P. 1
Kertas Kerja Khidmat Masyarakat Sivik

Kertas Kerja Khidmat Masyarakat Sivik

|Views: 3,995|Likes:
Published by preyma103

More info:

Published by: preyma103 on Aug 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2013

pdf

text

original

ANJURAN: JABATAN KAJIAN SOSIAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM, 08000,SG.

PETANI

1

Pengerusi Projek Khidmat Masyarakat. 2 . Memohon Kelulusan Mengadakan Projek Melukis Mural pada dinding Tadika SJK(T)LDG SG. PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT IPG.Subramaniam.Tukang. Tuan. O8000. Sekian terima kasih. 08000. IPG.KSAH. Saya dengan segala hormatnya merujuk perkara yang tersebut di atas ingin meminta jasa baik tuan untuk meminta kebenaran dalam mengadakan program ini di sekolah SJK(T)LDG. KSAH.A.TUKANG.Preyma Palanisamy. Sungai Petani. 2.SG. Guru Besar. SJK(T)LDG.Tukang.SG. SG. En. Saya yang menjalankan tugas.Petani. Bersama-sama ini saya mengemukakan pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. kertas cadangan untuk (PREYMA A/P PALANISAMY) PENGERUSI.

1. Kami guru pelatih PISMP Sem 6 telah membuat keputusan untuk melaksanakan Projek Khidmat Masyarakat kami di SJK(T)LDG. Kampus Sultan Abdul Halim.Tukang. nilai dan ilmu pengetahuan yang dibelajar dalam kursus ini. 08000 Sungai Petani.0 DIKEMUKAKAN OLEH Jabatan Kajian Sosial. 3 .0 TAJUK Projek Melukis Mural 2.SG. Penyertaan guru pelatih dalam projek komuniti membantu guru pelatih dalam mengaplikasikan kemahiran. Institut Pendidikan Guru.0 PENGENALAN Projek Khidmat Masyarakat. Kedah 3. Kami telah memilih dinding pusat sumber dan tadika sekolah tersebut untuk melukis mural bagi menambahkan keceriaan sekolah tersebut. merupakan salah satu projek yang perlu dilaksanakan mengikut sukatan yang terkandung dalam kursus Pembelajaran Berkhidmat dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan 3104. Pembelajaran berkhidmat atau perkhidmatan komuniti di luar bilik darjah adalah elemen utama dalam pendekatan penyertaan secara aktif dan inter-aktif.

2. mengelola dan mentadbir sesuatu projek. Memberi ilmu pengetahuan kepada guru pelatih tentang perancangan . Setiap guru pelatih PISMP semester 6 diwajibkan untuk melaksanakannya bagi melengkapkan sukatan pelajaran yang dijangka.4. Memperkukuhkan penglibatan guru dan warga sekolah dalam usaha membuat perkhidmatan komuniti.0 ASAS PERTIMBANGAN : Projek ini bertujuan untuk memenuhi keperluan sukatan pelajaran PSK:3104 Praktikum Fasa Dua Lapan Minggu untuk semester 6. Di samping itu. Mewujudkan suasana budi bahasa dan membangkitkan semangat kerjasama di kalangan guru pelatih yang bakal menempuh cabaran pengurusan satu hari nanti. 6. pengelolaan dan perlaksanaan sesuatu perkhidmatan komuniti di peringkat sekolah. 4.0 RASIONAL: Melalui projek ini.0 MATLAMAT : 1. 5. 4 . mengurus . Memupuk nilai sivik dalam diri guru pelatih. 6. 3. guru pelatih dapat mengetahui cara merancang . Memberi kesedaran kepada murid dan masyarakat betapa pentingnya menjaga keceriaan sekolah. Memupuk nilai tanggungjawab guru pelatih terhadap komuniti setempat. 5. guru pelatih berpeluang untuk memperluaskan ilmu pengetahuan dalam bidang Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan mendapat pengalaman berkaitan aspek ± aspek pengurusan dan pengelolahan suatu khidmat masyarakat yang akan dijalankan ini.

Memberi pengalaman kepada guru pelatih untuk merancang . Menunjukkan komitmen yang tinggi terhadap pihak sekolah VI. Mewujudkan suasana yang selesa dan kondusif untuk murid belajar.0 OBJEKTIF I. Memupuk nilai cinta akan alam semula jadi dalam kalangan murid dan masyarakat. Melengkapkan keperluan kursus PSK 3104 : Pembelajaran Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegraan. Mengeratkan hubungan silaturahim antara guru sekolah. III.7.0 KUMPULAN SASARAN y 18 oang guru pelatih PISMP Pengajian Tamil Sem 6 5 . VIII. IX. Memberi sumbangn ikhlas kepada pihak sekolah. IV. 8. V. ibu bapa dan masyarakat setempat selaras dengan mecapai matlamat satu Malaysia. II. Menceriakan kawasan sekolah. mengurus dan melaksanakan perkhidmatan komuniti. Memupuk kesedaran Sivik dalam kalangan masyarakat VII.

08000. TARIKH 26 OGOS 2010 (Khamis) 8 PAGI ± 4 pETANG 11. TEMPAT SJK(T)LDG.TUKANG.SG. ATURCARA PROGRAM Rujuk Lampiran II 14. ANGGARAN PERBELANJAAN Rujuk Lampiran III 15.SG.PETANI 12.10. STRUKTUR ORGANISASI Rujuk Lampiran I 13. SENARAI NAMA PESERTA PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT Rujuk Lampiran 1V 6 .

Kerjasama daripada pihak tuan/puan amat dihargai. Melalui program ini. KSAH. Kami amat berharap pihak tuan/puan dapat memberi pertimbangan yang sewajarnya dan meluluskan permohonan ini. IPG. Kerjasama daripada pihak tuan/puan dahului dengan ucapan terima kasih.16. ( PREYMA A/P PALANISAMY ) PENGERUSI . PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT 2010. kami dapat mempertingkatkan pengetahuan di samping menjana idea baru mengenai program-program seperti ini di sekolah bagi merancakkan lagi penglibatan pelajar. Terima kasih. ««««««««««««««««. Sekian. 7 . Diharap pihak tuan/puan dapat mempertimbangkan program ini dengan sebaik yang mungkin. PENUTUP Adalah diharapkan aktiviti ini akan memberikan banyak manfaat selaras dengan sukatan pelajaran PSK 3104. Disediakan oleh.

MALAR MUTHIAH 10 . Jawatankuasa Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari : : : : Preyma Palanisamy Teepah Thillaidasan Kaminee Adaikalam Thavamani Thambydorai AJK: Pengelola Aktiviti : Amutha Munusamy Ilavarasi Kuppusamy Kausalyah Markendan Santhi Kuppusamy Shalini Rajasparan Jeevithra Kaliappan Makanan : Keselamatan Fotografi : : Pengangkutan Peralatan : : Anbukkarasi Kumar Shantini Vijayan Balamurali Danabalam Chitra Loganathan Shalini Tannimalai Buku aturcara Program : Cenderahati : Jacquelene Martin Kalaimugilaa Asualngam 8 .LAMPIRAN I STRUKTUR ORGANISASI PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT PENASIHAT:  DR.

30 Tengah hari 4 Petang  Makanan tengah hari  Kerja disiapkan  Majlis penutup 9 .45 am 8.LAMPIRAN II ATURCARA PROGRAM TARIKH MASA AKTIVITI 7.00 tengah hari 3 .00 am Perasmian oleh Guru Besar Sekolah Taklimat & Pembahagian Tugas 8.45 am Kumpulan 1  Melukis mural di dinding perpustakaan 26 Ogos 2010 Kumpulan 2  Melukis mural di dinding Tadika 12.

. SJK(T)LDG....PETANI.. K...........Disemak oleh : ................. 10 .............SG.............SG............. ( EN........ ( PUAN....TUKANG........................SG.M...... 08000..A... ( PUAN. 08000.TUKANG..TUKANG.SG....PETANI..SUBRAMANIAM ) GURU BESAR....PETANI............. Diluluskan oleh: .....................................SG....BALEAMMAH ) PENOLONG KANAN 1............KAVITHA ) KETUA PANITIA PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN... SJK(T)LDG.. Disahkan oleh: ....SG................ 08000. SJK(T)LDG.........

Berus saiz besar 8. Cendera hati 20 1 140 JUMLAH HARGA RM140 11 .LAMPIRAN III ANGGARAN PERBELANJAAN A. PERBELANJAAN Bil. Alatan Harga 1 unit (RM) Kuantiti Harga (RM) 1.00 5 20 4. Berus Saiz Kecil 4.00 5 40 3. Cat Pelaka 16 5 80 2.

12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->