KUMPULAN 1

DISEDIAKAN OLEH :

NORAZAH BINTI ABD MAJID

ANGELINE A/P DAVID

KUMOTHI A/P KUNJAPPA

KPLI-KDC PENDIDIKAN KHAS NOVEMBER 2009 (KUMPULAN 1)

Palang merah diperkenalkan di Malaysia oleh Jean Henry Dunant

Pengenalan Jean Henry Dunant
Semasa usia 30 tahun ,menyertai Young Men¶s Christian Union

µBapa Palang Merah¶ Dilahirkan pada 8 Mei 1828 Henry Dunant

Menyatukan orang Kristian dan Yahudi

Berasal dari Geneva, Switzerland

Ahli sebuah organisasi µLeague of Alms¶ di Geneva yang bertujuan membantu penduduk yang miskin, sakit dan serba kekurangan.

Bapanya seorang peniaga

KRONOLOGI KEHIDUPAN JEAN HENRY DUNANT
1855 Memulakan perniagaan sebagai seorang Banker di Algeria (Young mens Christian Assosiation) YMCA iaitu perikatan sedunia. 1858 Menubuhkan The Mons.Diemile Mill Company LTD di Algeria kerana berasa kurang senang dengan pentadbiran negara itu dan berjumpa dengan Nepoleon III

25 JUN 1859 Berada di medan perang Solferino dan berusaha memperbaiki penjagaan dan perhatian perubatan untuk kombatan dalam Perang. 1862 Menerbitan buku yang bertajuk ³kenangan di Solferino´ 9 Feb 1863 Genevese Society of Public Utility bersetuju memperaktikan ideanya (Henry Dunant).

Sep/Okt 1963 Beliau mengembara di Eropah Tengah dan mendapati beberapa orang raja iaitu raja iaitu Raja Muda dan pemimpin tentera telah menaruh minat dengan idea dan projeknya. 26-29 Okt 1963 Persidangan Antarabangsa Genevese bersetuju menubuhkan Palang Merah yang diasaskan oleh Henry Dunant. 1864 Konvensyen pertama ditandatangani tanpa Henry Dunant

1871 Beliau berada di Paris semasa dalam kepungan,kemudian mengembara di serata negaraJerman, England dan Perancis. Disember 1892 Beliau dimasukan ke dalam hospital di Heidden (Switzerland) dan membuat bukunya. 1901 Beliau menerima anugerah keamanan nobel yang pertama.

30 Okt 1910 Beliau meninggal dunia di Heidden ketika berumur 82 tahun.

Sebuah buku bertajuk Kenangan di Solferini telah diterbitkan pada Nov 1862

Pertemburan berlaku antara Australia dengan tentera Perikatan Perancis Sardinia.

Kenangan di Solferino ialah permulaan usaha kemanusiaan.

Pertemburan di Solferino

40,000 orang terkorban,tercedera dan hilang.

Oleh itu, Henry Dunant dengan bantuan penduduk kampung telah memberi pertolong.

Sebahagian masyarakat meninggal dunia disebabkan tiada perkhidmatan perubatan.

Dijalankan di Geneva

The Societe Genevoise d¶Utilite Publique yang dipengaruhi seorang peguam muda, Gustav Moynier

Palang Merah @ Aktiviti Kemanusiaan

Dunant bersama, Guillaume-Henri Dufour, Louis Appie, Theodore Mounior dan Gustav Moynier dengan segera menubuhkan Jawatankuasa Antarabangsa Jawatankuasa tersebut dikenali sebagai Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (International Committee of the Red Cross-ICRC).

Para pekerja bantuan dan alat-alat bantuan akan dilindungi oleh sebuah lambang khas: Palang Merah yang berlatar belakangkan warna putih.

2626-29 Okt. 1863 ± Februari 1864 Persidangan antara16 negara peperangan berlaku antara Bersetuju Prussia dan Denmark menubuhkan pasukan Eropah diadakan di Geneva dan perkhidmatan perubatan tentera. ± ICRC telah menghantar meluluskan Dengan lambang Palang Merah. Dr. Louis Appia bertugas Merah. Resolusi Jawatankuasa Geneva. dengan tentera Prussia.

ICRC GENEVA

Ogos 1864 ± Kerajaan Switzerland mengadakan ³Persidangan Diplomatik´

22 Ogos 1864 Konvensyen Geneva pertama ± Konvensyen Geneva ini telah membuka ruang ditandatangani oleh kepada kerja-kerja kemanusiaan. 12 buah negara ± menolong mangsa perang.

Lambang Palang Merah
Ia merupakan terbalik dari bendera Switzerland. Nov 1876 Turki mengumumkan kepada Majlis Persekutuan Swiss supaya menggunakan lambang bulan menggantikan palang merah yang menghina agama islam. Sejak itu negara islam menggunakan lambang bulan. Kedua-dua lambang dilindungi oleh Konvensyen Geneva sejak tahun 1929.

Pengertian Lambang

PELINDUNG

PENGENALAN

Sejarah Pertubuhan Palang Merah Di Malaysia
Palang Merah telah wujud di Persekutuan Tanah Melayu di bawah penjajahan British ³ a branch of the British Red Cross´. April 1948 ± Cawangan pertama ditubuhkan di Sabah. Terdapat dua divisyen iaitu:  Pantai Timur (Sandakan)  Pantai Barat (Jesselton ± Kota Kinabalu) April/Mei 1948 ± Cawangan di Sarawak pula ditubuhkan. 1950 ± Unit Palang Merah pertama di Semenanjung Malaysia ditubuhkan di Pulau Pinang. 1951 ± Cawangan Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan dengan bantuan Miss Jordan dan Miss Johnson serta dua orang pegawai medan Palang Merah British.

Hujung 1951 ± Palang Merah British pula ditubuhkan di Melaka, Johor dan Pahang. Oktober 1957 ± Lady Limerick (Naib Pengerusi Palang Merah British) menghadiri satu upacara penyerahan panji-panji kepada Persatuan Palang Merah Persekutuan Tanah Melayu yang baru. 

1962 - Federation of Malaya Red Cross Society diluluskan dan dikuatkuasakan pada 16 April 1962 . 1963 ± Persatuan mendapat pengiktirafan Persatuan Palang Merah Antarabangsa & ahli badan antarabangsa itu. 1965 ± Persatuan Palang Merah Tanah Melayu Cawangan Sabah, Sarawak dan Singapura diserapkan di bawah nama Persatuan Palang Merah Malaysia. 1975 ± Pertukaran nama diluluskan iaitu Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia.  

Lambang Bulan Sabit Merah

Terdapat 7 prinsip Asas Palang Merah iaitu :-

1. Kemanusiaan (Humanity) - Memberikan pertolongan tanpa diskriminasi kepada mereka yang tercedera di medan peperangan - mencegah dan meredakan kesengsaraan - melindungi nyawa dan kesihatan - memupuk kesefahaman , kerjasama, hormat-menghormati dan kedamaian sesama manusia

2. Kesaksamaan ( Impartility) - Palang Merah tidak membezakan kaum, agama, darjat atau pun fahaman politik dalam kegiatannya. - Pada asasnya meringankan kesengsaraan individu dalam kes kecemasan.

3. Keberkecualian ( Neutrality) - Palang Merah tidak menyebelahi pihak-pihak yang bermusuhan - Tidak menyertai pertikaian yang bercorak politik, perkauman, agama dan ideologi

4. Kebebasan( Independence) - Palang Merah atau Persatuan Bulan Sabit Merah bertindak mengikut prinsip pergerakannya walaupun pertubuhan ini merupakan badan sokongan kepada pihak berkuasa awam.

5. Khidmat Sukarela ( Voluntary Service) - Palang Merah atau Persatuan Bulan Sabit Merah merupakan badan sukarela yang tidak didorong oleh sebarang tujuan mencari keuntungan

6. Ketunggalan ( Unity) - Hanya satu Pertubuhan Palang Merah dan Persatuan Bulan Sabit Merah di sesebuah negara. - Pertubuhan ini terbuka kepada semua pihak - Aktivitinya meliputi seluruh negara

7. Kesejagatan (Universality) - Pertubuhan Palang Merah dan Persatuan Bulan Sabit Merah Antarabangsa meliputi seluruh dunia. - Mempunyai tanggung jawab bersama - Saling bantu membantu di antara satu dengan lain antara negara.

SEKIAN, TERIMA KASIH