P. 1
Kertas Kerja Khidmat Masyarakat Sivik

Kertas Kerja Khidmat Masyarakat Sivik

|Views: 3,999|Likes:
Published by preyma103

More info:

Published by: preyma103 on Aug 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2013

pdf

text

original

ANJURAN: JABATAN KAJIAN SOSIAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM, 08000,SG.

PETANI

1

2. kertas cadangan untuk (PREYMA A/P PALANISAMY) PENGERUSI. Pengerusi Projek Khidmat Masyarakat. En. Memohon Kelulusan Mengadakan Projek Melukis Mural pada dinding Tadika SJK(T)LDG SG. Saya dengan segala hormatnya merujuk perkara yang tersebut di atas ingin meminta jasa baik tuan untuk meminta kebenaran dalam mengadakan program ini di sekolah SJK(T)LDG. 2 . IPG. Saya yang menjalankan tugas.Petani.Tukang.Tukang. PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT IPG.KSAH.Subramaniam.TUKANG.A. SG. SJK(T)LDG. KSAH. O8000. Sekian terima kasih. Sungai Petani.SG.Preyma Palanisamy. Bersama-sama ini saya mengemukakan pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Guru Besar.SG. 08000. Tuan.

0 DIKEMUKAKAN OLEH Jabatan Kajian Sosial. Kampus Sultan Abdul Halim. Kami guru pelatih PISMP Sem 6 telah membuat keputusan untuk melaksanakan Projek Khidmat Masyarakat kami di SJK(T)LDG.0 PENGENALAN Projek Khidmat Masyarakat. nilai dan ilmu pengetahuan yang dibelajar dalam kursus ini. 3 .Tukang. Institut Pendidikan Guru.SG. Pembelajaran berkhidmat atau perkhidmatan komuniti di luar bilik darjah adalah elemen utama dalam pendekatan penyertaan secara aktif dan inter-aktif. Kedah 3. Penyertaan guru pelatih dalam projek komuniti membantu guru pelatih dalam mengaplikasikan kemahiran. merupakan salah satu projek yang perlu dilaksanakan mengikut sukatan yang terkandung dalam kursus Pembelajaran Berkhidmat dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan 3104.1. 08000 Sungai Petani. Kami telah memilih dinding pusat sumber dan tadika sekolah tersebut untuk melukis mural bagi menambahkan keceriaan sekolah tersebut.0 TAJUK Projek Melukis Mural 2.

6. Memberi kesedaran kepada murid dan masyarakat betapa pentingnya menjaga keceriaan sekolah. mengurus . Memberi ilmu pengetahuan kepada guru pelatih tentang perancangan . Memperkukuhkan penglibatan guru dan warga sekolah dalam usaha membuat perkhidmatan komuniti. 5.0 MATLAMAT : 1. 5. 4. Memupuk nilai tanggungjawab guru pelatih terhadap komuniti setempat. Setiap guru pelatih PISMP semester 6 diwajibkan untuk melaksanakannya bagi melengkapkan sukatan pelajaran yang dijangka.4. mengelola dan mentadbir sesuatu projek.0 ASAS PERTIMBANGAN : Projek ini bertujuan untuk memenuhi keperluan sukatan pelajaran PSK:3104 Praktikum Fasa Dua Lapan Minggu untuk semester 6. 6.0 RASIONAL: Melalui projek ini. 4 . 2. Memupuk nilai sivik dalam diri guru pelatih. guru pelatih berpeluang untuk memperluaskan ilmu pengetahuan dalam bidang Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan dan mendapat pengalaman berkaitan aspek ± aspek pengurusan dan pengelolahan suatu khidmat masyarakat yang akan dijalankan ini. Di samping itu. guru pelatih dapat mengetahui cara merancang . 3. Mewujudkan suasana budi bahasa dan membangkitkan semangat kerjasama di kalangan guru pelatih yang bakal menempuh cabaran pengurusan satu hari nanti. pengelolaan dan perlaksanaan sesuatu perkhidmatan komuniti di peringkat sekolah.

Mengeratkan hubungan silaturahim antara guru sekolah. VIII. II. Memberi sumbangn ikhlas kepada pihak sekolah. Menceriakan kawasan sekolah. 8. Memupuk nilai cinta akan alam semula jadi dalam kalangan murid dan masyarakat. III. Menunjukkan komitmen yang tinggi terhadap pihak sekolah VI. mengurus dan melaksanakan perkhidmatan komuniti. Memupuk kesedaran Sivik dalam kalangan masyarakat VII.7. V. Memberi pengalaman kepada guru pelatih untuk merancang .0 OBJEKTIF I.0 KUMPULAN SASARAN y 18 oang guru pelatih PISMP Pengajian Tamil Sem 6 5 . IV. IX. Mewujudkan suasana yang selesa dan kondusif untuk murid belajar. ibu bapa dan masyarakat setempat selaras dengan mecapai matlamat satu Malaysia. Melengkapkan keperluan kursus PSK 3104 : Pembelajaran Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegraan.

TARIKH 26 OGOS 2010 (Khamis) 8 PAGI ± 4 pETANG 11.08000.10.SG. STRUKTUR ORGANISASI Rujuk Lampiran I 13.SG. SENARAI NAMA PESERTA PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT Rujuk Lampiran 1V 6 .TUKANG. TEMPAT SJK(T)LDG.PETANI 12. ANGGARAN PERBELANJAAN Rujuk Lampiran III 15. ATURCARA PROGRAM Rujuk Lampiran II 14.

Kerjasama daripada pihak tuan/puan amat dihargai. 7 . Kerjasama daripada pihak tuan/puan dahului dengan ucapan terima kasih.16. Disediakan oleh. PENUTUP Adalah diharapkan aktiviti ini akan memberikan banyak manfaat selaras dengan sukatan pelajaran PSK 3104. Sekian. Kami amat berharap pihak tuan/puan dapat memberi pertimbangan yang sewajarnya dan meluluskan permohonan ini. Diharap pihak tuan/puan dapat mempertimbangkan program ini dengan sebaik yang mungkin. Melalui program ini. kami dapat mempertingkatkan pengetahuan di samping menjana idea baru mengenai program-program seperti ini di sekolah bagi merancakkan lagi penglibatan pelajar. KSAH. Terima kasih. ««««««««««««««««. IPG. ( PREYMA A/P PALANISAMY ) PENGERUSI . PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT 2010.

LAMPIRAN I STRUKTUR ORGANISASI PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT PENASIHAT:  DR.MALAR MUTHIAH 10 . Jawatankuasa Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari : : : : Preyma Palanisamy Teepah Thillaidasan Kaminee Adaikalam Thavamani Thambydorai AJK: Pengelola Aktiviti : Amutha Munusamy Ilavarasi Kuppusamy Kausalyah Markendan Santhi Kuppusamy Shalini Rajasparan Jeevithra Kaliappan Makanan : Keselamatan Fotografi : : Pengangkutan Peralatan : : Anbukkarasi Kumar Shantini Vijayan Balamurali Danabalam Chitra Loganathan Shalini Tannimalai Buku aturcara Program : Cenderahati : Jacquelene Martin Kalaimugilaa Asualngam 8 .

00 am Perasmian oleh Guru Besar Sekolah Taklimat & Pembahagian Tugas 8.30 Tengah hari 4 Petang  Makanan tengah hari  Kerja disiapkan  Majlis penutup 9 .45 am 8.00 tengah hari 3 .LAMPIRAN II ATURCARA PROGRAM TARIKH MASA AKTIVITI 7.45 am Kumpulan 1  Melukis mural di dinding perpustakaan 26 Ogos 2010 Kumpulan 2  Melukis mural di dinding Tadika 12.

................ ( PUAN.....SG.....SG....... ( EN........TUKANG.PETANI... Disahkan oleh: .....SUBRAMANIAM ) GURU BESAR.....................SG... SJK(T)LDG. ( PUAN...... K....SG.......BALEAMMAH ) PENOLONG KANAN 1..............SG...M.... 08000.......TUKANG......... 10 .SG... 08000.. Diluluskan oleh: ................ 08000............Disemak oleh : ........PETANI.......KAVITHA ) KETUA PANITIA PENDIDIKAN SIVIK & KEWARGANEGARAAN............ SJK(T)LDG...TUKANG......A.........PETANI............. SJK(T)LDG.................

Alatan Harga 1 unit (RM) Kuantiti Harga (RM) 1. Berus Saiz Kecil 4.LAMPIRAN III ANGGARAN PERBELANJAAN A. PERBELANJAAN Bil. Berus saiz besar 8.00 5 20 4. Cendera hati 20 1 140 JUMLAH HARGA RM140 11 . Cat Pelaka 16 5 80 2.00 5 40 3.

12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->