P. 1
Penaksiran Prestasi

Penaksiran Prestasi

|Views: 1,039|Likes:
Published by siang yin

More info:

Published by: siang yin on Sep 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/14/2013

pdf

text

original

Ahli Kumpulan: Lee Siang Yin Wong Shu Han Tang Yi Yi Lim Yee Xin

Penaksiran .‡ Membantu guru mendapatkan maklumat ttg apa yang murid telah belajar dan tahap penguasaan pelajar.

Berpusatka n guru Berasaskan konteks pembelajara n specifik Ciri-ciri Penaksiran Arahan Guru Berterusa n Manfaat Bersama Formati f .

.

.

pencerapan serta hasil produk. . yDibuat melalui pemerhatian.yMenilai keupayaan pelajar dalam melakukan sesuatu atau menggunakan sesuatu kemahiran dalam menghasilkan sesuatu yang baharu dan kreatif.

.y Satu bentuk penaksiran yang melibatkan pelajar beraktiviti atau menyediakan tugasan yang asli. y Membuat kajian sendiri y Mengaplikasikan kemahiran berfikir aras tinggi y Menghasilkan sesuatu yang kreatif.

Merekodkan apa yang diketahui dan dapat dilakukan oleh pelajar. Menilai keupayaan pelajar: .membuat penaksiran secara individu berdasarkan pemerhatian secara berterusan sepanjang proses belajar.memindahkan fakta dan idea Boleh mendapatkan maklumat yang tepat dan terperinci tentang pembelajaran pelajar.Berfikir .membuat analisis.Menguruskan penilaian pengajaran dan pembelajaran dengan lebih bermakna.Membolehkan guru merancang pengajaran berdasarkan kecenderungan dan keupayaan pelajar. . sintesis dan penilaian . Kelebihan Membolehkan guru: . . .

Portfolio pembelajaran KomponenKomponenkomponen 3. Senarai semak perkembangan pembelajaran 2.1. Laporan pembelajaran .

. berasaskan proses 2. Bermakna.berbentuk aplikasi kemahiran dan pengetahuan serta integrasi kemahiran berfikir aras tinggi. berasaskan produk Keupayaan berbahasa amat diperlukan. Menekankan kedalaman pemahaman dalam melaporkan kajian bukan kepada keluasan kajian.Ciri-ciri Tugasan Autentik Kajian atau aktiviti yang berbentuk autentik (asli dan kreatif) Dua bentuk: 1.

4. . Sediakan hasil pembelajaran secara terperinci. Tentukan matlamat prestasi tugasan. Gunakan borang penilaian yang boleh membantu guru membuat penaksiran prestasi pelajar secara adil dan tepat. Sediakan tugasan real-world. Sediakan tugasan yang lengkap dan dapat memandu pelajar. Bina penaksiran pembelajaran dalam tugasan. 6.Peranan guru dalam melaksanakan penaksiran prestasi 1. mencabar tetapi realistik. 5. 2. 3.

Penaksiran Komputer Penaksiran yang disediakan. ditadbirkan dan disemakkan oleh komputer .

Perisian khas disediakan Key-in aktiviti atau item soalan Maklum balas diperoleh secara langsung .

Memadankan aras kesukaran item soalan berdasarkan kemampuan pelajar Pelajar tidak berasa tertekan Kebaikan Menjawab Soalan yang berlainan mengikut prestasi pelajar. .

Electronic Voting System Tindakan susulan dapat dibuat mengikut maklum balas yang didapat Membolehkan guru membuat pembelajaran pelajar selepas selesai P&P Tahap Penguasaan pelajar pembelajaran dapat diukur dalam masa yang singkat .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->