P. 1
Bangunan Bersejarah Di Melaka

Bangunan Bersejarah Di Melaka

|Views: 757|Likes:
Published by rajdavin61

More info:

Published by: rajdavin61 on Sep 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2012

pdf

text

original

BANGUNAN BERSEJARAH DI MELAKA

Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan Ia terletak di Bandar Melaka dan berhampiran dengan kesan-kesan sejarah yang lain seperti A Famosa dan replika Istana Kesultanan Melaka. Di hadapan memorial ini ialah Dataran Pahlawan. Bangunan ini dibina pada tahun 1911. Sebelum itu bangunan ini dikenali sebagai Kelab Melaka. Bangunan ini juga digunakan untuk kegiatan sosial oleh golongan atasan dan pegawai-pegawai kerajaan pada zaman penjajahan Inggeris. Setelah merdeka, kelab ini dibuka kepada orang ramai. Kemudian pada 31 Ogos 1985, bangunan ini dijadikan memorial yang memuatkan segala dokumen tentang kemerdekaan. Memorial ini ditubuhkan untuk mengambil dokumen tentang kemerdekaan negara. Selain itu, pameran di bangunan ini meliputi Zaman Kesultanan Melayu Melaka hinggalah Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Barang-barang yang dipamerkan meliputi dokumen, gambar, peta, perjanjian, teks ucapan, pita rakaman, minit-minit mesyuarat, majalah, keratan akhbar dan bahanbahan artifek yang berkaitan dengan perjuangan untuk mencapai kemerdekaan.

Memorial Perisytiharan Kemerdekaan

Bangunan Stadthuys

sebuah sekolah yang dikendalikan oleh golongan paderi dikenali sebagai Malacca Free School dibina di perkarangan Bangunan Stadthuys. Armstrong. Paparan harian muzium ini ialah pakaian pengantin tradisional dan artifak dari zaman kegemilangan Melaka. Melaka. Walaupun bahasa pengantarnya ialah bahasa Inggeris. bahasa-bahasa lain seperti Bahasa Melayu. Bangunan ini dibina pada tahun 1650 sebagai penempatan rasmi Gabenor Belanda dan Timbalan Gabenor. Bilangan pelajar Melayu pada masa itu tidak ramai kerana kebanyakan ibu bapa menghantar anak-anak mereka ke sekolah Melayu atau sekolah agama.W. Ketika itu pendidikan sekolah diberikan percuma oleh Inggeris. menyatakan betapa perlunya diwujudkan sebuah sekolah Inggeris di Melaka. Akhirnya sekolah itu dibuka pada 7 Disember 1826 dengan hanya 18 orang pelajar. Baumgarten. Overee dan A. Catatan sejarah menunjukkan sepucuk surat yang bertarikh 19 April 1825. Pada tahun 1931.W. . Surat itu dikirimkan kepada majlis perbandaran yang ditandatangani oleh wakil gereja. Pada bulan Ogos 1878. Sekolah Tinggi Melaka berpindah ke tapak barunya di Jalan Chan Koon Cheng hingga sekarang. Bangunan ini juga mempunyai catatan sejarahnya di bidang pendidikan.H.Bangunan Stadhuys serba merah dan dilengkapi sebuah menara jam. di mana struktur bangunan ini melambangkan seni rekabentuk Belanda yang halus. Moore. Malaysia. kerajaan British mengambil alih pentadbiran sekolah tersebut daripada golongan paderi dan menamakannya Malacca High School atau Sekolah Tinggi Melaka. Humprey. Encik J. Bahasa Portugis dan Bahasa Cina juga diajar. Bagaimanapun kebanyakan pelajar di sekolah itu terdiri daripada anak-anak golongan Cina yang kaya.'Bangunan Stadthuys' ("dewan perbandaran" dalam bahasa Belanda) ialah sebuah binaan bersejarah terletak bersebelahan dengan Gereja Christ di Jalan Laksamana. Waktu belajar bermula dari jam 9 pagi hingga 12 tengah hari dan disambung dari jam 2 petang hingga jam 4 petang. Pengetua Malacca Free School yang pertama ialah Encik T. yang mana pada abad ke-19 ketika pemerintahan Inggeris. Pengetuanya yang baru ialah Encik A. Tidak lama kemudian bilangan pelajar di sekolah itu meningkat sehingga 200 orang. J. Bangunan itu kini menempatkan Muzium Sejarah dan Etnografi.

Baluerte de las Virgenes. Menjelang tahun 1583. Melaka telah menjadi bandar berkota yang dilindungi dengan tujuh puluh meriam ke semua arah. Kota A Famosa mengambil masa selama 5 bulan untuk di bina. Ia merupakan seni bina Eropah tertua yang masih tinggal di Asia. Sebaik sahaja mereka menawan Melaka. . Kota A Famosa yang disiapkan mempunyai empat menara.Bangunan Stadthuys A Famosa Kota A Famosa (bermaksud "Yang Termashur" dalam bahasa Portugis) telah dibina oleh Portugis sebaik sahaja berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. dan Baluerte de Santiago. ramai buruh paksa yang mati ketika membina kota tersebut. dengan tembok setebal 2. Bahan bagi membina kota tersebut diambil dari runtuhan masjid dan bangunan lain. sementara mereka membina kubu utama yang digelar "A Famosa". Paul. Baluerte Santo Domingo. atau ketelom (bastion). Baluerte Madre de Dios. Kawasan itu termasuklah Jalan Kota. Akibat suhu panas terik dan kekurangan makanan. Jalan Gereja. Selepas penawanan Portugis A Famosa merupakan nama kubu yang dibina oleh orang Portugis selepas menakluk Melaka pada 1511. A Famosa diperluaskan ke kawasan berhampiran dan meliputi penempatan Eropah.4 meter hingga 4. Menara-menara tersebut dikenali sebagai Baluarte San Pedro. Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Pembinaan kota A Famosa atas arahan Alfonso de Albuquerque boleh dikatakan menjadi lambang penentangan penduduk Melaka masa itu sehinggakan memaksa pihak Portugis membina kota pertahanan sebaik sahaja mereka menguasai bandar Melaka. A Famosa terletak di Bandar Hilir. atau secara rasminya Kubu Melaka (Fortaleza de Malaca). Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kubu sementara bagi menangkis serangan orang-orang Melayu.5 meter.

Penjajah Portugis turut menjadikan ini satu penempatan Kristian dengan 5 gereja. satu-satunya pintu yang terselamat. rumah itu kemudian dijadikan sebuah muzium . sementara penduduk yang terperangkap di dalamnya terpaksa memakan kucing. satu-satunya kampung Melayu yang terletak di tengah-tengah bandar Melaka. kota ini gagal menghalang Belanda pada kurun ke-17. Selepas menawan kota tersebut. akibat kebuluran. Dengan bantuan rakyat tempatan dan Melayu Johor. penyakit dan tembakan senjata api. dan meletakkan jata mereka di atas pintu pagar yang masih kekal sehingga kini pada Porta de Santiago. pasukan Belanda mengepong kota tersebut selama lima bulan. Dibina pada suku pertama abad ke-20 dengan gaya reka bentuk sezaman. tikus. pihak Belanda menyerbu melalui Pintu Santo Domingo Gate. Kota A Famosa yang rosak teruk dalam pertempuran telah diperbaiki sementara Porta de Santiago yang merupakan pintu utamanya digantikan dengan logo Syarikat Hindia Timur Belanda. serangan telah dilancarkan sebelum Belanda berjaya merampas Melaka. yang menjelang masa itu mengalami korban lebih 7. Akhirnya. Untuk menakluk Melaka. pihak Belanda membaiki dan mengubah suai.000. Penaklukan oleh Belanda Kota A Famosa dibina sebegitu kukuh sehinggakan ia membantu Portugis untuk menangkis semua bentuk serangan. dan dalam satu kes seorang wanita memakan bayinya yang mati. tempat beribadat.Jalan Mahkamah & Jalan Istana. dengan ukiran "Anno 1670". Bagaimanapun. pada 14 Januari 1641. hospital dan sebagainya. Villa Sentosa Villa Sentosa ialah sebuah rumah yang terletak di Kampung Morten. biara.

. John Ia telah dibina semula di Melaka oleh pihak Belanda semasa suku ketiga kurun ke-18. Kubu ini mempunyai ciri menarik kerana meriamnya mengadap ke tanah besar kerana pada masa itu. para pedagang dari seluruh penjuru dunia bertemu. Villa Sentosa mempunyai sejarahnya yang tersendiri yang membawa pelawat kembali ke tahun "Akta Pembaharuan Tanah British 1920". rempah-rempah. perabot. PULAU Penang – ada juga yang menyebutnya Pinang. John. Kota St. maka sejarah Pulau Penang juga tak lepas dari sejarah perdagangan di Asia. Kubu ini pernah menjadi gereja khas Portugis yang sempena St. Ketika itu Kapten Francis Light dari pemerintahan kolonial Inggris membuat kesepakatan dengan Sultan Kedah untuk menempati Pulau Penang. Arab. Thailand. India. Pelawat juga boleh menanyakan pemiliknya tentang maklumat tambahan. para pedagang dari China. Tuan Hj. Hashim bin Dato Demang Hj. Portugis. Bangunan dengan atap parabola di depan gereja merupakan tempat untuk memperingati kematian pejabat Inggris yang pertama kali mendarat di Pulau Penang. Sejak itu. Sejumlah bangunan bersejarah menjadi saksi nyata bahwa di pulau itu. Tempat Bersejarah di Pulau Penang GEREJA TUA – Gereja St George (St George’s Curch) merupakan gereja Anglican tertua di Kota Penang.persendirian oleh pemiliknya. Kapten Francis Light. Penang menjadi pulau tempat perdagangan barang-barang hasil bumi seperti teh. Melihat sejarah Selat Malaka yang telah lama digunakan sebagai jalur perdagangan. India. dan kain. tenunan Melayu. Sejumlah pedagang yang berasal dari berbagai negara seperti dari Eropa. senapang. dan Birma (sekarang bernama Myanmar). dan pelbagai lagi tinggalan sejarah yang unik. sekitar abad ke-17 lalu. Belanda. Nuansa keanekaragaman suku dan bangsa itu terlihat jelas di Pulau Penang. serangan ke atas melaka datang terutamanya dari tanah besar berbanding dari arah laut di Selat Melaka. Inggris dan negara-negara di Eropa lainnya bertemu. Sejarah Pulau Penang dimulai sekitar 1786. Selat Malaka memang dari dulu dikenal sebagai kawasan yang menjadi penghubung antara pedagang-pedagang dari Barat dan Timur. Indonesia. China. Para pelawat boleh melihat koleksi pakaian. melakukan aktivitas perdagangan. Di kawasan ini. Abdul Ghani. orang Malaysia menyebutnya dengan ejaan Bahasa Inggris – merupakan wilayah Malaysia yang terletak di perairan Selat Malaka.

. Pada 1867. Selain memamerkan sejarah Pulau Penang. Bangunan pertama. Ada dua bangunan utama di objek wisata Khoo Kongsi. dari suku Hokkian. . provinsi bagian selatan China. Tempat lain yang menjadi bukti sejarah penjajahan Bangsa Eropa di Pulau Penang adalah Gereja Santo George (St George’s Church). Sejumlah meriam terpasang di sekeliling benteng yang terletak di tepi laut Selat Malaka tersebut. Beberapa tahun kemudian.000). Klen ini sangat terkenal di tempat asalnya. biasa digunakan untuk menampilkan atraksi-atraksi hiburan dan opera. khususnya yang berasal dari China dan Sumatera. merupakan sebuah kuil. dibangun sebuah bangunan yang atapnya berbentuk parabola. pernah terjadi perang antarkelompok jalanan di sekitar Gedung Khoo Kongsi. khususnya Inggris dan Belanda. Bangunan yang hanya berukuran sekitar 2×2 meter itu merupakan tempat untuk memperingati kematian Kapten Light. sebuah benteng dibangun di kawasan itu. Di depan gereja. di sekitar Fort Cornwallis juga pengunjung dapat membeli barang-barang suvenir. Para wisatawan dapat merasakan betapa pada awalnya Fort Cornwallis menjadi salah satu benteng pertahanan di Pulau Penang. Gereja ini dibangun pada tahun 1818 oleh Kapten Robert Smith dan merupakan gereja Anglican tertua di Pulau Penang. Fort Cornwallis menjadi salah satu tujuan wisata andalan Pulau Penang. Selain bangunan-bangunan bernuansa Eropa.Tempat yang menjadi saksi sejarah Pulau Penang adalah Fort Cornwallis. Di tempat inilah Kapten Francis Light pertama kali mendarat di Pulau Penang. yang paling besar. Gedung kedua. setiap pengunjung akan disapa oleh seorang penjaga yang berpakaian ala militer Eropa sekitar abad ke-18. bangunanbangunan benuansa China juga banyak terdapat di Pulau Penang. benteng tersebut diberi nama Fort Cornwallis. Setiap wisatawan yang ingin masuk dan berkeliling di sekitar benteng harus membayar tiket seharga 3 ringgit Malaysia (sekitar Rp 7. Salah satu tempat yang menjadi objek wisata menarik adalah sebuah tempat yang disebut Khoo Kongsi. Sampai saat ini. Khoo Kongsi merupakan nama dari kelompok pedagang China yang dipimpin oleh klen Leong San Tong (bisa dikatakan sebagai seorang godfather). Kerusuhan itu terjadi karena adanya persaingan dagang antarpara pedagang. Sejak itu. Saat memasuki pintu gerbang benteng. gereja yang terletak di sudut jalan Masjid Kapiten Keling itu masih digunakan oleh umat Kristiani di Pulau Penang untuk beribadah.

ada ukiran yang memperlihatkan seorang ksatria melawan harimau. Ukiran-ukiran di dinding menggambarkan kepahlawanan para ksatria Cina. warga keturunan China sangat memuja leluhur mereka sehingga altar untuk bersembahyang harus ada di setiap rumah dan dirawat dengan baik. ada sebuah kawasan yang disebut sebagai India Kecil (Little India). gedung utama itu dibangun kembali dengan ukuran yang lebih kecil. gedung utama terbakar. sebagian penduduk Penang juga merupakan orangorang keturunan India. khas India. India Kecil Selain orang-orang keturunan China. ikut dalam rombongan Malaysian Tourism Board. Sedikitnya terdapat tujuh paviliun yang mengitari kuil. tidak suka ukuran gedung yang besar. Perayaan ini . terdapat pula beberapa toko yang menjual rempah-rempah dan bumbu masak ala India. Di dua ruang itu terpampang nama-nama pimpinan kelompok ini di negara-negara lain. Wisatawan bisa membeli beraneka ragam barang-barang. untuk melindungi penumpang dari sengatan matahari atau hujan. warga keturunan India tengah mengadakan Perayaan Thaipusam. seperti kain. Nama-nama itu diukir seperti prasasti di atas lempengan batu. juga menghiasi kuil. Tembok-tembok gedung diukir dengan gambar yang mengisahkan kehebatan para ksatria asal China. Harga barang-barang yang ditawarkan relatif murah. Selain menggunakan taksi. kawasan ini merupakan suatu kawasan perdagangan. wisatawan dapat mengunjungi objek wisata itu dengan becak. Toko-toko yang ada di kawasan itu milik pedagang-pedagang keturunan India. Keberadaan warga keturunan India di Kota Penang menjadi daya tarik wisata tersendiri. Misalnya. digunakan payung berukuran besar. Ketika Pembaruan mengunjungi kota itu. Banyak orang-orang keturunan China di Penang beranggapan bahwa Dewa marah. Beberapa patung naga. Akhirnya. pakaian. Ada kisah menarik seputar Khoo Kongsi itu. Ruang utama kuil Khoo Kongsi merupakan altar untuk bersembahyang. Hanya saja. Gedung Khoo Kongsi terletak di pusat kota. Pada suatu malam. Di salah satu sudut kota. Becak di Penang tidak jauh berbeda dengan yang ada di Indonesia. Memang.UKIRAN CINA – Dinding dan pilar yang ada di Kuil Khoo Kongsi dihiasi dengan ukiran-ukiran khas Cina. besar dan kecil. termasuk di sejumlah negara di Eropa dan Amerika. Di sebelah kanan dan kiri ruang altar untuk bersembahyang terdapat ruang untuk mengingat masa-masa kejayaan Khoo Kongsi. Ukiran-ukiran dan ornamen Cina mendominasi sekitar gedung. Bentuk bangunan utama Khoo Kongsi yang digunakan sebagai kuil sangat mirip dengan istana-istana China di abad pertengahan. Selain itu. dan suvenir. Sudah bisa diduga sebelumnya.

. Hanya saja. 20 May 2009 .. Sisi kota tua. pulau tersebut tidak akan kebajiran dan akan terlihat dari kejauhan terapung-apung diatas perairan .. pada malam hari. PEMBARUAN/ASNI OVIER DP (1 votes. Warga yang mampu biasanya menyediakan aneka makanan dan buah-buahan untuk dibagikan kepada warga yang berkeliling kota.Sungai Musi.21 : 38 | 0 comments | 246 views ] Ditengah sungai Musi terdapat sebuah pulau bernama Pulau kemaro Nama tersebut berarti pulau yang tidak pernah tergenang air. Banyak bangunan kuno berikut adat-istiadat dan budaya yang kental dengan pengaruh Tionghoa-nya dapat kita jumpai di Pecinan Glodok. Dalam diri setiap manusia memiliki kebaikan.8 : 45 | 0 comments | 436 views ] Guangzhou – Di Guangzhou. Buah kelapa dipecahkan bertujuan agar sisi baik manusia lebih banyak keluar. terletak di kawasan tersebut. Yang menarik. Pulau ini mempunyai Legenda.merupakan perayaan umat Hindu untuk menghormati Dewa Murugan yang juga dikenal sebagai Dewa Subramaniam. Sivaguru. Menurut kepercayaan mereka. sejarah Islam di China bermula.300 tahun. Pecinan Glodok Pesona Kota Tua di Tengah Gemerlap Jakarta [ Thursday. Mereka berkeliling kota. walaupun air pasang besar.00 out of 5) Artikel Terkait: • • • Pulau Kemaro [ Thursday.. . kebaikan itu ada yang keluar dan ada yang tenggelam sehingga yang menonjol hanya sisi buruknya. average: 5.11 : 33 | 0 comments | 740 views ] Meski telah menjelma menjadi kota metropolitan dengan gedung pencakar langit serta sarana transportasi modern. juga sebuah masjid yang diperkirakan berusia 1. Menelusuri Jejak Islam di Guangzhou [ Wednesday... Seorang lelaki usia 30-an melongok malu-malu dari balik. 11 Dec 2008 . dan Arumugan. Warga keturuanan India turun ke jalan-jalan di seluruh Kota Penang. 23 Apr 2009 . Sebuah makam yang diyakini sebagai makam dari penyebar Islam pertama di China. warga keturunan India itu beramai-ramai memecahkan buah kelapa yang sudah tua. ternyata Jakarta masih menyimpan peninggalan sejarah. buah kelapa yang isinya putih melambangkan hati manusia. Kumaran.

22 : 33 | 0 comments | 785 views ] 1. Mahathir Mohamad | Menara Jam | Istana Kuala Chegar | Bangunan Bank | Rumah Almarhum Sultan Abdul Hamid | . Sungai Petani. 10 Aug 2008 .• • Lawang Sewu [ Sunday. dahulu merupakan gedung megah bergaya art deco. yang digunakan Belanda sebagai kantor pusat kereta api ( trem ). Bangunan Bank Bangunan Bank yang terkemuka. Bangunan karya Arsitek Belanda. | Rumah kelahiran Datuk Seri Dr. Corak senibina yang sama dapat dilihat pada bangunan Stesen Kereta Api Kuala Lumpur.. Wisata Religi Kota Semarang [ Sunday.... Laksamana. Bangunan ini terletak di Jalan Ibrahim. KLENTENG GEDUNG BATU Klenteng Gedung Batu atau Sam Poo Kong adalah tempat yang unik karena tempat peribadatan bagi umat Tri Dharma tetapi yang datang berziarah pemeluk agama lain.7 : 52 | 0 comments | 425 views ] Lawang Sewu Terletak di komplek Tugu Muda. Bangunan yang bercorak Moor ini dibina dalam tahun 1921. 8 Mar 2009 . keberadaan klenteng ini tidak bisa dilepaskan dari sosok pelaut besar . atau lebih dikenal dengan Nederlandsch Indische Spoorweg Maschaappij ( NIS ).

Setiap buah rumah di sini mewakilkan salah satu gaya senibina dari 13 buah negeri di Malaysia dan 12 buah rumah ASEAN yang dihiasi dengan pelbagai barangan. Selain itu. Rumah-rumah tradisional yang dibina dengan tiang kayu ini turut mempamerkan patung yang memakai baju Melayu tradisional gaya khusus bagi negeri berkenaan.Bangunan Ibu Pejabat Polis | Jambatan Merdeka | Sekolah Kebangsaan Baling | Rumah Merdeka | taman mini malaysia . Lain-lain tarikan di taman ini termasuk pertunjukan kebudayaan dan permainan tradisional yang diadakan pada setiap minggu. Taman ini juga menawarkan kemudahan untuk pakej seminar dan mesyuarat dengan harga yang berpatutan. kemudahan calet dan dormitori dengan kemudahan kolam renang . hasil seni dan kraftangan yang menggambarkan budaya di setiap negeri tersebut. inilah tempat yang paling sesuai untuk anda terokai. Sekiranya anda berminat dengan senibina dan cara hidup tradisional. Di dalam setiap buah rumah di sini. anda akan dapat melihat pelbagai seni kraftangan tulen yang berasal dari negeri atau daerah berkenaan. Taman Mini Malaysia terletak beberapa kilometer di pinggir bandar Melaka berdekatan pekan Ayer Keroh.

. . bukit st. taman ini memberi peluang kepada pelawat untuk melihat kesemua senibina dan warisan Malaysia dalam satu lawatan sahaja. . Taman ini juga adalah tempat yang sesuai untuk berehat yang jauh dari kesibukan bandaraya. Pandu terus hingga anda melihat papan tanda Taman Mini Malaysia & Mini ASEAN.Taman Mini Malaysia & Mini ASEAN ini juga menawarkan kemudahan penginapan calet yang berkonsepkan senibina dari pelbagai negara dengan kadar harga yang berpatutan. Ambil susur keluar dari Lebuhraya Utara-Selatan di persimpangan Ayer Keroh. Untuk menjimatkan wang dan masa.juga disediakan untuk keselesaan pelancong. . paul . Aktiviti kerja berpasukan dan bengkel tarian asas juga boleh diadakan di sini. Pihak Portugis telah menjajah Melaka dari tahun 1511 hingga 1641. Kubu A'Famosa memainkan peranan yang amat penting bagi pihak Portugis bagi mengekalkan kuasa mereka di Timur Jauh ketika itu kerana Melaka adalah pusat perbalahan antara kuasa-kuasa besar dan sering diancam serangan. anda disarankan melawat taman ini di dalam perjalanan menuju ke bandaraya Melaka atau sewaktu pulang. Secara ringkas. Perkara pertama yang mereka lakukan ialah membina sebuah kubu berhampiran sungai yang dinamakan A'Famosa.

Pergilah berjalan-jalan mendaki Bukit St. Serangan pihak Belanda yang berterusan selama tujuh bulan lamanya hampir memusnahkan keseluruhan kubu tersebut di mana hanya gerbang pintu masuk dan bangunan gereja di atas bukit sahaja yang tinggal. Dapat anda bayangkan kegemilangan dan penderitaan yang melanda pihak Portugis di sini pada suatu waktu dahulu.Perkarangan kubu itu pada masa dahulu mengandungi rumah. istana dan tempat mesyuarat bagi Majlis Portugis dan wakil lima buah gereja. . Paul selepas pukul 3 petang ketika cuaca lebih nyaman dan bersiar-siar di bawah pokok-pokok besar dan melihat peninggalan sejarah yang dapat dilihat hingga hari ini. . tempat menyimpan makanan.

the stadhuys .Tidak menjadi kesukaran kepada anda untuk datang ke Bukit St. Bangunan Stadhuys yang di bina pada tahun 1650 sebagai kediaman rasmi Gabenor Belanda dan para pegawainya merupakan contoh terbaik gaya senibina Belanda ketika itu. . Ianya dipercayai merupakan bangunan Belanda yang tertua di rantau Timur. Paul dari tempat penginapan kerana ianya terletak di tengah-tengah bandar Melaka. Melaka menawarkan pelbagai pilihan tempat penginapan samada asrama pengembara yang ringkas atau hotel mewah bertaraf 5-bintang.

Terdapat pameran pakaian pengantin tradisional serta bahan peninggalan sejarah Melaka 400 tahun yang lalu. Anda berpeluang mengambil gambar bersama-sama beca mereka dengan sedikit bayaran. anda tentu terjumpa bangunan besar yang berwarna merah . Stadhuys terletak di tengah-tengah bandar lama Melaka. Di dataran berhadapan dengan bangunan Stadhuys seringkali kelihatan penarikpenarik beca tua yang peramah yang sedang menunggu pelanggan dengan beca mereka yang dihias cantik.Bangunan yang menggambarkan contoh terbaik senibina Belanda di zaman itu kini mengandungi Muzium Sejarah dan Muzium Etnografi. Kedua-dua muzium ini diatur dengan baik dan memaparkan penerangan terperinci mengenai cara bagaimana pakaian-pakaian dan bahanbahan peninggalan ini memainkan peranan di zaman dahulu. Jika anda berada di Jalan Kota. Stadhuys ditutup setiap hari Isnin.

Melaka menawarkan pilihan berbagai-bagai jenis tempat penginapan dari asrama pengembara yang ringkas hingga hotel mewah bertaraf 5-bintang MUZIUM SUNGAI LEMBING .ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->