P. 1
Edward Debono

Edward Debono

|Views: 1,351|Likes:
Published by lp08

More info:

Published by: lp08 on Aug 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

PEMIKIRAN LATERAL OLEH EDWARD DE BONO

 JASPREET KAUR A/P RAJINDAR SINGH  NUR HAKIMAH BINTI ABD. KADER  SUHAIZA AFIRA BINTI RANI

Bahasa Urdu. Malta semasa perang dunia kedua. ‡Seterusnya beliau ke University of Malta dalam bidang perubatan. ‡Beliau mengorak langkah ke Christ Church.Oxford dimana beliau memperoleh ijazah dalam psikologi. fisiologi. Turki) .LATAR BELAKANG EDWARD DE BONO ‡Dilahirkan di Malta pada tahun 1933 ‡Beliau memasuki St Edward College. dan perubatan ‡Beliau memiliki Ph. ‡Beliau telah menulis serta menterjemah pelbagai buku dalam 34 bahasa (Arab.d daripada Cambridge dan ijazah sarjana daripada University of Malta.

PEMIKIRAN LATERAL  Dari segi definisi pemikiran lateral membawa maksud cara menyelesaikan masalah dengan menggunakan daya imaginasi (bukan dengan menggunakan logik atau cara-cara pemikiran yang biasa) sehingga dapat menghasilkan pelbagai pendekatan yang kelihatan luar biasa (kadangkadang agak luar biasa sedikit) tetapi amat berkesan.  Pemikiran ini menitikberatberatkan pelbagai jenis jawapan dan ia digunakan untuk lari daripada idea-idea yang sudah lama dan sudah biasa diamalkan. .

´ . 1996).  Beliau memperkenalkan corak berfikir jenis ini setelah mendapati terdapat banyak halangan pada corak pemikiran konvensional. Pemikiran lateral ini diasaskan oleh Dr Edward de Bono yang juga merupakan seorang pakar dalam bidang perubatan dan pemikiran.  Ia bukan bertujuan menyingkirkan corak pemikiran yang sedia ada tetapi ia merupakan satu corak pemikiran yang cuba mencari jalan terpantas dan sememangnya ia berjaya menyelesaikan masalah bukan sahaja menepati kriteria yang dikehendaki tetapi ia amat berkesan.  Pemikirannya dapat dirumuskan dalam kata-kata di bawah: ³ Kita tidak akan dapat menggali lubang-lubang baru di tempattempat lain kalau kita asyik menggali lubang yang ada supaya lebih dalam lagi´ (Ainon Mohd & Abdullah Hassan.

5. . 3. Pembinaan Idea Baru. Penyelesaian Masalah dan Membuat Keputusan.antaranya ialah: 1. 2. 4. Pengkajian Data Daripada Pelbagai Sudut Untuk Mendapatkan Maklumat Berguna. Pembaharuan Dalam Perkembangan Produksi Dan Sistem pemasaran.Terdapat banyak kepentingan pemikiran lateral. Pencarian Jalan bagi Menyempitkan Perbezaan Pendapat di kalangan manusia dan konsep.

.

Beri tempat kepada perasaan. 3. 2. Bezakan antara yang sepatutnya dengan yang mungkin. 12. Lupakan ego. tentukan bila untuk pemikiran logik dan bila untuk pemikiran kreatif. 6. 5. Tentukan tujuan berfikir. Semua jenis tindakan melibatkan nilai. 8. . Sentiasa fikirkan alternatif yang lain. Tentukan hasil yang hendak dicapai. Sentiasa bersikap positif dan konstruktif. ³Tukar gear otak´. 7. 11. 10. Ambil kira semua pendapat. 4. Fikir perlahan-lahan dan secara mudah. jangan biarkannya masuk campur bila berfikir. 9.SUMBANGAN EDWARD DE BONO DALAM CORAK PEMIKIRAN LATERAL 1. Tukar ganti pemikiran secara luas dan secara terperinci. jangan memudahkan sesuatu perkara.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->