P. 1
Definisi Integrasi

Definisi Integrasi

|Views: 6,129|Likes:
Published by begpack

More info:

Published by: begpack on Aug 31, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

Definisi Integrasi Program yang disediakan bagi murid-murid pendidikan khas di sekolah biasa.

Definisi Inklusif Pendekatan pendidikan dimana murid-murid pendidikan khas dan biasa belajar bersama di dalam satu bilik darjah dan di ajar oleh guru kelas biasa Penempatan Setiap kanak-kanak berkeperluan khas ditempatkan ke dalam hierarki mengikut tahap berat aras kecacatannya. Murid-murid berkeperluan khas ditempatkan ke dalam program-program mengikut tahap kebolehan dan kecekapan mereka memperoleh kemahiran pendidikan Penglibatan ibubapa adalah di peringkat awal kemasukan murid ke program pendidikan khas.

Prosedur kemasukan

kelas sosial.Perbezaan antara Individu dan Penyesuaian Papalia (2001). Bangsa/Bahasa . dalam hal-hal lain seperti kesihatan dan tahap tenaga. dapat dirumuskan bahawa aspekaspek perbezaan individu adalah seperti berikut: 1. Personaliti 4. budaya. dan bentuk tubuh badan. Gaya Kognitif dan Gaya Belajar 5. Sosial 7. Beliau mengatakan kepelbagaian pelajar terdapat dalam tahap prestasi. jantina. kadar belajar. Kesihatan 6. ketinggian. gaya kognitif atau gaya pembelajaran. Jantina 2. etnik. bakat dan minat. dan ciri-ciri personaliti serta reaksi emosi. berat. Fizikal 3. bahasa di rumah. manusia berbeza dari segi jantina. Slavin (1997) pula lebih menumpukan perhatian kepada perbezaan individu dalam konteks pengajaran dan pembelajaran. Berdasarkan pendapat-pendapat di atas.

survey.Pengumpulan Maklumat Rekod Lama = latar belakang Sample Kerja = hasil kerja. inventori Keberkesanan Sekolah-sekolah Khas Murid: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ menguasai asas 3m mampu untuk menguruskan diri berkeyakinan diri mempunyai aspek kendiri positif membantu perkembangan sosial dan komunikasi ibubapa ‡ ‡ ‡ ‡ memberi peluang pendidikan yang sama seperti anak-anak normal lain mempunyai rasa tanggungjawab untuk mendidik anak-anak ini tidak malu mempunyai anak-anak istimewa Mendedahkan ibubapa dengan intervensi awal yang boleh dilakukan di rumah Masyarakat ‡ ‡ ‡ ‡ Tidak memandang serong kepada anak-anak istimewa Membantu meningkatkan motivasi kanak-kanak dan ibubapa Menjalankan aktiviti-aktiviti yang boleh melibatkan murid-murid khas Membantu murid-murid dalam perkembangan sosial . lisan. lembaran kerja. surat doktor Soal Selidik = pemerhatian. buku latihan Pengujian = ujian diagnostik. temubual. bertulis. kolaborasi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->