P. 1
Bangunan Bersejarah Di Melaka

Bangunan Bersejarah Di Melaka

|Views: 761|Likes:
Published by rajdavin61

More info:

Published by: rajdavin61 on Sep 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2012

pdf

text

original

BANGUNAN BERSEJARAH DI MELAKA

Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan Ia terletak di Bandar Melaka dan berhampiran dengan kesan-kesan sejarah yang lain seperti A Famosa dan replika Istana Kesultanan Melaka. Di hadapan memorial ini ialah Dataran Pahlawan. Bangunan ini dibina pada tahun 1911. Sebelum itu bangunan ini dikenali sebagai Kelab Melaka. Bangunan ini juga digunakan untuk kegiatan sosial oleh golongan atasan dan pegawai-pegawai kerajaan pada zaman penjajahan Inggeris. Setelah merdeka, kelab ini dibuka kepada orang ramai. Kemudian pada 31 Ogos 1985, bangunan ini dijadikan memorial yang memuatkan segala dokumen tentang kemerdekaan. Memorial ini ditubuhkan untuk mengambil dokumen tentang kemerdekaan negara. Selain itu, pameran di bangunan ini meliputi Zaman Kesultanan Melayu Melaka hinggalah Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Barang-barang yang dipamerkan meliputi dokumen, gambar, peta, perjanjian, teks ucapan, pita rakaman, minit-minit mesyuarat, majalah, keratan akhbar dan bahanbahan artifek yang berkaitan dengan perjuangan untuk mencapai kemerdekaan.

Memorial Perisytiharan Kemerdekaan

Bangunan Stadthuys

bahasa-bahasa lain seperti Bahasa Melayu. Walaupun bahasa pengantarnya ialah bahasa Inggeris. Sekolah Tinggi Melaka berpindah ke tapak barunya di Jalan Chan Koon Cheng hingga sekarang. Bagaimanapun kebanyakan pelajar di sekolah itu terdiri daripada anak-anak golongan Cina yang kaya. Pengetuanya yang baru ialah Encik A. Tidak lama kemudian bilangan pelajar di sekolah itu meningkat sehingga 200 orang. Ketika itu pendidikan sekolah diberikan percuma oleh Inggeris.'Bangunan Stadthuys' ("dewan perbandaran" dalam bahasa Belanda) ialah sebuah binaan bersejarah terletak bersebelahan dengan Gereja Christ di Jalan Laksamana. Akhirnya sekolah itu dibuka pada 7 Disember 1826 dengan hanya 18 orang pelajar. Surat itu dikirimkan kepada majlis perbandaran yang ditandatangani oleh wakil gereja. yang mana pada abad ke-19 ketika pemerintahan Inggeris. di mana struktur bangunan ini melambangkan seni rekabentuk Belanda yang halus. Moore. Bangunan ini juga mempunyai catatan sejarahnya di bidang pendidikan.W. menyatakan betapa perlunya diwujudkan sebuah sekolah Inggeris di Melaka. . sebuah sekolah yang dikendalikan oleh golongan paderi dikenali sebagai Malacca Free School dibina di perkarangan Bangunan Stadthuys. Humprey. Paparan harian muzium ini ialah pakaian pengantin tradisional dan artifak dari zaman kegemilangan Melaka. Bilangan pelajar Melayu pada masa itu tidak ramai kerana kebanyakan ibu bapa menghantar anak-anak mereka ke sekolah Melayu atau sekolah agama. Overee dan A. Encik J. Bahasa Portugis dan Bahasa Cina juga diajar. J. Baumgarten.Bangunan Stadhuys serba merah dan dilengkapi sebuah menara jam.W. Pengetua Malacca Free School yang pertama ialah Encik T. Melaka. Bangunan ini dibina pada tahun 1650 sebagai penempatan rasmi Gabenor Belanda dan Timbalan Gabenor. Catatan sejarah menunjukkan sepucuk surat yang bertarikh 19 April 1825. Pada tahun 1931.H. Malaysia. Bangunan itu kini menempatkan Muzium Sejarah dan Etnografi. Pada bulan Ogos 1878. Armstrong. kerajaan British mengambil alih pentadbiran sekolah tersebut daripada golongan paderi dan menamakannya Malacca High School atau Sekolah Tinggi Melaka. Waktu belajar bermula dari jam 9 pagi hingga 12 tengah hari dan disambung dari jam 2 petang hingga jam 4 petang.

dengan tembok setebal 2. Menara-menara tersebut dikenali sebagai Baluarte San Pedro. Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu. Menjelang tahun 1583. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan.Bangunan Stadthuys A Famosa Kota A Famosa (bermaksud "Yang Termashur" dalam bahasa Portugis) telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain. . Jalan Gereja. atau ketelom (bastion). A Famosa diperluaskan ke kawasan berhampiran dan meliputi penempatan Eropah. Kota A Famosa yang disiapkan mempunyai empat menara. sementara mereka membina kubu utama yang digelar "A Famosa". dan Baluerte de Santiago. A Famosa terletak di Bandar Hilir.4 meter hingga 4. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang masih tinggal di Asia. Baluerte de las Virgenes. Melaka telah menjadi bandar berkota yang dilindungi dengan tujuh puluh meriam ke semua arah. Pembinaan kota A Famosa atas arahan Alfonso de Albuquerque boleh dikatakan menjadi lambang penentangan penduduk Melaka masa itu sehinggakan memaksa pihak Portugis membina kota pertahanan sebaik sahaja mereka menguasai bandar Melaka. Sebaik sahaja mereka menawan Melaka. Paul. Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. ramai buruh paksa yang mati ketika membina kota tersebut. Baluerte Santo Domingo. atau secara rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Selepas penawanan Portugis A Famosa merupakan nama kubu yang dibina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada 1511.5 meter. Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk di bina. Baluerte Madre de Dios. Kawasan itu termasuklah Jalan Kota.

Jalan Mahkamah & Jalan Istana. pihak Belanda membaiki dan mengubah suai. Selepas menawan kota tersebut. Untuk menakluk Melaka. pada 14 Januari 1641. dan dalam satu kes seorang wanita memakan bayinya yang mati. satu-satunya pintu yang terselamat. Akhirnya. rumah itu kemudian dijadikan sebuah muzium . Bagaimanapun. dengan ukiran "Anno 1670". kota ini gagal menghalang Belanda pada kurun ke-17. Penaklukan oleh Belanda Kota A Famosa dibina sebegitu kukuh sehinggakan ia membantu Portugis untuk menangkis semua bentuk serangan. tempat beribadat. Dengan bantuan rakyat tempatan dan Melayu Johor. serangan telah dilancarkan sebelum Belanda berjaya merampas Melaka. Penjajah Portugis turut menjadikan ini satu penempatan Kristian dengan 5 gereja. pihak Belanda menyerbu melalui Pintu Santo Domingo Gate. dan meletakkan jata mereka di atas pintu pagar yang masih kekal sehingga kini pada Porta de Santiago. akibat kebuluran.000. Dibina pada suku pertama abad ke-20 dengan gaya reka bentuk sezaman. tikus. yang menjelang masa itu mengalami korban lebih 7. pasukan Belanda mengepong kota tersebut selama lima bulan. Villa Sentosa Villa Sentosa ialah sebuah rumah yang terletak di Kampung Morten. sementara penduduk yang terperangkap di dalamnya terpaksa memakan kucing. hospital dan sebagainya. Kota A Famosa yang rosak teruk dalam pertempuran telah diperbaiki sementara Porta de Santiago yang merupakan pintu utamanya digantikan dengan logo Syarikat Hindia Timur Belanda. penyakit dan tembakan senjata api. satu-satunya kampung Melayu yang terletak di tengah-tengah bandar Melaka. biara.

Sejumlah pedagang yang berasal dari berbagai negara seperti dari Eropa. Abdul Ghani. John. para pedagang dari China. Sejumlah bangunan bersejarah menjadi saksi nyata bahwa di pulau itu. sekitar abad ke-17 lalu. Kubu ini pernah menjadi gereja khas Portugis yang sempena St. Inggris dan negara-negara di Eropa lainnya bertemu. Portugis. senapang. Villa Sentosa mempunyai sejarahnya yang tersendiri yang membawa pelawat kembali ke tahun "Akta Pembaharuan Tanah British 1920". Ketika itu Kapten Francis Light dari pemerintahan kolonial Inggris membuat kesepakatan dengan Sultan Kedah untuk menempati Pulau Penang. melakukan aktivitas perdagangan. John Ia telah dibina semula di Melaka oleh pihak Belanda semasa suku ketiga kurun ke-18. rempah-rempah. Tuan Hj. Pelawat juga boleh menanyakan pemiliknya tentang maklumat tambahan. Kapten Francis Light. Penang menjadi pulau tempat perdagangan barang-barang hasil bumi seperti teh. Arab. dan kain. maka sejarah Pulau Penang juga tak lepas dari sejarah perdagangan di Asia. serangan ke atas melaka datang terutamanya dari tanah besar berbanding dari arah laut di Selat Melaka. China. India. Bangunan dengan atap parabola di depan gereja merupakan tempat untuk memperingati kematian pejabat Inggris yang pertama kali mendarat di Pulau Penang. para pedagang dari seluruh penjuru dunia bertemu.persendirian oleh pemiliknya. PULAU Penang – ada juga yang menyebutnya Pinang. Selat Malaka memang dari dulu dikenal sebagai kawasan yang menjadi penghubung antara pedagang-pedagang dari Barat dan Timur. Di kawasan ini. dan pelbagai lagi tinggalan sejarah yang unik. Nuansa keanekaragaman suku dan bangsa itu terlihat jelas di Pulau Penang. Belanda. Melihat sejarah Selat Malaka yang telah lama digunakan sebagai jalur perdagangan. Sejarah Pulau Penang dimulai sekitar 1786. orang Malaysia menyebutnya dengan ejaan Bahasa Inggris – merupakan wilayah Malaysia yang terletak di perairan Selat Malaka. tenunan Melayu. . Indonesia. Kota St. Sejak itu. Tempat Bersejarah di Pulau Penang GEREJA TUA – Gereja St George (St George’s Curch) merupakan gereja Anglican tertua di Kota Penang. dan Birma (sekarang bernama Myanmar). Hashim bin Dato Demang Hj. perabot. Thailand. India. Para pelawat boleh melihat koleksi pakaian. Kubu ini mempunyai ciri menarik kerana meriamnya mengadap ke tanah besar kerana pada masa itu.

Khoo Kongsi merupakan nama dari kelompok pedagang China yang dipimpin oleh klen Leong San Tong (bisa dikatakan sebagai seorang godfather). dari suku Hokkian. Gedung kedua. Bangunan yang hanya berukuran sekitar 2×2 meter itu merupakan tempat untuk memperingati kematian Kapten Light. Ada dua bangunan utama di objek wisata Khoo Kongsi. Sampai saat ini. Bangunan pertama. gereja yang terletak di sudut jalan Masjid Kapiten Keling itu masih digunakan oleh umat Kristiani di Pulau Penang untuk beribadah. provinsi bagian selatan China. Pada 1867. khususnya yang berasal dari China dan Sumatera.Tempat yang menjadi saksi sejarah Pulau Penang adalah Fort Cornwallis. sebuah benteng dibangun di kawasan itu. Selain memamerkan sejarah Pulau Penang. Di tempat inilah Kapten Francis Light pertama kali mendarat di Pulau Penang. khususnya Inggris dan Belanda. dibangun sebuah bangunan yang atapnya berbentuk parabola. biasa digunakan untuk menampilkan atraksi-atraksi hiburan dan opera. Setiap wisatawan yang ingin masuk dan berkeliling di sekitar benteng harus membayar tiket seharga 3 ringgit Malaysia (sekitar Rp 7. merupakan sebuah kuil. Sejumlah meriam terpasang di sekeliling benteng yang terletak di tepi laut Selat Malaka tersebut. Tempat lain yang menjadi bukti sejarah penjajahan Bangsa Eropa di Pulau Penang adalah Gereja Santo George (St George’s Church). pernah terjadi perang antarkelompok jalanan di sekitar Gedung Khoo Kongsi. Beberapa tahun kemudian. Saat memasuki pintu gerbang benteng. yang paling besar. Kerusuhan itu terjadi karena adanya persaingan dagang antarpara pedagang. Gereja ini dibangun pada tahun 1818 oleh Kapten Robert Smith dan merupakan gereja Anglican tertua di Pulau Penang. . Salah satu tempat yang menjadi objek wisata menarik adalah sebuah tempat yang disebut Khoo Kongsi. Selain bangunan-bangunan bernuansa Eropa.000). setiap pengunjung akan disapa oleh seorang penjaga yang berpakaian ala militer Eropa sekitar abad ke-18.. Para wisatawan dapat merasakan betapa pada awalnya Fort Cornwallis menjadi salah satu benteng pertahanan di Pulau Penang. Di depan gereja. Sejak itu. bangunanbangunan benuansa China juga banyak terdapat di Pulau Penang. Klen ini sangat terkenal di tempat asalnya. di sekitar Fort Cornwallis juga pengunjung dapat membeli barang-barang suvenir. benteng tersebut diberi nama Fort Cornwallis. Fort Cornwallis menjadi salah satu tujuan wisata andalan Pulau Penang.

Toko-toko yang ada di kawasan itu milik pedagang-pedagang keturunan India. Ketika Pembaruan mengunjungi kota itu. Perayaan ini . Becak di Penang tidak jauh berbeda dengan yang ada di Indonesia. sebagian penduduk Penang juga merupakan orangorang keturunan India.UKIRAN CINA – Dinding dan pilar yang ada di Kuil Khoo Kongsi dihiasi dengan ukiran-ukiran khas Cina. Memang. Sudah bisa diduga sebelumnya. pakaian. Selain itu. Ukiran-ukiran di dinding menggambarkan kepahlawanan para ksatria Cina. Ruang utama kuil Khoo Kongsi merupakan altar untuk bersembahyang. terdapat pula beberapa toko yang menjual rempah-rempah dan bumbu masak ala India. Sedikitnya terdapat tujuh paviliun yang mengitari kuil. khas India. Pada suatu malam. Keberadaan warga keturunan India di Kota Penang menjadi daya tarik wisata tersendiri. Ada kisah menarik seputar Khoo Kongsi itu. gedung utama itu dibangun kembali dengan ukuran yang lebih kecil. besar dan kecil. tidak suka ukuran gedung yang besar. digunakan payung berukuran besar. kawasan ini merupakan suatu kawasan perdagangan. Selain menggunakan taksi. dan suvenir. India Kecil Selain orang-orang keturunan China. warga keturunan India tengah mengadakan Perayaan Thaipusam. Di sebelah kanan dan kiri ruang altar untuk bersembahyang terdapat ruang untuk mengingat masa-masa kejayaan Khoo Kongsi. Gedung Khoo Kongsi terletak di pusat kota. Beberapa patung naga. ada sebuah kawasan yang disebut sebagai India Kecil (Little India). Bentuk bangunan utama Khoo Kongsi yang digunakan sebagai kuil sangat mirip dengan istana-istana China di abad pertengahan. Akhirnya. ikut dalam rombongan Malaysian Tourism Board. wisatawan dapat mengunjungi objek wisata itu dengan becak. seperti kain. untuk melindungi penumpang dari sengatan matahari atau hujan. warga keturunan China sangat memuja leluhur mereka sehingga altar untuk bersembahyang harus ada di setiap rumah dan dirawat dengan baik. gedung utama terbakar. ada ukiran yang memperlihatkan seorang ksatria melawan harimau. Harga barang-barang yang ditawarkan relatif murah. Wisatawan bisa membeli beraneka ragam barang-barang. Tembok-tembok gedung diukir dengan gambar yang mengisahkan kehebatan para ksatria asal China. Nama-nama itu diukir seperti prasasti di atas lempengan batu. Hanya saja. Ukiran-ukiran dan ornamen Cina mendominasi sekitar gedung. Misalnya. termasuk di sejumlah negara di Eropa dan Amerika. Banyak orang-orang keturunan China di Penang beranggapan bahwa Dewa marah. Di dua ruang itu terpampang nama-nama pimpinan kelompok ini di negara-negara lain. juga menghiasi kuil. Di salah satu sudut kota.

Seorang lelaki usia 30-an melongok malu-malu dari balik.11 : 33 | 0 comments | 740 views ] Meski telah menjelma menjadi kota metropolitan dengan gedung pencakar langit serta sarana transportasi modern. Pecinan Glodok Pesona Kota Tua di Tengah Gemerlap Jakarta [ Thursday. buah kelapa yang isinya putih melambangkan hati manusia.00 out of 5) Artikel Terkait: • • • Pulau Kemaro [ Thursday. walaupun air pasang besar. PEMBARUAN/ASNI OVIER DP (1 votes. sejarah Islam di China bermula. dan Arumugan. Menelusuri Jejak Islam di Guangzhou [ Wednesday. pada malam hari. Banyak bangunan kuno berikut adat-istiadat dan budaya yang kental dengan pengaruh Tionghoa-nya dapat kita jumpai di Pecinan Glodok. Dalam diri setiap manusia memiliki kebaikan.. Sebuah makam yang diyakini sebagai makam dari penyebar Islam pertama di China.300 tahun. 11 Dec 2008 . Pulau ini mempunyai Legenda. Kumaran. warga keturunan India itu beramai-ramai memecahkan buah kelapa yang sudah tua. average: 5.. 23 Apr 2009 . Hanya saja. pulau tersebut tidak akan kebajiran dan akan terlihat dari kejauhan terapung-apung diatas perairan . Buah kelapa dipecahkan bertujuan agar sisi baik manusia lebih banyak keluar. Yang menarik..Sungai Musi. Warga yang mampu biasanya menyediakan aneka makanan dan buah-buahan untuk dibagikan kepada warga yang berkeliling kota. kebaikan itu ada yang keluar dan ada yang tenggelam sehingga yang menonjol hanya sisi buruknya. ternyata Jakarta masih menyimpan peninggalan sejarah. Menurut kepercayaan mereka. . Mereka berkeliling kota.21 : 38 | 0 comments | 246 views ] Ditengah sungai Musi terdapat sebuah pulau bernama Pulau kemaro Nama tersebut berarti pulau yang tidak pernah tergenang air. juga sebuah masjid yang diperkirakan berusia 1. Sivaguru... 20 May 2009 .8 : 45 | 0 comments | 436 views ] Guangzhou – Di Guangzhou. Sisi kota tua. Warga keturuanan India turun ke jalan-jalan di seluruh Kota Penang.merupakan perayaan umat Hindu untuk menghormati Dewa Murugan yang juga dikenal sebagai Dewa Subramaniam. terletak di kawasan tersebut..

atau lebih dikenal dengan Nederlandsch Indische Spoorweg Maschaappij ( NIS ).22 : 33 | 0 comments | 785 views ] 1. Mahathir Mohamad | Menara Jam | Istana Kuala Chegar | Bangunan Bank | Rumah Almarhum Sultan Abdul Hamid | . Bangunan ini terletak di Jalan Ibrahim. 10 Aug 2008 . 8 Mar 2009 . Bangunan Bank Bangunan Bank yang terkemuka. dahulu merupakan gedung megah bergaya art deco. Wisata Religi Kota Semarang [ Sunday.. | Rumah kelahiran Datuk Seri Dr.. Bangunan yang bercorak Moor ini dibina dalam tahun 1921. Bangunan karya Arsitek Belanda. keberadaan klenteng ini tidak bisa dilepaskan dari sosok pelaut besar . Laksamana.• • Lawang Sewu [ Sunday.7 : 52 | 0 comments | 425 views ] Lawang Sewu Terletak di komplek Tugu Muda. KLENTENG GEDUNG BATU Klenteng Gedung Batu atau Sam Poo Kong adalah tempat yang unik karena tempat peribadatan bagi umat Tri Dharma tetapi yang datang berziarah pemeluk agama lain. yang digunakan Belanda sebagai kantor pusat kereta api ( trem ). Corak senibina yang sama dapat dilihat pada bangunan Stesen Kereta Api Kuala Lumpur... Sungai Petani.

Taman Mini Malaysia terletak beberapa kilometer di pinggir bandar Melaka berdekatan pekan Ayer Keroh. Di dalam setiap buah rumah di sini. Sekiranya anda berminat dengan senibina dan cara hidup tradisional.Bangunan Ibu Pejabat Polis | Jambatan Merdeka | Sekolah Kebangsaan Baling | Rumah Merdeka | taman mini malaysia . inilah tempat yang paling sesuai untuk anda terokai. Selain itu. hasil seni dan kraftangan yang menggambarkan budaya di setiap negeri tersebut. anda akan dapat melihat pelbagai seni kraftangan tulen yang berasal dari negeri atau daerah berkenaan. Rumah-rumah tradisional yang dibina dengan tiang kayu ini turut mempamerkan patung yang memakai baju Melayu tradisional gaya khusus bagi negeri berkenaan. Setiap buah rumah di sini mewakilkan salah satu gaya senibina dari 13 buah negeri di Malaysia dan 12 buah rumah ASEAN yang dihiasi dengan pelbagai barangan. kemudahan calet dan dormitori dengan kemudahan kolam renang . Lain-lain tarikan di taman ini termasuk pertunjukan kebudayaan dan permainan tradisional yang diadakan pada setiap minggu. Taman ini juga menawarkan kemudahan untuk pakej seminar dan mesyuarat dengan harga yang berpatutan.

bukit st. Ambil susur keluar dari Lebuhraya Utara-Selatan di persimpangan Ayer Keroh. . Secara ringkas. taman ini memberi peluang kepada pelawat untuk melihat kesemua senibina dan warisan Malaysia dalam satu lawatan sahaja. Kubu A'Famosa memainkan peranan yang amat penting bagi pihak Portugis bagi mengekalkan kuasa mereka di Timur Jauh ketika itu kerana Melaka adalah pusat perbalahan antara kuasa-kuasa besar dan sering diancam serangan. . .Taman Mini Malaysia & Mini ASEAN ini juga menawarkan kemudahan penginapan calet yang berkonsepkan senibina dari pelbagai negara dengan kadar harga yang berpatutan. Perkara pertama yang mereka lakukan ialah membina sebuah kubu berhampiran sungai yang dinamakan A'Famosa. Taman ini juga adalah tempat yang sesuai untuk berehat yang jauh dari kesibukan bandaraya. Untuk menjimatkan wang dan masa. Pandu terus hingga anda melihat papan tanda Taman Mini Malaysia & Mini ASEAN. paul . . Aktiviti kerja berpasukan dan bengkel tarian asas juga boleh diadakan di sini. anda disarankan melawat taman ini di dalam perjalanan menuju ke bandaraya Melaka atau sewaktu pulang. Pihak Portugis telah menjajah Melaka dari tahun 1511 hingga 1641.juga disediakan untuk keselesaan pelancong.

Dapat anda bayangkan kegemilangan dan penderitaan yang melanda pihak Portugis di sini pada suatu waktu dahulu. tempat menyimpan makanan. istana dan tempat mesyuarat bagi Majlis Portugis dan wakil lima buah gereja. . . Serangan pihak Belanda yang berterusan selama tujuh bulan lamanya hampir memusnahkan keseluruhan kubu tersebut di mana hanya gerbang pintu masuk dan bangunan gereja di atas bukit sahaja yang tinggal. Pergilah berjalan-jalan mendaki Bukit St. Paul selepas pukul 3 petang ketika cuaca lebih nyaman dan bersiar-siar di bawah pokok-pokok besar dan melihat peninggalan sejarah yang dapat dilihat hingga hari ini.Perkarangan kubu itu pada masa dahulu mengandungi rumah.

Ianya dipercayai merupakan bangunan Belanda yang tertua di rantau Timur.Tidak menjadi kesukaran kepada anda untuk datang ke Bukit St. Paul dari tempat penginapan kerana ianya terletak di tengah-tengah bandar Melaka. the stadhuys . . Bangunan Stadhuys yang di bina pada tahun 1650 sebagai kediaman rasmi Gabenor Belanda dan para pegawainya merupakan contoh terbaik gaya senibina Belanda ketika itu. Melaka menawarkan pelbagai pilihan tempat penginapan samada asrama pengembara yang ringkas atau hotel mewah bertaraf 5-bintang.

anda tentu terjumpa bangunan besar yang berwarna merah . Anda berpeluang mengambil gambar bersama-sama beca mereka dengan sedikit bayaran. Di dataran berhadapan dengan bangunan Stadhuys seringkali kelihatan penarikpenarik beca tua yang peramah yang sedang menunggu pelanggan dengan beca mereka yang dihias cantik.Bangunan yang menggambarkan contoh terbaik senibina Belanda di zaman itu kini mengandungi Muzium Sejarah dan Muzium Etnografi. Kedua-dua muzium ini diatur dengan baik dan memaparkan penerangan terperinci mengenai cara bagaimana pakaian-pakaian dan bahanbahan peninggalan ini memainkan peranan di zaman dahulu. Jika anda berada di Jalan Kota. Stadhuys terletak di tengah-tengah bandar lama Melaka. Terdapat pameran pakaian pengantin tradisional serta bahan peninggalan sejarah Melaka 400 tahun yang lalu. Stadhuys ditutup setiap hari Isnin.

ini.Melaka menawarkan pilihan berbagai-bagai jenis tempat penginapan dari asrama pengembara yang ringkas hingga hotel mewah bertaraf 5-bintang MUZIUM SUNGAI LEMBING .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->