P. 1
CONTOH LAPORAN AKTIVITI

CONTOH LAPORAN AKTIVITI

|Views: 60,419|Likes:
Published by adiyu

More info:

Published by: adiyu on Aug 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/12/2015

pdf

text

original

TEMPAT TARIKH HARI MASA

: : :

Pusat Ekuin, UTM Skudai. 02 Jun 2010 Rabu : : 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari i. 18 orang murid

BILANGAN YANG TERIBAT

ii. 6 orang guru iii. 1 orang Pembantu Pengurusan Murid BILANGAN KESELURUHAN AKTIVIT I : : 25 orang i. Menunggang kuda

ii. Melawat sekitar UTM, Skudai

1.

PENGENALAN

Panitia Pemulihan dan Pendidikan Khas telah mengadakan program lawatan sambil belajar iaitu menunggang kuda. Aktiviti ini dijalankan di Pusat Ekuin, UTM Skudai. Program ini merupakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang memberikan pengalaman sebenar menunggang kuda. Program ini juga sedikit sebanyak membantu murid untuk mempelajari sesuatu pembelajaran dengan lebih berkesan seperti mengenal dan menamakan haiwan. Berdasarkan pemerhatian yang dilakukan, program ini berjalan lancar dan menyeronokkan. Mereka begitu teruja dapat menunggang kuda. Para guru juga tidak melepaskan peluang untuk cuba menunggang kuda. Selain itu penglibatan sekolah lain seperti SJK (T) Ladang Kulai Besar, SK Senai Utama, SJK (C) Pulai dan SK Taman Muhibah telah memeriahkan lagi program ini.

2.

KELEBIHAN PROGRAM

Terdapat pelbagai kebaikan program lawatan sambil belajar ini dijalankan. Melalui program ini :i. Murid sangat seronok dan teruja dapat menunggang kuda. ii. Murid dapat menimba pengalaman baru serta menambahkan ilmu pengetahuan. iii. Murid dapat bersosialisasi dan berkomunikasi bersama rakan-rakan baru serta orang awam.

Membawa bekalan makanan dari rumah untuk mengelakkan murid dalam kelaparan. SJK (C) Pulai dan SK Taman Muhibah. Murid dapat melihat dan mengenal haiwan secara lebih dekat dan realiti. ii. Namun. SK Senai Utama. Kawalan Murid Disebabkan jamuan makanan disediakan pada jam 10. Maka. Terapi Ada beberapa orang murid tidak dapat memberanikan diri untuk menunggang kuda. Terapi kuda untuk murid-murid ini boleh dikira berjaya kerana dapat memupuk sifat berani dalam diri murid apabila guru berjaya memujuk murid untuk menyentuh dan mengusap badan kuda. guru-guru dapat mengawal dengan baik dengan memberi murid-murid makanan dan minuman yang dibawa oleh guru dari rumah. 4. CADANGAN MEMPERBAIKI KELEMAHAN PROGRAM i. KELEMAHAN PROGRAM i. Meningkatkan keberanian serta keyakinan murid terhadap diri mereka sendiri.30 pagi maka ada beberapa orang murid tidak dapat mengawal emosi kerana lapar. Membuat T-shirt seragam untuk guru dan murid bagi untuk kegunaan aktivitiaktiviti luar bilik darjah agar mudah bagi para guru untuk mengenal pasti murid-murid mereka.iv. murid-murid tidak puas bermain dan menunggang kuda. 3. Masa Disebabkan kuantiti kuda yang tidak mencukupi untuk memberi perkhidmatan menunggang kepada 5 buah sekolah maka masa yang ditetapkan oleh pihak Ekuin untuk menunggang adalah terhad iaitu sekitar 5 minit untuk 1 pusingan. v. ii. Mereka kelihatan takut dan menangis apabila disuruh untuk menunggang kuda. iii. iv. . Kuantiti Kuda Kuda yang disediakan oleh pihak Pusat Ekuin tidak mencukupi kerana mereka menyediakan 4 ekor kuda sahaja sedangkan terdapat 4 buah sekolah lagi yang menyertai program ini iaitu SJK (T) Ladang Kulai Besar.

program ini amat bermakna bagi murid-murid pendidikan khas kerana sedikit sebanyak memberi pendedahan mengenai realiti kehidupan masyarakat normal di luar sana. fasilitator.00 JUMLAH 370. iv.00 orang x 25 375.iii. murid-murid juga dapat bergaul dengan orang awam dan melihat situasi sebenar pada tempat yang dilawati. Membuat latihan awal sebelum menunggang kuda sebenar seperti mengenal dan menyentuh haiwan terlebih dahulu.00 2 Pengangkutan RM 4 x 25 orang 100. makanan dan minuman) RM 15. Selain mengenal pengangkutan darat dan haiwan-haiwan. program . PENUTUP Secara keseluruhannya. Meningkatkan kawalan untuk mengawal murid-murid ketika mengadakan program luar bilik darjah. 5.00 6. KOS SEBENAR BI L BIL PERKARA KOS (RM) 1 Pakej (Tiket. Oleh yang demikian.

Disediakan Oleh Disemak Oleh Disahkan Oleh ………………………………… ………………………………… ………………………………… ………….. ……………. Yunos ) Guru Pendidikan Integrasi SJK ( C ) Kulai 2 ( En Adanan Bin Ramli ) GPK Pendidikan Khas Integrasi SJK ( C ) Kulai 2 LAMPIRAN .ini seharusnya dilaksanakan pada masa-masa akan datang supaya pengajaran dan pembelajaran akan menjadi lebih bermakna. ……………… ( En Chua Lay Kah ) Guru Besar SJK ( C ) Kulai 2 ( Pn Adibah Binti Md.

PROGRAM LAWATAN SAMBIL BELAJAR ~~ TERAPI KUDA ~~ SENARAI NAMA MURID BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 NAMA MURID Lee Jia Lok Liew Kit Wei Goh Jun Wen Fong Chin Ann Loo Yi Chun Tai Fei Huang Tai Teng Da Chew Sheng Yu Chia Sheng Fu Chan Shu Perng Hang Jing Torng Law Hew Xuan Leong Jia Yang Loh Shi Min KATEGORI Sindrom Down Sindrom Down Autisme Autisme Autisme Autisme Autisme Autisme Hiperaktif Autisme Autisme Cerebral Pulsy Autisme Terencat Akal Ringan .

15 16 17 18 How En Qi Sia Hui Xin Tan Yi Peng Vincent Tan Autisme Sindrom Down Sindrom Down Hiperaktif SENARAI NAMA GURU DAN PPM BIL 1 2 3 4 5 6 7 PN TAI CHOK HAU PN KAMSIAH BINTI ISHAK PN HAFIDA BINTI ABDUL RAHMAN PN NUR AZURA BINTI YUSOP PN. ADIBAH BINTI MD YUNOS PN SAHRAH BINTI DAHLAN ( PPM ) NAMA GURU DAN PPM EN ADANAN BIN RAMLI GAMBAR AKTIVITI SEMASA MENAIKI KERETAPI DAN MELAWAT ZOO JOHOR Bersama dengan rakan-rakan dari sekolah lain. .

Azam. menyentuh kuda Mengenal dan . Pengurus Pusat Ekuin UTM Aku seekor kuda.Bersama En..

Memakai topi keselamatan dengan betul Meletakkan kaki Menaiki kuda Menunggang kuda .

.

Resit pengangkutan No resit : 17556. ii.8020 - Tiket. No resit : 8016 . 17557.. VIDEO SEPANJANG AKTIVITI TERAPI KUDA RESIT BAYARAN i.Mari menunggang kuda. 17558 dan 53462. fasilitator. Resit bayaran kepada Pihak Ekuin untuk pakej makanan dan minuman. .

*rujuk muka sebelah surat .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->