P. 1
AZFA HANANI

AZFA HANANI

|Views: 2,959|Likes:
Published by Athirah Kamil

More info:

Published by: Athirah Kamil on Sep 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/25/2013

pdf

text

original

Sections

 • -Mak Hajah Kiah membantu Pak Madi dan Mak Kiah menjaga
 • -Pak Madi dan Mak Diah bertanggungjawab membesarkan Azfa
 • -³Kak Nani tak pergi Sekolah ke hari ni?´
 • -Mak Cik Leha sangat menyayangi Murni. Hal ini
 • -Abang Mazran dan Kak Finaz mengajar Azfa Hanani tentang
 • - Tengku Muzaffar dan Kak Finaz berusaha mengajar Murni
 • Tingkatan Lima SMTS
 • -Datuk Tengku Makmur menuduh Azfa Hanani
 • -Azfa Hanani tetap menghormati Datuk Tengku Makmur
 • -Datuk Tengku Makmur menganggap maruah Azfa Hanani
 • -Pelajar Tingkatan Lima SMTS bekerjasama dalam
 • -³You¶re a very clumsy kampung girl!´ Dia mencemuh
 • -Azfa Hanani belajar Bahasa Inggeris dan Bahasa
 • -Abang Muzaffar dan Azfa Hanani memujuk Datin
 • -Abang Mazran dan Kak Finaz meberitahu Azfa
 • -³Nani nak belajar ke tak nak ni?´ ulang Abang Mazran
 • -³Nani nak belajar ke tak nak ni?´ ulang Abang Muzaffar
 • -Azfa Hanani menyatakan bahawa Abang Mazran dan Kak
 • Inggeris dan Jepun di Istitut Lingua Franca
 • Hanani didengari oleh Datin Maziah. Azfa Hanani telah
 • -³Apa halnya Nani datang ke sini?´ Tanya Ekran pula

Analisis fakta ± bab2(Azfa Hanani) Watak Azfa Hanani Fakta -Gigih -taat -pandai/tidak patut keciciran

-berwawasan Huraian -Tinggal di Kampung Merpati -anak yatim piatu. -untuk menjadi anak emas keluarga hartawan. -anak gadis kampung yang dibesarkan serba serbi kekurangan,tentu tidak akan mudah baginya untuk berlakon sebagai gadis kota,anak orang berada. -meminta kebenaran pak long dan mak long untuk memutuskan keputusan,kerana mereka telah menjaganya sejak kecil. -seorang pengawas Sekolah. -tidak suka berbohong. -seorang berdisiplin. -mewarisi sedikit sebanyak sifat ayahnya.

Nordin

-baik hati/budi tinggi/berhati mulia

Pak Haji Arshad

-baik hati/budi tinggi/berhati mulia.

Cikgu Sufian

-garang/bengis /cepat marah.

-guru pengawas. -mudah marah. Menjaga hal ehwal disiplin murid.

Cikgu Yazid Cikgu Habib

-guru perpustakaan.

-guru disiplin. -bermisai melenting. -pernah belajar di Amerika Syarikat.

Tengku Murni Datin Maziah

-meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya.

-turut terlibat dalam kemalangan jalan raya. -tidak dapat menerima hakikat ketiadaan Murni. -sering menyalahkan anak-anak lelakinya.

Latar tempat 1.Laluan ke bilik pengetua. 2.Bilik pengetua.

Huraian -dua orang pengawas membawa Azfa Hanani. -Azfa Hanani berjumpa dengan dua orang tetamu yang tidak dikenali.

Latar masyarakat 1.Latar masyarakat hormat-menghormati.

Huraian -Azfa Hanani sangat menghormati tetamu yang tidak dikenali. -Azfa Hanani sangat menghormati arahan pengetua yang memintanya ke pejabat.

Nilai 1.Nilai hormatmenghormati

Huraian -Azfa Hanani sangat menghormati tetamu yang tidak dikenali. -Azfa Hanani sangat menghormati arahan pengetua yang memintanya ke pejabat. -Azfa Hanani sangat prihatin akan arahan pihak Sekolah.

2.Nilai prihatin

Pengajaran

-Kita hendaklah menghormati antara satu sama lain seperti Azfa Hanani yang menghormati arahan pengetua yang memintanya ke pejabat.

Teknik plot -teknik imbas kembali.

Huraian -Azfa Hanani teringat bahawa pengawas lelaki di dalam kelasnya tiada pada waktu sesi pembelajaran subjek kimia. -Azfa Hanani memikirkan apakah yang akan berlaku sekiranya Datin Maziah tahu bahawa dia telah menipu. Mungkin akan dihalau. Dia ingin mengetahui apakah kesudahannya. -Azfa Hanani terkejut apabila dipanggil untuk berjumpa dengan pengetua. -peristiwa Nordin dan Razlan mengiringi Azfa Hanani ke bilik pengetua untuk berjumpa dengan pengetua. -Azfa Hanani berkata bahawa sekiranya dia diberi peluang untuk merayu,dia akan menceritakan keadaan yang sebenar. -Namun...kembar? Seiras? Aku dengan siapa?

-teknik imbas muka.

-teknik kejutan.

-unsur saspens/tertanya-tanya -monolog dalaman

-teknik persoalan

Gaya bahasa personifikasi

Huraian -tapak kakiku seperti melekat di lantai simen dan semakin memberat. -percikan kata-kata itu sesungguhnya amat merimaskan.

-Mak Diah bertanggungjawab membesarkan Azfa Hanani setelah kematian ibu bapanya. -Selepas solat Subuh. -Pak Madi sanggup melepaskan Azfa Hanani pergi atas desakan hidup dan dia ingin melihat Azfa Hanani berjaya dalam pelajaran. -bertanggungjawab. -Mak Diah bersama-sama dengan Pak Madi membawa Zuraini ke hospital kerana dia demam akibat disengat tebuan. -bertanggugjawab. -Mak Diah. -Pak Madi membawa Zuraini ke hospital kerana dia demam akibat disengat tebuan. -penyayang. -berfikiran terbuka. -penyayang. -Azfa Hanani telah mendaftarkan diri untuk mengambil peperiksaan SPM dan dia mahu mencapai kejayaan yang cemerlang. -Pak Madi. -berwawasan. Huraian -Azfa Hanani menyerahkan keputusan bulat -bulat kepada Pak Madi dan Mak Diah. -berfikiran terbuka.bab3(Azfa Hanani) Watak -Azfa Hanani. -Mak Diah sanggup melepaskan Azfa Hanani pergi ke Kuala Lumpur kerana dia ingin melihat Azfa Hanani berjaya dalam pelajaran. -Azfa Hanani bercadang ingin memulangkan semula buku-buku rujukan yang dicuri pinjam dari perpustakaan Sekolah melalui kiriman pos dengan catatan memohon maaf. -taat perintah Allah. -Mak Hajah Kiah ringan tulang membantu menjaga -Mak Hajah -rajin. Baik kata mereka. -Pak Madi telah membesarkan Azfa Hanani dengan penuh bertanggungjawab dan hal ini diakui oleh Azfa Hanani sendiri dan dia berterima kasih kepada Pak Madi. -bertanggungjawab. . -Penyayang. baiklah juga katanya.Analisis fakta. Fakta -taat perintah ibu bapa. -Azfa Hanani mengurut belakang Zahir yang tersedak akibat bercakapsemasa makan. -Pak Madi berusaha mengubati Zuraini melalui pelbagai kaedah termasuk perubatan moden dan tradisional. -Azfa Hanani bangun awal pagi sebelum tahrim berbunyi untuk menunaikan solat subuh. -rajin. -tegas. -gigih berusaha. -Mak Diah menegaskan bahawa Azfa Hanani tidak mempunyai audara kembar. -hidup dalam kemiskinan. Dia menasihati Zahir bahawa semasa makan jangan bercakap. Azfa Hanani membantu Mak Diah memasak di dapur.

-Tengku Mazran merendah diri dengan merahsiakan darah bangsawan yang mengalir di dalam tubuhnya dan tidak menggunakan panggilan Tengku semasa berjumpa dengn pengetua Sekolah Menengah Sri Dian. -penyayang. -Tengku Mazran.Zahidin mengerti bahawa keluarganya sedang dilanda masalah. . -Datin Maziah sangat menyayangi Murni sehinggakan apabila bergaduh dengan abang abangnya. -Zurina. -bijak. -berusia lima tahun. Datin Maziah akan memihak kepada Murni. -keras kepala. -Murni. -berusia 17 tahun. -Datin Maziah. -merendah diri. -nama panggilan Murni ialah Nini.Kiah. Zuraini yang terlantar di hospital. -meskipun baru berusia lima tahun. -Meskipun Murni belum cukup umur untuk memiliki lesen memandu.namun dia sengaja menempa nahas dengan memandu jip yang baru dihadiahkan oleh Datin Maziah sempena sambutan hari jadinya yang ke-16. -tidak mudah bertolak ansur. -berusia dua belas tahun. -belajar di Sekolah rendah. -Zahidin. -petah berkata-kata. -berani. -manja.

. -Pak Madi dan Mak Diah bertanggungjawab membesarkan Azfa Hanani setelah kematian ibu bapanya. Huraian -Mak Hajah Kiah membantu Pak Madi dan Mak Kiah menjaga Zuraini yang terlantar di hospital. -Rumah Pak Haji Arshad. Nilai -tolongmenolong -bertanggungjawab -bersyukur. -Pak Madi dan Mak Diah singgah ke rumah Pk Hjai Arshad sebelum pulang ke rumah. -bersyukur.Latar tempat -dapur rumah Azfa Hanani. Pengajaran -tolong-menolong. -Masyarakat yang prihatin. Huraian -Mak Hajah Kiah ringan tulang membantu Pak Madi dan Mak Diah menjaga Zuraini yang terlantar sakit di hospital. -Tengku Mazran sanggup membiayai kos rawatan Zuraini ke Indonesia. Latar masyarakat -masyarakat yang hidup saling tolong menolong. Huraian -kita mestilah bantu-membantu antara satu sama lain seperti Tengku Mazran yang sanggup membiayai kos rawatan Zuraini. -kita mestilah bersyukur dengan apa yang telah kita miliki seperti Azfa Hanani yang tetap bersyukur walaupun hidup dalam kemiskinan.Azfa Hanani tetap bersyukur kerana masih da pat merasai kasih sayang daripada Pak Madi dan Mak Diah. Huraian -Mak Diah menceritakan perihal ibu bapa Azfa Hanani di dapur. -meskipun tidak dilahirkan untuk menjadi anak seorang doktor dan peguam.

-Azfa Hanani teringat akan janji Abang Mazran yang akan mengunjungi teratak buruknya itu.´kata mak long sambil menatap mataku. Pak Haji Arshad bertindak selaku orang tengah. Kak Nani tak sihat. ³Kak Nani tak pergi Sekolah ke hari ni?´ ³Tak. -beberapa butir nasi terkeluar dan cepat -cepat diteguknya air suam. -teknik dialog. -tragedi sebuah teksi terjunam ke dalam gaung telah mengorbankan semua penumpangnya.´ Kepada anak kecil ini. Huraian. Untuk sekali ini.dia bukan lagi seorang manusia yang normal. kalau masih hidup. Keras kepala dan tak suka mengalah pula tu. Keadaannya hampir sama. -sinkof. -peribahasa. Teknik plot. jangan lupa ambil daun pandan sekali.mama akan berpihak kepada dia.Ah malang! Ibu meninggal serta -merta di tempat kejadian. -Teknik pemerian.perbincangan bermula. aku terasa seperti dirisik dan dipinang orang. Kepalanya cedera teruk. aku berasa mudah sahaja hendak beralasan. -selesai sarapan. Bila bergaduh dengan abang abang. -³Kak Nani tak pergi Sekolah ke hari ni?´ -³Lepas mandi nanti.kecuali seorang bayi. Mak Long nak masak nasi lemak pagi ni. -Zahidin bertanyakan Murni tentang sebab-sebab dia tidak pergi ke Sekolah. Cuma aku dipanggil agar meninggalkan dapur untuk turut sama mengikuti butiran percakapan kedua-dua belah pihak.Gaya bahasa. -imbas kembali. -³Nini tu manja sangat. Ayah pula. Huraian. .

-bijak. -tegas. Fakta -bersyukur. -Azfa Hanani tetap bersabar dengan Tengku Muzaffar yang menuduhnya hanya mahu hidup mewah dan menjadi anak orang kaya. -Kak Finaz gigih melatih Azfa Hanani tentang gaya percakapan dan berpakaian Murni. -Kak Finaz mengatakan Azfa Hanani seorang yang merendah diri apabila dia memberitahu Kak Finaz bahawa dia tidak layak menghuni bilik Murni. -matang. -Bertanggungjawab. Hal ini dapat dibuktikan apabila Azfa Hanani merasakan kasih pembantu rumah itu terhadap Murni sangat mendalam melalui air mata yang mengalir dari kelopak matanya. -Azfa Hanani bersalaman dan mencium tangan Mak Cik Leha semasa pertama kali menjejakkan kaki ke banglo mewah di Kuala Lumpur. Azfa Hanani member alsan bahawa iklim di negara Jepun sedikit berbeza dengan iklim di negara Malaysia dan dia semakin meningkat dewasa. -gigih berusaha. -merendah diri. -sabar. -penyayang. -Azfa Hanani pernah mengusap seekor kucing milik Zahidin. -Azfa Hanani bercadang ingin memulangkan buku buku rujukan kepada Cikgu Zamin. -Tengku Mazran gigih melatih Azfa Hanani ten tang gaya percakapan dan berpakaian Murni di Hotel Universe. . -Mak Cik Leha merupakan pembantu rumah di banglo mewah milik Datuk Tengku Makmur. -penyayang. -hormat orang tua. -Tengku Mazran. -sabar. -Kak Finaz sabar melayan kerenah Azfa Hanani yang mengadu bahawa dia tidak menggemari patung-patung yang terdapat di atas katil Murni.Analisis fakta-bab4(Azfa Hanani) Watak -Azfa Hanani. -Kak Finaz. -gigih berusaha. -Azfa Hanani tidak menggemari anak patung dan kartun. -Azfa Hanani bijak menutup pembohongannya apabila Datin Maziah mengatakan bahawa suaranya berubah. - -Mak Cik Leha. -Tengku Mazran menegur sikap Tengku Muzaffar yang menuduh Azfa Hanani hanya ingin hidup mewah meskipun Muzaffar merupakan adik kandungnya sendiri. -gigih berusaha. -Mak Cik Leha sangat menyayangi Murni. Huraian -Azfa Hanani segera mengucapkan kalimah tahmid tanda kesyukuran setelah dia mengetahui bahawa Datin Maziah sedang tidur. -Azfa Hanani gigih berusaha mempelajari gaya Tengku Murni seperti cara makan menggunakan sudu dan garpu dan gaya percakapan Murni. oleh sebab itulah suaranya sedikit berubah.

-Nordin sanggup ponteng Sekolah hanya semata-mata ingin berjumpa dengan Azfa Hanani untuk menceritakan tentang pelajar yang mencuri buku-buku rujukan meskipun dia mengetahui yang dia bakal dimarahi oleh bapanya. -suka berprasangka buruk terhadap Azfa Hanani. -Azfa Hanani melihat suasana dan barangan yang terdapat di dalam bilik Murni dan dia membandingkan suasana tersebut dengan suasana di biliknya di Kampung Merpati. Latar tempat. Huraian -Abang Mazran dan Kak Finaz mengajar Azfa Hanani tentang gaya percakapan. -suka bergaduh dengan Tengku Murni. -sombong. -monolog dalaman. -di ruang tamu banglo Datin Maziah. Latar masyarakat.-Tengku Muzaffar. -Nordin. -Hotel Universe. Huraian -Azfa Hanani memberi alasan kepada Datin Maziah tentang sebab suaranya berubah adalh erana factor iklim dan dia semakin meningkat dewasa. -Ah! Soalan ini tidak termasuk dalam latihan. -dialog. . -pemerian. Huraian -Datuk Tengku Makmur dan keluarganya tinggal di sebuah banglo mewah di Kuala Lumpur dan mempunyai seorang pembantu rumah. Nini dah besar. -masyarakat Bandar yang hidup dalam kemewahan. ³Tokyo tu tempat baru pada Nini.´ Agak lambat tetapi jelas jawapan itu kuujarkan. Teknik plot. Iklimnya kan berbeza. -Nani dan Nini ada banyak ketidaksamaan dalam keserupaan. -berani. berpakaian dan cara makan menggunakan sudu dan garpu di Hotel Universe. -Azfa Hanani melihat Datin Maziah buat pertama kalinya di sini dan dia memulakan lakonannya sebagai Murni di sini. Lagipun. -di bilik Murni. Suara pun berubahlah.

. -³Isy. berpakaian dan cara makan menggunakan sudu dan garpu kepada Azfa Hanani agar penipuan mereka tidak terbongkar. Nini ni humble sangatlah. Nani. jangan cakap macam tu! Nina kan akan tinggal lama di sini. -imbas kembali. -Azfa Hanani sabar menghadapi tohmahan Tengku Muzaffar yang menuduh bahawa dia hanya ingin hidup mewah dan menjadi anak orang kaya. -sabar. -simile. -penggunaan bahasa Inggeris Nilai -merendah diri. aku bukanlah pencuri yang dicari oleh pihak Sekolah. -kita hendaklah sabar dalam menempuh ujian hidup. . Rupa -rupanya. Pengajaran -merendah diri. -sabar.-Aku bingkas. -rajin. Perbuatan itu sebenarnya dilakukan juga oleh beberapa orang peng huni asrama putera dan tidak hairanlah pengawas lelaki yang dipanggil berkumpul di bilik pengawas tempoh hari.Tengku Muzaffar dan Kak Finaz berusaha mengajar Murni tentang gaya percakapan. Bertenanglah. Panik? Jangan. contohnya Azfa Hanani tetap bersabar menghadapi tohmahan Muzaffar yang menuduh dia hanya ingin hidup mewah. -pertemuan singkat dengan Nordin di tepi pagar buluh rumah pak long membongkarkan suatu perkara. Huraian -kita hendaklah mengamalkan sifat merendah diri. Huraian -³Jangan jadi macam rusa masuk kampung. Azfa Hanani. -Azfa Hanani memohon diberikan peluang untuk belajar bahasa Inggeris secara intensif kerana dia terlalu lemah dalam mata pelajaran itu. Huraian -Nina memberitahu kepada Kak Finaz bahawa dia tidak layak untuk mendiami bilik Murni yang dirasakannya hebat berbanding dengan bilik di teratak buruknya itu. contohnya Azfa Hanani merasakan bahawa dia tidak sesuai menginap di bilik Murni yang dianggapnya hebat.´ tukas Kak Finaz lembut.Nani. -³Jangan jadi macam rusa masuk kampung. -Aku umpama peragawati apabila diminta bergaya seperti Murni. -gigih berusaha. Gaya bahasa -peribahasa.

-kita hendaklah gigih berusaha untuk menca pai sesuatu matlamat seperti Azfa Hanani yang gigih mempelajari gaya percakapan. -gigih berusaha . berpakaian dan cara makan menggunakan sudu dan garpu agar lakonannya sebagai Murni berkesan dan tidak disedari oleh Datin Maziah.-rajin -kita mestilah mengamalkan sifat rajin menuntut ilmu seperti Azfa Hanani yang memohon supaya diberikan peluang menuntut ilmu bahasa Inggeris kerana dia lemah dalam mata pelajaran tersebut.

-Azfa Hanani menjawab setiap soalan yang diutarakan oleh Cikgu Sani tentang keputusan uji kaji yang dilakukan dengan penuh yakin. Dia tidak membalas salaman yang dihulurkan oleh Ekran. -aktif dalam pertandingan Forum Remaja ant ara Sekolah-sekolah Menengah. -saudara dua pupu Murni. -Ellina memberitahu Azfa Hanani bahawa Murni amat peramah orangnya. -Azfa Hanani sentiasa berwaspada sejak menetap di banglo milik Datuk Tengku Makmur agar penipuannya tidak terbongkar. -Azfa Hanani berterus-terang bahawa dia tidak fasih berbahasa Inggeris kepada Adriana kerana dia merasakan tiada gunanya menipu. -bagus dalam subjek bahasa Inggeris. -tidak sehaluan dengan Laili. -ramah -Adriani -baik hati -Murni -amat peramah . -Azfa Hanani membalas teguran rakan lelaki kelasnya dengan sopan dan disertakan dengan senyuman. -Ellina menegur Azfa Hanani dengan ramah dan memperkenalkan diri sebagai Tengku Ellina. dia tetap menjaga batas pergaulan antara lelaki bukan mahramnya. -Azfa Hanani bertekad ingin mendapat keputusan yang baik dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris dan dia tidak mahu berputih mata melihat catatan yang kurang baik dalam subjek tersebut.Fuziana dan Syafikah. -Tengku Ellina. -Adriani menyatakan kesanggupannya untuk membantu Azfa Hanani dalam mata pelajaran bahasa Inggeris. Hanani -bersopan-santun -berwawasan -berwaspada -jujur -taat perintah Allah -yakin diri -sabar Huraian -Azfa Hanani menggunakan bahasa yang sopan apabila berkenalan dengan Ellina.Analisis fakta-bab5(Azfa Hanani) Watak Fakta -Azfa -berbudi bahasa. -Azfa Hanani tetap bersabar menghadapi kata kata pedas Laili dan rakan -rakannya yang tidak menyenangi kebolehan Azfa Hanani yang mampu menjawab semua soalan Cikgu Sani dengan lancar. -Meskipun dia kini bergelar orang Bandar.

-pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima SMTS. -Laili merendah-rendahkan Elliana dan mengatakan bahawa dia tidak sesuai bergaul dengan Budak Glamor disebabkan dia hanyalah anak seorang guru. -Cikgu Sani. -pelajar aliran Sains Sosial. -menepati janji. -anak orang kaya. -Ekran. -ingin menjadi akauntan suatu masa nanti. -Cikgu sani memberikan sebuah buku kerja kepada Azfa Hanani seperti yang dijanjikannya pada waktu Fizik kel marin. . -merupakan pelajar perempuan yang menonjol di dalam kelas. -Cikgu Ramzan. -fasih berbahasa Inggeris. -termasuk dalam kumpulan Budak Glamor. -seorang guru bahasa Inggeris yang garang. -guru mata pelajaran Fizik. -berlagak. -pandai berhujah.Laili -sombong.

Cikgu Ramzan memberitahu kepada azfa Hanani bahawa Murni sangat bagus dalam subjek bahasa Inggeris. -Cikgu Sani bertanya beberapa soalan kepada Azfa Hanani tentang keputusan uji kaji. Huraian. -sesi pembelajaran subjek bahasa Inggeris berjalan. -Adriani dan Elliani berjanji akan membantu Azfa Hanani dalam mata pelajaran bahasa Inggeris. -Ekran dan Azfa Hanani pe rtama kali berjumpa dan di sinilah mereka mula berkenalan. -makmal Fizik. -mereka bercakap tentang sikap Laili dan rakan -rakannya yang tidak disenangi oleh Murni.Dia tidak menyedari bahawa perbuatannya itu adalah salah di sisi agama. -masyarakat yang gigih menuntut ilmu. -di hadapan bilik Persatuan Pelajar Tingkatan Lima SMTS. -Azfa Hanani bersama-sama Elliana menikmati mi goreng di kantin Sekolah pada waktu rehat. Latar masyarakat -masyarakat yang berbudi bahasa. -di dalam kelas Tingkatan Lima Sains1. -masyarakat yang tidak menjaga batas pergaulan. Huraian -Azfa Hanani dan Elliani menggunakan bahasa yang sopan semasa memperkenalkan diri masingmasing.Latar tempat -di kantin Sekolah Menengah Taman Sari.Ekran menyuruh Azfa Hanani mengambil borang keahlian. . -Ekran telah menghulurkan salam tanda perkenalan dengan Azfa Hanani.

Ah. Pagi semalam. .aku berasa keliru untuk memakai tanda nama.´kataku melengkapkan nama sendiri.sedikit menokok dan menghulurkan tangan untuk bersalam.aku diberikan tanda nama Tengku Murni dan Abang Mazran mengarahkan aku memakainya pada setiap hari persekolahan. Huraian -³Ini Hanani.ya?´ Baru sahaja aku meletakkan beg di kaki kerusi. Azfa Hanani. -personifikasi. seorang murid perempuan menghampiri dan menegurku. Gaya bahasa -peribahasa. -Alahai.Datin Maziah akan perasan helah kami. -sinkof.jauh panggang dari api! -permintaan itu kutunaikan tanpa rasa berat ha ti. -imbas kembali.susahnya! -aku cuma mampu mengangguk. -monolog dalaman -pemerian. -Kata Abang Mazran. -Kerana keserupaan itulah. ³Ya. Tidak berdaya hendak menepis kenyataan itu.apakah Murni benar -benar dah tak ada.kalaulah aku menggunakan tanda nama sebenar dan tidak kena harinya aku terlupa.´ -copeng telingaku tertangkap. -³Dia tak pasti. Huraian -Aku tidak mahu berputih mata melihat catatan kurang baik untuk kertas bahasa Inggeris dalam ijil peperiksaan kelak.Teknik plot -teknik dialog.

-kita hendaklah mengamalkan budaya tolong-menolong antara satu sama lain seperti Adriani yang menyatakan kesanggupannya membantu Azfa Hanani menguasai bahasa Inggeris. contohnya Azfa Hanani masih boleh bersabar meskipun dia dihina oleh Laili. Dia merasakan tiada gunanya dia menipu Adriani. contohnya Azfa Hanani berterus-terang tentang kekurangan dirinya yang lemah dalam subjek bahasa Inggeris. . -Azfa Hanani berterus ±terang kepada Adriani bahawa dia tidak fasih berbahasa Inggeris. -kita hendaklah jujur dalam percakapan. -tolong-menolong.Nilai -sabar Huraian . -tolongmenolong -jujur.Azfa Hanani tetap bersabar menghadapi kata -kata Laili yang agak pedas. -Adriani memberitahu kepada Azfa Hanani bahawa dia akan membantu Azfa Hanani dalam subjek Bahasa Inggeris. Huraian -kita hendaklah sabar menghadapi dugaan. -jujur. Pengajaran -Sabar. Dia merasakan tiada gunanya dia berbo hong kepada rakannya.

-pandai memasak. -Datin Maziah. -Datuk Tengku Makmur menuduh Azfa Hanani menyamar sebagai Tengku Murni hanya kerana upah. Kak Finaz mengambil alih peranan sebagai anak perempuan Dtian Maziah. -meskipun Azfa Hanani menggunakan bahasa yang sopan semasa berbicara dengan Datuk Tengku Makmur. -Datuk Tengku Makmur. -tegas. Azfa Hanani berkata bahawa dia telah terlupa tentang cara untuk memasaknya. -semasa menjamah makanan tengah hari. -penyayang. berpeluang menikmati makanan yang dinikmatinya. -mempunyai muka seiras Muzaffar. -suka menuduh tanpa usul periksa. -Azfa Hanani memuji masakan Datin Maziah yang sedap.Analisis fakta-bab6(Azfa Hanani) Watak Fakta Huraian -Azfa -prihatin. . -Azfa Hanani tetap menghormati Datuk Tengku Makmur walaupun keikhlasan hatinya disalah tafsirkan oleh beliau. -Kak Finaz -bertanggungjawab. -Datin Maziah tidak bersungut walaupun keinginannya untuk bersantai bersama anak perempuannya ditolak. -setelah kematian Murni. Azfa Hanani. -Kak Finaz mentaati ibu mertuanya dengan menjaganya dan menemani Datin Maziah memetik bunga orkid di taman. -Azfa Hanani bijak menutup penipuannya apabial datin Maziah mengatakan bahawa Murni sudah belajar resepi ayam masak merah daripadanya suatu masa dulu. -beliau menilai keikhlasan Azfa Hanani dengan wang ringgit. -taat. beliau tetap menggunakan bahasa yang kasar dan tidak berhemah semasa bercakap dengan Azfa Hanani. -tidak berbudi bahasa. -hormat orang Hanani teringatkan pak long dan mak long yang tidak tua. -orang kaya yang angkuh. bukan dengan keikhlasan budinya. -Datin Maziah amat menyayangi anak perempuan tunggalnya dan sanggup memberikan apa sahaja yang diinginkannya. -Kak Finaz sanggup berhenti kerja sebagai arkitek semata-mata kerana ingin menjaga Datin Maziah.

manakala Laili.bukan dengan hati budi dan keikhlasan hati Azfa Hanani. -masyarakat yang bersikap sombng kerana latar belakang keluarga elit. Beliau mempersoalkan keikhlasan hati Azfa Hanani dan memberi sejumlah wang kepada Azfa Hanani sebagai upah. -masyarakat berpendapatan tinggi yang angkuh. -Datuk Tengku Makmur menganggap maruah Azfa Hanani mudah dibeli dengan wang ringgit. -Azfa Hanani tetap menghormati Datuk Tengku Makmur walaupun dirinya telah dihina dan dianggap menghulurkan bantuan hanya kerana inginkan upah. Huraian -Datuk Tengku Makmur menilai pertolongan yang dihulurkan dengan wang ringgit. -masyarakat yang mengamalkan sifat hormat-menghormati. Latar masyarakat.Latar tempat -di meja makan rumah banglo. Fuziana dan Syafikah memandang rendah terhadap Azfa Hanani. -di dalam bilik Murni Huraian -Azfa Hanani menjamah makanan tengah hari yang dimasak oleh Datin Maziah -Datuk Tengku Makmur masuk ke dalam bilik Murni dan bercakap dengan Azfa Hanani. .

Aku mengingati arahan tentang babak -babak lakonanku.datuk. dia tetap menghormati beliau dan tidak memprotes. -pemerian.´ Nilai -hormatmenghormati. -³Terima kasih. Tapi. -Hai.Teknik plot.bukankah elok dan senang kalau makan dengan tangan.biik hati kecilku. -monolog dalaman. -Pulang dari Sekolah. Huraian. -bertanggungjawab. Malam nantilah kita kemaskan. -sinkof. . -Azfa Hanani prihatin akan nasib keluarga pak longnya yang tidak pernah berpeluang menjamah makanan yang dinikmatinya. Dadaku berdebar debar menantikan sambungan kata -katanya. -prihatin. Melemparkan senyuman dan membiarkan dahi dicium. -³Saya minta maaf. -imbas kembali. Huraian -Kak Finaz yang mengambilku di Sekolah baru sahaja melunaskan tambang teksi dan kini sudah berada di anak tangga pertama rumah. Gaya bahasa.kak. Semalam dan dua hari yang lalu. Huraian -meskipun Azfa Hanani dihina dan dipandang rendah oleh Datuk Tengku Makmur. -³Nini tak rasa ketinggalan dalam pelajaran?´Dia mengusul lagi. -teknik dialog. -Kak Finaz memainkan peranan sebagai anak perempuan Datin Maziah setelah kematian Murni dan dia sanggup berhenti kerja sebagai arkitek semata -mata ingin menjaga ibu mertuanya itu.´ Aku memohon.Nini nak berehat dulu.aku memang berasa segan diperlakukan sebegitu.Datin Maziah sudah menanti di anjung.

Pengajaran -hormat-menghormati . contohnya Kak Finaz yang sanggup berhenti kerja hanya kerana ingin menjalankan tanggungjawab menjaga Datin Maziah. . -prihatin. -bertanggungjawab. Huraian -Kita hendaklah mengamalkan sikap hormat -menghormati seperti Azfa Hanani yang tetap menghormati Datuk Tengku Makmur walaupun dirinya dihina dan keikhlasan hatinya disalaherti oleh beliau. -kita mestilah mengamalkan sifat bertanggungjawab dalam hidup. -kita hendaklah prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh orang lain seperti Azfa Hanani yang prihatin terhadap nasib keluarga pak long yang serba kekurangan dan tidak berkesempatan menikmati makanan yang sedang dinikmatinya.

Huraian -Tanpa berselindung. -Azfa Hanani tidak membelanjakan wang yang telah diberikan oleh Mazran sewenang wenangnya. -pandai berhujah. . -Ekran. -Syamsul. -bijak membahagikan tugasan kepada pelajar kelas tingkatan Lima Sains1. -Azfa Hanani menerima tugasan yang diberikan kepadanya dengan hati terbuka dan seikhlas hati. -Ekran segera mematahkan hujah Laili kononnya setiap kelas tidak diberi peluang menentukan slot-slot yang digemari dan jawatankuasa tidak jujur dan ikhlas. -suka membangkang. seluar jeans yang hanya cukup cukup memuati tubuh dan berkasut kanvas. -berjimat-cermat. -rajin. -Laili. -Azfa Hanani tidak selesa mengenakan pakaian baju T berkolar. -mempunyai cirri pemimpin ulung. - -merupakan pengerusi Persatuan Pelajar Tingkatan Lima SMTS. -Kak Finaz. -mempunyai daya kepimpinan. -tegas. Dia mengatakan bahawa setiap ketua tingkatan mengambil bahagian dalam pemilihan slot da soal ketidakadilan tidak timbul.Analisis fakta-bab7(Azfa Hanani) Watak Fakta -Azfa -jujur. Hanani. -pemimpin yang karismatik. Azfa Hanani memberitahu kepada Abang Mazran bahawa dia ingin bersiar-siar. -bertanggungjawab. -ketua tingkatan kelas Azfa Hanani. -Kak Finaz sanggup menghantar Azfa Hanani ke Sekolah setiap hari dan dia tidak pernah merungut. -berkepimpinan. -pelajar Sekolah Menengah Taman Sari.

Latar tempat. -dewan besar Sekolah Menengah Taman Sari.

Huraian -semua pelajar tingkatan lima berkumpul di dewan untuk membincangkan tentang Projek Hari Sumbangsih. -berlaku sedikit perdebatan antara Laili dan Ekran tentang pemilihan slot dan keikhlasan serta kejujuran jawatankuasa. -Azfa Hanani ingin melihat Institut Lingu a Franca, tempat untuk dia mempelajari bahasa Jepun. -Azfa Hanani ingin mancari buku -buku rujukan yang sama seperti buku yang dicuri pinjam dari perpustakaan Sekolah lamanya itu.

-di Pasar Raya Buku.

Latar masyarat. -masyarakat yang mengamalkan semangat tolong-menolong antara satu sama lain. -masyarakat yang mempunyai kebebasan bersuara.

Huraian. -Pelajar Tingkatan Lima SMTS bekerjasama dalam menjayakan Projek Hari Sumbangsih.

-Laili menyatakan ketidakpuasan hatinya terhadap kejujuran dan keikhlasan jawatankua sa serta pemilihan slot yang tidak memberi peluang kepada setiap kelas untuk memilih.

Teknik plot -pemerian.

Huraian -ketika itu juga, Abang Mazran mengeluarkan dompetnya. Aku tidak meminta apa-apa, tetapi sejurus lipatan dompetnya itu terbuka, dua lembar wang kertas RM50 ditarik dan dihulurkan kepadaku. -³Ya, sakit hati.´ Dia berujar ringkas, mengejutkanku. ³Saki hati? Sakit hati pada siapa?´ ³Laili. Dia tu... tak ada kerja lain. Asyik memprotes saja. Buat kerja bukannya tahu.´ Ellina geram. -malam semalam, sepucuk surat kukarangkepada keluarga di kampung.

-teknik dialog.

-imbas kembali.

Gaya bahasa. -peribahasa.

Huraian. -ayah dan ibu saudaraku itu buta huruf tetapi Zuraini, Zurina dan Zahir boleh membacakannya untuk mereka. -³Tak tahu lagi,bang. Tapi kalau boleh, Nini nak keluar jalan-jalan.´ Aku berkata jujur.

-sinkof.

Nilai -jujur.

Huraian -Tanpa berselindung, Azfa Hanani memberitahu Abang Mazran bahawa dia ingin keluar jalan -jalan. -Abang Mazran sanggup membiayai kos perubatan Zuraini, baik moden mahupun traisional. -sebagai menepati janji, Abang Mazran berjanji akan membiayai kos perubatan Zuraini. -Azfa Hanani menerima tugasan yang diberikan oleh Syamsul dengan hati terbuka dan tidak merungut.

-prihatin.

-menepati janji.

-berfikiran terbuka.

Pengajaran -menepati janji.

Huraian -kita hendaklah melaksanakan janji yang telah dibuat, contohnya Abang Mazran berjanji akan menanggung kos perubatan Zuraini ke Indonesia. -Kita hendaklah prihatin terhadap masalah yang menmpa orang lain seperti Abang Mazran yang prihatin akan nasib yang menimpa Zuraini. Dia akan membiayai kos perubatan Zuraini.

-prihatin.

Analisis fakta-bab8(Azfa Hanani) Watak Fakta -Azfa Hanani -bijak. -gigih berusaha. -tegas. -rajin. -taat kepada ibu bapa. -sabar.

-Cikgu Zamri. -Ellina

Huraian -Cikgu Zamri memuji karangan berbentuk cereka yang dikarang oleh Azfa Hanani dan dia mendapat pujian yang baik oleh guru bahasa Melayunya itu. -Azfa Hanani akan berusaha untuk menulis karangan dengan lebih baik lagi setelah membaca catatan yang memberikannya inspirasi. -Azfa Hanani menggunakan peluang yang ada untuk mencari fakta tentang kejayaan sector pertanian di Malaysia. fakta tersebut akan dapat digunakannya untuk menulis karangan. -Azfa Hanani memberitahu bahawa dia tidak berminat untuk menjadi pengacara pada Malam Sumbangsih. -Azfa Hanani menggunakan budi bicara ketika menolak pelawaan Syafikah dan Fuzian agar mereka tidak berkecil hati. -Azfa Hanani tetap bersabar dengan sikap Syafikah da Fuziana yang menggelar dirinya budak kampung yang gopoh. -guru bahasa Melayu Azfa Hanani. -setiausaha persatuan Pelajar Tingkatan Lima SMTS.

Muzaffar.

-sombong. -Syafikah dan Fuziana..

-Muzaffar memberitahu Azfa Hanani bahawa dia bersedia untuk membantu Azfa Hanani mempelajari cara mengunakan computer setelah selesai tesisnya dengan lemah-lembut. -Syafikah dan Fuziana gemar merendah-rendahkan kemampuan orang lain seperti yang dilakukan kepada pelajar Tingkatan Lima Sastera2.

-Syafikah dan Fuziana menawarkan peluang kepada Azfa Hanani untuk menjadi pengacara. Abang Muzaffar masuk dan bersembang dengan Azfa Hanani. A zfa Hanani mula merasakan perubahn dalam diri pemuda itu. -di perpustakaan SMTS. . Muzaffar sudah mula berbaik-baik dengannnya. Huraian -meskipun ibu bapa Azfa Hanani telah lama meninggal dunia. -masyarakat yang bersopan santun. -setelah Azfa Hanani selesai menghadiahkan bacaan Yassin kepada arwah ibu bapanya. namun pelawaan mereka ditolak oleh Azfa Hanani. -Syafikah dan Fuziana yang hidup dalam kemewahan merendah-rendahkan Azfa Hanani dengan mengejeknya budak kampung yang gopoh. Azfa Hanani tetap mengingati mereka dengan menyedekahkan bacaan Yassin kepada mereka.Latar tempat. -Azfa Hanani menolak pelawaan Syafikah dan Fuziana untuk menjadi pengacara dengan cara yang sopan dan berbudi bahasa. -di dalam bilik Azfa Hanani. -di dalam kelas Tingkatan Lima Sains 1. -Azfa Hanani mencari fakta tentang kejayaan sector perindustrian negara Malaysia untuk digunakan dalam karangan Bahasa Melayu. Latar masyarakat -masyarakat yang taat kepada ibu bapa. -masyarakat yang merendah-rendahkan golongan miskin. Huraian -sesi pembelajaran Bahasa Melayu bermula dan Azfa Hanani berasa gembira kerana dia mendapat markah yang bagus dalam karangan berbentuk cereka.

-kita hendaklah mentaati ibu bapa tidak kiralah semasa mereka hidup ataupun telah mati seperti Azfa Ha nani yang menyedekahkan bacaan Yassin kepada ibu bapanya pada setiap malam Jumaat. Huraian -Azfa Hanani mengisi masa terluang dengan mencari fakta tentang kejayaan Malaysia dalam sector industry untuk digunakan dalam karangannya nanti. contohnya Azfa Hanani menolak pelawaan Syafikah dan Fuziana untuk menjadi pengacara dengan sopan dan berbudi bahasa agar mereka tidak berkecil hati. -taat kepad ibu bapa Pengajaran -rajin. -kita hendaklah berbudi bahasa dalam kehidupan seharai an.Nilai -rajin. . -Azfa Hanani menyedekahkan bacaan Yassin kepada ibu bapanya yang telah meninggal dunia pada setiap malam Jumaat. Huraian -kita hendaklah mengamalkan sikap rajin dalam kehidupan seharian seperti Azfa Hanani yang berusaha mencari fakta tentang kejayaan Malaysia dalam bidang perindustrian untuk diguna pakai dalam karangan. -berbudi bahasa -taat kepada ibu bapa. -Azfa Hanani menolak pelawaan Syafikah dan Fuziana untuk menjadi pengacara dengan sopan dan berhemah agar mereka tidak berkecil hati. -berbudi bahasa.

aku persis seekor rusa masuk ke kampung. Huraian -dengan berat hati aku menuntut penjelasan. -metafora -perlahan-lahan sesudah itu. Huraian -Tengah hari Sabtu itu. -monolog dalaman. -imbas muka -teknik pemerian. -³Nani buat apa tu?´ -sinkof . -semasa mula-mula tiba di Kuala Lumpur. -ketika aku tekun mencatat fakta mengenai industry kereta nasional dalam akhbar Utusan Malaysia.lidahku kelu dan kerongkongku pula tersumbat.´ Aku menjawab sambil cuba menguntumkan senyuman. Di dalam kelas. Gaya bahasa -peribahasa. -penggunaan bahasa Inggeris.ada suara halus menegur dengan lembut. -³Tengok disket-disket ni. -kalau boleh aku tidak mahu mereka berkecil hati. aku membuka telekung putih yang melitupi seluruh tubuh. aku tidak dapat berbual panjang dengan Ekran. -³You¶re a very clumsy kampung girl!´ Dia mencemuh. -Benarkah suaraku bagus? Kata-kata Syafikah mengirimkan rasa tidak enak dalam kalbuku.Teknik plot -Teknik imbas kembali.aku sudah mulai diseru sebagai Nini dan teguran itu memaksa aku mengangkat kepala. tidak ada sebab aku tidak dapat meraih gred A1 untuk kertas Bahasa Melayu. -sesudah menghadiahkan bacaan surah Yassin kepada ayah dan ibu. Di dalam kelas. punggungku terhenyak di atas kerusi biru di hadapan meja computer. -kalau aku mengekalkannya sehingga menduduki peperiksaan SPM.

-buaya darat. namun Azfa Hanani menolak kerana tidak mengenali lelaki ituketika selesai mengikuti kelas bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun di Institut Lingua Franca. -Azfa Hanani berwaspada dengan orang yang tidak dikenalinya kerana dia tahu bahawa banyak mudaratnya kalau menumpang dengan orang yang tidak deikenali. -Azfa Hanani bersyukur kerana dia tidak termakan dengan pujukan Iskandar yang ingin menghantarnya pulang kerana Iskandar ialah lelaki buaya darat. Dia mengucapkan Merci beau coup kepada pelangganya . -bercita-cita tinggi. -Azfa Hanani menolak tawaran Iskandar yang ingin menghantarnya pulang dengan tegas. -gemar bersosial. -Iskandar bukanlah lelaki yang baik seperti yang diperkatakan oleh dua orang gadis yang turut belajar di Institut Lingua Franca.Analisis fakta-bab9(Azfa Hanani) Watak Fakta -Azfa Hanani -berhati-hati. -Ekran pandai bertutur dalam bahasa Perancis. -tegas. -bijak mengurus masa. -ingin menjadi akauntan. -berfikiran jauh. -Ekran mempelbagaikan cara . -sentiasa bersyukur. Huraian -Iskandar mahu menghantar Azfa Hanani pulang dengan menaiki motosikalnya. -taat kepada ibu bapa. -Ekran. -berdikari. -Ekran mengisi masa terluangnya dengan membuka gerai burger kerana dia tahu bahawa keluarganya tentu marah sekiranya dia membuang masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah seperti melepak. -taat kepada ibu bapa. -jujur. -menghargai masa. -Iskandar. -Azfa Hanani membuat pengakuan kepada Ekran bahawa dia berasal daripada sebuah keluarga biasa yang hidup dalam serba kekurangan. -Ekran merupakan seorang pemimpin persatuan yang bagus dan berwibawa.

-Azfa Hanani dan Ekran menjamu selera nasi ayam dan teh ais di gerai nasi ayam.pembelajarannya di samping belajar secara teori. -Iskandar digelar lelaki bermata keranjang dan tidak baik oleh dua orang gadis yang turut belajar di Institut Lingau Franca disebabkan sikapnya yang gemar bersosial dengan gadis bukan mahramnya. -masyarakat Bandar yang gemar bersosial. Dia melakukan praktikal dengan meniaga burger. wang masuk dn sebagainya. -Ekran meminta restu ibu dan ayahnya untuk membuka gerai burger. -Azfa Hanani bersembang dengan Ekran setelah selesai belajar bahasa Inggeris dan Baha sa Jepun di Institut Lingua Franca. Huraian -Ekran membuka gerai burger untuk mencari wang saku di samping melakukan pembelajaran secara praktikal. wang keluar. -Azfa Hanani belajar Bahasa Inggeris dan Bahasa Jepun di Institut untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuannya. dia belajar secara tidak langsung mengenai akaun. -di gerai burger Ekran. -masyarakat yang gigih menuntut ilmu. Latar tempat -di pintu pagar Institut Lingua Franca. -di gerai nasi ayam. Latar masyarakat -masyarakat yang hidup berdikari. Dengan berniaga. . Huraian -Dua orang gadis yang turut belajar di Institut Lingau Franca bertanya kepada Azfa Hanani tentang perkara yang diperkatakan Iskandar dan mereka memberitahu Azfa Hanani bahawa Iskandar ialah lelaki bermata keranjang dan tidak baik.

Huraian -Sudah lebih seminggu aku ingin menghampiri gerai burger itu.´cemuh gadis Tionghuaitu sebaik-baim aku selesai bercerita. . ³Lelaki.bang. -³Kakak tak datang ambil hari ini. -³Kawan lelaki atau perempuan?´ Dia bertanya lagi. Gaya bahasa.´ Aku menjawab ringkas.Hanani?´ Tanya seorang anak muda berjaket hitamketika aku terkial-kial membuat keputusan.´ -³Iskandar bukannnya budak baik. kais petang makan petang. -Selepas ini. aku harus lebih berwaspada kalau-kalau buaya darat itu akan mengganggu lagi. -³Merci beau coup. Ekran.Teknik plot. hasrat itu belum lagi kesampaian. -Dia berujar sambil mengisyaratkan agar aku memandang ke arah sebuah motosikal berkuasa tinggi yang berdiri gagah di celah deretan motosikal di pekarangan Institut Lingua Franca. -penggunaan bahasa asing. -³Kita hidup mesti berpijak di bumi nyata. mata keranjang. sama ada mahu menemui Ekran atau tidak. Datang lagi ya. -teknik dialog. aku sendiri yang keberatan berbuat begitu. -personifikasi. Namun pada setiap kali selesai mengikuti kelas bahasa Inggeris atau Bahasa Jepun di Institut Lingua Franca. Huraian. -sinkof. Kalau Kak Finaz tidak terlalu awal menjemput. -³Tapi taklah sampai ke tahap kais pagi makan pagi.´ -peribahasa. -teknik pemerian. -³Saya tak kenal abang.

Huraian. -kesyukuran. -kita hendaklah rajin menuntut ilmu seperti azfa Hanani yang rajin mengikuti kelas bahasa Inggeris dan bahasa Jepun di Institut Lingua Franca untuk memahirkan lagi penguasaannya dalam bahasa tersebut. -taat ibu bapa. -kesyukuran. contohnya Iskandar mahu menghantar Azfa Hanani pulang. -kita perlu menjaga keselamatan diri . -Ekran meminta restu ibu dan bapanya untuk membuka gerai burger bagi mencari wang saku di samping ingin mempelbagaikan cara pembelajarannya. -Kita hendaklah mentaati perintah ibu bapa. -kita hendaklah bersykukur dalam setiap perkara. Huraian -Azfa Hanani rajin mengikuti kelas bahasa Inggeris dan bahasa Jepun di Institut Lingua Franca untuk memahirkan lagi penguasaannya dalam bahasa tersebut. -berwaspada. . contohnya Azfa Hanani yang brsyukur kerana dia tidak termakan dengan pujukan Azfa Hanani yang ingin menghantarnya pulang kerana Iskandar adalah lelaki bermata keranjang dan tidak baik. -Azfa Hanani bersyukur kerana dia tidak termakan dengan pujukan Iskandar yang in gin menghantarnya pulang kerana Iskandar adalah lelaki bermata keranjang dan tidak baik. namun Azfa Hanani menolak kerana dia tidak mengenali pemuda itu. Pengajaran.Nilai -kerajinan. -taat ibu bapa. contohnya Ekran telah meminta restu ibu bapanya untuk membuka gerai burger. -kerajinan.

-sukar ditegur. -Digelar Budak Galmor. Huraian -seorang budak kampung. Bukubuku tersebut dikirimkan kepada Cikgu Zamin. -Laili. -Azfa Hanani tidak mengerti mengapa Laili sukar ditegur agar jangan melanggar batas etika.000 untuk modal Projek Hari Sumbangsih. -Datuk Minhad. -pernah menyumbangkan RM10. -Azfa Hanani memulangkan semula buku-buku rujukan yang telah dicuri pinjam dari perpustakaan Sekolah lamanya melalui kiriman pos. -Azfa Hanani terhutang budi dengan Pak Madi dan Mak Diah yang telah membesarkannya setelah kematian ibu dan bapanya yang meninggal dunia akibat terlibat dalam satu kemalangan. guru perpustakaan Sekolah itu berserta sehelai catatan. -memahami. -Ayah Laili. -Ekran tetap bersabar dengan kerenah Laili disebabkan dia merasa terhutang budi terhadap Datuk Minhad yang pernah menderma sebanyak RM10. -sabar. -Rakan Kak Rozan.Analisis fakta-bab10(Azfa Hanani) Watak Fakta -Azfa Hanani. -mengenang budi. -sering melanggar batas etika seorang pelajar. -suka mencari fasal. .000 untuk Projek Hari Sumbangsih. -Azfa Hanani meminta keizinan kepada Pak Madi dan Mak Diah untuk pergi ke Kuala Lumpur. -Kak Finaz tidak menghalang Azfa Hanani untuk mengunjungi Pesta Buku Alam Malaysia. -mengenang budi. -lemah-lembut. -taat kepada Pak Long dan Mak Long. -Azfa Hanani membalas budi mereka dengan menerima pelawaan Abang Mazran dan Kak Finaz untuk menyamar menjadi Tengku Murni. -Kak Finaz. -Ekran.

-Masyarakat yang gigih berusaha menuntut ilmu. Gaya bahasa. Huraian. -Ah. -Ah. -teknik pemerian. Huraian. -Azfa Hanani menelefon Kak Finaz di pondok telefon yang terdapat di taman permainan untuk meminta kebenarannya mengunjungi Pesta Buku Alam Malaysia. -peribahasa. -Masyarakat yang mengamalkan semangat tolong-menolong.000 untuk menjayakan Projek Hari Sumbangsih. Kali ini. -sesungguhnya.susahnya! Aku perlu menegaskan kepada Ekran kemelut ini. Tak salah kerana semua orang dah anggap macam itu.masalah demi masalah yang datangnya bertimpa -timpa ke atas keluargaku memaksa aku melutut kepada keadaan dan menjejak keluar dari batas kemelut -sinkof. -Aku memiliki pilihan. aku seperti mengejek diri sendiri pula! -monolog dalaman. -Seperti tadi. Huraian.Latar tempat. aku ringan mulut untuk berkata. -Datuk Minhad yang juga bapa Laili pernah menyumbangkan RM10. -metafora. -di taman permainan. Latar masyarakat.´ -Zuraini tak boleh hidup lumpuh selama -lamanya. hati anak muda itu perlu kujaga. Huraian. Azfa Hanani mempelajari bahasa Inggeris dan bahasa Jepun untuk meningkatkan lagi penguasaannya dalam bahasa tersebut. Teknik plot. -Tidak semua orang miskin kelabu mata tengok harta melimpah-ruah. Namun. lebih lama sedikit. -Ekran terdianm sekali lagi. -³Tak. sama ada mengangguk atau menggeleng. .

Huraian. -Kita hendaklah mengamalkan sifat bertanggungjawab dalam kehidupan. -Tanpa berselindung. contohnya Azfa Hanani terhutang budi dengan Pak Madi dan Mak Diah yang telah bersusah payh membesarkannnya. -Azfa Hanani telah mengeposkan buku-buku rujukan yang telah dicurui pinjamnya kepada Cikgu Zamin berserta dengan sehelai catatan. Huraian. -mengenang budi. . -Kita hendaklah berlaku jujur dalam setiap percakapan seperti Azfa Hanani yang tidak malu untuk menceritakan kepada Ekran tentang latar belakang hidupnya yang daif. -jujur. -bertanggungjawab. -Mengenang budi. Azfa Hanani menceritakan kepada Ekran tentang latar belakang hidupnya yang daif. -menepati janji. Pengajaran. -Kita hendaklah mengenang budi orang yang telah membantu kita.Nilai -jujur. contohnya Azfa Hanani telah memulangkan semula buku-buku rujukan yang telah dicuri pinjam kepada Cikgu Zamin. -bertanggungjawab. -Azfa Hanani terhutang budi dengan pengorbanan Pak Madi dan Mak Diah yang telah bersusah -payah membesarkannnya. -Abang Mazran akan menghantar Zuraini berubat di Indonesia seperti yang telah dijanjikan dahulu.

-mempunyai suara yang bagus untuk menjadi pengerusi forum. -Azfa Hanani mendengar nasihat Mak Diah yang menyuruhnya menepati janji kerana kata itu kota. Huraian -Azfa Hanani menepati janjinya untuk datang ke rumah Ellina meskipun dia merasa berat hati kerana kata itu kota. -berani. dia telah pergi ke rumah Ellina walaupun pada mulanya tidak dibenarkan oleh Datin Maziah. . -Azfa Hanani berani menerima peranan untuk menjadi pengerusi forum yang telah diberikan oleh Ellina kepadanya meskipun dia tiada pengalaman dalam bidang tersebut. -Abang Dad menguruskan segala persiapan Zuraini untuk berubat di Indonesia.Analisis fakta-bab11(Azfa Hanani). -Cikgu Fitri. -Tengku Muzaffar. -seorang yang bijak dan pernah mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM sehingga menjadi anak kebanggaan Datin Maziah. -bakal peguam. Oleh itu. -Azfa Hanani tetap menggunakan bahasa yang sopan apabila berbicara dengan Tengku Muzaffar meskipun dirinya pernah dihina dan direndah rendahkan oleh pemuda itu. -Guru mata pelajaran matematik tambahan. -berbudi bahasa. -nama panggilannya Abang Dad. -menepati janji. -bijak mencari helah. -taat. -Tengku Murshadad. -Abang Muzaffar memberi alas an kepada Datin Maziah bahawa biarlah Nini tidak menghadiri kelas Biologi dan bahasa Inggeris kerana dia sudah mahir dalam subjek tersebut bagi memujuk hati Datin Maziah untuk membenarkan Azfa Hanani pergi ke rumah Elliana. -abang sulung Murni yang kini mengendalikan perniagaan keluarganya di Indonesia. -baik hati. Watak Fakta -Azfa Hanani.

-terdapat dua kelompok murid Sekolah Menengah Taman Sari sedang berkumpul. -Azfa Hanani tetap menggunakan bahasa yang sopan semasa berinteraksi dengan Abang Muzaffar dan melayannya dengan ramah meskipun dia pernah dihina oleh Muzaffar. Huraian. satu di ruang tamu dan satu lagi di ruang rehat. -Abang Muzaffar dan Azfa Hanani memujuk Datin Maziah supaya membenarkan Azfa Hanani pergi ke rumah Elliana. -masyarakat yang hidup saling bantu-membantu.Latar tempat. -di meja makan rumah banglo. . Masing -masing sibuk membuat perbincangan tentang pameran luar Hari Sumbangsih dan Pertandingan Forum Remaja Sekolah. Hal ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban Elliana yang turut terlibat dalam pameran luar Hari Sumbangsih. Latar masyarakat. -di rumah Elliana. Huraian. Pelbagai cara dilakukan oleh mereka bagi memujuk hati Datin Maziah. -Azfa Hanani membantu meringankan beban Ellina dengan menerima peranan sebagai pengerusi forum yang sebelum ini dipegang oleh Elliana. -masyarakat yang kaya dengan budi bahasa.

mama. Nina pun tak perlu susah hati lagi. Huraian. -monolog dalaman. Nini?´ Sebaik sahaja aku sampai semula di meja makan. .´ Aku menjawab ringkas. -Ah.tidak terkata apa -apa. kami nak buat study group. tidak terdaya lagi hendak mengelak dan hanya mengangguk -Aku tertegun seketika.Datin Maziah cepat-cepat bertanya.´ -³Abang Muz tak nak masuk rumah dulu?´ -³Nampaknya kalau macam ni..´ puji Fazlina sambil mengerling ke arah Ellina yang sedang sibuk bermesyuarat. Nini kan dah besar. Nini memang bagus. -aku menetap bibir. ³Siapa yang telefon tu.nampaknya seperti ada suatu rahsia yang terbendung! -Oh. -³Ala. -Aku terasa serba-salah untuk berdolak-dalik. -penggunaan bahasa Inggeris. Gaya bahasa. benarkah aku akan mempengerusikan forum bertajuk ³Peranan Belia Dalam Merealisasikan Wawasan Negara pada pagi lusa? -pemerian. -sinkof. mama?Pandailah dia bahagikan masa dengan betul . -dialog.Teknik plot.. -Petang ini. ³Nina. Huraian.

-Tolong-menolong. -kita mestilah mengamalkan sifat baik hati dalam kehidupan seperti Abang Muzaffar yang sanggup menghantar Azfa Hanani ke rumah Elliana walaupun dia pernah membenci gadis tersebut. -Abang Muzaffar seorang yang baik hati kerana dia sanggup menghantar Azfa Hanani ke rumah Elliana. -Abang Murshadad telah membantu menguruskan persiapan Zuraini untuk berubat di Indonesia. Huraian. -baik hati. -bertanggungjawab. -Azfa Hanani membantu meringankan beban Elliana yang sibuk dengan pameran luar Hari Sumbangsih dengan menerima peranan sebagai pengerusi forum dalam pertandingan Forum Remaja Sekolah.Nilai -tolong-menolong. -Kita hendaklah mengamalkan sikap tolong -menolong dalam kehidupan seperti Azfa Hanani yang menerima peranan sebagai pengerusi forum bagi meringankan beban yang dipikul oleh Elliana yang turut sibuk dalam pameran luar Hari Sumbangsih. Huraian. comtohnya Abang Murshadad ringan tulang membantu segala persiapan Zuraiani untuk berubat di Indonesia. -Kita hendaklah sentiasa membantu golongan yang memerlukan. Pengajaran. -Pak Madi dan Mak Diah tidak lupa untuk menunaikan solat hajat dan memohon supaya kehidupan Azfa Hanani dalam keadaan sejahtera di Kuala Lumpur. . -baik hati.

-Azfa Hanani menolak tawaran untuk menjadi pengawas kerana dia tidak sanggup melihat pak longnya bekerja lebih keras untuk mencari wang bagi membeli baju pengawas yang memerlukan sejumlah wang yang banyak. -Azfa Hanani seorang yang berbudi bahasa kerana dia tidak melenting apabila dihina oleh Laili.Analisis fakta-bab12(Azfa Hanani) Watak Fakta Azfa Hanani -bersungguhsunggguh. -Ekran bercita-cita ingin menjadi seorang akauntan. dengan bersungguh ± sungguh. -Ekran. Sebaliknya. -Azfa Hanani meneliti skrip pengerusi forum dengan teliti kerana dia tidak sanggup mempersiakan amanah dan kepercayaan yang telah diberikan oleh Ellina. -Ellina prihatin akan nasib Ekran yang kehilangan gerai burge rnya dalam satu kebakaran. -Ellina -baik hati. -bercita-cita tinggi. Azfa Hanani menggunakan budi bicara yang sopan apabila b ercakap dengan Laili. -Datin Maziah bersungguh-sungguh ingin mengadakan majlis hari jadi Murni meskipun tarikh tersebut telah lama berlalu. . Huraian -Azfa Hanani mendengar dan melihat dengan teliti bagaimana Ellina mengikat tali leher. -Datin Maziah. -bertanggungjawab. -bersungguh-sungguh. -Ellina telah membantu Azfa Hanani dalam pertandingan forum remaja seperti cuba membentuk cara penyampaian yang berkesan dan meminjamkan baju pengawas kepada Azfa Hanani. -Meskipun Laili menghina Azfa Hanani sebagai perempuan kampung yang kolot namun Azfa Hanani tetap bersabar .

. -Ellina prihatin akan nasib yang menimp Ekran. Huraian. -pemerian. agaknya aku sedang menolong mak long di dapur setelah terpaksa berhenti belajar. Teknik plot. -Azfa Hanani dan rakan sepasukannya dalam forum remaja berlatih di bilik pengawas sebelum pertandingan bermula. sekejap pun jadilah. Latar masyarakat. Tidak kekal.Latar tempat. -masyarakat yang prihatin akan nasib sesama manusia. -imbas kembali. -Aku pernah dicalonkan oleh beberapa orang guru untuk menjawat jawatan pengawas Sekolah Menengah Sri Dian. -Masyarakat yang suka menindas orang lain. -Ellina menunjukkan cara-cara mengikat tali leher kepada Azfa Hanani. -imbas muka. -bilik pengawas. -Azfa Hanani mencari Ekran di bilik persatuan kerana dia ingin mengetahui cerita sebenar tentang kejadian kebakaran yang telah memusnahkan gerai burgernya. Gerai burger Ekran telah musnah setelah mengalami kebakaran. -bilik persatuan. Huraian. akhirnya. -Laili dan rakannya suka menghina dan merendah rendahkan Azfa Hanani yng mempunyai latar belakang keluarga yang susah. -Aku? Entahlah. Kalau tidak kerana takdir itu. -Aku berpeluang juga memakai seragam pengawas. Huraian.

-Aduh. -monolog dalaman. -Kita hendaklah jujur dalam percakapan. tersindir lagi! -³Kau ni. -jujur. ikat tali leher ke.. Nilai. -Ellina prihatin terhadap nasib yang menimpa Ekran setelah gerai burger Ekran musnah dalam satu kebakaran. -Kita hendaklah membantu orang yang memerlukan seperti Ellina yang telah membantu Azfa Hanani menerangkan cara penyampaian yang berkesan dan meminjmkan sepasng pakaian pengawasnya. -berwawasan. -Azfa Hanani berterus-terang kepada Ellina bahawa dia tidak tahu mengikat tali leher kerana dia merasakan tid gunanya menipu. -sinkof.. -jujur. contohnya Azfa Hanani berterus terang kepada Ellina bahawa dia tidak tahu mengikat tali leher kerana dia merasakan tiada gunanya dia menipu. -tolong-menolong. Pengajaran. . -Ellina telah banyak membantu Azfa Hanani seperti cuba membentuk cara penyampaian yang berkesan dan dia juga meminjamkan sepasang pakaian pengawasnya. Huraian. -prihatin. -tolong-menolong. -Ekran bercita-cita ingin menjadi seorang akauntan. -prihatin. Huraian. Nani?´ -Ellina buat lembu kenyang sahaja dan mengambil tali leher di tanganku. -kita hendaklah prihatin terhadap nasib yang menimpa orang lain seperti Ellina yang prihatin akan nasib Ekran yang kehilangan gerai burgernya akibat hangus dijilat api. -peribahasa. -Dia tu buaya darat. Pengajaran.Gaya bahasa.

Huraian. -Ekran. -Ekran mengatakan bahawa majlis hari jadi Murni tidak sesuai untuk dirinya. -mempunyai suara yang lunak. -bercita-cita tinggi. -Azfa Hanani ingin melanjutkan pelajaran ke universiti . Latar tempat. -merendah diri. -berfikiran jauh. -tepati janji. -Azfa Hanani. Huraian. -Abang Mazran dan Kak Finaz meberitahu Azfa Hanani bahawa Zuraini akan dirawat di hospital terkenal di Indonesia sekiranya rawatannya dengan kiai tidak berjaya. -Abang Mazran menjelaskan bahawa Zuraini akan dirawat di sebuah hospital terkenal jika rawatannya dengan kiai itu tidak berjaya dan janjinya itu akan dilunasi sehingga berjaya. -budak yang pemalu.Analisis fakta-bab13 Watak. -muncul sebagai pelajar terbaik dalam kelas Sains1. -alah dengan darah. -pernah bercita-cita ingin menjadi doktor. -memahami. -Abang Mazran mengerti bahawa Azfa Hanani rindu akan keluarganya dan dia akan membawa Azfa Hanani berjumpa keluarganya. -Datin Maziah dan Azfa Hanani menyambut majlis hari jadi Murni bersama rakan-rakan Azfa Hanani. -di dalam bilik Murni. -di banglo mewah milik Datin Maziah. Fakta. . -suzanna. Azfa Hanani disifatkan berpotensi untuk menjadi pengacara yang baik. -dengan suara yang dikatakan istimewa. -bertolak-ansur. -Abang Mazran.

-Aku mengerling ke ruang tamu. Datin Maziah menghadiahkan kondominium sempena hari jadi anak perempuan kesayangannya. -similie. -masyarakat Bandar yang hidup dalam kemewahan. dia sering cuba mengelak daripada bersua atau bertentang mata denganku. -umpama gajah putih. -imbas kembali. -Ah. Nini tunggu siapa lagi ni?´ -umpama gajah putih. -³Majlis dah nak bermula. -masyarakat yang hidup saling bantu membantu. sejak pertemuan kami tidak lama dahulu. Huraian. Huraian. . lebih -lebih lagi ketika melihat senyum simpul Datin Maziah! -Seketika aku terfikir. dia telah membantu dan menguruskan rawatan Zuraini untuk berubat. -monolog dalaman. -Majlis Hari Jadi Murni disambut dengan meriah dan terdapat kek tiga tingkat disediakan. Gaya bahasa. -peribahasa. dia Cuma mengucapkan terima kasih dan berpra-pura sibuk menyemak fail projek Hari Sumbangsih. -memandangkan Abang Murshadad tinggal di Indonesia. -kalau benar bagai yang dikata. -imbas muka.Latar masyarakat. alangkah bagusnya kalau ulang tahun hari jadiku yang bakal mendatang pada bulan November kelak dapat diraikan seperti ini juga. Teknik plot. Abang Mazran sedang menolak troli yang berisi kek tiga tingkat. kenapa pula keistimewaan anugerah Allah ini mahu kupersia -siakan? -pemerian. Huraian. -sinkof. janggalnya rasa. Malah. -sesungguhnya aku tidak pasti apa sebabnya. semasa aku menyerahkan sekeping kad undangan itu.

-bertolak-ansur. -Abang Mazran menjelaskan bahawa Zuraini akan dirawat di sebuah hospital terkenal sekiranya rawatan dengan kiai tidak berkesan. -Kita hendaklah menepati janji seperti Abang Mazran yang telah menjelaskan kepada Azfa Hanani bahawa Zuaraini akan mendapat rawatan di sebuah hospital terkenal sekiranya rawatannnya dengan kiai tidak berkesan. Huraian. -Abang Murshadad yang kebetula tinggal di Indonesia akan mengurus dan membantu Zuraini mendapatkan rawatan di sana. Janjinya itu akan dilunasi sehingga berjaya. Pengajaran. -tepati janji.Nilai. -Kita mestilah membantu mereka yang memerlukan seperti Abang Murshadad yang membantu Zuraiani mendapatkan rawatan perubatan di Indonesia. -bertolak-ansur. . -bantu-membantu. Janjinya itu untuk merawat Zuraini akan dilunasi sehingga berjaya. Huraian. -Kita haruslah mengamalkan sikap bertolak-ansur. -tepati janji. contohnya setelah puas memujuk Ekran untuk turiut serta dalam majlis hari jadi Murni. -bantu-membantu. Azfa Hanani b ertolak-ansur dengan menerima jeputusan Ejran yang menolak ajakan tersebut. -setelah puas memujuk Ekran untuk turut serta dalam majlis hari jadi Murni. Azfa Hanani bertolak -ansur dengan menerima keputusan ekran yang menolak ajakan tersebut.

-Azfa Hanani berterus-terang kepada Abang Muzaffar bahawa dia tidak tahu menggunakan komputer. Oleh sebab itu. Huraian. -mengenang budi. dia mengambil keputusan untuk memasang telefon di rumah keluarga Azfa Hanani. -disebabkan Azfa Hanani mengenang budi yang ditabur oleh pak long dan keluarga Datin Maziah. dia telah mendoakan kesejahteraan mereka. -disebabkan Azfa Hanani ingin menjaga hati Abang Muzaffar. Fakta. -Azfa Hanani. Azfa Hanani membatalkan hasratnya untuk memberitahu Abang Muzaffar bahawa seeloknya biar dia sendiri yang membacakan surah Yassin untuk disedekahkan kepada arwah Murni. -Mazran. Azfa Hanani menagguhkan panggilan yang ingin dibuat kepada sesiapa sahaja pada waktu itu. -memandangkan azab maghrib sedang berkumandang. -Abang Muzaffar menawarkan bantuan kepada Azfa Hanani untuk mengajarnya tentang cara menggunakan computer memandangkan gadis tersebut tidak tahu menggunakan peralatan tersebut. -taat perintah Allah. -memiliki seraut wajah yang lembut. . -air mukanya yang jernih menggambarkan bahawa pemilik muka ini seorang yang penyayang. -baik hati. -memahami. -Abang Muzaffar akan membuka pintu seluas yang mungkin dan menyendal pintu tersebut sekiranya dia ingin masuk ke bilik Azfa Hanani kerana dia tahu bahawa Azfa Hanani bukan mahramnya. -jujur. -Muzaffar. Azfa Hanani mendoakan kesejahteraan ibu bapanya di alam baqa. -bertanggungjawab. -Abang Mazran seorang yang baik hati kerana dia sanggup memasang telefon di rumah keluarga Azfa Hanani dan membelikannya telefon bimbit bagi mengubati kerinduankepada keluarganya. -Abang Mazran memahami bahawa Azfa Hanani sangat merindui keluarganya.Analisis fakta-bab14 Watak. -Sesudah menunaikan solat maghrib. -baik hati.

. -dialog. -menaruh hati kepada Azfa Hanani. Huraian.nak!´ Cepat-cepat. banyak pula yang diberitahu. Huraian. -di bilik Murni. -masyarakat yang saling bantumembantu. -Abang Muzaffar membantu mengajar Azfa Hanani tentang cara menggunakan komputer disebabkan Azfa Hanani tidak mahir menggunakan komputer. Teknik plot. -berguling-guling di atas katil. -Azan maghrib yang berkumandang dari masjid berdekatan telah melengahkan niatku untuk mendapatkan Abang Mazran dan Kak Finaz. Banyak perkara yang kutanya.. -³Nani nak belajar ke tak nak ni? ´ ulang Abang Mazran. Latar tempat. -imbas kembali. aku sewajarnya menangguhkan panggilan kepada Kamilah atau sesiapa sahaja pada masa -masa sebegini. -Rozlan. -Abang Muzaffar mengajar Azfa Hanani tentang cara menggunakan komputer sebelum bekalan elektrik terputus. .aku mengimbau -imbau katakata Falina dan Aini. Huraian. ³Err. Latar masyarakat. -sepupu Falina. -pemerian. lalu menghempap punggung di sisinya.-Nordin. Aku menarik sebuah lagi kerusi. Terfikir pula. -Abang Muzaffar membuka pintu bilik Azfa Hanani seluas mungkin dan menyendal pintu tersebut disebabkan dia bukan mahram Azfa Hanani. -menyimpan perasaan kepada Azfa Hanani seawal kehadiran Azfa Hanani di Sekolah Menengah Sri Dian. -masyarakat yang menjaga batas pergaulan. aku bergerak dari atas katil.

Hal ini kerana.Gaya bahasa. contonya Azfa Hanani berterus-terang kepada Muzaffar bahawa dia tida tahu menggunakan computer. Huraian. . -Azfa Hanani berterus-terang kepada Abang Muzaffar bahawa dia tidak tahu menggunakan computer. -hormat-menghormati. -bertanggungjawab. -Abang Muzaffar bertanyakan Azfa Hanani tentang sebab sebab dia tidak makan. dia ingin menjaga hati lelaki tersebut. .persahatan mereka bagaikan aur dengan tebing dan saying sekali kalau keakraban mereka dirosakkan oleh rasa cemburu yang sia-sia. -sinkof. -kita hendaklah berlaku jujur dalam percakapan. -Abang Muzaffar sanggup mengajar Azfa Hanani tentang cara menggunakan computer disebabkan Azfa Hanani tidak tahu menggunakan peralatan tersebut. -kita mestilah mengamakan sikap bertanggungjawab seperti Muzaffar yang tidak mengambil kesempatan ke atas Azfa Hanani sebaliknya dia membuka pintu seluas luasnya kerana mereka bukan mahram. -Azfa Hanani membatalkan hasratnya untuk memberitahu kepada Abang Muzaffar bahawa seeloknya biar Abang Muzaffar sendiri yang membaca surah Yassin unt uk disedekahkan kepada arwah Murni. -baik hati. -persahatan mereka bagaikan aur dengan tebing dan saying sekali kalau keakraban mereka dirosakkan oleh rasa cemburu yang sia-sia. -Abang Muzaffar membuka pintu selebar yang mungkin dan menyendal pintu tersebut kerana mereka bukan mahram. Huraian. -bertanggungjawab. -peribahasa. -³Nani nak belajar ke tak nak ni?´ ulang Abang Muzaffar. Pengajaran. Nilai. Huraian. -jujur. -jujur. -simile.

-mengenang budi. -Azfa Hanani tidak akan gentar sekiranya Iskandar mencuba untuk mengganggunya lagi. -Azfa Hanani. -Abang Mazran. Kak Finaz dan Abang Norman snggup membantunya.Analisis fakta-bab15(Azfa Hanani) Watak. -Segak/tampan. -Azfa Hanani menyatakan bahawa Abang Mazran tidak pernah memungkiri janjinya. . -penyayang. -berusia 50 tahun. -Azfa Hanani mengalah terhadap permintaan Datiin Maziah yang tidak membenarkannnya menaiki bas meskipun dia ingin menaiki pengangkutan awam tersebut ke Sekolah. - Huraian. -bertolak-ansur. -bersyukur. -akan bekerja sebagai arkitek semula. -Kak Finaz. -Murni. -Datin Maziah. -anak seorang hartawan. Fakta. -tepati janji. -Datin Maziah amat risau akan keselamatan anak perempuannya dan dia tidak membenarkan anak perempuannya itu menaiki bas untuk ke Sekolah. Kak Finaz dan Abang Norman yang telah banyak membantu Azfa Hanani sekeluarga. -Azfa Hanani menghargai budi baik dn jasa Abang Mzran. -Pak Madi. -berani. -tepati janji. -Azfa Hanani bersyukur kerna Abang Mazran. mendengar kata dan berbudi bahasa. -Azfa Hanani merupakan budak yang baik. -bertanggungjawab. -Azfa Hanani seorang yang beradab kerana dia bersalaman dan mencium tangan Pak long seperti yang diterapkan dalm budaya timur. -Azfa Hanani menyatakan bahawa Kak Finaz tidak pernah memungkiri janjinya.

-di rumah banglo Datin Maziah. -dialog. Iskandar pernah menggangguku semasa aku bersendirian menanti kedatangan Kak Finaz di pekarangan Instit ut Lingua Franca. Namun ada sesuatu lagi yang perlu kusambung. Bukan kerana jawapannya. -Azfa Hanani bersalaman dan mencium tangan pak long seperti yang diterapkan dalam budaya timur. -Azfa Hanani mengambil ujian bahasa Jeoun di Institut Lingua Franca. Latar masyarakat. -pemerian. Huraian. -masyarakat yang masih mengekalkan budaya ketimuran.. -Pak long dan Zuraini datang ke banglo tersebut untuk bertemu dengan Azfa Hanani setelah pulang dari Indonesia. Huraian. . -aku menggeleng. Teknik plot. akan berlakulah percakaran. -peribahasa. Gaya bahasa. -imbas kembali.. -³Apa lagi yang Datuk tu cakap?´ -sinkof. Aku Cuma tidak tahu bagaimana hendak meluahkannnya. -³Baiklah.´ Ujaran ringkas itu memadai untuk menyatakan persetujuanku. -Tidak kena dengan caranya.´Nini tak kish balik sendiri. -masyarakat yang mementingkan maruah diri. -Azfa Hanani berpendapat bahawa biarlah keluarganya hidup susah asalkan maruah dan harga diri mereka tidak tergadai. Huraian. apabila enggang dan pipit bertenggek di bumbung yang sama.´ ³Tapi apa pula?´ -Pada suatu ketika tidak lama dahulu. -di Institut Lingua Franca. Huraian. tapi. tidak.Latar tempat.

. -Kita haruslah berani mempertahankan diri daripada anasir jahat yang cuba menggugat keselamatan kita dn tidk gentar seperti Azfa Hanani yang tidak gentar sekiranya Iskandar menggaggunya lagi. Huraian. -berani.Nilai. -kita mestilah bersyukur atas segala nikmat yang diterima seperti Azfa Hanani yang bersyukur kerana masih ada lagi yang ingin membantu dirinya dan keluarganya. -Azfa Hanani tidak gentar sekiranya Iskandar menggangunya lagi. Kak Finaz dan Abang Norman sanggup membantu keluarganya. -Azfa Hanani mengenag budi yang ditaburkan oleh Abang Mazran. contohnya Azfa Hanani mengenang budi dan jasa yang diberikan oleh abang Mazran dan isterinya serta abang Norman. Kak Finaz dan Abang Norman yang telah banyak membantu keluarganya. -kesyukuran. -Kita hendaklah mengenang budi yang ditabur kepada kita. -mengenang budi. Pengajaran. Huraian. -kesyukuran. -berani. -tepati janji. -mengenang budi. -Azfa Hanani menyatakan bahawa Abang Mazran dan Kak Finaz tidak pernah memungkiri janji mereka. -Azfa Hanani bersyukur kerana Abang Mazran.

-di gerai nasi ayam Sekolah Menengah Taman Sari. Dia merasakan masa yang ada perlu diisi untuk menimba ilmu. Azfa Hanani mengakui bhwa Ekran adalah pendengar yang baik. -Azfa Hanani dan rakan sepasukan dalam forum remaja menjamu selera di gerai nasi ayam sempena Hari sumbangsih. -di bilik persatuan. Huraian. -pernah belajar di Sekolah Menengah Taman Sari. Huraian. -Azfa Hanani berjumpa dengan Ekran untuk mengetahui tentang kaitan Ekran dengan beg duit serta kad pengenalan Murni. bukannya semata-mata ingin melihat catatan angka sumbangan tertera di papan kenyataan. -pendengar yang baik. -seorang budak yang jahat dan liar. -pernah dibuang Sekolah. -Ellina. -pengerusi persatuan tingkatan lima. -diumumkan sebagai pengerusi forum terbaik. -sedang mengambil kursus intensif Bahasa Inggeris. -baik hati. Latar tempat. -berfikiran jauh. -Azfa Hanani. -Ekran. -semasa Azfa Hanani dan Ekran menjamu selera di gerai nasi ayam. Azfa Hanani teringat tentang peristiwa dia pernah makan nasi ayam bersama Ekran setelah selesai belajar Bahasa Inggeris dan Jepun di Istitut Lingua Franca. -Iskandar. Watak . -Ellina sanggup menjadi pengganti Azfa Hanani untuk bertugas di gerai burger disebabkan Azfa Hanani sibuk dengan pertandingan forum remaja.Analisis fakta-bab16(Azfa Hanani). Fakta. . Ekran telah menceritakan perkara sebenar kepada Azfa Hanani. -Azfa Hanani berfikir tentang apakah kepentingan Hari sumbangsih kepada Sekolah Menengah Taman Sari. Azfa Hanani menceritakan masalah yang dihadapi sepanjang dia tinggal di rumah Murni.

-³Siapa budak lelaki tu? Kita kenal ke dia?´ aku bertanya. -³Dah berapa kali khatam baca buku cenderamata tu?´ Ketika aku asyik meneliti buku cenderamata berkulit warna merah biji saga. yang bersesuaian dengan pepatah sambil menyelam minum air. -Tidak dapat tidak. Sekejap tadi. Huraian. -sinkof. -Aku tidak pasti sejauh mana kebenarannya tetapi kalau tidak ada angin. Sepatutnya aku mengambil giliran bertugas di gerai itu tetapi kerana pembabitanku dalam pertandingan Forum Remaja. masakan pokok bergoyang. Alasanku Cuma satu. -masyarakat Bandar yang tidak menjaga batas pergaulan. Huraian. -masyarakat yang saling bantumembantu. -semua pelajar Sekolah Menengah Taman Sari bekerjasama bagi menjayakan hari Sumbangsih Sekolah mereka. -peribahasa. . -Aku segera meminta diri setelah kami selesai menikmati makan tengah hari. -imbas kembali. Gaya bahasa. -Kalau tekaanku tidak tersasar. tengok -tengok macam tu saja. -dialog.Latar masyarakat. ³Ini baru kali kedua. dialah ya ng pernah menggangguku di pekarangan Institut Lingua Franca. Adlan tiba -tiba menyapa. -Laili dan Iskandar berpegangan tangan semasa berada di dalam kawa san Sekolah Taman sari. Huraian. Teknik plot. Ellina telah sudi manjadi pengganti.´ Aku mengangkat kening menyoroti wajahnya sejenak. Iskandar telah datang ke Sekolah tersebut untuk membantu Laili menjayakan Malam Bakat Sumbangsih. Sekali imbas. aku terpaksa mengakui kebenaran hakikat itu. -pemerian. hendak melawat gerai burger.

Pengajaran. Huraian. -semua pelajar Sekolah Menengah Taman Sari bekerjasama bagi menjayakan Hri Sumbangsih untuk mengumpul sejumlah wang. -kita hendaklah bekerjasama antara satu sama lain seperti pelajar-pelajar Sekolah Menengah Taman sari yang bekerjasama bagi menjayakan Hari Sumbangsih. -jujur. -jujur. -bekerjasama. Huraian. contohnya setelah didesak oleh azfa Hanani. -setelah didesak oleh azfa Hanani. -bekerjasama. ekran menceritakan hal yang sebenar tentang kaitan antara dirinya dan beg duit serta kad pengenalan Murni.Nilai. -Kita mestilah sentiasa jujur dalam percakapan. ekran menceritakan hal yang sebenar tentang kaitan antara beg duit Murni serta kad pengenalan Murni yang hilang dengan dirinya. .

-penyayang. -lemah-lembut. -anak muda yang istimewa. -Azfa Hanani. dia tetap menggunakan bahasa yang sopan dan lembut semasa bercakap dengan Azfa Hanani. -Datin Maziah. -Azfa Hanani bijak mencari helah apabila dia tidak mahu menjamah makanan tengah hari. -Ekran. Huraian. -azfa Hanani menggunakan teori Fizik untuk membaca tulisan terbalik dalam buku diari Murni. -Meskipun Muzaffar sedar bahawa azfa Hanani sedang marah. -Datin Maziah menyuruh azfa Hanani berehat dan sekiranya sakit kepalanya berlarutan. -memiliki wawasan masa depan. . Watak. -Azfa Hanani tekun berusaha untuk mencungkil rahsia yang selama ini bermain-main di fikirannya. -azfa Hanani menolak dengan lembut pelawaan Datin Maziah untuk makan tengah hari. -fasih berbahasa Inggeris. -anak muda yang kacak. -bijak. dia akan memanggil Doktor Majid.Analisis fakta-bab17(Azfa Hanani). -gigih berusaha. -Abang Muzaffar. -Mempunyai akhlak yang baik dan sifatnya yang sederhana. Dia mengatakan bahawa kepalanya pening dan ingin berehat. -murni. -pemimpin pelajar yang berkarisma. Fakta. -sentiasa ingat kebesaran Allah.

-jujur. Dia telah mempraktikkan teori Fizik untuk membaca tulisan terbalik. -Azfa Hanani mencungkil rahsia yang selama ini bermain di fikirannya. Huraian. -masyarakat yang mementingkan darjat . Huraian. -dia menggunakan teori Fizik untuk membaca tulisan terbalik. -abang Muzaffar mengatakan bahawa Ekran tidak sesuai untuk Nini dan Nina kerana dia bukanlah daripada keluarga yang senang dan tidak baik. -penipuan Azfa Hanani akhirnya terbongkar setelah pertengkaran antara Abang Muzaffar dengan azfa Hanani didengari oleh Datin Maziah. -taat perintah Allah. Huraian. Huraian. -kita hendaklah mentaati perintah Allah seperti azfa Hanani yang enggan menyelak bajunya di hadapan Muzaffar setelah diarahkan oleh Datin Maziah kerana Muzaffar bukan mahramnya. -Kita hendaklah gigih berusaha dalam perkara yang dilakukan seperti azfa Hanani yang berusaha mencungkil rahsia yang selama ini bermain di fikirannnya. . -gigih berusaha.Latar tempat. -taat perintah Allah. Azfa Hanani telah diusir keluar. -Azfa Hanani tidak menyelak bajunya di hadapan Abang Muzaffar setelah diarahkan oleh Datin Maziah kerana dia tahu bahawa Abang Muzaffar bukan mahramnya. Pengajaran. Nilai. -azfa Hanani telah berterus -terang tentang identity sebenar dirinya kepada Datin Maziah. -gigih berusaha. -masyarakat yang mentaati perintah Allah. -Azfa Hanani tekun berusaha mencungkil rahsia yang terdapat di dalam diari Murni. -di dalam bilik Murni. -Azfa Hanani tidak menyelak bajunya setelah diarahkan oleh datin Maziah kerana dia tidak mahu auratnya dilihat oleh Muzaffar yang bukan mahramnya. Latar masyarakat.

-Aku berhak untuk berasa marah. -peribahasa. Nani? Macam ada yang tak kena. Tanpa sebarang ketukan. -sinkof.dia sedang bersabdar di kepala katil sambil membaca senaskah majalah berita. ³Kalau abng tak sinuk sekarang.´ -aku tidak mungkin akan berjaya menarik rambut ke dalam tepung tanpa sebarang serakan. Gaya bahasa. Huraian. Nani? Macam ada yang tak kena. Aku mengetap bibir menahan geram. -³Kenapa ni. Huraian.´ kataku tegas.Teknik plot. Nani harap abang dapat jelaskan sesuatu kepada Nani.´ Dia kaget. -³Kenapa ni. -pemerian. . pintu bilik abang Muzaffar kukuak. -dialog.

-meskipun dia telah diusir keluar dari rumah bangle yang pernah didiaminya. Zuraini tetap melakukan kerja rumah seperti menatang dulang. -pemaaf. -Azfa Hanani prihatin akan nasib yang menimpa keluarga pak longnya. -meskipun masih terasa kesan sakit lumpuh. -Abang Muzaffar. -penyayang. Azfa Hanani tetap mengenag budi Abang Mazran dan Kak Finaz yang telah banyak membantunya. -rajin. -azfa Hanani memaafkan kesalahnan Datuk tengku Makmur dan Datin Maziah yang telah menghina dirinya. -azfa Hanani amat menyayangi sepupunya Zahidin. -mengenang budi. -Pak Haji Arshad. -Azfa Hanani. Fakta. . -setelah azfa Hanani diusir. -bertanggungjawab.Analisis fakta-bab18(Azfa Hanani) Watak. Abang Muzaffar bertegas ingun menghantar azfa Hanani ke rumah Ellina kerana risau akan keselamatan gadis itu. -Azfa Hanani membawa Zahidin bersiar siar sekitar kawasn Kampung Merpati setelah dia didesak oleh Zahdin. -Pak Haji Arshad sanggup mengupah Zurina dan Zahir mengutip buah rambutan kerana mereka ingin mengambil upah bagi mencari sejumlah wang. -baik hati. -prihatin. Huraian. -Zuraini.

-³Kak Nani kan masih letih?´ . ku tidak akan membantah apa-apa. -hujan emas di negeri orang. baik lagi di negeri sendiri. Latar masyarakat. -masyarakat yang hidup saling bantu-membantu. -Pak Haji Arshad memabntu meringankan beban keluarga pak Madi dengan megupah Zahid dan Zurina mengutip buh rambutan. -Zahidin tersenyum dan mengangguk.´ Aku membalas. kalau aku masih dibenarkan belajar. -di rumah Pak Madi. aku akan belajar. -di jeram Kampung Merpati.Latar tempat. Huraian. Huraian. -masa hadapanku? Selepas ini. -Azfa Hanani telah pulang semula ke rumah Pak Madi setelah diusir oleh Datin Maziah. kakak masih bertenag. Huraian. -pak Madi dan Mak Diah bekerja sebagai pesawah. tapi setakat nak basuh pinggan mangkuk . -masyarakat kampung yang bekerja sebagai pesawah. hujan batu di negeri sendiri. -sinkof. -Peribahasa. Kalau tidak. Gaya bahasa. -Datuk Tengku Makmur dan keluarganya telah datang dan pasangan suami isteri itu memohon maaf atas kesalahan yang telah dilakukan. -dialog. -pemerian. Mereka telah mmujuk Azfa Hanani untuk kembali menetap di banglo semula. Heh! -³kak Nani kan masih letih?´ Zuraini cuba menolak kesudianku. Teknik plot. -imbas muka.cita-cita yang telah kuterapkan dlm hati untuk mengikuti kursus komunikasi di university akan kulupakan begitu sahaja. ³Kakak memang letih. Huraian.

Nilai. Pengajaran. -kita mestilah mengamalkan semangat bantu membantu seperti Pak Haji arshad yang membantu meringankan beban keluarga Pak Madi dengan menerima upah Zahir dan Zurina mengutip buah rambutan. Huraian. -kita metilah mengamalkan sifat rajin dalam diri seperti Zuraini yang tetap melakukan kerja rumah neskipun belum sembuh daripada sakit lumpuh. Meskipun Zuraini masih merasai kesakitan sakit lumpuh. -penyayang. -Pak Haji Arshad membantu meringankan beban keluarga Azfa Hanani dengan menerima upah Zahir dan Zurina mengutip buah rambutan. -bantu-membantu. -rajin. . -bantu-membantu. dia tetap melakukan kerja rumah seperti menatang dulang. -rajin. -Azfa Hanani menuruti kehendak zahidin yang mengajaknya mandi di jeram. Huraian.

-pemaaf. . -Datuk tengku Makmur menepati janji yang telah dibuat pada 16 tahun lalu bahawa dia akan memelihara azfa Hanani. -Azfa Hanani bersyukur kerana ekran telah banyak berubah dan insaf. -ringan tulang.Analisis fakta-bab19(Azfa Hanani). -ekran. Watak. Fakta. -ibu bapa Ekran bekerja sebagai pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysiadan kini menymbung pengjin doctor falsafah di Amerila Syarikat. Huraian. -kesusahan lampau telah banyak mengajar azfa Hanani untuk tabah. -bersyukur. -tabah. -Abang Muzaffar. -Datuk Tengku Makmur. -Azfa Hanani memaafkan kesalahan yang telah dilakukan olen Syafikah dan Fuziana . -tepati janji. -Azfa Hanani. -Abang Muzaffar membantu Ekran membina gerai burger yang baru bersama sekumpulan anak muda yang lain.

-di rumah datuk ekran. dia telah mula mendekati masjid dan mengikuti pengajian agama di situ. Aku harap mereka akan dapat menyambung kembali persahabatan yang dikatakan renggang. Teknik plot. -Abang Muzaffar mengaku bahawa dia cetek pengetahuan agama. -dialog. cuba juga untuk berlawak. Huraian. . Ekran sebenarnya anak orang kaya. Huraian.Latar tempat. -di banglo Datuk Tengku Makmur. Azfa Hanani telah mengetahui latar belakang keluarga Ekran. Latar masyarakat. Ibu bapanya bekerja sebagai pen syarah dan kini menyambung pelajaran doctor falsafah di Amerika Syarikat. -Azfa Hanani telah pergi ke rumah Ekran setelah mendapat alamat rumahnya dari Abang Muzaffar. -kepada Falina aku berpesan agar dapat memberitahu Nordin dan Rozlan bahawa mereka kuanggap sebagai kawan-kawan baikku. -azfa Hanani telah kembali menetap di bangle tersebut dan tinggal di sana dengan identitinya yang sebenar. -Abang Muzaffarbersama-sama pemuda lain membantu ekran membina gerai burger yang baru. Huraian. -masyarakat yang hidup saling bantu-membantu. Azfa Hanani dianggap sebagai anak Datin Maziah kerana sempat disusukan oleh Datin Maziah. -³Apa halnya Nani datang ke sini?´ Tanya Ekran pul a. ³Tak ada apa-apa hal. -Pemerian. Oleh sebab itu. -masyarakat yang cetek pengetahuan agama. Kalu Cuma suka-suka nak datang tak boleh ke?´ aku bertanya balas.

hancurlah jadinya.Gaya bahasa. -³Pak cik tak kisah. -peribahasa. -kesyukuran. -bekerjasama. Huraian. -Kita hendaklah bersyukur atas nikmat yang diperolehi. -memaafkan kesalahan orang lain. Huraian. Huraian. -Kita mestilah saling bekerjasama antara satu sama lain seperti Muzaffar dan beberapa orang pemuda yang bekerjasama membina gerai baharu untuk Ekran. -Datuk Tengku Makmur telah menepati janji yang telah dibuat pada 16 tahun lalu bahawa dia akan membela azfa Hanani. contohnya azfa Hanani bersyukur kerana kehidupannnya kini telah bahagia dan dia tidak perlu menyamar sebagai Murni. -Azfa Hanani memaafkan kesalahna yang telah Syafikah dan Fuziana lakukan terhadapnya suatu masa dahulu. -tepati janji. ditetak-tetak lagi. Pengajaran. -Muzaffar bersama-sama pemuda lain bekerjasama membina gerai burger baru untuk Ekran. Nilai. -Azfa Hanani bersyukur kerana hidupnya di rumah banglo kini bahagia dan dia tidak perlu menyamar sebagai Murni.´ ringkas sahaja dia menjawab. -bersyukur. -bekerjasama. . -sinkof. -retak menanti belah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->