P. 1
Pekeliling Perlantikan Guru Kaunseling Sepenuh Masa

Pekeliling Perlantikan Guru Kaunseling Sepenuh Masa

|Views: 3,158|Likes:
Published by aj4891

More info:

Published by: aj4891 on Aug 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2013

pdf

text

original

BAHAGIAN SEKOLAH JABATAN SEKOLAH KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PARAS 5, BLOK J (SELATAN) PUSAT BANDAR DAMANSARA 50604 KUALA

LUMPUR

Telefon : 03-2556900 Fax : 03-2535150 Kawat : “PELAJARAN”

Ruj. Tuan : Ruj. Kami : KP(BS)8591/Jld.VIII / (35) Tarikh : 11 Julai 1996

Semua Pengarah Pendidikan Negeri Y.Bhg. Dato’/Datuk/Tuan/Puan,

SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL. 3/1996 : PANDUAN TAMBAHAN : PERLANTIKAN GURU KAUNSELING SEPENUH MASA DI SEKOLAH MENENGAH
Sebagaimana Y.Bhg. Dato’/Datuk/Tuan/Puan sedia maklum perlantikan Guru Kaunseling Sepenuh Masa telah diluluskan dan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat seperti yang telah dijelaskan dalam surat KP(BS-HEP)8543/60/(91) bertarikh 18 Mac 1996. 2. Namun masih terdapat beberapa perkara yang kurang jelas dalam surat tersebut yang seharusnya diperkemaskan lagi bagi tujuan perlantikan. 3. Untuk tujuan itu maka diperjelaskan lagi perkara-perkara berikut : 3.1 Kelulusan Ikhtisas Bimbingan dan Kaunseling Selain daripada kelulusan yang telah disebutkan dalam surat yang terawal, kelulusan berikut boleh diterima pakai : i. ii. Sijil Bimbingan dan Kaunseling daripada UTM. Sijil KDC 8 minggu lulusan 1982-1986 yang dianggap setaraf dengan kursus 6 bulan sepenuh masa (MPIK, IPSI, MPTI, MPI Hulu Kinta dan sebagainya).

3.2

Guru Yang Belum Disahkan Dalam Jawatan Guru-guru yang mempunyai kelulusan Bac. Pend. (B&K) – UPM tetapi belum disahkan jawatan sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah DG3 boleh dilantik Guru Kaunseling Sepenuh Masa. Ini adalah selaras dengan para 14 dalam ”Panduan Perlantikan Kaunselor Pelajar Sepenuh Masa” yang telah diedarkan.

3.3

Guru Yang Layak Tetapi Mengajar Kelas Peperiksaan Guru ini hendaklah dilantik sebagai kaunselor sepenuh masa dan dibenarkan meneruskan tugas-tugas akademiknya bagi tahun 1996. Guru ini akan berfungsi sebagai kaunselor sepenuh masa apabila sesi persekolahan 1997 bermula, atau apabila tugas-tugas akademiknya selesai.
Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan, Unit ICT, Bahagian Sekolah, Kementerian Pelajaran Malaysia

3.4

Guru Yang Layak Tetapi Menolak Perlantikan Sebagai Kaunselor Sepenuh Masa Guru ini tidak dikenakan sebarang tindakan dan beliau diberi peluang untuk dilantik sebagai kaunselor sepenuh masa seperti dinyatakan dalam para 13 ”Panduan Perlantikan Kaunselor Pelajar Sepenuh Masa”.

3.5

Aliran Perhubungan Kaunselor Dalam Carta Organisasi Sekolah Kedudukan kaunselor sepenuh masa dalam carta organisasi sekolah adalah seperti berikut : Pengetua Penolong Kanan Akademik Kaunselor Ini adalah sejajar dengan keperluan dan peruntukan perlu seperti yang tercatat dalam Kod Etika kaunselor di sekolah. Penolong Kanan HEM

4. Y.Bhg. Dato’/Datuk/Tuan/Puan adalah diminta memaklumkan kandungan surat pekeliling kepada semua sekolah-sekolah di negeri Y.Bhg. Dato’/Datuk/Tuan/Puan. Surat KP(BS-HEP)8543/60/(91) bertarikh 18 Mac 1996 adalah disertakan semula untuk perhatian dan tindakan Y.Bhg. Dato’/Datuk/Tuan/Puan. Sekian, terima kasih. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”

(TAN SRI DATUK DR. WAN MOHD ZAHID BIN MOHD NOORDIN) Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia Kementerian Pendidikan Malaysia

Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan, Unit ICT, Bahagian Sekolah, Kementerian Pelajaran Malaysia

7. Fong Chan Onn Timbalan Menteri Pendidikan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan I Kementerian Pendidikan Malaysia Timbalan Ketua Setiausaha I Kementerian Pendidikan Malaysia Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan II Kementerian Pendidikan Malaysia Timbalan Ketua Setiausaha II Kementerian Pendidikan Malaysia Ketua-Ketua Bahagian Kementerian Pendidikan Malaysia 10. Y. Datuk Dr. Unit ICT. Datuk Seri Mohd Najib b. Pegawai Perhubungan Awam Kementerian Pendidikan Malaysia Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. Tun Haji Abdul Razak Menteri Pendidikan Malaysia Y. Yunus Timbalan Menteri Pendidikan Y.s. Kementerian Pelajaran Malaysia . 8. 6.B.B. 3.k 1. 4. 9.B. 5. 2. Datuk Mohd. Bahagian Sekolah. Khalid b.

telah bersetuju menerima dan melaksanakan perlantikan kaunselor sepenuh masa (kaunselor pelajar) secara serta merta.BAHAGIAN SEKOLAH JABATAN SEKOLAH KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PARAS 5. Dato’/Datuk/Tuan. Dato’/Datuk/Tuan. Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Ketua Penolong Pengarah Unit Sekolah Berasrama Penuh Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Pengarah Bahagian Sukan Pengarah Bahagian Perkhidmatan Pendidikan Khas Y. Majlis Mesyuarat Penyelarasan Hal-Hal Profesional Ke-49 pada 13-15 Mac 1996 di Ipoh. 5. Unit ICT. Dato’/Datuk/Tuan adalah diminta menyertakan dokumen Lampiran II hingga Lampiran V bersama-sama dengan Surat Perlantikan Kaunselor Pelajar sebagai panduan kepada pegawai berkenaan. bersama ini disertakan sesalinan Panduan Perlantikan Kaunselor Pelajat untuk perhatian dan tindakan Y. 4. Perlantikan Kaunselor Sepenuh Masa (Kaunselor Pelajar) Perkara di atas dengan hormat dirujuk.Bhg. Bahagian Sekolah. BLOK J (SELATAN) PUSAT BANDAR DAMANSARA 50604 KUALA LUMPUR Telefon : 03-2556900 Fax : 03-2535150 Kawat : “PELAJARAN” Ruj. Majlis yang sama juga telah bersetuju perlaksanaan perlantikan Kaunselor Pelajar ini dilantik oleh Pengarah Pendidikan Negeri. 4. Kementerian Pelajaran Malaysia . 3.Bhg.Bhg. 2. Tuan : Ruj. Perak. 5. Sehubungan itu. Y. 3. Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. 2. Kami : KP(BS-HEP)8543/60/(91) Tarikh : 18 Mac 1996 1.

Sebarang pertanyaan sila hubungi Bahagian Sekolah.6. Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Teknikal Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Khas Timbalan Pengarah Bahagian Sekolah Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. Dato’/Datuk/Tuan amat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. Bahagian Sekolah. 2. untuk perhatian Encik Mohd Yassin b. 3.Bhg. Perhatian dan kerjasama Y. Unit ICT. Maarof. 5. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” (HAJI SA’ARI BIN HASAN) Pengarah Bahagian Sekolah b. 4. Sekian. Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Malaysia s.p.k 1. Kementerian Pelajaran Malaysia .

1 Kriteria Perlantikan Kaunselor Sepenuh Masa Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. Najib bin Tun Abdul Razak. Dato’ Seri Mohd. Unit ICT. PENDAHULUAN 1. 4.B. 1. Bahagian Sekolah. Kementerian Pelajaran Malaysia . KRITERIA PERLANTIKAN KAUNSELOR PELAJAR 4.3 2. Tahun Dua : Perlantikan sekurang-kurangnya seorang kaunselor sepenuh masa di semua sekolah premier/terpilih/terkawal.1 Jawatan kaunselor pelajar sepenuh masa telah dikeluarkan secara perjawatan ’over and above’ norma peruntukan perjawatan sekolah seperti yang diperuntukkan dalam (326)95/ABM 96. Majlis Mesyuarat Penyelarasan Hal-Hal Profesional Ke-49 pada 13-15 Mac 1996 di Ipoh.PANDUAN PERLANTIKAN KAUNSELOR PELAJAR SEPENUH MASA 1. KELULUSAN PERLANTIKAN KAUNSELOR PELAJAR Kelulusan perlantikan kaunselor sepenuh masa seperti yang telah diberikan oleh Bahagian POP ialah seperti berikut : Bil. Tahun Ketiga : Perlantikan sekurang-kurangnya seorang kaunselor sepenuh masa di semua sekolah harian. Menteri Pendidikan Malaysia melalui minit beliau bertarikh 14 Disember 1995 dan diunumkan melalui akhbar-akhbar tempatan serta media elektronik pada 7 Februari dan 8 Februari 1996.2 1. Sekolah Menengah A dan B. Kelulusan ini juga telah diberikan oleh Y. 1 2 Kategori Sekolah Sekolah Menengah A atau B pelajar kurang daripada 750 orang atau bilangan kelas kurang daripada 21 kelas. Perak telah juga menerima dan bersetuju melaksanakan perlantikan kaunselor pelajar sepenuh masa secara serta merta. 3. pelajar lebih daripada 750 orang atau kelas lebih daripada 21 kelas. Kelulusan Jawatan 1 orang 2 orang Untuk jawatan kaunselor sepenuh masa yang telah diluluskan bagi tahun 1996 ialah seramai 2303 orang. Bagi keadaan yang mengizinkan perlantikan kaunselor pelajar tidak perlu mengikut fasa/tahap di atas. PERINGKAT PERLANTIKAN Sehubungan dengan ini maka perlantikan kaunselor sepenuh masa dicadangkan seperti berikut : Tahun Satu : Perlantikan sekurang-kurangnya seorang kaunselor sepenuh masa di semua Sekolah Berasrama Penuh.

1. Sekiranya pertukaran perlu dibuat bagi memenuhi jawatan kaunselor sepenuh masa di sesebuah sekolah dalam sesuatu daerah. 5.4.1 Sekolah Berasrama Panuh : Jawatan kaunselor dipenuhi oleh personalia kelulusan ijazah dalam bidang Bimbingan Kaunseling atau Diploma (Pos Graduat) Psikologi atau kelulusan lain yang setaraf dengannya. Bahagian Sekolah. Matlamat yang ingin dicapai melalui perlantikan ini ialah setiap sekolah mempunyai sekurang-kurangnya seorang kaunselor sepenuh masa yang berkelayakan. Cadangan format surat perlantikan adalah seperti di Lampiran I. Bagi guru kaunselor yang sedia ada tetapi mengajar kelas-kelas peperiksaan. Pegawai Pendidikan Daerah serta Pengetua dikehendaki memastikan semua kaunselor pelajar menangani senarai tugas ini.1. SENARAI TUGAS Senarai tugas kaunselor pelajar adalah seperti Lampiran II. Bagi jawatan kaunselor kedua/pembantu personalia yang berkelulusan dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling yang setara atau lebih rendah bolehlah dilantik.1.1 5.2 Bagi Sekolah Premier/Terpilih/Terkawal Jawatan kaunselor dipenuhi oleh personalia kelulusan ijazah dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling atau Diploma (Pos Graduat) Psikologi atau kelulusan lain yang setaraf dengannya.2 di atas. pertukaran itu haruslah tidak membebankan pegawai berkenaan atau mana-mana pihak. Unit ICT. 4.5 6. Bagi jawatan kaunselor kedua/pembantu personalia yang berkelulusan dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling yang setara atau lebih rendah bolehlah dilantik. Hanya dalam keadaan di mana tugas-tugas akademiknya tidak terjejas maka bolehlah dia dilantik sebagai kaunselor sepenuh masa. 7.3 5.1. FORMAT PERLANTIKAN Perlantikan kaunselor pelajar dilakukan oleh Pengarah Pendidikan Negeri dan dibuat secara bertulis.1 dan 4.1.3 5.4 5. mereka dikehendaki meneruskan tugas-tugas akademiknya sehingga peperiksaan tamat. 4. Pengarah Pendidikan Negeri. Surat perlantikan hendaklah formal serta mengikut format surat perlantikan perjawatan yang biasa digunakan. Bagi Sekolah Harian Biasa : Perlantikankaunselor bolehlah dibuat sama seperti dalam para 4. Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. PERTIMBANGAN SEMASA PERLANTIKAN Pertimbangan berikut hendaklah diambil semasa perlantikan kaunselor dibuat : 5.2 Keutamaan hendaklah diberikan kepada personalia yang berkelayakan yang sedia ada di sesebuah sekolah. Kementerian Pelajaran Malaysia . Kelayakan minimum bagi perlantikan kaunselor sepenuh masa ialah kursus sepenuh masa dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling selama 14 minggu dengan praktikum.

PERANAN PENGETUA/GURU BESAR Pengetua-Pengetua Sekolah Menengah adalah diarah menitikberatkan perkara ini dan mengambil langkah-langkah berikut untuk menjamin pelaksanaan Bimbingan dan Kaunseling dikelolakan dengan sempurna. (a) (b) Mempastikan Kaunselor Pelajar yang dilantik adalah terdiri daripada personalia terlatih dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling. BIDANG TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB Senarai bidang tugas dan tanggungjawab kaunselor pelajar adalah seperti Lampiran III. Bahagian Sekolah. KOD ETIKA KAUNSELOR PELAJAR Kod Etika kaunselor pelajar adalah seperti Lampiran V. Senioriti dikira daripada tarikh pegawai lulus dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling. Hanya dimana tiada PPPS DG3 terlatih maka pegawai PPPBS DG6-DG5 boleh dilantik. Mempastikan Kaunselor Pelajar melaksanakan senarai tugas serta menggunakan buku ”Panduan Pelaksanaan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di Sekolah Menengah” secara optimum. Semua kaunselor pelajar dikehendaki mematuhi Kod Etika ini. Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. Pelanggaran Kod Etika akan dianggap sebagai pelanggaran tata tertib profesion perguruan dan tindakan tatatertib boleh diambil dari segi perjawatan dan perundangan di bawah Akta Pendidikan. Pegawai yang tidak terlantik diberi pilihan untuk bertukar ke sekolah lain yang paling hampir untuk menjawat Kaunselor Pelajar.8. pegawai ”junior” bolehlah dilantik sebagai kaunselor pelajar kedua dan pegawai ”senior” dilantik sebagai kaunselor ”senior” apabila dan bebas daripada tugas mengajar. Unit ICT. Dalam keadaan dimana sesebuah sekolah mempunyai bilangan pegawai yang lebih daripada perjawatan yang diluluskan pertimbangan berikut adalah dicadangkan : 12. kemahiran dan kepakarannya ke arah perkhidmatan kepada pelajar. dan hendaklah patuh kepada semua peraturan yang sedia ada bagi semua Pegawai Perkhidmatan Pendidikan yang menjalankan tugas-tugas sambilan/luar.1 12. Semua kaunselor pelajar dikehendaki melaksanakan semaksimum mungkin bidang tugas dan tanggungjawab ini sesuai dan selaras dengan keperluan klien (pelajar). Mempastikan Kaunselor Pelajar yang dilantik seboleh-bolehnya pegawai PPPS DG3. Kementerian Pelajaran Malaysia . (c) (d) (e) 11. BILANGAN PEGAWAI YANG ADA LEBIH DARIPADA PERJAWATAN YANG DILULUSKAN. Andainya kaunselor ingin memberikan khidmat luar. SENIORITI Bagi tujuan perlantikan ini senioriti seseorang pegawai hendaklah diambil kira. Mempastikan Kaunselor Pelajar menumpukan segala tenaga. Mempastikan Kaunselor Pelajar tidak diberikan waktu mengajar.2 Perlantikan kaunselor dibuat mengikut senioriti. 12. Dalam keadaan pegawai ”senior” tidak dapat dilantik kerana tugas mengajar kelas peperiksaan. 9. 10.

1 15. 15.1 13.2 Mengisi ”Borang Menolak Latihan” dan satu salinan dihantarkan ke Bahagian Sekolah. MENOLAK PERLANTIKAN Pegawai yang telah dilantik tetapi menolak perlantikan sebagai Kaunselor Pelajar langkah berikut dicadangkan : 15. Pegawai berkenaan tidak diberi sokongan apabila dia memohon untuk mendaftar dengan Majlis Kaunselor Kebangsaan (MKK) apabila majlis ini diwujudkan nanti. PENOLAKAN PERLANTIKAN Dalam keadaan dimana pegawai yang dilantik menolak perlantikannya sebagai Kaunselor Pelajar langkah berikut dicadangkan : 13. langkah berikut dicadangkan : 14.13.2 14. Unit ICT. Ini bertujuan untuk menjamin pegawai berkenaan mempunyai pengalaman bilik darjah.3 15. Pegawai ini dilantik sebagai Kaunselor Pelajar apabila dia sudah telah berkhidmat selama 6 bulan. Pegawai berkenaan diberi ingatan bahawa penolakan perlantikannya sebagai Kaunselor Pelajar boleh menjejas peluangnya untuk mendaftar sebagai Kaunselor Profesional dalam Majlis Kaunselor Kebangsaan (MKK) yang bakal diwujudkan. 14. Kementerian Pelajaran Malaysia . PEGAWAI SISWAZAH TANPA PENGALAMAN MENGAJAR Apabila terdapat pegawai siswazah yang tidak mempunyai pengalaman mengajar tetapi berkelulusan dalam bidang Bimbingan dan Kaunseling.2 Pegawai berkenaan diberi peluang kedua untuk menerima perlantikan sebagai Kaunselor Pelajar. Bahagian Sekolah.3 Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. 14.1 Pegawai ini diberikan waktu mengajar antara 12 hingga 18 waktu. Waktu selebihnya dia diberikan tugas membantu kerja-kerja kaunselor dan mengamalkan kaunseling. Pegawai berkenaan tidak dikenakan sebarang tindakan dan penolakannya itu tidak menjejaskan rekod perkhidmatannya sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan. Kementerian Pendidikan Malaysia.

........ Tuan : Ruj..................... ...... Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (Bukan Siswazah) Gred .. Kementerian Pendidikan Malaysia untuk rekod.. Jabatan Sekolah................................................. 2.................................... Ketua Jabatan............. ..................................... Tuan............) Melalui dan Salinan Pengetua ..... Gred ..... Tarikh berkuatkuasa pertukaran ini ialah pada ....................................... Kami : Tarikh : ................. Ketua Jabatan dikehendaki menyediakan Penyata Perubahan dan mengemukakan salinannya ke Bahagian Sekolah...................................................... ditukarkan sebagai Kaunselor Pelajar.......................................................................... (K/P : ... Unit ICT......................... di sekolah .................. Bahagian Sekolah................... Pengetua/Guru Besar dikehendaki melaksanakan arahan ini dan meminta pegawai berkenaan menyediakan Nota Serah Tugas....................................................................................................................... Pegawai Perkhidmatan Pendidikan ....................................................... BLOK J (SELATAN) PUSAT BANDAR DAMANSARA 50604 KUALA LUMPUR Telefon : 03-2556900 Fax : 03-2535150 Kawat : “PELAJARAN” Ruj............................................................................ Guru di ....................................... Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan......... ...... 3.................................Lampiran I BAHAGIAN SEKOLAH JABATAN SEKOLAH KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PARAS 5............. Pemberitahu Perlantikan Kaunselor Sepenuh Masa (Kaunselor Pelajar) Adalah dimaklumkan bahawa : Encik/Cik/Puan ..................... Kementerian Pelajaran Malaysia ...

. Kementerian Pelajaran Malaysia ........... b.. ( ) Pengarah Jabatan Pendidikan ... Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia Kementerian Pendidikan Malaysia s...“BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” “CINTAILAH BAHASA KITA” Saya yang menurut perintah.............k Pengarah Bahagian Sekolah Kementerian Pendidikan Malaysia Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan.... Bahagian Sekolah..p... Unit ICT....

..........Bhg...........BAHAGIAN SEKOLAH JABATAN SEKOLAH KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA PARAS 5............. Kami : Tarikh : Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri .......... Kementerian Pelajaran Malaysia ... Sekian.................. Tuan : Ruj.......... “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah..................... .......... dukacita dimaklumkan......... Merujuk kepada surat tuan Bil. ( s................. Unit ICT.... terima kasih................ .............. ............................................................................................ BLOK J (SELATAN) PUSAT BANDAR DAMANSARA 50604 KUALA LUMPUR Telefon : 03-2556900 Fax : 03-2535150 Kawat : “PELAJARAN” Ruj..................... saya menolak perlantikan ini kerana saya lebih selesa dengan tugas-tugas mengajar. Y..... Menolak Perlantikan ke Jawatan Kaunselor Pelajar Perkara di atas dengan hormatnya dirujuk................. Dato’/Datuk/Tuan..................... 2............ Melalui dan Salinan Pengetua ..................................................k Pengarah Bahagian Sekolah ) Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan... Bahagian Sekolah........................... bertarikh ..............................

Mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah melalui kajian keperluan. SPM. temu bual dan perbincangan dengan pelajar. 4. Bahagian Sekolah. Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. melaksana. SPMV dan STPM. menyebar maklumat Bimbingan dan Kaunseling kepada semua pelajar melalui sebarang media yang sesuai. kerjaya dan Pendidikan Pencegahan Dadah. menyedia. 10. Merancang. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti pendidikan pencegahan dadah. kakitangan bukan guru. pendekatan dan sebagainya secara menyeluruh bagi meningkatkan mutu dan profesionalisme perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. guru. ibubapa dan bekas pelajar. melaksana dan mengawalselia perkhidmatan kaunseling individu secara profesional dan beretika. 6. 14. instrumen. model. berhubung Bimbingan dan Kaunseling. guru. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti konferens dengan ibu bapa. pentadbir. Merancang. 9. 2. Menjadi Urusetia kepada Jawatankuasa Penyelaras Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. melaksana dan mengawalselia aktiviti kemahiran belajar untuk semua pelajar. Merancang. kakitangan sekolah. . 15. 5. mengawalselia dan menilai program dan aktiviti perkhidmatan konsultansi dan rujukan. Merancang. modul. Unit ICT. mengawalselia serta menilai program dan aktiviti pemilihan mata pelajaran elektif untuk peperiksaan seperti PMR. 11. mengawalselia dan mengemaskini rekod dan inventori pelajar. Mengumpul. Merancang. dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan pelajar. menyediakan dan mendedahkan pelajar kepada peluang melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi dalam dan luar negara. : : BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH/RENDAH PEGAWAI BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEKOLAH (DG3/DG6) Menyediakan rancangan tahunan program dan aktiviti perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling sekolah. 13. inhalan. rokok dan alkohol. Merancang. melaksana. Merancang. menyelaras dan menilai sumber dan beban resos perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling. Merancang. soal selidik. 8. 7. melaksana. melaksana. 12. Membuat penilaian aktiviti.Lampiran II SENARAI TUGAS PERINGKAT JAWATAN 1. Merancang. Kementerian Pelajaran Malaysia 3. Mengelola dan melaksanakan aktiviti Bimbingan dan Kaunseling kelompok dan tunjuk ajar (instructional) yang merangsang perkembanganpelajar secara optimum.

kakitangan dan siapa sahaja yang memerlukannya. Memberi khidmat kaunseling krisis kepada pelajar. Menjadi penggerak utama dalam program latihan dalaman bagi menyebarkan kefahaman dan peningkatan profesionalisme perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah. kem jaya diri. Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. 17. Menjadi Ahli Jawatankuasa dalam Majlis Perancang Sekolah. motivasi. Menjadi ahli jawatankuasa ex-officio dalam jawatankuasa kurikulum sekolah. Kementerian Pelajaran Malaysia . 21. 18. Menjadi personel perhubungan/seranta sekolah dengan agensi-agensi luar yang berkaitan. Bahagian Sekolah. 22. Menjadi penyelaras dalam program-program pengembangan pelajar seperti kolokium. Menjadi Penyelaras dalam program mentor-mentee sekolah. 20. guru. Unit ICT. 19. kursus ketatanegaraan dan sebagainya.16.

Bahagian Sekolah. Membaca b. Pengurusan masa d. • • • • • • • • • • Kursus Bengkel Seminar Kem/Perkhemahan Tayangan Video Taklimat Kolokium Tutor Sebaya Mentor Mentee Pembimbing Rakan Sebaya(PRS) Lawatan Ceramah Pameran Bank Maklumat manual Bank Maklumat berkomputer Bimbingan kelompok Bimbingan individu Lawatan Ceramah Forum Seminar Tayangan video Pertandingan-pertandingan − Esei − Buku skrap kerjaya − Poster 2. Kementerian Pelajaran Malaysia . kaunseling kelompok.Lampiran III BIDANG DAN TANGGUNGJAWAB Bagi memastikan bahawa matlamat dan objektif perkhidmatan bimbingan dan kaunseling tercapai. 8. Usaha-usaha untuk membina insan yang terus maju ke arah hidup yang bermakna bagi kesejahteraan diri. berwawasan dan berketrampilan. 1. Pengurusan diri e. Bidang Akademik Input 1. Kemahiran Belajar a. berjiwa besar dan waja. Mengingat g. Mendengar f. Inventori minat Inventori Personaliti Inventori nilai Pemilihan Mata Pelajaran elektif Pengumpulan maklumat kerjaya Pendedahan kerjaya Peluang latihan kerjaya Penyebaran maklumat Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. kaunseling individu. Unit ICT. Kerjaya 1. bimbingan individu. 7. 3. Mencatat/mengambil nota c. 2. Menjawab soalan peperiksaan i. Pengumpulan maklumat pelajaran atau peluang melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi • • • • • • • • • • • • • 2. 4. Pemilihan mata pelajaran elektif Kaedah • Bimbingan kelompok. Keberkesanan perkhidmatan akan dapat mewujudkan pelajar yang seimbang. biblio kaunseling. Mengulangkaji h. 5. 6. kaedah penyampaian perkhidmatan kepada kumpulan sasar adalah amat penting. Menghadapi peperiksaan 3. masyarakat dan negara perlu dilaksanakan dengan secara seimbang dalam semua bidang seperti berikut : Bil.

Program orientasi Kaedah • Bimbingan Kerjaya merentas kurikulum dan Kurikulum PRS • Bimbingan Kelompok • Bimbingan Individu • Kaunseling Kelompok • Kaunseling Individu • Biblio Kaunsleing • Forum • Kursus • Bengkel • Seminar • Kem Bina Insan/Diri • Kolokium • Rehlah • Lawatan • Tayangan video • Latihan Dalam Kumpulan • Aktiviti simulasi kumpulan • Perkhemahan Ibadah • Ceramah • Kaunseling keluarga • PRS • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Ceramah Seminar Forum Bengkel Perkhemahan keluarga/Hari Keluarga Lawatan ke rumah (home visit) Kaunseling keluarga Khidmat konsultansi Kursus kemahiran Keibu bapaan Buletin Keluarga Pameran Kaunseling individu Kaunseling kelompok Latihan dalam kumpulan Lawatan ke rumah Ceramah Bengkel Praktikum PRS 4. Perkembangan Individu 3. Kemahiran Tegas Diri 5. Kemahiranpengawalan diri 11. Kemahiran membuat keputusan 10. Kemahiran Sosial 7.Bil.2 Perkembangan remaja masa kini dan akan datang 3. Kemahiran Pemilihan Aktiviti keutamaan Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. Merujuk Kad Maklumat Diri (jika perlu) 4. Kemahiran Komunikasi 5. Pengendalian kendiri 18. Konsep kendiri 17. Komunikasi 2.1 Kepimpinan 3. Kemahiran Komunikasi 2. Ujian Personaliti Kesejahteraan 2. Keibu bapaan 1.3 Kerukunan dan kesejahteraan keluarga 5. Unit ICT. Perkembangan keremajaan 16. Penyaringan maklumat 7. Senarai semak masalah Mental 3. Bidang Input Psiko Sosial & 1. Pengekalan pernghargaan kendiri/Self Esteem 15. Masalah Pelajar 1. Kemahiran sintesis 13. Kemahiran Asertif/Tegas Diri 6. Kepimpinan 4. 3. Kemahiran aplikasi 12. Pengurusan Tekanan 8. Isu-isu Kekeluargaan 3. Kemahiran analisis kritikal 14. Kemahiran Rohani 9. Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) 6. Kemahiran Penyelesaian Masalah 3. Bahagian Sekolah. Kementerian Pelajaran Malaysia .

Bahagian Sekolah.KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA SUKATAN PELAJARAN SEKOLAH MENENGAH BIMBINGAN DAN KAUNSELING 1996 Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. Unit ICT. Kementerian Pelajaran Malaysia .

1 1. Mereka juga didedahkan dengan maklumat-maklumat tentang perkembangan kerjaya.3 Penempatan selepas PMR Penempatan selepas SPM Penempatan ke alam pekerjaan BAHAGIAN B : KERJAYA Dalam bahagian ini pelajar-pelajar didedahkan kepada pengenalan diri dari segi personaliti.1 3. Bahagian Sekolah.10 Kemahiran membaca Kemahiran mencatat/mengambil nota Kemahiran pengurusan masa Kemahiran pengurusan diri Kemahiran mendengar Kemahiran mengingat Kemahiran mengulangkaji Kemahiran menjawab soalan peperiksaan Kemahiran menghadapi peperiksaan Kemahiran berfikir 3.5 2. Kementerian Pelajaran Malaysia .1 1. Ini juga akan memberi motivasi kepada pelajar dalam menghadapi alam persekolahan. Ini membolehkan pelajar-pelajar membuat pemilihan kerjaya yang sesuai dengan minat. Pemilihan Mata Pelajaran 1.BAHAGIAN A : AKADEMIK Dalam bahagian ini pelajar-pelajar diperkenalkan kepada kemahiran-kemahiran belajar.8 2.7 2.6 2. 1.3 2.4 2. Unit ICT.3 Mengenalpasti minat Mengenalpasti personaliti Mengenalpasti nilai Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. minat dan nilai. Mata Pelajaran Teras Pemilihan Mata Pelajaran Elektif Pemilihan Mata Pelajaran mengikut minat kerjaya Kemahiran Belajar 2.9 2. 1.1 2.2 2.2 1.2 3.2 1. pemilihan mata pelajaran dan peluang-peluang melanjutkan pelajaran. nilai personaliti dan pasaran kerjaya terkini. Penempatan 3. Kemahiran ini membolehkan pelajar meningkatkan kecemerlangan akademik.3 2.

Perkembangan Pasaran Kerjaya di dalam dan luar negara. asertif serta kental semasa menghadapi segala bentuk cabaran atau kekurangan dan sentiasa bersyukur. produktif. Kementerian Pelajaran Malaysia .3 2. Bahagian Sekolah.1 1.6 2.1 2. minat personaliti dan nilai dengan kerjaya.2 2.2 1.3 2.5 2. Unit ICT. Sahsiah yang cemerlang akan menghasilkan warga berketrampilan.2.4 2. pelajar dilatih menguasai kemahiran-kemahiran sosial yang asas bagi kesejahteraan diri. BAHAGIAN C : PSIKOSOSIAL DAN KESIHATAN MENTAL Dalam bahagian ini. Sumber kewangan bagi melanjutkan pendidikan dan latihan kerjaya. 1.3 3.1 2. Peluang pendidikan dan latihan kerjaya.2 3.1 3. pelajar diperkenalkan kepada pelbagai kemahiran untuk membentuk sahsiah cemerlang.4 Kemahiran menyesuaikan diri Kemahiran penampilan diri Kemahiran mengendalikan diri Kemahiran mengendalikan tekanan Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan. Matlamat mengenai bekerja secara bersendirian.7 Kemahiran komunikasi Membentuk sifat tegas diri/asertif Pengurusan tekanak Membentuk rohani Kemahiran pengawalan diri Kemahiran pemikiran kritikal dan analitikas Kefahaman norma dan nilai masyarakat 3. Pendidikan Perkembangan Kerjaya 2.5 2.4 2.2 2. Kemahiran sosial 3.6 Pengenalan bidang dan jenis-jenis kerjaya Kesepadanan pemilihan mata pelajaran. kerajaan dan korporat.3 2. Pembentukan sahsiah 1. Mengenal sahsiah diri Membentuk sahsiah cemerlang Penerimaan kendiri Kemahiran psikososial 2. Disamping itu.

Unit ICT.4.4 3.5 3.3 3.4.3. Bahagian Sekolah.2 3.4.4. Kementerian Pelajaran Malaysia .4.5 Perasaan Kewangan Keluarga Rakan Sebaya Pembelajaran Kemahiran melindungi diri Diilustrasi kembali oleh Ahmad Faris bin Johan.1 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->