PORTFOLIO KOPERASI DPMM

Konsep Program Mentor – Mentee Antara Portfolio Koperasi Dewan Perniagaan Melayu Malaysia dan Koperasi Berdaftar di Malaysia Isi Kandungan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) telah menubuhkan Portfolio Koperasi dalam cabang aktivitinya. Antara lain tujuannya untuk menjadi inspirasi koperasi-koperasi berdaftar di Malaysia untuk melanjutkan aktiviti perniagaannya mengikut rentak DPMM. Prestasi perniagaan koperasi “desperate’ untuk ditingkatkan, di mana sejak tertubuhnya gerakan koperasi tahun 1926 hingga 2009 pencapaiannya hanyalah 1% KDNK, sedangkan jumlah koperasi yang berdaftar sebanyak 7,660 buah. Masakini, melibatkan lebih 6.5 juta anggota koperasi. Manakala, DPMM dalam merangsang aktiviti ekonomi ahli-ahlinya telah menubuhkan beberapa portfolio ekonomi yang penting seperti Portfolio Kontrak & Infrastruktur, Portfolio Industri Produk Halal, Portfolio Perkhidmatan, Portfolio Bekalan Tenaga, Portfolio Oil & Gas, Portfolio Peruncitan dan Portfolio Koperasi. Bidang-bidang tersebut perlu diceburi oleh koperasi dengan jayanya. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) bersama Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) menyarankan lebih bayak koperasi mempelbagaikan aktiviti selaras merangsang penglibatan koperasi dalam sektor ekonomi bernilai tinggi bermula sekarang hingga 2020. Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan akan memperhebatkan sektor itu kerana ia dijangka mampu menyumbang 10% Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) berbanding 1% ketika ini. (Sinar Harian, 28 Julai 2010) Mentor – mentee diilhamkan dengan cara beberapa koperasi ahli DPMM yang telah kehadapan seperti Koperasi Pendidikan Islam Malaysia Berhad (UKHWAH) telah bertindak sebagai mentor, dan koperasi-koperasi kecil dan baru dijemput sebagai mentee. Selamat Maju Jaya gerakan koperasi dan Negara Malaysia.

Oleh : DATO’ HJ. MUSTAPA KAMAL MAULUT (Pengerusi Portfolio Koperasi DPMM @ Merangkap Pengerusi Koperasi UKHWAH)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Persetujuan Persefahaman (MOU) dimeterai untuk menjayakan Program Mentor – Mentee Portfolio Koperasi DPMM dan Koperasi. Kami dengan ini mewakili organisasi-organisasi kami dengan penuh iltizam akan bekerjasama untuk menjayakan program ini.

Ditandatangani oleh :

Nama : ........

............................

b/p PORTFOLIO KOPERASI DPMM (MENTOR)

Nama

Wakil :

b/p KOPERASI ( MENTEE ) .................................... Nama Koperasi:

Tarikh

: 29 Julai 2010

Tindakan :

1.

Wakil Portfolio DPMM, ( tandatangan )

Koperasi Tuan Haji Rosli Setiausaha Agung DPMM H/P : 019-9384455 SUA DPMM, boleh diambil dari kertas konsep Mentor – Mentee Dato’ Alias Abdul H/P : 0193159058

2.

Kata-kata Aluan DPMM

3. 4.

Wakil Koperasi Mentee ( tandatangan )

Segala persiapan, Dato’ Alias Abdul jemputan, notis dan aturcara majlis Selamat Berjaya Program

Dengan hanya RM100.00 seorang, anda akan dapat mengetahui peluang perniagaan dalam semua bidang semasa pelaksanaan RMK-10 nanti yang akan di bentangkan YBhg Dato' Mat Noor Bin Nawi dari EPU Jabatan Perdana Menteri dan YBhg Dato, Mohamed Salleh Majid mantan Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) dan dirasmikan oleh YBhg Dato' Mustapha Mohamed, Menteri Pedagangan Antarabangsa dan Industri dan diiringi oleh YBhg YM Tuan Syed AliAlattas, Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Pusat. Semua ahli DPMM Negeri-negeri, siswa dan siswi, para pelajar, para usahawan dijemput hadir. Terima kasih Urusetia. Sebarang pertanyaan sila hubungi Yayasan Kajian Dan Pembangunan DPMM (YKPD) No. Tel : 0320962233 atau No. Faks : 0320956414 (U.P : Faridah/Rahayu). Pakaian : Kemas.