P. 1
kajian tindakan pemulihan khas konsonan bergabung digraf

kajian tindakan pemulihan khas konsonan bergabung digraf

4.82

|Views: 7,874|Likes:
Published by mazni bin othman
kajian tindakan kelolaan jabatan pelajaran perak
kajian tindakan kelolaan jabatan pelajaran perak

More info:

Published by: mazni bin othman on Jun 26, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

JABATAN PELAJARAN PERAK

,
PROGRAM KAJIAN TINNDAKAN NEGERI PERAK PERINGKAT SEKOLAH 2008

MENGATASI KELEMAHAN MENYEBUT PERKATAAN YANG MELIBATKAN KONSONAN BERGABUNG (DIGRAF) DENGAN TEKNIK ‘CANTUM DAN SEBUT’

OLEH: EN MAZNI BIN OTHMAN

SEKOLAH KEBANGSAAN KAYAN, 32030 SITIAWAN, PERAK
JUN 2008

KELOLAAN SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK

JABATAN PELAJARAN PERAK.
1

KANDUNGAN:

Muka surat

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Refleksi Pengajaran Dan Pembelajaran Isu Keperihatinan Objektif Kajian Kumpulan Sasaran Perlaksanaan Kajian Cadangan Untuk Kajian Seterusnya.

2 2 2 3 3 7

2

1.

REFLEKSI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN LALU Setiap kali aktiviti pengajaran dan pembelajaran berlaku, murid akan menunjukkan sikap acuh tidak acuh apabila mereka sukar untuk mengeja dan menyebut sesuatu perkataan. Ini membuatkan guru terpaksa memikirkan suatu aktiviti yang boleh menarik semula minat murid untuk belajar. Antara perkataan-perkataan yang sukar dibaca oleh murid ialah perkataan yang melibatkan konsonan bergabung (digraf) iaitu perkataan yang bersuku kata “ng...’, ‘ny...’, ‘kh...’, dan ‘sy...’. Penekanan yang lebih kepada suku kata yang dinyatakan tadi perlu kerana perkataan seperti ini juga yang menyebabkan mereka sering gagal di dalam ujian pelepasan untuk ke kelas perdana semula.

2.

ISU KEPERIHATINAN Setiap kali murid menduduki Ujian Standard Pelepasan mereka sering kali tidak dapat menjawab soalan-soalan yang melibatkan perkataan atau suku kata yang mempunyai ‘digraf’. Murid juga gagal untuk membaca ayat dan petikan jika perkataan di dalam ayat terdapat perkataan yang mempunyai konsonan bergabung (digraf). Murid akan menyebut ‘gaga’ bagi perkataan ‘nganga’ dan ‘yayi’ bagi perkataan ‘nyanyi’. Oleh itu, saya bertindak dengan menjalankan kajian ini untuk mengatasi masalah tersebut.

3.

OBJEKTIF KAJIAN Objektif Umum: Tujuan kajian ini adalah untuk mengatasi kelemahan murid menyebut perkataan yang melibatkan konsonan bergabung (digraf). Objektif Khusus: a) Murid dapat menyebut perkataan yang mempunyai suku kata konsonan bergabung (digraf) bagi ‘ny’ dan ‘ng’. b) Murid boleh membaca perkataan, ayat dan petikan dengan lebih lancar. c) Mengurangkan murid kelas pemulihan daripada 12 kepada 4 orang di hujung tahun. d) Meningkatkan keupayaan semua guru dalam menangani masalah murid lemah dalam pembelajaran.

3

4.

KUMPULAN SASARAN Kumpulan sasaran ialah seramai 12 orang yang terdiri daripada murid Tahun 2 dan Tahun 3 yang kini berada di kelas Pendidikan Pemulihan Khas.

5.

PELAKSANAAN KAJIAN 5.1 Tinjauan masalah Daripada pemerhatian dan ujian yang dijalankan didapati pelajar bermasalah dalam menyebut perkataan yang melibatkan konsonan bergabung (digraf) ‘ny’ dan ‘ng’. Perkataan-perkataan seperti ‘nyonya’, ‘nyanyi’, ‘tanya’, ‘nyamuk’, ‘bunyi’, ‘nyala’, ‘dengan’, ‘lengan’, ‘tangan’, ‘nganga’, ‘telinga’, ‘singa’, tidak dapat disebut dan dibaca oleh pelajar. Dalam ujian diagnostik yang dijalankan murid tidak dapat menyebut suku kata nga, ngi, nge, nge, ngu, ngo dan nya, nyi, nye, nye, nyu, nyo dengan betul dan lancar. Seramai 8 orang daripada 12 orang murid salah semua di dalam menyebut suku kata ini. 5.2 Analisis Tinjauan Masalah Daripada Ujian Diagnostik yang dijalankan kepada kumpulan sasaran dapatlah dilihat kelemahan-kelemahan murid yang perlu ditingkatkan. Rujuk kepada jadual Rekod Ujian Saringan. (12 orang murid yang dikaji. Angka menunjukkan bilangan murid yang melakukan kesalahan). Soalan : Bunyikan suku kata di bawah. nga 8 nya 9 ngi ngu nge nge 8 8 9 9 nyi nyu nye nye 9 9 10 10 Soalan: Isikan suku kata yang sesuai berdasarkan gambar. penyu 11 singa 10 ngo 9 nyo 9

bunga 10

nyamuk 11

Soalan : Eja dan sebut perkataan di bawah.

4

nganga 11 nyonya 10 Soalan : Tandakan ( √ bengis begis banyak bayak bagun bangun

nyanyi 11 tangan 12 ) pada ejaan yang betul. 4 betul 8 salah 10 betul 2 salah 5 salah 7 betul monyet moyet beruang beruwang nyanyi nanyi

ngilu 12 monyet 12

8 betul 4 salah 10 betul 2 salah 4 betul 8 salah

Soalan : Suaikan gambar dengan perkataan. Gambar orang nyanyi Gambar bangunan Gambar mulut nganga Gambar nyamuk Gambar penyu Gambar cuping telinga Gambar sungai nyanyi bangunan nganga nyamuk penyu telinga sungai 4 6 3 7 1 10 11

5.3 Tindakan Yang Dijalankan Bagi mengatasi masalah ini sebanyak tiga aktiviti pengajaran dan pembelajaran dirancang. 1. Aktiviti “Cantum dan Sebut” menggunakan kad-kad huruf 2. Aktiviti eja dan sebut berdasarkan gambar dengan tayangan slaid ‘Power Point’. 3. Aktiviti bertulis dengan menjawab lembaran kerja berkaitan apa yang dipelajari.

b. Bahan-bahan yang digunakan. 1. Kad huruf. 2. Papan panel. 3. Kotak kertas. 4. Bahan “Powerpoint” c. Instrumen dan langkah-langkah pemerhatian.

5

1. Penilaian secara pemerhatian 2. Penilaian secara lisan dan bacaan 3. Penilaian secara tulisan dan lembaran kerja. 5.4 Pelaksanaan Tindakan Dan Pemerhatian 5.4.1 Perlaksanaan Aktiviti 1 Aktiviti ini merupakan pengajaran dan pembelajaran menggunakan kaedah ‘Cantum dan Sebut’ yang menggunakan kad-kad huruf yang perlu dicantum menjadi suku kata dan murid menyebutnya. Langkah-langkahnya: 1. Kad-kad huruf di masukkan ke dalam kotak.

2. Murid dipilih secara rawak. 3. Murid memilih 2 kad mengikut warna dan menggantungnya pada papan panel. Huruf ‘n’ di awal suku kata memang telah tersedia.

4. Setelah selesai, murid dikehendaki mengeja dan menyebut suku kata tersebut. Jika murid dapat menyebutnya dengan betul, ganjaran akan diberikan.

5. Pengayaan juga boleh dilakukan dengan meminta murid mengambil 3 kad mengikut warna huruf vokal dan konsonan menjadi suku kata seperti ‘ngan’, ‘nyet’, ‘ngis’, ‘nyak’ dan sebagainya.

6

5.4.2 Perlaksanaan Aktiviti 2 Aktiviti ini merupakan pengajaran dan pembelajaran berbantukan ICT. Guru menggunakan Power Point Slide Show untuk memaparkan suku kata yang akan dipelajari. 1. Guru menunjukkan slaid suku kata digraf ‘nga, ngi, ngu, nge, ngo’, dan ‘nya, nyi, nyu, nye, nyo’. 2. Murid eja dan sebut suku kata tersebut secara individu dan kumpulan. 3. Guru tunjuk gambar, murid sebut nama gambar. 4. Murid eja perkataan yang ditunjukkan secara individu dan kumpulan. 5. Ulang aktiviti hingga selesai semua gambar. 6. Murid membaca rangkai kata yang ada suku kata digraf. 5.5 Refleksi kajian 5.5.1 Penilaian Pencapaian Murid 1. Secara pemerhatian. 2. Secara bacaan dan lisan 3. Secara ujian bertulis

5.5.2

Rumusan Pemerhatian. Berdasarkan ketiga-tiga pemerhatian di atas, semua murid berminat untuk mengikuti pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan. Mereka berusaha untuk menyebut suku kata yang ditunjukkan. Empat orang murid telah berjaya membaca perkataan bersuku kata digraf ini tanpa perlu mengeja terlebih dahulu. Selebihnya seramai lapan orang murid boleh menyebutnya dengan mengeja terlebih dahulu.

5.5.3

Refleksi Tentang Proses Pengajaran dan Pembelajaran Yang Telah Dijalankan Secara Keseluruhan. Secara keseluruhannya aktiviti ini telah berjaya membuatkan murid dapat membaca sekurang-kurangnya perkataan KV+KKV atau KV+KKVK dengan lancar walaupun mereka terpaksa mengeja terlebih dahulu.

6.

CADANGAN UNTUK KAJIAN SETERUSNYA.

7

Kesemua aktiviti yang dijalankan banyak membantu menjayakan kajian tindakan yang saya jalankan ke atas murid-murid pemulihan khas ini. Saya bercadang meneruskan program ini di samping berkongsi idea bersama guru Tahun 1 (KIA2M). Setersunya saya akan menjalankan aktiviti seperti ini untuk kemahiran yang lain pula iaitu suku kata dan perkataan konsonan bergabung (digraf) bagi “kh” dan “sy”.

8

LAMPIRAN CONTOH KERTAS UJIAN DIAGNOSTIK DAN UJIAN KAJIAN TINDAKAN.

9

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->