NOTA BALAGHAH BAHASA ARAB TINGGI SPM

ADAPTED FROM :
Arab2u.blogspot.com

MISWAR BIN ABDUL HALIM SMKAF, FORM 5 2010

KANDUNGAN BIL 1 2 3 4 TAJUK JINAS USLUB KHOBARI USLUB INYAIE AL-IQTIBAAS
1

MUKA SURAT 3 5 8 11

5 6 7 8 9

MAJAZ DAN HAKIKAT TASYBIIH MAJAZ MURSAL ISTI’AARAH KINAYAH

12 16 19 23 27

NOTA balaghah Tg 5 JINAS ( ‫) الجناس‬
Alhamdulillah kita teruskan siri pembelajaran bahasa arab SPM kita dengan memaparkan tajuk balaghah yang seterusnya iaitu JINAS .

2

contoh no 4 . tidak sama dari sudut barisnya. tidak menepati susunan huruf. 1 . contoh no 2 . tidak sama bilangan hurufnya.Perhatikan contoh JINAS AL TAM ( sempurna ) berikut. tidak sama jenis hurufnya. 4 ciri yang dinayatakan di atas terdapat dalam semua contoh di bawah . Contoh no 1 . contoh no 3 . TIDAK MENEPATI 4 ciri yang dinyatakan di atas tadi. Sebaliknya contoh jenis ke 2 iaitu JINAS GHAIRU TAM ( tidak sempurna) .

arab2u.blogspot.Moga paparan ini menambahkan lagi pemahaman pengunjung khususnya calon SPM terhdapa tajuk di atas. ) السلوب الخبري‬ Lihat contoh2 berikut . Kali ini kita bicarakan tajuk balaghah tingkatan 5 iaitu uslub khobari ( ‫. 2 . Selamat meneruskan perjuangan bersama .com Nota balaghah tg5 Uslub khobari Alhamdulillah siri bimbingan belajar bahasa arab dalam arab2u ini dapat kita teruskan.

Perhatikan kesilapan calon ketika menjawab soalan berkaitan . 1 .

. 2 ...Selamat mengulangkaji .

marilah kita teruskan dengan perbincangan tajuk balaghah berikut ini. 3 .Nota balaghah tg5 Uslub Insyaie Assalamualaikum setelah kita sama pelajari dan amati tajuk uslub khobari sebelum ini. Perhatikan contoh berikut .

( ‫ @ ) النداء‬seruan . menutut pendengar memberi perhatian 4 .huraian . Perhatikan lima uslub yang digunakan . ( ‫ ) انشاء طلبي‬bermaksud uslub ini menutut pendengar berbuat sesuatu .

sebaliknya ( ‫ ) التراجي‬adalah harapan yang boleh dicapai spt contoh di atas . alangkah baiknya @ harap2 masa boleh kembali biarpun untuk sesaat . meminta pendengar membuat sesuatu ( ‫ @ ) النهي‬larangan . meminta pendengar menghindarkan sesuatu perkara ( ‫ @ ) الستفهام‬pertanyaan . nota balaghah tg5 Iqtibas Assalamualaikum buat calon SPM Perhatikan nota balaghah tg 5 berikut. Nantikan latih tubi berikutnya untuyk lebih mendalami tajuk ini. mengharapkan sesuatu yang meutahil dari pendengar Sebaliknya Apakah perbezaan antara (‫ ) التراجي‬dan ( ‫? )التمني‬ ( ‫ ) التمني‬adalah impian dan harapan yang tidak mungkin digapai atau mustahil. pendengar perlu menjawab persoalan ( ‫ @ ) التمني‬harapan . semoga Allah memberikan taufik kepada kamu Selamat menjalani ibadah berpuasa .( ‫ @ ) المر‬suruhan . 2 . contoh di atas . cuba fahami dengan baik ....

nota balaghah tg4 majaz dan hakikat 2 ..Selamat berjuang memburu kecemerlangan ..

blogspot.. Perhatikan senarai tajuk pada peta minda di atas. ustaz mulakan dengan tajuk yang mudah difahami supaya mampu meningkatkan minat pelajar untuk terus bersama kami dalam arab2u.. kita teruskan dengan membahaskan nota balaghah tingkatan 4 diikuti tajuk2 lain selepas ini.com ini . Sebagai muqaddimah. 1 .Assalamualaikum buat semua pengunjung dan calon SPM 2009... Dalam siri pembelajaran bahasa arab online ini.

Perhatikan arahan soalan di atas . Soalan ni menghendaki calon menentukan samada ayat tersebut dari jenis hakikat atau majaz. perkataan LAUT bukan memberi maksud sebenar .. Jadi perkataan berjalan dan masjid adalah "qorinah" yang menghalang perkataan LAUT dari menerima maknanya yang sebenar. ‫يييي ييييي يي يييييي‬ Laut sedang berjalan di masjid Apa yang diperhatikan. ini kerana LAUT tidak boleh berjalan dan LAUT juga bukan tempatnya di dalam masjid.. Tentukan jenis hakikat dan majaz pada soalan berikut . Oleh itu pertimbangan utama adalah mengenalpasti kalimah yang yang dimaksudkan dan qorinah yang menghalang dari ia menerima maksud sebenar. ‫رأيت القمر ف الليل‬ aku telah melihat bulan pada waktu malam Perkataan bulan memang memberi maksud sebenar kerana adanya perkaitan sebenar( ‫ ) علقة‬dengan perkaataan malam 2 . sebagai contoh .

Tentukan hakikat lughawi dan majaz lughawi . 2 . cuba perhatikan nota berikut di bawah ini . Sebenarnya benda yang sama je seperti di atas tadi ..Untuk lebih mendalami tajuk ini. Arahan soalannya .

blogspot.com 1 .Bahasa Arab Tinggi terus gemilang bersama arab2u.

Pada asasnya ia terbina dari 4 rukun iaitu ( ‫ . Dalam contoh ini pula ia terbina dengan 2 rukun tasybih sahaja iaitu ilmu ( ‫) المشبه‬ dan cahaya ( ‫ ) المشبه به‬manakala huruf tasybih ( ‫ ) الداة‬dan huraian tasybih ( ‫ ) وجه الشبة‬tiada dalam ayat tersebut. huraian . Ubat itu pahit seperti peria . 3 .Nota balaghah tg4 Tasybih ‫التشبيه‬ Siri nota balaghah Bahasa Arab Tinggi SPM diteruskan dengan memberikan huraian berkaitan tajuk tasybih . Perhatikan nota dibawah. huraian . Dalam contoh ini terdapat ke semua rukun tasybih iaitu ubat ( ‫ ) المشبه‬pahit ( ‫وجه الشبه‬ ) seperti ( ‫ ) الداة‬peria ( ‫) المشبه‬ contoh 2 : Ilmu itu cahaya . Dari contoh2 di atas jelas kepada kita bahawa tasybih ( ‫ ) التشبيه‬itu ialah perumpamaan dimana kita mengumpamakan sesuatu benda dengan sesuatu yang lain sepertinya. ) المشبه ( ) المشبه به ( ) الداة ( ) وجه الشبه‬Namun pembahagian jenis2 tasybih bergantung kepada wujud atau tiadanya 2 rukun iaitu ( ‫ ) الداة‬dan ( ‫) وجه الشبه‬ Contoh 1 . Cuba fahami dengan baik .

Letakkan huruf tasybih ( ) dalam ayat tasybih dengan cara @ayat kamu sendiri manakala soalan berikutnya berikan contoh untuk jenis tasybih berikut 4 . Manakala arahan soalan (b) . Di sini calon dikehendaki menentukan jenis2 tasybih dengan tepat seperti jadual di atas. Berikut pula adalah contoh soalan bagi kertas 2. Terangkan rukun-rukun tasybih bagi perkataan yang bergaris. Jadi calon mesti menguasai dan memahami dengan baik supaya tidak terkeliru. Arahan berbunyi .Arahan soalan (a) Tentukan jenis tasybih dalam ayat berikut .

Diharapkan semua calon dan bakal calon dapat memahami dengan jelas.blogspot. sebarang kemusykilan sila . tinggalkan jejak untuk dihubungi semula. sekian . wassalam Gemilang Bahasa Arab Tinggi bersama arab2u..com 5 .

‫استخرج المجاز المرسل مع بيان علقته‬ ْ Perhatikan maksud sebenar yang dikehendaki oleh majaz mursal di atas 7 . Kegagalan calon menjawab kedua2 nya akan menyebabkan pemotongan markah kelak. ) علقته‬Setiap satu jawapan akan menyumbang markah. Arahan soalan dibawah menghendaki calon mengeluarkan kalimah yang membawa maksud majaz mursal dan menerangkan alaqahnya ( ‫ .Nota Balaghah Tg4 Majaz Mursal Siri nota balaghah Bahasa Arab Tinggi SPM kita teruskan dengan paparan tajuk Majaz Mursal .

Apa perkaitan mata dan penyiasat? mata itu sendiri adalah satu juzuk atau sebahagian dari keseluruhan diri penyiasat tersebut." Berapa ramai ramai kami telah hantar bala tentera dan mata-mata " Perkataan mata di sini tidak memberi maksud mata sebenar(pancaindera kita) tetapi yang dimaksud kan ialah penyiasat yang menggunakan mata mereka untuk menyiasat. Jadi alaqah atau hubungkait antara kedua perkataan ini adalah sebab atau punca kerana racun menjadi penyebab kematian tersebut. Jadi alaqah disini dinamakan juziyyah atau sebahagian Lihat contoh seterusnya 8 ." Racun telah dikebumikan di kubur " perkataan racun tidak membawa makna sebenar dalam ayat ini kerana maksud sebenar adalah mayat yang mati disebabkan racun. kalimah majaz di sini ialah racun Dalam contoh 3 .Huraian lanjut . Dalam contoh 1 .

‫بين علقة المجاز المرسل فيما تحته خط مما يأتي‬ ِ ّ 9 .Antara arahan soalan yang lain adalah seperti berikut .

arab2u.com nota Balaghah tg4 istia'rah 2 .‫وضح علقات المجاز المرسل في الكلمات التي تحتها خط فيما يأتي‬ ّ Jelaskan alaqah majaz mursal pada perkataan yang bergaris ‫عين علقة المجاز المرسل فيما تحته خط مما يأتي‬ ِ ّ Tentukan alaqah majaz mursal pada perkataan yang bergaris Diharapkan kepada semua calon bahasa arab tinggi SPM 2009 dapat mengambil sepenuhnya manfaat dari paparan ini.blogspot. BAT terus gemilang bersama .

Alhamdulillah kita teruskan bahagian balaghah dalam Bahasa Arab Tinggi ini dengan tajuk Isti'arah 3 .

Dalam latihan di bawah ini .. arahan soalan berbunyi . tentukan atau jelaskan jenis isti'arah pada ayat berikut . 4 ..

5 .

moga bahan ini dapat membantu kalian untuk lebih memahami tajuk ini. Salam Ramadhan buat semua. 6 .Kepada calon SPM ..

** kesilapan pada arahan ( ‫ . Memandangkan post pertama sebelum ini adalah balaghah iaitu tajuk tasybih .nota balaghah tg 4 Kinayah Assalamualaikum buat para pengunjung khususnya calon SPM Bahasa Arab Tinggi tahun 2009. maka dalam kesempatan ini kita teruskan perbincangan dengan tajuk kinayah. ) ييييي‬yang dikehendaki iailah ( ‫) ييي‬ 7 . Cuba perhatikan latihan dan huraian di bawah ini. Soalan menghendaki calon mengeluarkan atau menentukan perkataan yang merujuk kepada kinayah dan apakah jenisnya . Sejak kebelakangan ini ustaz sering mendapat permintaan pengunjung terutama calon2 SPM agar dapat memperbanyakkan bahan atau nota ringkas untuk tajuk-tajuk kritikal.

2 .

Cemerlang BAT SPM bersama : arab2u.com 3 .blogspot.Antara arahan soalan lain adalah : ‫عين الكلمات التي تدل على الكناية في العبارات التية‬ ّ Tentukan kalimah yang menunjukkan kinayah ‫بين نوع الكناية فيما يأتي‬ ِ Jelaskan jenis kinayah Semoga huraian ini dapat membantu para calon untuk memahami tajuk ini dengan lebih jelas.

Cemerlang BAT SPM bersama : arab2u.Antara arahan soalan lain adalah : Tentukan kalimah yang menunjukkan kinayah Jelaskan jenis kinayah Semoga huraian ini dapat membantu para calon untuk memahami tajuk ini dengan lebih jelas.com 29 .blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful