NOTA BALAGHAH BAHASA ARAB TINGGI SPM

ADAPTED FROM :
Arab2u.blogspot.com

MISWAR BIN ABDUL HALIM SMKAF, FORM 5 2010

KANDUNGAN BIL 1 2 3 4 TAJUK JINAS USLUB KHOBARI USLUB INYAIE AL-IQTIBAAS
1

MUKA SURAT 3 5 8 11

5 6 7 8 9

MAJAZ DAN HAKIKAT TASYBIIH MAJAZ MURSAL ISTI’AARAH KINAYAH

12 16 19 23 27

NOTA balaghah Tg 5 JINAS ( ‫) الجناس‬
Alhamdulillah kita teruskan siri pembelajaran bahasa arab SPM kita dengan memaparkan tajuk balaghah yang seterusnya iaitu JINAS .

2

tidak menepati susunan huruf. Sebaliknya contoh jenis ke 2 iaitu JINAS GHAIRU TAM ( tidak sempurna) . Contoh no 1 . contoh no 2 . tidak sama dari sudut barisnya. contoh no 3 .Perhatikan contoh JINAS AL TAM ( sempurna ) berikut. contoh no 4 . 1 . tidak sama jenis hurufnya. 4 ciri yang dinayatakan di atas terdapat dalam semua contoh di bawah . TIDAK MENEPATI 4 ciri yang dinyatakan di atas tadi. tidak sama bilangan hurufnya.

) السلوب الخبري‬ Lihat contoh2 berikut . arab2u.com Nota balaghah tg5 Uslub khobari Alhamdulillah siri bimbingan belajar bahasa arab dalam arab2u ini dapat kita teruskan.Moga paparan ini menambahkan lagi pemahaman pengunjung khususnya calon SPM terhdapa tajuk di atas. 2 .blogspot. Kali ini kita bicarakan tajuk balaghah tingkatan 5 iaitu uslub khobari ( ‫. Selamat meneruskan perjuangan bersama .

1 .Perhatikan kesilapan calon ketika menjawab soalan berkaitan .

...Selamat mengulangkaji . 2 .

Nota balaghah tg5 Uslub Insyaie Assalamualaikum setelah kita sama pelajari dan amati tajuk uslub khobari sebelum ini. marilah kita teruskan dengan perbincangan tajuk balaghah berikut ini. 3 . Perhatikan contoh berikut .

Perhatikan lima uslub yang digunakan .huraian . ( ‫ @ ) النداء‬seruan . menutut pendengar memberi perhatian 4 . ( ‫ ) انشاء طلبي‬bermaksud uslub ini menutut pendengar berbuat sesuatu .

sebaliknya ( ‫ ) التراجي‬adalah harapan yang boleh dicapai spt contoh di atas . meminta pendengar menghindarkan sesuatu perkara ( ‫ @ ) الستفهام‬pertanyaan . semoga Allah memberikan taufik kepada kamu Selamat menjalani ibadah berpuasa . pendengar perlu menjawab persoalan ( ‫ @ ) التمني‬harapan . 2 . Nantikan latih tubi berikutnya untuyk lebih mendalami tajuk ini. mengharapkan sesuatu yang meutahil dari pendengar Sebaliknya Apakah perbezaan antara (‫ ) التراجي‬dan ( ‫? )التمني‬ ( ‫ ) التمني‬adalah impian dan harapan yang tidak mungkin digapai atau mustahil. alangkah baiknya @ harap2 masa boleh kembali biarpun untuk sesaat . cuba fahami dengan baik .( ‫ @ ) المر‬suruhan . meminta pendengar membuat sesuatu ( ‫ @ ) النهي‬larangan . contoh di atas .... nota balaghah tg5 Iqtibas Assalamualaikum buat calon SPM Perhatikan nota balaghah tg 5 berikut.

Selamat berjuang memburu kecemerlangan .. nota balaghah tg4 majaz dan hakikat 2 ..

com ini . 1 . Sebagai muqaddimah. Perhatikan senarai tajuk pada peta minda di atas...blogspot.Assalamualaikum buat semua pengunjung dan calon SPM 2009.. kita teruskan dengan membahaskan nota balaghah tingkatan 4 diikuti tajuk2 lain selepas ini. Dalam siri pembelajaran bahasa arab online ini.. ustaz mulakan dengan tajuk yang mudah difahami supaya mampu meningkatkan minat pelajar untuk terus bersama kami dalam arab2u.

Jadi perkataan berjalan dan masjid adalah "qorinah" yang menghalang perkataan LAUT dari menerima maknanya yang sebenar. Oleh itu pertimbangan utama adalah mengenalpasti kalimah yang yang dimaksudkan dan qorinah yang menghalang dari ia menerima maksud sebenar. perkataan LAUT bukan memberi maksud sebenar .. ‫رأيت القمر ف الليل‬ aku telah melihat bulan pada waktu malam Perkataan bulan memang memberi maksud sebenar kerana adanya perkaitan sebenar( ‫ ) علقة‬dengan perkaataan malam 2 . Soalan ni menghendaki calon menentukan samada ayat tersebut dari jenis hakikat atau majaz.. ‫يييي ييييي يي يييييي‬ Laut sedang berjalan di masjid Apa yang diperhatikan.Perhatikan arahan soalan di atas . Tentukan jenis hakikat dan majaz pada soalan berikut . ini kerana LAUT tidak boleh berjalan dan LAUT juga bukan tempatnya di dalam masjid. sebagai contoh .

Arahan soalannya . 2 .. Tentukan hakikat lughawi dan majaz lughawi . Sebenarnya benda yang sama je seperti di atas tadi .Untuk lebih mendalami tajuk ini. cuba perhatikan nota berikut di bawah ini .

Bahasa Arab Tinggi terus gemilang bersama arab2u.blogspot.com 1 .

) المشبه ( ) المشبه به ( ) الداة ( ) وجه الشبه‬Namun pembahagian jenis2 tasybih bergantung kepada wujud atau tiadanya 2 rukun iaitu ( ‫ ) الداة‬dan ( ‫) وجه الشبه‬ Contoh 1 . 3 . Pada asasnya ia terbina dari 4 rukun iaitu ( ‫ . Dalam contoh ini pula ia terbina dengan 2 rukun tasybih sahaja iaitu ilmu ( ‫) المشبه‬ dan cahaya ( ‫ ) المشبه به‬manakala huruf tasybih ( ‫ ) الداة‬dan huraian tasybih ( ‫ ) وجه الشبة‬tiada dalam ayat tersebut. Dalam contoh ini terdapat ke semua rukun tasybih iaitu ubat ( ‫ ) المشبه‬pahit ( ‫وجه الشبه‬ ) seperti ( ‫ ) الداة‬peria ( ‫) المشبه‬ contoh 2 : Ilmu itu cahaya . Perhatikan nota dibawah.Nota balaghah tg4 Tasybih ‫التشبيه‬ Siri nota balaghah Bahasa Arab Tinggi SPM diteruskan dengan memberikan huraian berkaitan tajuk tasybih . Dari contoh2 di atas jelas kepada kita bahawa tasybih ( ‫ ) التشبيه‬itu ialah perumpamaan dimana kita mengumpamakan sesuatu benda dengan sesuatu yang lain sepertinya. huraian . Ubat itu pahit seperti peria . Cuba fahami dengan baik . huraian .

Arahan berbunyi . Terangkan rukun-rukun tasybih bagi perkataan yang bergaris. Di sini calon dikehendaki menentukan jenis2 tasybih dengan tepat seperti jadual di atas.Arahan soalan (a) Tentukan jenis tasybih dalam ayat berikut . Manakala arahan soalan (b) . Berikut pula adalah contoh soalan bagi kertas 2. Jadi calon mesti menguasai dan memahami dengan baik supaya tidak terkeliru. Letakkan huruf tasybih ( ) dalam ayat tasybih dengan cara @ayat kamu sendiri manakala soalan berikutnya berikan contoh untuk jenis tasybih berikut 4 .

wassalam Gemilang Bahasa Arab Tinggi bersama arab2u.Diharapkan semua calon dan bakal calon dapat memahami dengan jelas. sekian .com 5 .blogspot. tinggalkan jejak untuk dihubungi semula.. sebarang kemusykilan sila .

‫استخرج المجاز المرسل مع بيان علقته‬ ْ Perhatikan maksud sebenar yang dikehendaki oleh majaz mursal di atas 7 . Kegagalan calon menjawab kedua2 nya akan menyebabkan pemotongan markah kelak. ) علقته‬Setiap satu jawapan akan menyumbang markah.Nota Balaghah Tg4 Majaz Mursal Siri nota balaghah Bahasa Arab Tinggi SPM kita teruskan dengan paparan tajuk Majaz Mursal . Arahan soalan dibawah menghendaki calon mengeluarkan kalimah yang membawa maksud majaz mursal dan menerangkan alaqahnya ( ‫ .

Jadi alaqah atau hubungkait antara kedua perkataan ini adalah sebab atau punca kerana racun menjadi penyebab kematian tersebut. Jadi alaqah disini dinamakan juziyyah atau sebahagian Lihat contoh seterusnya 8 ." Racun telah dikebumikan di kubur " perkataan racun tidak membawa makna sebenar dalam ayat ini kerana maksud sebenar adalah mayat yang mati disebabkan racun.Huraian lanjut . Apa perkaitan mata dan penyiasat? mata itu sendiri adalah satu juzuk atau sebahagian dari keseluruhan diri penyiasat tersebut. Dalam contoh 1 ." Berapa ramai ramai kami telah hantar bala tentera dan mata-mata " Perkataan mata di sini tidak memberi maksud mata sebenar(pancaindera kita) tetapi yang dimaksud kan ialah penyiasat yang menggunakan mata mereka untuk menyiasat. kalimah majaz di sini ialah racun Dalam contoh 3 .

Antara arahan soalan yang lain adalah seperti berikut . ‫بين علقة المجاز المرسل فيما تحته خط مما يأتي‬ ِ ّ 9 .

arab2u.‫وضح علقات المجاز المرسل في الكلمات التي تحتها خط فيما يأتي‬ ّ Jelaskan alaqah majaz mursal pada perkataan yang bergaris ‫عين علقة المجاز المرسل فيما تحته خط مما يأتي‬ ِ ّ Tentukan alaqah majaz mursal pada perkataan yang bergaris Diharapkan kepada semua calon bahasa arab tinggi SPM 2009 dapat mengambil sepenuhnya manfaat dari paparan ini.blogspot. BAT terus gemilang bersama .com nota Balaghah tg4 istia'rah 2 .

Alhamdulillah kita teruskan bahagian balaghah dalam Bahasa Arab Tinggi ini dengan tajuk Isti'arah 3 .

tentukan atau jelaskan jenis isti'arah pada ayat berikut . 4 .Dalam latihan di bawah ini . arahan soalan berbunyi ...

5 .

. moga bahan ini dapat membantu kalian untuk lebih memahami tajuk ini.Kepada calon SPM . 6 . Salam Ramadhan buat semua.

** kesilapan pada arahan ( ‫ . Sejak kebelakangan ini ustaz sering mendapat permintaan pengunjung terutama calon2 SPM agar dapat memperbanyakkan bahan atau nota ringkas untuk tajuk-tajuk kritikal. maka dalam kesempatan ini kita teruskan perbincangan dengan tajuk kinayah. Soalan menghendaki calon mengeluarkan atau menentukan perkataan yang merujuk kepada kinayah dan apakah jenisnya . ) ييييي‬yang dikehendaki iailah ( ‫) ييي‬ 7 . Memandangkan post pertama sebelum ini adalah balaghah iaitu tajuk tasybih . Cuba perhatikan latihan dan huraian di bawah ini.nota balaghah tg 4 Kinayah Assalamualaikum buat para pengunjung khususnya calon SPM Bahasa Arab Tinggi tahun 2009.

2 .

Antara arahan soalan lain adalah : ‫عين الكلمات التي تدل على الكناية في العبارات التية‬ ّ Tentukan kalimah yang menunjukkan kinayah ‫بين نوع الكناية فيما يأتي‬ ِ Jelaskan jenis kinayah Semoga huraian ini dapat membantu para calon untuk memahami tajuk ini dengan lebih jelas.blogspot. Cemerlang BAT SPM bersama : arab2u.com 3 .

com 29 .blogspot.Antara arahan soalan lain adalah : Tentukan kalimah yang menunjukkan kinayah Jelaskan jenis kinayah Semoga huraian ini dapat membantu para calon untuk memahami tajuk ini dengan lebih jelas. Cemerlang BAT SPM bersama : arab2u.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful