P. 1
Makanan Pejal Pertama Untuk Bayi

Makanan Pejal Pertama Untuk Bayi

|Views: 2,952|Likes:
Published by sitisifir10

More info:

Published by: sitisifir10 on Aug 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/20/2012

pdf

text

original

MAKANAN PEJAL PERTAMA UNTUK BAYI / 1ST SOLID FOOD FOR BABY Artikel ini terhasil dari contest

yang telah saya anjurkan  Semoga ada manfaat buat semua. Resepi Makaroni cheese Bahan-bahan Macaroni Bawang putih Tomato Keju - Ikan (yang berisi putih dan kurang tulang) eg ikan tenggiri - 3 sudu nasi yang baru dimasak - Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang - 1 ulas bawang putih - 1 sudu lobak merah yang telah didadu - 1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus. - 1 cawan air Cara-caranya 1. Rebus macaroni dan kemudian toskan airnya. 2. Dalam periuk lain, didihkan air dan letak sedikit bawang putih dan tomato yang diracik halus. Setelah mendidih, masukkan makaroni. 3. Masukkan ke dalam blender dan campurkan sedikit potongan keju 4. Sedia untuk di makan 1. Masuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk. 2. Gunakan api besar untuk didihkan masakan dan kecil api dan biar sehingga lobak merah lembut dan ikan masak. 3. Masukkan daun sup dan masak selama 2 minit lagi. 4. Kisar halus atau terus hidangkan.

Bubur Nasi, Ikan Merah dan Lobak

Bubur Oat, Ikan dan Saderi

* 3 sudu rolled oat/oat untuk dimasak (oat biru jika quaker oat) * 10 ekor ikan segar tanpa tulang atau ikan bilis * 1 helai daun sedari * secawan air

* Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya. * Masak oat, ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit. * Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak. * Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur. * Hidangkan.

Baby spaghetti/ pasta

* 10 batang spaggeti (dipatahpatahkan) * 1 biji kentang (potong dadu) * 1/4 batang lobak merah (potong dadu) * Sedikit isi ayam (hiris nipis) * Sedikit daun sup dan daun bawang (hiris kasar) * Air

1. Rebus spagetti hingga betul-betul lembut.Tos dan ketepikan. 2. Rebus isi ayam hingga masak.Masukkan kentang dan lobak merah.Rebuakan lagi hingga kentang dan lobak merah empuk. 3. Masukkan spagetti.Rebuskan lagi utk seketika.Kemudian masukkan daun sup dan daun bawang.Masak hingga daun sup dan dan bawang layu. 4. Angkat dan kisarkan utk disajikan kepada bayi anda (bayi 8 bln ke atas) 5. NOTE : Untuk sajian kanak-kanak atau orang dewasa tambahkan garam secukup rasa dan kuib ayam.Tidak perlu dikisar.

BABY PORRIDGE WITH KISMIS,PRUNE & KURMA Sgt2 Sesuai untuk yang ada masalah

* Segenggam beras * 15 biji kismis kuning * 2 biji buah prune * 5 biji kurma lembut tanpa kulit * Sepotong betik masak ranum yang

1. Masak beras dengan air rebusan barli hingga kembang. 2. Masukkan kismis,prune dan kurma.Masak hingga kembang dan pekat. 3. Lecekkan potongan betik di dalam bubur yang telah masak.Sedia utk hidangan

perkumuhan...Khas utk bayi

manis (buat kiub kecil supaya mudah dilecek) * Air rebusan barli

BABY PORRIDGE WITH BEEF Resepi pengenalan kepada daging utk bayi anda....8 bulan ke atas...(dengan nasihat doktor)

* 1/2 cawan daging lembu (direbus hingga empuk dan dipotong nipis) * 1 biji kentang * 1/4 cawan kacang peas tanpa kulit * Sedikit lobak merah * Sedikit celery * 1/4 cawan makaroni * air

1. Masukkan makaroni dalam air dan masak hingga lembut.Biarkan atas api yang kecil. 2. Potong sayuran kecil-kecil dan masukkan ke dalam makaroni tadi.Tambahkan air jika perlu.Masukkan daging.Biarkan seketika di atas api. 3. Angkat dan toskan air rebusan.Jangan buang air rebusan.Gunakan ia utk mengisar isi rebusan tadi sebelum diberikan kepada bayi anda. 4. Untuk Orang dewasa atau kanak-kanak bolehlah ditambahkan garam dan kuib daging.Tidak perlu dikisar utk hidangan dewasa.

BANANA & RICE (WITH YOGHURT)

*Beras(nasi lembik) *pisang *plain yoghurt

1. rebus 1 cawan kecik beras dgn air yg agak byk (sukatan utk bubur), so that nasi yg msk akan jd nasi lembik. 2. Bila nasi dah masak, masukkan 3 -4 hirisan pisang preferably yang manis eg. pisang emas. 3. Masukkan 2-3 suduplain yogurt. Blend sampai hancur, or separa hancur, depending on baby's age and ability to take the food. 4. Siap utk dihidangkan.

Bubur Nasi & Jagung Info: Jagung adalah sumber serat yg baik. Pengambilan serat yg mencukupi akan membantu elak sembelit.

150 ml air 10g jagung dicincang halus bubur nasi yg dikisar halus tanpa garam

1. Panaskan air sehingga sederhana panas dalam periuk. 2.Masukkan jagung yang dicincang halus dan kacau sehingga masak/lembut. 3.Gaulkan dengan bubur nasi sekejap. 4. Terus hidangkan.

FRUITS DESERT(PUREE)

Boleh guna epal, pear etc

Biskut 'Teether' Baby

* 1 cawan jus * 1 cawan tepung * 1 cawan bijirin segera bayi

Rebus (sekejap ajer) (langkah ini boleh ditinggalkan sekiranya menggunakan buah-buahan yang lembut seperti pisang atau betik) pear dan epal yg dipotong dadu. sejukkan. blend sehingga hancur atau separa hancur. Tambahkan air atau susu ibu untuk mencairkannya. sedia utk dimakan. * Campurkan semua bahan * Gelekkan dan potong mengikut bentuk yang sesuai. * Bakar 20-30 minit pada suhu 350 F (175 C). * Boleh dibekukan.

Bubur Nasi

5 sudu bsr beras yg telah dikisar / tepung beras (Basuh beras,jemur dan dikisar kering, ini lebih bersih dan selamat dari penggunaan blender basah yg sama digunakan utk mengisar cili kering selain mempercepatkan masak dan terus dihidangkan kepada bayi yang masih belum tumbuh gigi) Sedikit ikan bilis / isi ikan / isi ayam daging dipotong halus tanpa tulang 1biji Kentang / lobak merah didadu Sedikit daun sawi dipotong halus 1 sudu minyak masak (jika anak agak kurang berat badan ) Sedikit garam 1 biji telur } jika mahu

campurkan kesemua bahan dengan air,kacau hingga mengelegak dan bubur masak atau agak2 pekat. Boleh masukkan telur jika suka dan tambah sedikit susu ibu/tepung atau santan sebelum menggelegak.

*Bahan boleh di ubah suai, dan pastikan 1 hidangan mengandungi salah satu sumber protein dari telur/ayam,daging,ikan, kekacang spt dhal,soya dan sumber zat besi dari tumbuhan hijau spt sawi, sayuran campur dan sebagainya dan vitamin dari buah seperti epal,oren,pisang.

Bubur gandum / barli (7/8 bln keatas yang telah tumbuh gigi )

Gandum/Barli (rendam sekurangkurangnya 4 jam) Santan Sedikit air Gula merah / gula biasa Sweet corn dalam tin / jagung (hanya ambil isi) } jika suka Daun Pandan untuk aroma.

Rebuskan gandum /barli dengan air. Setelah masak masukkan jagung,santan,gula,daun pandan. Sentiasa kacau hingga pekat atau santan telah menggelegak dan boleh ditambah air jika tidak mahu terlalu pekat. Tutup api dan hidangkan sejuk atau panas. *Gandum boleh menjadi gantian beras dan dimasak seperti bubur nasi*

bubur nasi bersama lobak merah:

1/2 cawan beras- x guna banyak2 sangat pasal nanti beras akan kembang kan 2-3 cawan air 2 batang lobak mera

1.kukus dan kisar sebatang lobak merah,,nak kasi lembut 2.pastu sebatang lobak merah lagi dikisar mentah dan di ambil jusnya 3.nasi yg telah di masak tadi sehingga lembik ..campur ngan lobak merah yg dikukus dan di kisar tadi lepas dah sebati n masak..last tu boleh lah masukan jus lobak merah yg dikisar mentah2 td Campurkan kesuma bahan td dan di masak hingga lembut..pastu blend lah.. baby dah besar skit mama hiro masukkan ikan bilis,baby corn..kalau ikan bilis lak mama hiro akan guna yg telah dibelah dua..then akan try buang tulang2 ikan2 tu bila dah siap blend..hihi

Nasi ikan

1/2 cawan beras 2-3 cawan air isi ikan..selalunya mama hiro beli ikan tenggiri atau ikan merah pasal x de tulang Halia-nie mesti pasal untuk hilang hanyir ikan kentang..dipotong kecil2..kalau rajin wat lah cam kiub2 tu..hihi Carrot-pun sama di potong kecil2 brokoli 1 cawan tepung 1 cawan baby cereal 1 cawan jus/susu (kalau Ahmadi tak pakai susu formula boleh la cubacuba gantikan jus limau ke, susu kambing ke, soya tak bagus kan??)

Baby teething biscuit a.k.a biskut bayi tumbuh gigi

Gaulkan kesemua bahan-bahan tersebut dengan baik sekali.(sampai jadi doh). rollkan dia dan potong ikut suka. kalau boleh biarlah ngam-ngam saiz genggaman Ahmadi. Biasa saya buat bentuk petak ataupun bentuk stick je. Kalau stick senang kak, time2 kite nak shopping or jalan-jalan, dia ek ek sikit kan bagi dia pegang biskut tu. *Doh akan jadi sedikit melekit. Jangan khuatir dan jangan panik. Boleh tambah tepung skit ataupun cereal .

Pumpkin puree a.k.a puri labu

1 ulas bawang besar (cari saiz kecil) -racik halus-halus 1/4 labu-potong kiub Sedikit minyak masak (boleh gantikan dengan butter) Air(ikut suka hati. bergantung kepada kepekatan yang nak)

Masukkan sedikit minyak dalam periuk . Gorengkan bawang sampai kekuningan. Masukkan air. Bila dah mendidih air tu, masukkan labu. Renehkan sampai labu tu jadi lembik. Boleh lecek kan atau blend halus. Bagi bayi yang nak tumbuh gigi ataupun yang jenis suka masukkan jari dalam mulut, mereka lebih suka makanan yang chunky. Hanya lecekkan bolehlah mereka rasa tekstur makan tersebut.

Bubur nasi ayam & sayur brokoli

- Beras - Hirisan isi ayam - Brokoli

1. Ambil segenggam beras, hirisan isi ayam dan beberapa kuntum kecil brokoli. 2. Cuci bersih ketiga-tiganya. 3. Masukkan beras dan hirisan ayam ke dalam periuk (Sukatan air adalah mengikut keperluan untuk membuat bubur). 4. Biarkan mendidih sehingga beras menjadi bubur. 5. Setelah bubur nasi masak, masukkan brokoli. 6. Biarkan sebentar sehingga brokoli lembut. 7. Kisarkan sedikit untuk mendapatkan tekstur makanan yg sesuai untuk anak. Make recipe while boiling potatoes to mash Saute onions and garlic and add mince til cooked. Add grated carrot and tomatoes. Cook until veges are tender. Stir in butter until melted and add flour until mixture thickens, Add beef stock and stir. Add sauces and season as desired. I always add a bit of a particular sauce (eg sometimes more stock or more of one of the sauces etc) Let simmer for about 10 min. Put meat mixture in oven proof baking dish and top with mash potato

Shepherd Pie

500g mince beef 1 onion 1 clove garlic 1 carrot grated 60g butter 1 Tbspn pl. flour 3/4 cup beef stock 1 tspn soy sauce 1 tspn wostershire sauce

1Tbspn Tomato sauce Salt/pepper (I always use 1 can chopped tomtoes or 2 fresh tomatoes diced and sliced mushrooms in this too) Heaps of mashed potato

Cook in moderate oven (about 180C) for 30 min

PURI LOBAK MERAH Rasa manis pada lobak merah menjadikan puri ini paling digemari. Supaya puri lebih sedap, pilihlah lobak yang masih muda dan bersaiz kecil.

1 batang lobak merah Air untuk merebus Air untuk megisar

1. Ambil sebatang lobak merah bersaiz kecil, buangkan kulit dan cuci bersih. 2. Potong lobak menjadi bentuk dadu dan rebus sehingga empuk. 3. Setelah empuk, kisar lobak merah tersebut sehingga halus. 4. Jika perlu, anda bolehlah menambah sedikit air masak semasa mengisar.

PURI KELEDEK Ubi keledek mengandungi pelbagai jenis khasiat dan salah satu daripadanya ialah sebagai bahan pencegah barah.

Keledek Air

1. Ambil sebiji ubi keledek bersaiz kecil, buangkan kulit dan cuci bersih. 2. Potong keledek menjadi bentuk dadu dan rebus sehingga empuk. 3. Setelah empuk, kisar keledek tersebut sehingga halus. 4. Jika perlu, anda bolehlah menambah sedikit air masak semasa mengisar

Bubur Oat Dengan Buah

15g oat 100ml susu perahan atau susu 10g pisang, epal, mangga atau betik segar – dilenyek 100ml air

1. Masak oat menggunakan ½ cawan air. 2. Apabila campuran mula mendidih, perlahankan api dan renehkan sehingga likat dan lembut. 3. Tambahkan susu, masak selama seminit. 4. Padamkan api dan biarkan sejuk. 5. Campurkan buah sebelum dihidang. Resipi ini sesuai untuk semua peringkat umur kanak-kanak. 1. Masak beras bersama stok di dalam periuk. Kacau sesekali. 2. Apabila beras sudah menjadi bubur, tambahkan lobak merah dan daging ayam cincang. Renehkan sehinga masak. 3. Sejukkan dan hidang. Bagi bayi yang berumur 6 – 8 bulan, resipi ini boleh dihidangkan selepas dilenyek. 1. Rebus mi di dalam periuk sehingga lembut. Tapis dan bilas dengan air sejuk. 2. Cincang mi halus-halus. Asingkan ke dalam mangkuk berasingan. 3. Masak bayam atau sayur berdaun yang telah dipotong di dalam stok sehinga lembut. 4. Tambahkan kepingan isi ikan dan mi ke dalam sup dan didihkan selama satu minit. 5. Sejukkan dan hidang. 1. Basuh sayur yang diingini menggunakan air bersih yang mengalir dan

Bubur Nasi Bersama Ayam Cincang dan Lobak Merah

10g beras 6g daging ayam – dicincang halus 10g lobak merah – dipotong dadu dan direbus hingga empuk 500ml rebusan stok ayam 12g kepingan isi ikan – dihiris nipis 20g ikan bilis – ditumbuk halus 10g mi 3g bayam atau sayur berdaun (choy sum / sawi) – dipotong halus 500ml rebusan stok ayam

Mi Ikan

jus sayur-

sayuran(selain buah2han)

Bubur Nasi dan Kurma Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas. Sup Kobis Bunga dan Kentang Bayi 8 bulan ke atas.

3 sudu nasi yang telah dimasak 1/4 cawan air suam 2 biji kurma dibuang bijinya 1/4 cawan kobis bunga - potong kecil 1 biji kentang saiz sederhana - di dadu 5 ekor ikan bilis - tumbuk halus2. 5 cawan air

letak ke dalam bekas yang bersih. 2. Tambah 150 ml (2/3 cawan) air dan rebus lebih kurang tiga minit atau sehingga sayur menjadi lembut. 3. Tapis jus menggunakan alat tapisan (tekan sayur yang telah direbus dengan sudu untuk mendapatkan lebihan jus) 4. Hidang jus kepada bayi menggunakan cawan bayi. Masukkan semua bahan dalam pengisar Kisar halus Hidangkan Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak api besar.Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk. Masak lagi selama 20 minit.Kisar halus. Hidangkan. Brokoli Bakar. Brokoli dibasuh dan dipotong kecil. Panaskan oven 190 C. Kupas dan cincang bawang. Rebus brokoli, 5 minit sehingga lembut, toskan air, ketepikan. Tumis bawang dengan sedikit minyak. Masukkan tomato. Masak selama 10 minit. Masukkan brokoli. Tutup api. Masukkan nasi, brokoli dan tomato dalam bekas pembakar. Pukul telur, susu dan separuh daripada keju yang telah diparut untuk dijadikan sos. Tuangkan sos tadi ke atas campuran nasi dalam bekas pembakar tadi. Taburkan baki keju cheddar tadi ke atas campuran nasi. Bakar 40 minit atau sehingga perang.

Bubur Tauhu, Brokoli, Lobak Merah dan Ayam Sebenarnya bahan ni nak masak untuk orang dewasa...tapi boleh juga buat untuk baby . Masakan ni sesuai untuk baby umur 8 bulan ke atas... Kentang, Lobak dan Pis Bersusu

1 sudu nasi 1/4 keping tauhu 1/4 keping dada ayam - potong dadu 3 hiris lobak merah 3 kuntum kecil brokoli

Kukus semua bahan.. Lenyek atau kisar sehingga mendapat tekstur yang anda mahu.Saya kukus senang aje... masukkan bahan yang nak dikukus dalam mangkuk tahan panas.. Lepas tu, bila kita masak nasi, sebelum nasi kering, saya letakkan mangkuk tadi atas nasi, dan tutup semula tudung periuk... lepas padam api, biarkan dulu beberapa minit.. lepas tu angkat.

1/4 biji kentang saiz sederhana dadu 1 sudu lobak merah dadu 1 sudu kacang pis beku1/

Masukkan air, lobak merah dan kentang dalam periuk. Masak api kecil sehingga empuk.Setelah empuk, masukkan kacang pis.Masak 5 minit.Masukkan susu, kacau.Hidangkan.Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau

2 cawan air 3 sudu susu ibu/formula dibancuh Puding Roti Epal 150g @ 1 biji epal merah sederhana besar 22g @ 1 keping roti putih, dipotong kecil 125ml @ 1/2 cawan perahan susu ibu / bancuhan susu tepung 60g @ 6 sudu makan koayteow lembut, dibasuh dan dipotong kecil 24g @ 2 sudu makan daging ayam diracik halus 10g @ 1 sudu makan tomato tanpa kulit dan biji dipotong kecil 20g @ 4 sudu kecil bunga kobis dipotong kecil 750ml @ 3 cawan air stok ayam 24g @ 2 sudu makan isi ikan yg dicincang halus 20g @ 2 sudu makan makaroni 6g @ 2 sudu makan sayur bayam/sawi dicincang halus 750ml @ 3 cawan air stok ikan bilis

kisar halus untuk bayi 6-8 bulan.

1. Potong epal kepada 4 bhgian. Buang bhgian tengah, kukus selama 10-12 minit hingga lembut dan angkat. 2. Buang kulit dan kisar epal hingga halus 3. Lenyekkan roti ke dlm susu dan hidangkan bersama puri epal 1. Didihkan air stok. Masukkan tomato, bunga kobis dan ayam. 2. Setelah empuk, masukkan koayteow dan biarkan mendidih 3. Apabila telah sejuk bolehlah dihidang

Kue Teow Bersama Ayam diracik dan Tomato

Makaroni Ikan

Bubur carrot + ikan bilis

1. Rebus makaroni hingga lembut. Tapis dan biarkan sejuk 2. Potong makaroni mejadi kecil dan masukkan ke dalam mangkuk 3. Masak sayur bayam/sawi sehingga lembut bersama air stok 4. Tambah isi ikan yg dicincang halus ke dalam sup dan masak selama 1 minit 5. HIdangkan sup bersama macaroni Masak bubur nasi seperti biasa. Campurkan lobak merah yang di parut bersama ikan bilis. ikan bilis baik untuk perkembangan otak.Lobak merah pulak mengandungi beta carotene yang merupakan sumber vitamin A yang baik untuk fungsi mata anak anda. Simple tapi banyak manfaat untuk perkembangan anak anda!!

Cadangan untuk tambah variasi bubur nasi 

Easy Steps To Making Homemade Baby Food In Bulk Avocado, Peach, Apple,Green Bean, Squash, Pumpkin, Banana Potong Kecik-kecik ,buah-buahan atau sayur-sayuran.

masukkan buah / sayur tu ke dalam steamer. lepas da steam... akan jadi seperti dibawah.

masukkan buah atau sayur yand sudah di steam tadi ke dalam mixer. start grind, klu tak cukup air tambah air lebihan steam tadi k.

puree ni bolehla di masukkan ke dalam ice tray yang bertutup. saya pakai jenama tupperware

kalau tak ada yang bertutup, umi janganlah risau.... gune je ice tray yang biasa dan balut ngan plastic wrap

Once frozen I then place a couple of cubes into resealable freezer bags. jgn lupa namakan... takut tak tau buah/sayur ape :) p/s: kalau tak nak puree semua buah/sayur... letakkan gak dlm freezer bag n freezekan. nak guna nnti defrost n bole la blend.

so, inilah rupa solid food cube kite ni.... comey kan. kalau anak kite nak mkn. juz letak kt dlm mangkuk and defrost gune microwave... ataupun gune cara traditional.. keluarkan pagi2, letak dlm bekas..biar food cube tu cair sendiri. OK?

SO, Start lepas ni boleh la buat more batches of different homemade baby food. Jadi, baby kesayangan Umi akan mendapat variety of meals through out the week. food cube ni BUKAN sahaja boleh makan begitu sahaja (selepas di defrost), tetapi untuk lebih sedap dan kenyang lagi. Umi campurkan food cube yang da defrost (puree) dengan rice cereal, oatmel hancur atau barley hancur. Si manja Umi tu akan kenyang dan lebih meminati makanan dia serta mendapat khasiat2 penting yang terdapat di dalam buah/sayur.

SENANG kan as A B C ..... 3 simple step aje..... anak da dpt bekalan makanan terbaik untuk tempoh seminggu. Yang paling penting..menggunakan sumber semulajadi dan AIR tangan UMI......

Feeding Schedule

Bahan yang selamat untuk bayi mengikut umur

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->