas kali ke2 berunding dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin di Istana Negara. • Dapat menimba banyak pengajaran yang bermanfaat. Tahun 2007.

Tanpa tunjuk ajar yang begitu jitu dan padu daripada beliau. saya ingin melahirkan syukur ke hadrat Allah di atas segala petunjuk dan hidayah-Nya. folio pendidikan sivik & kewarganegaraan ini telah berjaya disiapkan dengan ilham.w.t. Tidak lupa juga untuk mengucapkan berbanyak terima kasih kepada rakanrakan yang banyak memberi sokongan dan dorongan disamping idea-idea yang bernas pada masa saya ketandusan idea. Abdullah selaku penyelia folio sivik saya yang terlalu banyak membantu. membimbing dan juga sebagai pemudahcara saya sepanjang proses menyiapkan folio ini. Seinfiniti perhargaan dan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Cikgu Ainol Farilah bt. . Terima kasih yang amat terhingga kepada kedua orang tua saya yang telah mendidik dan mengasuh saya dari kecil hinggalah ke hari ini dalam keta'atan kepada Allah s. Alhamdulillah.Pertama sekali. kurnia dan petunjuk yang telah dianugerahkan oleh-Nya. mana mungkin saya akan dapat menghasilkan satu folio yang baik.

Gambar-gambar Terkumpul: .Terima kasih sekalung budi.

scribd.com/ Mahathir Mohamad: an Illustrated Biography .google.my/ http://www.com.Senarai Bahan Rujukan: a) b) c) http://www.